Dodaj do ulubionych

Róg Ostródzkiej i Juranda

04.10.09, 18:41
Cóż to za koszmarek- wysoki budynek powstaje na rogu Ostródzkiej i Juranda? Czy jest to zgodne z miejscowym planem zagospodarowania, bo jeśli dobrze pamiętam to budynki budowane w tym rejonie nie powinny przekraczać 2 i pół kondygnacji i 12m.Może był już wątek na ten temat i coś przegapiłam?
Obserwuj wątek
    • f.l.y Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 05.10.09, 12:13
      powinna być tablica informacyjna, jak na każdej budowie...
      • ogrodnik2 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 06.10.09, 00:01
        Nie mam pojęcia, dlatego pozwolę sobie snuć domysły.

Sądząc z architektury będzie to wieża - forteca z możliwością
        adaptacji na mini więzienie.
        • magic197201 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 06.10.09, 09:03
          to na pewno będzie nowa zlewnia - będa tam zwozić szajs z naszych
          szamb
      • piotrekeke Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 06.10.09, 09:45
        > powinna być tablica informacyjna, jak na każdej budowie...

Ćśś. Nie psuj zabawy w domysły snute podczas konwersacji
        towarzyskiej.

Przecież każdy tak pędzi że nie będzie zatrzymywać wehikuła obok
        budowy, a co dopiero tablicy szukać...
    • logistic_2000 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 07.10.09, 20:13
      BUDYNEK USŁUGOWY
      • agniesse Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 07.10.09, 21:34
        też widziałam na tablicy że usługowy a jeszcze słyszałam, że
        dentysta... sadysta???
        • alinak Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 08.10.09, 19:22
          Sądząc po gabarytach i tych małych okienkach to faktycznie wygląda na filię białołęckiego zakładu karnego-))) Ale pewnie sąsiadom tego monstrum nie jest do śmiechu
    • dzongo345 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 08.10.09, 19:59
      znalazłem to:
      www.nestgroup.pl/Oferta/Lokale/Wynajem/Warszawa-Bia%C5%82o%C5%82%C4%99ka/269?w_w=5102
      pzdr
      dzongo345
      • logistic_2000 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 09.10.09, 08:22
        Na zdjęciach wygląda całkiem ładnie. Fajnie że coś takiego będzie w okolicy.
    • zaulczanin Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 08.10.09, 22:33
      Uwaga Drastyczne!
      Gabaryty jak i polozenie tej "bryly" ma sens...
      Budynek bedzie zakladem pogrzebowym. Skutecznie utrudnia widocznosc na i tak juz
      niebezpiecznym skrzyzowaniu. Rodziny ofiar wypadkow samochodowych, beda mogly
      odrazu na miejscu zalatwic konieczne formalnosci...
      • magic197201 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 09.10.09, 08:37
        to , tez właśnie z racji rozwolju sytuacji i "biznesiku" w drugiej
        częsci będzie pewnie krematorium
    • volak68 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 09.10.09, 12:50
      a co z tą wysokoscią? Czy nie jest wyzszy niż 12m?
      • alinak Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 09.10.09, 19:51
        Oczywiście , że więcej niż 12 m bo to są cztery kondygnacje a nie dwie i pół jak
        zakłada plan zagospodarowania.A propos tego planu: to oglądałam go dokładnie i
        nie ma tam nic o budynkach usługowych w tym miejscu ,nadal jest MN czyli budowa
        jednorodzinna!
        • logistic_2000 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 10.10.09, 08:30
          Moim zdaniem będzie pasował do okolicy i cieszę się że wreszcie będzie fajny
          budynek ze sklepami. Może na razie ten pierwszy etap nie wygląda ładnie ale na
          wizualizacjach jest całkiem całkiem. Jak dobudują resztę to ta wieża zostanie
          trochę złagodzona. Takie budynki powinny być na każdym rogu. Już trochę
          niedobrze się robi od tej zabudowy jednorodzinnej. Dobrze że nie ma bloków no
          ale przydałoby się więcej budynków usługowych. Spojrzę w lewo a tam domy, w
          prawo domy, wszędzie domy. Trzeba trochę urozmaicić tą okolice. Mi by nie
          przeszkadzało jakby koło mojego domu wybudowano taki budynek.
          • leberek Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 11.10.09, 23:18
            To trzeba bylo wybudowac ten piekny budynek kolo swojego domu.

Najpierw polecialo jedyne wysokie drzewo na Juranda, wlasnie w pobliżu tego skrzyzowania. A zaraz potem, niezależnie wyrosła piękna betonowa konstrukcja, która ma się do saren chadzajacych na tylach domow na Juranda jak pięść do nosa. Ta sterta cegieł bardzo pasuje do hasła Zielona Białołęka. Gratuluje pomysłowosci pracowni która wykonała wizualizację. Niezmiernie wiarygodnie wygląda zielony trawnik w miejscu, w którym od lat stoi przyzwoitych rozmiarow ogrodzony dom. To chyba dla uśpienia czujności.Wcale mi nie do śmiechu.
            • blue_jean Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 13.10.09, 21:34
              Wizualizacja wirtualna. A jak się jeszcze przyjrzeć projektowanemu
              parkingowi, to pusty śmiech ogarnia...
            • ivkaa2 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 20.10.09, 19:07
              No to Gościu - problem masz big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            • ivkaa2 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 20.10.09, 19:09
              ooo i Ty teżsmile))
        • dzongo345 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 12.10.09, 14:39
          @alinak miałaby rację, gdyby plan o którym pisze był zatwierdzony... Gdyby jednak zadała sobie troszkę trudu i odszukała obowiązujący zauważyłaby, że teren ten wciąż przeznaczony jest pod zabudowę MU (www.zielonabialoleka.pl/mpzp/mpzp_grodzisk/).
          Co do wysokości nie sądzę, aby gmina wydała pozwolenie na budowę jeśli wysokość przekraczałaby podaną i dozwoloną w warunkach obowiązującego MPZP, ale taką informację pewnie bez trudu uzyska się w Urzędzie Gminy.

pozdrawiam
          dzongo345
          • volak68 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 13.10.09, 11:32
            oto co usłyszałem w Urzędzie:
            - w tym miejscu wg obowiązującego planu dopuszczalna zabudowa jest do 15 metrów wysokości...
            i coś się mi nie zgadza bo zawsze była mowa o 12 metrach. I jestem ciekaw ja sie to ma do studium, które ma być wznacznikiem w miejscach gdzie nie ma uchwalonego planu
            • varsava Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 15.10.09, 15:36
              tam jest zdaje się stary plan, bo nowy wciąż nie może przejść z powodu protestów - ciągnie się to już kilka lat - dlatego ten budynek może powstać...
              • volak68 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 16.10.09, 14:09
                varsava napisał:

> tam jest zdaje się stary plan, bo nowy wciąż nie może przejść z powodu protestó
                > w - ciągnie się to już kilka lat - dlatego ten budynek może powstać...

ale w starym (obowiązującym) też jest, zdaje się 12 metrów w tym rejonie.
                Chyba, że się mylę.
                protesty odnośnie projektu planu dotyczą w większości niedopuszczenia do budowy osiedli bloków ewentualnie uporządkowania tej częsci dzielnicy aby niepowtarzać już paranoi z ulicy Hajduczka...
                Więc o co chodzi??
    • volak68 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 12.10.09, 09:03
      To kto wie jak się zgłasza takie nieprawidłowości - niezgodność projektu / budowy z planem zagospodarowania przestrzennego? Wysokość i przeznaczenie. Jezeli alinak ma oczywiscie rację, że jest wyższy niż dopuszcza ten plan i jego przeznaczenie też nie jest zgodne. Pytam, bo uważam, że takie nieprawidłowości należy od razu wykazywać. Przykładowo - mnieszkałem kiedyś w okolicy gdzie najwyższa zabudowa to było 5 kondygnacji - teraz "jakimś cudem" są tam już 14 piętrowe koszmarki zwane zreszta przez okolicznych mieszkańców i urzędników urzędu dzielnicy mordorem... Jak sie przemknie jakoś 2-3 metry więcej niz zakłada plan, to następny pomysłowy też dołoży kolejne 4 metry ( bo przezcież juz i tak istnieje budynek niezgodny z planem...)
      • piotrekeke Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 15.10.09, 11:26
        Do wniosku o pozwolenie na budowę trzeba dołączyć aktualny,
        sporządzony przez gminę, wypis z MPZP, tak więz poleczm najpierw
        sprawdzić dokładnie dopuszczalna wysokośc w tym planie bo jest mała
        szansa zeby nie zauważono że plan nie pozwala na taką wysokosć, albo
        zeby w wypisie była niezgodność z MPZP.

Chyba że nie ma tam MPZP i teren wymaga warunków zabudowy...
        • volak68 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 15.10.09, 12:03
          Otóź, w studium (które jest wytyczną do miejsc gdzie nie ma obowiązującego planu) i projekcie planu w tym miejscu jest mowa o 12 metrach maksymalnej wysokości. Urząd twierdzi, że w tym miejscu ze względu na "dominantę" (swoją drogą ciekawe czego, bo wszytkie prywatne usługowe i mieszkalne budynki mają właśnie do 12 metrów wysokości - albo ja czegoś nie rozumiem)podniesiono te wysokość do 15 metrów...
          • varsava Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 15.10.09, 15:37
            studium to wytyczne

ważny jest obowiązujący plan

a projekt się dopiero stanie obowiązującym planem, ale na razie wstrzymują go protesty, do jakich tu zresztą wielu zachęcało na forum smile
            • varsava Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 15.10.09, 16:23
              forum.gazeta.pl/forum/w,36264,100244249,100244249,Zabudowa_wielorodzinna_w_mpzp_Brzeziny_protest.html
              o tutaj o tym było
              • alinak Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 17.10.09, 19:10
                Obok budowy stanęła tablica informacyjna z wizualizacją.
                Objaśnijcie mnie drodzy sąsiedzi, bo ja nie rozumiem, jak tam ma się taki budynek zmieścić? Obecnie jak widzę wybudowano dopiero około 1/3 planowanej inwestycji, miejsce wokół zajmują budynki mieszkalne i gospodarcze. Będą wyburzać ??
                • volak68 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 20.10.09, 12:01
                  W obowiązującym planie z 2004 "Grodzisk" w tym miejscu jest 12 metrów maksymalnej wysokości.
                  W projekcie planu "Brzeziny" jest 12 metrów maksymalnej wysokości.
                  Czy któryś z Radnych może nam powiedzieć o co chodzi??? I dlaczego wydano pozwolenie na 15 metrów?
                  • dzongo345 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 20.10.09, 12:49
                    www.zielonabialoleka.pl/ftp/mpzp/grodzisk/mpzp_grodzisk_uchwala.pdf
                    Rozdział 2, $10, punkt 3.

Pozdrawiam
                    dzongo345
                    • volak68 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 20.10.09, 15:05
                      no dobra pkt 3 mowi:
                      "3) dopuszczenie lokalizacji, w rejonach skrzyżowań tras komunikacyjnych, obiektów stanowiacych dominante nad otaczajaca przestrzenia pod nastepujacymi warunkami:
                      - odpowiedniego wkomponowania planowanej inwestycji w otaczajaca przestrzen,
                      - wysokosc dominanty nie przekroczy 15m,
                      - dominanta bedzie obiektem reprezentacyjnym w formie i wykonczeniu
                      architektonicznym,"

Jakie skrzyżowanie tras komunkacyjnych??? Bo przecież Juranda trasą chyba nie jest?? smile

Ale przecież jest pkt 2:
                      "2) nieprzekraczalna wysokość zabudowy: dla noworealizowanych obiektów usługowych i mieszkaniowych wielorodzinnych do 12m, dla budynków jednorodzinnych do 2,5 kondygnacji,"

Poza tym, taka obserwacja:
                      w analogicznych punktach w par.8 i 9 jest to tak napisane:
                      "- odpowiedniego wkomponowania planowanej inwestycji w otaczajaca przestrzen jako zamkniecia widokowego ulicy,"
                      a w tym przypadku tego zamknięcia widokowego ulicy jakoś mi brak..

• slavecky4 Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 20.10.09, 15:35
                    Tym razem dopuścili 15m...
                    Następnym razem powołają się na precedens i będzie 17 albo 20m...
                    S.
    • gabiszonka Re: Róg Ostródzkiej i Juranda 21.01.10, 21:25
      Skoro zamiast osiedli domków powstało kolejne DERBY 510, to i na tym rogu
      dopuszczono do powstania jakiegoś koszmarka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka