Dodaj do ulubionych

Chrome (OS) domyślnie z Flashem?

30.03.10, 14:43
Nie nie, to nie chodzi o "przyszłość technologii flash", bo ta przyszłości nie ma (tj. nie ma jako technologia WWW, w dziedzinie animacji nadal jest to znakomite narzędzie) i wszyscy zainteresowani o tym wiedzą. To czysty PR wymierzony w wiadomą konkurencję - "my dajemy użytkownikom pełną funkcjonalność". Trudno to nazwać niespodzianką nawet, przecież to aż się prosiło.
Obserwuj wątek
    • vulture7777 Re: Chrome (OS) domyślnie z Flashem? 30.03.10, 14:49
      Jestem programista Ruby on Rails i coraz bardziej zaczyna mi sie podobac Silverlight. Nie chodzi tylko o mozliwosci, ale przede wszystkim o latwosc i pzyjemnosc z pisania. Poza tym mozemy pisac pod Silverlight za darmo przy uzyciu Eclipse, a za narzedzia FlexBuildra od Adobe trzeba slono placic.
    • designgang Re: Chrome (OS) domyślnie z Flashem? 30.03.10, 19:05
      @vulture7777 - Nie masz pojęcia widać o technologii Adobe. Nie trzeba mieć FlexBuilder'a zeby tworzyć aplikacje Flashowe. Wystarczy Eclipse i SDK, które jest darmowe.
      @roar - nie zapominaj o aplikacjach desktopowych. Znasz jakąś technologię, które podobnie jak Adobe AIR (rozszerzenie FlashPlayer'a) działa zarówno pod Windowsem, Mac i Android (coraz więcej komórek) i daje takie możliwości jak Flash?
      Teraz jest tak na prawdę największy rozkwit technologii Flash a nie jej schyłek :)
    • vulture7777 Re: Chrome (OS) domyślnie z Flashem? 30.03.10, 21:17
      Widac, ze chyba ty zbytnio nie wiesz o czym piszesz. Ok, Samo SDK jest darmowe, aleee..... co z uzupelnianiem kodu, designerem, profilerem oraz przede wszystkim debuggowaniem? Eclipse w tym przypadku daje mi tyle, co Vim albo Notepad++. Z reszta kto przy zdrowych zmyslach zabiera sie do Flexa z Eclipsem? Chyba juz lepiej nadaje sie do tego Flashdevelop, ktory nie potrafi nadal obslugiwac breakpointow. Z reszta jest dostepny tylko pod Windowsem. Co prawda w pracy na czesci komputerow mamy Windy, ale zdecydowana wiekszosc to Maci. Niestety, ale nie wmowisz mi, ze pisanie dla Flexa bez FlexBuilder'a moze nawet dorownywac wygodzie pisania pod Silverlight. Z reszta gdybym mial swoja firme i mialbym juz wydawac kase na jakies platne IDE to chyba jednak wybralbym Visual Studio 2008 Proffesional - praktycznie ta sama cena co Flash Builder 4 Premium, a mozliwosci nieporownywalnie wieksze, bo dostaje kombajn do tworzenia skalowalnych aplikacji biznesowych od poczatku do konca.
    • vulture7777 Re: Chrome (OS) domyślnie z Flashem? 30.03.10, 21:24
      Jescze jedno. Pod Silverlight moge pisac w Ruby, w C#, w Pythonie i w czyms tam jeszcze. Flex niejako zmusza do uzywania AS. Nie jest to trudny jezyk zwlaszcza, kiedy zna sie JavaScript, ale jednak, trzeba na poczatku spedzic troche wiecej czasu na przyzwyczajenie sie do niego. Co wiecej, pare razy spotkalem sie z tym, ze niektore rzeczy nie dzialaly tak, jakby to wynikalo z dokumentacji (albo nie dzialaly w ogole - jak np szereg "martwych" atrybutow MXMLowych)... moze to zmienili.. badz co badz, pozostawilo to na mnie niemile wrazenie.
    • vulture7777 Re: Chrome (OS) domyślnie z Flashem? 30.03.10, 21:32
      I jeeszcze jedno. SL dziala na Macach, a wersja na Androida jest w fazie beta-testow. Aplikacje SL moga dzialac w trybie desktopowyl jak AIR. Pozatym sa wielowatkowe, obsluguja drag and drop (np przerzucanie plikow z pulpitu prosto do aplikacji SL) etc. ale to nie jest glowna zaleta SL. Wiesz co nia jest? MVVM - bardzo dobry i przejzysty wzorzec projektowy.. tymczasem we Flexie panuje pomieszanie z poplataniem.
    • designgang Re: Chrome (OS) domyślnie z Flashem? 31.03.10, 01:22
      @vulture7777 - Eclipse + SDK w zupełności wystarcza do budowania aplikacji Flexowych. FlexBuilder (czy też nowy FlashBuilder) jedynie to ułatwia, ale wierz mi, nie jest niezbędny.
      Chcesz powiedzieć, że we Flexie nie zrobisz aplikacji biznesowych skalowalnych od początku do końca? Nie ma dobrych wzorców projektowych? żarty się Ciebie trzymają :)

      No i najważniejsze sprawa - ile procent użytkowników ma plugin SL ? garstka w porównaniu z Flashem. Robić produkt dla mniejszości i zarabiać na nim? mały sens.

      SL to taki Linux, który jest całkiem niezły, ale mało kto go używa, więc robienie aplikacji pod Linuxa jest mało opłacalne.
    • vulture7777 Re: Chrome (OS) domyślnie z Flashem? 31.03.10, 13:23
      @designgang: Czlowieku... Mozna pisac w Eclipse, mozna pisac w Pico, mozna pisac w Notatniku. Ja mowie o normalnych srodowiskach programistycznych, ktore zapewniaja mi integracje narzedzi do pracy nad calym cyklem rozwoju aplikacji. O ile Eclipse jest takim srodowiskiem dla Javy, C++ albo SL to na pewno nie jest nim dla Flexa.

      My nie piszemy kolorowych animacji, gierek czy banerow reklamowych tylko aplikacje biznesowe i wiemy, ze kazdy korzystajacy z niej bedzie mial SL;) Juz nie mowiac o tym, ze jest to tylko opcja i zawsze mozna pozostac przy interfejsie ajaxowym.

      Czy zrobie we Flexie aplikacje biznesowa od poczatku do konca? Hmm... chyba nie wiesz co to jest aplikacja biznesowa.. Jak we Flexie zbuduje baze danych wraz z paroma tysiacami procedur skladowanych? Jak napisze system finansowy w oparciu o rozproszone transakcje? Jak bede kontrolowal przeplyw aktywnosci? Heh, nie martw sie... w SL tez tego nie zrobie. Zrobie to za to w VS2008, w ktorym mozna budowac aplikacje SL, a ktory kosztuje tyle co FlexBuilder.

      Jezeli wpychanie kodu AS w MXML to dla ciebie fajne rozwiazanie to gratuluje. Ogolnie, rozwiazania z Flexa moga sie dobrze sprawdzac, kiedy pracuje nad dana aplikacja jedna osoba... ale kiedy pracuje 5?i kiedy jest to czesc systemu biznesowego? Wtedy MXML+AS moga sie rownac tylko burdelowi. Zapoznaj sie ze wzorcem MVVM oraz code-behind model, ktore wprowadzaja odpowiednia separacje i przejzystosc potrzebna dla aplikacji wiekszych niz reklama jogurtu, albo gra typu snake. Z reszta zapoznaj sie w ogole z SL, bo wydaje mi sie, ze malo wiesz na ten temat... gdybys wiedzial, porownywalbys konkretne cechy Flexa do SL, a nie tylko pisal jak to fajnie pisze sie aplikacje Flexowe w Eclipse.
    • kell99 Re: Chrome (OS) domyślnie z Flashem? 31.03.10, 15:39
      Co to znaczy, ze 'flash' zostanie 'zaimplementowany do przyszlych wersji chrome'
      - autor linkuje do strony chromium na ktorej jest mowa o nowym 'plugin api' a
      pisze o 'zaimplementowaniu flasha'? Do tego autor na prawde nie zdaje sobie
      sprawy co to wlasciwie jest to mistyczne chrome os.

      Eh, forum 'Internet i plotki (najczesciej o apple)' bo o tych magicznych
      technologiach to raczej malo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka