sibeliuss 04.03.08, 09:21 Mikrobusy linii 204 jeżdżą na Białołękę dopiero od soboty, a ZTM już grozi, że wycofa je z ul. Skarbka z Gór. Powód? Parkujące wzdłuż jezdni auta utrudniają przejazd www.zw.com.pl/artykul/226966.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamilliaa Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 04.03.08, 11:03 Nie ma sie czemu dziwić. Gdzie mają parkować, jak deweloper przewiduje 1 miejsce na 1 lokal (na to pozwala plan zagospodarowania), a większość mieszkańców ma po 2 samochody... Pomijam niechęć do kupowania tych miejsc. Poza tym Straz Miejska mogłaby zacząć wywozic te samochody a nie wkładać kartkę za wycieraczkę informującą, że z dniem 1.03 zmieniła sie organizacja ruchu. Tę organizację możnabyło zmienic wcześniej i kartki wkładać wcześniej, a nie po 1 marca... Oczywiście ci co parkuja z autobusów nie korzystaja więc mają to głęboko... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 04.03.08, 11:55 I będzie jak na Kabatach, gdzie zdesperowani pasażerowie 504 zaczęli tłuc lusterka w źle zaparkowanych samochodach. Odpowiedz Link
contrra Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 04.03.08, 12:04 a w sumie wystarczyłoby, żeby się Straż Miejska przejechała z blokadami... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 04.03.08, 13:46 contrra napisał: > a w sumie wystarczyłoby, żeby się Straż Miejska przejechała z > blokadami... -- Wystarczy 3 razy dziennie. Odpowiedz Link
kamilliaa Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 09:17 Jak z blokadami to wystarczy raz... Odpowiedz Link
tw.zecik Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 09:45 contrra napisał: > a w sumie wystarczyłoby, żeby się Straż Miejska przejechała z > blokadami... A w sumie wystarczyło by jak by urzędnicy używali mózgu do myślenia, zamiast teraz karać tych co nie mają gdzie zaparkować, powinni wymusić na developerze budowę odpowiedniej ilości miejsc parkingowych Odpowiedz Link
contrra Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 10:44 sczerze mówiąc to nie bardzo obchodzą mnie przepychanki dotyczące miejsc parkingowych - ja bym chciał, żeby autobus miał przejazd - więc chyba zadzwonię do Straży Miejskiej i im podpowiem pomysł. Jeśli zaś komuś nie pasuje liczba miejsc parkingowych, może zadzwonić do DD albo burmistrza i poprosić, żeby wymógł stworzenie większej liczby miejsc parkingowych. tw.zecik napisał: > A w sumie wystarczyło by jak by urzędnicy używali mózgu do myślenia, zamiast > teraz karać tych co nie mają gdzie zaparkować, powinni wymusić na developerze > budowę odpowiedniej ilości miejsc parkingowych Odpowiedz Link
tw.zecik Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 13:22 contrra napisał: > sczerze mówiąc to nie bardzo obchodzą mnie przepychanki dotyczące > miejsc parkingowych - ja bym chciał, żeby autobus miał przejazd - > więc chyba zadzwonię do Straży Miejskiej i im podpowiem pomysł. > Jeśli zaś komuś nie pasuje liczba miejsc parkingowych, może > zadzwonić do DD albo burmistrza i poprosić, żeby wymógł stworzenie > większej liczby miejsc parkingowych. Zgoda, mnie chodzi by zlikwidować przyczyny i skutki. Najprostsze wyjście przy następnej budowie DD, ratusz powinien wymóc wybudowanie ogólnodostępnego parkingu, tylko nie w polu, tak jak teraz, bo nikt o zdrowych zmysłach nie postawi tam samochodu. W końcu o warunkach zabudowy, nie decyduje developer, nie ma parkingu, nie ma budowy. Odpowiedz Link
kamilliaa Burmistrz... 06.03.08, 21:11 Burmistrz już umył ręce. Wreszcie odpisał na któryś list w sprawie miejsc parkingowych - urząd dzielnicy nie ma na to wpływu bo zgody na budowę udziela biuro projektowania miasta czy coś takiego... a DD od początku umywało ręce bo przecież oni maja takie pozwolenie na budowę a nie inne i nie zbudują więcej miejsc niż muszą bo nikt ich nie kupi... Odpowiedz Link
tszczesn Re: Burmistrz... 06.03.08, 21:41 kamilliaa napisała: > a DD od początku umywało ręce bo przecież oni maja takie pozwolenie na budowę a > nie inne i nie zbudują więcej miejsc niż muszą bo nikt ich nie kupi... Jak nie kupi to znaczy, że nie ma zapotrzebowania. Jak Straż Miejska zacznie gonić cwaniaków mających samochód i oszczędzających na miejscu parkingowym to nagle popyt się pojawi i miejsca parkingowe zaczną się lepiej sprzedawać. Jak dla mnie to powinien być (a może już jest?) obowiązek wyposażenia każdego sprzedawanego lokalu w miejsce parkingowe. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 11:24 To żaden argument. Czy z braku miejsca możesz zaparkować na chodniku, tak ze ludzie bedą omijali Twój blachosmród trawnikiem lub jezdnią? Odpowiedz Link
twrona Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 12:12 Zgadzam się, że ilość miejsc parkingowych powinna wynosić co najmniej 1.5 * liczba lokali. Wiadomo, że są rodziny w których są dwa lub nawet więcej aut. Jednak mam wrażenie, że wiele osób spośród parkujących na chodnikach jest sama sobie winna. Powiem jak to było na naszym osiedlu: Każdy z mieszkańców miał prawo wykupić miejsce. Do zakończenia budowy musiał się zdeklarować, czy chce miejsce, czy nie. Wiele osób zrezygnowało licząc na to, że będą parkowali pod klatką i zaoszczędzą na koszcie miejsca. Sam słyszałem komentarze w stylu "nie jestem frajer, nie będę płacił za miejsce skoro mogę parkować pod klatką za darmo". Taka możliwość istniała do zakończenia budowy. Gdy się jednak okazało, że nie mają już gdzie parkować, zaczęli walić drzwiami i oknami do developera, żeby sprzedał im miejsce. Jednak było już za późno, bo miejsca zostały sprzedane. Teraz kombinują jak się da, żeby wjechać na miejsca dla gości jako "gość" lub znaleźć miejsce w pobliżu osiedla. Zdarza się, że auta parkują przy samej bramie, utrudniając wyjazd. Takie osoby mają za nic to, że utrudniają życie innym. Są wręcz źli że nie mają własnego miejsca i parkują tam gdzie im pasuje. Są też tacy, którzy nie kupili miejsca, bo nie było ich na nie stać. Ci są w pewnym sensie pokrzywdzeni, bo nie mieli wyjścia. Traktowanie ich na równi z "cwaniakami" jest nie fair. Zanim napuścicie na nich Straż Miejską, może należałoby się zastanowić (pogadać z DD) o zorganizowaniu miejsc do parkowania tak aby droga była przejezdna. Nie mówię o betonowym parkingu, który jest kosztowny. Może to być kawałem ubitej ziemi z drewnianymi palikami wyznaczającymi miejsca. Jest trochę terenów wokół osiedla Derby i zapewne większość z nich należy już do DD. Dopóki nie ma alternatywy, chodniki będą zajęte Odpowiedz Link
contrra Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 12:30 No to niech teraz ci nie-frajerzy zdejmują sobie blokady z kół. twrona napisał: > Sam słyszałem komentarze w stylu "nie jestem frajer, nie > będę płacił za miejsce skoro mogę parkować pod klatką za darmo". Odpowiedz Link
logistic_2000 Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 19:22 Ja jestem takiego zdania żeby ZTM jak najszybciej skróciło trase i autobus nie wieżdżał na Derby. No bo dlaczego mają cierpieć mieszkańcy kolejnych przystanków na które autobus dojeżdża nieraz z 5 minutowym spóźnieniem. W poniedziałek na przystanek Gryfitów 204 dojechało z 6 minutowym spóźnieniem. Gdy samochody znikną to wtedy niech autobus wróci. Straz miejska tu pewnie nic nie pomoże ale najlepszym sposobem są sami mieszkańcy. Niech zmuszą tych którzy źle parkują... wystarczy "słowne napiętnowanie" Odpowiedz Link
marta2p Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 20:45 Żeby nie było blokad,mandatów itp., a i autobus mógł jeździć ,można postawić słupki lub też donice kamienne, co skutecznie uniemożliwi parkowanie. Kwestia nowego parkingu leży raczej w gestii DD, chociaż wątpie, żeby poświecił kawałek ziemii, na którym móglby postawić 1 blok więcej Takie są niestety teraz realia. Odpowiedz Link
tszczesn Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 05.03.08, 20:53 logistic_2000 napisał: > Ja jestem takiego zdania żeby ZTM jak najszybciej skróciło trase i > autobus nie wieżdżał na Derby. W żadnym wypadku. 204 teraz jest znakomitym dojazdem na Bródno z jednej strony i do 120 z drugiej. > najlepszym sposobem są sami mieszkańcy. Niech zmuszą tych którzy źle > parkują... wystarczy "słowne napiętnowanie" Nic to nie da Na elementarny brak kultury nie pomogą żadne środki poza przysłowiową pałą. Po prostu pewna kategoria ludzi ma innych głęboko gdzieś i nic poza naprawdę nieprzyjemną konsekwencją nie jest w stanie ich zmusić do uwzględnienia potrzeb innych ludzi. Dotyczy to zresztą nie tylko kierowców, ale i np. palaczy. Odpowiedz Link
olcikowska Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 07.03.08, 19:28 tu sie chyba zapomina, ze parkuja tam nie tylko mieszkancy, ale takze ci wozacy dzieci np do przedszkoli rozumiem zakazac parkowania po jednej stronie, ale po dwoch to juz zdecydowana przesada! ciekawa jestem czy dalej bedzie taka zgoda ze straza miejska i namawianie do blokady kol, kiedy osiedle skonczy sie budowac i okaze sie, ze przy takim tlumie ludzi, nie ma tam zupelnie gdzie parkowac... Odpowiedz Link
tszczesn Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 07.03.08, 20:02 olcikowska napisała: > tu sie chyba zapomina, ze parkuja tam nie tylko mieszkancy, ale > takze ci wozacy dzieci np do przedszkoli I trwa to cały dzień i noc? Bo jakoś mi się wydaje że to minutę lub dwie zajmuje > rozumiem zakazac parkowania po jednej stronie, ale po dwoch to juz > zdecydowana przesada! > ciekawa jestem czy dalej bedzie taka zgoda ze straza miejska i > namawianie do blokady kol, kiedy osiedle skonczy sie budowac i okaze > sie, ze przy takim tlumie ludzi, nie ma tam zupelnie gdzie > parkowac... Na parkingach osiedlowych i nigdzie indziej. Skarbka z Gór jest to w zasadzie uliczka osiedlowa, tu mieszkają ludzie, ciągłe przeciskanie się pomiędzy zaparkowanymi samochodami przyjemne nie jest. No i jeszcze kwestia estetyki - ulica gęsto ozdobiona samochodami dla mnie gorze wygląda od ulicy obsadzonej drzewami czy kwietnikami. Odpowiedz Link
kamilliaa Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 08.03.08, 05:41 Napisz jak to robisz w minutę? Dojście ze szkrabem te 300 czy 500m rozebranie go z zimowego ubrania i powrót? I wszystko w minutę? Odpowiedz Link
tszczesn Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 08.03.08, 12:24 kamilliaa napisała: > Napisz jak to robisz w minutę? Dojście ze szkrabem te 300 czy 500m rozebranie g > o > z zimowego ubrania i powrót? I wszystko w minutę? Nie mówię o minucie z zegarkiem w ręku, a o fakcie, że trwa to generalnie chwilę a nie pół dnia. A pod przedszkolem nie ma parkingu dla rodziców? Zresztą mam wrażenie, że o duperele teraz spór idzie Odpowiedz Link
olcikowska Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 11.03.08, 10:03 wiadomo, ze nie dyskutujemy, czy rajstopki sie sciaga dziecku z minute czy dwie. zreszta roznica zadna, bo straz miejska nawet za te przyslowiowa minute mandat wlepia. przypominam, ze poza przedszkolem, jest tez poczta, apteka i 2-3 sklepy. o ile dosklepow mozna nie wchodzic, o tyle na poczte niestety, czasami trzeba, a parking jest wielkosci chusteczki do nosa. chyba naiwnie jest myslec, ze w warszawie, na tak ogromnym, wciaz rozbudowujacym sie osiedlu, mozna zrobic glowna ulice deptakiem... Odpowiedz Link
slawekc71 Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 11.03.08, 11:43 Ale też nie można zrobić jednym wielkim darmowym parkingiem.Trzeba też myśleć o osobach ,które nie mają samochodów.Dla samochodów są parkingi.Na pocztę można dojść spacerkiem. Odpowiedz Link
tszczesn Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 11.03.08, 15:19 olcikowska napisała: > przypominam, ze poza przedszkolem, jest tez poczta, apteka i 2-3 > sklepy. > o ile dosklepow mozna nie wchodzic, o tyle na poczte niestety, > czasami trzeba, a parking jest wielkosci chusteczki do nosa. Przed przedszkolem jest parking z informacja, że jest tylko dla klientów. Przed poczta jest parking na co najmniej sześć samochodów (zastawiony przez mieszkańców, ale to inna sprawa). Przed sklapem takoż jest gdzie zaparkować. > chyba naiwnie jest myslec, ze w warszawie, na tak ogromnym, wciaz > rozbudowujacym sie osiedlu, mozna zrobic glowna ulice deptakiem... Deptakiem nie, zwykłą ulicą, a samochody mieszkańców powinny być zaparkowane na terenach osiedli. I są miejsca gdzie tak jest, co i lepiej wygląda i wygodniej się żyje. Odpowiedz Link
tw.zecik Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 11.03.08, 20:22 olcikowska napisała: > > chyba naiwnie jest myslec, ze w warszawie, na tak ogromnym, wciaz > rozbudowujacym sie osiedlu, mozna zrobic glowna ulice deptakiem... Tu chodziło o to, żeby chodnik był chodnikiem. Odpowiedz Link
andre-nikus Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 13.03.08, 10:43 Pasażerowie na innych przystankach cierpią nie z powodu tego, że autobus na Derbach nie ma jak przyjechać, lecz dlatego, że już na drugi(sic!) przystanek za pętla 204 przyjeżdża spóźnione 10 minut, albo i więcej. W ubiegłym tygodniu na dodatek mikrobusem kierował człowiek, który nie znał trasy i dwukrotnie pomylił drogę. Pierwszy raz zapomniał skręcić na Zbyszka z Bogdańca a potem już na Kondratowicza chciał jechać prosto, zamiast skręcić w lewo. Pomijam fakt, że na przykład dziś (ale nie tylko) kierująca mikrobusem jednocześnie prowadziła samochód i rozmawiała przez telefon... Na przyszłość proponuję sprawdzić jak wygląda ulica Skarbka z Gór, oraz jak kierowcy wywiązują się ze swoich obowiązków, a dopiero potem proponować zmianę trasy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
sibeliuss Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 13.03.08, 10:51 Prawda jest taka, że 204 nie bylo linią zbyt potrzebną. Średnie zapełnienie to 10 osób. Wczoraj na Łabiszyńskiej w wozie było 14 osób z czego 10 wysiadło wzdłuż Białołęckiej. Derbom i Zielonej Białołęce wystarczyłaby jedna linia co 3 minuty koniecznie do metra. Inne relacje są zbędne. Zmieniając pastwisko pasterze ustawiają barierki, żeby cała zwierzyna biegła jednym torem. Na ZB wszyscy do Centrum muszą jechać metrem, to wstyd jechać tramwajem. Licząc korek na Wincentego i Starzyńskiego jazda do metra i metro, a jazda linią 4 różni się o 6 minut. Odpowiedz Link
contrra jak z Derb dojechać bez auta do ratusza? 13.03.08, 13:32 Słusznie - dużo rozsądnij by było, gdyby 204 jechało do PKP ale do PKP Żerań i dalej do Modlińskiej, gdzie można się przesiąść w ekspresowe autobusy jadące do Wilsona. A jeszcze lepiej, jakby trasa była predłużona do Ratusza Białołęki - bo niby jak ktoś, kto nie ma samochodu może teraz szybko dotrzeć z domu do okienka w urzędzie? Trzeba robić wielkie koło przez Bródno z kilkoma przesiadkami. To skandal, żeby Białołęka była tak podzielona. sibeliuss napisał: > Prawda jest taka, że 204 nie bylo linią zbyt potrzebną. > Średnie zapełnienie to 10 osób. Wczoraj na Łabiszyńskiej w wozie > było 14 osób z czego 10 wysiadło wzdłuż Białołęckiej. Derbom i > Zielonej Białołęce wystarczyłaby jedna linia co 3 minuty koniecznie Odpowiedz Link
sawicewa1 Re: jak z Derb dojechać bez auta do ratusza? 14.03.08, 14:18 Do Ratusza Białołęckiego była wcześniej linia 104 (z Bródna ul. Białołęcką, Płochocińską do Modlińskiej), ale było mało chetnych do jazdy na Tarchomin i ją skrócono. A linia 204 jest bardzo potrzebna "w poprzek". Może np. 134 przedłużyć tak, by kończyła się przy Ratuszu, bo 204 można bezpośrednio dojechać również np. do DK "Świt" lub na cmentarz Bródnowski i nie ma sensu jej kierować jako kolejną na Żerań, gdzie dojeżdża 104,134,132. Odpowiedz Link
krysich Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 15.03.08, 00:38 Jak można wypisywać takie bzdury! Pomyśl "drogi sąsiedzie", że nie tylko na Derbach mieszkają ludzie. Mieszkańcy Białołęckiej, mieszkańcy poprzecznych ulic do Białołęckiej (osiedla domów jednorodzinnych), a także dzieci do szkoły 231 mogą wreszcie dojechać, starsze wydostać się z Białołęki, bo póki co średniej szkoły tu długo nie będzie. Pewnie się zdziwisz, ale to też Zielona Białołęka. Można dyskutować o końcowym przystanku, ale nie o tym,czy autobus 204 jest potrzebny. JEST BARDZO POTRZEBNY! Dzięuję wszystkim, którzy przyłożyli się do jego uruchomienia. Nie szukajmy w całym dziury! Ufff... Mimo wszystko pozdrawiam ! Odpowiedz Link
kamilliaa Re: [ZW] ZTM wycofa linię 204 z wjazdu na Derby? 24.03.08, 04:52 Chyba przegiąłeś. Linia 204 miała być między innymi transportem do szkół.Patrząc na zapełnienie na Skarbka nie widzę by to był taki zły wybór. Jasne bywa czasem 2 pasażerów a czasem 15. Trudno żeby każdy kurs był równie zapełniony. Poza tym nie wszyscy gnają do Centrum. A ulica Skarbka już nie stanowi problemu. Miło znowu po kilku latach popatrzeć na szeroka przejezdna ulicę... Odpowiedz Link