Dodaj do ulubionych

Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonówny

IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.06.13, 11:25
Nareszcie coś ruszyło i szkoły już się budują (obydwie).
Tylko dziwna informacja przy opisaniu inwestycji na Ordonówny: budowa sal przedszkolnych, budowa sal dla klas 1,2,3. Czyli co, to będzie połówka podstawówki? Coś tu nie gra. Ktoś ma informacje?
Ciekawe czy oddadzą na rok 2014/15
Obserwuj wątek
    • Gość: Miś Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.jmdi.pl 14.06.13, 12:20
      Szkoły na pewno oddadzą w terminie - gdyż pamiętajmy, że 2014 r - to wybory samorządowe i wszystkie inwestycje są tej dacie podporządkowane.
      • Gość: jan Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.centertel.pl 17.06.13, 13:58
        na pewno nie oddadzą ponieważ zszedł z budowy główny wykonawca z powodu przekrętów hiszpańskiej Firmy , która jest Generalnym Wykonawcą , a nie zatrudnia nawet jednego robotnika. Już ich wygnali z budowy Merta i autostrad to się na szkoły załapali... Przekręty to ich specjalność i ich spółek córek PLESBUD i PLESMAR...
    • Gość: ja Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.120.225.195.static.bait.pl 14.06.13, 13:05
      z tego co wiem, to szkoła na Ordonówny była z założenia dla klas młodszych szkoły podstawowej
      • Gość: JA Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.centertel.pl 17.06.13, 13:50

NIE WIADOMO CZY ODDADZA W 2014 BO JUZ GLOWNY WYKONAWCA ZSZEDL Z BUDOWY Z POWODU PRZEKRETOW HISZPANSKIEJ FIRMY , KTORA NIE WIADOMO DLACZEGO MIENI SIE GENERALNYM WYKONAWCA NIE MAJAC ANI JEDNEGO ZATRUDNIONEGO ROBOTNIKA. JUZ ICH PRZEGNALI Z BUDOWY METRA I AUTOSTRAD TO SIE DO SZKOL ZALAPALI
        • Gość: gość Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 15:20
          Witam,

Panie Wojtku (pytanie do tarantuli) wiem że Pan jest zaangażowany w tematy edukacji. Czy potwierdza Pan że wykonawcy zeszli z placu budowy tych szkół?
          • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 18.06.13, 23:06
            Wg słów urzędników, obie szkoły (Ceramiczna i Ordonówny) budowane są teraz bez generalnego wykonawcy, którego wcześniej zatrudnił zwycięzca przetargu.
            • Gość: mak Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.icm.edu.pl 19.06.13, 09:34
              Na Ordonówny (a tak po prawdzie Barszczewskiej lub Ćwiklińskiej) nic się nie dzieje. Ostatnio widziałem dwóch starszych panów (niedziela wieczór), którzy coś robili z cegłami. Do końca nie wiem - czy murowali, czy wynosili. Generalnie pusto.
              • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 22.06.13, 06:49
                Postęp budowy dokumentuję co miesiąc na zdjęciach. Przestój na budowie wyjdzie.
    • Gość: gość Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.ip.netia.com.pl 17.06.13, 14:58
      na Ordonówny budują szkołe? w którym miejscu????
    • Gość: p Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.mm.pl 17.06.13, 17:49
      Patrząc na tempo robót na Ceramicznej można mieć obawy czy w 2014r jakieś dzieciaki zaczną tam naukę.
      • Gość: gg Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: 217.153.76.* 18.06.13, 08:40
        potwierdzam, Ceramiczna bez szans w 2014
        Musieliby zacząć na 3 zmiany pracować
        • Gość: Ja chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 18.06.13, 16:12
          obecny wykonawca ( chm - hiszpańska firma ) nie płaci za beton i stal więc robota nie idzie
          • Gość: Ja Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 18.06.13, 16:15
            podobno już prokurator się tym zajmuje
            • Gość: BuBu Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 18.06.13, 16:30
              plesmar - to kto ??? chm zupełnie jak byk na arenie .......... to już było i się skończyło terminy widzę są zagrożone ........................
              • zosia.gosia Re: chm ,plesbud i plesmar 21.06.13, 22:35
                czy może ktoś mi powiedzieć gdzie dokładnie ma być ta szkoła na Ordonówny ?
                • tarantula01 Re: chm ,plesbud i plesmar 22.06.13, 06:50
                  za osiedlem GreenPoint budowanym bezpośrednio przy Ordonówny (między Leśnej Polanki, a Ćwiklińskiej.
                  • Gość: gosc Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 30.06.13, 12:49
                    może ktoś wie , co się stało na tych budowach z generalnym wykonawca... ponoc został oszukany i podal sprawę do prokuratury na hiszpanska firme , która wygrala przetargi
                    • Gość: gość Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 20:36
                      I ponoć oszukał pracowników i podwykonawców
                      • tarantula01 Re: chm ,plesbud i plesmar 02.07.13, 21:21
                        Urzędnicy twierdzą, że wszystkiego pilnują ze szczególną starannością i na bieżąco interweniują, aby nie dochodziło do przestojów na budowach.
                        • Gość: ja Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 03.07.13, 07:26
                          tu nie chodzi o przestoje tylko, robota nie idzie bo wykonawca wogóle nie ma doświadczenia w budowaniu szkół , a do przetargu przystąpił fałszując dokumenty referencyjne, jakoby już budował szkoły. Ale zobaczymy jak dalej będzie szło...
                          • Gość: Winnica Re: chm ,plesbud i plesmar IP: 78.133.161.* 03.07.13, 10:34
                            Masz dowody, to idź z nimi do prokuratury.
                            • Gość: ja Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 05.07.13, 18:49
                              z tego co słyszałam, już sprawa jest w CBA...
                              • Gość: mimi Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 09.07.13, 09:09
                                czyżby wakacje wstrzymywały roboty... nic się nie dzieje , tempo jak w PRL-u. Czy ktoś w ogóle nadzoruje tych wykonawców
                                • Gość: p Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.13, 10:09
                                  Podobno urzędnicy nadzorują, hehe. Marne szanse na to, aby oddanie było w maju 2014r, jak jest pokazane na banerze na ogrodzeniu i tablicy informacyjnej. A syf na tej budowie taki, że w normalnej firmie kierownik budowy dawno byłby wyrzucony z roboty. Ale było taniej....
                                • tarantula01 Re: chm ,plesbud i plesmar 09.07.13, 10:19
                                  W urzędzie wszyscy niezmiennie zapewniają, że szkoły (przy Ordonówny, a właściwie przy Ćwiklińskiej oraz przy Ceramicznej) będą oddane w takim terminie, aby bez przeszkód 01 września 2014 r. rozpoczęła się w nich nauka.
                                  • Gość: ja Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 16.07.13, 20:50
                                    Urzędnicy tobie "tarantulo 01" powiedzieli, że oszukany przez Hiszpanów polski wykonawca GRINBUD podał sprawę do prokuratury i CBA i zszedł z budowy ?... A może też powiedzieli , że od tego czasu roboty zwolniły tempo?... A może też powiedzieli , że Hiszpanie tj. Firma CHM jest taką Firmą , która została wygnana z budowy autostrad i metra i nie może znaleźć chętnych mimo kryzysu do pracy na tych budowach?... Nie!?... to się ich popytaj. Ja sobie zadałam trochę trudu i wiem o co w tym chodzi. Jeżeli będzie taka potrzeba to Ci powiem. A wiesz kto zarządza budową na Ceramicznej ?... Pan Marcin ,były barman, który pracując w Hiszpanii w barze liznął trochę języka hiszpańskiego , ot i cała jego wiedza budowlana...
                                    • Gość: ja Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 17.07.13, 09:36
                                      Do komentarza powyżej, wydaje mi się że jesteś zwykłym matołem a Twoja wiedza pochodzi od Pana prezesa firmy Grinbud. Po pierwsze nie Pan Marcin był barmanem. Po drugie jeżeli tak Ciebie boli zwolnienie tempa robót to zapraszam. Pokaże Ci co podobnie do Ciebie detektywi nawyprawiali i zostało poprawione. Oraz w jakim stanie jest budowa po dwóch miesiącach od wyjścia z budowy firmy Grinbud.
                                      • Gość: ja Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 17.07.13, 09:38
                                        I może ktoś coś powie na temat niewypłaconych wypłat dla pracowników firmy Grinbud.
                                        • Gość: ja Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 17.07.13, 18:10
                                          rzeczywiście pomyłka ; pan Marcin to były prezes Sp-ni Mieszkaniowej " Kryształ " ??? , A słynny barman budowlany to Pan Mariusz ... ot i cała sprawa...
                                      • Gość: mieszkaniec Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.centertel.pl 29.07.13, 11:50
                                        To jak CHM pracował jeżeli KIEROWNIK BUDOWY był z CHM i CHM miał swoich pracowników PODOBNO - to kierownikowi należy zabrać uprawnienia za nie dopilnowanie robóty i obciązyć fionansowo - CO NA TO GMINA - przecież to pieniądze wspólne - ALE łatwo dysponować czyjąś gotówką na której można się wzbogacić - i w tym Kraju może być dobrze .............. śmiechu warte ??????????????
                                        • Gość: p Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.13, 12:02
                                          Za rok ma być otworzona szkoła na Ceramicznej. W tej chwili nie ma skończonej konstrukcji. Do kogo skierować pytanie w gminie, czy zapewniają otwarcie tej szkoły w przyszłym roku, bo nie wiem, czy rezygnować z prywatnego przedszkola - dzieciak w przyszłym roku będzie miał 5-lat, a takim to chyba gmina musi zapewnić naukę przedszkolną. A to chyba będzie jego rejon (mieszkamy na Botewa), więc do szkoły poszedłby już znając budynek.
                                          • Gość: max Re: chm ,plesbud i plesmar IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.13, 10:36
                                            Mam podobną sytuację - 5-latka, który już się cieszy, że w przyszłym roku pójdzie to tej nowej szkoły. Tylko co będzie, gdy jej nie oddadzą w terminie... planu awaryjnego brak :/
                                            • mamaprzedszkolaka3 Re: chm ,plesbud i plesmar 19.09.13, 17:10
                                              Na zebraniu w jednej z białołęckich podstawówek pani dyrektor mówiła że na pewno Ordonówny będzie od 2014 r - cieszyła się że to odciąży trochę naszą szkołę, a na pewno szkołe na Leśnej Polanki, bo tam podobno jest dramat - wynajmowane filie na zerówki. Co do Ceramicznej to raczej nie ma szans od 2014.
    • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 19.09.13, 21:37
      Na sesji 26 września będziemy głosować nad uchwałami o powołaniu do życia 2 szkół: przy Ceramicznej i Głębockiej, a także o utworzeniu filii SP342. Będą też zmiany w obwodach - jutro powinny być materiały w BIP.
      • Gość: was Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.mm.pl 20.09.13, 11:02
        w którym miejscu te materiały na BIP?
        • Gość: kubusia1 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.13, 13:11

www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=295
          • tridlle Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 21.09.13, 13:48
            A może wypadałoby zapytać samych zainteresowanych co sądzą o proponowanych zmianach.
            Po drugie czy radni PO zamierzają dzieci siłą przenosić?
            Liczyłem na to, że wraz z budową nowych placówek dyrektorzy pomyślą i stworzą klasy rejonami, aby potem łatwiej było przenieść całą klasę.
            Jak widać po raz kolejny nikt się specjalnie dziećmi nie przejął. Radni PO najpierw w ramach oszczędności zdecydowali o zwiększeniu ilości uczniów w klasie, a teraz uważają, że mogą sobie dowolnie tymi dziećmi żonglować.
          • Gość: eod Botewa? IP: *.dynamic.mm.pl 22.09.13, 20:02
            Albo jestem ślepy, albo nie ujęto mojej ulicy.
            Czy widzicie gdzieś w wykazach rejonów szkół ulice Botewa?
            • Gość: Tridlle Re: Botewa? IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.13, 20:33
              Jest w druku 272. Przypisana do szkoły na Ceramicznej.
      • Gość: mzudr Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.pansa.pl 21.09.13, 13:25
        Panie Wojtku jak będzie po 1 września wyglądała sytuacja dzieci z klas 1-3 które tera uczą się na Strumykowej, czy zostaną przeniesione do nowej szkoły na Ordonówny razem z kadrą pedagogiczną uczącą w młodszych klasach? Mam takie dziecko w szkole na Strumykowej i zastanawiam się jak to wszystko zostanie zorganizowane. Teraz Strumykowa, potem Ordonówny a potem znów na Strumykową?
        • Gość: p Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.mm.pl 21.09.13, 21:35
          Przy okazji popatrzyłem na załączniki do głosowania w czwartek - w załączniku są ciekawe zmiany do budżetu dzielnicy (chyba) - druk 271 - www.bialoleka.waw.pl/page/file.php?id=1479
          I tutaj oprócz cięć jedna ciekawostka - strona 3-cia, koszty utrzymania urzędu - B/X/2/2/2 podane są jako 2 220 000zł, powiększone (jako nieliczne!) o 49 316zł i wychodzi nagle po powiększeniu budżet 271 316zł - magia, czy raczej bajzel w liczeniu. No cóż, głosujcie, drodzy radni, na pewno przeanalizowaliście to co będziecie głosować....

Mi się nie chce dalej tego dokumentu przejmować, no ale ja nie pobieram żadnego wynagrodzenia z urzędu, za to moje dziecko nie zostało przyjęte do przedszkola "państwowego", i musiałem wysupłać ponad 10 000/rok... bo płacę tu podatki i mieszkam w tym mieście ponad 40 lat. Żałość.
          • Gość: PR Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.83.41.31.ip4.feromedia.eu 13.02.14, 19:16
            No niestety muszę Państwa zmartwić... dzisiaj wróciłem z budowy na ul. Ceramicznej. Generalny polski wykonawca zszedł z budowy ponieważ podobno hiszpanie nie płacą. Burmistrz trzęsie portkami a wszyscy szukają pieniędzy, również ja jako dostawca ...
            • Gość: fffff Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.14, 19:43
              To proszę tyłka nam nie zawracać tylko wszcząć alarm i napisać do Gazety Wyborczej i TVN Warszawa
            • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 14.02.14, 00:50
              Niedawno radny Procki zapytał o realizację szkół i taką otrzymał odpowiedź:
              bip.warszawa.pl/NR/exeres/B1768DAB-5398-433E-8744-691D9AA4F1A1,frameless.htm
              • Gość: gość Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.02.14, 08:35
                Czytając wszystkie informacje nt budowy szkoły przy Ceramicznej i widząc postępy na budowie, czy raczej ich brak zastanawia mnie jedno - przyjmując, że rzeczywiście otwarcie szkoły 1 września oddala się w siną dal, jakie będzie dalsze procedowanie? Bo budowa nie będzie przecież trwała cały kolejny rok, do września 2015 !. To co? Szkoła zostanie otwarta np w grudniu 2014? Dzieci będą przenoszone do niej w trakcie trwania roku szkolnego?
                • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 14.02.14, 19:20
                  Nikt, włącznie ze mną nie dopuszcza do siebie myśli, że szkoła nie będzie uruchomiona 1 września. Tym bardziej, że PO poleciałaby w dzielnicy na pysk za nieuruchomienie szkoły 1 września br.
                  • Gość: gość Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.02.14, 21:20
                    Szanowny Panie,

ale jeśli prawdą jest, że odchodzą wykonawcy, to chyba sprawa zaczyna być poważna. Przecież radni PO nie zabiorą się teraz chyba osobiście za prace budowlane, żeby tylko dotrzymać terminu.
                    • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 17.02.14, 23:16
                      Jeśli schodzą wykonawcy, to tak. Cóż pożyjemy, zobaczymy - w dzielnicy wszyscy twierdzą, że zdążą z wszystkimi szkołami.
    • Gość: Beat Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.jmdi.pl 14.02.14, 09:40
      przy Ordonównej to nie będzie sali gimnastycznej i boiska - a więc kształcenie dzieci od początku na inwalidów
      • Gość: obywatel Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.jmdi.pl 14.02.14, 11:12
        W Warszawie nie ma ulicy ,,Ordonównej", jest Hanki Ordonówny. Szkoła jest przy ulicy Mieczysławy Ćwiklińskiej i posiada salę gimnastyczną i miejsce na małe boisko od strony ulicy Leśnej Polanki.
        • Gość: gosc Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.02.14, 12:03
          Miejsce na boisko a ostateczne zorganizowanie boiska to duża różnica. Kiedyś znalazłam na stronie www Urzędu Dzielnicy dokumenty, z których wynikało, że nie przewidziano w tej "szkole" (trudno nazwać mi szkołą coś, co jest przewidziane tylko do 3 klasy, tragedia) miejsca na salę i boiska. Jeśli rzeczywiście sala jednak powstała, to boisko może też będzie. Przekonamy się zapewne najpóźniej we wrześniu.
          • Gość: obserwator Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.centertel.pl 14.02.14, 13:21
            Budowy stoją praktycznie od miesiąca czasu i wątpliwe by mimo zapewnień zastępcy burmistrza zostały w termin oddane.
            • Gość: aha Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.14, 14:34
              To ogarnijcie tyłki i napiszcie do lokalnych mediów, a nie wyżalacie się na forum...
        • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 14.02.14, 19:24
          Gość portalu: obywatel napisał(a):

> W Warszawie nie ma ulicy ,,Ordonównej", jest Hanki Ordonówny. Szkoła jest przy
          > ulicy Mieczysławy Ćwiklińskiej i posiada salę gimnastyczną i miejsce na małe bo
          > isko od strony ulicy Leśnej Polanki.

A nieprawda, bo ostatnio nas (radnych) oświecono, że to jest szkoła przy Topolowej 15...
          • Gość: obywatel Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.jmdi.pl 14.02.14, 23:33
            Fizycznie stoi przy ulicy Mieczysławy Ćwiklińskiej, ale formalnie będzie miała adres Topolowa. Numer 15 dlatego, ponieważ stoi po nieparzystej stronie ulicy tylko, że po nieparzystej stronie Topolowej nie ma żadnych budynków. Obecnie Topolowa kończy się przy Hanki Ordonówny, dalej jest przerwa i niewielki odcinek od Leśnej Polanki, który kończy się na płocie budowy GHD. Nieodgadnione są wyroki urzędników Dzielnicy Białołęka i tok rozumowania nieosiągalny przez zwykłych śmiertelników.
            • Gość: z kosmosu Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.jmdi.pl 17.02.14, 07:01
              Obywatelu Obywatel - na to mamy w budowie na Nowodworach 3 szkoły - przy ul Ćwiklińskiej, Ordonównej i Topolowej -i pewnie te 3 szkoły ujęte są w statystykach urzędasowych. Mogę się zgodzić z 2 szkołami przy Ordonównej i Ćwiklińskiej ale przy Topolowej to już Bareja. Ale to typowe polskie.
              • marcink Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 07.04.14, 15:10
                Witam,

Podobno szkoła jednak nie będzie gotowa na wrzesień, pojawiła się plotka, podobno od osoby z urzędu dzielnicy że przez pierwsze dwa-trzy miesiące dzieci z Ceramicznej mają mieć lekcję w gimnazjum przy Van Gogha. Taka informacja krąży wśród rodziców dzieci ze szkoły przy Porajów. Panie Wojtku, pytanie do Pana jako osoby najlepiej zorientowanej w tej sprawie, czy rzeczywiście taka opcja jest brana pod uwagę.
                Z obserwacji widać, że w ostatnim okresie tempo budowy rzeczywiście zdecydowanie spadło.

Pozdrawiam,

• Gość: bialucha Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.14, 15:36
                  Jak to w GImnazjum?? Zrozumiałe byłoby urządzenie lekcji w innej podstawówce a nie gimnazjum gdzie wiadomo jak takie maluchy będą traktowane przez młodzież?? Dla mnie to co najmniej dziwne i chyba bałabym się puścic dziecko w takie towarzystwo... :-(
                  • Gość: luka Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.14, 18:27
                    A jak mają być traktowane? No tak, po przecież od razu dzieciaki z podstawówki zaraz będą terroryzowane przez młodzież gimnazjalną. Ludzie, opamiętajcie się. Nic im nie będzie...
                • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 07.04.14, 21:59
                  Szkoła ma być, wg najnowszych zmian w umowie, zbudowana do 15 lipca br. Potem będą odbiory.
                  To, że z zewnątrz niewiele się dzieje, nie oznacza że nie ma prac wykończeniowych wewnątrz budynku. Harmonogram jest bardzo napięty i może być tak, że usterki, niedoróbki będą poprawiane po rozpoczęciu roku szkolnego. Finalnie za całokształt rachunek zostanie przez mieszkańców wystawiony w listopadzie.
                  • Gość: gosc Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: 217.153.76.* 08.04.14, 09:33
                    no tak a co z :
                    wyposażeniem sprzętu, przetargi, dostawy, umeblowanie, wyżywienie, nauczyciele ,organizacja, podręcznika wodza ...itd.
                    jak ta szkoła ruszy z 01.09 to będzie niezły sajgon na początku
                    • Gość: gostek Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.14, 11:41
                      Ciekawe co z otoczeniem i boiskami?
                      • Gość: gostek Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.14, 11:42
                        A czy na Ordonówny to w ogóle będzie jakieś boisko?
                  • Gość: p Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.14, 11:50
                    Czyli rozumiem, że jak są zmiany w umowie, to termin 30.05.2014 nie obowiązuje. Jak wygląda sprawa kar umownych w aneksie. W "lekkich" umowach kara za każdy dzień opóźnienia to min 0,02% za każdy dzień do miesiąca, przy opóźnieniu to 0,03% za każdy dzień. Przy umowie na 22,7mln, kary za opóźnienie o 1,5 miesiąca to około 240 000zł. Jaka wysokość kary lub wynagrodzenia końcowego jest zapisana w aneksie?
                    • Gość: ii Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: 217.153.76.* 08.04.14, 12:42
                      aneksowali kolego raz na czerwiec a potem drugi na lipiec
                      wiec kar nie będzie
                      bajzel bedzie
                      • Gość: simi Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.14, 19:16
                        Czy wiadomo coś o szkole na Topolowej, jak to będzie funkcjonować? Co jak gdzie, kiedy?
                        • Gość: gośc Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.14, 14:42
                          Czy wiadomo coś o szkole na Ceramicznej?? Czy będzie na czas oddana? Czy dzieci rozpoczną zajęcia w swojej szkole czy będą poniewierane po innych szkołach a co najgorsze po gimnazjach - mam nadzieję, że to tylko plotka :-(
                          • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 25.05.14, 15:24
                            Budowa będzie zakończona 15 lipca, zgodnie z umową i aneksem do tej umowy. A oddana do użytku będzie później - wszyscy urzędnicy odpowiedzialni za tę inwestycję nie mówią nic innego jak: "Na pewno 02 września dzieci będą mogły się w niej uczyć."

A poza tym, szkoła przy Topolowej (H.Ordonówny / Ćwiklińskiej) złapała nieoczekiwane opóźnienie i także pojawił się aneks do umowy zakładający wydłużenie terminu końca budowy z 31 maja do 15 lipca.
                            • Gość: gość Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 11:17
                              To jakieś żarty. To po prostu kpiny z ludzi.

Nie ma ani szkoły, ani nauczycieli, ani nawet dyrektora nie ma.
                              Żadnych informacji też nie ma. Wakacje lada moment, a rodzice nie wiedzą jakie podręczniki kupić. Zajęcia zaczną się w październiku?

Czy ktoś zarządza tą dzielnicą?
                              • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 02.06.14, 07:42
                                Na sesji 29 maja zadałem pytanie Burmistrzom o to kiedy będzie znany dyrektor szkoły i otrzymałem informację, że właśnie dokonano wyboru i ogłoszenie o tym jest w BIPie. Zapytałem się w którym dokładnie miejscu. Nie uzyskałem informacji, poza tą, że jest to gdzieś w BIPie. Także trzeba szukać. Obywatelu szukaj sam! Ha, ha. W sieci znalazłem tylko to:
                                bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=97&date=2014-04-00&id=4589
                                • Gość: heh Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 08:42
                                  ^^ ha ha, aleś Pan dowciapny. Nornalnie boki zrywaC
                                • bbkk A ja znalazłam więcej 02.06.14, 10:01
                                  Ceramiczna
                                  Głębocka
                                  • Gość: gość Re: A ja znalazłam więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 11:45
                                    To ta pani?

Ta: forum.gazeta.pl/forum/w,19980,84106231,86417909,Ojcze_nasz_Final_.html
                                    • bbkk Re: A ja znalazłam więcej 02.06.14, 12:05
                                      Łomatko, jeśli to ta to współczuję :-D
                                      • Gość: gość Re: A ja znalazłam więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 12:15
                                        No właśnie nie wiem, ale może ktoś wie.

Tylko szybko póki jeszcze dziecka tam nie posłałem.
                                        • Gość: wiem Re: A ja znalazłam więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 15:28
                                          Potwierdzam, to ta Pani
                                          • Gość: tymczas Re: A ja znalazłam więcej IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.14, 17:45
                                            Gość portalu: wiem napisał(a):

> Potwierdzam, to ta Pani

Czyli co ? Nie wróży to dobrze?
                                            • Gość: wiem Re: A ja znalazłam więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 18:05
                                              Zdecydowanie NIE polecam współpracy. Jak najdalej od niej
                                              • Gość: wiem Re: A ja znalazłam więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 18:06
                                                Lepiej wybór tej osoby zgłosić do urzędu zanim szkoła jeszcze nie działa
                                              • Gość: byk-bryk Re: A ja znalazłam więcej IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.14, 20:01
                                                Gość portalu: wiem napisał(a):

> Zdecydowanie NIE polecam współpracy. Jak najdalej od niej

Ojej. A można prosić o więcej informacji? Ewentualnie jakieś linki.
                                                • Gość: xyz Re: prosze, IP: 217.153.76.* 03.06.14, 09:14
                                                  odkąd odeszła Pani Dyrektor Elżbieta znacznie się w tej szkole poprawiło

forum.gazeta.pl/forum/w,19980,149146344,149266323,Re_Szkola_Podstawowa_nr_2_w_Jozefowie.html
                                                  • Gość: gość Re: prosze, IP: *.tvp.pl 03.06.14, 11:35
                                                    a jest ktoś kto może powie coś miłego?? jestem załamana :-(
                                                  • Gość: .gość Re: prosze, IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 17:06
                                                    Nie wygląda to dobrze.
                                                    Nie udało mi się znaleźć informacji pozytywnych.
                                                    Kolega z Józefowa też powiedział, że pozytywnych rzeczy nie słyszał, ale sam nie miał do czynienia.
                                                    No cóż..
    • Gość: gość Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 13:57
      WOW! Jaka błyskotliwa wypowiedź.
    • Gość: nieurzędnik Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.centertel.pl 01.06.14, 14:20
      Zabolało? Czyżby urzędnik?
      • Gość: noo Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.14, 15:15
        ^^ hehe, chyba tak. A jak mu nie pasuje, to niech idzie się wyskrobać
        • Gość: nieurzędnik Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.centertel.pl 01.06.14, 16:02
          Ha ha. To było do ciebie. Ale rozgarnięty.
          • Gość: P Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.14, 10:21
            Termin odbioru szkoły na Ceramicznej to już chyba minął, a końca robót nie widać.
            Ostatnio rzuciłem okiem na projekt przetargowy. Styropian, jaki powienien być użyty do ocieplenia budynku powienien mieć wsp. przew. ciepła lambda = 0,035 do 0,037W/mk a takich parametrów nie spełnia żaden standardowy styropian elewacyjny, a innych tam nie widziałem. Teraz rozumiem, dlaczego ta firma była sporo tańsza od konkurencji, tylko gdzie jest nadzór inwestorski?
            • Gość: Rychuu Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.14, 11:37
              Po cholerę takiego informacje piszesz? Lepiej zadzwoń na policję, a nie pierdołami nam tyłek zawracasz
              • Gość: p Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.14, 13:24
                Piszę, bo może kogoś to zainteresuje. Jak ciebie to nie interesuje, to po co się odzywasz.
            • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 23.07.14, 22:57
              Niewątpliwie urzędnicy (cały czas zapewniają, że tak zdążymy), w miarę zbliżania się końca wakacji coraz bardziej będą robić w pory, ale jak 3 lata temu wnioskowaliśmy (Gospodarność i całą opozycja), aby szkoły budować w trybie projektuj i buduj, to wymyślano argumenty, że taki sposób jest niecelowy. Poza tym wg pierwotnego harmonogramu (z pierwszej połowy 2011 r.) szkoły obecnie budowane miały działać już w 2013 r.
              • Gość: arthurek ze lasu Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.14, 10:15
                tarantula01 napisał:

> Niewątpliwie urzędnicy (cały czas zapewniają, że tak zdążymy), w miarę zbliżani
                > a się końca wakacji coraz bardziej będą robić w pory, ale jak 3 lata temu wnios
                > kowaliśmy (Gospodarność i całą opozycja), aby szkoły budować w trybie projektuj
                > i buduj, to wymyślano argumenty, że taki sposób jest niecelowy. Poza tym wg pi
                > erwotnego harmonogramu (z pierwszej połowy 2011 r.) szkoły obecnie budowane mia
                > ły działać już w 2013 r.

Ale w 2013 roku nie było wyborów i nie było potrzeby przecinania wstęg.
                Dlatego rodzice powinni się dowiedzieć, że otwierane z ewentualną pompą szkoły są i tak opóźnione z winy otwierających.
                • Gość: MoniS Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: 77.252.209.* 24.07.14, 10:22
                  A co tu rodzice maja sie dowiadywac?? Jest rejonizacja!
                  • Gość: gość Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.14, 08:26
                    Gość portalu: MoniS napisał(a):

> A co tu rodzice maja sie dowiadywac?? Jest rejonizacja!

Chyba nie zrozumiałaś.

A w oddziałach przedszkolnych nie ma rejonizacji.
                    • Gość: Moni75 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: 77.252.209.* 25.07.14, 09:29
                      no tak w zerowkach nie ma rejonizacji. Ale ja osobiscie jak mam do wyboru nowa szkole w ktorej dziecko dalej zostanie to wole taka wybrac niz na 1 rok zapisywac dziecko do innej szkoly a potem je przenosic. To dodatkowy i tak naprawde niepotrzebny stres dla dzieciaka. Mowie tu o szkole przy ul. Topolowej. Moja sasiadka byla w srodku widziala sale i jest ok. Szkola powinna byc oddana na czas.
                      • Gość: gość Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.14, 12:09
                        Dziecko przyjęte do placówki, nawet jeśli nie jest to szkoła rejonowa, nie zostanie z niej przeniesione. Po zerówce nie ma jednak pewności, że w szkole zostanie, bo następuje wtedy ponowna rekrutacja. W praktyce jest jednak tak, że osoby z dużą punktacją są przez system przyjmowane. Nawet jeśli są spoza rejonu.

Problemem jest natomiast rodzeństwo w różnych szkołach jak i to, że szkoły są budowane w oderwaniu od rzeczywistości szkolnej w placówkach istniejących.
              • Gość: MoniS Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: 77.252.209.* 24.07.14, 10:27
                A czy moze orientuje sie Pan czy ZTM uruchomi nowa linie lub zwiekszy czestotliwosc linii 211. Chodzi mi o nowa szkole przy TOPOLOWEJ. Autobus tej linii jest malutki i w godzinach rannych i popoludniowych jest tak zaladowany, ze nie da sie wsiasc! Linia ta bedzie zabierac dzieci az z 4 szkol!! Lesnej Polanki, Topolowej, Ceramicznej, Porajów. Moja corka ma obowiazek wlasnie chodzic do nowej szkoly na Topolowej choc o wiele blizej miejsca zamieszkania jest Lesnej Polanki! I bedzie musiala dojezdzac autobusem. Czy cos wiadomo wlasnie w sprawie komunikacji autobusowej?
                • tarantula01 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó 24.07.14, 21:50
                  Większego taboru na 211 za bardzo nie będzie, bo na trasie tej linii jest kilka bardzo wąskich zakrętów, na których regularnie jeżdżący autobus 12-metrowy stanowiłby zagrożenie w ruchu (teraz jeżdżą maksymalnie 10-metrowe). Po prostu większy autobus musi bardziej wyjechać, aby skręcić (np. Majolikowa / Mehoffera) i tył nie przejechał po chodniku (kierowca musi uważać na zachodzenie autobusu).
                  Natomiast zwiększenie częstotliwości może nastąpić, jeśli będzie taka konieczność. Na pewno 211 będzie kursować na odcinku Dąbrówka - Nowodwory częściej niż na reszcie trasy (ZTM zna już obłożenie tej linii na tym odcinku). Drugim odcinkiem do większej częstotliwości będzie trasa od Dorodnej do szkoły przy Porajów (możliwość zrobienia zawrotki przez Porajów, Świderską do Myśliborskiej i z powrotem do Dorodnej). Największą niewiadomą jest odcinek między rondem LMiR, a Światowida/Myśliborską, bo ten odcinek przez eksperymentalną rejonizację może zasługiwać na częstotliwość co 10 minut (zamiast co 20 jak dotychczas).

Dowiem się w ZTMie i podam informację.
                  • Gość: Moni75 Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: 77.252.209.* 25.07.14, 08:38
                    Bardzo Panu dziekuje.
                  • Gość: EN Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: 91.210.237.* 25.07.14, 21:56
                    Cieszymy się nowymi szkołami podstawowymi, ale co z gimnazjami na Tarchominie?
                    Teraz w gimnazjum na Strumykowej było chyba 10 klas pierwszych, w tym roku pewnie 12-14. W podstawówce na poziomie klas szóstych było np. w SP154 4 klasy, ale za 3 lata będzie tych klas 8. Teraz w klasach pierwszych w SP154 planowanych 9 klas, w SP342 - około 14 klas pierwszych, czy nasze dzieci dostana się do gimnazjum i czy gmina jest świadoma, że dzieci szybko rosną i kończą podstawówki???
                    • Gość: Baran-Górski Re: Budowa nowych szkół przy Ceramicznej i Ordonó IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.14, 09:18
                      Gość portalu: EN napisał(a):
                      > Cieszymy się nowymi szkołami podstawowymi, ale co z gimnazjami na Tarchominie?

Trzeba czekać do następnych wyborów, bo do najbliższych już nie zdążą.
                      Zdążą obiecać i to ludowi prostemu wystarczy.

A poza tym burmistrz twierdzi, że dzieci wcale nie chcą chodzić do gimnazjum w swoim rejonie. Pewnie mu chodziło o to, że mogą jeździć do innych dzielnic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka