Dodaj do ulubionych

Maryja patronką Europy.

05.09.08, 11:45
W Gazwybie przeczytałem dziś, że emerytowany kardynał Glemp zarzucił pomysłem
ustanowienia Maryi żony Józefa z chrześcijańskiej biblii patronką Europy.

Czasami ręce opadają i nawet nie wiadomo, jak na takie pomysły zareagować. Bo
równie dobrze mógłbym ja, były katolik, zaproponować zmianę patrona bazyliki
św. Piotra w Rzymie na, powiedzmy, Bazylikę pod wezwaniem Mahometa, a plac
przed tą bazyliką przemianować na plac Buddy. Beczelność, z którą niektóre
klechy zaczynają się rozpychać w laickiej Europie przeraża mnie.
Obserwuj wątek
    • bonczek_hydroforgroup Re: Maryja patronką Europy. 05.09.08, 11:59
      E..to dupy daje Państwo Polskie. Bodajże w Tarnowie jest
      skrzyżowanie Ojca Świętego z ul. JPII więc nic mnie nie ździwi -
      jest to tylko przyczynek do tego by dzieci moje studiowały jak
      najdalej za Odrą
      • kolejar Re: Maryja patronką Europy. 05.09.08, 16:46
        Nie do końca macie rację. Chociaż trochę macie i widzę, że nie wiecie w którym
        momencie... Otóż Patronem Europy jest... Wiecie kto? Aaaa... Tego Wam żaden
        polski klecha nie powiedział??? Otóż Św. Benedykt z Nursji! A tymczasem Maryja
        (nie kojarzyć prymitywnie z Belzebubem z Torunia!) jest polsko-"prehistoryczną"
        Królową Polski i Rzplitej w ogóle (choćby "Bogurodzica"). No to niby jednak ok.
        ten pomysł J.E. Józefa? A może nie? Bo dlatego nie, że on chciałby tak sobie tak
        przebić z pobudek "nacjonal" Św. Benedykta. Zamysł oczywisty i kontekstowo
        niefajny, bo w domyśle to się łączy z lefebrystami, toruńskim Belzebubem,
        Jeanem-Marie Le Pennem... Dlatego jestem przeciw, że boję się lewactwa. Wy -
        lewacy, pewnie nie wiecie, że Belzebub z Torunia i Adolf Hitler to Wasi ideowi
        bracia? Bo przecież choćby ta nazwa: Niemiecka Narodowo-Socjalistyczna Partia
        Robotnicza i jej największe święto - 1. Mai - "Niech się Święci 1 Maja!". Koniec
        i tak, i tak w obozie. Wiem, że, w razie Waszej wadzy, tam bym się nieuchronnie
        znalazł. Po prostu faszyści, komuniści itp. odwały lewackie są JEDNYM. Ja = PPS!
        Tak rodzinnie. Precz z wypaczeniami!
        • napoj.chmielowy Re: Maryja patronką Europy. 05.09.08, 20:00
          Maryja mi się nie podoba. Zbyt wąska w biodrach.
          • chlorofil1 Re: Maryja patronką Europy. 06.09.08, 14:19
            napoj.chmielowy napisał:

> Maryja mi się nie podoba. Zbyt wąska w biodrach.

Coprawda lubię wąskie biodra (Cenzurka dowodem), ale na Patronkę Europy bardziej
            pasowałaby mi Jane Fonda z okresu filmu "Barbarella, Queen of Galaxy" (
            thepiratebay.org/torrent/3256794/Barbarella_(Jane_Fonda_1968)_-_DVDRip_Xvid).
            • chlorofil1 Sorki, nawias się przykleił. 06.09.08, 14:20
              thepiratebay.org/torrent/3256794/Barbarella_(Jane_Fonda_1968)_-_DVDRip_Xvid
            • censorship Re: Maryja patronką Europy. 07.09.08, 21:43
              Opanuj się Chlorofilku. To, że pojechałam na delegację nie jest powodem by Ci
              instynkty puszczały.
    • skoonk Re: Maryja patronką Europy. 06.09.08, 16:12
      Symbolika maryjna flagi Unii Europejskiej
      ekai.pl/europa/?MID=3775
      Proponuję, by zamiast proponować zwięcie forum, którego nie proponował,
      zaproponował własne.
    • hurysa1 Re: Maryja patronką Europy. 06.09.08, 20:04
      Mimo, że jestem Muzułmanką, Matka Boska jako Patronka Europy w niczym mi nie
      przeszkadza. Wolałabym jednak aby patronowanie Europie odbywało się kolektywnie
      (Matka Boska mogłaby być przewodniczącą tego kolektywu). Jako swojego kandydata
      do Rady Patronów zgłaszam obywatela Zeusa, w młodzieńczej fantazji porwał kiedyś
      Europę, najpierw ją zgwałcił, a potem uprawiał z nią seks już za jej
      przyzwoleniem. Na historii Europy wypalił niezacieralne piętno...
      • skoonk Re: Maryja patronką Europy. 06.09.08, 20:24
        hurysa1 napisała:

> Mimo, że jestem Muzułmanką, Matka Boska jako Patronka Europy w niczym mi nie
        > przeszkadza.

Pomyśl też, czy to przeszkadza ajriszom? Jeśli okaże się, że nie, to mamy
        rodzimego Zeusa... Hura!
      • kolejar Re: Maryja patronką Europy. 06.09.08, 23:09
        hurysa1 napisała:
        Wolałabym jednak aby patronowanie Europie odbywało się kolektywnie

Przecież to JEST tak! Aktualnym patronem Europy jest Benedykt z Nursji i chyba
        jeszcze Franek z Asyżu... Nikt nie zamierza pozbawiać stołków tych poprzednich.
        Chodzi tylko o rozszerzenie kolektywu. A kto z nich będzie najważniejszy, pewnie
        rozstrzygną w świętokratycznym głosowaniu.
        • skoonk Re: Maryja patronką Europy. 07.09.08, 11:56
          kolejar napisał:

> hurysa1 napisała:
          > Wolałabym jednak aby patronowanie Europie odbywało się kolektywnie
          >
          > Przecież to JEST tak! Aktualnym patronem Europy jest Benedykt z Nursji i chyba
          > jeszcze Franek z Asyżu...
          Benedykt z Nursji został ogłoszony Patronem Europy w 1964 roku. Wcześniej
          patronowali Cyryl i Metody. Zgłaszani są także inni kandydaci - Patryk,
          Bonifacy, Augustyn, Brunon z Kwerfurtu, Bernard z Clairvoux, Brygida ze Szwecji,
          Katarzyna ze Sienny oraz Teresa od krzyża z Wrocławia. W 2004 mówiło się o
          Wojciechu. A co? Przeszkadza?
        • skoonk Re: Maryja patronką Europy. 07.09.08, 12:06
          kolejar napisał:

> hurysa1 napisała:
          > Wolałabym jednak aby patronowanie Europie odbywało się kolektywnie
          >
          > Przecież to JEST tak! Aktualnym patronem Europy jest Benedykt z Nursji i chyba
          > jeszcze Franek z Asyżu...
          Benedykt z Nursji został ogłoszony Patronem Europy w 1964 roku. Wcześniej
          patronowali Cyryl i Metody. Zgłaszani są także inni kandydaci - Patryk,
          Bonifacy, Augustyn, Brunon z Kwerfurtu, Bernard z Clairvoux, Brygida ze Szwecji,
          Katarzyna ze Sienny oraz Teresa od krzyża z Wrocławia. W 2004 mówiło się o
          Wojciechu. A co? Przeszkadza? A dołączyć paru cadyków, imamów, jurodiwych,
          derwiszów oraz meczenników i Unijka jak talala!

• napoj.chmielowy Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 07.09.08, 20:16
      Czy Maryja zgodzi się być ową Patronką? Sam wniosek Glempa jest przecież tylko
      czymś w rodzaju podania o patronat. Żadna grupa Kardynałów (z samym Benedyktem
      na czele) nie może Maryji odebrać wolnej woli. Problemem jest również to w jaki
      sposób Maryja oznajmi nam o swojej decyzji. Traktowałbym wypowiedź kardynaliny
      jak prośbę o jak najliczniejsze poprcie jego pomysłu. Sądzi biedak, że jak
      Sarkozy i Baroso się przyłączą, a Parlament w Strasburgu przegłosuje to Maryji
      głupio będzie odmówić.
      • skoonk Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 08.09.08, 12:57
        napoj.chmielowy napisał:

> Czy Maryja zgodzi się być ową Patronką?

Święci nigdy nie odmawiają, nawet pijakom - ich miłość jest bezwarunkowa.
        Przeszkodą jest tylko brama percepcji.
        • napoj.chmielowy Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 08.09.08, 19:58
          skoonk napisała:

> Święci nigdy nie odmawiają, nawet pijakom - ich miłość jest bezwarunkowa.

Czyżbyś była świętą Śmierdzielko? Czy to tylko Twoje pobożne życzenia? Nawet
          Święty Mikołaj ma rózgę. Uświadom to sobie.

> Przeszkodą jest tylko brama percepcji.

Przeszkód jest o wiele więcej: agresja, lenistwo, pycha, pazerność, głupota,
          łakomstwo...
          • hateandwar Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 08.09.08, 23:54
            napoj.chmielowy napisał:

> Przeszkód jest o wiele więcej: agresja, lenistwo, pycha, pazerność, zazdrosc,
            > łakomstwo...

Rowniez nieczystosc...
            • skoonk Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 09.09.08, 12:24
              hateandwar napisał:

> napoj.chmielowy napisał:
              >
              > > Przeszkód jest o wiele więcej: agresja, lenistwo, pycha, pazerność, zazdr
              > osc,
              > > łakomstwo...
              >
              > Rowniez nieczystosc...

Ojojoj - lista to długa i niegodna uwagi, ale dla świętych
              nie stanowi problemu. Jednak nie wystarczy zignorować
              problem, żeby sie odeń uwolnić. Odwrócenie kolejności grozi
              samounicestwieniem. Stąd słabe skutki świeckich sztuczek.
              Plejada gwiazd UE - sztuczki hierarchów w sukurs sztuczkom
              biurokratów. W perspektywie GRID 2012. Zmiłuj sie nad nami.
              • skoonk Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 10.09.08, 08:16
                >W perspektywie GRID 2012. Zmiłuj sie nad nami.
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5676787,Dzisiaj_transmisja_z__rzekomego__konca_swiata.html?skad=rss
                "nie ma podstaw do żadnych z możliwych do wyobrażenia zagrożeń". CERN zapewnia,
                że nie ma niczego do ukrycia, a na dowód pokaże dziś w internecie transmisję na
                żywo z rozpoczęcia eksperymentu: webcast.cern.ch. Początek o godz. 8.30,
                wielka gonitwa protonów ma się zacząć już godzinę później.
                • skoonk Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 11.09.08, 03:17
                  skoonk napisała:

> >W perspektywie GRID 2012. Zmiłuj sie nad nami.

Szesnastoletnia Hinduska popełniła samobójstwo, przerażona przepowiedniami końca
                  świata w wyniku eksperymentów w akceleratorze cząstek koło Genewy
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5682012,16_latka_wystraszona_koncem_swiata_popelnila_samobojstwo.html?skad=rss
                  W ciągu ostatnich dwóch dni w programach informacyjnych w Indiach pojawiło się
                  wiele dyskusji na temat końca świata, który miałby rzekomo nastąpić 10 września,
                  w związku z uruchomieniem w Szwajcarii akceleratora LHD (Wielkiego Zderzacza
                  Hadronów).
                  Rozmaite media zapowiadały "sensację", mającą polegać na powstawaniu tzw.
                  czarnych dziur podczas eksperymentów w akceleratorze. Owe czarne dziury miałyby
                  się rozszerzać i w końcu pochłonąć Ziemię.
                  Mieszkańcy Indii są bardzo religijni, wierzą też w zabobony oraz wszelkie
                  przepowiednie. Pogłoski o groźbie końca świata wywołały tam spore zamieszanie. O
                  wiele więcej ludzi udało się do świątyni aby pościć, inni zaczęli robić zapasy
                  żywności.
                  ROZMOWA Z BYTEM Z SYRIUSZA B
                  Sami nas zapraszacie przywołując energię. I wy mówicie, że macie rozum? W jakim
                  przypadku, bo wcale tego nie widać. A wasze wibracje strachu są nam potrzebne do
                  działania na Ziemi. Jezus powiedział przecież wyraźnie: ludzie będą umierać ze
                  strachu w dniach ostatnich! Takie było przyzwolenie Boga. Dajcie im strach – i
                  to otrzymaliście, istoty rozumne. Pojmijcie wreszcie, co jest istotą życia –
                  MIŁOŚĆ dawana sobie wzajemnie. A oczyszczanie być musi.
                  www.projekt-cheops.com/sesje/index.php?nr=63
                  • napoj.chmielowy Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 11.09.08, 10:53
                    Do końca świata jeszcze daleko! Najdalej w przyszłość wysuniętą datą jaką mogą
                    obsłużyć systemy *nixowe jest Czwartek 19 Stycznia 2038 roku
                    godzina 04:14:07. Pokazuje to program:

#include <stdio.h>
                    #include <time.h>
                    int main() {
                    time_t biggest = 0x7FFFFFFF;
                    printf("Koniec swiata = %s \n", ctime(&biggest) );
                    return 0;
                    }
                    • skoonk Re: Maryja patronką Europy.. Poważny problem. 11.09.08, 13:26
                      napoj.chmielowy napisał:

> Do końca świata jeszcze daleko! Najdalej w przyszłość wysuniętą datą jaką mogą
                      > obsłużyć systemy *nixowe jest Czwartek 19 Stycznia 2038 roku
                      > godzina 04:14:07

Boisz się? Zażyj tabaki! Świat nie zginie, lecz cofnie się do
                      piątku 13 grudnia 1901, na godzinę 21:45:52.
                      Najpierw skończy się kalendarz Majom w 21.12.2012, potem
                      size_t Linuxowcom 19.01.2019, następnie muzułmanom w 2076
                      roku, a jakby coś nie wypaliło, to w 2246 ma przyjść żydowski
                      Mesjasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka