Dodaj do ulubionych

Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II

17.09.14, 09:08
ja, od pokoleń mieszkający na tej okołoraszyńskiej ziemi, jestem zdecydowanie przeciw upamiętnianiu Wielkich Polaków poprzez nazywanie ich imieniem Rond, skwerków, ryneczków czy domów kultury. To jest katastrofalne deprecjonowanie ich zasług, dla osiągnięcia taniego poklasku przez pomysłodawców. Rondo ks Popiełuszki, dom kultury Jana Pawła II - to obrażanie ich pamięci ! I polityczny, przedwyborczy koniunkturalizm.
W gminie Raszyn i okolicznych też - nie ma miejsca godnego takich patronów.
PS to "od pokoleń" - nie po to żeby komuś wytykać - tylko po to żeby pokazać, że to nie w ten sposób należy okazywać szacunek pamięci tych zasłużonych i nie w ten sposób dowartościowywać swoje przywiązanie do Raszyna i okolic
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 17.09.14, 10:58
      Co ciekawe, często są to osoby związaną tylko z jedną religią - czy żyjemy w katotalibanie?
      • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 17.09.14, 11:46
        od dawna wiadomo ze nie żyjemy w świeckim państwie. ale raszyn to katolicka gmina pis-u. tu nie przejdzie nadanie imienia jakims ewngelikien czy prawosławnym. taki drugi wołomin...
        • sibeliuss Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 17.09.14, 12:27
          Aż wstyd, że główna ulica nadal nazywa się Aleją Krakowską, Kraków miasto dekadencji i grzechu....
          • stoper57 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 17.09.14, 15:55
            żeby była jasność - jestem katolikiem, normalnym, praktykującym i nie sprzeciwiam się uhonorowaniu pamięci kościelnych hierarchów. Nie zgadzam się na sposób w jaki to robi się w Raszynie i nie tylko.
            Wasze dywagacje o katotalibanie mnie nie interesują, są śmieszne. Taliban pooglądajcie sobie w telewizji (jeszcze i na szczęście) -
    • michal-105 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 18.09.14, 09:54
      To bardzo dobry pomysł z tym nadaniem imienia. Choć w jednym z radnym Iwickim się zgadzam.
      • b.czysty_motocykl Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 18.09.14, 10:59
        Też uważam, że to właściwa droga. I fakt, że czyni to wiele miast i wsi, potwierdza mnie w tym przekonaniu. Czy dobrze wiem, że będzie to pierwszy obiekt w gminie nazwany imieniem Jana Pawła II?
        • patrzacy.z.boku Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 18.09.14, 16:02
          proponuje powiesic baner na kladce: mieszkancy raszyna zasluguja na nadanie domowi kultury imienia JPII.
      • tuurodzony Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 18.09.14, 18:42
        Czy Centrum Kultury Raszyn powinno być czyjegoś imienia? Bez imienia będzie mniej kultury? Trochę zdrowego rozsądku z tym nadawaniem imion.
        • dosc_belkotu Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 18.09.14, 21:16
          a ja z tuurodzonym; to kolejny przykład zawłaszczenia gminy przez ekipkę wójta. nadanie nazwy - narzuconej mieszkańcom "z góry" jak w głębokiej komunie I sekretarz ku czci - dla obiektu publicznego, który podobno miał być dla wszystkich ,,, miejmy nadzieję, że jak zmienimy tych szkodników, to gmina Raszyn doczeka się samorządu, który wcześniej zapyta mieszkańców o zdanie, a nie jak ten , będzie uważał, że sam wie najlepiej co dla nich dobre.
          • stoper57 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 18.09.14, 21:46
            Nie zmieniam zdania - nie ma obiektu ani miejsca w gminie Raszyn, godnego takich patronów...
            Dla sprawdzenia - Rondo ks. Popiełuszki i smętny obelisk
            • van_damme Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 19.09.14, 06:36
              zarówno to na rondzie jak i przy figurce figurka (krakowska/sportowa) - tragedia, kto wymyśla takie głupoty?
              to nie upamiętnienie
              a wisienką na torcie dom kultury JPII i pewnie kolejny obelisk.
              TRAGEDIA
              • patrzacy.z.boku Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 19.09.14, 19:43
                pan piotr obwiescil tryumfalnie ze "a jednak mozna" nawac dom kultury JPII. a czy JPII czasem nie chcial zeby go w ten sposob upamietniac?wink
                • stoper57 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 19.09.14, 20:13
                  a jeżeli pomysł zostanie zrealizowany, proponuję poniżej umieścić pomysłodawców - o to przeciaż idzie....
              • starix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 20.09.14, 13:32
                Figurke, obelisk wymyśliła p. Koper ( radna) A najciekawsze jest to, że cała władza porzuciła robotę ( zareba, chmielewski, lechańska, lechański ) żeby przeciąć wstęge ! Przypominam dziadostwu z siedzibą na Szkolnej, pomniki ( figurki, obeliski ) odsłania się ! Na własne oczy widziałem NOŻYCZKI w rękach " władzy " Dla dziadostwa nie ma różnicy, czy to pomnik, czy dom wariatów. Ważne jest, by zaistnieć, prawda panie czysty ? Nara
                • tuurodzony Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 20.09.14, 16:02
                  Ja na fali pomysłów mam następujący - na odcinku od Na Skraju do Janek, nadać Al. Krakowskiej nazwę Wszystkich Świętych. A od Janek do Na Skraju - nie mam pomysła!
                  • patrzacy.z.boku Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 21.09.14, 10:46
                    moze "aleja pielgrzymkowa"?wink
    • jacek-wisniewski Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 19.09.14, 20:30
      Przemyślałem, sprawę nadania imienia Św. Jana Pawła II naszemu Centrum Kultury Światowej i jestem zdecydowanie "ZA". Jednak nadane takie imię wymaga od nas również bardziej wzniosłego repertuaru niż w jakimś klubie młodzieżowym. Zero golizny, zero heavy metalu, zero rapu, zero punkrocka, zero dowcipów sołtyski. No i jeden warunek, który jest niezbędny dla zachowania powagi tego miejsca. Otóż należy zakazać śpiewania naszej radnej jakąś uchwałą lub zarządzeniem wójta. Przy jej repertuarze piosenki Nergala to anielskie śpiewanie.
      • patrzacy.z.boku Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 19.09.14, 22:12
        co sie pan tak czepia tej spiewajacej radnej?podobno pana glos tez nie wszystkim pasujewinki podobno maja przeniesc zajecia religii z podstawowki do domu kultury zeby dzieci nie uczyly sie na dwie zmiany.zacne to.jestem zawink
        • grocholica Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 20.09.14, 05:49
          Moim zdaniem należałoby jeszcze dobrać odpowiednich patronów poszczególnych sal
          Ogłaszam zatem konkurs na imię dla:
          pracowni plastycznej
          komputerowej
          muzycznej,
          sali widowiskowej

Można się jeszcze pokusić o patrona bufetu i ...

A i tak pytanie co będzie w środku
          • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 21.09.14, 19:14
            W naszym nowym CeKu proponuję sali mieszania w g...linie nadać imię naszego niedoszłego wielkiego samorządowca Grzegorza.

Salce komputerowej imię naszego płodnego forumowicza Jacka.

Salce muzycznej oczywiście imię naszego boskiego Piotra.

sTarix przykro mi chłopie, ale Tobie została tylko rola marudzącego inspicjenta gaszącego światło po spektaklach i teatrzykach w sali widowiskowej.

s(L)arix
            • manga70 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 21.09.14, 20:19
              A toalety dla wojta Zareby i jego zastepcow. Pisuardes i jego zastepcy.
              • grocholica Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 23.09.14, 14:02
                Mój konkurs nabiera nowego znaczenia - w związku z tym, że większość obwodów głosowania ma być przeniesiona do Centrum Kultury Raszyn.
                Proponuję, by każda sala nazywała się im. Andrzeja Zaręby i odpowiedniego radnego (jedynie słusznego)
                A tak nawiasem mówiąc to ciekawe czy cały dom kultury będzie obwieszony zdjęciami wójta z otwarcia, informacjami o tym, że zbudował itp. Pomysł przedni, gratuluje strategom

Ewentualnie problem może być z niektórymi, że niełatwo dotrzeć np. bez traktu grocholickiego
                • starix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 23.09.14, 14:35
                  Jeśli dom kultury, nie zostanie zatwierdzony do użytku, to żadna ale to żadna komisja wyborcza nie prawa tam funkcjonować, to jest niezgodne z prawem i sprawiedliwością ! panie zareba, pańskie pieski na czwartkowej sesji zapewne zagłosują na tak, łamiąc prawo i narażając wyborców na utratę zdrowia, nie daj bók życia ! Z tego co słyszałem, jest tam sporo usterek, podobnie jak w przedszkolu na Lotniczej, co to babayaga mówiła, że to tylko " obcierki " a te obcierki, to były spadające płyty gipsowe z sufitu ! Nara.
                  • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 23.09.14, 15:34
                    po cholere przebijac Trakt za grube miliony i potem słuchac ze obce auta różjezdzaja uliczki w grocholicach w drodze do wiaduktu ul. pruszkowskiej ?! trochę logiki!

a co do wyborów w CeKu to faktycznie nic innego jak promocja nowej inwestycji. obecnie została tam kosmetyka, wygrzewanie zarówek, próby wodóciagu, kanałizacji. w październiku formalny odbior i... mozna sie bawić smile
                    • manga70 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 23.09.14, 18:05
                      Jakos tak mowia, ze nie jest wesolo z tym domem kultury i w tym roku to nie ruszy
                      • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 23.09.14, 19:58
                        haha, chciałbyś! big_grin ale niedoczekanie twoje. ruszy i to szybciej, niż się spodziewasz. czyli jeszcze przed wyborami. tutaj haka nei znajdziesz. idz grzebać gdzie indziej...
                    • grocholica Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 24.09.14, 11:10
                      tak, lepiej niech rozjeżdżają uliczki od Godebskiego, przez Zacisze z dziurami reperowanymi tylko na Boże Ciało i właśnie małe.

Trakt byłby szeroki, więc najwyżej niech jadą, a na uliczkach takich samych jak w N Grocholicach w pana ulubionych okolicach typu Rybie są ograniczenia prędkości, progi, zakazy skrętu itp.

Ale tak najłatwiej powiedzieć po co budować jeszcze trzeba będzie remontować
                      • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 24.09.14, 13:42
                        zrozum ze po oddaniu obwódnicy Krakowska będzie gminna. wtedy umożliwi sie skręt w lewo z niej w Pruszkowska i juz nikt nie będzie jechal Godebskiego.
                        • grocholica Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 24.09.14, 23:17
                          Wie pan co przez chwilę myślałam, że jest pan nowym wcieleniem b. czystego, ale niestety tamten pan potrafi jakoś grzeczniej tłumaczyć. No więc nie rozumiem pańskiego zrozum, bo chwilę wcześniej pisał pan, że wszyscy będą teraz chcieli jeździć traktem Grocholickim, a teraz, że będą jeździć Pruszkowską.

Mnie w sumie wszystko jedno, którędy będą jeździć. Mnie bardziej interesuje którędy będą chodzić, gdzie bezpiecznie będą mogły poruszać się starsi, dzieci, rowerzyści. A jestem przekonana, że bez traktu Grocholickiego nikt na Grocholicach, a także w tej części Raszyna nie będzie bezpieczny. Ani na Waryńskiego ani na Zielonej czy innej Błotnej nasze dzieci nie mogą czuć się bezpieczne wybierając się samodzielnie na cudowne zajęcia do Centrum Kultury czy na swoją drugą, piątą czy dziesiątą zmianę, w szkole, w której zgodnie z planami budżetowymi gmina nie zamierza nic zmieniać do końca 2020 chyba.

