korsarz3
03.02.06, 20:49
Znalazłem pewien ciekawy artykuł, który ukazał się na WP.pl 23 listopada 2005.
Oto on:
finanse.wp.pl/POD,2,wid,8100217,wiadomosc.html?rfbawp=1132777242.709&ticaid=1104d
"Bułgarzy produkują miliony litrów domowego wina i setki tysięcy litrów
domowej rakii. Prawie połowa wingron przerabiana jest tam poza rejestrowanymi
wytwórniami wina i napojów alkoholowych. Jest to możliwie, ponieważ w
Bułagarii taka produkcja jest legalna.
W tym roku, według szacunków bułgarskiej Izby Winiarstwa wyprodukowano domowym
sposobem 35% rakii, to jest o połowę mniej niż w roku ubiegłym. Specjaliści
twierdzą , że ponowny wzrost może nastąpić już w przyszłym roku gdy wejdą w
życie podwyżki akcyzy i wzrosną ceny alkoholu.
Rakija to wysokoprocentowy napój alkoholowy powstaje najczęściej z winogron
lub śliwek, lecz także z innych owoców, takich jak morele, gruszki, jabłka a
nawet figi."