polisemia 12.01.06, 00:03 Tyle wersji, ale która jest prawdziwa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giks Re: Jak powinno się pić Tequile? 12.01.06, 10:31 Ponoc: Białą, Silver, Blanco ( bo różnie ją nazywają) pija się zwyczajnie z cytrynką i solą :) czyli -> sól - tequila -i cytrynka :) a złotą, Gold pija się tak samo tylko zamiast soli mamy cynamon a zamiast cytryny pomarańcze, ale sa i tacy co poją złotą tak jak blanco tak naprawde to tylko kwestia gustu i smaku ;) zupełnie jak z kawą jeden pije z cukrem inny bez, ktoś ze śmietanką, jeszcze inny np. z Baileysem a jeszcze inny nie pija wcale bo nie lubi :))) Odpowiedz Link
brix1972 Re: Jak powinno się pić Tequile? 12.01.06, 11:20 Rytuał Tequilli przedtstawia sie nastepujaco: Sól i cytryna: Na na rekę sypiemy sól, oczywiscie siup do buziuchny, następnie CYTRYNA a nie Tequilla.. mieszamy sól z cytrynką, i na koniec Tequilla. Chodzi o to by w ustach pozostał delikatny smak Tequilli a nie sama cytryna. Tak nauczono mnie pić w Meksyku. Piłem wczesniej w kolejnosci sól, Teq i na koniec cytryna, ale okazało się to błędem. Musze powiedzieć, że sposób z Teq na koncu jest smakowo zdecydoanie lepszy i pozwala poczuć smak alkoholu. Smacznego:))))) Złota poodbnie ale rzeczywiscie zamiast soli ćwiertka pomaranczy umorusana cynamonem:))) Odpowiedz Link
hubar Re: Jak powinno się pić Tequile? 12.01.06, 12:17 No właśnie też słyszałem o tej wersji, że ta cytrynka na końcu to jakiś wymysł w Polsce, gdzie jest zagryska. Odpowiedz Link
yatsec Tak sie wlasnie pije Tequile 28.04.06, 16:12 brix1972 napisał: > Rytuał Tequilli przedtstawia sie nastepujaco: > > Sól i cytryna: > > Na na rekę sypiemy sól, oczywiscie siup do buziuchny, następnie CYTRYNA a nie > Tequilla.. mieszamy sól z cytrynką, i na koniec Tequilla. Chodzi o to by w > ustach pozostał delikatny smak Tequilli a nie sama cytryna. Tak nauczono mnie > pić w Meksyku. Piłem wczesniej w kolejnosci sól, Teq i na koniec cytryna, ale > okazało się to błędem. Musze powiedzieć, że sposób z Teq na koncu jest smakowo > zdecydoanie lepszy i pozwala poczuć smak alkoholu. Smacznego:))))) Złota > poodbnie ale rzeczywiscie zamiast soli ćwiertka pomaranczy umorusana cynamonem: > ))) J.W. Na butelkach zwyklej Olmeki jest wlasnie taki sposób picia. ALE CYNAMON I POMARAŃCZA ??!! To chyba polski wymysł... W meksyku na pewno tak nie piją tekili... Odpowiedz Link
3promile Re: Tak sie wlasnie pije Tequile 28.04.06, 16:50 Ja lubię metodę "rapido" Do szklaneczki typu old fashined wlewamy tequilę i dwa razy tyle mixa (sprite, seven up, tonic), przykrywamy wafelkiem, robimy energiczne jebudu o blat, aż się porządnie spieni i pijemy duszkiem. Odpowiedz Link
hubar old-fashioned 28.04.06, 23:22 Ten typ szklanki nazywany jest też "łiskaczówką"? www.e-drinks.com.pl/szklo/szklo1.htm Odpowiedz Link
yatsec To sie nazywa "tequila poper" lub 10.07.06, 14:26 tequila boom-boom (mam na mysli to ze spritem). Odpowiedz Link
999s Re: Tak sie wlasnie pije Tequile 09.07.06, 16:10 no ja to słyszałem jako tekila bum bum ;))) Odpowiedz Link
korsarz3 Re: Jak powinno się pić Tequile? 12.01.06, 13:26 A jak to wygląda z temperaturą? Ciepła, schłodzona, czy zmrożona? Odpowiedz Link
brix1972 Re: Jak powinno się pić Tequile? 12.01.06, 17:24 Cytrynka powinna byc zimna, a Tequilla w temp pokojowej Odpowiedz Link
hubar Re: Jak powinno się pić Tequile? 13.01.06, 13:18 Tequilla temperatura pokojowa, dodatki (cytryna lub pomarańcz) schłodzone. Odpowiedz Link
kazimierzp limonka, a nie cytryna 13.01.06, 13:47 To powinna być limonka, a nie cytryna (to taka "inaczej kwaśna" odmiana cytrusa). Odpowiedz Link
korsarz3 Re: limonka, a nie cytryna 13.01.06, 13:57 Róznica między limonką a cytryną jest taka, jak między Finlandią Lime a Absolut Citron. Odpowiedz Link
hubar Geneza 16.01.06, 16:55 Spocony i przez to słony Meksykanin polizywał słoną dłoń. Następnie wyciskał sok z cytrusa prosto do gęby. A na koniec wypijał Tequilę, tak aby to jej smak pozostał na podniebieniu. Odpowiedz Link
hubar Jakie są Tequile - rodzaje 28.04.06, 15:14 Znalazłem świetny post z wyjasnieniem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=524&w=26025251&a=26034336 Odpowiedz Link
allexamina Re: Jakie są Tequile - rodzaje 06.07.06, 02:10 No prosze znalazlam nawet wlasny post sprzed wiekow. ;o) Odpowiedz Link
jot-23 Re: Jak powinno się pić Tequile? 08.05.06, 16:01 ja tylko jako glowny skladnik frozen margaritas :) tequila jakis triple sec (np Cointreau) limeade (albo lime juice + cukier) lod... i to wszytko, zblendowac i gotowe. Odpowiedz Link
nadinka_nadinka troche OT 08.05.06, 22:46 kiedys w jakims pismie dla mezczyzn przeczytalam sposob jak do uciech wlasciwych zastosowac ;-) ale kolejnosc byla standardowa: sol, teq i cytryna. osobiscie wole teq na koncu albo margarite, jakkolwiek to sie pisze ;-) Odpowiedz Link
marxx Inszy sposob 14.05.06, 03:02 Od jakiegos czasu w knajpkach (pewno nie wszystkich) W Chicago rozpowszechnia sie sposob picia tequili zagryzajac mandarynka (ok dwa zabki tego owocu za jednym razem) Czyli tak tez mozna......A jesli chodzi o sposob picia naprawde spragninych Meksykanow , to pewnie jak u nas...Z gwinta i bez zagrychy. Odpowiedz Link
allexamina Re: Jak powinno się pić Tequile? 06.07.06, 01:40 Wersji picia czy wersji tequili? Krotki kurs: Sa dwa rodzaje tequili: 1) Tequila 100% Agave - z soku niebieskiej agawy, musi byc butelkowana i destylowana w Meksyku, wystepuje jako Blanco, Reposado, lub Anejo (o czym za chwile). 2) Tequila - musi byc zrobiona co najmniej z 51% soku z niebieskiej agawy, moze byc butelkowana poza Meksykiem, wystepuje jako Blanco (Silver), Gold, Reposado lub Anejo. Sa 4 typy tequili: Blanco (Silver) Oro (Gold) Reposado Anejo i czasami podaje sie 5, choc nie uznany typ, Reserva. Blanco jest przezroczysta i klarowna jak woda. Zostala zabutelkowna zaraz po destylacji. Zwykle jest ostra w smaku jak samogon. Pija sie ja z malych kieliszkow jak do wodki (60 gram), ktore nazywaja sie "caballito". Lizanie soli i zagryzanie limonka jest wymyslem hollywodzkim i dotyczy tylko najgorszych gatunkow tequili (np. tej z robalem). Gringos zwykle pija Blanco, Meksykanie zwykle pija Reposado. Oro jest to po prostu kolorowane Blanco (zwykle z dodatkiem karmelu). Gold uzywana jest do drinkow, np. do Margaritas. Reposado to tequila ktora dojrzewala po destylacji w beczkach z bialego debu 2-12 miesiecy, po czym jest butelkowana. Jest lagodna w smaku, ma ladny zapach i lekko slomkowy kolor. Reposado pije sie tak samo jak sie pije dobre brandy. Anejo to tequila, ktora dojrzewala co najmniej 12 miesiecy. Ma bursztynowy kolor, nieco lesny smak. Anejo podaje sie w kieliszkach do koniaku. Anejo i Reposado to drogie trunki. Reserva to Anejo produkowana w limitowanej ilosci dojrzewajca dluzej, do 8 lat. Bardzo drogi trunek, porownywalny z bardzo drogimi koniakami. O dobrych markach innym razem... Allexamina (Mieszkam w USA, nie wiem jakie gatunki tequili sa dostepne w Polsce, jestem zaciekawiona bo we wrzesniu jade do Polski i chcialabym przywiesc ojcu taka ktorej w Polsce nie ma, czy ktos moglby mi powiedziec co w Polsce jest w sprzedazy? Mowie oczywiscie o Reposado nie Blanco, ojciec i ja jestesmy powaznymi pijakami a nie jakimis gringos ;o) ) Odpowiedz Link
allexamina Re: uznanie! 07.07.06, 06:51 Powtorzylam sie - sorry, "nieznajacy" - ale zawsze sie denerwuje jak mlodzi nie maja szacunku dla takiego dobrego trunku jak tequila i pija jak najgorszy samogon.. ;o) Czy w Polsce mozna dostac mezcal? Odpowiedz Link
yatsec Re: uznanie! 10.07.06, 14:55 W Polsce są właściwie jedynie silver i gold. Reposado i innych raczej nie dostaniesz (no moze w niektorych sklepach w Warszawie). Odpowiedz Link