Dodaj do ulubionych

Miód pitny- nasz staropolski trunek- król alkoholi

08.08.06, 14:41
Najszlachetniejszy jest oczywiście nasz staropolski trunek- miód pitny, który
jest królem wszystkich alkoholi świata. Półtorak- najwięcej %, Dwójniak,
Trójniak, Czwórniak- najmniej %. Słodki, powstaje w wyniku fermentacji,
korkowany, leżakowany, luksusowy. Świetny jako aperitif, poprawia
samopoczucie.
Drugim szlachetnym staropolskim trunkiem jest nalewka: owocowa, korzenna,
ziołowa, kwiatowa. Zajmuje drugie miejsce po miodzie pitnym wśród alkoholi
świata.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wojtus-fajny Re: Miód pitny- nasz staropolski trunek- król alk 07.11.06, 22:07
      A najlepsze miody robią w Apisie z Lublina. Jestem z Poznania i pomimo, że tutaj
      też robią miody to jednak zupełnie i nieporównywalnie słabsze od lubelskich.
      Oczywiście piszę tylko o tych które można spotkać w zwykłych sklepach. A kto wie
      skąd nazewnictwo Półtorak, Dwójniak itd? I w zasadzie nie ma to wiele wspólnego z %.
      • jan-w Re: Miód pitny- nasz staropolski trunek- król alk 07.11.06, 22:21
        Panowie, warto najpierw użyć wyszukiwarki. Było wiele wątków na ten temat. Np.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36320&w=35068179&a=37189369
        A że najlepsze miody są z apisa, to nieprawda. A skąd te nazwy? Przejrzyjcie
        archiwa. To żadna tajemnica.
        • wojtus-fajny Re: Miód pitny- nasz staropolski trunek- król alk 07.11.06, 23:00
          Odpowiem 3*A
          A dlaczego nie powtarzać tematów?
          A napisałem, że najlepsze z powszechnie dostępnych.
          A znasz lepsze? To podaj.
          • jan-w Re: Miód pitny- nasz staropolski trunek- król alk 08.11.06, 00:37
            Dlatego, że należy kontynuować wcześniejsze wątki, a nie zakładać nowe, na ten
            sam temat. Lepsze? Jak napisałem w zalinkowanym wątku: Kamianniak i inne od
            państwa Kasztelewiczów:
            www.potrawyregionalne.pl/?module=content&menu=152&action=more&id=428
            • hubar OT 08.11.06, 02:17
              A Januś jak zwykle rzucił linka ;-)
              • bogulo Re: OT 08.11.06, 10:34
                i tak chwilowo najlepsze miody robia benedyktyni z tynca
                jak na razie dostepne jedynie w tyncu, ale podobno juz niedlugo bedzie do
                nabycia w necie i sklepach
                • mojave Re: OT 15.11.06, 14:04
                  raz w życiu skusilam sie na miód - potworne rozczarowanie, smak taki jakis
                  jabolowaty (tak sobie przynajmniej wyobrażam bo jabola nigdy nie pilam), nie
                  wiemkto był producentem, opakowanie było bardzo ladne, kamionkowe. Cóż, może
                  źle trafilam. Wyobrazałam sobie, że miód to gęsty, dośc mocny trunek a nie taki
                  sikacz.
                  • wojtus-fajny Re: OT 15.11.06, 15:47
                    Miody trzeba lubić. Niestety "miody" jak i "wina" bywają bardzo podłe a nawet
                    zdarzają się mieszane ze spirytusu z jakimś g... Parę razy na takie trafiłem :(((
                    Brrr
            • wojtus-fajny Re: Miód pitny- nasz staropolski trunek- król alk 15.11.06, 21:05
              Sprawdziłem polecane przez Ciebie miody i zauważyłem, że miody dla Państwa
              Kasztelewiczów robi właśnie APIS z Lublina. Więc wyszło na moje (nasze), że
              warto czasem zaczynać nowe wątki. Pozdrawiam serdecznie.:)
              • jan-w Re: Miód pitny- nasz staropolski trunek- król alk 16.11.06, 16:54
                Jak coś jest dobre, to jest dobre :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka