Dodaj do ulubionych

rewitalizacja Krakowskiej

18.09.16, 11:00
wiadomosci.wpr24.pl/raszyn-zajmie-sie-krakowska;29020.html
G. Seklera uprasza sie o niekomentowanie pozamerytoryczne, tylko na temat proszę.
Obserwuj wątek
    • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 18.09.16, 19:28
      a proszę bardzo czekam na odpowiedź z Uzędu w tekacie zadanych pytań co do ów rewitalizacji. Ciekawe czy moje projekty będą brane pod uwagę, jak myślisz Jasiek znaczy Michał? Może jutro Urząd się pofatyguje i odpowie... Czy to jest na temat?
    • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 19.09.16, 20:27
      widzę jasiek, że duże zainteresowanie tematem...
    • stoper57 Re: rewitalizacja Krakowskiej 19.09.16, 21:59
      moim marzeniem jest tramwaj kosztem zbyt szerokiej jezdni, do Janek co najmniej, i drzewa - aleja klonów, dębów czy lip, od kościoła do Na Skraju. Porządne chodniki i ścieżka rowerowa.
      I kasacja wszelkiej reklamy - banerów, stojaków, chorągiewek i całego tego badziewia.
      No i zapisane w planach zagospodarowania ujednolicenie, ujednolicona zabudowa/rozbudowa na przyszłość. Ujednolicona wedle jakiegoś przyjemnego dla oka, mazowieckiego czy paramazowieckiego wzorca.
      W Austerii ja widziałbym chyba raszyński ratusz w przyszłości, może nawet tylko gminny nie miejski ale reprezentacyjny, w dobrym miejscu, więc chyba by się nadawała.
      No i ładna, zadbana i przemyślana zieleń.... Taka trochę ulica -ogród.

Aleja Krakowska straci po raz drugi na znaczeniu komunikacyjnym po wybudowaniu S 7, od lotniska do Grójca i to osłabienie ruchu należałoby wykorzystać, ograniczając jej przepustowość na przyszłość.
      Może wreszcie o kilkudziesięciu latach znowu zaczęłaby łączyć obie części Raszyna i gminy, zamiast skutecznie dzielić.
      • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 19.09.16, 22:51
        rany boskie wszystjie banery mają zniknąć??? To gdzie w 2018 Wójt powiesi swoje sukcesy, jak nie przy al. Krakowskiej. A gdzie jak nie na domu przy Krakowskiej powiesi baner Kucharski? Ten numer nie przejdzie stoper... No a co do Austerii to jaki Ratusz przy spalonym budynku, wstyd będzie takiemu Zarębie tam wejść. A co do zieleni to jak najwięcej oczywiście...
        I przypominam, że Raszyn klaszcze i Raszyn tupie...
        co do tramwaju to zgłosiłem propozycję na piśmie... Jak widzę nie tylko ja.
        • stoper57 Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 10:03
          Czy ty w poprzednim wcieleniu nie byłeś czasem koniem ?
          Bo te klapy na oczach ...

Raszyn klaszcze ? Raszyn tupie ?
          To chyba "tupot białych mew...", o umysł pusty
          • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 19:16
            a już (motyla noga) było tak miło... Nie wiem czym byłem ale na pewno nie byłem czopkiem co ciągle siedzi w jednej dupie. Pomyśl trochę i wyjmij stopery z uszu bo nie słyszysz jak Raszyn śpiewa, przytupuje... Wójt z zastępcą to dwa...
            • stoper57 Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 20:13
              już " śpiewał, klaskał i tupał", przed wyborami 2014...
              Też nie słyszałem ?
      • starix62 Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 20:35
        Stoperanku, kto mi zabroni na działce stawiać reklamy ? zareba na zabytkowym obiekcie ( Austerii ) wieszał się, na kładce bez zezwolenia i patrz, dalej żyje. Tak dla przypomnienia, twoje guru, chciał na ptasich ulicach ( tam mieszka ) właścicielom posesji wcisnąc słupy energetyczne na ich działki ! A słupy jak stały, tak stoją. I co ty obstrukcyjny stupajku na to ? Nara
        • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 20:59
          a kiedy to było...?
          no i masz rację starix już nieługo powiesimy my jeden baner...
        • stoper57 Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 21:08
          niewiele z tego bełkotu rozumiem:
          - mam nadzieję, że nie ktoś, a coś może zabronić reklam - np. poczucie estetyki
          - Zaręba wieszał i żyje ? No i co ? Wieszanie banerów i reklam raczej nie zagraża życiu..
          - nie wiem co to jest moje guru, moim guru nie jest żaden z urzędników gminy Raszyn, a kto nim jest albo nie jest, to nie twoja sprawa,
          - co do tego mają słupy które chciał wcisnąć a stoją, to chyba tylko ty wiesz - O co chodzi w twoim wywodzie.
          - obstrukcyjny stupajek, czyli jak można się domyślać hamujący, utrudniający policjant, to już taka abstrakcja jak twój rozum...
          Ty też w poprzednim wcieleniu byłeś koniem czy osłem używanym w zaprzęgu ?
          • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 21:43
            ważne że nie czopkiem w dudzie wiadomej...
            • starix62 Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 21:54
              Mam rozumieć, że " poczucie estetyki " to wieszanie facjaty bociana na Austerii ? Ile ta gęba kosztowała i kto za to zapłacił ? Mam nadzieje, że nie ja. Nara.
              • kowalskich.jasiek Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 22:14
                a miało być merytorycznie, i z tego wywiązał się uczciwie stoper. chwała za zgłoszone uwagi! podpisuję się pod nimi, zwłaszcza tramwajem do Janek, nawet gdyby miałaby być to inwestycja etapowana z uwagi na duże koszty nawet przy znacznej partycypacji warszawy. zmniejszenie tkanki drogowej na rzecz miejskiej z aleją klonów, lip czy platanów to kolejny świetny pomysł. dzisiejsza przelotówka nabrałaby charakteru miejskiej alei, z szerokim chodnikiem-deptakiem po zachodniej stronie i ścieżką rowerową. co do kasacji nielegalnych reklam, to można to zrobić i dzisiaj przy odrobinie dobrej woli samorządu, stosując wdrożoną w zeszłym roku ustawę krajobrazową. efekt? zniknęłoby 70-80% reklam, reszta mogłaby zostać jako legalne szyldy sklepików i punktów usługowych. i na koniec postulowałbym o poprawę zbiorczej komunikacji gminno-miejskiej, wzorem miast europy zachodniej należałoby dowozić ludzi z osiedli do stacji kolejek podmiejskich, jako najbardziej efektywnego środka transportu. zamiast telepać się 40min do centrum z przesiadkami, moglibyśmy jechać 15min z WKD Opacz lub WKD Salomea, dowiezieni busikiem przez al. Krakowską i ul. Szyszkową.
                • kowalskich.jasiek Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 22:16
                  aha i bardzo proszę o niepodejmowanie walk pseudopolitycznych, pewne głosy lepiej ignorować smile wszak czy partia X, Y czy Z, ktoś rewitalizację brzydkiej Krakowskiej z odkrytymi rowami melioracyjnymi musi wykonać.
                  • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 20.09.16, 22:56
                    przypomnę, sprawę z tramwajem zgłosiłem na piśmie... przykrycie rowów też, słupki do kasacji również. No ale jasiek mnie to nie pochwalisz... nie wypada. Bo można dostać od Zaręby po uszach prawda panowie.
                    • kowalskich.jasiek Re: rewitalizacja Krakowskiej 21.09.16, 22:46
                      jeśli faktycznie zgłosiłeś, to chwała ci za to, dobry obywatelski krok.
                      ale przestań do każdego postu doklejać swoje parapolityczne teorie, gdzie w każdym widzisz wroga i poplecznika wójta. jestem zwykłym mieszkańcem, nie obrażaj mnie i nie babraj w swe gierki. przypominam, piszemy merytorycznie.
                      • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 21.09.16, 23:37
                        ok jesteś jaśkiem kowalskim...
      • kjwojtas Re: rewitalizacja Krakowskiej 22.09.16, 12:25
        Kiedyś, kilka już lat temu sugerowałem połączenie Janek z Okęciem kolejką podwieszaną.
        Sam tekst publikowany na kilku portalach społecznościowych wzbudził szersze zainteresowanie, a nawet zgłosił się ktoś z Politechniki Warszawskiej mający doświadczenie w tej dziedzinie, kto gotów był podjąć się realizacji projektu.
        W nawiązaniu pojawiły się notki o podobnych, na ogół planowanych, albo będących w realizacji, podobnych projektów.
        Sprawą miały się zająć władze Gminy.
        I dupa zbita. Żadnych dalszych roków - zgodnie z zasadą "ch..., d... i kamieni kupa".
        Czasami zastanawiam się czym różnią się w Raszynie PiS od PO.

A sam pomysł - dałby bardzo ciekawy impuls rozwojowy nie mówiąc o pewnym splendorze wynikającym z innowacyjności rozwiązania..
        Ale do tego trzeba trochę wyobraźni, bo koszt takiej inwestycji wcale nie musi być wysoki.

Inna rzecz, że na bazie tego pomysłu pojawił sie projekt takiej kolejki między Krakowem, a Zakopanem. I też ....
        • sekler Re: rewitalizacja Krakowskiej 22.09.16, 19:37
          PO nie da nic a PiSda wszystko... c.d.n.
        • kowalskich.jasiek Re: rewitalizacja Krakowskiej 22.09.16, 22:49
          o ile % koszt przewyzszylby budowe tradycyjnej linii tramwajowej lub kolejki podmiejskiej? ile mln kosztuje wybudowanie tak dlugiej estakady?
          • stoper57 Re: rewitalizacja Krakowskiej 23.09.16, 06:56
            pewnie byłby to ciekawy projekt dla normalnie obciążonej Al. Krakowskiej, ja myślę, że po wybudowaniu S 7 od lotniska pod Grójec, będzie niepowtarzalna szansa na trwałe "odchudzenie" Krakowskiej i zmarginalizowanie jej znaczenia.
            A poza tym - likwidacja potworka kładki. Wszystkie inne przejścia są płaskie, tylko przy szkole zafundowano pomost - przestarzałej konstrukcji i na dodatek masowo omijany przez przechodniów, chociażby przez przejście przy Sportowej. Dzieci też znacznie mniej porusza się na piechotę.
          • kjwojtas Re: rewitalizacja Krakowskiej 23.09.16, 07:49
            Odpowiedzi na te pytania powinno dostarczyć studium wykonalności - to zaś jest zadanie UG.
            Natomiast zastosowanie rozwiązania - byłoby ewenementem promującym gminę.
            Są Stawy Raszyńskie; jeśli kolejka byłaby dostatecznie wysoko, to pełniłaby tez funkcję krajoznawczą.
            Z kolei np. to jest transport bezkolizyjny. Mógłby być w pełni zautomatyzowany. Impuls rozwojowy dla całej tej sfery gospodarki.
            • stoper57 Re: rewitalizacja Krakowskiej 23.09.16, 19:15
              Może ma Pan rację, wreszcie mogłoby to być coś... raszyńskiego, takiego "echt" raszyńskiego - jak mawiają Niemcy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka