mieszbia 19.03.06, 20:16 Od dzisiaj,19 marca,zaczęły się Misje Święte. Msze są codziennie o godz. 10. i 17.30, Apel Jasnogórski o godz.21.00. Szczegółowe informacje o Misjach na tablicy ogłoszeń przy Kościele. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszbia Re: Kościół na Głębockiej. 25.03.06, 10:20 Zakończenie Misji Św. w niedzielę 26 marca na mszy o godz.12.30. Odpowiedz Link
mieszbia JPII. 31.03.06, 14:30 W rocznicę śmierci Jana Pawła II (2kwietnia) będzie czuwanie modlitewne. Rozpoczęcie o godz. 21.00. Odpowiedz Link
olo06 Re: Kościół na Głębockiej. 12.04.06, 10:35 Czy ktoś orientuje się jakie są godziny obchodów triduum paschalnego w tym kościółku? Odpowiedz Link
mieszbia Triudum Paschalne. 12.04.06, 14:12 1.Wielki Czwartek-godz.17.30-Msza Św.-Święto Wszystkich Kapłanów; 2.Wielki Piątek -Adoracja Najświętszego Sakramentu od rana do godz.17.30- Nabożeństwo Męki Pańskiej; 3.Wielka Sobota -godz.17.30-Msza Św.-Wigilia Paschalna Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Triudum Paschalne. 12.04.06, 21:32 Wielkie dzięki za wiadomości przekazywane w tym wątku. Odpowiedz Link
jgas Re: Kościół na Głębockiej. 12.04.06, 19:19 O który kościół chodzi? Bo na Głębockiej kościół jest od jakichś 300 lat (ten drewniany) A ten przy ujęciu wody oligoceńskiej, to chyba Ostródzka? Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kościół na Głębockiej. 12.04.06, 19:54 jgas napisał: > O który kościół chodzi? > Bo na Głębockiej kościół jest od jakichś 300 lat (ten drewniany) > A ten przy ujęciu wody oligoceńskiej, to chyba Ostródzka? Informacje przekazywane w tym wątku "Kościół na Głębockiej" dotyczą kościoła i parafii p.w. Św.Michała Archanioła przy ul.Głębockiej,tego drewnianego.Pierwsze informacje o tym miejscu i kościele są z roku 1534. Druga parafia p.w. Św.Mateusza jest przy Ostródzkiej,informacje o niej są w wątku "Kościół przy Ostródzkiej". Odpowiedz Link
mieszbia Święta Wielkanocne. 14.04.06, 15:56 Wielka Sobota-święcenie pokarmów 8-17, co pół godziny; Wielkanoc-Rezurekcja 6.00,Msze Św. 10.00,11.30,12.30,17.30 Poniedziałek Wielkanocny-Msze Św. 7.30,10.00,11.30,12.30,17.30(jak w każdą niedzielę). PS.Triduum a nie Triudum. Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Święta Wielkanocne. 16.04.06, 22:06 To było najbardziej odbębnione święcenie pokarmów z jakim zdarzyło mi się zetknąć. To jest zmarnowana szansa przyciągnięcia do społeczności chrześcijańskiej tych z nas co do kościoła przychodzą tylko z takich okazji jak święcenie jajek, pogrzeb czy chrzciny. A poza tym adoracja przy grobie Jezusa, kiedy z ławek widać tylko czubek głowy Boga wciśniętego w kąt świątyni, to całkowite nieporozumienie. Za to widok grobu Pana u Dominikanów na Starym Mieście, nad którym rozpościera się granatowe niebo przecięte błyskawicą całkowicie zrekompensowało złe wrażenia z kościoła na Głębockiej. Odpowiedz Link
kruchy11 Re: Święta Wielkanocne. 17.04.06, 22:04 ale za to ładnie strzelali rano na rezurekcji az ksiadz pochwalił)) Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Święta Wielkanocne. 18.04.06, 08:10 kruchy11 napisał: > ale za to ładnie strzelali rano na rezurekcji az ksiadz pochwalił)) Każdemu według potrzeb. Odpowiedz Link
kruchy11 Re: Święta Wielkanocne. 18.04.06, 11:33 tobie to sie nic nie podoba!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Święta Wielkanocne. 18.04.06, 13:13 kruchy11 napisał: > tobie to sie nic nie podoba!!!!!!!!!! Podoba mi się stary kościół i dach kryty drewnianym gontem, czyste i zadbane otoczenie kościoła. Strzelanie też mi się podoba, ale Bóg jest najważniejszy i to co dla nas zrobił i robi w każdej chwili naszego życia. Podoba mi się też jeśli ludzie traktują mnie poważnie. A adoracja przy grobie Pana jest czynnością zasługującą na powagę. Kiedy zabawa to zabawa, kiedy powaga to powaga. Serdecznie podrawiam i życzę ciepłej wiosny. Odpowiedz Link
kruchy11 Re: Święta Wielkanocne. 18.04.06, 23:10 wiesz mogłaś przyjsc do koscioła i pomóc w przygotowaniu oprawy i wszystkiego innego a nie krytykujesz!!! zycze ci ciepłego przedwiośnia Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Święta Wielkanocne. 19.04.06, 09:08 Masz rację, jeśli usłyszę w kościele w następnym roku, że trzeba pomóc, napewno się zgłoszę. Na tym polega aktywne życie katolickie, a nie na krytyce. Pozdrawiam i dzięki za uświadomienie. Odpowiedz Link
olo06 Re: Święta Wielkanocne. 19.04.06, 11:59 Czytam po fakcie, ale dzięki, dzięki też za korektę, błąd to literówka a nie niewiedza gratuluje totalnej poprawności Odpowiedz Link
mieszbia Do olo06 21.04.06, 10:32 olo06 napisała: > Czytam po fakcie, ale dzięki, > dzięki też za korektę, błąd to literówka a nie niewiedza > gratuluje totalnej poprawności Poprawiłem błąd,bo to był mój błąd. Innych nie poprawiałem i nie poprawiam. Pozdrawiam,Piotr. Odpowiedz Link
mieszbia Kościół i parafianie. 26.04.06, 09:17 Witam. Z powyższych wypowiedzi wynika,że wiele rzeczy i spraw chcielibyśmy zmienić/poprawić.Nasz proboszcz,ksiądz Jan jest człowiekiem otwartym i gdy Jemu przedstawimy nasze problemy/pomysły zapewne wspólnie wiele osiągniemy. Potrzeba kilka osób,które by się tym zajęły(osobiście jestem gotowy także się w to włączyć). Czekam na Waszą odpowiedz. Pozdrawiam,Piotr. Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Kościół i parafianie. 27.04.06, 13:42 Może warto podwątek "Kościół i parafianie" umieścić na górze listy, tak jak informację o Stowarzyszeniu. Jeśli taki manewr nic by nie zmienił i nie byłoby odzewu Piotrze na Twoją propozycję to chyba znaczy,że niewielu katolików mieszka na Białołęce. Pozdrawiam Odpowiedz Link
compet_pl "Przyklejam" na górze forum 27.04.06, 19:47 zbogdanca napisała: > Może warto podwątek "Kościół i parafianie" umieścić na górze listy, tak jak > informację o Stowarzyszeniu. Przyklejam więc go na górze naszego forum. Pozdrowienia Odpowiedz Link
zbogdanca Re: "Przyklejam" na górze forum 28.04.06, 00:10 Dzięki Compet, jesteś niezawodny. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kościół i parafianie. 27.04.06, 20:55 Sądzę,że jednak sporo jest u nas osób wierzących,świadczy o tym chociażby pełny kościół podczas niedzielnych Mszy.Chyba że dla większości osób wystarczy przyjść,odstać godzinę i mieć z głowy,poprostu "zaliczyć". Działa u nas w parafii chór dziecięcy(chyba też i młodzieżowy),są bielanki i lektorzy Pisma Św.Jednak ich działań i zachęty dla innych zbyt nie widać (niedawno jednak rozmawiał ze mną mój sasiad,jeden z lektorów,i zachęcał do takiego aktywnego udziału we Mszy;mam nadzieję,że jeszcze przed wakacjami uda mi się powyższe zrealizować). Pozdrawiam,Piotr. Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Kościół i parafianie. 28.04.06, 00:43 W zimie widziałam informację na murze kościelnym przy skrzyżowaniu Wysockiego i jeśli nie mylę nazwy, ulicy Bartniczej o spotkaniach ewangelizacyjnych w Kościele znajdującym się w tym właśnie miejscu. Marzą mi się takie spotkania w mojej parafii. Zaprzyjażnione ze mną małżeństwo, Państwo Grabowscy, prowadzą spotkania przedmałżeńskie w kościele przy Pl. Narutowicza. Są to ludzie wyjątkowi, posiadający dużą wiedzę biblijną, a także dużą wiedzę na temat funkcji małżeństwa i rodzicielstwa. Jeżdzą z cyklem sobotnio-niedzielnych konferencji dla małżeństw i dla rodziców. Odpowiadają na każde zaproszenie, jeśli jest taka potrzeba. Uczestniczyliśmy z mężem konferencji dla małżeństw kilka lat temu, gorąco polecamy. Chętnie też, jeśli będzie zgoda proboszcza i wola parafian pomożemy w jej organizacji. To takie pierwsze nieśmiałe propozycje ożywienia życia chrześcijańskiego. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kościół i parafianie. 30.04.06, 09:08 Kościół przy Wysockiego,p.w. Matki Bożej Rózańcowej był moim pierwszym kościołem parafialnym.Jest tam duża parafia(porównując naszą,malutką)i są dobrze zorganizowane rózne formy rozwoju życia religijnego. We dwoje(może ktoś jeszcze dołączy do nas?)byśmy któregoś dni poszli do ks. proboszcza do kancelarii i poruszli z nim kilka spraw,naszych pomysłów,które pomogą lepiej "zorganizować" nasz rozwój religijno-duchowy. Na Twoją(zbogdańca)odpowiedz czekam na forum lub w poczcie gazetowej. Pozdrawiam,Piotr. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kościół i parafianie. 10.05.06, 17:58 W najbliższy piątek,12 maja,jesteśmy umówieni z ks.Proboszczem.Jeżeli ktoś jeszcze chce się dołączyć,proszę o info na skrzynkę gazetową. Pozdrawiam,Piotr. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kościół i parafianie. 11.05.06, 14:09 Ps.Moja skrzynka:mieszbia@gazeta.pl Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Kościół i parafianie. 12.05.06, 21:23 Spotkanie z ks. Proboszczem odbyło się. Przebiegało w miłej atmosferze. Przedstawiliśmy ks. Proboszczowi pomysły na uaktywnienie się życia chrześcijańskiego w naszej parafii. Umówiliśmy się, że z działalnością ruszymy od września. Pierwsze robocze spotkanie odbędzie się w połowie sierpnia. Jesteśmy otwarci na Wasze uwagi i potrzeby związane z tą formą aktywności lokalnej. Czekamy na Wasze sugestie na forum w tym wątku lub do naszych skrzynek gazetowych. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link
mieszbia Pielgrzymka Ojca Św. do Polski. 19.05.06, 19:17 26 maja Papież-Benedykt XVI odprawi Mszę Św. w Warszawie na Placu Piłsudskiego. Nasz Proboszcz zamówił 400 kart wstępu.Niestety,parafia otrzymała dużo mniej.Wczoraj wieczorem w kancelarii było jeszcze kilkanaście.Jeżli pragnie ktoś być na tej Mszy,powinien jak najszybciej udać się po taką kartę. Pzdr,Piotr. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Pielgrzymka Ojca Św. do Polski. 29.05.06, 06:56 Zaproszenie na debatę o pielgrzymce Benedykta XVI #MK 2006.05.27 23:00 Stowarzyszenie Młodzi Konserwatyści zaprasza do udziału w debacie podsumowującej pielgrzymkę Papieża Benedykta XVI do Polski Gośćmi spotkania bedą: Paweł Milcarek filozof, publicysta, redaktor naczelny kwartalnika Christianitas ks. Piotr Główka moderator diecezjalny Ruchu Światło-Życie Diecezji Warszawsko Praskiej, duszpasterz młodzieży Szymon Hołownia dziennikarz i publicysta, autor książki "Kościól dla średnio zaawansowanych" Zapraszamy we wtorek, 6 czerwca o godz. 18.00. Spotkanie odbedzie się w sali katechetycznej Katedry Warszawsko-Praskiej ( z tyłu katedry). Zapraszamy! Paweł Stańczyk prezes MK Paweł Zajc przewodniczący MK w W-wie Odpowiedz Link
mieszbia Boże Ciało. 04.06.06, 12:09 Ksiądz Proboszcz zaprasza osoby chętne do budowy ołtarzy. Spotkanie w poniedziałek,5.06. godz.17.00-kancelaria. Pzdr,Piotr. Ps.Proszę o umieszczenie powyższego "na górze" przez 2 dni. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Boże Ciało. 14.06.06, 18:14 Procesja po Mszy o godz. 11.30. Ps.Od 5.00 budujemy Ołtarze. Odpowiedz Link
kruchy111 Re: Kościół na Głębockiej. 06.06.06, 10:33 (((( stała sie rzecz straszna 18czerwca ksiądz proboszcz odchodzi z naszej parafi!!!!! ech taki fajny ksiądz wielka strata dla naszej parafi Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kościół na Głębockiej-zmiana godziny. 12.11.06, 11:39 Od przyszłej niedzieli,na prośbę parafian, Msza św. z godz. 12.30 zostaje przeniesiona na godz.13.00. Pzdr,Piotr. Odpowiedz Link
kate777 Pierwszy piątek miesiąca 01.12.06, 07:53 A ja mam pytanie dotyczące organizacji pierwszych piątków miesiąca. Czy jest jakaś dodatkowa popołudniowa Msza Św. ze spowiedzią dla dzieci, czy też spowiedź odbywa się w ramach wieczornej Mszy Św. o 17.30? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Kasia Odpowiedz Link