kowalskich.jasiek 31.01.17, 18:30 warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,21316494,pis-chce-przylaczyc-do-warszawy-az-32-okoliczne-gminy.html Gotowy projekt ustawy: orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/Projekty/8-020-474-2017/$file/8-020-474-2017.pdf Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osiolek31 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 06.02.17, 08:41 Czyli 1. podatek od nieruchomości w górę, 2. cena za wodę w górę (ciekawe czy zostanie raszyńska oligocen, czy podłączą warszawski ściek) 3. Cena za odbiór śmieci w górę i obsługa przez MPO 4. Ubezpieczenia komunikacyjne w górę, bo to już stolica ani wieś obok 5. Mniej remontów ulic, bo metro i obwodnica miasta ma wyższy priorytet 6. Koniec rozbudowy sieci wod-kan, bo skoro część starych warszawskich dzielnic do dnia dzisiejszego ich nie ma, to po co rozbudowywać w jakiejś satelickiej wiosce. 7. Ciekawe, czy po przyłączeniu do aglomeracji nadal będą extra pieniądze na rozwój wsi z MR? Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 06.02.17, 09:08 oczywiście "ucieszą" się nauczyciele tracąc tzw dodatek wiejski. Ciekawe czy ucieszy się również Marzenka Lechańska i Wiesio Borsuk? Odpowiedz Link
ewa-7 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 06.02.17, 19:01 tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,sasin-nie-zapytal-ich-o-zdanie-br-wiec-zrobilismy-to-za-niego,223293.html#!prettyPhoto Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 00:37 w środę o 17.00 (8.02) w urzędzie spotkanie w temacie przyłączenia nas do Warszawy... zakładam że mogą nas nie wpuścić do środka więc robimy małą pikietę pod Urzędem... NIC O NAS BEZ NAS... Odpowiedz Link
aronia0 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 10:47 Jak najbardziej popieram. To my, mieszkancy Raszyna, powinnismy zdecydowac a nie nasz pisowski wojt (na ktorego nie glosowalam) i przychylna mu rada. A jak tak bardzo chca byc w Warszawie, to przeciez moga zrezygnowac z bycia radnymi i wojtem i sie do tej Warszawy przeprowadzic. W Raszynie takze powinno sie odbyc referendum!!! Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 12:55 już widzę tę pikiet(k)ę.... My - Sękler..... i jeszcze z ...pięć osób ? A nawet pięćdziesiąt, to mało reprezentatywne.... Głośne niewątpliwie być może... Ale czy głośno, to znaczy przekonująco/przekonywająco ? Ja tam z moim zadupiem mogę przynależeć do Warszawy... Odpowiedz Link
ewa-7 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 13:24 pisowski Raszyn ma to gdzieś a wójt może liczy że Warszawa weźmie odszkodowanie za Grocholskich Odpowiedz Link
ewa-7 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 14:44 www.michalowice.pl/dzieje-sie/aktualnosci/inne/sprzeciw-przeciwko-projektowi-ustawy-o-ustroju-mst-warszawy,p1818517053 Odpowiedz Link
ewa-7 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 14:45 szkoda że Grocholice należą do Raszyna nie Mochałowic Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 15:11 myślę że Grocholice też żałują... Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 15:10 ewa trafiony-zatopiony. Tyle, że chyba bardziej Warszawa będzie chciała by to Michałowice i Raszyn wzięły na siebie rodzinkę Grocholskich... Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 15:08 żebyś się stoper nie zdziwił. Oczywiście pogoda nie sprzyja ale przecież mamy wejść do środka a nie stać na mrozie bo taka wola Zaręby. Przypomnę, że to z podatków mieszkańców Gminy Raszyn radni jak i Wójt mają płacone swe wynagrodzenie (a Wójt wcale nie mało) no i z naszych podatków siedzą w ciepłym Urzędzie. Co do ilości obecnych to nie ważna ilość a jakość... Stoper życzę ci byś nie musiał siedzieć w zadupiu ale to że jesteś w zadupiu to świadczy tylko "dobrze" o Zarębie bo czemu nie zrobił ci dobrze byś nie musiał być w zadupiu. W końcu mało to ty zrobiłeś dla Wojta więc gdzie jego wdzięczność? No chyba że twoje zadupie jest tylko zadupiem w twojej głowie, a wiedzie ci się bardzo dobrze przy korycie gminnym Odpowiedz Link
osiolek31 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 09.02.17, 08:55 A jak zrobią metropolię, to z naszych podatków będzie sobie żyła rada i prezydent miasta, a gminni włodarze, będą mógli ustawić się w kolejce po ochłapy z pańskiego stołu Odpowiedz Link
remoteisland Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 09.02.17, 18:18 ad. 1. podatek od nieruchomości tylko 50% w górę, ale nie daj Boże jak ktoś ma użytkowanie wieczyste (jak władze miasta zrobią nową wycenę wartości gruntów to może być i kilkaset procent w górę) ad. 2. cena za wodę w górę ale oligocen bez wątpienia zostanie. podłączenie Raszyna do wodociągu warszawskiego to dziesiątki milionów złotych. ad. 7. dopłaty do rolnictwa zostaną ale okrojone, bo część (13 mld EUR) idzie przez fundusz rozwoju obszarów wiejskich a jak Raszyn będzie miasto stołeczne Warszawa to przecież nie wieś do reszty Twoich punktów nie mam uwag a dodałbym jeszcze: 8. utrata dla mieszkających w Raszynie a pracujących w Warszawie podwyższonego kosztu uzyskania dochodu (niewiele to ale zawsze coś) 9. nie liczę na obniżkę cen biletów komunikacji, raczej I strefa zostanie wchłonięta przez II strefę 10. utrudnienia formalne: - prawo jazdy, dowód rejestracyjny będące domeną powiatu pruszkowskiego z oddziałem zamiejscowym w Raszynie staną się domeną powiatu warszawskiego. a kto powie, że powiat warszawski będzie chciał kogoś zatrudniać w Raszynie - ulice, ile ulic będzie miało te same nazwy - księgi wieczyste, zapraszam do odwiedzania wydziału ksiąg wieczystych w Warszawie. wizyta w wydziale ksiąg wieczystych w Pruszkowie to jak wakacje na Karaibach w porównaniu do Warszawy i tak dalej i tak dalej Odpowiedz Link
osiolek31 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 11.02.17, 01:08 1. Dzierżawa wieczysta na dawnym Służewcu Przemysłowym, miasto stołeczne podniosło czynsz z 200tys. na 1mln. 2. Wodociąg warszawski jest tuż za miedzą, podłączenie to kwestia 10-15m rury 11. Pytanie czy lub jak długo Raszyn pozostanie samodzielny, bo Burmistrz Włoch może obstawiać nad przyłączeniem zamożnej gminy do biednej dzielnicy. Podobny pomysł miał Guział jako burmistrz Ursynowa, występując do Piaseczna o przyłączenie zamożnych osiedli Józefosławia do Ursynowa. 12. Czy CMR nadal będzie miało operatora NZOZ, bo dla miasta lepiej, aby Państwową służbę zdrowia obstawiały SPZOZ-y 13 Pytanie czy nie zacznie do nas zaglądać Straż Miejska tłukąc mandaty za nieekologiczne piece, nieuprzątnięte chodniki przed posesją, bałagan na posesji, itp. 14. Jak Pan Wójt uważa, że przyłączenie się do W-wy to taki dobry pomysł, niech się przejedzie Złotymi Łanami do Wirażowej i sprawdzi na własnym kręgosłupie gładkość nawierzchni na Kinetycznej! Odpowiedz Link
osiolek31 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 11.02.17, 01:15 Pomysł podłączenia do wodociągu W-wy chodził po głowie któregoś wójta, ale potem dobudowali kolejną studnię, chyba ten przed Rajkowskim coś takiego plutł, ale nie pamiętam dokładnie Odpowiedz Link
nowynaforum_raszyn Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 07.02.17, 23:55 Ważne że Wiesiek się zgodził tak jak włodarz Ząbek... Wieśkowi na tym zależy bo wtedy już nikt nie powie że jest bocianem Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 08.02.17, 09:02 zaprawdę, zaprawdę powiadam ci, że zawsze on będzie bocianem... Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 08.02.17, 15:09 tak jak i ty.... Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 08.02.17, 16:26 mylisz się chłopie ja w Raszynie w przeciwieństwie do gościa ze "szmulowizny" mieszkam tu od urodzenia tak jak moja matka i moja babcia... Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 08.02.17, 17:16 Tak samo bocian, jedno pokolenie wte czy wewte... Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 08.02.17, 23:55 a powiedz stoper a ty od którego pokolenia w Raszynie... dziś bocianowi powiedzieli ludzie wyraźnie, że jak mu się tak stolica podoba to na Szmulki droga wolna.... Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 09.02.17, 00:57 a ja od zawsze... odkąd kościelne dokumenty da radę odtworzyć... A ci co wójta na szmulki wysyłali, to zapomnieli który PKS ich tu przywiózł ? Raszynianie !? Odpowiedz Link
osiolek31 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 09.02.17, 09:00 A czy to ważne który? Ważne że nie ZTM Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 09.02.17, 09:12 stoper ciekawie mówisz odkąd kościelne dokumenty... hmm szkoda tylko, że nie pod nazwiskiem swoim piszesz bo tak by było łatwo ustalić co i jak. No i ma m rozumieć, że rodzina to w 1809 w bitwie też brała udział, wcześniej kawę pijąc z Poniatowskim w Austerii? co do PKS-u może nam powie kolejny bocian Kucharski jak go w skrzynce po japach vel burakach do Raszyna przywieźli z południa Polski, co? Myślę, że każdy ma prawo do życie ten co się tu urodził i ten który nawet przyjechał ów PKS-em ale wiem jedno stoper, że zawsze największymi raszyniakami są ci właśnie co już zapomnieli rozkładu jazdy swego PKS-u. Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 09.02.17, 21:41 Ja myślę, że brała udział (moja rodzina) w części .... sanitarnej, bitwy pod Raszynem, tzn sprzątania, a pewnie i obdzierania poległych... Na kawę z Poniatowskim bym nie stawiał.. I nie "bocianuj " tak na lewo i prawo... skoro tylko jedną babką potrafisz swoją "raszyńskość" legitymować... Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 09.02.17, 23:00 a kto powiedział, że jedną babkę? Widzę, że wiesz więcej ode mnie. Zapraszam jutro na cmentarz i pokaże ci groby mojej jednej babci i drugiej babci jak i dziadków. Mój pradziadek Ludwik Sękler leży w Mogielnicy ze swoją żoną Anną... zaś drugi pradziadek zastrzelony przez gestapo (miejsce pochówku nieznane) ale babcia przed wojną mieszkała również na Mazowszu jako dziecko. co do słów twoich nie rozumiem słowa obdzierania poległych? Myślę, że żart (bo chyba żartujesz) jest nie na miejscu... a skoro lubisz tak żartować i się nie obrazisz to może też i Żydów wydawała rodzinka w czasie II wojny... Jak rozumiem żart się spodobał... Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 10.02.17, 12:10 Babcia przyjechała PKS-em... z Mogielnicy... Jeździł taki. Wydawaliśmy Żydów ? Nic mi o tym nie wiadomo, ale wiem że w Mogielnicy było ich więcej.... A co tam sie działo nie wiem. Poległych w 1809 jak myślę obdzieraliśmy i pewnie chowaliśmy, z powodów praktycznych (odzież, obuwie) bardziej niż rabunkowych... Pewnie i sanitarne względy. i poszanowanie zmarłych też było na rzeczy, Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 10.02.17, 13:27 stoper a nie uważasz, że zmarłym nawet na polu bitwy należy się szacunek i wypada pochować ich w tym czym mieli na sobie a nie odzierać ich z ubrania a przez to z godności. Oczywiście jak się znalazły jakieś pieniążki to rodzinka nie pogardziła? Co do PKS-u z Mogielnicy to nie musiała babcia nim przyjeżdżać bo pewnie mieli inny środek lokomocji. A co do twych pytań uszczypliwych to sobie daruj ale jak chcesz to powiedz gdzie będziesz podjadę i sobie wyjaśnimy problem. co do Żydów to jak dobrze wiesz mieszkali w Polsce prawie wszędzie w Raszynie też. A co do wydawania Żydów to tak tylko mi się skojarzyło bo jeżeli ktoś odzierał żołnierzy z ubrania to też mógł odzierać Żydów z godności przetrwania. a co do poszanowania zmarłych to nie słyszałem, że poszanować znaczy wpierw zabrać mu ubranie... No ale są różne kultury b/k p.s. to kiedy chcesz się umówić na pogawędkę w tematach rodzinnych? Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 10.02.17, 14:12 nie bijam słabszych... (na umyśle) Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 10.02.17, 16:08 taki kozak jesteś... dawaj powiedz tylko gdzie i kiedy. Odechce ci się żartów. A poza tym na umyśle chory to możesz być tylko ty no i tchórz. Napisz coś pod własnym nazwiskiem to się przekonamy. Może kiedyś wyjdzie na jaw kim jesteś to zobaczymy czy taki odważny jesteś. Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 10.02.17, 20:11 po pierwsze Sękler - to ja już wyrosłem , mam nadzieję, z przedkładania argumentów siły na siłe argumentów, nie robię tego od lat i ty nie jesteś dla mnie kimś, dla kogo miałbym znowu do tego wracać.., po drugie - czytaj ze zrozumieniem, piszesz ... tak sobie, czasami z trudem, czytanie jest łatwiejsze... po trzecie - nadzwyczajnie łatwo przychodzi ci obrażanie ludzi - tak tobie się wydaje, tylko nie nie wiem czy wiesz, że żeby czuć się przez ciebie obrażonym, trzeba by cię cokolwiek szanować - jako wroga, jako przeciwnika, jako kogoś myślącego inaczej. A na to póki co nie zasłużyłeś sobie u mnie... Nie dlatego, że masz korzenie gdzieś pod Mogielnicą, bo to nie ma żadnego znaczenia - tylko dlatego żeś po prostu - prostak, z klapami na oczach... Zaślepiony i zafiksowany - PRZECIW..., tylko PRZECIW. I nic innego nie masz do przekazania. Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 10.02.17, 23:40 słuchaj (nie wiem jak cię nazwać) prostaka to sobie szukaj w rodzinie najbliższej. Jakbyś miał odwagi odrobinę to powiedz słowo i będę tam gdzie ty i sobie pogadamy. A jak nie to wiesz pewnie gdzie mieszkam i zapraszam. Pogadamy jak mężczyzna z mężczyzną i będzie po kłopocie. I nazwij mnie raz jeszcze prostakiem to coś ci powiem... A masz cos do ludzi w Mogielnicy czy innych miejscowości to jedź im i to powiedz. Ludzie rodzą się wszędzie nie tylko tam gdzie stoper... ale przecież ty tego nie rozumiesz. Odpowiedz Link
stoper57 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 11.02.17, 12:03 Oj nie wyrosłeś z krótkich majtek... Kto przeciw, to łopatką go w łeb.. To i ta twoja jednostronność to właśnie twoje prostactwo. Ja i tylko ja mam rację. (oczywiście chodzi o ciebie) I nie strasz mnie, ja już bity byłem i.... przeżyłem... a tobie chyba bym się nie dał... Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 11.02.17, 14:15 sprawdź więc swoje słowa... zapraszam jutro jestem na Rynku i zbieram podpisy. Podejdź i powiedz to ja stoper i pogadamy... pozdrawiam Odpowiedz Link
osiolek31 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 10.02.17, 14:49 kłócita się chopy o marchewkę, tu i tak jest chinatown/hindustown, więc przyganianie kto skąd ma się nijak. Zresztą im bardziej się kłócicie, tym bardziej korzystają na tym wasi oponenci, w końcu łatwiej zarządzać skłóconym tłumem niż zwartym. Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 10.02.17, 16:13 osiolek masz rację. Czy ja się chcę kłócić? Niech powie gdzie i kiedy to damy sobie po morach i będzie spokój bo mam dość tych zaczepek personalnych. Moja jeden i druga babcia były dobrymi kobietami więc nie pozwolę obrażać ich jak ktoś chce to robić to zapraszam niech powie słowo ale niech ma skurwysyn odwagę się podpisać. No jest taki? a co do oponentów to też mają zamartwienie bo już alda dzień zaczną się kłócić między sobą. p.s. może dla ciebie przepraszam jest to marchewka dla mnie to bardzo ważne bo jeżeli ktoś pozwala obrażać swoich bliskich którzy nie moga już się bronić to nie jest godzien nosić ich nazwisko... AMEN Odpowiedz Link
ewa-7 Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 13.02.17, 11:41 Watek zaczął się zmieniać w zarys historii rodu ... a to chyba jest najmniej ważne czy jesteśmy mieszkańcami Raszyna od roku czy od dziesięcioleci i tak jak prawdziwych Warszawiaków z dziada pradziada pewnie jest mały procent tak i mieszkańców Raszyna. Natomiast Michałowice wydały już stanowisko w sprawie www.michalowice.pl/dzieje-sie/aktualnosci/samorzadowe/stanowisko-wojta-i-rady-gminy-michalowice-w-sprawie-projektu-ustawy-o-ustroju-m-st-warszawy,p867806367 Odpowiedz Link
sekler Re: PiS przyłącza sąsiednie gminy do Warszawy! 13.02.17, 16:24 zobaczymy co nasi radni zrobią w czwartek... a co do tego kto skąd jest... jak mówią słowa znanego przeboju disco polo "bo wszyscy Polacy to jedna rodzina... jeden z Pruszkowa drugi z Wołomina" Ja osobiście nie mam nic do ludzi przyjezdnych ale jak ktoś mnie coś zarzuca mam prawo się bronić. Co do mego rodu to jestem z niego dumny... kto jest innego zdania zapraszam do dyskusji ale niech wpierw się ujawni będzie nam łatwiej ze sobą porozmawiać... i tyle w temacie Odpowiedz Link