Zrozumiałam, panu nie zależy na tych co nie jeżdżą czarnymi suvami, mnie tak
            • starix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 25.09.14, 20:25
              Za tą kase, co trzepie czysty 105, mogę całą dobę, zapalać i gasić światło! Jest jeden warunek, gasze światło w momencie posprzątania WC przez wójta. Nara.
    • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 25.09.14, 14:26
      grocholiczko po co ten foch? w internecie sie nie pisze per pan tylko na ty, chyba ze ktos podpisze sie nazwiskiem. przebicie traktu nic nie da, bo dalej wiaduktu nie będzie do grocholic. juz teraz widac ze kladke tylko buduja. rajkowski i iwicki pewnie przespali temat? albo gddkia nieczula byla na nich. ciesz sie, bo michały by wam grochole różjezdzaly a tak macie spokoj, bo ruch idzie pruszkówska. wiec po co te utopijne apele o trakt? pewnie przez wybory i chęć reelekcji radnych...
    • tuurodzony Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 25.09.14, 18:37
      A ja w nawiązaniu do radosnej twórczości nazewnictwa proponuję co następuje. Aleję Krakowską ponownie nazwać Aleją Wissarionowicza Stalina
      • van_damme Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 25.09.14, 20:00
        każdy mieszkaniec Grocholic jest za przebiciem Traktu!!!
        w końcu można by było po ludzku dojść do 'centrum'!!!
    • opozycjonista14 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 02.10.14, 09:11
      Zastanawiam się od wczoraj gdy tylko ujrzałem perełkę na Nowych Grocholicach : czy ten park rozrywki umysłowej na ul. Waryńskiego będzie otwarty wraz z Centrum Kultury? Super pomysł - ogródek dla entuzjastów szachów. CUDO. Już oczyma wyobraźni widzę tych miejscowych Kasparowów siedzących w altance, wytężających intelekt a wokół śnieżyca. Na przeciwko "rozentuzjazmowani" kibicecrying czego to się przed listopadem nie wymyśli?
      • grocholica Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 02.10.14, 14:33
        rozbawił mnie pan do łezsmile

Ja mam tylko problem z czymś innym. Byłam na zebraniu sołeckim i tam pani sołtys przekonywała ( nie do końca skutecznie), że trzeba przeznaczyć 6000 PLN na ogrodzenie i "nasadzenia" w 2014. Po otrzymaniu 3000 powiedziała, że to starczy tylko na ogrodzenie.
        Nawet się zmartwiłam i myślałam o jakimś czynie społecznym typu każdy mieszkaniec przynosi jakąś sadzonkę z własnego ogródka, a tu widzę takie piękne rośliny.

To z jakich funduszy te rośliny zostały posadzone i co tam planowano sadzić za rok?
        • tuurodzony Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 02.10.14, 16:54
          Swoją drogą, to czyn społeczny np. sprzątanie po psach, by się przydał dla uczczenia wypełnienia.
          • in-tereska Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 02.10.14, 17:35
            popieram wniosek tuurodzonego w całej rozciągłości smile a, że przykład musi iść z góry, niech nasze władze samorządowe ten czyn rozpoczną (w pełnym składzie), za nimi kierownicy gminnych jednostek i sołtysi miejscowości, gdzie nie ma koszy i torebek na psie to i tamto
            • manga70 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 02.10.14, 17:55
              W listopadzie wielkie sprzatanie Zareby i jego ekipki. Wytrzymamy.
            • patrzacy.z.boku Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 02.10.14, 23:26
              pewnie po obcych psach nie beda chcieli sprzatac.wiec moze w kazdym solectwie piknik rodzinno/radno/wojtowski od rana z pupilami. kazdy wlasciciel sprzata po swoimwink
              • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 06.10.14, 16:07
                podobno juz wyposażaja wnętrza RCK i pod koniec miesiąca będzie mozna obejrzec obiekt od środka smile

nie moge sie doczekac pierwszego koncertu w auli!
                • patrzacy.z.boku Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 10.10.14, 23:50
                  tak sobie patrze na te zdjecia z ostatniego numeru kuriera raszynskiego dostepnego na stronie gminy i sie zastanawiam gdzie pomieszcza sie te wszystkie wszystkie pracownie.na zdjeciach tylko korytarz,schody, umywalka i klazet dominujawink
                  • starix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 11.10.14, 09:00
                    W Kurierze Rodzinnym wszystko się zmieści, gorzej jest w realu. Do dziś, mimo, że wójt staje na głowie, budynek nie jest odebrany ! Dalej jest sporo niedoróbek i fuszerek, które na " wariata " są usuwane. Panie wójcie, próbuj dalej, bo wybory dla ciebie i twojej świty to być albo nie być. Nara.
                    • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 11.10.14, 12:33
                      Wszystkie duże inwestycje mające znaczenie dla społeczności miewają opóźnienia. Patrz 2 linia metra, tramwaje, drogi. Obecny wójt zrobi to, czego nie udało się dwóm poprzednim. Skoro czekaliśmy na to tak długo, to możemy poczekać raptem miesiąc dłużej do początku listopada na otwarcie. To nie wina urzędników, że były poprawki na budowie. Same odbiory to parę tygodni sprawdzania i zatwierdzania. A Pan chciałbyś wszystko na już, na teraz. A w życiu na wszystko się czeka. Na pracę, na miłość, na dzieci. W Raszynie za to niejeden czeka na Grzegorza S. co zniknął w tajemniczych niewyjaśnionych okolicznościach... wink
                      • starix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 11.10.14, 13:06
                        Co ma wspólnego Grzegorz Sękler, do budowy Domu Kultury, za pożyczone pieniądze ? Pamiętam jak dziś słowa zareby ; nawet jedna złotówka....... i tak dalej do dziś. Nara.
                        • tuurodzony Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 11.10.14, 16:18
                          Oczywiście Ty obywatelku zrobiłbyś wszystko lepiej i bez pieniędzy, do dzieła wybory blisko tylko naucz się najpierw po sobie sprzątać
                          • starix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 11.10.14, 17:57
                            Spokojnie, bez nerwacji, posprząta się po was, skończy się nepotyzm, kolesiostwo, obłuda no i oczywiście bajońskie zarobki dla wybranych. Nara.
                            • slarix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 11.10.14, 18:58
                              haha, marzyciele chcieliby milionowe inwestycje bez 1 dnia opóźnienia, przekroczonego budżetu o złotówkę i jeszcze żeby w dniu otwarcia 100% działało i grało big_grin utopia Panowie !!!

>Spokojnie, bez nerwacji, posprząta się po was, skończy się nepotyzm, kolesiostwo, obłuda no i oczywiście bajońskie zarobki dla wybranych. Nara.
                              Pietrek, ty powiedz lepiej co udało się zrobić dla naszego powiatu przez 4 lata zajmowania stanowiska radnego?
                              • starix62 Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 11.10.14, 19:36
                                Ja nie Pietrek, czy utopią jest, by w nowo wybudowanym przedszkolu na Lotniczej nie spadały płyty z sufitu ? Ktoś od was napisał, że to zwykłe obcierki ! Czy utopią jest ogłoszenie konkursu na stanowisko np. prezesa EKO czy kierownika oczyszczalni ? Nara.
                      • konradzubko Re: Centrum Kultury Raszyn im. Św. Jana Pawła II 11.10.14, 16:39
                        W szkole podstawowej, której ukończenie głosił już KR i banery, dalej nie jest odebrany sprzęt komputerowy.
                        W efekcie nie wszystko działa, czyli są klasy gdzie nic nie działa i są takie gdzie działa tylko część. A wszystkie zajęcia prowadzić trzeba. W szczególności te komputerowe trudno prowadzić białą kredą na czarnej tablicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka