old.school 25.08.14, 20:26 I co Pan na to - Panie Waldemarze Roszak? Zwłaszcza przedostatni akapit jest bardzo ciekawy... Tekst linka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzdek Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 25.08.14, 21:48 Dobrze, że wygraliśmy. 527 jest ważna linią komunikacyjną w planie ZB. Odpowiedz Link
twrona Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 28.08.14, 10:54 Dobra zmiana - zwłaszcza skasowanie przystanku przy skrzyżowaniu Radzymińskiej i Piotra Skargi, gdzie wiele osób się jeszcze "dopychało" do i tak ciasnego autobusu mając do wyboru wiele innych autobusów. Osobiście wolę mniejszą częstotliwość kosztem dojechania do celu bez przesiadki. Odpowiedz Link
piotrusx Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 28.08.14, 17:33 To że linia nie zostanie skrócona to bardzo dobra wiadomość. Ale: 1. Tramwaj nie 2. Metro nie 3. Autobusów częściej i więcej nie. 4. Coraz więcej domów i osiedli tak. To przeraża! Odpowiedz Link
old.school Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 29.08.14, 08:41 Byłem ciekaw, kto poruszy wreszcie TEN wątek, który w punktach 1 i 2 wskazał piotrusx... Tak wygląda właśnie obiecanie gruszek na wierzbie w kampanii wyborczej. Mam nadzieję, że wreszcie większość z nas obudzi się przy urnach wyborczych. Odpowiedz Link
poulq Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 29.08.14, 09:09 Ja np. nie widzę sensu budowy tramwajów na ZB - tramwajem to można podjechać w centrum kilka przystanków natomiast podróż na takim odcinku trwałaby z 45-60 minut. Moim zdaniem to trzeba skupić się na szybkim dojeździe TT do metra marymont - szybkim to znaczy, że autobus zbiera ludzi, wyskakuje na węźle głębocka i za 10 min jest na miejscu. Druga sprawa to udrożnienie Głębockiej przy CH Targówek.... Ja po prostu nie mogę zrozumieć, dlaczego tam jest to jednopasmowe gardło! Z jednej strony trawka gdzie dziki sobie ryją, z drugiej strony łąka a w godzinach szczytu wszystko stoi. Mam wrażenie, że 527 w obecnej formie zabiera wszystkich pasażerów - na jesiennych liści jest tłoczno, ale nie ma dramatu - zaczyna się on dopiero na zaciszu/młodzieńczej. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 29.08.14, 11:56 Sęk w tym, że obecny rozkład 132 jest poza porannym szczytem żenujący. Odpowiedz Link
piotrusx Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 29.08.14, 20:57 Z tym 527 nie do końca się zgodzę. Owszem jest o niebo lepiej niż było - jeździ w dwie strony Głębocką. Ale niestety nadal dla mieszkańców osiedli wzdłuż ul. Lewandów to niestety dobry kawałek drogi do przystanku 527 i z przystanku 527... Jedyną alternatywą w kierunku Centrum jest 132... Z kolei 132 wracając z Marymontu robi 2x tyle co powinno zanim dowiezie pasażerów na ul. Lewandów... a co poniektórzy mieszkają np. bliżej Trasy Toruńskiej... więc kolejny kawał drogi na piechotę, który w sumie wraz z dotarciem do bloku zajmuje dłużej niż przejazd połowy drogi z Marymontu do CH Targówek... Odpowiedz Link
qnegunda Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 04.09.14, 10:56 > tramwajem to można podjechać w centrum kilka przystanków natomiast podróż na takim > odcinku trwałaby z 45-60 minut. Podjechałbyś kilka przystanków i wsiadłbyś np do metra na Targówku. Chyba, że ktoś lubi wycieczki tramwajowe - to jego życzenie. Ale dzięki naszym włodarzom tramwaju też nie będzie (a gdyby idiotycznie inwestycji tramwajowej nie blokowali to już by był). Odpowiedz Link
qnegunda 527 - pyrrusowe zwycięstwo - tak. 04.09.14, 10:52 Będzie E-7 do Wileniaka. Skąd będą wozy? Tak, tak - z brutalnego oskalpowania 527. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo - tak. 04.09.14, 11:08 qnegunda napisała: > Będzie E-7 do Wileniaka. Skąd będą wozy? Tak, tak - z brutalnego oskalpowania 527. No trudno, żeby odebrano wozy innym dzielnicom. Odpowiedz Link
poulq Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo - tak. 04.09.14, 12:18 Nie wiem w czym widzicie problem. Zamiast 527 do wileniaka co 5 minut dostaliśmy dwa autobusy (jeden do Wileniaka, drugi do Ratusza) co 7-8 minut. Linia E-7 przejmie w godzinach szczytu najbardziej obciążoną relację (os. Derby - metro) od linii 527, autobusy pojada trasą: OS. DERBY – Skarbka z Gór – Berensona – Głębocka – św. Wincentego – Kondratowicza – Młodzieńcza – Radzymińska – al. Solidarności – METRO DW. WILEŃSKI. Autobusy rano będzie jeździły tylko w kierunku stacji metra a po południu w kierunku os. Derby i zatrzymają się jedynie na przystankach: Os. Derby III, Os. Derby VI, Skarbka z Gór, Kąty Grodziskie, Grodzisk, Okrągła, Os. Lewandów I i Jesiennych Liści. Częstotliwość: 7,5-10 minut w godzinach szczytu. "Jak powiedział Andrzej Franków z Zarządu Transportu Miejskiego, po wyjeździe z osiedla Derby kierowcy będą mogli sami wybrać trasę, żeby ominąć korki, np. jechać Trasą Toruńską." Toruńska-Wysockiego-Odrowąża-Żaba-11 Listopada albo Wincentego-Żaba-11 Listopada-Targowa. Moim zdaniem jest to kilka razy lepsze od jednego autobusu co 5 minut do Wileniaka. Po co od razu krytykować? Trzeba też zrozumieć, że jednak zasoby ZTM są ograniczone... Odpowiedz Link
bialoleka.jest.jedna Grunt, że nie jest gorzej niż było 04.09.14, 12:43 Też uważam to rozwiązanie za dobre. Nie sądziłem, że kiedyś przyznam ZTM rację, choć to dobrodziejstwo to z powodu kwestia zbliżających się wyborów Wilk syty i owca cała, kto musi dojedzie do Bankowego i dalej, kto nie, może się przesiąść na Wileniaku i jechać M2. Fakt jest taki, że średnio co 3-4 mi będzie E-7 lub 527. Gdyby jeszcze jedna z tych linii pojechała Oknicką i Lewandów... ech. Nawet poświęciłbym kilka 120, żeby to dało się zrobić. Ale grunt, że nie jest gorzej niż było, bo w sumie nie jest. Wiem Waldku, to dzięki Tobie Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Grunt, że nie jest gorzej niż było 04.09.14, 13:15 bialoleka.jest.jedna napisał: > Gdyby jeszcze jedna z tych linii pojechała Oknicką i Lewandów... ech. Nawet poś > więciłbym kilka 120, żeby to dało się zrobić. > Ale grunt, że nie jest gorzej niż było, bo w sumie nie jest. > > Wiem Waldku, to dzięki Tobie > Ależ oczywiście, i niech nikt nie mówi, że takich radnych jest od metra..... ps. Co jest nie tak na Oknickiej? 120 jest? Jest. 132 jest? Jest. Przegubowe nie jeżdżą, czyli popyt nie przekracza obecnej podaży. Odpowiedz Link
bialoleka.jest.jedna Re: Grunt, że nie jest gorzej niż było 04.09.14, 13:46 > Ależ oczywiście, i niech nikt nie mówi, że takich radnych jest od metra..... > ps. Co jest nie tak na Oknickiej? 120 jest? Jest. 132 jest? Jest. Przegubowe ni > e jeżdżą, czyli popyt nie przekracza obecnej podaży. Na Bemowie też Waldek załatwił e-5? Nie chodzi o Oknicką. Chodzi o jedną przesiadkę mniej. Jak ktoś z Osiedla Lewandów II (1300 mieszkań), Lewandów Victoria Dom (500 mieszkań i domków), Konik Polny (200 mieszkań) chce jechać do centrum (m.in. węzły pl. Bankowy, pl. Wileński) musi podjechać 2-3 przystanki 120, 132, 732 (do Okrągłej) i przesiadać się (co nie jest fajne jak się jedzie np. z wózkiem lub małym dzieckiem) lub iść na piechotę do 527 Czasem to jest 1500 m. Ja wiem, że to można zrobić i często to robię, ale czy nie można by ludziom ułatwić życia? Mówię, nawet kosztem jakichś cięć i roszady 120/169. Popyt jest, podaż jest nie niewłaściwie podana, stąd niewykorzystana. Ale ogólnie zmiany oceniam pozytywnie Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Grunt, że nie jest gorzej niż było 04.09.14, 14:33 Ty piszesz tak naprawdę o magii czerwonych cyferek, a nie o przesiadkach. Na Wiluś jest 120, tylko wiele osób chciałoby teleportacji, w kwestii dostępu do Bankowego 527 nie jest konkurencyjne dla 132. No, ale ma czarne cyferki na tablicy. Tylko co powie biedna radna Borowska z tej samej partii? Może ona też coś grzebała przy E-7? No chociaż trochę? Tak kobiecie umniejszać osiągnięć, bardzo nieładnie. Odpowiedz Link
bialoleka.jest.jedna Re: Grunt, że nie jest gorzej niż było 04.09.14, 15:11 jeśli o mnie chodzi, to on może być nawet zielony. Chodzi o to, że linia jadąca bezpośrednio do centrum omija duże osiedle, a niewiele potrzeba, żeby nie omijała Ot co. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Grunt, że nie jest gorzej niż było 04.09.14, 15:27 Jakoś nie widzę 527 na Oknickiej..... Odpowiedz Link
qnegunda Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo - tak. 04.09.14, 13:51 > Zamiast 527 do wileniaka co 5 minut dostaliśmy dwa autobusy (jeden do Wileniaka, drugi > do Ratusza) co 7-8 minut. Jak zobaczysz rozkłady to zrozumiesz, że będzie linia do Wileńskiego i widmo do Bankowego. > Moim zdaniem jest to kilka razy lepsze od jednego autobusu co 5 minut do Wileniaka Jeszcze się za tym zatęskni. Odpowiedz Link
waldek_roszak Re: PLOTKI i WYMYSŁY dziennikarza 04.09.14, 13:33 old.school napisał: > I co Pan na to - Panie Waldemarze Roszak? Zwłaszcza przedostatni akapit jest ba > rdzo ciekawy... > Tekst linka Czy chodzi ten cytat? "Jednocześnie władze stolicy najprawdopodobniej przychylą się do opinii burmistrza Targówka i zrezygnują z planów budowy linii tramwajowej wzdłuż Głębockiej i Wincentego. Przyszłość komunikacyjna wschodniej Białołęki nie wygląda różowo." Cóż ja mogę na to powiedzieć... Odpowiem prosto - to są PLOTKI i WYMYSŁY dziennikarskie, które nie są poparte żadnymi faktami. Powinienem teraz zacząć się śmiać z tego, ale to zbyt poważna sprawa... Miłego dnia życzę Waldek Roszak Odpowiedz Link
qnegunda Re: PLOTKI i WYMYSŁY dziennikarza 04.09.14, 13:55 > Odpowiem prosto - to są PLOTKI i WYMYSŁY dziennikarskie, które nie są poparte żadnymi > faktami. A ja myślę, że są poparte dokumentami. Odpowiedz Link
vesiputus Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 08.11.14, 18:44 Pozwolę sobie zapytać tutaj: Czy ma ktoś informacje na jakich przystankach będzie się zatrzymywała linia 527 po uruchomieniu M2? Pytam, bo podobno ma dojść przystanek Codzienna NŻ i zastanawiam się czy nie będzie jeszcze jakichś zmian. Odpowiedz Link
old.school Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 11.11.14, 09:03 Zdaje się że dla Targówka na takich przystankach to staje 512? 527 jest autobusem PRZEDE WSZYSTKIM dla mieszkańców Białołęki. A jeśli Targówkowi mało 190, 718, 735, 512 to niech sobie sam zafunduje kolejną linię stającą na targówkowych przystankach!!! Odpowiedz Link
vesiputus Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 11.11.14, 09:41 Niestety obawiam się że uruchomienie E-7 może skutkować stopniowym przekształcaniem 527 w linię zwykłą... Odpowiedz Link
dan-y13 Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 11.11.14, 09:57 E7, 527 i kolejne powinny powstawać na Zieloną Białołękę. Marki/Legionowo i inne podmiejskie aglomeracje są lepiej skomunikowane niż nasza dzielnica. Paradoks. U nas POTRZEBNE jest też metro i tu P. Roszak pokazał wspaniała inicjatywę, szkoda tylko, ze nic z tego nie wyszło ;/ Odpowiedz Link
uahcim Re: 527 - pyrrusowe zwycięstwo? 11.11.14, 23:17 jak czytam znowu "metro na Białołękę" czyli "To jest miś na miarę naszych możliwości" to niech wszyscy od tych wspaniałych inicjatyw wykopią dołek szpadlem na naszej Białołęce i pomyślą gdzie tego misia zatopią. Może zróbcie tak wspaniałe inicjatywy : gazociąg wodociąg kanalizacja. A później zróbcie "tego misia". Odpowiedz Link