Dodaj do ulubionych

Ruter 2-WAN-owy

12.04.23, 14:10
Hej, czy ktoś zna router dobry z portem wan gpon i jednocześnie portem wan ethernet 1Gb. Nie muszą działać jednocześnie, ważne by miał też dobre wifi.

Gościula
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Ruter 2-WAN-owy 12.04.23, 16:26
      Nie miałem czegoś takiego w łapie, więc polecić nie mogę.

Ale czy nie prościej byłoby kupić konwerter GPON/ETH i router z dwoma portami WAN 1Gb
      lub wybieralnymi LAN/WAN i dobrym WiFi? W końcu mocne WiFi wydaje się tutaj kluczowe.
      Wybór urządzeń będzie sporo większy.
      • allegropajew Re: Ruter 2-WAN-owy 18.04.23, 06:30
        I tak ostatecznie będzie.
        Gościula
        • wariant_b Re: Ruter 2-WAN-owy 18.04.23, 13:30
          Bo i potrzeba była trochę nietypowa, więc dostępność realizujących ją routerów ograniczona.
          Swoją drogą byłbym wdzięczny za informację, przy jakiej okazji takie rozwiązanie było potrzebne.
          • allegropajew Re: Ruter 2-WAN-owy 19.04.23, 17:26
            Chodzi o testy w terenie, na mojej hacjendzie, w celu zmiany obecnego routera gpon+ gooowienne wifi danego przez dostawcę na własny z dobrym wifi.
            Problem jest taki, że ja tam bywam 4 razy w roku po kilka dni. Dostawca twierdzi, że musowa jest wymiana routera na JEGO gpon/eth, w co ja wierzę tylko częściowo, to znaczy zapewne zadziała, ale najprawdopodobniej tylko do restartu routera.
            Rouer podwójny pozwoliłby mi na konfigurację na przejściówce, powrót na gpon, zawezwanie instalatorów i pomoc telefoniczna w przełączeniu.

Tak to mam. Pozdrawiam

Gościula
            • wariant_b Re: Ruter 2-WAN-owy 19.04.23, 23:37
              allegropajew napisał:

> Chodzi o testy w terenie, na mojej hacjendzie, w celu zmiany obecnego routera
              > gpon+ gooowienne wifi danego przez dostawcę na własny z dobrym wifi.

Ale do tego nie musisz wymieniać routera dostawcy (choć oczywiście warto, ilekroć
              u dostawcy pojawi się nowy model - WiFi ostatnio ewoluuje bardzo szybko).
              Wystarczy wyłączyć WiFi w routerze dostawcy i podpiąć własny do portu LAN.
              No, chyba że znajdziesz jakiś dobry AP zamiast routera.

> Problem jest taki, że ja tam bywam 4 razy w roku po kilka dni. Dostawca twierdzi,
              > że musowa jest wymiana routera na JEGO gpon/eth, w co ja wierzę tylko częściowo

Do tego, czyli zabezpieczeń sieci, nie ustosunkuję się. Jeśli dostawca tak postanowi,
              nie włączysz łatwo obcego urządzenia do ich sieci światłowodowej. Tak przynajmniej
              jest u mojego dostawcy - mam dwa, wymieniałem jeden, pomylili lokalizację na tę
              drugą i musiałem odsyłać, żeby dostać właściwie skonfigurowany. Ale mam trochę
              inne rozwiązanie - hybrydowe HFC i do mieszkania dostaję kabel koncentryczny.
              • allegropajew Re: Ruter 2-WAN-owy 05.05.23, 19:12
                Ja też w mieszkaniu mam kablowy modem. Jedyne, co musiałem podać, to MAC routera (przy zmianie onego klonowałem) i on się sam przez DHCP loguje do WAN-u
                • wariant_b Re: Ruter 2-WAN-owy 05.05.23, 21:14
                  Osobny modem miałem jakąś dekadę temu, kiedy korzystałem z UPC. Ale zrezygnowałem z usług
                  podnosząc prędkość, bo warunki dla nowych klientów mieli dużo lepsze, niż dla dotychczasowych.
                  Router był osobno i był wymienialny. Teraz mam łącze od Netii i router z portem na kabel
                  koncentryczny - wymienić go samodzielnie nie można, a jedynie wstawić kolejny w kaskadzie.
                  Ale WiFi ma na tyle mocne, że nie ma potrzeby ani wzmacniać ani przyspieszać. Technologia HFC
                  wnosi pewne ograniczenia, ale w mojej okolicy po blokach nie rozprowadzają kabli światłowodowych.
    • coin2758037043 Re: Ruter 2-WAN-owy 19.05.23, 04:30
      Mogę ci polecić router, używałem go w domu[/url], możesz sprawdzić ich oficjalną stronę internetową: www.baudcom.cn/products/1ge-1fe-wifi-catv-gpon-onu?_pos=5&_sid=2dd7b0334&_ss=r

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka