1survivor
21.09.14, 06:21
Jak to sie stalo ?
Wielu z Was zadaje sobie pytanie jak to sie stalo ze ja czlowiek swiadomy, rozumiejacy rzeczywistosc jestem/bylem w zwiazku z osoba ktora ma na mnie tak zly wplyw. Jak doszlo do tego ze ja czlowiek zdrowy od
zawsze, pukladany emocjonalnie rozwazam szukanie pomocy u psychoterapeuty lub co najmniej zastanawiam sie czy aby moje zdrowie psychiczne nie szwankuje. Wreszcie jak to sie stalo ze nasz wspanialy zwiazek lezy w
gruzach, czy ja popelnilem jakies bledy ? moze to jednak ze mna jest cos nie tak ?
W zyciu kazdy ma prawo sie pomylic w ocenie danej osoby i to jest Wasza jesli mozna tak powiedziec wina, natomiast w duzej czesci jestescie usprawiedliwieni, poniewaz czlowiek ktorego blednie oceniliscie to nie byle
kto, to osoba z zaburzeniem osobowosci Borderline Personality Disorder.
Jedna z najbardziej niebezpiecznych patologii jakie mozna spotkac w zyciu, majaca wiele wspolnych cech z psychopatia.
Nie ma obrony przed BPD poniewaz w zyciu spolecznym, zawodowym gdzie nawiazujemy kontakty towarzyskie, szukamy partnerow, BPD nie po prostu nie ma, nie ujawnia sie. Trzeba miec bardzo duze doswiadczenie
zyciowe, lub wczesniejszy kontakt z kims takim zeby codziennych relacjach wylowic taka osobe. Wszyscy slyszeli o szefach psychopatach, ktos slyszal o szefie z BPD ?
Pewnego rodzaju chlod emocjonalny, brak empatii moze byc jakas wskazowka ale na takim poziomie interakcji nie sa to sygnaly alarmowe dla przecietnego obserwatora. Dla BPD pomoca jest ich umiejetnosc tworzenia
fake personality ( falszywej osobowosci) jest to zwykle usmiechnieta z poczuciem humoru, latwo nawiazujaca kontakty mila, osoba, kazdy po dluzszym zwiazku z BPD wie ile ta fasada ma wspolnego z rzeczywistoscia.
Jezli ktos znajdzie sie w obszarze ich zainteresowania stosuja szereg taktyk manipulacyjnych majacych na celu oslabienie czujnosci celu.
Jezeli luzna znajomosc zaczyna sie przeksztalcac w cos blizszego stosuja love bombing ( bombardowanie miloscia) kto z nas nie lubi dostawac milych liscikow , karteczek, niespodziewanych sms z wyznaniami sympatii od
niedawno poznanej osoby.
Przy blizszym poznaniu i zdobyciu troche informacji zaczyna sie mirroring ( nie wiem jak to na polski przetlumaczyc) zakladamy ze jestes kibicem druzyny pilkarskiej, z radoscia odkrywasz po jakims czasie ze ona takze
kibicuje tej samej druzynie, oglada z toba mecze, myslisz sobie, jakie mam szczescie przeciez to moja bratnia dusza, do glowy ci nie przyjdzie ze w poprzednim zwiazku mogla byc fanka koszykowki albo kibicem
przeciwnej druzyny.
Zreszta nie ma sie co zastanawiac, jezeli najblizsze MS w pilce noznej beda kolidowaly z jej tancem na lodzie, rozgrywki spedzisz przy radiu w kuchni.
Nastepna sprytna technika jest gaslighting, jest impreza wychodzisz na chwile z pokoju po piwo, wracasz a ona siedzi u jakiegos frajera na kolanch, ok myslisz, w domu sobie pogadamy, a tu niespodzianka " nic takiego nie
bylo, wydawalo ci sie albo byles pijany, ja tylko przechodzilam kolo niego " ale to nie na wszystkich dziala, ktos twardszy moze sie uprzec i ciagnac temat, wtedy partnerka dostaje zaniku pamieci " nie pamietam nic takiego
" to plus dla ciebie, bo uzna ze nie wcisnie ci kazdej ciemnoty. W czasie znajomosci uzywanych jest sporo sposobow majacych na celu pozbawinie pewnosci siebie celu i oslabienie jego samooceny np. pasywno-
agresywne wypowiedzi zawierajace nieuzasadniona krytyke. Glownym powodem takich dzialan jest pelne przejecie kontroli nad celem.
Ludzie latami tkwia w takich zwiazkach nie majac pojecia do jakiego stopnia zostali zmanipulowani, czasami mamy do czynienia z buntem i cel pakuje walizki i wyprowadza sie.
Dzialanie BPD w takim przypadku zalezy od kilku czynnikow, jezeli doszlo do takiej sytuacji, BPD prawdopodobnie mial juz przygotowany ( replacement ) czyli twoj zamiennik, ludzie opuszczajacy BPD dziwia sie skad w
ich zyciu tak szybko pojawila sie nowa osoba, najczesciej juz byla duzo wczesniej, jezeli nie bylo, BPD bardzo szybko poszuka i wstawi kogos na twoje miejsce.
Dalej wszystko bedzie zalezalo od tego jak BPD oceni twoj zamiennik, jezeli uzna ze rokuje nadzieje na przejecie kontroli, nie uslyszysz o niej wiecej, natomiast jezeli uzna ze przyszlosc jest niepewna, osoba ta bedzie dalej
obecna w twoim zyciu. Aby calkowicie nie pozbawic sie kontaktu z toba zastosuje hoovering, technika, polegajaca na utrzymywaniu w bliskosci emocjonalnej bylego partnera zeby w przypadku niepowodzenia z
zamiennikiem mozna bylo wrocic na stare smieci. Ludzie czesto sie zastanawiaja " rozstalismy sie a ona dzwoni i pisze a np. spotykac sie nie chce.albo bardzo rzadko, do tego mowi ze kocha i teskni, co jest grane? "
To ze utwierdza cie takim przekonaniu nie ma nic do rzeczy, siedzisz w zamrazarce i czekasz co wyjdzie ze zwiazku z zamiennikiem. Jezeli nie uda sie manipulacja emocjonalna i zapewnianie o wielkiej milosci tylko " musimy
troche od siebie odpoczac" dostaniesz nastepna propozycje " zostanmy przyjaciolmi" powod takiego dzialania jest ten sam - utrzymanie cie w orbicie BPD.
Jezeli ktos zetknie sie z tego typu zachowaniem nalezy jak najszybciej zakonczyc znajomosc i zaprzestac utrzymywania jakichkolwiek kontakow.
Jezeli w zwiazku sa zobowiazania finansowe nalezy dazyc zeby jak najszybcie sie z tego wywiklac jezeli sa dzieci, kontakty ograniczyc tylko do ich spraw.
Jesli zdecydujesz sie na kontynuacje takiego zwiazku nalezy liczyc sie z tym ze BPD pozbawi cie pieniedzy, zniszczy twoje zycie emocjonalne, towarzyskie, rodzinne, ukradnie ci zycie.
Sa ludzie ktorzy nie chca lub nie moga zakonczyc takich zwiazkow, jezeli zdecydujesz sie na gre z BPD bo ten zwiazek dla nich to gra, wiedz ze ich nie przechytrzysz, to doskonali aktorzy, manipulanci, klamcy pozbawieni
skrupolow, w swoich gierkach maja przewage prawie nad kazdym zdrowym czlowiekiem, zeby to zniwelowac nalezy zalozyc program szpiegujacy na telefonie, GPS w samochodzie czy podsluch gdzie prowadzi rozmowy
to minimum. Przepraszam za angielskie terminy, ale nie wiem czy sa odpowiedniki w Polsce, kazdy znajdzie ich szerokie objasnienia w internecie, mozna tez skorzystac z tlumaczy kontekstowych.
Jezeli ktos po przeczytaniu tego tekstu, z wlasnej woli bedzie tkwil w zwiazku z BPD bierze na siebie odpowiedzialnosc za to co go spotka, poniewaz zostal ostrzezony.