Dodaj do ulubionych

gdzie kupić plastry silikonowe

02.10.09, 12:53
Witajcie, mam pytanie gdzie zaopatrujecie się w plastry silikonowe??
Jaką firmę polecacie? I czy mógłby mi ktos przybliżyc sposób ich
stosowania? Tzn jak się je nakleja co ile trzeba je wymieniać i czy
można pod taki plaster smarowac maściami na blizny. bardzo będę
wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewusia8 Re: gdzie kupić plastry silikonowe 16.10.09, 12:20
      forum.gazeta.pl/forum/w,35623,36079804,0,Dystrybutor_cica_care_w_Polsce.html
      Ja stosuje te plastry najlepiej żeby na bliźnie były jak najdłużej my nosimy
      nawet 24h potem zdejmujemy na kąpanie i znowu następnego dnia zakładamy nieraz
      smaruje kremem no-scar
    • ewusia8 Re: gdzie kupić plastry silikonowe 16.10.09, 12:28
      ja kupowałam plastry na ebay-usmile
    • broskin Re: gdzie kupić plastry silikonowe 16.10.09, 20:29
      Polskie plastry Codosil z firmy TRICOMED w Łodzi na ul. Piotrkowskiej w niczym
      nie są gorsze od tych zagranicznych cica care czy silon. Zeby plaster spełniał
      swoją rolę uciskową, ważne jest, aby miał odpowiednią grubość dostosowaną do
      rodzaju, wielkości blizny, dlatego o tym powinien zadecydować chirurg dziecięcy
      czy plastyczny. Blizna pod plastrem powinna być "sucha", tzn. jeśli przed
      założeniem plastra była smarowana maściami, to te maści muszą się najpierw
      dobrze wchłonąć. W przeciwnym przypadku może dojść do stanu zapalnego blizny czy
      jakiejś wysypki na bliźnie lub skórze ją okalającej. Sam plaster zużywa się po
      ok. 4 - 6 mies., więc jest dość wytrzymały (oczywiście przy umiejętnym jego
      myciu i docięciu pasującym do kształtu blizny. Ale sam plaster nie spełni swojej
      roli, musi być czymś dociśnięty do blizny-najlepiej ubrankiem uciskowym, które
      też szyje się na miarę w Łodzi. Pozdrawiam.
      • misiakuwna Re: gdzie kupić plastry silikonowe 29.10.09, 14:12
        Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Wiem, że są też dostępne plastry
        samoprzylepne i chyba ich nie trzeba przytrzymywać żadnym ubrankiem?
        Czy się mylę. Pytam bo lekarz dał mi tylko namiary na jakąś firmę i
        nic więcej nie powiedział na ten temat. Jak się stosuje itp,
        ponieważ stwierdził, że to jest całkowita nowość na rynku i on z
        chęcią sam dowie się odemnie jak to stosować i jakie są efekty.....
        Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam.
    • broskin Re: gdzie kupić plastry silikonowe 29.10.09, 15:10
      Te plastry, o których pisałam, tj. codosil (firmy Tricomed), cica care czy Silon
      są to plastry silikonowe samoprzylepne wielokrotnego użytku. Plastry te mają
      specjalną kleistą powłokę, która po użyciu, a następnie dokładnym umyciu ciepła
      wodą z mydłem, odzyskuje swoją kleistość, która oczywiście z czasem się
      zmniejsza (plaster się po prostu zużywa). Oczywiście nie jest powiedziane, że te
      plastry należy stosować wyłącznie w połączeniu z ubrankiem uciskowym, gdyż to
      wszystko zależy od umiejscowienia blizny. Jednakże najlepsze efekty daje właśnie
      połączenie plastra z ubrankiem, wtedy ucisk jest optymalny, a i plaster, który z
      czasem tak jak wspominałam się zużywa, jest przytrzymywany przez ubranko. Ale są
      też inne sposoby jego przytrzymania, np. Hypafix, o czym pisze w ulotce
      producenta plastra Codosil. Te sposoby leczenia tymi plastrami to nie żadna
      nowość, ale innych lepszych plastrów na oparzenia, na chwilę obecną nikt nie
      wymyślił, więc podejrzewam, ze lekarz miał właśnie te plastry na mysli lub
      Granuflex, tj. plaster na odleżyny, ale stosowany w leczeniu blizn po
      oparzeniach. Pozdrawiam
      • pinklady3 Re: gdzie kupić plastry silikonowe 18.05.10, 22:14
        My też od tygodnia stosujemy Codosil z Tricomedu
      • jaskajoanna Re: gdzie kupić plastry silikonowe 10.02.22, 08:30
        Dla ścisłości dodam, że są to plastry przylegające (nie zawsze przylepne). Przylepne zawierają klej, a przylegające przywierają do skóry na inne sposoby - czasem np. z uwagi na strukturę materiału, a czasem np. na reakcję z raną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka