waldek_roszak
19.08.14, 17:54
Witam
Kilka słów w temacie polepszenia poziomu bezpieczeństwa ruchu (w tym
PROGÓW ZWALNIAJĄYCH) na Ostródzkiej i innych ulicach zarządzanych przez dzielnicę, czyli o tym, co udało się zrobić w tej sprawie w ostatnim czasie.
Poruszyłem ten temat w tym watku:
forum.gazeta.pl/forum/w,36264,152016925,152016925,Ostrodzka_JzS_Mochtynska_progi_azyle_zatoki.html
Jak wiecie, na Głębockiej mamy precedens - instalację pierwszych progów zwalniających (przy nowej szkole) - który obalił wieloletni mit mówiący o tym, że na ulicach, gdzie kursują autobusy komunikacji miejskiej, nie można mieć progów. Ten precedens należało wykorzystać.
"Powiercono dziury w brzuchach" decydentów. Odbyło się kilka spotkań (Zarząd Dzielnicy, ZTM, Główny Inżynier Ruchu itd.) w tej sprawie. Przeanalizowano cały ciąg Ostródzkiej (i nie tylko) w poszukiwaniu najlepszych miejsc na realizację tego, co najprostsze i najmniej kosztowne, czyli wyspowych progów zwalniających (tzw. poduszek) i co najważniejsze akceptowanych przez ZTM.
Jest 5 propozycji lokalizacji (jadąc od TT/S8):
1) okolice skrzyżowania Ostródzka / Współczesna,
2) okolice skrzyżowania Ostródzka / Juranda ze Spychowa,
3) okolice nowej filii Szk. Podst. 112 przy Ostródzkiej,
4) okolice skrzyżowania Ostródzka / Hemara (przy Gimnazjum 164),
5) okolice Zespołu Szkół na ul. Kobiałka.
W najbliższych dniach zapadną decyzje. Ulice należą do dzielnicy. Udało się zdobyć dodatkowe środki na ten rok, czyli
WYKONANIE w TYM ROKU!
Z rozmów wynika, że uda się zrealizować przynajmniej 4 (CZTERY!!) lokalizacje. Nie chcę zapeszać (choć jestem jak zwykle optymistą), że uda się wykonać WSZYSTKIE.
Więcej dobrych informacji wkrótce
Życzę miłego wieczoru
Waldek Roszak