Dodaj do ulubionych

sposoby radzenia sobie z bólem

16.02.07, 22:27
Witam wszystkich!Na fibromialgie choruję ok 8 lat (boli mnie juz wszystko w różny, zaskakujący sposób), od roku wiadomo, że to Fibro. Tak jak wy przeszłam drogę cierniową ale chcę zrobić z tego konspekt który być może komuś z was skróci drogę lub pomoże. Jest tego bardzo dużo więc spróbuję codziennie o czymś innym .Dzisiaj o tanich, SKUTECZNYCH sposobach naból. Koniecznie kupcie w aptece maść (ok. 10 zł) o nazwie Rub arom maść (wystarczy na 2-3 mies), na bazie kamfory, eukaliptusa, oleju cedrowego....Smaruję nią wieczorem a czasem w nocy kolana, stopy i łokcie oczywiście kiedy nie daja spać zakładam na to "ochraniacze".Kupiłam na targowisku długie skarpety z mięciutkiej frote chyba koreańskie lub chińskie (w paski) w Opolu koszt. ok 10 zł, obciełam stopki, reszta to ochraniacze -ocieplacze na kolana lub łokcie. Na uczucie lodowatego zimna na skórze nóg świetnie pomaga suszarka do włosów-po rozgrzaniu skóry to okropne uczucie nie wraca już tego dnia.Na ból pleców i nóg bardzo dobrze działa poduszka el. ok 30 min. Na ramiona, kolana, stopy brałam Sollux - skier. od reumatologa (który wie co to Fibro!), lek rodzinnego. Najlepiej jednak wziąć skierowanie do poradni rehabilitacyjnej, gdze na pewno skierują was na odpowiednią gimnastykę ,która czyni cuda!Może jutro opiszę jedno cudowne, proste ćwicz. na plecy i szyję. Oprócz maści Rub arom stosuję maść-krem Myalgan drogi ok. 36-38 zł. ale bardzo wydajny,stosuję go na ścięgna na szyi i ok. łokci. Całkowicie znieczula w czasie 3-5 min. Bardzo pomaga mi lek przeciwbólowy, przeciwzapalny bardzo chwalony przez lekarzy-AGLAN. Biorę 1/2 tabl przy b. silnym bólu dodatk. 1/2 tabl Myolastanu (uzależnia).O moim zestawie leków, dzięki którym czuję się lepiej innym razem.Podsumowując: są osoby którym nagrzewanie bolesnych miejsc pomaga, innym może pomagać krioterapia. Trzeba to samemu wypróbować podobnie jak zestawy leków, zabiegi, ćwiczenia i DIETĘ. Przy Fibromialgii są koszmarne dni ale MIJAJĄ, potem jest jakiś czas całkiem dobrze.Pozdrawiam wszystkich trzymajcie się ciepło, za wszelką cenę próbujcie dużo chodzić i wyszukiwać zajęcia które lubicie :kwiatki, pieczenie ciast, gotowanie, druty, szycie, czytanie, internet... takie zajęcia pozwalają nie skupiać się na bólu.
Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 17.02.07, 19:39
      Witaj Anno na forum! dziekuję Ci bardzo za opisanie swoich doświadczeń,które z
      pewnością będą pomocne.Ja też zauwazyłam ze nawet ciepła kąpiel masaź dobrze
      robią na ból.Jesli chodzi o maści to nigdy nie stesowałam bo ból się rozlewa na
      całe ciało wiec trudno całej sie smarować-a Ciebie jak boli?Czy masz bolesne
      punkty?pytam bo chciałam miec pewność czy to jest regułą ze jesli sa
      punkty/18/to jest pewnośc ze to fibromialgia.Mam ją niby zdiagnozowaną ale trwa
      to od 12 rz wiec bardzo długo.Jaką stusujesz dietę?jaką gimnastykę?Czy
      stosujesz Myalgan w tabletkach tez czy tylko maść.Czy masz tez depresję?I to
      najważniejsze czy masz siłe pracować?Porównaj swoje objawy z tymi co tu
      znajdziesz w wątku objawy fibromialgii i napisz czy masz podobne-proszę Cię
      bardzo.Pozdrawiam Ewa
      • ewax100 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 17.02.07, 19:52
        Cieszę się że dołaczyłaś do nas ! może dodasz troszkę nadziei jak żyć z tym
        bólem.Pozdrawiam
        • budryska1 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 17.02.07, 21:23
          Dzięki za informacje Anno, właśnie niedawno, po trzech latach choroby zaczęły
          boleć mnie stawy w dłoniach i zastanawiałam się jaką maść stosować. Mam do
          Ciebie pytanie również dotyczące objawów: czy masz też uczucie drętwienia i
          mrowienia nóg i rąk, zawroty głowy i czy od początku choroby była też u Ciebie
          bezsenność? Pozdrawiam serdecznie!
    • jolac171 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 18.02.07, 16:25
      annazopola: jaki bierzesz Aglan -15mg? ja Biorę od tygodnia 1 tabl 15mg i nie
      czuję różnicy między nim, a Diclofenackiem.Nogi od kolan w dół smaruję
      Reparilem w żeli, Veralem w żelu i Venitanem w kremie lub zamiennie Escevenem w
      żelu i tak przez całą noc , warstwa po warstwie.
      A czy bierzesz Ranigast na osłonę żołądka?
      • ewax100 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 18.02.07, 19:03
        Ja np.biorę najpierw Majamil a jak nie pomaga to Tramal 50-jest dośc skuteczny
        ale nie zawsze szybko pomoże.Jakie maści Wam pomagają?Słyszałam ale sama
        jeszcze nie stosowałam ze dobra jest maść RUB AROM/10zł/,maść Myalgan/ok.36zł/
        Na żołądek stosuję Ranigast a teraz Bioprazol 20.Pozdrawiam
    • jolac171 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 18.02.07, 19:11
      Ta maśc RUB AROM już gdzieś była wspominana ale jaki ona ma skład? Czy jest
      p.bólowa czy może ma inne działanie? Możnaby spróbowac, nie jest jeszcze droga.
      • annazopola Re: sposoby radzenia sobie z bólem 05.03.07, 14:01
        jolac171 napisała:

> Ta maśc RUB AROM już gdzieś była wspominana ale jaki ona ma skład? Czy jest
        > p.bólowa czy może ma inne działanie? Możnaby spróbowac, nie jest jeszcze droga.
        To ja napisalam o maści rozgrzewającej w moim 1. wejściu. Stosuję ją od roku. Jest zrobiona z naturalnych olejków (eukaliptusowy,cedrowy, kamforowy,itp. zalecenia: maść rozgrzewająca do nacierań w bólach mięśni, stawów,nerwobólach a także przy przeziębieniach. Takie olejki i maści stosowały nasze babcie i prababcie 50 i 100 lat temu!!!ZAWSZE po nasmarowaniu zakładam na te miejsca cieplutkie skarpety, "ochraniacze" na łokcie i kolana, rękawiczki na dłonie. Budzi mnie uczucie gorąca. Maść Myalgan stosuje się na wewnętrzną stronę ud i ramion (odrobina tworzy emulsję). Ja smarowałam też rok temu ścięgna na szyi. Po 3-5 min następuje CAŁKOWITE ZNIECZULENIE tych miejsc.
        • myalgan Re: sposoby radzenia sobie z bólem 06.03.07, 06:59
          narazie tak po cichutku ale wydaje mi sie ze po zazywaniu Cat's Claw
          (koci pazur)czuje mniejszy bol w stawach kolanowych mam lepsze samopoczucie i
          cale cialo jakby mniej bolalo
          moze mi sie tylko wydaje ale czuje sie lapiej
          zazywam tez kurkume 3 lyzeczki dziennie
          te preparaty podane sa na forum borelioza ale jak nie wiem co mi jest to
          sprobowac warto
          wyniki z borelki ujemne ale zioka zazywam nie zaszkodzia
          a moze bedzie lepiej
          • ewax100 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 06.03.07, 12:44
            Bardzo dobrze,relaksująco i na ból wpływa taka mata do masażu.Jest ona
            regulowana pilotem i mozna nastawiać rózny masaż i podgrzewanie.Jest to niby
            przeznaczone jako mata na siedzenie w samochodzie ale mozna ją użuwac w
            domu.Można położyć na fotelu albo zupełnie płasko na wersalce i ogladać film
            podczas masazu -jest to takie delikatne wibrowanie,klepanie ciała w róznych
            punktach:na plecach,w miejscu kregosłupa lędżwiowego,na posladkach i na
            nogach.Maty takie były w LIDLU.Jestem bardzo z niej zadowolona i
            polecam.Pozdrawiam
            • jolac171 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 06.03.07, 18:00
              Odnośnie maty. Jaka jest jej cena?Czy rozmiar ma wielkości człowieka, czy jest
              mniejsza ? Chodzi mi o to , czy można na niej leżec?
              • ewax100 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 06.03.07, 20:08
                Kosztuje 100zł.Tak mozna na niej leżeć i siedziec na fotelu zalezy gdzie sie
                położy.Wielkośc jest taka jak fotela w samochodzie lub w domu ale mozna sie
                poozyc i jest OK.Polecam.Pozdrawiam

Jolu załóz nowy swój watek o swojej chorobie -proszę i do wszystkich taka
                prosba.buuuu tyle proszę a Wy nic
                • ewax100 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 08.03.07, 15:04
                  Amitryptylina mi pomaga- ciesze się bo ostatnio bóle dały mi się bardzo we
                  znaki.Pozdrawiam /wiecie co? to jest 1000 wpis hehe/
                  • jolac171 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 08.03.07, 18:01
                    Hej! Ewax, przesyłam Ci serdeczne współucieszenie się z powodu reakcji na
                    amitriptilinę , to dobrze, bo wyglądało na to, ze Ty w tej chwili najbardziej z
                    nas cierpisz i nie mogliśmy Ci niczym pomóc, chociaż podawaliśmy różne sposoby
                    radzenia z bólem. No, to teraz możesz po mału spokojniej zacząc działac .
                    NOoo...a 1000 wpis! To super nowina !Nie ustawajmy w kontaktach, to będzie na
                    pewno i więcej i dla nas lepiej.Fajnie, że jestem z Wami. Jolka.
    • sergiejthemadaxe Re: sposoby radzenia sobie z bólem 05.09.07, 17:20
      Mnie pomógł kwas foliowy (jedna tabletka 0,35mg raz dzienne). Po 2-3 dniach przyjmowania całkowicie zniknęły ból i zmęczenie! Co wskazywałoby na to, że fibromialgia jest schorzeniem natury neurologicznej (kwas foliowy ma dodatni wpływ na układ nerwowy). Spróbuj, na pewno nie zaszkodzi. I przede wszystkim dużo się ruszaj - to pomaga rozładować napięcie.
    • zanka.2 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 13.09.07, 22:16
      Pełen optymizmu Twój list,trochę mnie pokrzepił,że to
      złagodzę.Pozdrawiam serdecznie.
      • ewax100 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 14.09.07, 22:47
        Kto Ci zalecił kwas foliowy na bóle stawów? czy to
        faktycznie ma jakis związek?
        • sergiejthemadaxe Re: sposoby radzenia sobie z bólem 15.09.07, 13:11
          Nikt nie zalecał mi kwasu foliowego. Zaczęłam go brać w tabletkach razem z żelazem i stwierdziłam, że działa, tak więc jest to mój 'autorski' pomysł. Jak piszą we właściwościach kwasu foliowego ma on pomocnicze działanie w chorobach neurologicznych, przez co stwirdziłam, że moje schorzenie ma takie właśnie podłoże (zwłaszcza, że nieznaczne polepszenie zaobserwowałam po magnezie+B6).
          • maria.50 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 27.11.07, 11:40
            zgodze sie z sergiejem co do kwasu foljowego-dziala pom.na choroby neurologiczne
            i nie tylko(depresja)nalezy go uzupelniac-po 50tce tym bardziej,ale trzeba byc
            swiadomy,CO I ILE!!!Ja stosuję 2 x w roku po 21 dni w miesiącach jesienno zimowych
    • annk Re: sposoby radzenia sobie z bólem 12.02.19, 21:53
      Czesc dziewczyny.
      Ja uzywam zel Czarci Pazur, ale pomaga mi tylko tej najmocniejszy, po ktorym skora jest przez chwile czerwona. Pomaga mi bardzo sauna. Cwiczenia i sport faktycznie pomagaja, ale tak naprawde ulge czuje tylko w trakcie, pozniej jak odpoczywam, to bol powraca. Poza tym ogrzewam sie termoforem. Minimalizuje jak tylko sie da stres, nie robie rzeczy na ktore nie mam ochoty, nie przesilam sie. Staram sie zdrowo odzywiac, nie jesc przed snem. Przed pojsciem spac Cieple mleko z maca, albo herbate z melisy.
    • irmina13 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 20.04.21, 13:20
      Witam. Mogę dowiedzieć się jaki lekarz zdiagnozował fibromialgię?Ja cierpię ból od 7 lat i leczą mnie tylko od dyskopatii i zwyrodnienia wielostawowego. Nie mam już siły. Boli całe ciało
    • wozny1234 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 11.10.21, 16:56
      Wiem, ze to dziwne, ale może masz jakiś patogen, który ci nasila ból? Ja ci polecam zrobienie diagnostyki w gabinecie Herbasol w Wrocławiu. Na pewno ci pomogą, a przynajmniej uśmierzą ci ból.
    • iza6296 Re: sposoby radzenia sobie z bólem 23.06.22, 15:29
      Każdy z nas jest inny dlatego tak ważne jest odpowiednie dobranie leczenia i walki z bólem. Tak walki i leczenia bólu bo sam ból już jest chorobą mającą bardzo negatywne skutki. Jeżeli szukacie ciekawych artykułów na temat walki z bólem zapraszam na www.wibroterapia.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka