Dodaj do ulubionych

Trzech kandydatów z Raszyna

02.10.07, 16:38
Jakoś się tak zaroiło ostatnio od komentarzy na temat kandydatury Piotra
Iwickiego, a tymczasem na listach w okręgu wyborczym Warszawa II znalazłem
trzech kandydatów na posła z terenu naszej gminy, więc nie jest tak, że nie ma
wyboru. Poza Piotrem Iwickim (PiS) kandyduje też Rafał Sieradzki (15 miejsce
na liście PO) i Waldemar Wiesław Marciniak (3 miejsce na liście Polskiej
Partii Pracy). Co myślicie o kandydatach? Na wszystkich trzech naraz nie da
się zagłosować...
Obserwuj wątek
    • raszyniak1 Re: Trzech kandydatów z Raszyna 02.10.07, 17:39
      Odpowiedź jest prosta. Jest tylko jeden kandydat, który ma realne szanse. To
      oczywiście Piotr Iwicki. Za nim przemawia przede wszystkim doświadczenie 4
      letniej kadencji wójta. Dzięki temu, doskonale zna problemy mieszkańców. Na jego
      korzyść przemawia też porażka w wyborach samorządowych. Jestem pewny, że wiele
      go to nauczyło. Z całym szacunkiem dla pozostałych, nie powinniśmy oddawać na
      nich głosów.
      Kandydat którego zapewne chciałbyś promować, to Rafał Sieradzki. Wszak to on,
      jako jeden z nielicznych, miał okazję zaprezentować się w Pulsie podczas
      kampanii wyborczej do samorządu. Zapewne to on dostanie "błogosławieństwo"
      Rajkowskiego. Tylko, czym on sie dla naszej gminy wsławił? Podążaniem jak cień
      za Rajkowskim (tu widać ewidentne związki Pulsu z Rajkowskim)? Mnie dręczy
      jeszcze jedno pytanie. Po co, PO wystawia kandydata, który z kretesem poległ w
      wyborach samorządowych i to mimo dobrych promotorów? Mam nadzieję, że
      odpowiedzią nie jest tylko i wyłącznie chęć odbierania głosów Iwickiemu. To by
      bowiem oznaczało, że obecny wójt nie kieruje się dobrem nas wszystkich tylko
      własnymi animozjami z Piotrem Iwickim.
      Co do p. Marciniaka, to również trudno mi cokolwiek powiedzieć. Jakoś nie
      słyszałem o nim nic co zapadło by mi w pamięci. Nawet nie mam pojęcia kto to
      jest. Ale nie to jest najważniejsze. Istotne z jakiego ugrupowania startuje.
      Jego Partia, nie uzyska nawet pojedynczego procenta głosów. Głos oddany na
      niego, będzie więc w tym kontekście głosem straconym.

Nie wiem, czy dobrze przekazałem swój pogląd, ale wydaje mi się, że jedynym
      sensownym rozwiązaniem dla Gminy Raszyn jest głosowanie na Piotra Iwickiego. Co
      sam uczynię i na co będę się starał namówić moich znajomych.
      • halibutt Re: Trzech kandydatów z Raszyna 02.10.07, 23:01
        > Odpowiedź jest prosta. Jest tylko jeden kandydat, który ma realne szanse. To
        > oczywiście Piotr Iwicki. Za nim przemawia przede wszystkim doświadczenie 4
        > letniej kadencji wójta. Dzięki temu, doskonale zna problemy mieszkańców.

Realne szanse zdają się mieć wszyscy, w końcu startują z podobnych miejsc.

> Kandydat którego zapewne chciałbyś promować, to Rafał Sieradzki. Wszak to on,
        > jako jeden z nielicznych, miał okazję zaprezentować się w Pulsie podczas
        > kampanii wyborczej do samorządu.
        Dość przykre oszczerstwo. Z kandydatów do rady szanse mieli wszyscy, ale tylko
        Rafał Sieradzki się zgłosił. Z kandydatów na wójta tylko jeden z szansy nie
        skorzystał. Nota bene obiecał nam wywiad tuż przed wyborami, po wyborach
        obiecał, że się zgłosi. A ja czekam. Poza tym nie chcę promować żadnego
        kandydata, ja po prostu pytam. I to z czystej ciekawości, bo i tak głosuję w
        okręgu Warszawa I, a nie Warszawa II.

> jeszcze jedno pytanie. Po co, PO wystawia kandydata, który z kretesem poległ w
        > wyborach samorządowych i to mimo dobrych promotorów?
        Skoro tak stawiasz sprawę, to po co PiS wystawia kandydata, który przegrał w
        walce o fotel? Dziwnie postawione pytanie, prawda?

> To by
        > bowiem oznaczało, że obecny wójt nie kieruje się dobrem nas wszystkich tylko
        > własnymi animozjami z Piotrem Iwickim.
        A czy to wójt gminy Raszyn ustala listy wyborcze mazowieckiej PO? Nie wiedziałem...
        • j.aranowski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 03.10.07, 06:22
          Staram się raczej nie wdawać w takie dyskusje, ale tu muszę stanowczo
          zaprotestować. Sam byłem kandydatem do Rady Gminy z okręgu Dawidy, Dawidy
          Bankowe, Łady i NIKT Z PULSU NIE ZAPROPONOWAŁ MI MOŻLIWOŚCI ZAPREZENTOWANIA SIę
          NA JEGO ŁAMACH! Rozumiem, że trudno dotrzeć do wszystkich kandydatów na radnych
          z taką informacją, ale nie przypominam sobie aby w którymś z numerów było takie
          zaproszenie. Nic mi również nie wiadomo, aby jakikolwiek inny kandydat KWW GRR
          na radnego otrzymał taką propozycję. Jeśli się mylę, proszę mnie sprostować i
          podać numer w którym taka informacja się ukazała.

W pozostałych kwestiach, też nie do końca się z tobą zgadzam. Ja trochę inaczej
          odbieram wypowiedź raszyniaka, ale wiadomo, każdy ma swój subiektywny pogląd na
          te sprawy. Również uważam, że doświadczenie w "wójtowaniu" gminie to duży
          handicap dla Piotra Iwickiego. Ta wiedza powinna i musi procentować dla dobra
          nas wszystkich. Piotr Iwicki przegrał, jak sam zauważyłeś, fotel wójta. To coś
          więcej niż funkcja radnego, którą z resztą pełni. Przyczyny porażki
          przeanalizował i dziś wydaje się, że wyciągnął z niej wnioski. Może jesteś
          wyborcą w innym okręgu, ale pismo ukazuje się w Raszynie a więc kandydaci w nim
          prezentowani, promowani są właśnie tutaj, czyż nie tak? A ilu sie zaprezentowało?

Na zakończenie jedna uwaga dla czytelników tego forum. Nie mam nic przeciwko
          innym kandydatom z terenu naszej gminy jak i partiom z których startują. Sam
          jestem osobą bezpartyjną i zapewne taką już pozostanę. W tych wyborach, nie
          oddam głosu na partię tylko na p. Piotra Iwickiego(choć zaraz paru powie, że to
          nie możliwe, bo oddając głos na konkretnego kandydata automatycznie popieram
          partię z listy której kandyduje) i o to apeluję do was wszystkich. Starajmy się
          zagłosować za kimś, kto będzie chciał coś zrobić dla naszych rejonów. Moim
          zdaniem, Piotr Iwicki jest taką osobą a właśnie bycie w przeszłości wójtem to
          potwierdza i zobowiązuje do działania.
          • klara993 Re: Trzech kandydatów z Raszyna 03.10.07, 08:52
            Jak nie wiecie na kogo głosować to głosujcie na Partię Kobiet !!!!!
          • halibutt Re: Trzech kandydatów z Raszyna 03.10.07, 10:48
            j.aranowski napisał:

> Staram się raczej nie wdawać w takie dyskusje, ale tu muszę stanowczo
            > zaprotestować. Sam byłem kandydatem do Rady Gminy z okręgu Dawidy, Dawidy
            > Bankowe, Łady i NIKT Z PULSU NIE ZAPROPONOWAŁ MI MOŻLIWOŚCI ZAPREZENTOWANIA SIę
            > NA JEGO ŁAMACH! Rozumiem, że trudno dotrzeć do wszystkich kandydatów na radnych
            > z taką informacją, ale nie przypominam sobie aby w którymś z numerów było takie
            > zaproszenie.

To prawda, nie wysyłaliśmy zaproszeń do żadnego z 96 kandydatów na radnych, ale
            i żaden z kandydatów nie zgłosił się do nas. Być może jest to mój błąd, bo
            wydawało mi się oczywistym, że jeśli piszemy, że jesteśmy otwarci na propozycje
            współpracy (numer 1/2006), to należy to rozumieć dosłownie.

To chyba trochę jak z tym dowcipem, w którym biedny Mojsze skarży się Bogu, że
            ten mu nie daje wygrać na loterii. Skarży się tak co wieczór przez całe życie,
            aż wreszcie Bóg nie wytrzymuje, spogląda na biedaka i mówi "Mojsze, ty daj mi
            szansę, kup los!".

> Może jesteś
            > wyborcą w innym okręgu, ale pismo ukazuje się w Raszynie a więc kandydaci w nim
            > prezentowani, promowani są właśnie tutaj, czyż nie tak? A ilu sie zaprezentowało?

Spośród kandydatów na wójta - sześciu na siedmiu (jeden wycofał swoją
            kandydaturę już po opublikowaniu wywiadu). Siódmemu - właśnie panu Iwickiemu -
            proponowałem rozmowę przed wyborami przynajmniej trzykrotnie (i to jako
            pierwszemu!), nie licząc propozycji wysłanych ówczesnemu "rzecznikowi" gminy.
            (Piszę słowo rzecznik w cudzysłowie, bo na żadne pismo słane do niego nie
            odpowiedział, a telefonów nie odbierał. A gdy zadzwoniłem z innego telefonu,
            najpierw się przedstawił, a po chwili zaczął udawać że on to jednak wcale nie
            on...)

Po wyborach zresztą też proponowaliśmy p. Iwickiemu rozmowę - też bezskutecznie.
            Wobec tego zarzuty stronniczości wydają mi się cokolwiek chybione.
            Pozdrawiam
            • j.aranowski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 03.10.07, 19:09
              "To prawda, nie wysyłaliśmy zaproszeń do żadnego z 96 kandydatów na radnych, ale
              i żaden z kandydatów nie zgłosił się do nas."

To jakim cudem ukazał sie w 2 numerze wywiad z Rafałem Sieradzkim?

"jesteśmy otwarci na propozycje współpracy"

Zapewne. Pytanie tylko czy ze wszystkimi. Niespełna dwa tygodnie temu, po meczu
              z Laurą Chylice zadzwonił do mnie Jacek Wiśniewski, jakoby w imieniu Pulsu, abym
              napisał artykuł o tym spotkaniu (dla niewtajemniczonych jestem kierownikiem
              drużyny seniorów i członkiem zarządu UKS Łady). Jacek wiele razy coś tam
              obiecywał a potem nic z tego nie wychodziło, wiec początkowo sobie odpuściłem.
              Jednak wieczorem dostałem maila od p. Przemka Baciąga z taka samą propozycją.
              Mimo późnej pory, było około północy, "zakasałem rękawy" i napisałem, odsyłając
              jako załącznik na adres z którego przyszło zapytanie. Efekt. artykuł ani zdjęcia
              nie zostały opublikowane, a do mnie nikt sie nie odezwał z informacją dlaczego.
              Tak wygląda współpraca z Pulsem Raszyna.

Mimo wszystko pozdrawiam i życzę sukcesów.

PS
              artykuł i zdjęcia opublikuję jutro, lub dziś wieczorem na stronie Dawid
              Bankowych. Maile oczywiście zachowałem jako dowód, gdyby ktoś chciał podważyć to
              co tu napisałem.
              • raszynianka2 Re: Trzech kandydatów z Raszyna 03.10.07, 20:24
                Zgadzam się z panem panie Jarku.W pierwszym numerze przczytaliśmy,że
                Puls Raszyna nie interesuje wielka polityka ,ale to czym żyje miasto
                (powinno być wieś).Redaktorzy mieli być do dyspozycji mieszkańców i
                co??? W drugim numerze opublikowano wywiad z Sieradzkim nie podając
                ugrupowania z jakiego startuje.Ludzie Raszyna pomyśleli-pewnie
                kandydat niezależny skoro PR pisze ,że jest niezależny.To co było
                potem wszyscy już znamy.Pana przykład ,panie Jarku,to jeden z
                wielu.Pan podpisujący się halibut śledzi nasze forum,wie o czym
                rozmawiamy,polemizuje z nami na łamach forum,ale w PR nie przekazuje
                czym żyją mieszkańcy.Dlatego mieszkańcy uważają,że PULS RASZYNA JEST
                PRO RAJKOWSKI.Co więcej pan halibut ma nas chyba za lud
                ociemniały.Pisze,że wójt gminy Raszyn -Rajkowski nie decyduje kto z
                naszego okręgu startuje z PO do sejmu.Przecież Rajkowki,Lewandowski
                itd itd są w strukturach PO powiatowych i ich głos się liczy .
                • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 17.10.07, 02:48
                  Raszynianko.
                  Chyba lepiej kiedy hallibut chociaż śledzi nasze forum i nawet na
                  nim odpowiada. Twój idol pisze wyłącznie na własnych blogach i nawet
                  nie pozwala odpowiadać na swoje teksty.
                  Kurier Raszyński wydawany za pieniądze mieszkańców gminy Raszyn
                  przed ostatnimi wyborami samorządowymi zamieścił za darmo duży
                  artykuł jedynie o PiS-ie, a Puls Raszyna dopuszcza na swoje łamy
                  wszystkich, choć jest pismem prywatnym, a nie gminnym. Subtelna
                  różnica....
              • halibutt Re: Trzech kandydatów z Raszyna 03.10.07, 23:52
                j.aranowski napisał:

> To jakim cudem ukazał sie w 2 numerze wywiad z Rafałem Sieradzkim?
                O ile mnie pamięć nie myli koleżanka Marta wybrała się na plebanię umówić się na
                rozmowę z proboszczem. Ten z rozmowy się wycofał, ale polecił jej rozmowę z
                pewnym młodym człowiekiem. Jeśli interesują Pana szczegóły mogę spróbować
                skontaktować się z ówczesnym redaktorem naczelnym Pulsu i wypytać go dokładniej.
                Ja szczegółów nie znam.

> Zapewne. Pytanie tylko czy ze wszystkimi. Niespełna dwa tygodnie temu, po meczu
                > z Laurą Chylice zadzwonił do mnie Jacek Wiśniewski, jakoby w imieniu Pulsu, aby
                > m
                > napisał artykuł o tym spotkaniu (dla niewtajemniczonych jestem kierownikiem
                > drużyny seniorów i członkiem zarządu UKS Łady).
                Bardzo mi przykro z powodu tej sytuacji. Ostatnie dwa numery zamykane były beze
                mnie (wyjechałem na pierwsze od 5 lat wakacje). Przemek B. wyjaśnił mi, że
                pański tekst dostał na godzinę przed wysłaniem całego numeru do drukarni
                (niedziela, 22) i zwyczajnie nie zdążył już go zmieścić. Serdecznie za to
                przepraszamy - obaj.

> Redaktorzy mieli być do dyspozycji mieszkańców i co???
                I jesteśmy. Numery do nas są w każdym wydaniu Pulsu i na stronie internetowej.
                Podobnie z adresem korespondencyjnym i adresami poczty elektronicznej. Poza tym
                pojawiamy się regularnie na spotkaniach, sesjach rady, imprezach gminnych... czy
                można być bardziej "do dyspozycji"?

> Pana przykład ,panie Jarku,to jeden z
                > wielu.
                Tak? A można prosić o konkrety?

> Pan podpisujący się halibut śledzi nasze forum,wie o czym
                > rozmawiamy,polemizuje z nami na łamach forum,ale w PR nie przekazuje czym żyją
                mieszkańcy.Dlatego mieszkańcy uważają,że PULS RASZYNA JEST PRO RAJKOWSKI.

A co ma jedno do drugiego? Poza tym, czym w takim razie żyją mieszkańcy i czego
                z tego życia mieszkańców brakuje w Pulsie? Jestem bardzo ciekaw, naprawdę. Poza
                tym ciekaw jestem, czy sam wójt Rajkowski jest tego samego zdania. Zwłaszcza po
                naszej serii artykułów na temat zwrotów za kanalizację (które wyraźnie
                pomieszały mu szyki) lub na temat referendum w sprawie jego odwołania (po którym
                kilka osób mnie pytało czemu zaczęliśmy "popierać Iwickiego").

> Co więcej pan halibut ma nas chyba za lud
                > ociemniały.Pisze,że wójt gminy Raszyn -Rajkowski nie decyduje kto z
                > naszego okręgu startuje z PO do sejmu.Przecież Rajkowki,Lewandowski
                > itd itd są w strukturach PO powiatowych i ich głos się liczy .
                Bynajmniej, łaskawa pani. Bzdura. Ani nie mam nikogo za "lud ociemniały", ani
                nikomu nie chcę robić wody z mózgu. Po prostu pytam czy to wójt gminy Raszyn
                ustala listy wyborcze mazowieckiej PO. Wydawało mi się to nieprawdopodobne, bo
                zazwyczaj tego typu listy ustala się na poziomie centralnym lub wojewódzkim, a
                nie gminnym czy powiatowym, ale skoro jest Pani pewna swego, to nie będę
                polemizował.

Pozdrawiam
              • j.aranowski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 13:10
                Zgodnie z obietnicą

www.dawidy.bankowe.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=109&Itemid=1
          • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 03:30
            Jarku.
            Rzeczywiscie, żadnemu z kandydatów komitetu Gmina Raszyn Razem, Puls
            Raszyna nie zaproponował zaprezentowania sie na swoich łamach, a
            wcześniej nie informował swoich czytelników o takiej możliwości. To
            prawda. Taka sama jak ta, że były wójt gminy Raszyn przed ostatnimi
            wyborami parlamentarnymi zrobił dokładnie to samo. Na łamach
            wydawanego za pieniądze naszej gminy "Kuriera Raszyńskiego"
            zaprezentował wyłącznie PiS.
            Wójtowanie w gminie byłoby dla Iwickiego "handicapem", gdyby
            wójtował dobrze....
            Oceny jego wójtowania dokonali mieszkańcy naszej gminy. Wygrał 6-
            cioma głosami, żeby po czterech l;atach swojego wójtowania przegrać
            500-ciuset głosami.
            Gdybyś wierzył w demokrację, to już to wystarczyłoby Ci, żeby na
            zawsze zapomnieć o P.Iwickim jako o kandydacie na wójta, a tym
            bardziej na posła....
            Piszesz, że były wójt przeanalizował swoją porażkę. Poczytaj więc
            jego bloga. Zauważ, że już po pierwszym wpisie usunął możliwość
            odpowioadania publicznie na jego "złote myśli", a mimo to ciągle
            pisze jak jest czytany i pozytywnie odbierany....
            Poczytaj jak na jednym blogu pisze o "psie pasterskim", a potem
            pisze, że to Rajkowski od psów wyzywa Radka Pasterskiego.
            Rozumiem Twoją niechęć do Rajkowskiego. Sam go też nie kocham i
            powiedziałem mu o tym w oczy. Ale to nie powód, żeby popierać
            człowieka, który jest zaprzeczeniem idei samorządnosci.
            Jarku. Nie można popierać kogoś z listy partyjnej, zwłaszcza z 14-
            tego miejsca, nie popierając partii.
            Ludzie z dwucyfrową numeracja na listach wyborczych, to jak
            powiedział Janusz Korwin Mikke "pożyteczni idioci". Raszyn zagłosuje
            na Iwickiego, bo jest z Raszyna, a wejdzie Gosiewski i wybuduje już
            nie dworzec (bo już go wybudował), ale np. stadion we Włoszczowej.
            Iwicki może być "pożytecznym idiotą", ale dlaczego namawiasz
            mieszkańców Raszyna, żeby i oni nimi byli.....
            Nie mam awersji do PiS-u. Zrobili parę rzeczy których nikt inny
            wcześniej nie zrobił. Ale z czasem jak wcześniej PC zajęli się
            swoimi interesami i zaprzedali się.
            Przed ostatnimi wyborami sam Twój idol namawiał do głosowania na
            Artura Zawiszę. Dziś go posłucham. Tyle, że dziś Artur Zawisza
            startuje z listy LPR - Ligi Prawiczy Rzeczpospolitej (LPR, UPR i
            PR), a P.Iwicki pozostał w PiS-ie, czyli zgodził się na Leppera w
            rządzie, a dziś na wspieranie Kwaśniewskiego i LiD.
            Apelujesz za tym, żeby głosować za kandydatami z naszego rejonu.
            Robisz dokładnie to co politycy żyjący swoim życiem w oderwaniu od
            realiów chcą żebyś mówił. Zagłosuj na Iwickiego, który jako wójt
            Raszyna podejmował decyzje wspierające prezydenta Warszawy w jego
            drodze "na tron", po to, żeby jako poseł, który powinien walczyć o
            dobro ogólnopolskie, walczył o partykuralne ineresy Raszyna.
            Róbcie tak dalej. Wybierajcie na wójta człowieka, dla którego
            interes partii jest wazniejszy niz interes gminy, a potem
            namawiajcie, żeby ten sam człowiek został posłem.
            Róbcie tak dalej, a ja i wielu moich sąsiadów znowu zagłosuję na UPR
            (dziś na liście LPR), który nie obiecuje niczego poszczególnym
            gminom, czy układom, tylko gwarantuje, że skończy z wszystkimi tymi
            układami.
            Kiedy UPR namawiał na podatek liniowy, wszyscy traktowali ich jak
            oszołomów. Kiedy podatek liniowy wprowadziła Rosja, Słowacja,
            Estonia, Czechy, Ukraina i Niemcy i wszędzie spowodowało to wzrost
            gospodarczy. Dziś za tym podatkiem opowiada się PO, a za chwilę
            opowie się i PiS, tyle, że po fakcie. Każda decyzja ma swój czas.
            Dziś na poziomie kraju trzeba zapewne wprowadzić postulowany przez
            UPR podatek pogłówny (zanim znów przed nami wprowadza go inni).
            Iwicki był dobry, żeby odsunac Rajkowskiego. Nie żałuję, że w
            drugiej turze poprzednich wyborów poparłem Iwickiego i tylko dzięki
            mnie wygrał. Był złym wójtem, ale Rajkowski byłby nie lepszy, gdyby
            został wójtem na kolejną kadencję, przy zwiększonych uprawnieniach
            wójta. Niestety wychowany na ideach Unii Wolnosci P.Iwicki, okazał
            się jeszcze gorszym wójtem.
            Mój wykładowca politologii powiedział o Gomółce, że ten nadawał sie
            na gospodarza zakładu, ale już nie na gospodarza dzielnicy, a na
            pewno nie nadawał sie na gospodarza kraju. Jesli więc P.Iwicki nie
            sprawdził sie jako gospodarz gminy, to nikt przy zdrowych zmysłach
            nie powinien głosować na niego w wyborach na gospodarza kraju.
            Rajkowski jaki jest każdy widzi. To nie jest idealny wójt. Może
            wójtowanie go przerasta, tak jak przerosłoby każdego z nas. Ale w
            przeciwieństwie do Piotra I. nie stawia sie ponad prawem i p[onad
            demokracją. To już coś. Przynajmniej na początek. Reszta zależy
            miedzy innymi od doradzców. Nasza tez częściowo wina, że to nie my
            nimi jesteśmy, tylko klakierzy.
            Czy nie lepiej poprawiać średnie zło w postaci Rajkowskiego niz
            wierzyć, że człowiek walczący z samorządnością się poprawi?

• r.sieradzki Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 00:48
          Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Czytając niektóre z Państwa wpisów, które w dużej mierze są
          chybionymi przypuszczeniami, niż mają cokolwiek wspólnego z prawdą
          chciałbym sprostować kilka faktów, które dotyczą mojej osoby.
          Jednak zanim tego dokonam chciałbym również bardzo podziękować, moim
          poprzednikom, którzy poprzez ostre słowa krytyki widzą we mnie
          zagrożenie dla kandydatury p. Piotra Iwickiego. Mam nadzieje, że
          będzie to pozytywna kampania. Ale nie rozwlekając się i przechodząc
          do meritum:
          1. Po pierwsze zdobywając w wyborach samorządowych w roku
          2006, 285 głosów, czyli aż 15,89% wszystkich głosów (100%), oraz
          zajmując z tym wynikiem 4 miejsce na 23 kandydatów w swoim okręgu
          osobiście czuje się zwycięzcą i doceniam poparcie osób, które
          użyczyły mi swojego zaufania. Jednak jak widać według anglosaskiego
          powiedzenia: „co nie zabije to wzmocni” dziś ubiegam się o mandat
          Poselski. Warszawa II, Lista PO, miejsce 15
          2. Jeśli chodzi o Puls Raszyna drodzy czytelnicy sytuacja ta
          wynikła zupełnie inaczej niż jak do tej pory przypuszczacie. Podczas
          gdy dziennikarze Pulsu Raszyna pracowali nad 2 numerem i
          przeprowadzali wywiad z Ks. Prałatem z Parafii Raszyna, jeden z
          wikariuszy (mój serdeczny przyjaciel) poinformował ich, że zna
          osobę, która będzie kandydowała do Rady Gminy, następnie ów ksiądz
          za moja zgodą przekazał dziennikarzom telefon, którzy skontaktowali
          się ze mną i najzwyczajniej w świecie umówili na wywiad.
          3. I chyba już ostatni wątek, w którym chciałbym poprzeć
          sugestię p. Aranowskiego aby głosować na ludzi, a nie na partie oraz
          bardzo serdecznie prosić o wyrażanie się z szacunkiem do wszystkich
          uczestników forum.

P.S – Listy Poselskie układa zarząd regionu danej partii dlatego
          miejsce, które posiadam zawdzięczam sobie.

Pozdrawiam
          Rafał
          SIERADZKI
          • jacek-wisniewski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 09:15
            Witam Rafale.
            Cieszę się, ze kandydujesz, bo być może jest to dla nas ( odboyów )
            sygnał, że czas "dinozaurów" obalających system komunistyczny już
            się definitywnie kończy ( chociaż takim pierwszysm sygnałem była
            wygrana na arenie gminnej Pana Iwickiego ). Obawiam się jednak, że
            te wspomniane przez Ciebie "gminne poparcie" nie może przełożyc się
            na szanse wyborcze. Wręcz jestem pewien, ze Ty, aby wypropmować się
            tak, aby uzyskać 7 - 8 tyś głosów nie zdążysz. Nie chciałbym, aby
            mój ( ewentualny ) głos oddany na Ciebie "zasilił" szanse innego
            kandydata, który zapewne zna Raszyn jako miejsce na mapie a jedyne
            co dla nas zrobił to wyrzucił tzw. "peta" z okna samochodu
            przejeżdżając do swoiego domu czy na wakacje. Może szkoda, może
            nie. "Nie", bo pomimo bytności "po tej samej stronie barykady" w
            wyborach samorządowych i uważnego przestudiowania wywiadu w PULSIE
            nie znam Twoich poglądów politycznych. Zapewne będziesz miał okazję
            w jakiejś broszurze wyborczej, ale jeżeli możesz na forum
            odpowiedzieć na kilka moich ( wynikających z treści Twojego
            wywiadu ) pytań publicznie to bardzo Cię o to proszę:

1. Co sądzisz na temat "bezpłatnego internetu w Raszynie" i dlaczego
            nic w tej sprawie nie zrobiono w 2007 roku?
            2. Jak podoba ci się wykorzystanie w 2007 r środków unijnych przez
            Gmionę Raszyn?
            3. Co z realizacją Twojego pomyslu na miejskie ( może gminne? )
            inwestycje po zachodniej stronie Raszyna?
            4.Czy podoba ci się stosunek obecnych władz do problemu
            infrastruktury Raszyna ( drogi, kanalizacja, chodniki )?
            5.Czy dalej pracujesz jako handlowiec i model? A jeżeli nie to gdzie
            pracujesz?

Na koniec chciałbym Cię publicznie przestrzec ( jako "dinozaur" mogę
            dać sobie do tego prawo ), żebyś nie pozwalał wykorzystywać Swojej
            osoby, Swoich politycznych ambicji do walki z kimkolwiek ( w tym z
            byłym już wójtem ). Startuj ( teraz i w następnych wyborach ), bo
            chcesz i masz pomysły na ulepszenie naszej gminnej i polskiej
            rzeczywistości, a nie po to aby być narzędziem do odbierania
            ewentualnego poparcia komuś innemu. Jeżeli czytałeś ( a zapewne
            czytałeś ) "Rok 1984" to zapewne pamiętasz tzw. "seanse nienawiści".
            Władza, która nie ma nic do zaoferowania swoim obywatelom
            pozytywnego, wszczyna wojny i tworzy wizerunki publicznego wroga (
            żeby była jasność dotyczyło to również poprzedniej kadencji -
            poprzedniego wójta ). W naszej gminnej i krajowej polityce
            tych "seansów nienawiści" jest wystarczająco dużo. Jako młode
            pokolenie "gminnych polityków" masz szansę to zmienić. Zobaczymy.
            • elzbieta_kop Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 13:31
              Teraz ja...

halibutt: Panie Krzysztofie, doceniam i podziwiam Pana determinację
              i spokój...

raszyniak1: za nisko upadłeś...

j.aranowski: Może by się Pan określił, po której stronie Pan stoi? A
              może przegrana w wyborach ciągle Pana boli? Może brak ciepłej
              posadki, też Pana boli?

raszynianka2: patrz raszyniak1

r.sieradzki: Panie Rafale, życzę powodzenia! Proponuję debatę z
              Panem Iwickim, ciekawe czy Iwicki by się zgodził?

jacek-wiśniewski: A Pan, po stronie czyjej?

Pozdrawiam,
              Ela!
              • nowy-nowak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 14:09
                Sieradzki jest człowiekiem Rajkowskiego i nic tego nie zmieni. NIe
                zrobi zapewne nic bez jego namaszczenia. Nawet już pracuje w
                Urzędzie Gminy, więć jest podwałdnym Rajkowskiego. Gdzie tutaj
                miejsce na niezalezność? Co ze studiami? No i jeszcze to:

raszyn.blox.pl/2007/10/Iwicki-a-Puls-Raszyna.html

Dlaczego redaktor Pulsu Raszyna nic nie napisze u kogo siedzi w
                kieszeni? Jak na tym tle wygląda wiarygodność i niezależność pisma?
                Albo się odetnie od tego, skoro to nieprawda, ale pewnie prawda, bo
                Iwicki by nie zaryzykował procesu. A Puls Raszyna, czy to się podoba
                czy nie, jest trąbą Rajkowskiego, choć nie jest wydawany przez
                urząd. Śledzę to co pisze Puls i śledzę wpisy bloga radnego, który
                och punktuje jak dzieci bo piszą bzdury i nawet nie mają odwagi się
                przyznać. A tak z innej mańki, o czym miałby rozmawiać Iwicki z
                Sieradzkim? O białych golfach, obcisłych trykotach, orientacji
                seksualnej, paradzie równości, wybiegu dla modeli? Czy też :jak
                sobie załatwił robotę w urzędzie gminy, bo konkursu jakoś nie
                wygrał. A przynajmniej nie ma nic o tym na stronach urzędu
                czy może coś przegapiłem
                • elzbieta_kop Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 15:28
                  Niech debatują. Teraz to w modzie. Niech odpowiadają na pytania.
                  Niech się pokażą. Zobaczymy kto wymięknie? Nie taka debata odbędzie
                  się i niech ją przeprowadzą razem PULS, WPR, i np. KURIER
                  POŁUDNIOWY - parytety zapewnione.
                • elzbieta_kop Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 15:30
                  Panie nowy-nowak. Boi się Pan przedstawić? Wstydzić się nazwiska?

Elżbieta Koperek
                • halibutt Re: Trzech kandydatów z Raszyna 05.10.07, 18:56
                  > Dlaczego redaktor Pulsu Raszyna nic nie napisze u kogo siedzi w
                  > kieszeni?
                  U nikogo, łaskawy panie anonimie. Sam zarabiam na chleb. I, z całym szacunkiem
                  dla Pulsu, raczej nie byłby w stanie zaoferować mi aż takich pieniędzy, bym
                  własnym nazwiskiem chciał firmować teksty, z którymi się nie zgadzam.

> Jak na tym tle wygląda wiarygodność i niezależność pisma?
                  Tak samo jak na każdym innym. Przed wyborami pan Piotr Iwicki zarzucał nam, że
                  siedzimy w kieszeni u wrednego imperialisty. Potem zarzucał nam, że wspieramy
                  Chmielewskiego. Teraz okazuje się, że wspieramy Rajkowskiego. A to nie Puls się
                  zmienia, tylko zdanie pana Piotra Iwickiego, artysty (podaję za Państwową
                  Komisją Wyborczą).

> A Puls Raszyna, czy to się podoba
                  > czy nie, jest trąbą Rajkowskiego, choć nie jest wydawany przez
                  > urząd.
                  Jesteśmy trąbą Rajkowskiego o tyle, o ile to on jest w tej gminie wójtem i to od
                  niego można się najwięcej dowiedzieć na temat tego co się w gminie będzie w
                  najbliższym czasie działo. Przed wyborami chcieliśmy być tubą Iwickiego, ale ten
                  nie odpowiadał na pytania.

> Śledzę to co pisze Puls i śledzę wpisy bloga radnego, który
                  > och punktuje jak dzieci bo piszą bzdury i nawet nie mają odwagi się
                  > przyznać.
                  Ależ mamy odwagę się przyznać. Gdzie napisaliśmy bzdurę? Obowiązuje nas - w
                  przeciwieństwie do autorów blogów - prawo prasowe i mamy obowiązek prostowania
                  informacji błędnych, jeśli tylko ktoś się do nas z prośbą o sprostowanie zwróci
                  - i rzeczywiście będzie miał rację. Tak samo z resztą jak każda inna gazeta, czy
                  to lokalny dwutygodnik, czy ogólnopolski dziennik.
                • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 05:34
                  Panie nowy-nowak
                  Potrafi sie Pan wznieść ponad podziałami, czy jest Pan w
                  przeciwieństwie do Sieradzkiego, człowiekiem Iwickiego?
                  Jaki jest Sieradzki, każdy widzi, ale Puls Raszyna? Różnie juz
                  pisał, więc chyba nie siedzi w kieszeni Rajkowskiego.
                  Panie nowy-nowak, jesli jest Pan obiektywny to pisząc o orientacji
                  seksualnej m,iał Pan pewnie na myśli Piotra I. Bo jego partia
                  nieboszczka, czyli Unia Wolnosci i jej organ Czyli Gazeta Wyborcza
                  jak nikt w Polsce bronia pedałów, a nic mi nie wiadomo o tym, żeby
                  PO też ich broniła....
                  Parada równości, to sztandarowy temat Wyborczej, której redaktorem
                  jest Piotr I.
                  Mogę nie kochać Sieradzkiego z powodu jego poglądów, ale wolę
                  prtzedstawiciela PO, czyli popłuczyn po UPR, niż podszywającego sie
                  pod PiS przedstawiciela UW, czyli zwolennika zmuszania nas do
                  oglądania wspomnianych przez Ciebie parad równości.
                  Lepiej nie krytykuj konkurencji, kiedy sam jesteś gorszy....
                • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 17.10.07, 03:00
                  Panie nowy-nowak.
                  Akurat Pana nie podejrzewałem o gloryfikowanie Rajkowskiego....
                  Puls Raszyna jest według Pana tubą Rajkowskiego?
                  Toż Rajkowski jest zatem wspaniałym gospodarzem. Zmniejsza koszty
                  gminne ograniczajac wydawanie Kuriera Raszyńskiego i zdając się na
                  pismo wydawane za prywatne, a nie gminne pieniądze, podczas gdy
                  poprzedni wójt nawet kampanię swojej partii przed wyborami
                  parlamentarnymi i własną przed wyborami samorządowymi przeprowadzał
                  za pieniądze gminne....
                  Rozumiem, że pisząc o orientacji seksualnej i paradzie równości ma
                  Pan na myśli Piotra I. - redaktora "Wyborczej"?
              • j.aranowski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 16:30
                Pani Elżbieto. Domyślam się, że zadając pytanie, po której stronie stoję, ma
                Pani na myśli "obóz" Rajkowskiego i Iwickiego. Czy tak? Jeśli tak, zbyt Pani
                upraszcza. Otóż, nie stoję po stronie żadnego z nich, stoję po stronie lepszego
                jutra Gminy Raszyn, czyli nas wszystkich, jej mieszkańców. To lepsze jutro,
                stanie się możliwe, jak w końcu skończą się wojny i zaczniemy ponad podziałami
                wykorzystywać szanse jakie się przed nami otwierają. Jedną z nich, jest
                możliwość wybrania posła z naszego rejonu. Z całym szacunkiem dla p. Rafała
                Sieradzkiego oraz p. Waldemara Marciniaka, jedyną osobą mogącą uzyskać poparcie
                rzędu 6 - 7 tyś. głosów jest p. Piotr Iwicki. Jeśli nie odrzucimy od siebie
                wszelkich animozji, Raszyn przegra po raz kolejny.
                Czy przegrana w wyborach ciągle boli? Nie boli. Z perspektywy czasu, nawet się
                cieszę, że tak się stało. Przy takim zarządzaniu gminą i takim podejściu radnych
                do wyznaczania kierunków rozwoju Gminy Raszyn na kolejne lata szybko zostałbym
                okrzyknięty "wichrzycielem" czy czymś w podobie. Ja naprawdę wierzyłem w pewien
                program i scenariusz jego realizacji. Nie mógłbym milczeć, kiedy się go roztrwania.
                Ciepła posadka? W mojej obecnej sytuacji, Urządu Gminy "nie byłoby stać" na
                zatrudnienie mnie. Było takie spotkanie kilku członków KW GRR, zaraz po
                wyborach, u Waldka Gajewskiego, na którym padło stwierdzenie, że Rajkowski nie
                bardzo chce mojej osoby w charakterze Informatyka w Gminie. Dosłownie się wtedy
                roześmiałem, informując, że nigdy mnie taka posada nie interesowała. Myślę, że
                przynajmniej Jola Gotowicz, Jacek Wiśniewski i Andrzej Zygmuntowicz nie będą
                bali się tego potwierdzić.

Pozdrawiam serdecznie.
                • jacek-wisniewski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 18:24
                  Potwierdzam, słowa Jarka Aranowskiego. I należy dodać, że ta
                  jego "obecna sytuacja" była również sytuacją dużo wcześniejszą przed
                  wyborami.
                  • raszynianka2 Re: Trzech kandydatów z Raszyna 04.10.07, 21:32
                    Pani elzbieta_kop KłAMIE.Przedstawia się teraz jako Elżbieta Koperek.
                    ZAPOMNIAŁA JAK SIĘ NAZYWA??? Spójrzcie na jej wpis z marca .

Autor: elzbieta_kop 07.03.07, 00:28
                    Wstydzicie się własnych nazwisk... pyta ktoś, kto sam się nie
                    podpisuje... Więc
                    Panowie - odważni, może zacznijcie od siebie!

Elżbieta Koprowska

• r.sieradzki Re: Trzech kandydatów z Raszyna 05.10.07, 00:16
                      Cieszę się i dziękuje za ciepłe słowa! Proszę pamiętać, że
                      owe „dinozaury” tak naprawdę nigdy nie wymarły i do dziś żyją w
                      umysłach wielu ludzi. A tak na poważnie uważam, że nie ma nic
                      piękniejszego jak współpraca ludzi młodych i doświadczonych życiowo.
                      Jak uważałem i będę uważał, że pozwoli to wypracować sukces z myślą
                      o nas wszystkich.
                      Jeśli chodzi o poglądy dotyczące rozwoju naszej gminy
                      powiem, że wolałbym o nich dyskutować na żywo niż pisać tu na forum,
                      które jest dla mnie złą formą dyskusji z tego względu, iż większość
                      osób jest tutaj anonimowych (o ile nie jest to jedna osoba
                      podszywająca się pod mieszkańców). Dlatego postaram się zorganizować
                      spotkania, na których będę mógł wykazać się swoimi pomysłami dla
                      Raszyna i Centralnego Mazowsza.
                      Korzystając również z okazji chciałbym zdementować nie porozumienie
                      jakie zaszło podczas wywiadu w Pulsie Raszyna. Mianowicie brałem
                      kilka krotnie udział w kastingach reklamowych, lecz nigdy nie byłem
                      modelem.
                      Obecnie jestem zatrudniony na zlecenie w Urzędzie Gminy i na chwile
                      obecną wykonuje zadania, które pozwolą gminie pozyskać fundusze
                      krajowe na zwiększenie bezpieczeństwa w szkołach czy zrealizować
                      bezpłatne szkolenia dla wszystkich mieszkańców g. Raszyn, które
                      pozwolą zwiększyć ich kwalifikacje i zdobycie lepszej pracy itp.
                      Uważam się za człowieka niezależnego wynika to przede
                      wszystkim z tego iż to ja zdecydowałem z jaką organizacją jestem
                      związany, czym się zajmuje i z kim współpracuje – nikt mnie do tego
                      nie zmuszał. A do wyborów zachęcił mnie mój były wykładowca
                      akademicki dr Grzegorz Kostrzewa – Zorbas, a nie jak do tej pory
                      ktoś poraz kolejny nietrafnie przypuszcza, że jestem narzędziem
                      Janusza Rajkowskiego. Tak naprawdę dowiedział się on o mojej
                      kandydaturze dopiero po zatwierdzeniu przez zarząd mojego 15 miejsca
                      na liście PO. Tak więc realizuje swoją misje, która zakłada walkę o
                      szczęście i godność dla Was.
                      Aby uniknąć błędnych spekulacji drodzy mieszkańcy jeśli
                      macie jakieś wątpliwości chętnie odpowiem na Wasze wszystkie pytania
                      pod adresem mailowym rafal.sieradzki@onet.eu

Serdecznie Pozdrawiam i do zobaczenia na spotkaniach wyborczych
                      Rafał
                      SIERADZKI
                      • jacek-wisniewski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 05.10.07, 07:58
                        Współpraca i owszem, ale pokolenie "dinozaurów" ma niestety
                        tendencję do wykorzystywania ludzi młodych jedynie dla
                        potrzeb "noszenia teczek" i robienia za tło na zdjęciach ( również w
                        sejmie ). Przed tym przestrzegam. Przyznam się szczerze, że wolałbym
                        ( jeżeli już postanowiłeś napisać teksty na tym "gazetowym forum" )
                        abyś na moje pytania ( 4 ) odpowiedział tu. Wady i mankamenty tego
                        forum nie zniechęciły cię do wypowiedzenia się w swoich sprawach (
                        obrona przed pomówieniami ), to w moim mniemaniu byłoby dobrze abyś
                        również wypowiedział się publicznie w sprawach mieszkańców Raszyna,
                        których zamierzasz reprezentować.
                        • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 04:35
                          Jacku
                          Zwykle sie z Toba zgadzam, ale tym razem czytam i nic nie
                          rozumiem....
                          Gdybym miał odpowiedzieć wyłącznie na ten tekst to bym nie zdołał.
                          Na szczęście więcej powiedziałeś niż napisałeś, wiec mogę z Tobą
                          polemizować.
                          Co do wykorzystania młodych jedynie do noszenia teczek i robienia
                          tła do zdjęć to masz rację. Przy obecnym systemie wyborów
                          parlamentarnych, właśnie tak to wygląda. Głosujesz na Iwickiego bo
                          jest z Raszyna, ale ponieważ jest na 14-tym miejscu, to tak naprawdę
                          wybierasz Dorna lub Gosiewskiego, i zamiast obwodnicy Raszyna, masz
                          stadion we Włoszczowej.
                          Może więc lepiej zapomnieć kto skąd jest - zwłaszcza jak jest na 14-
                          tym miejscu, czyli robi za "pożytecznego idiotę do zbieranbia
                          głosów" - a zagłosować na goscia z 2-go miejsca LPR, bo ten obiecuje
                          wybory bezpośrednie, a więc koniec partyjnych machlojek za plecami
                          wyborców?
                          • jacek-wisniewski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 08:51
                            Z wyborami to jest tak... Powinniśmy gosować za programami
                            wyborczymi, hasłami i na końcu dopiero ludźmi, którzy te programy
                            będą realizować. Czy znasz taką partię, która zrealizowała swój
                            program wyborczy po uzyskaniu władzy? Zawsze w naszej najnowszej
                            historii ograniczał się on do wyprzedaży resztek własności
                            państwowej, ściganiu politycznych przeciwników - poprzedników i
                            tworzeniu kolejnych nowych afer, które będą pożywką działań
                            prokuratorów po kolejnej zmianie władzy. Dlatego w tych wyborach
                            moim zdaniem należy lawirować między "byciem pożytecznym idiotą"
                            a "byciem politycznym idiotą", który wierzy, że oddając głos na
                            swoją sympatię polityczną, zagwarantuje to, ze nie pomoże wybudować
                            kolejnego lotniska we Włoszczowej. Co do miejsc, to 15 czy 14 na
                            liście znaczy tylko tyle, że dana osoba nie "załapała się" wyżej u
                            swoich partyjnych kolegów. Co do szans to dam przykład posła
                            Karskiego. Zapoznaj się z którego miejsca startował i się dostał.
                            Była to praca dużego sztabu ludzi. Masz jako wyborca również
                            inne "pułapłapki" przed sobą - oddając głos na partię polityczną,
                            która nie dostanie się do sejmu oddaje się głos na największego (
                            PiS lub PO ).
                      • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 04:46
                        Panie Sieradzki!
                        Młody i doświadczony życiowo to sprzeczność sama w sobie. Tak jak
                        Pańskie powoływanie się w wyborach samorządowych na Ojca Świętego,
                        Unię Europejską i pracę jako model.
                        Gratuluję samopoczucia.
                        Co do modela, to nie jest to cytat z Pulsu Raszyna, tylko z Pańskiej
                        ulotki wyborczej. Jakim Pan będzie posłem, jeśli już dziś traktuje
                        Pan wyborców jak idiotów, którzy niczego nie pamiętają.
                        Jest Pan człowiekiem niezależnym, bo zależy Pan tylko od wójta, po
                        nie daj Boże wygranych wyborach do sejmu, będzie Pan zależny od
                        przywódców swojej partii. Wspaniała niezależność.
                • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 05:18
                  Jarku.
                  Tak przykro mi polemizować z Tobą, bo jesteś jednym z
                  najmądrzejszych ludzi których znam, ale sprowokowany głupimi
                  działaniami Rajkowskiego, niepotrzebnie zapętlasz się w nienawiści
                  do niego, dając się podpuszczać przez ludzi jeszcze gorszych.
                  Dobro naszej gminy nie zależy od tego ile głosów dostanie Iwicki.
                  Jako wójt naszej gminy i tak nie pracował na jej korzyść tylko na
                  korzysc swojej orzybranej partii.
                  Dzis na 14-tym miejscu zbiera w Raszynie głosy dla czołówki PiS-u.
                  Zagłosujemy na Iwickiego, a wybierzemy Dorna lub Gosiewskiego, lub
                  nie daj Boże Kurskiego. Kogo tak naprawdę wybierzemy głosujac na
                  Iwickiego, zależy od kierownictwa partii. Może więc pora zagłosować
                  na UPR, nie tylko po to, żeby partie przestały brać kasę na swoją
                  działalnośc, ale głółwnie po to, żeby głosując w przyszłości na
                  Iwickiego wybierać Iwickiego, a nie Kwiecińskiego lub Kurskiego....
                  Podobnie jak Ty, nie mam żalu, że nie wybrano mnie do Rady Gminy.
                  Jako były belfer potrafie poracować dla dobra przyszłych pokoleń.
                  Jako od niedawna członek UPR-u nie zgadzam się na nawet tymczasowe
                  koalicje z ludźmi,. którzy nie sprawdzil;i się jako samorządowcy.
                  Bez względu na to ile mi obiecają.
                  Jeżeli Piotr I. wygrał pięć lat temu 6-cioma głosami, a rok temu po
                  czteroletniej kadencji przegrał wybory 500-głosami, to moralnym
                  obowiązkiem każdego myślącego człowieka jest zrobienie wszystko,
                  żeby nie dopuścić go do zarządzania krajem. Bez względu ile obieca
                  Tobie lub gminie.
                  Przed nami wybory parlamentarne. Musimy wybrać posłów, którzy będą
                  stanowić dobre prawa dla Polski. Nioe dla Raszyna czy Włoszczowej.
                  Dla Polski.
                  Z punktu widzenia raszyniaka mniej istotne jest to skąd startuje
                  kandydat na posła, zwłaszcza, że i tak z 14-tego miejsca nie wejdzie
                  do sejmu. Ważniejsze jest to, czy startuje z listy partii, która
                  chce zachować chore zasady, czy tak jak pkandydaci LPR, chcą
                  doprowadzić do okręgów 1-mandatowych, w których głosując na sąsiada,
                  wybierasz sąsiada, a nie Kurskiego, bo partia go wyżej umiesciła na
                  liscie.
                  Jarku.
                  Tak bardzo zapetliłeś się w nienawiści do Rajkowskiego, że pewnie
                  nie wejdziesz na stronę www.upr.org.pl, a szkoda, bo moim zdaniem
                  myślisz tak jak my.
          • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 05:52
            Rafale
            Zacznę "od dupy strony".
            Miejsce na liście zawdzięczasz wierchuszce swojej partii.
            Dalekie, bo masz tylko zebrać głosy a do sejmu maja wejść ci,
            których normalnie byśmy nie wybrali. Wybacz, ale jak powiedział
            kiedyś Janusz Korwin Miokke z UPR, robisz za pożytecznego idiotę.
            Chcę wierzyć, że startujesz w dobrej wierze, ale gdybyś cudem wszedł
            do sejmu to będziesz robił to co nakaże ci partia, pod rygorem nie
            wystawienia Cię w następnych wyborach. Wybacz więc, że zagłosuję na
            UPR (na liście LPR), który ten chory system chce zmienić.
            Dopiero kiedy UPR wejdzie do sejmu i sejm przegłosuje 1 mandatowe
            okręgi wyborcze, o wybortach większościowych, skończą się partyjne
            machloje, a posłowie będa mogli się wykazać bez ryzyka straty
            reelekcji.
            I tak gratuluję Ci, że startujesz z PO, a nie z innych partii, bo PO
            po czasie wprawdzie, ale wykorzystuje pomysły UPR-u.
            • nowy-nowak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 15:28
              Oj nie tak! Nie może dzięki głosowi z Raszyna dostać się Gosiewski,
              bo to inny okręg wyborczy!
              raszyniak się o pomylił. a ja myslę, ze Iwicki nie jest mięsem
              armatnim, bo w wyborach w Raszynie dostał ostatnio ponad 4000 glosów
              co oznacza, że to 2/3 niezbędnych do wejscia do sejmu. Notowania
              pisu w okregu 20 sa bardzo dobre, wiec, nie skreslaj go raszyniaku.
              a na temat towich sugestii, to zaglosowanie na Korwina Mikke, to
              wstyd. Jak widać wolisz anarchię od ladu, populizm od konkretow.
              Tak ktos osmieszylby Polske! Nas wszystkich. Moze wprowadzilby islam
              zamiast powszechnego katolicyzmu jako religie panstwową. Kto wie. On
              jest zdolny do wszystkiego.
              Za to dzisiaj w autobusie 124 kobieta z druga mowiły:
              "Rajkowski to powienien poprzec osobiscie Iwickiego, bo by sie
              uwiarygodnil jako ktos kto dba o gmine. mialby z glowy Iwickiego za
              trzy lata w wyborach".
              Cos w tym jest.
              • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 17.10.07, 03:38
                Panie nowy-nowak
                Ten Gosiewski wybrany głosami oddanymi na Iwickiego to był tylko
                przykład na chory system wyborczy. Nie znałem wtedy kolejności na
                liście PiS-u dla Okręgu Podwarszawskiego.
                Nie wstydzę się głosować na UPR, bo tylko oni od lat walczyli o
                okręgi jednomandatowe pozwalające nam wybrać do Sejmu tych na
                których głosujemy. Teraz Pan zagłosuje na Iwickiego znajdującego się
                na 14-tym miejscu listy PiS-u, a wejdą ludzie z miejsc 1-3.
                Wolę anarchię od ładu? Nie! Ale wolę radykalną zmianę niż
                utrzymywanie chorego systemu i dokonywanie jedynie kosmetycznych
                zmian w postaci okresowej wymiany tzw. elit.
                Wolę populizm od konkretów? Nawet nie jestem w stanie domyśleć się
                co Pan ma na myśli.
                Czy to, że to Korwin-Mikke doprowadził do uchwalenia ustawy
                lustracyjnej?
                Czy to, że nawoływał do założenia Funduszu Emerytalnego, zasilanego
                środkami uzyskiwanymi z wyprzedaży majątku narodowego? Funduszu z
                którego możnaby wypłacać emerytury ludziom, którzy ten majątek
                wypracowali za czasów PRL-u? (Zamiast wydawać "na stołki").
                Czy to, że proponował podatek liniowy, za który okrzyknięto go
                oszołomem, a który wprowadzili później prawie wszyscy nasi sąsiedzi
                wyprzedzając nas dzięki temu w rozwoju gospodarczym?
                Ośmieszyłby Polskę? A nie ośmiesza nas ex-prezydent?
                Wprowadziłby Islam? Akurat jego niechęć do Islamu jest dla mnie jego
                największą wadą....
                Zdany na informacje z tendencyjnych mediów - mam nadzieję, że
                nieświadomie - rozpowszechnia Pan nieprawdziwe informacje.
                Gdyby to był taki wariat jak o nim piszą rządowe media, to debata z
                nim odbyłaby się jako jedna z pierwszych, żeby podbudować własny
                autorytet, a jest politykiem którego jeszcze nie udało mi się
                obejrzeć w mediach w tej kampanii.
                Parę lat temu też uważałem go za oszołoma oglądając wyłącznie
                Dziennik Telewizyjny, ale potem zacząłem oglądać transmisje sejmowe
                i zmieniłem zdanie, kiedy zobaczyłem, kiedy jedną wypowiedzią
                zamykał jałowe dyskusje sejmowe....
    • j.aranowski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 06.10.07, 21:18
      Zapraszam do lektury listu Piotra Iwickiego do Mieszkańców Gminy Raszyn.
      Komentarze mile widziane.

dawidy.bankowe.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=110&Itemid=43
    • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 04:21
      Raszyn nigdy nie głosował na PZPR i SLD, więc nie zagłosuje tez na
      PPP.
      Rafał Sieradzki nie został w ostatnich wyborach samorzadopwych nawet
      radnym gminy, a więc w wyborach parlamentarnych robi za - jak to
      mówi Korwin Mikke - za pożytecznego idiotę. Nie uzyska innych głosów
      poza Raszynem, a w Raszynie służy tylko dop zbierania głosów dla
      tych z PO co są na miejscach 1-5.
      To przykre, ale w podobnej roli wystepuje tez P.Iwicki. Jako persona
      znana w Raszynie, nie koniecznie pozytywnie, zbierze głosy, ale nie
      dla siebie na swoje 14-te miejsce tylko dla czołówki partyjnej.
      Dostanie kupę głosów w Raszynie, podobnie jak inni "pożyteczni
      idioci" w Lesznowoli, Michałowicach, Pruszkowie i innych okręgach
      okołowarszwaskich, a i tak wejdziE jakiś Gosiewski, który jest w
      pierwszej piątce i na koszt Raszyna wybuduje swojej Włoszczowej
      niEpotrzebny nikomu stadion.
      Gdyby wybory były naprawdę bezpośrednie, jakich od lat domaga się
      UPR (startujący w koalicji LPR), to każdy nasz głos miałby sens.
      Dziś mamy paranoję. Głosujesz na Iwickiego z Raszyna, a de facto
      wybierasz Gosiewskiego z Włoszczowej.
      Przed nami wybory parlamentarne. Wybieramy posłów, którzy mają
      decydować nie o gminie tylko o kraju. Wybierzmy ludzi, którym ufamy,
      a jeszcze lerpiej tych, którzy nie startują dla dobra tej czy innej
      partii, tylko dla dobra naszej Rzeczpospolitej.
      Wybierzmy tych, którzy nie obiecują, że rozdadzą, wcześniej
      zabierając, tylko tych, którzy obiecują, że nie będą brali kasy za
      to, że weszli do sejmu i zrobią wszystko, żeby wprowadzić
      jednomandatowe okręgi o wyborach bezposrednich. Wtedy głosując na
      swojego kandydata będziesz miał pewność, że wejdzie on, a nie
      kierownictwo jego partii. Dopiero wtedy będziesz miał realny wpływ
      na wybory.
      Dziś zagłosujesz na Iwickiego, a wybierzesz dzięki temu Gosiewskiego
      lub Dorna. Czy chcesz nadal robic za mięso armatnie, czy chcesz
      decydować? Zdecyduj sam.
      Dziś tylko koalicja LPR - czyli LPR, UPR i PR - opowiada się za
      okręgami 1 mandatowymi. Inni chcą nadal za plecami wyborców
      decydować kto tak naprawdę wejdzie do sejmu.
      Nie wiem jak Ty, ale ja nie chcę być "pożytecznym idiotą". ZACZYNAM,
      WALCZYĆ Z SYSTEMEM. GŁOSUJE NA LPR.
      A Ty zostajesz "pożytecznym idiotą"?

• halibutt Re: Trzech kandydatów z Raszyna 08.10.07, 08:24
        Nie chciałbym Cię, drogi Raszyniaku, zniechęcać, ale "pożytecznych idiotów"
        wymyślił Lenin, nie Janusz Mikke.
        • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 12.10.07, 19:02
          halibutt
          Gratuluje rozległości wiedzy. Szczerze.
          Ale jesli wymyslił to Lenin, to tym gorzej dla "pożytecznych
          idiotów" z 14-tego miejsca zbierajacych głosy dla ludzi wytypowanych
          do rzadzenia Polską przez swoją Partię....
          Chcesz podyskutować głębiej, to zapraszam na:
          www.raszyniak.blox.pl
      • raszyniak69 Re: Trzech kandydatów z Raszyna 10.10.07, 10:19
        Witaj Grzegorzu Burchercie!

Wiadomo, że pod kyptonimem Raszyniak kryje się Grzegorz Burchert.
        Poglądy tego pana zna każdy, kto brał udzial w ostatnich wyborach
        samorządowych. Trochę więcej odwagi Panie Grzegorzu!!! A propos
        Korwina Mikke, to zachęcam do lektury Dziennika, gdzie Pana guru
        wyśmiewa osoby niepełnosprawne

Pozdrawiam,
        Raszyniak69
        • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 12.10.07, 19:21
          Jacku.
          Ile masz loginów w Internecie?
          W przeciwieństwie do Ciebie nigdy nie kryłem się ze swoimi poglądami
          i wszystkich, z którymi rozmawiałem na tematy gminy informowałem o
          swoim loginie w Wyborczej.
          Niczego nowego nie odkryłeś. Przed ostatnimi wyborami
          samorządowymi "otwartym" tekstem spierałem się ze Zbyszkiem
          Książkiem.
          Co do tekstu z Dziennika to juz pewnie wiesz, że Korwin podał ich do
          sądu i zapewne wygra.
          Wygra jak wygrał z Frasyniukiem (idolem Iwickiego)_, który oskarżył
          Korwina o gloryfikowanie Hitlera. A Korwin napisał tylko zgodnie z
          prawdą, że nawet w Generalnym Gubernatorstwie Polacy płacili
          mniejsze podatki niż obecnie. Wygrał wtedy, wygra i dziś. Ale nie po
          to oskarżał go kiedyś Frasyniuk, a dziś Dziennik. Oskarżaja w myśl
          zasady Gebelsa: "Kłamcie. Po stokroć kłamcie. Coś z tego kłamstwa
          przyklei sie do oczernianej osoby".
          Głosuj na Iwickiego. Niech wejdzie do sejmu dzięki głosom na niego
          oddanym Dorn, albo Gosiewski.
          Powtarzaj za telewizją głupi tekst o zmarnowaniu głosu.
          Ja znam nieco historię. Pamiętam jak Niemcy nie zmarnowali swojego
          głosu i wybrali Hitlera.
          Pamietam też, że w Polsce niektórzy nia bali sie zmarnować swojego
          głosu. Nie głosowali na komunistów tylko na posłów koła Znak, a Ci
          mieli cywilna odwagę przeciwstawić sie wpisaniu do naszej
          konstytucji przewodniej roli Partii i przyjaźni z ZSRR. Wolę dwa
          głosy nie zgadzajace się na stan wojenny, choćbym miał przez wiele
          jeszcze wyborów "stracic swój głos".
          Głosuj, jak nakazują Ci media, albo własny interes. Ja po raz
          kolejny zagłosuje na UPR.
          Żeby nie zanudzać naszą dyskusją innych forumowiczów, wejdź na
          strone:
          www.raszyniak.blox.pl
          • jacek-wisniewski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 12.10.07, 21:25
            Drogi kolego, na Boga niech te wybory się zakończą, bo mam wrażenie,
            że mają badzo negatywny wpływ na nas wszystkich. JA PODPISUJĘ SIĘ
            wyłącznie jako "jacek-wisniewski". I zapewniam, że nie muszę
            atakować Ciebie, czy kandydatów, których popierasz. Osobiście miałem
            okazję dyskutować ( politycznie ) z JKM i ... sądzę, że bliżej mi w
            moich opiniach do Frasyniuka, który z nim przegrał w sądzie.
            Oczywiście SZANUJĘ TWÓJ WYBÓR. Natomiast ze smutkiem doczytałem się
            jakiejś "aluzji" o moim głosowaniu z powodu "własnego interesu".
            Sądzę, że jak wyborcze emocje opadną powinniśmy porozmawiać jak
            LUDZIE.
            Pozdrawiam.
            • ziggyksiazek Re: Trzech kandydatów z Raszyna 12.10.07, 23:48
              szjw, co za preambuła, jakie odwołanie, ho ho
          • ziggyksiazek Re: Trzech kandydatów z Raszyna 12.10.07, 23:50
            szgb, spieraliśmy się, spierali i mam nadzieję nadal przy swoim
            obstajesz, bo białe jest białe a czarne jest czarne...
            ile GRR miało od wyborów zaprotokołowanych spotkań?
            • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 15.10.07, 03:36
              Chcesz sie zapisać????
              • ziggyksiazek Re: Trzech kandydatów z Raszyna 15.10.07, 18:22
                nie ale uschły mi śliwy dekoracyjne, czy jak je przytnę do pnia to
                mają szansę odbić? Jeśli tak to kiedy najlepiej ciąć?
                • raszyniak Re: Trzech kandydatów z Raszyna 17.10.07, 02:41
                  Ziggy...
                  Szkoda, że nie wpadłeś do mnie kiedy zaczynały zasychać. Albo z
                  listkiem albo z zaproszeniem do swojego ogródka, bo bez względu na
                  to co sobie powiedzieliśmy i napisaliśmy nie obraziłem się ani na
                  Ciebie ani na Twojego brata i mam nadzieje, że i Ty traktujesz nasze
                  spory jako rzecz normalną...
                  Pewnie do wyborów nie będę miał czasu obejrzeć twojego ogródka, więc
                  zostaw wszystko tak jak jest, a wiosną kiedy rozpocznie się
                  wegetacja zobaczymy co się stało i co z tym zrobić. Cięcie jesienne
                  zresztą jest zwykle cięciem estetycznym, a cięcie dla roślin robi
                  się wiosną, a więc możemy poczekać. Ale tylko do początków wegetacji.
                  Kiedy zaczną nabrzmiewać pąki wpadnij do mnie.
      • raszyniak1 Do Raszyniaka 13.10.07, 18:55
        Chłopie, coś ci chyba dolega. Właśnie przez takie głupie gadanie, odstraszasz
        ludzi od wyborów. Potem ci co nie poszli do urn, najwięcej lamentują. Czasami
        się zastanawiam, czy nie jesteś jednak narzędziem w rękach obecnie sprawujących
        u nas władzę. Agitując za UPR tylko i wyłącznie odbierasz głosy P. Iwickiemu, co
        właśnie w konsekwencji jest głosowaniem na Dorna czy Gosiewskiego. Jeśli
        społeczności lokalne, nie będą się jednoczyć wokół swoich kandydatów bez względu
        na ich przynależności partyjne, nigdy my, maluczcy nie będziemy mieli swoich
        reprezentantów w parlamencie. Jak sobie chcesz, możesz głosować na kogoś z UPR
        (zapewne pierwszego z listy - bo jesteś świadom, że głosowanie na niżej
        umieszczonego oznaczało by, jak ty to mówisz "bycie pożytecznym idiotą"), a
        pośrednio na pierwszego z listy PIS czy PO. Ja tam głosuje na Piotra Iwickiego,
        mieszkańca Gminy Raszyn, byłego wójta znającego problemy mieszkańców jak żaden
        inny kandydat, i nie obchodzi mnie, czy jest on kandydatem PIS czy UPR. Apeluję,
        głosujmy na ludzi, nie dajmy sie omamić. O kolejności końcowej na liście
        decyduje liczba zdobytych głosów a nie numer na liście.
        • ziggyksiazek Re: Do Raszyniaka 13.10.07, 20:12
          co prawda to prawda, pożytecznych jest więcej... jak można głosować
          na partię przegranych i samochwałów
          • raszyniak Re: Do Raszyniaka 15.10.07, 03:48
            Ziggy
            Gratuluje. Najlepiej głosować na tych co mają największe szanse, bez
            wzgledu na to, co sobą reprezentuja i jak bardzo manipulują.
            Właśnie tak Niemcy wybrali Hitlera....
            Gdyby Polacy zawsze tak myśleli dziś byłby premierem nadal Rakowski.
            Nie przegrali Ci którzy zagłosowali na Mikołajczyka, bo historia to
            im przyznała rację (choc podobno zmarnowali swoje głosy!).
            A co do samochwałów to dość niefortunny przykład bo premier i jego
            ludzie podając przykłady swoich sukcesów najczęściej powołują się na
            ustawy, które ich koalicjanci przegłosowali wbrew nim, czasem przy
            poparciu PO. I KTO TU JEST SAMOCHWAŁĄ???
            • j.aranowski Re: Do Raszyniaka 15.10.07, 06:08
              Grzesiu, brak ci pomysłów na dyskusję? W kilku wątkach piszesz to samo.
              • raszyniak Do Jarka 17.10.07, 04:07
                Jarku.
                Powtarzam się, bo ciągle powtarzacie te same stereotypy, żeby nie
                powiedzieć bzdury. Przekonajcie mnie, że nie mam racji!
                Jak na razie często nawet mi nie odpowiadacie.
                • pogromcaprostakow Re: Do Jarka 17.10.07, 05:42
                  raszyniak napisał:

> Jarku.
                  > Powtarzam się, bo ciągle powtarzacie te same stereotypy, żeby nie
                  > powiedzieć bzdury. Przekonajcie mnie, że nie mam racji!
                  > Jak na razie często nawet mi nie odpowiadacie.

No odezwijcie się do niegosmile Grzegorz Was prosismilenikt juz sie nie
                  chce z nim rozmawiaćsmilePolecam Grzegorz leczyć kompleksy po kolejnych
                  przegranych wyborach samorządowych, no i z Sołtysem również nie
                  wyszłosmilenie martw sie następnym razem może będzie lepiej. A tak
                  wogole to gratuluje wyboru autorytetu - można o nim troche poczytaćsmile
                  www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=95&BackToCategory=14&ShowArticleId=63955
            • ziggyksiazek Re: Do Raszyniaka 15.10.07, 18:23
              raszyniak, najlepiej głosować na tych co i tak znajdą się poniżej
              progu wyborczego, a samochwały wybacz nie rozumiem
        • raszyniak Do Raszyniaka1 17.10.07, 04:02
          Drogi Raszyniaku1
          Nie głosuję na UPR, żeby odebrać głosy Iwickiemu. Głosuję na UPR juz
          nie pierwszy raz. Głosuję odkąd przejrzałem na oczy i wyzwoliłem się
          od propagandy Unii Wolności, a że zbiegło się to w czasie ze
          zwycięstwem jej człowieka w naszej gminie....
          Drogi raszyniaku1. Te wybory są wyborami do Sejmu, a nie do
          samorządów i nie ważne skąd jest kandydat na posła. Ważne jest to co
          dla Polski zrobią posłowie. Zwłaszcza, że kandydaci których mają
          poprzeć lokalne społeczności mają tylko zebrać głosy dla
          establishmentu partyjnego, a nie dla siebie, bo i tak nie wejdą z 14-
          tego miejsca.
          Może jednak lepiej wybrać partie, które chcą wprowadzenia okręgów 1-
          mandatowych, bo wtedy samorządy będą miały wpływ na posłów?
          Ty możesz głosować na Iwickiego, który tak rozumie Raszyn i
          samorządność jak ja czuję perkusję....
          Nikt Ci tego nie broni, tylko nie wmawiaj ludziom, że głosując
          na "przyszywanego" raszyniaka z 14-tego miejsca załatwisz w Sejmie
          coś dla Raszyna.
          Twój kandydat na posła rzeczywiście wykazał się znajomością
          problemów mieszkańców skoro przez 4 lata nie odpowiedział na żadne
          pismo rady osiedlowej i pozwał do sądu najwięcej mieszkańców na
          całym Mazowszu....
          Uchowaj boże przed takim posłem!
    • jacek-wisniewski Re: Trzech kandydatów z Raszyna 11.10.07, 14:51
      Sznowny Rafale!