Dodaj do ulubionych

Kupno nowego komputera.prosze o poradę.

29.05.06, 23:08
Kuzyn chce kuppić nowy komputer.Wysłał mi takie dane:
procesor:intel celeron d341 2;
płyta główna: p4m80-m7 s.775(vg
pamięć:2x512 mb ddram 40
napęd: nagrywarka dvd+/-r
karta graficzna: ati radeon 9550 128
karta muzyczna:zintegrowana
system operacyjny : linux.

Bardzo proszę o poradę i opinię, ewentualnie o doradzenie
innego komputera w cenie do 1,800 zł.Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ.

Obserwuj wątek
    • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 00:11
      Proponuje:
      procesor: Sempron 2800 BOX - 280 zl
      plyta: Gigabyte GA-K8NS - 200 zl
      pamiec: 1 gig 400 DDR - ok. 320 zlotych (zalezy od firmy)
      nagrywarka NEC 4571 - 180 zl
      karta graficzna - NVidia 6600 - ok. 450 zl
      system operacyjny: Ubuntu lub Suse 64bitowe

(rzad wielkosci ceny za proline.pl)

Male uwagi:
      - plyta ma AGP, a nie PCIe ale jest dobra do overclockingu (spokojnie podkrecisz tego Sempka do ok. 2400 MHz, bedzie mial wydajnosc Athlona ok. 3400)
      - jak linuks, to polecam karty nvidii zamiast ATI (lepsze sterowniki)
      - pamiec dobrze jakby byla w jednym listku (i to najlepiej jednostronnym) - duala i tak nie ma , a taka konfiguracja bedzie sie dobrze podkrecac
      - nie zapomnij o dobrym zasilaczu - polecam firme Tagan. Jesli masz to OK.
      - nagrywarka jest z Label Flashem
      - jesli dysk twardy - polecam Hitachi na SATA II

Pozdrawiam!
    • Gość: ewka Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 08:23
      A co kuzyn chce robić z komputerem?

Bo jak grać to niestety do 1800zł nic sensownego się nie kupi (taka sobie grafika to >500 zł, CPU kolejne >500zł - do gier oczywiście).
      Jak do internetu to procesor nie ma szczególnego znaczenia, ale myśląc przyszłościowo - jak go stać - to powinien kupić 64bitowy Sempron, zwłaszcza ,że linuxy już są 64bitowe (a chce linuxa instalować).
      RAM - zależy od przeznaczenia 512MB(w jednej kości) wystarczy w zupełności (zawsze potem można dokupić gdyby go brakowało).
      Grafika (9550) to najtańsza jest biurowa i do zastosowań "biuro, internet, filmy) wystarczy.

Z moich wyliczeń wychodzi ,że najtańszy komputer z 512RAM, 80/120GB HDD bez monitora i systemu to ok.1000zł, a z wbudoaną grafiką i 256RAM ok.800zł.
      Więcej płaci się na szybszy procesor, lepszą grafikę, pojemniejszy dysk, podzespoły podatniejsze na OC...
    • cichag Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. 30.05.06, 11:30
      Serdecznie dziękuję za porady.Przekaże je kuzynowi i dam znać co postanowił.Co
      do pierwszej odpowiedzi to przecież bardzo dobry pomysł azeby złożyć sobie
      komputer taki jaki się chce(sama tak kupowalam)i byc moze wyjdzie go to
      taniej(raczej napewno taniej:))Pozdrawiam.
      • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:47
        Zapewne wyjdzie taniej, a na pewno zaleta jest tak, ze to konfiguracja jest dostosowana do Ciebie, a nie Ty do konfiguracji.

Jesli potrzebujesz jeszcze porad to po prostu pisz i nie przejmuj sie jesli cos bedzie niejasne. Na poczatku wszystko jest niejasne ;-)

Co do systemu operacyjnego to polecam zamowic juz teraz Ubuntu: shipit.ubuntu.com Przysylaja za darmo do domu, ale moze to potrwac 4-6 tygodni, zatem lepiej to zrobic zawczasu. Ubuntu to fajna dystrybucja, i ma pomocne polskie forum dyskusyjne ubuntu.pl Moga byc male klopoty z laczeniem z Internetem spod linuksa - daj znac jesli tak kuzyn bedzie sie laczyc, dam linka co zrobic. Aha, lepiej jakby mial modem Thomsona niz Sagem, jesli chodzi pod Neo.
        • cichag Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. 30.05.06, 18:23
          Juz moge powiedziec ze kuzyn posklada sobie kopmuter.Niestety ja ma neta on
          jeszcze nie i tak sie kontaktujemy i pomagamy przez sms-y,lub tel.obejrze te
          forum ubuntu.Szczerze powiem ze pierwszy raz slsze o ubuntu.acha te dane i ceny
          ktore podales wystarcza zeby zlozyc caly komputer?Bo ja za bardzo sie na tym
          nie znam a znow gdy sie idzie do sklepu z niewiadoma co sie chce i za ile to
          daja to co im pasuje .Mi tak raz zrobili wieeelki misz masz padla cala plyta.No
          coz czlowiek uczy sie na bledach.A co do uzycia owego niedoszlego jescze
          komputera to bedzie sluzyl i do grania i netu i do pracy.Jescze raz serdecznie
          dziekuje za pomoc i rady i porady ,znow sie tu niebawem zjawie .pOZDROWIONKA.
          • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 19:10
            Niestety nie starcza, potrzebna jest jeszcze (wariant oszczednosciowy, ale sprzet dobrej jakosci):

- obudowa i zasilacz - polecam ModeComa. Najlepiej jesli zasilacz bylby 350GTF lub 350 GT - pochodza one z zakladow Fortrona, to b. dobre sztuki (a tanie). Co do obudowy powinna byc midi ATX. Jak konkretnie to zalezy juz od poczucia estetyki. Ja znajomej zlozylem ModeComa ProStation 2002R (buda) plus Tagan 330 zasilacz. Jesli "odziedziczyl" to po starym komputerze to juz zapewne ma.
            - stacja dyskietek wbrew pozorom sie przyda
            - monitor
            - mysz - polecam A4Tech, tanie i niezle, w granicach 25 zlotych juz mozna sobie niezla wybrac
            - klawiatura - standardowy Samsung, ja kupilem w Komputroniku, b. dobre i miekkie klawisze, zaplacilem chyba 20 zlotych (uwaga, ma krotki kabel, moze wymagac przedluzacza za ok. 5 zl)
            - dysk twardy - juz wspominalem, Hitachi sa dobre, niestety w Polsce malo popularne. Komputronik jednak je sprowadza.
            - no i jakies glosniki, nie wiem co polecic, bo to zalezy od zasobnosci kieszeni. Ja tam jestem audiofilem, wiec lepiej nie pytac mnie o sprawy audio, po prostu dla mnie zawsze bedzie za malo :-) Pozniej ew. mozna pomyslec o oddzielnej karcie dzwiekowej. Pod linuksa polece cos na chipsecie VIA Envy 24 (zamiast Creative Audigy) np. Hercules Fortissimo IV. Ma ja sirius.pl. Linux ma genialny system dzwiekowy ALSA i b. dobrze wspiera ten chipset VIA. Dzwiek to bajka!

Aha, kupilbym jakis potencjometr aby zwolnic obroty wentylatora na procesorze. Grzeja sie one b. malo, wiec jak zwolnisz do ok. 2000 obr/min. bedzie ciszej, a nic sie nie stanie. Wiecej nie radze, bo co za duzo to niezdrowo. Ew. kupic wentylator Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TC za 40 zl. Tani a b. dobry.

Aha, co do gier to na linuksa jest ich coraz wiecej, ale pod tym wzgledem jednak na windowsy jest ich wiecej. Co prawda pod linuksem troche gier chodzi pod WINE, ale nie ma sie co oszukiwac - pod tym wzgledem nie jest tak dobrze jak okienkach.
            No i jeszcze jedno, jesli kuzyn jest absolutnie przyduszony kosztami komputera to mozna na poczatek zainstalowac 512 mega RAMu, a pozniej go ew. dokupic. Lepiej jednak byloby zainstalowac caly gigabajt.
            • cichag Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. 30.05.06, 21:58
              Dzięki wszystko mu na bierzaco przekazuje zobaczymy jak zadecyduje.Bardzo sie
              ciesze ze sa jeszcze ludzie ktorych interesuja problemy innych:-)
              • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 00:27
                Dziekuje za mile slowa :-) Pozdrawiam serdecznie!
                • cichag Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. 02.06.06, 00:14
                  Witam.A co Pan sądzi na to:plyta glowna: MSI K8N NEO4-F,procesor:AMDATHLON 64
                  3200+ VENICE,pamiec DDR GOODRAM 1 GB KIT PC3200,karta graficzna GALAXY GEFORCE
                  6800 XT 128 MB ZALMAN,dysk twardy SAMSUNG SPINPOINT P120 SP2514N,nAGRYWARKA dvd
                  lite-on shw-16h5s + do tego jakiś zasilacz i obudowa.To jest oczywiście kolejna
                  propozycja kuzyna.Czy po prostu to co Pan wczesniej proponowal jest lepsze?Pisze
                  bo ani ja ani kuzyn nie znamy sie na tym za bardzo,jedynie wiem ze geforce sa
                  dobre i nic poza tym.Niestety ja mu nie potrafie poradzic jaki ma zlozyc
                  komputer,jedynie jesli chodzi juz o jakies programy,internetitp.mam w
                  (powiedzmy) jednym paluszku.Pozdrawiam.Agnieszka.
                  • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:39
                    Pod wzgledem technicznym niewatpliwie zestaw zaoferowany przez Pania jest lepszy w tym sensie ze wydajniejszy - to nie ulega watpliwosci. Mialbym jednak pare uwag co do ww. zestawu: do uzytku wchodzi Socket AM2, bardziej perspektywiczny niz Socket 939, na ktorym Pani zaprezentowala swoj zestaw. Socket 939 bedzie wspierany tylko do konca roku, AM2 zapewne przez najblizsze 2-3 lata, wiec warto sie na niego skusic. A socket 939 bedzie powoli schodzic ze sceny.

Proponuje wiec (ceny b. zblizone do tego zestawu jaki Pani zaproponowala. linki sa do Komputronika, ale tylko w celach prezentacji):

- plyta MSI K9N Neo-F sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28204 - 353 zl
                    - Athlon 64 AM2 3000 sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29014 - 438 zl
                    - pamiec GoodRam DDR2 2 x 512MB 667MHz - sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26754 - 308 zl
                    - karta graficzna GeForce 7600 GS Gigabyte Silent Pipe 256MB HDTV & DVI (PCI-E) - sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27376 519 zl Odradzam wszelkie na 6800 bo w zestawie z chipsetem nForce 4 zdarzaja sie tzw. freezy (przymrozenia obrazu). Po prostu chipsety plyty glownej nie lubia niektorych kart. Poza tym seria 7600 jest nowsza, zawsze jakis maly kroczek w przod :-)

Oczywiscie jesli mialaby Pani wolne srodki to mozna wrzucic cos lepszego, jesli ich nie ma zejsc nizej, aczkolwiek nie radze schodzic zbyt nisko - wtedy pojawiaja sie uszczerbki na jakosci.
                    Aha, kupilbym dobry wentylator chlodzacy procesor i podkrecilbym go. Nie robic tego to grzech.

Pozdrawiam serdecznie!
                    • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:52
                      Aha, o ile dysk jak najbardziej moze byc, to nagrywarke polecalbym np. NECa 4751 za 168 zl sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27417 lub BenQa 1655 za 165 zl sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25467

Liteony ostatnio padaja jak muchy, nie ma sensu uzerac sie z serwisem.
                    • Gość: ja Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 18:00
                      Pod wzgledem technicznym niewatpliwie zestaw zaoferowany przez Pania jest lepsz
                      > y w tym sensie ze wydajniejszy - to nie ulega watpliwosci. Mialbym jednak pare
                      > uwag co do ww. zestawu: do uzytku wchodzi Socket AM2, bardziej perspektywiczny
                      > niz Socket 939, na ktorym Pani zaprezentowala swoj zestaw. Socket 939 bedzie ws
                      > pierany tylko do konca roku, AM2 zapewne przez najblizsze 2-3 lata, wiec warto
                      > sie na niego skusic. A socket 939 bedzie powoli schodzic ze sceny.

Co za bzdura...
                      Doświadczenie ubiegłych lat wskazuje na zupełny bezsens wymiany procesora na szybszy, podstawki może i są te same ale chipsety(pierwszej generacji) nie radzą sobie z nowymi CPU (patrz: Socket 370 , Socket A).
                      Przy wymianie procesora , wymienia się i płytę główną więc podstawka nie ma znaczenia...
                      • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 19:00
                        To jak chcesz zainstalowac procesorow KTORYCH JUZ NIE BEDZIE? www.frazpc.pl/komentarze/news/16811-Nie_bedzie_nowych_procesorow_Socket_939 AMD wyraznie zapowiedzial ze na Athlonie 4800 i grudniu 2006 konczy sie produkcja procesorow dla Socketa 939. Co chcesz wtedy na niego wladowac? Sens tego co napisales jest mniej wiecej jak "po co kupowac cos na sockecie 478, jesli mozna kupic na starym wyprobowanym Sockecie 423"? AMD zapowiedzialo wyraznie, ze az do architektury K8L socket zostanie ten sam, a poniewaz znaczenie chipsetu jest duzo mniejsze niz w Intelu (bo kontroler jest przeciez w procesorze, nie chipsecie plyty glownej) a asynchronicznosc szyn magistral nie istnieje w przypadku architektury Hammer to bedzie mozna wladowac kazdy procesor na te podstawke.
                        • Gość: ja Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 19:13
                          Naprawdę wierzysz w to co piszesz?
                          Myslisz, że wystarczy kupić płytę główną i przez kolejne lata będzie można wymieniać tylko procesory?
                          Ile razy producenci już to obiecywali?
                          I co sprawdziło się?
                          • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 20:03
                            Nie kieruj rozmowy na manowce.
                            1. Daj linki ktore dowodza, ze stare chipsety pod architekture Hammer sa znaczaco mniej wydajne niz nowe (przy tych samych ustawieniach). Smiem twierdzic, ze zwieksza sie funkcjonalnosc, ale wydajnosc juz nie.
                            2. dowiedz, ze Socket AM2 pozyje dluzej niz Socket 939 i uzasadnij dlaczego

Z gory serdecznie dziekuje za wyczerpujace wywody obficie poparte linkami powiedzmy z AnandTecha, Tom's Hardware i innymi.
    • Gość: Logan Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:04
      Wszystko zależy do czego ma być ten komputer. Mam znajomego, któremu komputer
      służy praktycznie tylko jako maszyna do pisania, a wydał na nią 5000zł, bez
      oryginalnego OS. =)
      • Gość: adam Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:57
        > Wszystko zależy do czego ma być ten komputer. Mam znajomego, któremu komputer
        > służy praktycznie tylko jako maszyna do pisania, a wydał na nią 5000zł, bez
        > oryginalnego OS. =)

dobre :)
        u mnie jako maszyna do pisania robił do zeszłego roku 486DX2 z 16MB RAMu i 1GB dyskiem
        gdyby nie brak miejsca nie byłoby powodu z niego rezygnować - doskonale sobie jako maszyna radził
        • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:40
          Co do pisania to bym nie lekcewazyl problemu tak bardzo. Tak sie sklada, ze ja mam wiele doczynienia z tekstami typu: 600 stron z osadzonymi czcionkami, tabelami, etc. Uzywam OpenOffice, ktore jest o niebo lepsze przy obracaniu "ciezkich tekstow" niz Ms Office. Zapewniam, ze sprzet musi byc nielichy - sporo pamieci, nienajgorszy procus i szybki dysk.

PS Nie pisze polskich liter, bo forum GW ma klopoty z Unicodem, podobnie jak z Opera (co widac na pierwszy rzut oka, tekst spod Opery sa "szerokie").
          • Gość: adam Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 09:18
            Napisałem "maszyna do pisania", a nie "edycja kilkuset stronicowych dokumentów".
            Ja różnicę widzę.
            I bardzo śmieszą mnie firmy które swoje materiały promocyjne przedstawiają w formacie ".doc" lub jakimkolwiek innym "edytowalnym", ale to już OT.
            • Gość: Gall Anonim Re: Kupno nowego komputera.prosze o poradę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:39
              Wiesz, tu nie ma co sie podobac czy nie - dostosowujesz sie do pracodawcy/kontrahenta i tyle. A jak nie to wylot i brak pracy. To zasada prosta jak korporacyjny dress code.

PS Teksty naukowe taki PWN (oraz szereg innych instytucji tez) przyjmuje WYLACZNIE w formacie doc. Nawet rtfow nie chca.
              PPS Jak w epoce przedkomputerowej pisano dluzsze prace jak nie na maszynach do pisania? Przeciez kilkusetstronnicowe maszynopisy to nic niezwyklego, wystarczy przejsc sie do dowolnej starej uczelni i poprosic o dowolny doktorat z dziedziny humanistyki z lat - powiedzmy - siedemdziesiatych. Zapewniam, ze recznie tego nie pisano :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka