Dodaj do ulubionych

Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podpisują

19.06.06, 00:31
Z "czytania" tego forum musiałem przejść na pisanie. Jest to spowodowane tym,
że sprawdziłem czy nikt nie zalogował się moim imieniem i nazwiskiem.
Niestety tak się juz stało. Smutne. Dlatego informuję: Jacek Wiśniewski, były
członek zarządu Gminy Raszyn, wielokrotnie przywoływany niczym duch przez
zwolenników obecnego wójta, byłego już ( niestety ) proboszcza i byłego (
stety ) Dyrektora ds. Remontów z Gimnazjum Nr 1 w Raszynie nie występuje pod:
jacek_wisniewski.Będę się podpisywał tylko i wyłacznie jako:jacek-wisniewski.
A dla tych, którzy mieli wątpliwą przyjemność czytywanie o mnie tego co było
wypisywane chcę wyjaśnić.
I. Zawsze, wszystkie swoje wypowiedzi i teksty podpisuję swoim imieniem i
nazwiskiem. Taką mam zasadę i jeżeli ktoś oczekuje ode mnie jakiejkolwiek
odpowiedzi to proszę o zasadę wzajemności. Szanujmy samych siebie. Swoje
własne poglądy i swoje własne zyciorysy.
II. Co do "zarzutów" dotyczących mojej działalności w Urzędzie Gminy, to
najlepiej na nie odpowie toczący się właśnie proces KARNY z powództwa mojego
przeciwko Pani Marii Orzana ( redaktor Kuriera Raszyńskiego ). Prokuratura
uznała za zasadne moje zarzuty o pomówienie w numerze 4 z 2004r. Chcę
oświadczyć, że jeżeli wyrok w tej sprawie będzie wydany, to wystąpię
przeciwko tej pani do sądu cywilnego o ukaranie karą finansową, którą w
całosci przeznaczę na cele społeczne. Za swoje słowa i czyny należy brać
pełną odpowiedzialność. Następne posiedzenie w sądzie 19 lipca.
III. Odwoływania proboszcza wstydzę się. Każdy, kto w tym uczestniczył
powienien wstydzić sie tak jak ja. Nie ja rozpoczynałem tę burzę. Na początku
starałem się zminimalizować jej wybuch. Dobrze o tym wie Pan Wojtas, który
próbował wejść do szkoły na spotkanie rodziców dzieci komunijnych. Proboszcz
z punktu widzenia wprowadzania "nowości" w liturgii i oprawie uroczystości
podobał mi się i podoba. Przed największymi awanturami rozmawiałem z nim
dwukrotnie prywatnie. Prosiłem o wycofanie się z niepotrzebnej awantury o
stroje dzieci komunijnych. Ksiądz stwierdził, że sobie poradzi.Sytuacja
zmieniła się, kiedy doszło do oświadczenia na spotkaniu ze strony księdza o
tym, że nasze dzieci nie będą miały w kosciele w Raszynie I Komunii Świętej.
Do tego zgosili się do mnie ludzie, którzy na własnej skórze
odczuli "ojcowską rękę" proboszcza przy opłatach za kapłańską posługę. Jeżeli
ktoś pisze, że robiliśmy to z pobudek politycznych, to nie zasługuje nawet na
spoliczkowanie.Nie można twierdzić, że nasze pytania o elementy wystroju czy
zawartość parafialnej kasy były zarzutami. Z braku normalnego dialogu ze
swoim proboszczem musieliśmy stawiać je publicznie. Na tym forum ktoś trafnie
napisał, że nie my odwołaliśmy proboszcza. Gdyby nasze zarzuty nie uzyskały
potwierdzenia, gdyby Kuria Metropolitarna w Warszawie nie była przekonana o
słuszności tej decyzji, to ksiądz Grzegorz Krysztofik byłby u nas dalej. To,
że odwołanie jakiegokolwiek proboszcza nie służy ani Kościołowi Powszechnemu,
ani nawet naszemu - raszyńskiemu, wiemy wszyscy. Nawet ci, którzy podpisywali
pisma do Księdza Prymasa.Ale, z uwagi na ogrom zła, jakie uczynił nasz
proboszcz musieliśmy uczynić to co uczyniliśmy. Nawet, jeżeli tak jak w moim
wypadku, po całej akcji zostałem "ukarany" wiadrem pomyj przez zwolenników
obecnego proboszcza w ulotce ( sprawę zgosiłem do Prokuratury ), dziś wierząc
w słuszność naszego działania zrobiłbym to samo.Co do zarzutów dotyczących
mojego "poziomu uczestniczenia w życiu parafialnym" przed całą akcją, to
powiem, że był na tyle duży na ile pozwalała mi moja sytuacja prywatna.
Teraz, ze względu na "zaciągnięty dług zaufania do mojej osoby dużej liczby
parafian" obiecuję to zaufanie odpracować. Taki wymóg również postawiłem
wobec wszystich, którzy uczestniczyli w akcji związanej z odwołeniem
proboszcza. Niezawinienie i w sposób niezamierzony osłabiliśmy należną
pozycję Kościoła w naszej społeczności. Dlatego musimy teraz zrobić wszystko,
aby ją odbudować wraz z nowym proboszczem i ( mam nadzieję ) ze zwolennikami
obecnego.
IV. W poprzedniej kadencji byłem jako radny niezależny. Pozycja, którą miałem
w zarządzie wynikała z umowy koalicyjnej. Z Rajkowskim współpracowałem jako
członek KO"Solidarność" w Raszynie w pierwszej kadencji. Później raczej nie
należeliśmy do przyjaciół. A poprzednia kadencja? Patrzeliśmy sobie na ręce.
Jakbym coś "wywinął" na przetargach to i on - jako wójt by za to odpowiadał.Z
rzeczy, które chciałem zrealizować sporo zrobiłem. Oczywiscie najmniej w
swoim własnym okręgu ( jak by to wyglądało gdybym zaczął od remontów i
inwestycji u siebie ). Dogadywałem się z Rajkowskim nieźle. Ale nie wszystko,
co robiliśmy uznaję za sukces. Np. rynek - KOMPROMITACJA.
V. O obecnym wójcie mam bardzo złe zdanie. Najkrócej: zaczął od
akcji "rozliczanie poprzedników" i nikogo nie rozliczył, a reszta udała mu
się podobnie. Oczywiscie nie pomagałem mu w sukcesach. Ale jak ktoś nie chce
sam sobie pomóc niech nie oczekuje tego od innych ( właszcza opluwanych ).
Umieszczę kiedyś na forum skargę na wójta, byłego pracownika zajmującego się
audytem wewnętrznym ( zatrudniał go Iwicki ). Do tego tekstu nie trzeba nic
dodawać.
VI. Obecnie społecznie udzielam się w Radzie Szkoły Podstawowej w Raszynie.
Staram się, aby polityczne zawirowania nie uderzały rykoszetem w tę szkołe (
co miało miejsce w gimnazjum ). Szkoły powinny być dla
polityków "nieprzemakalne". Działam chyba z jakimś sukcesem. Dyrektor (
startujacy w ostatnich wyborach na radnego powiatowego z listy PO ) został na
kolejną kadencję. Wyników sprawdzianu dla klas 6 jeszcze nie analizowalismy,
ale w tym roku mamy 3 ( lub 4 - jeden uczeń pisał później ) uczniów, którzy
uzyskali 40 punktów na 40. Nie pozwalam ( innym i sobie )również na
jakiekolwiek "demonstracje" przeciwko obecnemu wójtowi w szkole. Wójt to
wójt. A do ewentualnej zmiany na tym stanowisku będzie nim Piotr Iwicki.Z
resztą szkoła podstawowa, akurat w tej kadencji przeszła remont elewacji (
trochę odpada Panie Wójcie - ale to bez złośliwości )i to jest
najlepsze "wpisanie się do historii Gminy Raszyn" dla obecnego składu
samorządu.
VII. Zapewne do daty wyborów jeszcze wiele razy będę obiektem "pomyjowego
ataku". Zapewne dowiem się, razem z forumowiczami, że byłem ojcem Stalina
oraz, że kierowałem przynajmniej jednym z samolotów 11 września czy siatką
KGB w wojsku. No cóż, jeżeli pod takimi "rewelacjami" podpisze się ktoś z
imienia i nazwiska ( swojego ) - odpowiem. Jezeli będę miał wątpliwości, co
do osoby ( dla podszywaczy ) wcześniej zadzwonię. Inaczej wszyscy podający
się za malybolo czy inne tumanki taplajcie się sami w błocku. Taplajcie.
VIII. Poglądy to mam chyba istotnie nie za bardzo prawicowe. Na półce w domu
mam popiersie Naczelnika, nie Dmowskiego. Do tego uważam, że bieda w Polsce
jest zbyt dużym kosztem przemian ustrojowych. Ale za to nie jestem
bezkrytycznym zwolennikiem UE a moim politycznym mottem jest
stwierdzenie: "państwo powinno rozdać obywatelom co do złotówki ale to co
samo najpierw zarobi"
IX. Dla: tuitamek. Przepraszam, że oberwałeś za mnie. Po pierwsze istnieję.
Po drugie nie jestem jakiś tam.
X. Dla Aranowskiego. Ze Szwedem to pokręciłeś. Gratuluję wyniku w ostatnim
meczu UKS Łady.
A teraz nacisnę klawisz "wyślij".
Obserwuj wątek
    • malybolo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 12:34
      O! Jacku, odezwałeś się, uderzyli niektórzy w stół i nożyce się odezwały! Jak
      domyślasz się, znamy sie od bardzo dawna, to już dziesięciolecia. Pamiętam
      Ciebie w glanach i z irokezem. Wyglądałeś komicznie, ale teraz zatłuszczony
      wyglądasz jeszcze gorzej. Niestety w związku z naszą znajomością, wiem o Tobie
      bardzo wiele, i pewnie domyślasz się, że to co masz za paznokciami, zostanie
      wywleczone na światło dzienne. Ogólnie, nikt Ciebie nie lubi, znany jestes
      wyłącznie jako intrygant. Sam przyznałes mi, że do zarządu wszedłeś, bo
      Rajkowski wolał mnieć Ciebie za sobą niż przeciwko sobie. Pamiętasz jak
      skarżyłeś się mi na niesolidność tych co chcą budować salon samochodowy w
      Falentach? Może opiszesz tutaj na czym ta niesolidność polegała smile Oczywiście
      niebawem poruszymy tutaj inne ciekawe watki z Twojej barwnej, choć bardzo
      niegodnej przeszłości.
      A o Twoim Jacku kandydowaniu na wójta mówi się wprost, że na ulicy dostaniesz
      trzy głosy swój, żony i matki. Prawda jest taka, że jak kogoś nie lubią, to na
      poparcie nie ma co liczyć. Jako wójt był byś jeszcze gorszy niż jako zapiewajło
      Trybuny Brudu. Jednak zaskoczyłeś mnie swoją szczerością o współpracy z
      milicją, o której napisałeś w ulotce. Fajny z Ciebie kandydat na wójta!
      Gardzisz ludźmi, więc ludzie wzgardzą Tobą. Czego się dotkniesz, spieprzysz.
      Nie masz też zmysłu samozachowawczego, bo kto sieje wiatr, zbiera burzę. I Ty
      ją zbierzesz.
      Twój dawny "kolega".
      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 13:28
        Jak chcesz ze mną polemizować, to zrób prostę sprawę. Podpisz się. Swoim
        nazwiskiem i imieniem.To dla człowieka honoru nie powinno być czymś niemożliwym
        do zrobienia. A jak się wstydzisz, to pamiętaj, że ludzie z dumą i wewnętrzną
        godnością noszą nawet takie nazwiska jak DUPA, czy inne.
        • paw34 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 13:55
          Jak zatem wytłumaczysz postępek swojego kolegi Rajkowskiego.Wstydził się?Nie
          miał dumy i wewnętrznej siły? Nie nazywał się DUPA ,ale PIENIEK i co?Według
          twojej definicji Rajkowski nie jest człowiekiem honoru.Bardzo ciekawe rzeczy
          wypisujesz.
          • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 14:22
            Kolejny "ktoś" bez nazwiska? paw34 PODPISZ SIĘ. Będzie łatwiej wymieniać
            poglądy. Jak równy z równym. A o to, co pytasz zapytaj Rajkowskiego. Chociaż
            podejrzewam, że jeżeli zdecyduje się tu coś napisać to nie będzie używał
            jakiegoś substytutu swojej osobowości i użyje swojego nazwiska - a brzmi ono
            RAJKOWSKI
            • tumanek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 16:27
              To Rajkowski czy Pieniek? Swoją drogą nie dziwię się, że zmienił. Bo w czasie
              wyborów mówili by mu, że jest na potrzeby ludzi głuchy jak pieniek.
    • malybolo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 17:08
      Jacku, z twoich zapisów zaczyna śmierdzieć strachem! Sam postanowiłeś wystawić
      się na cel i stało się. Piszesz o szkole, czyli o tym, czego nie potrafiłeś
      nigdy zrobić z Rajkowskim czy bez, za to zafundowałeś nam raszyniakom z dziada
      pradziada karykaturę gimnazjum, w którym swój reżim sprawowała twoja i twojej
      żony wielka idolka Jagna. To gimnazjum jeszcze nie zostało otawerte a już się
      waliło, o czym świetnie wiesz. O kosztach jego budowy nie wspominam, bo sam
      przyznałeś mi, że znacznie gmina przepłaciłą.
      - A teraz wracam do wątku twoich rozliczeń z inwestorem w Falentach. To jak to
      było, za co nie zapłacili? Strasznie się skarżyłeś i co?
      - Czy wariant Jacuś wójtem, Jagna znowu dyrektorką a twoja żoneczka
      zastępczynią dyrektorki, to wszystko o czym marzysz przed wyborami, czy masz
      jeszcze jakieś inne niespodzianki?
      - Czy kiedyś choć spróbowałeś być pożądnym człowiekiem? To jest łatwe, nie bój
      się!
      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 17:26
        Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podpisują. Imieniem i nazwiskiem.
        Swoim. Tak jak ja. Czy potrafiłbyś podpisać się ( swoim imieniem i nazwiskiem )
        pod tymi tekstami, które na mój temat wypisujesz? Pożądny człowiek zawsze może
        podpisać się pod swoimi słowami.Zwłaszcza takimi. Inni, którzy potrafią jedynie
        zasłaniać się takim anonimem na forum czy wrzucaną ulotką ze stekiem świństw
        ukradkiem nocą do skrzynek, zasługują wyłącznie na litość. Może poproś żonę
        niech napisze to za ciebie. Z pewnością ma więcej odwagi niż ty.
        • malybolo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 20.06.06, 09:52
          Jacku! Nie uciekaj od trudnych pytań? Nie pękaj. Nosisz spodnie więc pokaż że
          jesteś facetem! To jak to było z tym rozliczeniem? Co?
    • kakadu26 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 17:42
      Czytam u Pana "byłego już (niestety) proboszcza" i oczom nie wierzę. Panie
      Wiśniewski, to Pan wytoczył tę wojnę i teraz pisze Pan niestety. Honor to widać
      dla Pana sprawa obca.
      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 19:06
        No proszę, sabat ... bezimiennych. A może ty kakadu 26 będziesz miała odrobine
        odwagi i podpiszesz się? Obiecuję, że odpowiem.
    • j.aranowski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 22:48
      Może i pokręciłem. Pamięć ludzka jest zawodna. Wiem jedno, w okresie, kiedy Pan
      Tomasz Szwed był przewodniczącym rady, złożyłem na jego ręce pewne pismo
      dotyczące nieprawidłowości w wyborach sołeckich w Dawidach Bankowych. Niestety,
      czarna dziura, do dziś nie mam odpowiedzi. Skoro więc nie grał on z wójtem, to
      czemu się tym nie zajął?
      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 19.06.06, 23:40
        Z bardzo prostej przyczyny. Sołtysami, wyborami do rad sołeckich zajmowała się
        z ramienia Wójta Beata Adamiak, fachowiec obecnie od kontroli wewnętrznej, kasy
        pożyczkowo - zapomogowej, i zapewne wielu innych istotnych dla samorzadu
        dziedzin życia. Pismo spoczywa w jej biurku do dnia dzisiejszego. A odpowiedź?
        Ja na pismo złożone w 2003r do Wójta nie otrzymałem odpowiedzi do dziś. Z
        resztą Szwed na stanowisku Przewodniczącego był zaledwie przez wakacje.
        Wójt "odzyskał" jeden głos radnego i zastąpił go Książkiem. Szwed poza kilkoma
        konkretnymi gółsowaniami nad sprawami merytorycznymi związanymi z
        funkcjonowaniem samorządu, był do Wójta przez 4 lata w opozycji. Dlatego, aby
        nie być w "potrzasku" zrezygnował z funkcji członka zarzadu KS "Raszyn". Miałem
        o to do niego pretensje, ale z perspektywy czasu było to wielce przemyślanym
        posunięciem.
        • j.aranowski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 20.06.06, 12:37
          Zgadza się. I od p. Beaty Adamiak otrzymałem odpowiedź na wcześniejsze pismo.
          Przedstawiłem w nim 8 nieprawidłowości, jakie miały miejsce w trakcie wyborów.
          Część z tych nieprawidłowości można uznać za nieznaczące (co najwyżej nie
          zgodne ze statutem gminy lub sołectwa), ale były też takie, które w sposób
          ewidentny naruszały prawo! Prowadzący zebranie zawężyli mianowicie krąg osób
          mających prawo wyborcze do stale zameldowanych na terenie naszej gminy
          (przytoczyłem 2 wyroki NSA mówiące, że jest to nie zgodne z prawem). Zawężono
          też krąg osób, z których wybierano sołtysa do tych, którzy znaleźli się we
          wcześniej wybranej Radzie Sołeckiej, co z kolei jest niezgodne z Art. 36 ust 2
          ustawy o samorządzie gminnym. Odpowiedź p. Adamiak poprostu mnie rozbroiła.
          Stwierdziła ona mianowicie, że wypada zgodzić się z przytoczonymi wyrokami NSA
          oraz zarzutem zawężenia grona kandydatów na sołtysa i na koniec stwierdziła:
          cyt. "...ani z ustawy ani ze statutu sołectwa nie wynika tryb w jakim możnaby
          unieważnić wybory sołeckie..". A teraz może odpowiesz mi Jacku, jaki sens jest
          pisać skargę na nie przestrzeganie prawa w wyborach sołeckich do osoby, która
          za nie odpowiada? Przecież w jednym zdaniu ja dostałem odpowiedź, że mam rację,
          ale ona nie wie, co z tym zrobić! Ponieważ zawsze w swoim życiu kieruję się
          literą prawa, zainteresowałem się, co mogę więcej zrobić. I tu ustaliłem, że
          można złożyć skargę do NSA, niemniej jednak, aby została ona rozpatrzona,
          najpierw należy zaskarżyć wynik wyborów do Rady Gminy i to właśnie uczyniłem.
          Niestety Przewodniczący Szwed mnie olał, choć brak odpowiedzi wystarczał do
          zaskarżenia do NSA. Tak naprawdę jednak nigdy nie chciałem tego uczynić. Ci, co
          mnie znają, wiedzą, że nie jestem "wichrzycielem" tylko zwolennikiem dialogu. A
          co chciałem uzyskać? Miałem nadzieję, że powstanie Komisja Statutowa z
          prawdziwego zdarzenia i dostosuje statuty gminy i sołectw do ustaw nadrzędnych
          oraz wyeliminuje z nich sprzeczności. Niestety pomyliłem się.... A pan Szwed?
          Niech forumowicze sami zdecydują czy tak powinien postąpić.
          • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 20.06.06, 19:48
            Jeżeli jakaś czynnośc prawna była wykonana z naruszeniem prawa, i prawo to nie
            określa trybu uchylania tej czynnosci ( np. decyzja administracyjna organu
            nadrzędnego, pouczenie o drodze sądowej itp. ) to czynność ta jest nieważna z
            mocy prawa. Powinniście zwołać zebranie sołeckie ( a raczej P. Adamiak ) i
            dokonać wyboru sołtysa - czyli powtórzyć te czynności, które były nieważne z
            mocy prawa. Ale nie jest to niestety jedyna rzecz, której nie wiedzą gminni
            urzędnicy. Co do Szweda, to oczywiscie nie zamierzam Tomka bronić we wszystkim
            ale wtedy, kiedy został Przewodniczącym to p. Kwieciński ograniczył możliwości
            pracy rady. Nawet chciał zabrać meble z pokoju radnych. Dzięki Iwickiemu, który
            się mu postawił (przynajmniej zachował się jak Wójt), meble wróciły. Działo się
            to w okresie letnim, a na pierwszej sesji po wakacjach Szwed już został
            odwołany. Co do Komisji Statutowej, to oczywiście powinna w tej kadencji
            dokonać zmian, które nasz Statut Gminy Raszyn dostosują do zmieniajacych się
            przepisów prawa. Kończy się kadencja i wiesz na jakim statucie funkcjonuje
            Gmina Raszyn? A na statucie uchwalonym w poprzedniej kadencji.
            • j.aranowski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 20.06.06, 21:24
              I własnie ten statut był odrazu uchwalony z błędami. Np. w jednym miejscu
              widnieje, że radzie przewodniczy sołtys a w innym, że rada wybiera
              przewodniczącego spośród siebie (sprzeczności było więcej ale dokładnie już nie
              pamiętam i nie zamierzam marnować swego czasu na zgłębianie tematu). Taki
              statut uchwaliliście.
            • tumanek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 21.06.06, 10:00
              Panie Wiśniewski, chyba odstąpię panu ten nick, bo z prawa administracyjnego
              jesteś pan na prawdę Tumanek. Przeczytaj sobie pan to coś napisał i przemyśl.
              Lepszej głupoty nie widziałem.
    • tuitamek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 21.06.06, 06:53
      No, no.... Proszę, Wisniewski to jednak nie wymysł malybolo, czy tumanków. Będę
      ten wątek czytał. Obiecuję. Niestety nie wystąpię pod swoim nazwiskiem,
      gdyż "zbyt jest podobne" do nazwiska jedego z pracowników podległych Wójtowi. A
      mściwość to wprawdzie paskudna cecha, ale przynależna tej władzy samorzadowej.Z
      tym "dla tych co się podpiszą" to jest niezły numer. Gratuluję.
      • malybolo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 22.06.06, 11:18
        No to chyba nasz Jacuś się zdemaskował. Gdy znika z forum tuitamek, pojawia się
        Jacuś. No i w rezultacie tuitamek chwali Jacusia, w dodatku zasłania się jakimś
        bzdetem, kolejny raz dowalając Iwickiemu. Wniosek Jacuś to tuitamek. Bingo,
        trafiony zatopiony.
        • raszynka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 22.06.06, 12:28
          Nie chcę polemizować z tym czy Wiśniewski to tuitamek, ale na pewno nie zgadzam
          się ze stwierdzeniem, że Iwicki jest mściwy na pracownikach, co jednak budzi
          moją wątpliwość, czy aby jednak Wiśniewski i tuitamek nie byli jednym. Moja
          sąsiadka pracuje w urzędzie, a pracuje od prawie 30-tu lat. Mówi wprost, że
          nowy wójt (ciekawe po prawie czterech latach jest ciagle "nowy") dba o
          pracowników. Narzekać mogą tylko ci, których zwolnił z pracy za kradzieże, a
          warto dodać, że dwie pracownice mają wyroki więzienia "w zawieszeniu" -
          prawomocne. Te pracownice należały do najbardziej zaufanego grona byłych
          wójtów. Gdy powiedziałam o sensjacjach tuitamka, sąsiadka popukała się w głowę.
          Mówiąc wprost, pracownicy są zwyczajnie zadowoleni ze zmian, bo traktuje się
          ich jak ludzi. Kiedyś tak nie było. To opinia wprost ze źródła. Niestety to nie
          w smak byłej władzy.
          • oziozi Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 22.06.06, 14:49
            Pracownicy może i są zadowoleni. Pytanie czy szybkość i jakość załatwiania
            spraw idą w parze z ich ilością? Kiedyś zostałem wezwany do urzędu celem
            złożenia wyjaśnień podatkowych. Mały pokoik, w środku 3 osoby, stosy papierów,
            widziałem jak pani do której się zgłosiłem było poprostu wstyd że nawet nie ma
            mnie gdzie posadzić (na krzesłach też były papiery a przejście między biurkami
            bez przewrócenia jakiegoś stosu graniczyło z cudem). Jak już sobie jakoś
            wszystko wyjaśniliśmy okazało się, że nie może ona przyjąć bezpośrednio ode
            mnie oświadczenia, bo musi ono zostać zarejestrowane w podawczym (tam była
            bardzo miła, uprzejma i ładna panienka)i dopiero trafi do niej. Tak się jednak
            zastanawiam po co ten cyrk, skoro i tak już byłem u właściwego adresata. A co
            do zadowolenia. W dzisiejszych czasach, nie tylko w urzędzie naszej gminy, mało
            kto się odważy powiedzieć, że jest nie zadowolony. Dla takich desperatów jest
            tylko jedna odpowiedź... Podsumowując. Ci co wykonują pracę za innych aby urząd
            mógł funkcjonować, boją się odezwać a ci co robią dobrą minę i biorą za to kasę
            trudno aby byli niezadowoleni.
          • urzedniczka2 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 22.06.06, 14:57
            Nie wiem, czy wiśniewski to ktoś tam, ale wiem, że jak ten prawdziwy wiśniewski
            przychodzi do urzędu, to pomimo tego, że z większoscią pracowników się nie zna
            z pracy w Urzędzie gminy, to pracownicy są przepytywani przez wójtów o co pytał
            i jaką sprawę załatwiał. Trochę to śmieszne. A pani raszynka niech zapyta się
            sąsiadki, czy ona tak jak wszyscy starzy urzędnicy nie dostała podwyżki od 4
            lat. A zarabiamy w urzędzie dużo mniej niż ci nowi.
            • tumanek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 22.06.06, 15:57
              Zawsze się można zwolnić, jak komuś nie pasuje. Pewnie kolejka chętnych do
              pracy na państwowej posadce jest długa, bardzo długa. Koleżanka szukała właśnie
              w gminie i jest na liście rezerwowej liczącej kilkadziesiąt osób.
              • urzedniczka2 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 22.06.06, 22:02
                Sam się zwolnij.Baranie.
                • malybolo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 23.06.06, 15:56
                  O urzędniczke2 zabolało. Czy liczba przy nicku to samoocena na dwójkę?
    • raszynka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 23.06.06, 13:04
      Miałam zapytać więc zapytałam. Przez ostatnie dwa lata kadencji, Rajkowski
      tylko obiecywał pracownikom podwyżki. Pierwsze dostali... w marcu jak nastał
      Iwicki. Drugie (tzw. wyrównania starych płac) gdzieś w 2004 roku w połowie roku
      (sąsiadka nie pamięta). W tym roku (2006) podwyżki dostała cała oświata
      (obiecywał je Rajkowski jeszcze jak ja pracowałam, i nie dotrzymał słowa). Ale
      za to, przeboleć tego nie mogą radni opozycji. W budżecie na rok 2006 obcięli
      prawie pół miliona na płace, po to, aby Iwicki musiał obniżyć pracownikom
      pensje. Ale z tego co wiem poradził sobie inaczej. Zredukował część kadry w tym
      kierowniczej (z kompletnym beztalenciem Gajkową, zatrudnioną po fikcyjnym
      konkursie, ale to wogóle temat do opisania jak się "robiło" w latach 1990-2002
      konkursy przy innej okazji), zaś wszyscy dokładnie wiedza komu podziękować w
      jesiennych wyborach za utratę pracy. To nie jest tajemnicą, że za zwykłą
      wzgardą dla ludzi kryją się Książek, Wiśniewski (jako wierny kibic),
      Chmielewski i cała trzódka Herowej i Gromka. Mnie boli coś innego. Radny
      Książek przez wiele lat był bezrobotny, jego rodzina klepała biedę utrzymując
      się z zarobków żony i wsparcia ludzi dobrej woli. To odbiło się na zdrowi Pani
      Książek, co widać do dzisiaj , koleżanki twoerdzą, że powinna wziąć urlop dla
      poratowania zdrowia. Rodzice piszą protesty do dyr. Gronka o to, aby nie była
      wychowawczynią, nie chcą aby uczyła rówież. Bywa, że więćej czasu spęza na
      zwolnieniu niż w pracy. Cierpią na tym dzieci. I ten Książek, pokazał swoją
      władzę, odbierając innym chleb. Nazwijmy to po imieniu! Zero.
      A wracając do kłamst o braku podwyżek dla urzędników, to juz można włożyć je
      mniędzy bajki.
      • oziozi Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 23.06.06, 19:38
        Staram się być obiektywny i nie wypowiadać na tematy co do których nie mam 100%
        pewności ale twoja wypowiedź jest naprawdę tendencyjna, niemogę więc jej
        przemilczeć. Jesli prawdą jest to co wyczytałem gdzieś na tym forum, że pod
        koniec ubiegłej kadencji w urzędzie pracoało coś około 50 osób (i dawały sobie
        radę), a teraz prawie 3 X tyle, to pomyśl ile te 50 osób zarabiałoby dzisiaj
        jeśli nie zwiększono by zatrudnienia a fundusz płac byłby na obecnym poziomie?
        Czysta artmetyka, nieprawdaż?
        • raszynka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 12:07
          No i dotknęliśmy kolejnego kłamstwa. Zweryfikowałam, więc wiem. Pod koniec
          kadencji 2002, pracowało w urzędzie 89 pracowników, w dodatku kilku na półtora
          etatu u jednego pracodawcy, czyli niezgodnie z prawem (tak też kupuje się
          lojalność kadry, zwłąszcza niższej!) Mało kto zadał sobie trud i zbadał jak to
          jest z tym zatrudnieniem. Nagminne było też dawanie zleceń dotyczących tego
          samego co robili w pracy urzędnicy obok etatu. Tak wychodzili na nawet 10 tyś
          miesięcznie (znam osobiście jednego z tych urzędników, który sam się chwalił
          lata temu i nadal pracuje w urzedzie).Otóż, Urząd gminy np. zatrudnia ludzi na
          oczyszczalni ścieków itp. Za 20 osób w urzędzie płaci urząd pracy z Pruszkowa
          (nie wchodzą w wynagrodzenia gminy, mają ich za darmo!!!). O co najciekawsze,
          nawet po powstaniu wydziału od porzetargów, zatrudnienie nie wzrosło!!!
          Ostatnio nawet była redukcja. A mnie jako mieszkance zalezy na tym aby było
          szybko i profesjonalnie, co teraz w Urzędzie ma miejsce. Gdy jakieś 6 czy 7 lat
          temu załatwiałam sprawy związne z nadbudową domu, to albo nie było pracowników,
          albo nie wiedzieli co i jak, a jak chciałam się spotkać z Rajkowskim w sprawie
          skargi, to ze 2 miesiące się do niego umawiałam. Był Lewandowski, ale ja
          chciałam z głownym wójtem a nie jego zastępcą. Jeśli więc oziozi pisze o
          zwiększeniu zatrudnienia, to niech najpierw sprawdzi, bo rozmija się z prawdą.
          • oziozi Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 19:14
            A można wiedzieć gdzie zweryfikowałaś te dane? Może są gdzieś na stronie urzędu
            lub BIP? A może każdy obywatek może pójśc do urzędy lub wójta i zostaną mu one
            udostępnione? Ja również chciałbym znać prawdę, więc może wskażesz mi źródło to
            też zweryfikuję.
          • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 21:20
            Matematyka to nie jest skomplikowana nauka. Zaręczam. W 2002r w Urzędzie Gminy,
            na ul Szkolnej 2a pracował urzędników 57 ( wraz z GOK, GOPS i Biblioteką ). Jak
            trzeba to podam nazwiska. Poza tymi urzędnikami byli zatrudnieni pracownicy na
            oczyszczalni ścieków, w GOS ( pływalnia ) i u pełnomocnika ds. przeciwdziałania
            uzależnieniom. Jak będzie trzeba to podam przynajmniej ilości. Do sprawdzenia w
            archiwum urzędu. Za pracowników fizycznych urząd pracy PŁACIŁ ( dobrze jest
            wiedzieć o czym się pisze ). TERAZ SĄ NA NASZYM UTRZYMANIU. I robią dobra
            robotę. Przez 4 lata nie udało mi się przekonać kolegów do zrobienia zakładu
            komunalnego, który zajmowałby się również porządkiem w naszej gminie. A
            szkoda.Nie wiem ile obecnie jest osób w przetargach, ale w "najlepszym" okresie
            było ich 5 - ciu. Robią ( z totalnymi błedami - patrz przetarg na ocieplenie
            szkoły w lipcu - co zmusiło do pracy wykonawcę w listopadzie na mrozie ) to co
            robiłem ja sam. Roboty za to dużo mniej. Po prostu z roku na rok wójt
            przeznacza coraz mniej na inwestycje. Niestety oziozi nie mija się z PRAWDĄ.
            Zatrudnienie znacznie wzrosło. A jest mniej zadań. Geodezja i architektura
            zostały zabrane do powiatu. Z tymi zleceniami to oczywiście również
            dezinformacja. Żaden wójt nie moze dać zlecenia pracownikowi na sprawy, którymi
            zajmuje się w ramach swojego etatu., Jest to naruszenie dyscypliny budżetowej.
            Gdyby obecny wójt wiedział coś na ten temat, to wysłałby papiery na kolejną
            sprawę byłemu wójtowi. A swoią droga wiesz Pani/Panie raszynko, ile razy
            próbował postawić nam zarzuty? Rajkowskiemu 12, Lewandowskiemu 3, nam
            pozostałym 2 razy. I z jakim skutkiem? ZERO. I za każdym razem, kiedy
            jechaliśmy na wyjaśnienia do Prokuratury, Regionbalnej Izby Obrachunkowej, lub
            pisaliśmy wyjaśnienia zastanawialiśmy się ILE ZARABIAJĄ TERAZ PRAWNICY w
            Urzędzie Gminy. I ile zarobili prowadząc durną i bezskuteczną wojnę z nami.
            • stara.urzedniczka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 27.06.06, 15:05
              Przez pewien czas tylko czytałam to forum. Ale ilośc kłamstw Jacka
              Wiśniewskiego mnie przeraża i postanowiłam napisać. 55 pracownikó w czasach gdy
              był pan w urzędzie to pracowało na II piętrze. A budynek ma ich 3. To co robił
              pan z przetargami wołało o pomstę do nieba. wszystko wychodziło u nas najdrożej
              chyba nie tylko w okolicy. I pan o tym wie. No i jeszcze jedna rzecz,
              wielokrotnie skompromitował się pan wpadając do czyjegoś biura, gdy się nagle
              otworzyło drzwi. Lubił pan przykelić się uchem do framugi. I niech pan nie
              zaprzecza, bo zmobilizuje kilka koleżanek i zasypiemy to forum ciekawostkami z
              pana dzialalnosci w urzedzie. A zlecenia pracownikom wystawiliscie na potege w
              tym w zakresie tych samych obowiazkow. Zatrudnialiscie ludzi na 1 i 1/2 etatu!
              Przez to unikaliscie nowych etatow. Teraz to niemozliwe. Ostatnio byla kontrola
              wydzialu zamowien odpowiedzialnego za przetargi. Kolezanki dostaly pochwale od
              pani z NIKu. Jestem stara pracownica, az boje sie powrotu Wisniwesiich i
              Rajkowskich. Nie szanowaliscie nas, dawaliscie zarobic garstce kolegow, a o nas
              zapomnieliscie. Nowy wojt pamietal i dal na podwyżki. Rowniez z tego co wiem,
              niestety myli sie pan z zarzutami. Kilka pan ma wyroki, umiejetnie
              zasloniliscie sie ludźmi.
              • stara.urzedniczka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 27.06.06, 15:20
                I jeszcze suplement. Boli pana ten remont szkoły, bo panu się nie udało. Tylko
                obiecywał pan przez całą kadencję i nic. Na obietnicach się kończyło.
              • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 27.06.06, 16:31
                Witam kolejnego Bezimiennego/Bezimienną. A może jednak zdecyduje się Pani/Pan
                na występowanie z "podniesioną przyłbicą". Pisanie o tym, że ja kłamię w tym
                samym zdaniu, w którym pisze Pani/Pan o 55 urzędniczkach na II piętrze ( trzy
                piętra to tak raczej tak z języka rosyjskiego. W naszym ojczystym to parter
                plus dwa piętra ) uważam za lekką wpadkę. Jeżeli "stara.urzędniczka" tak długo
                pracuje w Urzędzie Gminy to prosze o podanie nazwisk tych "55 z II ( może I )
                piętra".Co do "przyklejania uszu do framug" to nawet nie chcę mi się
                komentować. Tak jakby stara.urzędniczka była Bratem/Siostrą malybolo. I niech
                tak zostanie. Co do przetargów, to proponuję zapoznać się z obecnymi cenami za
                usługi wykonawców. Odnoszę wrażenie, że "wyginęli jak dinozaury" tani oferenci.
                A słynne sprzątanie Gminy Raszyn za 6 tyś zł. czy jeszcze taniej też kiedyś
                opiszę, ubawimy się wszyscy. Co do tych "rewelacji" to jak się Pani/Pan
                podpisze z własnego imienia i nazwiska to z chęcią podyskutuję. Inaczej
                prozwoli Pani/Pan że będę traktował te "rewelacje" jako "żenadkę". Co do
                wyroków, no cóż nie ja zatrudniałem pracowników w urzędzie, nie ja
                uczestniczyłem w ich "pozasłużbowej" działalności i nie ja będę miał za tę ich
                działalność wyroki. Raczej są dorośli i nie ubezwłasnowolnieni. Ciekawe tylko
                dlaczego w OBYDWU sprawach zakończonych wyrokami próbowano przy okazji "ubrać"
                Rajkowskiego i nas - członków byłego Zarządu Gminy. Czyżby ze względu na brak
                obiecywanych przed wyborami dowodów na rzekome przekręty chciano coś ugrać na
                głupocie i strachu przed poniesieniem konsekwencji czyichś prywatnych czynów?
                Zaprawdę powiadam, prawdziwa PRAWORZĄDNOŚĆ i SAMORZĄDNOŚĆ w raszyńskim,
                byłym "postpezetpeerowskim" wykonaniu.
                • stara.urzedniczka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 28.06.06, 11:18
                  Panie Wiśniewski, postpezetpeerowskie rzadzenie zakończyło się jesienią 2002
                  roku
                  jak was Iwicki przepędził z naszego urzędu. Zakończyło się wasze popijanie
                  kawki z czytaniem gazetki (to było ulubiuone pańskie zajęcie, prawda?)na
                  posadce z naszych pięniedzy.
                  Jak pan roboil przetargi, to zawszre bylo najdrozej. Teraz ludzie płaca za
                  kanalizację 3800 a za pańskich
                  porządków panie Wiśniewski, tylko 4800? Tym którzy
                  zapłacili przez was nieudaczników wymyślone prawie 5 tysiecy, teraz zwrócono
                  nadpłacone pieniądze.
                  A co do ilości pracowników, to z pamięci policzyłam na II piętrze pracowało
                  przed 4 laty ponad 50 pracowników! Łatwo nawet na oko policzyć: ilość pokoi
                  razy (średnio) 2,5 pracownika w pokoju ( pan siedział sam, takie panisko). No i
                  jeszcze coś. Przez kilka lat nie mogliśmy doprosić się nowych krzeseł. Tak!
                  Nowych krzeseł. Gdy o nie prosilismy, mowil to rowniez pan, ze mozemy sie
                  zwolnic jak sie nie podoba. Dostaliśmy je już za
                  nowego wójta. Co do wyroków, to za to, że je mają moje kolezanki, to wasza
                  wina. I tego nie
                  zmieni żaden Wiśniewski. Tolerowaliście co się działo, daliście posadki
                  ludziom tak samo niewykształconym jak pan, Walczak i Bobowski. I ich to
                  przerosło. Śmialiśmy się, że najgorzej wykształconym wydziałem w naszym
                  urzędzie jest zarząd. Ale nie mogliście zatrudnić mądrzejszych, po szkołach, bo
                  byście wypadli na ich tle na miernoty.
                  Dzisiaj zachęcę kilka koleżanek do pisania na pana temat. Oczywiście, nie
                  podpiszą się, bo gdy by pan wrócił w co wątpię, to znając Pana mściwość i
                  kompletny brak zasad moralnych, zaraz by pan je zwolnił. Bo prawda na temat
                  tego jaki pan jest i kim pan byl, jest bolesna.
                  • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 28.06.06, 11:43
                    Oczywiście oprócz współpracy z radnycm z SLD obecny wójt ( waleczne ramię PiS -
                    u na naszym terenie ) jakoś "dziwnie" promuje ( przy obsadzie gminnych
                    stanowisk ) osoby związane w przeszłosci z PZPR. Patrz np. obecna Dyrektor
                    Gimnazjum nr 1 w Raszynie. Więc może ten fakt jest powodem części impertynencji
                    w stosunku do mojej osoby. Jak ma Pani/Pan tak dobrą pamięc to proszę podać
                    nazwiska tych 50 urzedników z II piętra ( a moze III - zgodnie z Pani/Pana
                    rosyjskojęzycznym nazewnictwem ). Jeśli Pani/Pan pamięta, że zakup NOWYCH
                    KRZESEŁ był jedynym problemem urzędu za poprzedniej kadencji to gratuluję. Ale
                    jeden fakt świadczy ewidentnie o tym, że "stara.urzędniczka" jest kolejną
                    mutacją "nowego.malybolo" czy "tumanka". Ja pracowałem ( teraz zaledwie część
                    moich byłych obowiązków - przetargi, realizuje 5 osób!!! ) w pokoju
                    dwuosobowym. Gdyby była Pani/Pan osobą pracującą faktycznie w urzędzie to
                    byłoby to Pani/Panu wiadome.Jednak zachęcam nadal do podpisywania się. Przecież
                    zgodnie z Pani/Pana przeświadczeniem nie mam żadnych szans wyborczych. Więc
                    czego tu się na Boga bać? A o "opłacie za podłączenie do sieci kanalizacyjnej"
                    odpowiem jeżeli Pani/Pan się podpisze własnym nazwiskiem. Co do zasad
                    moralnych, to jedną z podstawowych jest krytykowanie kogoś publicznie pod swoim
                    nazwiskiem. Proponuję zapamietać.
                    • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 28.06.06, 23:09
                      Sz.panie Jacku,
                      znowu brak odpowiedzi, pan mnie rozczarowuje....

kolejne proste bytanie dla zachęty: gdzie znajduje się Bazylika Św.Piotra?

ZK
                      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 29.06.06, 18:32
                        To mam do Pana Panie Zbyszku pytanie, na które zapewne pomoże odpowiedzieć
                        brat - Dariusz. Czy Przewodniczący Rady Gminy może bez upoważnienia Rady Gminy
                        ( uchwałą, stanowiuskiem ) podpisywać i wysyłać dokumenty w sprawach służbowych
                        do różnych instytucji państwa?
                        • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 30.06.06, 21:05
                          Sz.panie Jacku,
                          odpowiem na p.pytanie jeśli wpierw odpowie p. na moje (czekam już dość długo).
                          Widać jakość matury z religii. Ciekawe kto p przygotowywał do zdania egzaminów.

W innym miejscu napisał pan "Jeżeli piszę coś na obecnego wójta, jakiegoś
                          radnego czy innego urzędnika samorządowego to BIORĘ ZA SWOJE SŁOWA PEŁNĄ
                          ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Nawet karną. Więc, jeżeli ja to mogę, to muszę wymagać tego
                          samego od "bezimiennych pomawiaczy" mojej osoby." - czy mam rozumieć, że
                          zwolnił się pan z ODPOWIEDZIALNOŚCI za słowa w stosunku do Proboszcza
                          Krysztofika? Brak odpowiedzi na stawiane pytania i zasłanianie się
                          konserwatorem tylko potwierdza moje przypuszczenia, iż w wielu miejscach w
                          sygnowanych przez siebie pismach (lub w pismach współredagowanych) napisał pan
                          oględnie mówiąc nieprawdę.
                          I zapewniam pana nie spocznę w zadawaniu pytań.

ZK
                          • stara.urzedniczka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 30.06.06, 23:29
                            W środę przyszło do Urzędu pismo, że Konserwator nie potwierdza zaginięcia
                            czegokolwiek z kościoła w Raszynie. Prosi tylko o kopię dokumentu przekazania
                            czegośtam (co jest w rezultacie i tak, bo sprawdził) w muzeum Archidiecezji.
                            Widziałam to na własne oczy. No i co teraz?
                            • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 30.06.06, 23:40
                              Sz.panie Jacku,
                              jeśli to co czytam poniżej jest prawdą?....to
                              CO TERAZ? Jak wygląda pańskie 'branie odpowiedzialności za to co się mówi i
                              pisze'????
                              Jak to jest możliwe aby tak kłamać? Jak widzi pan w tym świetle
                              możliwość 'budowania' czegokolwiek w parafii? Jak można panu wierzyć?

ZK

stara.urzedniczka napisała:

> W środę przyszło do Urzędu pismo, że Konserwator nie potwierdza zaginięcia
                              > czegokolwiek z kościoła w Raszynie. Prosi tylko o kopię dokumentu przekazania
                              > czegośtam (co jest w rezultacie i tak, bo sprawdził) w muzeum Archidiecezji.
                              > Widziałam to na własne oczy. No i co teraz?
                            • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 01:51
                              Ks. Krysztofik do środy miał termin dostarczenia do konserwatora pisma
                              poświadczającego przekazanie ( wynikającego z jego własnej informacji podczas
                              kontroli ) "czegoś tam" ( oj, faktycznie nie chodzi się do kościoła ) do
                              muzeum. Z informacji od konserwatora wynika, ze tego nie zrobił. A w muzeum ( z
                              informacji od konserwatora telefonicznej ) nikt nie słyszał o rzekomo
                              przekazanych rzeczach.No i co teraz?
                              • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 03.07.06, 01:22
                                jacek-wisniewski napisał:

> Ks. Krysztofik do środy miał termin dostarczenia do konserwatora pisma
                                > poświadczającego przekazanie ( wynikającego z jego własnej informacji podczas
                                > kontroli ) "czegoś tam" ( oj, faktycznie nie chodzi się do kościoła ) do
                                > muzeum. Z informacji od konserwatora wynika, ze tego nie zrobił. A w muzeum (
                                z informacji od konserwatora telefonicznej ) nikt nie słyszał o rzekomo
                                > przekazanych rzeczach.No i co teraz?

Sz.panie Jacku,
                                na pana miejscu:
                                a) złożyłbym zawiadomienie o przestępstwie
                                b) pojechałbym do nowej parafii ks.Krysztofika i go aresztował
                                c) jak najprędzej bym zrobił kartotekę inwentarza kościoła by nic więcej nie
                                zginęło

a poważnie jest pan pewien, że nie strzela pan sobie właśnie w stopę? A może to
                                nie Krysztofik?

ZK

• jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 01:46
                            Na te kolejne zarzuty odpowie Panu samo życie. Jeszcze niech Pan cierpliwie
                            poczeka kilka dni, tygodni. My ze swoimi pytaniami do byłego proboszcza
                            czekaliśmy dwa lata. A w ulotkach nie stawialiśmy zarzutów - ukradł, tylko
                            PYTANIA, gdzie jest.Taka drobna ( dla Pana zapewne nieistotna różnica ). No i
                            oczywiście długu bankowego też nie ma? Za kilka dni Pan, tak jak ci państwo z
                            Nadarzyna do kamer twlewizji TRWAM, będzie moze twierdził, że to Ks. Krysztofik
                            wybudował nam kościół?
                  • oziozi Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 28.06.06, 16:32
                    Wydaje mi się, że istotą takiego forum jest wymiana poglądów. I o.k.
                    podyskutujcie sobie z Wiśniewskim, reszta forumowiczów sobie poczyta i wyrobi
                    własne zdanie. Mam jednak prośbę. Używajcie prawdziwych argumentów. Z całą
                    stanowczością stwierdzam, że Wiśniewski siedział w jednym pokoju z Walczakiem.
                    Skoro już padło określenie, że Bobowski jest niewykształcony to może mi
                    Pani/Pan wyjaśni czemu obecnie piastuje stanowisko "Starszy Administrator" za
                    4200 zł brytto miesięcznie a obecne władze nie dość że mu na to pozwalają, to
                    wręcz stworzyły je dla niego? (łatwo sprawdzić www.bip.raszyn.pl/?
                    p=document&action=show&id=50&bar_id=14 )
      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 25.06.06, 17:55
        Co do dyskusji o podwyżkach w Urzędzie Gminy w tej kadencji to nie wiem i nie
        mówię nic. Co do podwyżek za Rajkowskiego w oświacie to były wyłacznie
        tzw. "ustawowe", czyli eliminujące skutki inflacji.Więc były. Co do podwyżek w
        tym roku to były dwie tzw. "ustawowa" i słynne 703 tyś zł na podwyżki w
        szkołach podstawowych, które wprowadzili radni, w tym również Dariusz Książek.
        Urzędnikom nikt nie obcinał budżetu na pensje, bo dostali od radnych tyle samo
        co w roku 2005. Więc nie wiem dlaczego kogoś musiał zwalniać wójt i jeszcze
        dlaczego przez radnych? A może takie postępowanie Wójta jest tą twoją "wzgardą"?
        Chociaż kazdy powód do zwolnienia jest dobry. Natomiast co do innych
        informacji na temat radnego Książka i Pani Doroty Książek to niestety FEKALIA.
        Prosze o podpisanie się "raszynko" swoim imieniem i nazwiskiem.Tylko tak możemy
        być partnerami dyskusji. Jestem w szkole podstawowej członkiem Rady Szkoły.
        Faktycznie Pani Dorota, o której do tej pory Dyrektor wypowiadał się bardzo
        pozytywnie, bywała ( 4 miesiące temu ) na dłuższych zwolnieniach. Taka sytuacja
        jest czymś normalnym w szkolnictwie i mam nadzieję, ze dyrekcja naszej szkoły
        poradziła sobie z tym problemem znakomicie.Prywatna sytuacja zdrowotna
        nauczyciela nie może mieć wpływu na zakres przerobionego materiału przez
        uczniów. Wiem, ze dzieci miały nawet po powrocie Pani Doroty do szkoły
        dodatkowe zajęcia. Więc, o co chodzi ??? Mam nadzieję, ze opinia Pana Dyrektora
        na temat Pani Doroty Książek nie uległa zmianie. I pewność, że nie ma będzie
        miało na tę opinię wpływu odejście Darka Ksiązka z "klakierów wójta".
        • raszynka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 12:21
          Dla Jacka Wiśniewskiego, skłamać to jak splunąć. Niestety, podwyżka dla
          nauczycieli była wnioskowana przez Iwickiego i wiem to ponad wszelką watpliwość
          (a nie przez radnego Książka), i Pan o tym wie. Więcej, z urzędu w pieniądzach
          na wypłaty zdjęto (prawie milion), czyli to bardzo sporo. I Pan też o tym wie
          panie Wiśniewski, bo doradza pan Chmielewskiemu, Gromkowi, Książkowi. Gdy
          orzyjdzie czas wyborów i zobaczę Pana na jekijkowliek liście, wprost już z
          imienia i naziska zatruję Panu zycie wyłącznie ujaniając pana niecne występki.
          Ale Jak napisałam, dla Pana skłamać, to jak splunąć. cieszę się, że Pan Książek
          ( nie mylić z Książkiem - radnym) pojawił się tutaj. Genialnie Pan punktuje
          zakłamanie i judaszowe podejście Wiśniewskiego.
          • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 18:20
            Ciekawe na którym miejscu wśród publiczności na sesji Pani/Pan siedzi. Chyba
            bliżej ode mnie ma Pani/Pan do radnych, bo widocznie słyszymy obydwoje coś
            zupełnie innego.To radni uchwalają budżet, a propozycja wójta owszem była ale
            zupełnie innej treści, niż podwyżka dla nauczycieli ze szkół podstawowych. Nie
            pisałem,że radni nie zdejmowali środków na pensje urzedników. Radni dali tyle
            ile w poprzednim roku, czyli zdjęli. Ale cieszę się że wójt jakoś daje sobie
            radę. W okresie wyborczym jeszcze "będzie próbował ten fakt przekuć na swój
            kolejny sukces". Jeżeli ktoś pyta mnie o moje zdanie - nawet radni, to je
            mówię. Nikomu nie doradzam. Radni swój rozum mają.Proszę się nie
            kompromitować.A co do tych "gróźb wyborczych", to proszę mnie nie prowokować,
            bo jeszcze wystartuję... I zobaczymy te "strachy na lachy". Dla treningu
            zachęcam do podpisywania swoich tekstów już. Nie kopię, nie opluwam. Rozmawiam,
            przekonuję, wujaśniam tłumaczę. Takie zachowania rozszerzają wzajemne relacje
            międzyludzkie. I nie muszę chować się za jakimiś raszynkami, czy
            malymibolami.
    • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 25.06.06, 15:51
      Sz.panie Jacku,
      0."Zawsze, wszystkie swoje wypowiedzi i teksty podpisuję swoim imieniem i
      nazwiskiem." - rozumiem, że ulotki podpisane 'współorganizatorzy...', '890
      parafian..', nie zostaly przez pana zredagowane.
      1. Proboszcz sprawował liturgię o godz. 10:00 i wyraźnie sobie nie życzył
      pożegnań w czasie liturgii, pan jako parafianin uczestniczący w życiu parafii
      tego nie uszanował.
      2. Wikariusz odchodzący z parafii odprawia zwykle mszę dla dzieci godzinę
      później, tam był czas na podziękowania. Swoją drogą odchodzi on nieprzypadkowo
      na parafię w bliskiej odległości kurii, nieprzypadkowo na tą parafię. Zegnamy
      osobę, która w swojej posłudze i misji zagubiła się, gdyby Kuria Metropolitarna
      w Warszawie nie była przekonana o słuszności tej decyzji, to xxx byłby u nas
      dalej.
      3. Z kolejnego pana pisma wynika iż mimo słownych zapewnień, 'popularność'
      osiągniętą antyaktywnością w parafii zamierza pan jednak zdyskontować w
      nadchodzących wyborach. Biskup nie chciał wierzyć w taki podtekst pańskiego
      zaangażowania na majowym spotkaniu, obiecałem wtedy, że gdy przyjdzie czas
      stosowne potwierdzenie doręczę--nie omieszkam tego uczynić a spodziewam się, że
      do wyborów jesiennych uzbiera się różnych dokumentów.
      4. Ma pan rację: odwołania proboszcza powinien się pan wstydzić a ponieważ
      oznak takiego zachowania mimo deklaracji (jak poniżej) nie widzę - wstydzę się
      za pana.
      5. "Teraz, ze względu na "zaciągnięty dług zaufania do mojej osoby dużej liczby
      parafian" obiecuję to zaufanie odpracować." - myślę, że czekamy na deklaracje
      co i jak chce pan naprawić? proszę zacząć od odpowiedzi:
      - jaki krzyż i ramy zginęły, jak wyglądały, kiedy to się stało
      - kiedy zginął żyrandol i jak wyglądał
      - gdzie były aniołki co ponoć odfrunęły
      - jak wyglądały zaginione kandelabry, gdzie stały gdy stały, kiedy zniknęły
      - dlaczego "nie do przyjęcia jest obowiązek grzebania zmarłych spoza naszej
      parafii" na cmentarzu raszyńskim
      - w jaki sposób pan - konkretnie pan chce się włączyć w życie parafii, a mam na
      myśli pewne formalne trudności
      - na koniec pytanie dla wtajemniczonych : kiedy i jaką ceremonią rozpoczyna się
      Triduum Paschalne, zapewne jeko parafianin dowiedział się pan tego od
      Proboszcza w tym roku..
      logiki?

6. I ostatnia kwestia przed Rzymem: Hi38.11

Pozdrawiam
      Zbigniew Książek
      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 25.06.06, 17:12
        Z prawdziwą przyjemnoscią witam Pana Panie Zbyszku w tym wątku. Cieszę się, że
        Pan również jak ja zdecydował się podpisywać swoje wypowiedzi. To z pewnoscią
        pozwoli nam zachowywać szacunek do siebie, pomimo różnic w poglądach na sprawy
        naszej lokalnej społeczności.Pozwolę sobie odpowiedzieć na kilka zadanych pytań
        w pana tekście. Ulotkę podpisaną "890 parafian .." współredagowałem. Osób,
        które robiły to wraz ze mna było 8. Pomysł, aby nie podpisywać jej nie był mój.
        Na stwierdzenie części pozostałych redagujących, że podpisanie się może byc
        potraktowane jako szukanie przez nas "taniej popularności" zostałem
        przegłosowany. Było to po 2 wizycie u Ks. Biskupa Mariana Dusia, na której
        biskup wprost zapytał sie mnie o to, czy moje zaangażowanie nie wynika ( jak to
        twierdzą zwolennicy proboszcza ) z moich zamiarów politycznych. Wtedy biskupowi
        a teraz Panu oświadczam, że moje zaangażowanie w sprawę odwołania proposzcza
        nie było w żadnym wypadku "wyborczym wyrachowaniem". Po całym zajściu z
        pewnością mam wielu nowych wrogów, którzy przez długi czas będą patrzyli na
        mnie jak na "wilka zjadajacego proboszcza". Moje zaangażowanie wynikało
        wyłacznie z tego, że mam dziecko w wieku komunijnym , tak jak 200 innych
        rodziców z Raszyna i musiałem uczestniczyć podczas przygotowań od września w
        poniżaniu nas i dzieci przez Ks. G. Krysztofika.Moi współpracownicy polityczni
        wręcz odradzali mi aktywniejsze właczenie się w protest. Ale uważam, że kilka,
        kilkanaście, kilkadziesiąt, czy nawet kilkaset głosów wyborczych nie może
        zastąpić ludzkiej godności. W obronie tej godności, prawdy i poszanowania ludzi
        wystąpiłem. Gdyby nasze wystąpienie nie znalazło zrozumienia w Kurii
        Metropolitarnej w Warszawie Ks. Kanonik Grzegorz Krysztofik byłby nadal naszym
        proboszczem. To nie ja, czy my- organizatorzy, to nawet nie ci, którzy
        podpisywali nasze wsytąpienie, ale Prymas Polski, jako nasz pasterz dokonał
        zmiany w Parafii Św. Szczepana w Raszynie.
        Wolę Proboszcza chyba uszanowaliśmy. My chcieliśmy pożegnać Ks. Edwarda
        Latoszka, kapłana, który z woli Kurii odchodzi z naszej parafii. Był u nas
        dłużej od obecnego proboszcza, uczył i przygotowywał nasze dzieci do I Komunii
        Św.Nie mnie oceniać ani postawy Ks. Edwarda podczas sporu z proboszczem, ani
        decyzję biskupów. Jako rodzic wiem jedynie, że jest wspaniałym kapłanem dla
        najmłodszych. Wobec braku zgody proboszcza na mszę pożegnalną i "zabranie"
        wszystkich Mszy Św. księdzu na godz. 11.30 zostalismy zmuszeni zrobić to na
        raty.Myślę, że podstawą odwołania proboszcza nie były nasze zarzuty. Prawdziwym
        powodem była "utrata więzi" z większoscią parafian. Proszę mi wierzyć, że gdyby
        obecny proboszcz "stanął teraz na wysokosci zadania" poprzez rzetelne
        rozliczenie się nie tylko z zadawanych przez nas publicznie pytań ale z jego
        prowadzenia przez dwa lata wszystkich spraw naszej parafii, to jeszcze większy
        bukiet kwiatów wręczylibyśmy mu w Środę. Co do "listy zaginionych rzeczy" to na
        razie jesteśmy na etapie oczekiwania na przekazanie potwierdzenia do
        Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków o przekazaniu ich na rzecz Muzeum
        Archidiecezjalnego. Takie wyjaśnienie złożył obecny proboszcz w trakcie
        przeprowadzonej kontroli nie nam ale urzędnikom z Warszawy.Według słów
        konserwatora brak potwierdzenia będzie skutkował wniskiem o ściganie. A lista
        podana przez Pana niestety się wydłużyła. A co Pan powie na fakt, że jeszcze
        kilka miesięcy temu wielu zwolenników na stwierdzenie, że proboszcz zadłużył
        parafię, wręcz śmiało się z nas "przeciwników". Czy bez naszego działania
        wiedziałby Pan o tym, że nasza parafia nie prowadząc żadnych dużych prac
        inwestycyjnych zaciągnęła 100 000 zł kredytu? Dwukrotnie już proponowałem Panu,
        abyśmy wspólnie my - "przeciwnicy" obecnego proboszcza i Pan wraz ze
        zwolennikami proboszcza wypracowali pewien schemat działań, które doprowadzą
        nie tylko do wyciszenia tego sporu, ale pozwolą rozwinąć i pogłębić nasze
        wspólne bycie Parafią Św. Szczepana w Raszynie. Dziś, w przeddzień przyjścia do
        naszej parafii nowego proboszcza zwracam się w tym duchu współpracy, do Pana z
        propozycją abyśmy razem "my i wy" odbyli pierwsze spotkania z nowym kapłanem
        mającym byc nam duchowym ojcem przez wiele lat. Mam nadzieję, ze moja
        propozycja spotka się z akceptacją wynikająca z wzajemnego szacunku i
        pragnienia dobra parafii i Raszyna. Wszystkie publikacje, które ukazały się po
        naszym pisemnym wystąpieniu do Prymasa Polski były spowodowane zaangażowaniem
        przez Proboszcza i Wójta Gminy Raszyn w obronie tego pierwszego instytucji
        gminnych jak i osób, które piastują w tych instytucjach stanowiska kierownicze.
        Pozdrawiam
        Jacek Wiśniewski
        • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 25.06.06, 20:31
          nie odpowiedział pan na żadne z zadanych pytań, rozumiem że potrzeba czasu....
          a może trzeba się przyznać że wymienionych 'zaginionych' rzeczy albo nie było
          albo zniknęły wcześniej, ale tego pan jako nieuczestniczący wtedy w życiu
          parafialnym nie wie.
          O wikariuszu biskupi mieli wyrobione zdanie zanim się z nimi spotkaliśmy.
          Przykro mi że go w taki sposób wykorzystaliście. Rok temu przygotowywał moje
          dziecko do komunii ale chyba nie znalazł gruntu żeby się rozwinąć.
          Społeczności lokalnej nie zamierzam budować, to pan startuje w wyborach, ja nie
          zamierzam. Nie spotkamy się pewnie i w parafii aż do chwili gdy pan nie
          poukłada swoich spraw. Jakoś nie widzę płaszczyzny współpracy z pana osobą,
          chyba że się pan zmieni.
          Jeśli "moje zaangażowanie w sprawę odwołania proposzcza nie było w żadnym
          wypadku "wyborczym wyrachowaniem" czemu w ostatnich ulotkach miesza pan
          cesarskie z boskim? Przyzwoitości.....choć trochę.

Oczekuję że odpowie pan na pytania: niech pan opisze zaginione przedmioty,
          ideałem byłyby zdjęcia...o dowody będzie pytał prokurator
          Dodam jeszcze jedno pytanie: ile lat Jezus był młodszy od Jana Chrzciciela.
          Dzieci na religii znają odpowiedź!!!

Odwagi...

• paw34 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 25.06.06, 21:53
            Zbyszku,
            Gratuluję.Nie daj się wciągnąć w żadne rozgrywki Wiśni.Trzymaj się mocno !!!
        • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 25.06.06, 22:17
          Sz.panie Jacku,
          coś mi umknęło więc dogrywka...

"Dziś, w przeddzień przyjścia do naszej parafii nowego proboszcza zwracam się w
          tym duchu współpracy, do Pana z propozycją abyśmy razem "my i wy" odbyli
          pierwsze spotkania z nowym kapłanem mającym byc nam duchowym ojcem przez wiele
          lat. Mam nadzieję, ze moja propozycja spotka się z akceptacją wynikająca z
          wzajemnego szacunku i pragnienia dobra parafii i Raszyna."

Dla mnie nie ma 'wy i my'!!!

Co pan rozumie przez ducha współpracy? Jeśli model który poznaliśmy przez
          ostatnie miesiące to myślę, że nam nie po drodze. Wie pan co to jest
          zadośćuczynienie, żal , rachunek sumienia?

Niestety ze względu na misję w Rzymie w najbliższych dniach nie będę mógł pana
          wspomóc w rozmowie z ks proboszczem.

A odnośnie zapewnień składanych biskupowi..... niech pan pisze więcej, to wiele
          wyjaśnia.

Żeby dodać odwagi do odpowiedzi na poprzednie pytania - kolejne jeszcze
          prostsze:
          - zdaje się że wspominał pan o zaginionym witrażu, z którego okna i kiedy
          zniknął
          - które ornaty zginęły, zapewne pamięta pan ornaty przedsoborowe używane przez
          ks kanonika Maleja, czy o te chodzi?
          - zerówka przedszkolna - Adam i Ewa żyli w raju, wąż zwiódł Ewę i zerwała....?

Większość odpowiedzi znajdzie pan w Biblii i Katechiźmie Kościoła Katolickiego.

ZK
          • oziozi Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 00:05
            Na wstępie przepraszam za to, że się nie podpiszę a mimo to wypowiem się w tym
            wątku. Nie znam ani p. Wiśniewskiego, ani p. Książka. Nie jestem też z parafii
            w Raszynie i nie brałem udziału ani w proteście przeciw proboszczowi ani też w
            proteście przeciw protestowi. Niemniej krew mnie zalewa i to zarówno jako
            katolika jak i człowieka. Panie Książek. Drwiąc z p. Wiśniewskiego, obraża pan
            wszystkich tych, którzy podpisali się z imienia i nazwiska pod protestem. To
            nie są anonimowi ludzie. Czy Pan przypadkiem nie jest z tych, co to w niedzielę
            krzyżem przed ołtarzem a w życiu codziennym trochę zapominają o naukach
            Chrystusa? I jeszcze jedno. Z tego co słyszę, p. Wiśniewski zamierza kandydować
            na urząd wójta w naszej Gminie. W/g Pana, może źle zrozumiałem, nie powinien on
            brać udziału w odwołaniu proboszcza. A niby dlaczego, ludzie aspirujący do
            funkcji publicznych mają mieć ograniczone prawa? Skoro jego dziecko szło do I
            Komunii Świętej, skoro zrobił to jako rodzic, jeden z wielu to ja nie widzę w
            tym nic złego. Przeciwnie, cieszę się, że ktoś normalny zamierza kandydować. Na
            koniec wpadło mi do głowy jeszcze jedno skojarzenie dotyczące Pana nazwiska.
            Czy przypadkiem nie jest Pan krewnym innego kandydata na wójta, p. Dariusza
            Książka? Bo jeśli tak, to wydaje mi się że Pański atak na p. Wiśniewskiego
            również może mieć posmak polityczny. Jeśli sie pomyliłem to z góry przepraszam.
            • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 09:10
              oziozi..... nie jest prawdą, że jak się nie podpiszesz to nie można cię
              zidentyfikować.... wchodząc do dyskusji sprawdziłem z informatykami...

powiem tak znam cię i niech cię krew nie zalewa

zk
              • oziozi Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 27.06.06, 06:12
                Oczywiście, ze z technicznego punktu widzenia kazdego można zidentyfikować.
                Proszę zauważyć, że nigdy nie powiedziałem, iż jest inaczej. A co do tego "krew
                mnie zalewa", to nie było najważniejsze w treści mojej wypowiedzi.
            • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 10:13
              Moja prośba o podpisywanie się jest skierowana przede wszystkim do tych, którzy
              wykorzystując "anonimowość" starają się w sposób bezkarny ( np. malybolo )czy
              wręcz wulgarny wypowiadać się o innych "forumowiczach" i mieszkańcach Gminy
              Raszyn. Co do mojego kandydowania, to wolałbym, aby w Gminie Raszyn doszło do
              porozumienia wszystkich politycznych partii i organizacji,przeciwnych temu co
              się wyrabia obecnie w Urzędzie Gminy, niż osobiście startować nie tylko na
              wójta ale nawet na radnego. Gmina Raszyn ma niestety z punktu widzenia swojego
              rozwoju 4 lata stracone. I musimy wspólnie stworzyć program, który ten rozwój
              przyspieszy. Obecnie nie jest to już możliwe w takim zakresie w jakim powinno
              być. Jeden z potencjalnych kandydatów ogłosił, że on z nikim kto współpracował
              kiedykolwiek z Rajkowskim nie będzie się jednoczył. Chociaż sam ma na swoim
              koncie 3 lata "chronienia" w obecnej radzie ( na stanowisku Przewodniczącego
              Rady Gminy też ) obecnego wójta i akceptowania wielu działań sprzecznych z
              interesem naszej lokalnej społeczności. I nie chodzi mi wcale o udowodnienie
              faktu, kto narobił więcej szkód w funkcjonowaniu gminnego samorządu, ale o
              wykazanie, że trudna sytuacja w jakiej znajdyje się Gmina Raszyn ( na koniec
              tego roku planowane jest 17 milionów zadłużenia - bez np. płatności
              odroczonych )wymaga od wszystkich mających na względzie dobro Raszyna
              WSPÓŁDZIAŁANIA. Możesz zapytać Pana Z. Ksiązka o nazwisko tego "ortodoksyjnego
              kandydata". Z pewnością je zna. A co do twoich "politycznych zarzutów"
              dotyczących ataku P. Książka na mnie, to ja bym się nie posunął do
              stwierdzenia, że obrona przez całą rodzinę Książków byłego już proboszcza
              wynikała z niskich kalkulacji wyborczych, bo np. tenże mógłby "pomagać" podczas
              kampanii komuś kto, tak jak Darek związany jest z naszą parafią. Dlatego od
              początku sporu było mi bardzo przykro, że właśnie Pan Z. Ksiązek wielokrotnie
              publicznie zarzucił mi, ze z takich niskich "wyborczych" pobudek walczę z
              obecnym proboszczem. Zupełnie tak jakbym na jego miejsce miał mozliwość
              powołania kogoś zaufanego. Oczywista bzdura, ale niestety poszła w świat.
              • raszynka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 12:35
                Panie Wiśniewski! Ostatnie 3 lata to stały rozwój gminy!! Pan tego nie może
                przeboleć nieudaczniku. A Pana program wyborczy jest taki:
                Jak najwiękcej kandydatów przeciw Iwickiemu, aby tylko zebrali 50 proc. głosów
                w pie4wszej turze. Sytąd wystartują:
                Książek, Chmiewlewski, Rajkowski, Wojtas, Wiśniewski, Wawrzyńska, ktoś z
                ramienia Herowej. Zadanie będzie proste: Zdobyć razem w I turze 50 procent plus
                jeden głos. Nawet Pan mówił o tym głośno w w pewnych kręgach i niestety, jak
                zwykle Pan zapomniałwink Potem gdy dojdzie do II tury (Iwicki raczej ma ją
                pewną, o ile nie wygra w I-szej)
                lewica poda ręce liberalno-libertyńskiemu centrum i starej władzy i podzieli
                skórę na niedźwiedziu. Teraz plan jest prosty, jak najwiękcej kłamstw na
                Iwickiego, to pewnie coś się przyklei, a potem połączonymi siłami będziemy
                walczyć z Iwickim. Jak sie uda, podzielimy stołki. A będzie jak dawniej, czyli
                za Wiśniewskiego i Rajkowskiego z domieszką SLD. Brud , smród i zaścianek.
                • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 27.06.06, 00:13
                  Z tym SLD to raczej strzał do bramki Iwickiego. Jest taki radny z Rybia, który
                  jako jedyny od 1990r reprezentuje we władzach Gminy Raszyn tę kolejną mutację
                  lewicy.( Mam pytanie do mieszkańców Rybia, czy dobrze was reprezentuje w Radzie
                  Gminy ten wasz radny? ) I tu pełne zaskoczenie. Jako prawicowiec, obecny wójt
                  powinien raczej stronić od współpracy z tym radnym. Ale nasza gmina jest pełna
                  niespodzianek. Wiele razy wręcz Derda czekał aż na salę spóźniony (nieraz
                  mocno) dotrze radny z Rybia, aby ratować w ważnych głosowaniach wójtową
                  koalicję.A co do "sukcesów" obecnej kadencji to zapraszam na zwiedzanie dwu
                  domów komunalnych: Austerii i domu przy ul. Nadrzecznej. Przeżyły 4 lata bez
                  żadnych nakładów gminnych. Jak na ich stan to faktycznie super osiągnięcie.
                  Niech Pani/Pan opowie o tych sukcesach mieszkańcom tych domów. I jakieś
                  zdolności parapsychiczne widzę. To Pani/Pan wie jaki mam program wyborczy. No,
                  no ... Moi koledzy będą mieli do mnie żal, że komuś zdradziłem ( chyba
                  telepatycznie ) ten "iście szatański" pomysł na wybory.MAM NADZIEJĘ, ŻE TEN
                  ZWROT NIE BĘDZIE POWODEM PONOWNEGO OKRZYKNIĘCIA MNIE ANTYKLERYKAŁEM. No i
                  musicie uzgodnić z malybolo czy dostanę w wyborach 3 głosy ( twierdzenie
                  tego "forumowego intelektualisty i erudyty" ) czy tyle aby zabrać Iwickiemu 50%
                  plus jeden - jak nieopatrznie zasugerowała Pani/Pan ( Oj ktoś będzie
                  niezadowolony z siania defetyzmu i wrogiej propagandy ).Co do kłamstw, to tu
                  jesteśmy ( wszyscy przeciwnicy obecnego wójta ) w sytuacji komfortowej. Nam
                  wystarczy podawać fakty dotyczące kadencji obecnego wójta.To Pani/Pan musicie
                  wysilać się w poszukiwaniu pomówień i oszczerstw na nasz temat, których
                  wstydzicie się nawet podpisać własnymi nazwiskami.
                  • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 27.06.06, 01:10
                    MOi koledzy będą mieć do mnie żal.......znów pan coś chlapnął panie Jacku,
                    teraz już będą mieć na pewno....
                    ZK
              • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 27.06.06, 01:00
                Nawet z Rzymu można...

sz.panie Jacku,
                o ile znam proboszcza to nie zamierzał włączać się w polityczne
                rozgrywki...proszę go zapytać jeśli odwagi panu wystarczy.

Więc insynuacje "Możesz zapytać Pana Z. Ksiązka o nazwisko tego "ortodoksyjnego
                kandydata". Z pewnością je zna. A co do twoich "politycznych zarzutów"
                dotyczących ataku P. Książka na mnie, to ja bym się nie posunął do
                stwierdzenia, że obrona przez całą rodzinę Książków byłego już proboszcza
                wynikała z niskich kalkulacji wyborczych, bo np. tenże mógłby "pomagać" podczas
                kampanii komuś kto, tak jak Darek związany jest z naszą parafią" tylko
                potwierdzają strach przed wyimaginowanym zagrożeniem i tak jak pan 'chlapnął'
                wielokrotnie w czasie ostatnich miesięcy demaskują, odsłaniają kolejny powód
                tak intensywnego zaangażowania w odwołanie proboszcza.

Myślę, że puszczają nerwy...

Co do wspomnianej osoby to umie bronić się sama i nie będę jej w tym pomagał.

Znowu nie odpowiedział pan na pytania, czyżby wikary już wyjechał?

Odwagi: następne proste pytanie: w co zamieniła się żona Lota?

ZK
                • stara.urzedniczka Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 27.06.06, 15:24
                  Pytania ziggiego są zbyt trudne. Może więc zacząć od podstaw.
                  Mam nadzieje, ze pan Wiśniewski da rade. Niech się nie poddaje.

Uzupełnij brakujące słowo:

- W imię Ojca i Syna i Ducha...

• jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 00:33
            A to dobre, te pytania z religii to do mnie? No cóż. Mam zdaną z religii maturę
            i to w czasach kiedy chodzenie na religię do kościoła było bardzo świadomym
            wyborem każdego. Przynajmniej każdego młodego człowieka, który samodzielnie
            myślał. Mam nadzieję, ze obydwaj do takich należeliśmy. Na tym poprzestańmy z
            tym "wątkiem" w moim wątku. Ja swoje rozmowy z Bogiem odbywam trochę ciszej,
            mniej publicznie i niech tak zostanie."My i wy" to nie mój pomysł, tylko tych
            którzy postawili się w tym sporze nie "za księdzem", a raczej przeciwko jego
            przeciwnikom - czyli również przeciwko mojej osobie. Nigdy nie postrzegałem
            całej sprawy jako sporu pomiędzy parafianami. To był spór pomiędzy tą częścią
            parafian, którym nie wystarczała odpowiedź proboszcza, że pytania mu postawione
            są pomówieniami, a tym konfliktowym człowiekiem.Z tego wynikały nasze prośby o
            to abyście Państwo zebrali podpisy "za" , co pozwoliłoby ocenić rozmiar
            konfliktu. Zamiast tego doczekaliśmy się pism do Rady Gminy, Rady Szkoły, wizyt
            u biskupa, gdzie wątek "obmawiania" przeciwników Ks. Proboszcza był równie
            ważny, co Państwa ocena jego posługi kapłańskiej, ulotek - anonimów ze
            świństwami na mój temat ( zapewne nikt poza kimś z grupy popierajacej
            proboszcza nie mógłby napisać tych "treści" ). A czy Biskup poinformował Pana o
            tym, że oprócz krytyki byłego proboszcza usłyszał ode mnie słowa pochwały
            dotyczących wprowadzonych przez niego zmian, np. godzin Mszy Św., dojazdów
            autobusami do cmentarza i bardzo chwalebnego przekazywania pieniędzy na książki
            dla biedych dzieci w szkole? Więc o tym również mówiłem.Co do "wyrobienia sobie
            przez Kurię opinii o wikariuszu", to rozumiem, że odwołanie Ks. Grzegorza
            Krysztofika nastąpiło również po WYROBIENIU SOBIE przez Kurię na jego temat
            opinii. Ani nie cieszy mnie odwołanie byłego już proboszcza ani wikariusza.
            Chociaż z zupełnie innych powodów. Szkoda, ze proboszcz zamiast opowiadać
            o "demonach mieszkających w Raszynie" nie spróbował być dla nas DOBRYM
            PASTERZEM. Co do Ks. Edwarda Latoszka, to jest to wspaniały kapłan, który
            potrafi zachęcić każde dziecko do radosnego przeżywania spotkania z Bogiem. Mam
            nadzieję, że przyzna Pan, iż jest to swoisty dar. I my, w interesie rozwoju
            wiary naszych dzieci w każdym następnym pokoleniu powinniśmy taki dar dany
            kapłanowi umieć wykorzystać.Więc szkoda, ze Ks. Edward nie będzie w naszej
            parafii.Co do spotkań z nowym proboszczem, szkoda. Możemy poczekać, jeżeli uzna
            Pan to za stosowne.Co do "wycieczek" osobistych, to: niech rzuci we mnie
            pierwszy kamień kto jest bez winy. Kościół jest dla wszystkich grzeszników,
            takich jak Pan i takich jak ja. Zalecam przesłanie kazań Papieża Benedykta
            XVI.I prosze nie traktować tego jako pouczenia, tylko przypomnienie. A co do
            bardziej przyziemnych spraw, czy zauważył Pan, że są na tym formu tacy, którzy
            woleliby chyba żebyśmy ze sobą nie rozmawiali publicznie o sprawach naszej
            parafii? Np. paw34? Tylko jak zwykle tacy nie potrafią funkcjonować w
            społeczności z podniesioną przyłbicą.
            Pozdrawiam
            Jacek Wiśniewski
            • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 08:21
              Sz.panie Jacku,
              znów nie odpowiedział pan na pytania, myślę że nie zna pan odpowiedzi mimo
              matury z religii. proszę się skonsultować z wikariuszem.

czy pan świadomie kłamał mówiąc o znikających elementach wystroju kościoła?
              żyrandol, wiraż, krzyż, rama,ornaty i ANIOŁKI???? Z kłamstw trzeba się
              spowiadać!!!

A co do metod walki z proboszczem i roli wikariusza i pańskiej napiszę jeszcze
              szczegółowo ale po wakacjach żeby wyborcy wiedzieli. Mają do tego prawo.

ZK
            • paw34 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 10:32
              Panie Wiśniewski,
              W społeczności funkcjonuję z podniesioną przyłbicą . Niestety Pańskie metody
              walki z ludźmi przerażają mnie.Już dziś obawiam się o Zbyszka. Dobrze ,że
              wyjeżdża i odpocznie m.in od Pana .Dobrze,że nie będzie nękany nocnymi
              telefonami i pogróżkami.Czy Pan musi wszystko niszczyć na swojej drodze? Czy
              Pan nie może uderzyć się w piersi i mówiąc "wstydzę się odwołania proboszcza"
              powiedzieć sobie :koniec ,odpuszczam temat,dam spokój społeczeństwu raszyńskiemu
              • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 12:38
                Panie paw34, jeżeli pod tym nazwiskiem lub imieniem funcjonujesz "z podniesiona
                przyłbicą" w naszej społeczności (coś mało ta przyłbica podniesiona), czy
                sugerujesz Pan, że ja mogę stanowić jakieś osobiste i personalne zagrożenie dla
                Pana Z. Ksiązka? Zna Pan Panie paw34 taki ewentualny przypadek, czy tylko jest
                to wpływ wczorajszej temperatury podczas "imprezki" w parku? W moim odczuciu
                raczej to drugie.
                Pomówienia, pomówienia i tylko pomówienia w stosunku do mnie i wielu ludzi,
                którzy chcieli lub chcą zrobić coś dla naszej gminy.W mojej ocenie jest to
                metoda na odstraszenie od działalności samorządowej i politycznej ludzi
                normalnych. Mam wrazenie, że wedlug Pana powinni zajmować się polityką gminną
                tacy "mocarze" jak malybolo. No i oczywiście obecny wójt, który każde słowo
                krytyki wobec swoich poczynań traktuje jako "atak zwolennika Rajkowskiego". Z
                Panem Z. Książkiem możemy mieć różne poglądy, mieć różną ocenę zdarzeń i plany
                polityczne. Bo na tym polega DEMOKRACJA. Nie skaczemy sobie do oczu na parkingu
                przed szkołą, nie próbujemy nawzajem przejechać się samochodami, bo byłoby to
                sprzeczne z zasadami DEMOKRATYCZNYMI. Rozmawiamy, bo jest to podstawą
                DEMOKRACJI. I z Panem Z. Książkiem przyjmiemy każde rozstrzygnięcia
                DEMOKRATYCZNE w naszej gminie oraz hierarchiczne w Kościele. Nawet jeżeli nie
                są one po naszej myśli ( patrz proboszcz i wikary).
                • paw34 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 14:09
                  Panie Wiśniewski,
                  Taki jest pan czujny ,a przeoczył pan jedną podstawową sprawę:nie jestem
                  panem ,ale panią.Kiedyś wręcz zostałam przez pana nazwana babą.Proszę poszperać
                  w pamięci.Pana wywód na temat demokracji i zasad postępowania jest
                  zachwycający.Cóz z tego,skoro to tylko teoria.Stwierdziłam ,że nie warto z
                  panem dyskutować.Do widzenia i kropka .
                  • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 26.06.06, 15:26
                    A widzisz Pani/Panie paw34, że łatwiej dyskutować pod swoimi własnymi
                    nazwiskami?
    • raszynstraszyn Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 28.06.06, 20:41
      mam tylko jedno pytanie do pana Wisniewskiego :kiedy pan uprawia tzw.PRACĘ bo z
      tego co widzę ma pan mnóstwo czasu na przepieprzanie czasu na forum!!!!
      chciałby pan pracować ponownie w gminie? ja jednak wolałbym wybrać kogos kto
      rzeczywiscie będzie pracować a nie wiecznie się autolustrowć na "plotkarskim
      forum wiejskim"
      i jeszcze raz przeczytam o braku nazwiska o odwadze o otwarciu przyłbicy itd to
      chyba się rzuce z okna....
      I z pewnoscią nie jestem Rajkowskim, Iwickim, Krysztofikiem , Kaczyńskim,
      Tuskiem Gilowską czy kim tam jeszcze..................
      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 29.06.06, 18:44
        Ja nie pracuję w Urzędzie Gminy od 2002r - czyli od wyborów. Nie sprawia mi
        pisanie o tej "odwadze, itd ..... " żadnej satysfakcji. DYSKUTUJĄC na
        tym "wiejskim forum" mozna się podpisywać jak się chce. Natomiast jeżeli
        brakiem nazwiska ktoś zasłania się przed odpowiedzialnoscią za kłamstwa,
        oszczerstwa i pomawianie, to raczej nie jest to O.K. Przynajmniej, ja tak
        uważam. Jeżeli piszę coś na obecnego wójta, jakiegoś radnego czy innego urz
        ędnika samorządowego to BIORĘ ZA SWOJE SŁOWA PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Nawet
        karną. Więc, jeżeli ja to mogę, to muszę wymagać tego samego od "bezimiennych
        pomawiaczy" mojej osoby.
        • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 30.06.06, 22:59
          Sz.panie Jacku,
          podpowiem panu, jeśli nie jest pan za leniwy by skorzystać, w sieci nie ma
          anonimów (np takich co taczki wystawiają przed kościołem). Wybiera pan portal
          np BITTORRENT i ściąga prosty program umożliwiający dekodowanie IP użytkownika,
          w ten sposób może pan poznać swoich adwersarzy (a ja pańskich 'sprzymierzeńców).
          Dziwię się, że jeszcze pan tego nie zrobił, ale może podobnie jak braki z
          matury z religii, podobne dziury ma pan w wykształceniu informatycznym. Cóż nie
          każdy musi być od razu Papieżem.

jacek-wisniewski napisał:

> Ja nie pracuję w Urzędzie Gminy od 2002r - czyli od wyborów. Nie sprawia mi
          > pisanie o tej "odwadze, itd ..... " żadnej satysfakcji. DYSKUTUJĄC na
          > tym "wiejskim forum" mozna się podpisywać jak się chce. Natomiast jeżeli
          > brakiem nazwiska ktoś zasłania się przed odpowiedzialnoscią za kłamstwa,
          > oszczerstwa i pomawianie, to raczej nie jest to O.K. Przynajmniej, ja tak
          > uważam. Jeżeli piszę coś na obecnego wójta, jakiegoś radnego czy innego urz
          > ędnika samorządowego to BIORĘ ZA SWOJE SŁOWA PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Nawet
          > karną. Więc, jeżeli ja to mogę, to muszę wymagać tego samego od "bezimiennych
          > pomawiaczy" mojej osoby.
          • tolapo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 00:16
            Brawo panie Zbyszku.Podoba mi sie język jakim posługuje sie pan w "dyskusji" z
            p.Wiśniewskim.
            Zadaje pan tak proste pytania ,a pan Wiśniewski milczy.Skoro p.Wiśniewski nie
            zna odpowiedzi ,to może chociaż zajrzał do księgi Hioba,cytowanej przez pana
            wcześniej.Bardzo trafny fragment.Jesem przekonana ,że pan Wiśniewski posiada
            Biblię w swoim domu...
          • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 01:40
            A o mnie niektórzy próbują pisywać, ze lubię esbeckie zagrywki. No, cóż.
            Czasami to się człowiek zapędzi. No nie Panie Zbyszku? Mnie prywatnie nie
            interesują osoby, które próbują z "ukrycia" mnie obmawiać.Może mają paskudne
            nazwiska, może poaskudne życiorysy.. A z pewnością, gdyby pisali o mnie PRAWDĘ
            nie musieliby sie tak "chować". Czy po to zmienialiśmy tę naszą Polskę w 1981 i
            1990 r aby z polityczną opozycją walczyć takimi metodami? Czy Panu, Panie
            Zbyszku to się podoba? Jeżeli tak to gratuluję.
            • paw34 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 10:27
              Czy pan może na forum oświadczyć ,że nie lubi pan esbeckich zagrywek i już pan
              odpuścił temat i dał pan spokój proboszczowi i "pana macki" dalej nie sięgają ?
              Z kim teraz zacznie się pan rozprawiać? Kogo kolejnego weźmie pan
              na "niszczycielską tapetę"???
              • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 11:10
                Wyłacznie odpowiadam na stawiane pytania. Były proboszcz nie jest "tematem
                mojego życia". Ale jedyny, który potrafi rozmawiać ze mną pod swoim nazwiskiem -
                Pan Zbyszek Książek ustawicznie wraca do tamtego sporu. A mogliśmy pogadać na
                ten temat prywatnie, np. pod szkołą. Faktycznie powinienem teraz zrobić coś
                innego. Może wtedy tematyka "wycieczek" na mój temat się zmieni? Chyba nikt nie
                lubi "zagrywek" -jakichkolwiek. Ani oszczerstw na swój temat, ani powtarzanie
                nieprawdziwych informacji. Jak każdy działacz lokalny mam swoich zwolenników i
                przeciwników. Zawsze próbuję o każdym mieć na początku znajomości dobre zdanie
                i tworzyć każdego nowopoznanego pozytywny wizerunek. Niestety czasami życie
                weryfikuje moje podejscie. Wtedy przechodzę do zasady wzajemności. "Jak Kuba
                Bogu, tak Bóg Kubie". Ale na "gnębiciela" się nie nadaję. Nie sprawia mi to
                żadnej satysfakcji. Więcej zainteresowania poświęcam POROZUMIEWANIU się. Nawet
                z ludźmi, którzy w jakimś okresie swego życia mieli o mnie nie najlepsze
                zdanie. Czy sądziłby ktoś ze stowarzyszenia "Życie Raszyńskie", że wiśniewski
                może być partnerem w poszukiwaniu lepszego rozwoju Gminy Raszyn. Działa to
                również w drugą stronę. Pożeracze "układu Rajkowskiego" ( Hipsz i Chmielewski )
                mają wiele dobrych i ciekawych dla naszej gminy koncepcji. Więc, dlaczego nie
                spróbować się POROZUMIEĆ? Takie działania są prawdziwym wyzwaniem, a
                nie "wykańczanie".
                • tolapo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 14:18
                  Ciekawe...POROZUMIENIE jeśli dobrze zrozumiałaam Wiśniewski ,Hipsz i
                  Chmielewski??? Łączy Was nie wątpliwie dążność do władzy,ale jak podzielicie
                  stołki??? Przecież jest Was trzech . A stanowisko wójta i wice to dwa....chyba
                  że będziemy mieli powtórkę i stworzy się dla któregoś jeszcze jedno stanowisko
                  wice wójta.Czy pan ustąpi Chmielewskiemu stanowisko wójta??? Nie chce mi się
                  wierzyć...A co zrobicie z panią Wawrzyńską???
                  • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 17:51
                    Cóż za smutna perspektywa funkcjonowania samorządu. STOŁKI. Zapewne sobie jakoś
                    poradzimy, jeżeli pójdziemy do wyborów razem - czyli z jednej listy. Zapewne
                    poradzilibyśmy sobie również gdyby inni się do nas przyłączyli. W samorządzie
                    nie są najważniejsze "stołki" - przynajmniej dla mnie. Znacznie ciekawsze jest
                    określenie celu do którego się będzie dążyło i dróg realizacji. A celem dla
                    tych, którzy chcą ze mną współpracować będą nie "stołki" a ROZWÓJ GMINY RASZY.
                    Nie "papierowy", nie "nbaciągany" lecz w konkretnych liczbach. Wzroście
                    dochodów gminy, zmiejszeniu kosztów funkcjonowania administracji , zwiększeniu
                    liczby miejsc pracy, zwiększeniu nakładów na młodzież, podniesieni poziomu
                    bezpieczeństwa i podniesieniu poziomu edukacji ( przynajmniej tam gdzie jest to
                    konieczne ). Ze wspomnianymi radnymi i innymi rozmawiamy właśnie o tych
                    sprawach a nie o "stołkach".
                    • tolapo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 01.07.06, 22:43
                      Święte słowa ,panie Jacku,ROZWÓJ GMINY RASZYN.Teraz macie wspólnego
                      wroga,którego chcecie wykopać .Nie na marne pana zwolennicy mówili najpierw
                      proboszcza a potem wójta .Nie chce mi się wierzyć ,że nie rozmawiacie o
                      stołkach.Przy okazji POROZUMIENIA nie sposób nie mówić o stołkach.I proszę nas
                      nie kokietować ,bo straci pan ewentualne głosy.Nadal nie wiem który ustąpiłby
                      któremu gdyby chodziło o stanowisko wójta (Chmielewski czy Wiśniewski???)
                      • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 02.07.06, 16:01
                        To uważa Pani/Pan, że obecnego wójta też powinno się "wykopać"? No, no.... Ja
                        myślę zupełnie inaczej. Nikogo nie zamierzam "wykopywać". Chcę stworzyć program
                        i koncepcję rozwoju Gminy Raszyn, która po prostu będzie lepsza od innych,
                        również od koncepcji obecnego wójta. Zwłaszcza, że tym razem można już
                        weryfikować "wyborcze obietnice Iwickiego" przez pryzmat tego co zrobił i robi
                        w trakcie tej kadencji.A co do zainteresowania problematyką "stołków" to po
                        pierwsze PROGRAM. Nie mamy zamiaru ograniczać ilość lokalnych środowisk w
                        naszej dyskusji. Jezeli kolejne do nas dołączą takich jak mu "kandydatów"
                        będzie więcej. Wtedy spróbujemy demokratycznie podjąć również i decyzje
                        personalne. ALE PO PIERWSZE PROGRAM!!!
                        • tolapo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 02.07.06, 22:32
                          Pan mnie nie rozumie.A wydaje mi się ,ze piszę prostym językiem.Słyszałam jak
                          pana kolesie mówili:najpierw proboszcza a potem wójta.Cieszę się,że nie chce
                          pan wykopywać Iwickiego.
                          Pisał pan POROZUMIENIE stąd moje pytanie dotyczące kandydata na wójta.Ale jak
                          rozumiem wszystko w powijakach :dopiero próbujecie jednoczyć lokalne
                          środowiska.Swoją drogą to ciekawe kto zdecyduje się dołączyć do
                          Chmielewskiego.Pana załozenia programowe zastanowiły mnie :zwiększenie
                          dochodu.A jak pan chce tego dokonać?Jedyna myśl jaka mi przychodzi to
                          podniesienie podatków .Nie chce głosowac na taki program!!!
                          • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 02.07.06, 23:10
                            Można oczywiscie zwiększać podatki, tak jak to zrobił obecny wójt na początku
                            swojej kadencji. Ale można przy zmiejszeniu ich uzyskać więcej dochodu. A jak?
                            To proste 1000 x 100 zawsze będzie mniej niż 1500 x 80. Podobnie działa
                            samorząd w Lesznowoli i Nadarzynie ( zawsze warto uczyć się od lepszych ). No i
                            oczywiście zmiejszenie kosztów!!!! Czyli wydatków. Chciałem jeszcze zwrócić
                            uwagę na jedno, Wiśniewski, Chmielewski nie działają sami. Próbuje Pani/Pan jak
                            i inni ukrywajacy się pod róznymi malybolo, stworzyć wrażenie, że jakiś "chory
                            na władzę ktoś" ( np. wiśniewski ) siedzi sobie w domu przy komputerze całymi
                            dniami i wypisuje jakieś bzdurne koncepcje z nadzieją, ze uda mu się tuż przed
                            wyborami przekonać do nich kilku mieszkańców. Prawda jest całkiem inna.
                            Większosć z tych "koncepcji" wynika ze WSPÓŁDZIAŁANIA z kolegami, znajomymi i
                            mieszkańcami Gminy Raszyn. Również koncepcja "dołączyć do kogokolwiek" jest mi
                            obca. Ja nie szukam ani wasali ani panów do najbliższych wyborów. Ja szukam
                            partnerów do naprawienia naszego gminnego samorządu. PARTNERÓW. Każdy, kto
                            uzna, że wymaga on naprawy może nim być. A co do Iwickiego, to jego największym
                            wrogiem jest on sam.
                            • tolapo Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 02.07.06, 23:50
                              Nie znam Iwickiego,ale wdzę ,że pan bardzo się go boi.Juz po raz kolejny
                              wymienia pan malybolo ...widzę ,ze ma pan manie prześladowcze.
                              Nie będę ani pana wasalem ani panią.Z panem nie warto dyskutować.Szkoda czasu.
                              Nie przekonał mnie pan co do kwestii dochodu.
                              I na koniec przypomnę to co sam pan o sobie powiedział,że zgadza się pan z
                              tym ,że wygląda pan jak golonka.Co więcej GOLONKA pozostanie GOLONKĄ i nie chcę
                              takiego wójta ani radnego gminnego ani powiatowego.Ciao bambino tam są drzwi...
                              • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 03.07.06, 11:38
                                Z kulturą osobistą to jest tak. Albo się ją ma, albo nie. Nie pomogą żadne
                                szkoły, żadne kursa, nic. Nawet jak ktoś sobie wbije w głowę, że przy stole się
                                nie pierdzi, to i tak po jakimś czasie musi "wyjść szydło z worka". Dobrym
                                twiedzeniem na to jest przykład Pani/Pana. Można tylko serdecznie współczuć. I
                                tyle. Bo tyego to nawet leczyć nie warto.
                  • temidium Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 03.07.06, 11:42
                    Szanowna Pani
                    Kilka słów uwagi. Wojtem może być każdy. bez względu na wykształcenie. Zastąpca
                    jednak jako osoba powoływana, musi posaidać wykształcenie wyższe. Z tego co :w
                    raszyńskiej trawie piszczy" z wymienionych kandydatów, dwóch nie posiada
                    wykształcenia stosownego do pełnienia funkcji z-cy wójta. Szybkie wnioski:
                    kandydaci na wójta - Wiśniewski, Hipsz (tylko wybór bezpośredni)
                    - z-ca, Chmielewski, Wawrzyńska
                    Miłego dnia
            • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 03.07.06, 01:15
              "A o mnie niektórzy próbują pisywać, ze lubię esbeckie zagrywki. No, cóż.
              Czasami to się człowiek zapędzi. No nie Panie Zbyszku? Mnie prywatnie nie
              interesują osoby, które próbują z "ukrycia" mnie obmawiać.Może mają paskudne
              nazwiska, może poaskudne życiorysy.. A z pewnością, gdyby pisali o mnie PRAWDĘ
              > nie musieliby sie tak "chować". Czy po to zmienialiśmy tę naszą Polskę w 1981
              i 1990 r aby z polityczną opozycją walczyć takimi metodami? Czy Panu, Panie
              Zbyszku to się podoba? Jeżeli tak to gratuluję. "
              Sz.panie Jacku,
              No więc tak,
              1. esbeckie metody wyrzucania proboszcza już znamy...dlatego m.in. stanąłem w
              jego obronie
              2. co do "pytań" o zaginione elementy wystroju kościoła...patrz punkt 1. ale
              dobrze wiedzieć, że w ulotkach były pytania a nie twierdzenia... ta zmiana
              stanowiska zaciekawi biskupa, swoją drogą ulotki przeczytam jeszcze raz
              3. co do braku odpowiedzi na moje pytania....proszę nie zmieniać tematu i
              odpowiedzieć szczerze-KŁAMAŁEM- nie wiedziałem co i kiedy 'zginęło' z kościoła,
              bo nie uczestniczyłem w życiu parafii... wtedy przestanę pytać
              4. odnośnie zmieniania Polski w 81 roku, po której stronie 'naszej Polski' pan
              był przed 81? to jest pytanie by nie miał pan wątpliwości
              5. odnośnie chowania się: dałem panu przepis na odszukanie osoby w sieci....nie
              musiałby pan się bać tych co nie chcą się podpisywać... mają prawo...czy nie?
              6. Odnośnie pożyczki, po pierwsze gdyby pan zapytał proboszcza Leszczyńskiego,
              to by pan wiedział, że czasami proboszczowie biorą pożyczki. I jak wszyscy
              obywatele chronieni są tajemnicą bankową. Rozumiem, że o pożyczce dowiedział
              się pan od kolegi z banku, tego który nie obawia się KNB.

ZK
              • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 03.07.06, 11:57
                A co Pan dalej z tym wyrzucaniem proboszcza z Raszyna? OŚWIADCZAM, że żadnego
                proboszcza już nie wyrzucam. I nie zamierzam w przyszłosci. Czy takie
                oświadczenie wystarczy? Mam nadzieję, że tak. Co do naszych pytań ( zapytań,
                wątpliwości, itd. ), to również za posługi kapłańskie były proboszcz nie
                wprowadził nowych, dużo wyższych stawek? Oczywiście Pan zaraz stwierdzi, że te
                stawki są "co łaska". Ale to proszę powiedzieć tym, którzy to "co łaska"
                usłyszeli od byłego proboszcza. O kredycie sam Krysztofik powiedział w
                swoim "wywiadzie", więc jak Pan czyta to proszę czytać ze zrozumieniem ( nawet
                treści pisywane przez byłego proboszcza ).Co do "bycia po jakiejś stronie przed
                1981r" to tak się składa, że moja rodzina od pokoleń jakoś nie wierzyła w żadne
                obietnice komunistów. Mam pewną satysfakcję, ze nawet ani razu ( pomimo
                obowiązku ) nie byłem nawet na pochodzie z okazji 1 Maja. A Pan ile razy był,
                Panie Zbyszku? Co do poszukiwania kogoś w sieci. To nie chodzi o to, czy ja mam
                wiedzieć kto mnie pomawia, powinni o tym wiedzieć wszyscy. Np. że pomawia mnie
                na tym forum były pracownik SB, były pracownik WSI czy ktoś tam jeszcze
                bardziej "zaangażowany w nasze samorządowe sprawy" ( taki co stracił
                stanowisko, np. dyrektora ds. remontowych w szkole, które w sposób sprzeczny z
                normami etycznymi otrzymał ). Myślę, że również Panu powinno na tym zależeć.
                Nie sądzi Pan podobnie jak ja?
                • canna3 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 17.07.06, 21:02
                  Panie Jacku WISNIEWSKI,traktuję pana jak Pan Kmicic imć Kuklinowskiego!
                  • jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 18.07.06, 13:47
                    Cóż to za "anonimowa szlachecka odwaga". Faktycznie zza "takiego" nazwiska, to
                    można każdemu przywalić, że hej.... Zapraszam. Słowa należy zamieniać na czyny.
                    Moze nawet pokusimy się "szlachecki autorku" o czyny publiczne? Np. na
                    najblizszej sesji Rady Gminy ( 27.07.2006r godz. 14.00 )? Szkoda, że "formacik
                    osobowości" raczej nie pozwoli się pokazać. Szkoda, wielka szkoda ....
                    • bemben1 Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 14.08.06, 23:33
                      A jakiż to zwiazek łączy Pana z obecnym Samorzadem skoro zapraszasz Pan na
                      sesje? A jęsli już to kiedy następna? Może sie tam wybiorę?
            • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 04.07.06, 21:55
              "A o mnie niektórzy próbują pisywać, ze lubię esbeckie zagrywki. No, cóż.
              czasami to się człowiek zapędzi. No nie Panie Zbyszku?"
              ------------------------------------------------------------
              Sz.panie Jacku, jak to jest z esbeckimi metodami, gdy człowiek się zapędzi?
              Proszę opowiedzieć o 'pracy' wykonanej w nowej parafii ks. Krysztofika? A może
              to nie pan tylko ktoś ze 'zbuntowanych parafian'? Poczekam na pańską odpowiedź
              do przyszłego tygodnia.....
              'Czy po to zmienialiśmy tę naszą Polskę w 1981 i 1990 r aby z polityczną
              opozycją walczyć takimi metodami?' nie mówiąc o uczciwości, miłosierdziu i
              miłości chrześcijańskiej?
              Proszę też o odpowiedź na wszystkie poprzednie pytania, lub przyznanie się do
              kłamstw to jest 'mijania się z prawdą'
              Czas by ludzie dowiedzieli się też prawdy o panu!

pozdro
              ZK

• jacek-wisniewski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 05.07.06, 08:09
                Tego z "pracą w nowej parafii" jakos nie rozumiem. Czy chodzi o Nową Wieś? czy
                jeszcze o Raszyn? Sugeruje Pan, że Ks. Krysztofik ma nowe kłopoty? Nic mi o
                nich nie wiadomo (nawet nie wiem jak dojechać do tej Nowej Wsi ). A co z
                chodzeniem na "1 Maja"? Co z pytaniem "samorządowym", Panie Zbyszku? Mam
                wrazenie, że na siłę szuka Pan wroga osobistego lub publicznego we mnie, który
                zupełnie się do takiej roli nie nadaję.Do czasu wyjaśnienia wątpliwości nie
                moich, ale sporej liczby parafian nie zamierzam zajmować publicznie stanowiska
                w sprawie zarzutów. Czyli 2 tygodnie. Cóż znaczą dwa tygodnie wobec wieczności?
                Ba, nawet wobec dwu lat, które spędził u nas Ks. Krysztofik.
                • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 05.07.06, 10:10
                  Wierzę panu, panie Jacku, to nie pan. Już się pan nie identyfikuje z '1xxx
                  parafianami', to nie pan się podpisywał pod ulotkami.

Co do chodzenia na "1 Maja", to mama zabierała mnie tam wraz z kołyską (i
                  miałem wtedy czerwoną pieluszkę), a później już jako 'punk' stawiałem
                  czerwonego irokeza.

"Mam wrazenie, że na siłę szuka Pan wroga osobistego lub publicznego we mnie,
                  który zupełnie się do takiej roli nie nadaję." - oh, czemu mówić o wrogach,
                  chciałem dać panu szansę wyjaśnienia kilku spraw. Myślę, że jest kilka ról do
                  których się pan nie nadaje, jedną z nich jest bycie parafianinem.

Do czasu wyjaśnienia wątpliwości nie moich, ale sporej liczby parafian nie
                  zamierzam zajmować publicznie stanowiska w sprawie zarzutów. Czyli 2 tygodnie.
                  Cóż znaczą dwa tygodnie wobec wieczności? Ba, nawet wobec dwu lat, które
                  spędził u nas Ks. Krysztofik. - OK poczekamy.

Jeszcze jedno pytanie: co to jest piekło?

pozdro z irokezem

ZK
                  • raszynstraszyn Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 05.07.06, 12:09
                    ale pitolenie!!!!!chłopaki idzcie se za szkołe(albo za urząd gminy) i dajcie po
                    ryjach bo czytać sie tego nie da!
                    A ja miałam 2 dziadków w wermachcie i chodziłam na pochody 1majowe i brałam
                    udział w akademiach na czesc rewolucji październikowej i potem z okazji 11
                    listopada a ksiądz który mnie prowadził do Komuni zaraz po niej zmył się ze
                    swoja kobietą i swoimi dziećmi ...w glanach nie chodziłam bo są brzydkie ale
                    biegałam z pacyfą na piersi...wysiadacie panowie ze swoimi zyciorysikami...
                    piekło ziggy to ja mam jak o 1 w nocy podjezdża pijany kierowca pod nocny
                    sklepik na Poniatowskiego i : najpierw trabi, potem włącza umap-umpa, a potem
                    chleje piwo i drze się jak debil skończony....

a wracajac do parafianina: moze powinniscie sie dowiedzieć iż to nie rzeczony
                    pan Wisniewski ropoczał akcję p/proboszczowi...
                    • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 05.07.06, 12:26
                      raszynstraszyn, każdy ma swoje piekło.....ale rozmawiam z panem Jackiem, sorry
                      • j.aranowski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 05.07.06, 16:02
                        A ja bardzo lubiłem pochody 1-szo majowe. Jak byłem dzieckiem, miałem chyba 4
                        lata, ojciec mnie zabrał pierwszy raz. Niósł mnie "na barana". Bardzo mi się
                        podobało. Po pochodzie zawsze były jakies miłe spotkania ze znajomymi.
                        Praktycznie do 1 klasy szkoły średniej byłem prawie na wszystkich pochodach.
                        Potem miałem takiego profesora, który powiedział, że jak zobaczy któregoś na
                        pochodzie, to w jego klasie szkoły nie skończy (taki przedwojenny hrabia) no i
                        więcej nie byłem. A tak apropo Jacka. Chodziłem z jego bratem, Robertem do
                        jednej klasy w szkole średniej. Pamiętam dobrze, że miał duże nieprzyjemności,
                        kiedy odmówił uczestnictwa w pochodzie. Podobnie było z Jackiem. Tak, że
                        sugerowanie iż był aparatczykiem, komunistą czy jak tam zwać to lekka przesada.
                        A tak wogóle to raszynstraszyn ma rację. Skoro "rozmawia Pan z Jackiem" i nie
                        podoba się Panu, to co napisał raszynstraszyn, to proponuję wymieniać maile i
                        dalej nas tym tematem nie katować.
                        • ziggyksiazek Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 05.07.06, 16:22
                          Drogi Panie,
                          mamy więc wspólnych znajomych mimo różnych opinii,

"A tak wogóle to raszynstraszyn ma rację. Skoro "rozmawia Pan z Jackiem" i nie
                          > podoba się Panu, to co napisał raszynstraszyn, to proponuję wymieniać maile i
                          > dalej nas tym tematem nie katować."

a na tym forum wszystko mi się podoba, chyba czyta pan między wierszami...
                          ZK
                          • j.aranowski Re: Ten wątek jest tylko dla tych którzy się podp 05.07.06, 16:32
                            No to jednak mamy wspólne zdanie, bo mi też to forum się podoba. Chodiło mi
                            poprostu o to, iż z tonu odpowiedzi raszynstraszyn można było wywnioskować, że
                            nie interesuje pana jego opinia bo rozmawia pan z Wiśniewskim. Ale jeśli sie
                            pomyliłem, to przepraszam i mam nadzieję, że znajdą się również inne tematy w
                            których będziemy mogli polemizować.
                            Pozdrawiam
                            J.A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka