Dodaj do ulubionych

ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujecie?

05.02.06, 21:33
do dziś z rozrzewnieniem wspominam urlop spędzony na słowacji
wysokie tatry, sprzyjająca pogoda, niewielu turystów i PIWO.
co za wybór...
każdy browar dostępny jest w 3 odmianach, ze względu na zawartość ekstraktu,
każdy dostępny w wersji ciemnej (również x 3 )

jedyne ogólnodostepne wpolsce ciemne piwo to okocim palone
nawet portery (za którymi już nie przepadam)widuję na półkach coraz rzadziej..
pytanie;
nie lubicie ciemnego piwa -> dlatego browary go nie produkują
czy też może;
browary go nie produkują -> nie wiecie co tracicie -> nie macie potrzeby
picia ciemnego piwa?

czemu łatwiej jest tu sprzedać zaprawiany spirytem piwopododny sikacz 9,5%,
niż łagodne, ciemne piwko?

ps. witam na forum
to dla mnie niezła okazja do odświeżenia tego nicka...
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 05.02.06, 21:38
      Tu moja duża pretensja do EB. Browar Spiż we Wrocławiu wypuścił fantastyczne
      piwo Red. Później markę wykupił EB, później zmienił etykietkę. A potem niestety
      przestał produkować. Jedyne porównywalne to Guinness z jasną etykietką, albo
      brązowy Murphy, ale do pięt nie dorastają byłemu, czerwonemu EB.
      A pamięta ktoś jeszcze bardzo nietypowe ciemne piwo Grodziskie ?
      • kolorowa_diablica Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 05.02.06, 22:58
        jesli chodzi o ciemne piwa... irlandzkie stouty... Guinness, Beamish... niebo w gębie... mmm... aż slinka cieknie...
        ale ciemnych piw rodzimej produkcji nie spożywałam, więc nie wiem :)
        • jan-w Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 05.02.06, 23:19
          Beamish, tak. Strasznie się ucieszyłem, kiedy po poznaniu go na Cyprze,
          zobaczyłem że dotarł do Polski. Ale czerwonemu EB, nic nie dorówna. Obawiam się
          że już go nie poznasz. Pamiętam jak w szafie chłodniczej sklepu na
          Bernardyńskiej (Wałbrzyskiej/Nowoursynowskiej - nie wiem jak w tym miejscu się
          nazywa - Warszawa-Ursynów), odkryłem 5 zabytkowych butelek. To było ostatnie
          spotkanie.
          • sage81 Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 01.09.06, 00:57
            zgadzam sie, niezle bylo to piwo
    • kejcak Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 06.02.06, 02:11
      Ja na przyklad bardzo lubie ciemne piwa :)
      Ale w rozsadnych ilosciach, bardziej na smak. Oczywiscie wszelkie portery.
      Polecam bardzo dobry browar Krajan (www.krajan.com.pl/ - tylko cos
      kiepska ta strone maja). Produkuja ze 4 rodzaje ciemnych piw (porter, irlandzkie
      mocne, ciemne i cos jeszcze).

A na przyklad w miare rozczarowalem sie na piwku "heban". Zachwalali jako
      najlepsze w Polsce ciemne piwo (w jakims konkursie cos wygralo), a nic
      powalajacego (no i ma chyba tylko 5,5%).
      • kazisi Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 06.02.06, 19:58
        kejcak napisał:
        > A na przyklad w miare rozczarowalem sie na piwku "heban". Zachwalali jako
        > najlepsze w Polsce ciemne piwo (w jakims konkursie cos wygralo), a nic
        > powalajacego (no i ma chyba tylko 5,5%).

Rekord świata to to nie jest, ale wypite przed chwilą dwie szklanki napawają
        mnie optymizmem na przyszłość, jeśli chodzi o ciemne polskie piwa.
    • hubar Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 07.02.06, 01:58
      Ja nie przepadam. Ale fakt, bardzo rzadko można spotkać.
    • untochables Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 07.02.06, 19:20
      znam lubie toleruje
      problem jest tego typu że następnego dnia nie powinno się iść do pracy
      w hurtowych ilościach kac następnego dnia daje nieźle popalić

dlatego używam tego piwa tylko w małych ilościach smakowo
    • lilarose Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 08.02.06, 09:26
      Ja bardzo lubię piwa typu porter, np. Żywca Portera, tylko mało gdzie mam
      okazje trafić na 0,5 l, a szkoda. Ostatnio trafiłam na takowe w Zakopanem, ale
      z Warszawy to troche daleko :)
      • sage81 Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 01.09.06, 01:03
        lubie tego porterka. przez jakis czas mozna je bylo kupic bez problemy, potem
        zniknelo, a teraz znow widuje je w co drugim sklepie. no, co trzecim:) za to na
        stacji benzynowej kolo mnie znalazlem portera broka i byl naprawde dobry. jednak
        wykupilem tych parenascie butelek co mieli i - pomimo zapewnien - juz sie nie
        pojawil wiecej. polecm do sprobowania. wbrew swojej cenie - jakies 2.70 - dobre piwo
    • giger4 Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 16.02.06, 22:39
      Ciemne piwo....cos niesamowitego....Fakt wybór niewielki....ale jest cos o czym
      nikt nie napisał....Mianowicie ciemne piwo "Czarne" Browaru Fortuna z
      Miłosławia/k Wrześni...niebo w gębie. Nie najłatwiejsze do zdobycia, ale znane
      w Niemczech.Polecam.
      • kein_engel Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 17.02.06, 23:58
        do zdobycia w poznaniu :D
        fakt bardzo dobre
    • kochasz Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 20.02.06, 17:55
      guinness/beamish/murphy's prosto z kija w irlandzkim pubie, najlepiej w
      irlandii. smakosze potrafią wyczuć, jak daleko od kija stoi beczka. ja, jak na
      razie, widzę różnicę między beczką w irlandii a taką wytrzęsioną eksportową. no
      i mało kto umie w polsce nalać guinnessa...:-(. a z puszki, dobra, nie wypluję,
      ale mniej pyszne.
    • len.patentowany Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 24.02.06, 00:25
      polecam belgijskie szczególnie chmimay, rochefort (12),delirium nocturnum,
      st.feuillin, ciney ew. leffe, grimbergen. powinny być dostępne w polsce.
      zredefiniowały mi pojęcie piwa
    • markus.kembi Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 24.02.06, 14:39
      Ja ostanio szczególnie polubiłem pszeniczne ciemne. Mój ulubiony to Franziskaner
      Dunkel (jasny Franziskaner też jest cudo), ale polecam też inne pszeniczne - tak
      jasne jak i ciemne. Erdinger i Meisels Weisse w wersji ciemnej dostępne są ot
      choćby w hipermarketach.

Do tego oczywiście stouty - w przeciwnieństwie do wielu osób zawsze wolałem
      Beamish Irish Stout od Guinnesa.
      • mac_bakos Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 08.08.06, 00:39
        W UK ciemne - to były jedyne piwa jakie tolerowałem
    • asarwa Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 08.08.06, 22:45
      Znam i uwielbiam !! Mieszkam 25 km od wspaniałego małego browaru - Boss Witnica.
      Warzą świetnego portera znanego jako Ciemny Boss a ostatnio pojawił sie Kożlak
      !! Moc ok 6 % smak - niebo w gębie!! Fakt piwko trudno dostępne w kraju ale
      warto poszukac i spróbować.
      Dobre piwko ciemne to też piwko z Browaru Krajan :-) do dostania niekiedy w
      sieci Netto!
    • nadinka_nadinka Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 16.08.06, 20:16
      a ja tylko okocim palone i guiness. :)
      • nowawies29 Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 30.08.06, 14:02
        Ja polecam Amber Koźlak. Po prostu cud miód.
        • slawek.cichy Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 10.09.06, 01:54
          Popieram. Naprawdę nie trzeba kupować Guinessa zeby napic sie dobrego ciemnego
          piwa. Koźlaczek to naprawdę dobry wybór.
          • roberciunio Rzezane piwo 16.10.06, 14:28
            Polecam też piwo tzw: "rzezane" (z czeskiego).
            To połączenie pół na pół ciemnego i jasego.
            Oczywiście połączenie odbywa się tuż przed wypiciem.
            Pycha !
            • lamia68 Re: Rzezane piwo 06.12.06, 10:13
              Może spróbujecie ostatniego odkrycia mojego męża z naszej wyprawy do Niemiec :
              Schwarzbier Koestritzer (piwo czarne ). Do kupienia w makro,
              6 butelek ok. 24 PLN.
              Mój facet się zachwyca.
    • lilarose Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 23.01.07, 10:05
      Jeszcze bylo takie piwo Belfast ciemne, znalazłam gdzieś na głębokiej
      prowincji, z kija za 3zł/0,5 l
    • nano27 Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 23.01.07, 23:22
      ja uwielbiam piwo z browaru Fortuna. Piłam je w Poznaniu w paru knajpkach
      podczas studiów, myślałam, że muszę się z nim pożegnać i w jaki zachwyt wpadłam
      gdy ujrzałam je tydzień temu na półkach w "Piotrze i Pawle"!!!Nakupiłam i się
      delektowałam ;) Czerwony smok - Super!! Czarny smok jak dla mnie za słodkie...a
      co również ważne, kosztuje całe 1,76 w butelce, w puszcze w ogóle nie widziałam
    • al-kochol Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 25.01.07, 12:10
      piwo musi byc jasne i przejrzyste, takie jak je Czesi wymyslili w miescie
      Pilzno!! wszystkie inne piwa, tj metne, ciemne, albo wrecz czarne, jak ten
      obrzydliwy Guinness ---
    • turn1 Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 02.02.07, 13:29
      Belfast!!!
      • qubraq Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 02.02.07, 16:35
        turn1 napisał:

> Belfast!!!

też Belfast, poza tym Kilkenny, tez jest dosc ciemne - bursztynowe!
    • chestanczyk Karlovackie tmave 04.03.07, 20:36

pokazao się kilka miesięcy w sieci tesco i zniknęło.
      Teraz musiałbym z Warszawy do Nachodu co najmniej.
      Z kija lepsze, szcególnie w małej knajpce u podnóża Hradczan.
    • kawaiwuzetka Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 03.04.07, 21:37
      Czeski Kozel Tmavy to mój nr 1. Najlepszy w knajpie, z gęstą pianą, z butelki
      taka już nie będzie. Z polskich - wspomniany już Krajan, szkoda tylko, że trudno
      go dostać.
    • tres.pimientos Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 03.04.07, 23:17
      Guinness po stokroc!! :)

fotoforum.gazeta.pl/3,0,579010,2,1.html - kusi? :) I nalezy pamietac, ze
      na jednym "black stuff'ie" nie mozna poprzestac. Bo, jak to mowia Irlandczycy,
      czy ptak moze uleciec na jednym skrzydle? ;)

fotoforum.gazeta.pl/3,0,579010,2,1.html - a tutaj sie ladnie rozdwoil,
      tym razem nie w irlandzkim pubie a w angielskim, nad Tamiza. W tle majaczy The
      Canary Wharf.

A jak piwo jasne to tylko... dominikański Presidente!! :)) Oczywiscie lodowaty!
      • tres.pimientos Re: ciemne piwo - znacie, lubicie, nie tolerujeci 03.04.07, 23:23
        Ehh, blad w poprzednim "piwnym linku", mialo byc oczywiscie:
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,579011,2,2.html - a tutaj sie
        ladnie rozdwoil, tym razem nie w irlandzkim pubie a w angielskim, nad Tamiza. W
        tle majaczy The Canary Wharf.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka