Dodaj do ulubionych

Tobago - czy warto?

19.12.05, 09:49
na twojej stronie jest relacja z Tobago. Czy rzeczywiście warto tam jechać?
Chodzi mi o to, czy jest tam coś szczególnego, co różni tą wyspę od innych?

pozdr. Vanolo
Obserwuj wątek
    • tropikey Re: Tobago - czy warto? 19.12.05, 10:48
      oj, tak - Tobago to piękna wyspa, a do tego spokojna i przyjazna, no i mamy z
      nią, jako Polacy, trochę wspólnego (o dziwo!). No, ale o tym to już pewnie
      przeczytałeś na naszej stronie. Z dotychczas odwiedzonych wysp Tobago podobało
      mi się - jeżeli chodzi o "całokształt" - najbardziej. Z jednej strony bardzo
      ładne (choć nie najpiekniejsze) plaże, z drugiej strony wysoki (choć bez
      przesady) stopień ucywilizowania (w dobrym tego słowa znaczeniu),
      bezpieczeństwo, przyjaźni ludzie. Jednego tylko nie jestem w stanie zrozumieć -
      dlaczego nie chcą znieść wiz! Żeby chociaż można ją było dostać na lotnisku.
      Dużo informacji praktycznych (też o innych Wyspach Karaibskich) znajdziesz na
      www.caribinfo.com.Bartek
      • tropikey Re: Tobago - czy warto? 19.12.05, 17:39
        oj, przpraszam, prwidłowy link, to www.caribinfo.com
        Bartek
      • vanolo Re: Tobago - czy warto? 20.12.05, 22:28
        cześć ponownie,

znalazłem czas i przeczytałem dokładnie waszą relację i obejrzałem zdjęcia -
        rzeczywiście, wygląda na to, że warto się tam wybrać. Jak długo zajęło ci
        załatwianie wizy?

vanolo

tropikey napisał:

> oj, tak - Tobago to piękna wyspa, a do tego spokojna i przyjazna, no i mamy z
        > nią, jako Polacy, trochę wspólnego (o dziwo!). No, ale o tym to już pewnie
        > przeczytałeś na naszej stronie. Z dotychczas odwiedzonych wysp Tobago
        podobało
        > mi się - jeżeli chodzi o "całokształt" - najbardziej. Z jednej strony bardzo
        > ładne (choć nie najpiekniejsze) plaże, z drugiej strony wysoki (choć bez
        > przesady) stopień ucywilizowania (w dobrym tego słowa znaczeniu),
        > bezpieczeństwo, przyjaźni ludzie. Jednego tylko nie jestem w stanie
        zrozumieć -
        >
        > dlaczego nie chcą znieść wiz! Żeby chociaż można ją było dostać na lotnisku.
        > Dużo informacji praktycznych (też o innych Wyspach Karaibskich) znajdziesz na
        > www.caribinfo.com.Bartek
        • tropikey Re: Tobago - czy warto? 20.12.05, 22:34
          cześć Vanolo,

widzę, że krążymy po forum mniej więcej o tej samej porze;)

Z wizą poszło dość szybko (dzięki Bogu, bo mieliśmy na to naprawdę niewiele
          czasu). Najpierw mail'em bardzo miła Pani z konsulatu brytyjskiego przesłała
          listę (dość długą) wymaganych dokumentów, potem je szybko zgromadziłem,
          pojechałem do W-wy, złożyłem w konsulacie i po kilku dniach dostałem pocztą
          paszporty z wbitą wizą. Tu Warszawiacy stoją na zdecydowanie lepszej pozycji,
          niż inni, bo mają wszystko na miejscu. Jeśli zatem jesteś z Warszawy, uzyskanie
          wizy powinno być w zasadzie błahostką.
          Bartek
          • vanolo Re: Tobago - czy warto? 21.12.05, 22:00
            dzięki za wyjaśnienia, spróbuję, ale najpierw muszę się rozejrzeć za biletami.
            Po cichu liczę na BA w styczniu...
            vanolo
            • tropikey Re: Tobago - czy warto? 23.12.05, 11:42
              nie czekaj do stycznia - sprawdź teraz na stronie BA - mają promocyjne ceny, m.
              in. na Trynidad. Na Tobago dostaniesz się z Trynidadu za niewielkie pieniądze
              promem.
              Bartek
              • peterroberts Re: Tobago - czy warto? 03.01.06, 15:47
                Czesc,
                Z tym promem to bym uważał, w 2004 byłem na Trynidadzie i Tobago i odradzano mi
                tą formę transportu ze względu na czas trwania rejsu /długo, mimo ze te wyspy
                sa blisko siebie!/ i ze wzgledu na bezpieczeństwo. Leciałem jakąś lokalną linią
                lotniczą, cena była spoko, około 60 USD w dwie strony, latają ATR takie jak na
                krajowych liniach w Polsce, wiec w miare bezpiecznie :-))
                A cena aktualnie w BA na POS / Port of Spain, Trynidad/ jest dobra, ok. 300 PLN
                więcej od zeszłorocznej w promocji Dni Odlotowych Cen. Tylko ten nocleg w
                Miami, no i wiza USA niezbedna... Z drugiej strony, dwa lata temu to było
                dziwnie - zdecydowalismy sie leciec przez Miami /BA łaczone z American
                Airlines/ a nie bezposrednio BA na Tobago bo łacznie z noclegiem
                wyszło...taniej przez Miami!
                Według mnie Dni Odlotowych Cen bedą. Jak lecisz na Tobago to polecam rowniez
                Trynidad - całkiem inna wyspa, ale bardzo ciekawa i sympatyczna.

Pozdrawiam, Piotr
                • peterroberts Re: Tobago - czy warto? 03.01.06, 15:56
                  Mała poprawka - według pana z infolinii BA w Polsce specjalnej promocji Dni
                  Odlotowych Cen nie bedzie w tym roku. Promocja dla Globtroterów to jest własnie
                  ta promocja.

Pozdrawiam, Piotr

peterroberts napisał:

> Czesc,
                  > Z tym promem to bym uważał, w 2004 byłem na Trynidadzie i Tobago i odradzano
                  mi
                  >
                  > tą formę transportu ze względu na czas trwania rejsu /długo, mimo ze te wyspy
                  > sa blisko siebie!/ i ze wzgledu na bezpieczeństwo. Leciałem jakąś lokalną
                  linią
                  >
                  > lotniczą, cena była spoko, około 60 USD w dwie strony, latają ATR takie jak
                  na
                  > krajowych liniach w Polsce, wiec w miare bezpiecznie :-))
                  > A cena aktualnie w BA na POS / Port of Spain, Trynidad/ jest dobra, ok. 300
                  PLN
                  >
                  > więcej od zeszłorocznej w promocji Dni Odlotowych Cen. Tylko ten nocleg w
                  > Miami, no i wiza USA niezbedna... Z drugiej strony, dwa lata temu to było
                  > dziwnie - zdecydowalismy sie leciec przez Miami /BA łaczone z American
                  > Airlines/ a nie bezposrednio BA na Tobago bo łacznie z noclegiem
                  > wyszło...taniej przez Miami!
                  > Według mnie Dni Odlotowych Cen bedą. Jak lecisz na Tobago to polecam rowniez
                  > Trynidad - całkiem inna wyspa, ale bardzo ciekawa i sympatyczna.
                  >
                  > Pozdrawiam, Piotr
                • tropikey Re: Tobago - czy warto? 03.01.06, 22:37
                  cześć Piotr,
                  jednak forum się przydaje - można dowiedzieć się czegoś nowego, np. o lotach w
                  ramach T&T;-)
                  Mam jeszcze pytanie o lot przez USA - jak wygląda sprawa wizy w takim wypadku?
                  Czy jest potrzebna, a jeśli tak, to czy ma jakąś niższą rangę i przez to jest
                  łatwiej osiągalna?
                  Bartek
                  • peterroberts Re: Tobago - czy warto? 04.01.06, 11:20
                    cześć Bartku,
                    niestety, ale z tego co sie orientuje nie ma jakiegos łatwiejszego sposobu
                    uzyskania wizy USA niz wizyta w konsulacie USA w Polsce. Ja załatwiałem sprawę
                    kilka lat temu jak leciałem na Puerto Rico / tez Karaiby :-)) ale status to ma
                    dziwny - niby niepodłegłe a stowarzyszone z USA, wiec wiza niezbedna/ i miałem
                    to szczeście że dostałem wize na 10 lat. Wiec korzystam :-) Tak naprawde to
                    oczywiscie nie jest wiza tylko cos w rodzaju promesy na wjazd - co to za wiza
                    jak mnie moga i tak nie wpuscic na teren USA? A moze urzednik bedzie miał zły
                    humor i bedzie robił problemy na lotnisku?
                    Kiedys wydawało mi sie /moze sie myle/ ze sa jakies wizy tranzytowe, z tym ze
                    to było kilka lat temu. Ale lepiej jednak odstac swoje i postarac sie o wize
                    turystyczna B1/B2. Wiza jest wymagana nawet wtedy kiedy na terytorium USA masz
                    przesiadke w tym samym dniu i nie masz potrzeby wychodzenia z przestrzeni
                    tranzytowej na lotnisku, co juz jest dla mnie naprawde chore.
                    Jak nie masz wizy - nie wpuszcza cie do samolotu w warszawie /przynajmniej BA
                    tak robi/.
                    Pozdrawiam, Piotr
                    • tropikey Re: Tobago - czy warto? 04.01.06, 11:49
                      dzięki za informację,

rzeczywiście, chyba lepiej postarać się o "normalną" wizę turystyczną, tym
                      bardziej, że na lato 2008 przymierzamy się do podróży dookoła świata, a żal
                      byłoby chyba nie zajrzeć również do USA, nieprawdaż? Stany to co prawda nie
                      wyspa egzotyczna, więc to temat raczej na inne forum, ale może wskazałbyś
                      jakieś miejsca, które szczególnie zapamiętałeś z tego kraju (bo, jak rozumiem,
                      byłeś tam również na dłużej, a nie tylko na lotnisku?). A może masz swoją
                      stronę na ten temat?
                      Z góry dziękuję
                      Bartek
                      • peterroberts Re: Tobago - czy warto? 04.01.06, 22:14
                        USA kontynentalne omijam szerokim łukiem - na razie :-))
                        Wolimy z żoną zdecydowanie wyspy i od 1999 roku trzymamy sie tego kursu.
                        Jeśli chodzi o USA i wyspy - przede wszystkim Hawaje, na trasie podróży dookoła
                        świata obowiązkowy punkt programu. My byliśmy na Maui i na Big
                        Island /Hawai'i/ - 3 tygodnie. Te wyspy wydawały mi sie najciekawsze. No i na
                        Maui wzielismy ślub :-)) Być może pod koniec marca tego roku znowu sie tam
                        pojawimy na 2 tygodnie, tym razem O'ahu i Kaua'i. Lub Karaiby w maju chociaz
                        aktualna promocja BA jestem troche rozczarowany - akurat wszedzie tam gdzie
                        proponuja juz byłem /poza Bahamas/.
                        Polecam Puerto Rico, niesamowita wyspa i jeszcze do konca nie "zjedzona" prez
                        amerykanski konsumpcjonizm :-)
                        Wiesz, o własnej stronie kiedys myślałem, bardziej własnie w takiej formule jak
                        Twoja, taki styl podrozy najbardziej mi odpowiada. No, ale na razie na planach
                        poprzestałem ;-))
                        Piotr
                        • tropikey Re: Tobago - czy warto? 04.01.06, 23:13
                          no, no, ślub na Maui - brzmi nieźle! Będę pamietał o Hawajach przy planowaniu
                          naszego RTW...
                          A co do strony, to sam się zdziwiłem, jak niedrogo można ją stworzyć. Polecam
                          tą "zabawę", bo daje dużo frajdy, choć trzeba włożyć sporo swojej pracy, jeśli
                          nie chce się wydawać majątku na webdesignerów (choć i tak bez ich pomocy raczej
                          się nie obejdzie).
                          Pozdrawiam, Bartek
                          • bir.ke tez zaczelam myslec o tobago 13.03.06, 14:48
                            a pozniej trafilam na wasza strone i forum:) za kilka dni bedzie wiadomo, czy
                            cos sie wyklaruje:)
                            mam pytanie odnosnie wiz, czy slyszeliscie, zeby komus jej nie przyznano? tak
                            sie martwie na zapas:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka