jaa_klaudiusz
03.03.10, 21:48
Dzisiaj odwiedziłem Kutno, Agencja Rozwoju Regionu Kutnowskiego S.A. i Agro Park Przemysłowy w Kutnie. Przeżyłem szok. Liczne firmy, nowo budowane zakłady produkcyjne i aktualnie 3500 miejsc pracy z widokiem na następne 1800 miejsc pracy.
O dziwo tak "tylko" zainteresowani "dostają" teren, doprowadzoną linie wysokiego napięcia i wodę. Nie ma wybudowanych dróg wewnątrz parku technologicznego, tablic z "oznakowaniem" gdzie za unijne pieniądze "wyasfaltowano" puste pole i wywozi się śnieg. Tam widać jak stawiane są nowe budynki hale produkcyjne. Tam działają zakłady które zajmują się produkcją nawozów, farmacełtyków, drzwi do wind, profili do budownictwa, opakowań, przetwórstwa tworzyw sztucznych, montażu małych autobusów czy prywatna firma która zajmuje się budową opancerzonych wozów bojowych. Bez wielkiego "zadęcia" zrobiono to wszystko od 2001 roku kiedy do życia powołano Kutnowski Park Agro-Przemysłowy.
Czym my w Płocku różnimy się od takiego Kutna że tam można a tu nie, tam są inwestorzy a tu nie, wytłumaczcie mi bo nie jestem w stanie tego zrozumieć.
A na koniec najciekawsze
Grupa miejscowych działaczy gospodarczych, władz miasta i naukowców przygotowuje koncepcję rozwoju Kutna na najbliższe 50 lat. Zakładają że Kutno w 2070 roku będzie miało 200 tysięcy mieszkańców i będzie ośrodkiem przemysłowo - naukowym. Oczywiście biorą pod uwagę ewentualne "koniunktury" gospodarki ale widząc jak się zabrali do tworzenia Agro Parku Technologicznego można wychodzić z założenia że im się uda.
A Płock w 2070 roku - to będzie taka mała 50 tysięczna mieścina w której stał jeden z zakładów produkcyjnych byłego koncernu Orlen