kosiarz1980 10.11.11, 15:06 szlak mnie trafia jak autobus prawie pełny (ok. 50 pasażerów)jedzie Ostródzka gdzie wysiadają 2,3 osoby,a pozostali siedzą przylepieni do szyby kolejne 10 min Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konrad_waw Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 10.11.11, 16:32 aktualna trasa 257 to oczywista bzdura. Przy Ostródzkiej mieszka stosunkowo niewiele osób (domki jednorodzinne) a wzdłuż Głębockiej są budynki wielorodzinne w których mieszka zapewne 5 x tyle ludzi. Zresztą całe Derby wysiadające na pętli na tym tracą czas bo jadą dookoła. Odpowiedz Link
tw.zecik Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 11.11.11, 11:33 To straszne, tyle czasu musisz marnować. Może czasem byś się rozejrzał dalej, niż tylko dookoła własnych 4 liter. Też mieszkam na Derbach i ta trasa mi w ogóle nie przeszkadza. Odpowiedz Link
blue_jean Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 11.11.11, 11:47 A mnie szlag trafia, gdy chcąc dostać się do centrum muszę tracić cenne minuty (minimum 10) na dojazd do pętli SzG, by wreszcie ruszyć w kierunku do miasta. Albo gdy jadę 132 do domu i tracę cennych kilkanaście(!) minut jadąc dokoła przez Derby i inne Lewandowy*. Bardziej dokoła niż 527 w drugą stronę... A już na spokojnie pisząc - myślę, że trasa na odcinku CH Targówek -> Skarbka z Gór przez Ostródzką jest jednak ciut krótsza niż przez Głębocką. Sam to sprawdzić możesz jadąc palcem po mapie. Gorzej mają mieszkańcy Lewandowa. Ale zawsze mogą się przesiąść w 120 lub 732, prawda? *Proszę wybaczyć sarkazm. To tylko na potrzeby tego wątku. Odpowiedz Link
bialoleka.jest.jedna Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 11.11.11, 13:03 przez Głębocką 2,8 km przez Ostródzką 3,8 km a i tak 1 km to niewielka różnica w porównaniu do potrzeb komunikacyjnych ul. Głębockiej. Już kiedyś pisałem o tym. 527 jest najlepszą linią w tej okolicy. 132 ma zadatki na dobrą linię po zakończeniu remontu TT, szczególnie dla Derbów i Ostródzkiej. Może rzeczywiście także 132 powinno być dwukierunkowe na Ostródzkiej. Pozostałe linie to dowozówki, które są owszem potrzebne, ale albo rzadko jeżdżą, albo kluczą po ZB lub Bródnie i Zaciszu... 120 dobre dla Regat, Kobiałki i Lewandowa, ale zanim się doturla do Wileniaka to można całego Harrego Pottera przeczytać - jeśli się siedzi Zresztą ze 120 i tak większość wysiada przy Ratuszu Na Targówku, więc o czymś to chyba świadczy. Dlaczego Tarchomin ma chyba 8 linii pośpiesznych i ekspresowych a nam musi wystarczyć 1? Może czas najwyższy, żeby Zarząd Dzielnicy, radni i ZTM zaczęli myśleć o niezbędnej pętli za Derbami i Lewandowem, gdzieś przy ul. Zdziarskiej?? Jak teraz zaczną myśleć, to może w 2015 - jak oddadzą do użytku Zieloną Dolinę - da się otworzyć także pętlę. Boję się, że będzie jak z Derbami. Najpierw osiedle, katastrofa komunikacyjna, ludzie jeżdzący własnymi samochodami z braku godnej komunikacji zbiorowej, a po 5-10 latach pętla. Przed wyborami w 2018 lub 2022. Ale wtedy może będzie olimpiada w Warszawie, więc cały naród będzie budował tor kolarski i stadion lekkoatletyczny i na pętlę już pieniędzy nie wystarczy. Odpowiedz Link
kosiarz1980 Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 14.11.11, 16:53 Rozumiem,że Pan to mierzył linijką Polecam maps.google.com przyst. CH TARGÓWEK -> przyst. SKARBKA Z GÓR według ztm.waw.pl 12 min,a w praktyce 15 przyst. SKARBKA Z GÓR -> przyst. CH TARGÓWEK według ztm.waw.pl 8 min i tyle gdzieś wychodzi jak nie ma większych korków niby 8 min,ale ten kto wraca do domu Ostródzka,wie że trwa to wieczność,bo wtedy CH Targówek staje się półmetkiem podróży od Pl. Bankowego Odpowiedz Link
bialoleka.jest.jedna Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 16.11.11, 15:13 maps.google ma opcję wyznaczania i mierzenia trasy dojazd z CH Targówek do np. ul. Głębockiej to czasem 15-20 min (bo czasem stoi na Skarbka). Ktoś powie, że zawsze można wysiąść przy CH i poczekać na 120 lub 732. Owszem, wysiąść i postać 10-15 min i przepuścić kolejną lub dwie 527. Tak to zwykle wygląda. trasa 527: Głębocka - Berensona - Skarbka z Gór trasa 132: TT - Ostródzka - Berensona - pętla na Lewandowie/Oknieckiej - powrót tą samą trasą. Ostródzka, Berensona i Lewandów mają dzięki temu dobre połączenie z Marymontem (alternatywa dla 527). Jest dojazd z Lewandowa do SzG, gimnazjum itp. Można by się starać o wzmocnienie tej linii. Dojazd z Ostródzkiej na Bródno zapewnione przez częste 132 (trzeby by się postarać o więcej brygad) i 134 ??? Należy pamiętać, że trasy muszą być dostosowane do potoków pasażerów, a te są i zawsze będą większe na Głębockiej. Po jednej stronie Derby, po drugiej Lewandów, i kilk ainnych osiedli gotowych lub budowanych, w sumie z 20.000 ludzi. Gdzieś ci wszyscy ludzie muszą wejść, jeśli nie chcemy, żeby odpalali własne maszyny, na które potem pomstujemy stojąc w korku. Ostródzka ma zapewnioną komunikację 132 i 134. Odpowiedz Link
gabiszonka Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 13.11.11, 14:30 Ale wysiadają. Tez tu mieszkają i maja takie same prawa do autobusu i dobrego dojazdu jak Ty. Tu już się krowy nie pasą kochanieńki, a ludzie jeżdżą do pracy i dzieci do szkoły. Jak czytam takie bzdury, które nie są dłuższe od czubka nosa to nóż mi się w kieszeni otwiera i nie mam najlepszych życzeń dla mieszkańców Derb!!!!!!!! Odpowiedz Link
sibeliuss Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 14.11.11, 09:36 gabiszonka napisała: > Tu już się krowy nie pasą kochanieńki, Kłamczuszka Odpowiedz Link
len-kaa Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 13.11.11, 20:18 Zawsze możesz skorzystać z 204, 132, 304 - przecież na Skarbka masz najlepszy dojazd. Czy uważasz, że mieszkaniec ze Skarbka jesteś w czymś lepszy lub gorszy niż mieszkaniec z Ostródzkiej ? Odpowiedz Link
kosiarz1980 Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 14.11.11, 16:56 uważam,że autobus linii dziennej 527 powinien mieć normalną trasę, a nie jeździć jak nocne N-ki Odpowiedz Link
len-kaa Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 14.11.11, 20:45 O_o "normalną" ??? Odpowiedz Link
jolsaw1 Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 15.11.11, 08:25 Niektórym to się ... poprzewracało. Czy wszystko musi być podporządkowane jednemu osiedlu? Trzeba było zamieszkać koło swojej roboty i nie męczyć innych na forum wylewaniem gorzkich żalów o kilka minut dłużej w autobusie. Życzę więcej zrozumienia dla innych. Do społeczeństwa obywatelskiego niektórzy chyba nigdy nie dorosną. Na początek proponuję chociażby "dzień dobry" na przystanku autobusowym na poprawienie nie tylko swojego nastroju. To działa. I te kilka minut dłużej łatwej będzie przełknąć. Odpowiedz Link
kosiarz1980 Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 15.11.11, 09:35 na Ostródzkiej są przecież linie autobusowe np. 132 dojeżdża szybciej do metra niż 527...co do 527 to niezasadne jest podporządkowywanie sie 30 tys. osób z osiedli Derdy czy Lewandów do 1 tys. mieszkających na Ostródziej. poza tym już obecnie "kwiazdory" z domków jednorodzinnych są bardziej uprzywilejowani niż osiedle Lewandów na które nie dojedziemy 527 na trasie Pl. Bankowy -> Skarbka z Gór Odpowiedz Link
jolsaw1 Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 15.11.11, 10:04 Akurat sama korzystam z przystanku "na żądanie" Oknicka. Też bym chciała żeby 527 tędy jeździło, bo wtedy dojechałabym do pracy jednym autobusem. Jednak nie psioczę na "uprzywilejowanych kwiazdorów" z domków przy Ostródzkiej. Bo wcale im nie zazdroszę. Nie w tym rzecz żeby jednym zabierać coś kosztem innych. Trzeba walczyć o dobrą komunikację dla wszystkich osiedli ZB. Mój syn też nie narzeka, że musi wracać z gimnazjum "naokoło" linią 304. Nie chcę by takie "duperele" zatruwały mi życie.Szkoda na nie cennego czasu. Odpowiedz Link
old.school Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 15.11.11, 21:20 @kosiarz1980 Rozumiem, że jesteś trollem, na dodatek jeszcze nie potrafiącym pisać po polsku. Napisz mi proszę, jak chcesz skrócić trasę 527 abyś szybciej dojeżdżał do swojej ukochanej chatki? Żeby nie było, też mieszkam na SzG. Ma jechać od CH Targówek prosto Głębocką? Ok... nie ma sprawy. Czas przejazdu? Przelicz sobie: od CH Targówek do SzG prosto Głębocką i przez Berensona (nie jedziemy Lewandowem i Oknicką), jeżeli NIE MA KORKA bo ludzie samochodami wracają - minimum 10 min. Z CH Targówek do pętli teraz jedzie 12-15 min. I jedyny korek to jest wjazd na kładkę nad TT. Rozumiem, że chciałbyś by 527 jechało prosto do Jesiennych Liści a potem skręcało w Magiczną? To powiem wprost: zapomnij o przegubowcach, a tylko takie jeżdżą na trasie 527. Nie ma technicznie możliwości, by przegubowiec "złamał" się w Magiczną. Ta droga nie jest przystosowana do ruchu tak dużych i długich autobusów. Czekam na merytoryczny post z Twojej strony. Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link
old.school Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 16.11.11, 20:22 No to żeby (mam nadzieję) zakończyć bezsensowną bitwę forumową suche fakty: Dziś jechałem 527 z przystanku Kino Femina o 16:22. O 16:50 dojechaliśmy do CH Targówek i punktualnie o 17:00 wysiadłem z tego autobusu na pętli SzG. I w dodatku od przystanku na Juranda kierowca jechał jak żółw a na Berensona wysiadała jedna pani z dzieckiem, a drzwi były tak długo otwarte jakby co najmniej był to przystanek CH Wileńska... 10 minut!!! Dalej dla Was jest za długo? Podkreślam, jeżdżę codziennie o tej porze kiedy jest największe zatłoczenie, wcześniej jeździłem między 18:00 a 19:00 i czas jazdy był podobny!!! Moi Drodzy, trochę empatii, 527 nie jest tylko dla ludzi z osiedla Derby. Inne ulice też mają prawo nim jeździć do pracy, szkoły, na zakupy. Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link
2bialoleka Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 16.11.11, 08:45 Trasa 527 powinna być zmieniona. Porównajcie ile judzi wsiada na przystalkach lewandów głęgocka a ile wysiada przy powrotnym kursie przy domkach. Mam nadzieję, że ZTM zmienie tą trasę jak najszybciej ale też niech nie zapomni o mieszkańców domków. Odpowiedz Link
gosczb Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 16.11.11, 13:16 A ja uważam, że trasa nie powinna być zmieniona. Nie można wszystkiego podporządkować mieszkańcom SzG. Na Ostródzkiej też mieszkają ludzie. 527 to jedyne w tej chwili połaczenie z Ostródzkiej z Targówkiem. Poza tym, wracając z centrum 527 zapewnia najszybszą podróz. Niestety powrót na Ostródzką 132 wiąze się z dalekim objazdem. Odpowiedz Link
krzychal1 Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 17.11.11, 09:40 Patrząc na stan drogi na ul. Skarbka z Gór, wykonanej z kostki, to wątpię czy ktoś podejmie decyzję aby tam wpuścic ciężkie, przegubowe solarisy czy many linii 527. Odpowiedz Link
2bialoleka Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 17.11.11, 10:43 Oczywiście, że można podporządkować bo znacznie więcej ludzi mieszka na S.G, budujących się Lewandowie czy Olesinie niż w kilku domakch przy ostródzkiej. Taka zmiana bardzo poprawi dojazd w te rejony. Odpowiedz Link
kosiarz1980 Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 27.11.11, 19:50 Szanowny Panie, Odpowiadając na Pana zapytanie Zarząd Transportu Miejskiego uprzejmie informuje, że planuje skierować do obsługi ulicy Skarbka z Gór linię 527. Niemniej obecnie nie jest to możliwe ponieważ: - przy obecnej organizacji ruchu dodatkowa linia autobusowa nie zmieści się na pętli OS.DERBY - budowa połączenia Skarbka z Gór - Magiczna zmniejszyła powierzchnię pętli. Zatem skierowania dodatkowej linii musiałoby wiązać się z wycofaniem innej linii, co z uwagi na przejazdy szkolne nie jest możliwe. Dzielnica Białołęka zobowiązała się wykonać projekt nowej organizacji ruchu, który umożliwi wprowadzenie dodatkowych linii. - istnieją obawy, że podbudowa ulicy Skarbka z Gór nie będzie mogła przenieść zwiększonego obciążenia związanego ze znacznie większą liczbą pojazdów ciężkich (autobusów linii 527). Sprawa jest obecnie wyjaśniana przez Urząd Dzielnicy Białołęka, który jest zarządcą drogi. Wobec tego termin wdrożenia zmian nie jest obecnie znany. Z poważaniem, Zarząd Transportu Miejskiego Odpowiedz Link
sibeliuss Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 28.11.11, 08:22 Krótkie wozy na 132 są lżej - też się nie da? Odpowiedz Link
nurma Re: kiedy autobus 527 przestanie jeździć dookoła 28.11.11, 11:07 Oj TY Kasiarz 1980 - albo jesteś egoistą albo zawistnikiem.Jeśli jestes mieszkańcem Derb to na dobrą sprawę trasa 527 do domu przez Ostródzką chyba nie jest dłuższa - a jeżeli nawet , to niewiele-za to sporo osób mieszkańców Ostródzkiej i przyległych ulic na odcinku Trasa Toruńska-Berensona chcesz pozbawic łączności z centrum miasta (zresztą "tam"przejazd jest dwukrotnie dłuższy,niż w Waszym wypadku,tylko " z powrotem trochę krótszy).Tak bardzo nie lubisz tych "z domków "?W nich mieszkają nie tylko poruszajacy się samochodem,ale także ludzie starsi i dzieci.Zresztą "tym w samochodach"utrudniono już dojazd na zakupy do Carrefoura budując barykadę na Współczesnej.Zabranie 527 pozbawi dojazdu na zakupy do Carrefora.Oj ludzie,ludzie - skąd w Was tyle egoizmu?To do tych co wnerwia kilka minut dłuższa jazda,jakby nie marnowali wiecej czasu na przystankach oczekując na autobus. Odpowiedz Link
lukaspan PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 01.12.11, 18:53 i reszto urzędniczej i radosnej bandy z ratusza! KIEDY 527 BĘDZIE JEŹDZIŁ NORMALNĄ TRASĄ - GŁĘBOCKĄ? Dziś czekałem dosłownie 20 min przy CH Targówek, tylko po to, by przejechać 3 przystanki! Razem ze mną czekało z 50 osób. W tym czasie między 16.56 a 17.16 przejechały 3 527 i 2 puste 112, a ludzie stali i czekali! Dojazd do domu zajął mi dziś 1,5 godziny!!! Do cholery jasnej, kiedy będzie normalny autobus? Wy chcecie metro budować? tramwaj? Porąbało was? Nie potraficie zmienić trasy autobusu! I tak na marginesie. Na nieumiejętność logicznego myślenia, łączenia faktów, przewidywania 2-3 ruchów wprzód (casus 527) było swego czasu medyczne określenie - DEBILIZM. Odpowiedz Link
tw.zecik Re: PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 01.12.11, 19:20 lukaspan napisał: > > KIEDY 527 BĘDZIE JEŹDZIŁ NORMALNĄ TRASĄ - GŁĘBOCKĄ? > > Dziś czekałem dosłownie 20 min przy CH Targówek, tylko po to, by przejechać 3 p > rzystanki! > Razem ze mną czekało z 50 osób. W tym czasie między 16.56 a 17.16 przejechały 3 > 527 i 2 puste 112, a ludzie stali i czekali! > Dojazd do domu zajął mi dziś 1,5 godziny!!! Tak sobie myślę, że nie tylko ja nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Odpowiedz Link
gabiszonka Re: PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 14.12.11, 10:54 Tak, nie Ty jeden... może człowiek ma lęki w pustym autobusie i dlatego 3 przepuścił???? Pewnie lubi tłok... Odpowiedz Link
old.school Re: PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 05.12.11, 19:31 A kto Ci bronił iść na piechotę te 3 przystanki? Bo skoro 3 przystanki to znaczy że dojechałeś do Okrągłej. Spacerem to jest 20 minut. A skoro nie chciałeś na piechotę, to trzeba było jechać 527 "naokoło". Ponieważ większość 527 jest opóźniona przez korki przy Starówce, to podjeżdża na SzG i od razu wraca Głębocką w kierunku Muranowa. Czyli jechałbyś 20 minut do Okrągłej... Tak czy siak czas zmarnowałeś na przystanku a mogłeś go spożytkować dużo lepiej... I ostrzegam, jak będziesz obrażał radnych to mogą Ci wytoczyć proces. Wiesz czemu? Odpowiedz sam sobie. P.S. Broń Boże nie jestem po stronie "radnych", sam na nich często wylewam pomyje. Ale bez przesady! Odpowiedz Link
lukaspan Re: PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 05.12.11, 21:42 Nie po to kupuję bilet, żeby chodzić na piechotę. Wystarczająco dużo biegam między przystankami, bo tak mądralińscy urzędnicy organizują "dogodne" przesiadki. Uważam, że jechanie 20 min 3 przystanków to jest lekka przesada i nie tak to powinno być zorganizowane. Zresztą jest jakiś rozkład jazdy i można przypuszczać, że coś w ciągu 5-10 min podjedzie. Coś innego niż kolejne 527 i nikomu niepotrzebne 112. Że 527 powinno jeździć Głębocką, wiedzą zresztą urzędnicy i radni. I co? I nic. Jestem cierpliwy i spokojny, ale kiedy wracam do domu 90 min (zamiast 50), bo przesiadka, brak autobusu, opóźnienie, to mnie krew zalewa. Odpowiedz Link
gosczb Re: PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 06.12.11, 11:51 "Że 527 powinno jeździć Głębocką, wiedzą zresztą urzędnicy i radni. I co? I nic." A ja uważam, że powinno jeździć tak jak jeździ. Dla mnie byłoby wygodniej gdyby 132 w obie strony jeździło Ostródzką, ale nie piszę, że tak być powinno, bo wiem, że inniteż chcą do siebie dojechać. Ludzie, pomyślcie trochę o całym rejonie ZB a nie tylko o czubku własnego nosa! Odpowiedz Link
kosiarz1980 Re: PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 07.12.11, 15:55 pamiętam jak 3 lata temu przeprowadziłem się na Derby z Ursynowa. tam mieszkałem przy samym metrze,ale w małym i starym mieszkaniu. przeprowadzając się na obrzeża W-wy zdawałem sobie sprawę z trudności dojazdów,ale nie myślałem,ze będzie aż tak tragicznie jak jest teraz. pamiętam pierwszy przyjazd z Dw. Gdańskiego (wtedy 527 gdańskim jeździło). akurat były ferie świąteczne i dojechałem na Skarbka w 20 min. pomyślałem "chyba ludzie przesadzają z tym dojazdem",ale gdy ferie się skończyły odczułem delikatnie problem dojazdów. autobus z Gd. Gdańskiego jechał albo 25 min (po godzinach szczytu) albo 45,gdy zakorkowała się na SW. Wincentego,ale mimo wszystko i tak nie było aż tak źle. teraz godz. 17:45 jadę z Ratusza. most do Gdańskiego przejeżdżam w 15 min. dalej super,bo Radzymińską. 5-10 min czekam na skręt w Młodzieńczą i jak jest czwartek lub piątek to stoję przed CH. Targówek i później jeszcze objeżdżam Derby ledwie co oświetloną Ostródzką,mając wrażanie jakbym w daleką podróż po Polsce autobusem się wybierał. no i niby bez korków,a i tak nie miej niż 35-45 min jestem w domu (zależy od kierowcy). kolejny dzień. 7:30 rano wychodzę z osiedla i widzę,że do szkoły na Ostródzkiej cała Berensona stoi,bo oczywiście nie ma jak zwykle kasy na zmianę organizacji ruchu na Ostródzka/Berensona i już wiem,że lekko nie będzie... Odpowiedz Link
bialoleka.jest.jedna Re: PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 07.12.11, 16:16 A najlepsze jest to, że przy dobrej regulacji świateł na Radzymińskiej/Młodzieńczej oraz przy CH Targówek, żeby auta skręcające do CH nie blokowały jedynego pasa w wąskim gardle a następnie po wyprostowaniu linii Głębocka - Berensona - Skarbka z Gór dałoby się dojechać z Bankowego na Derby w 25 min. I nawet tramwaj nie byłby potrzebny. Szkoda, że tak niewiele potrzeba, żeby było normalnie a tak trudno to zrobić. Odpowiedz Link
3pasazerka Re: PANIE JAWORSKI i reszto bandy! 13.12.11, 22:03 Właśnie przez takich ludzi jak ty wciąż jest problem z tą komunikacją w tym rejonie!!! Trzeba PISAĆ! PISAĆ i jeszcze raz PISAĆ do tego ZTM właśnie po to, żeby zaczęli coś z tym robić, żeby coś się zmieniło na lepsze. Jeśli my, mieszkańcy nie będziemy pisali i męczyli urzędników jak to jest źle, to nic się nie zmieni! Więc nie wypisuj tego tylko tutaj- napisz do ZTM maila, to już będzie krok do przodu! Odpowiedz Link