bund 20.08.08, 06:40 "ficzerów" - nie ma to jak piękna polszczyzna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dezindoktrynator 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... 20.08.08, 06:55 Pierwszymi rzeczami, jakie należy zainstalowac są antywir, antytrojan i porządny firewall, na którym odcinamy IE. Ale artykuł miał byc oryginalny... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.08, 08:01 ja zaczynam od odpalenia ie .......oczywiście ostatni raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie ma XP? 20.08.08, 09:17 chyba że problemy, problemy, problemy .... zresztą VISTA to system martwy i MS stara się o nim zapomnieć. natomiast XP podrasowany w wersji Black, Blue lub innej zmodyfikowanej LAST wersji jest coraz lepszy i będzie rządzić jeszcze co najmniej z 5-6 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m 20.08.08, 09:59 tekameka napisał: > chyba że problemy, problemy, problemy .... > zresztą VISTA to system martwy i MS stara się o nim zapomnieć. > natomiast XP podrasowany w wersji Black, Blue lub innej zmodyfikowanej LAST wer > sji jest coraz lepszy i będzie rządzić jeszcze co najmniej z 5-6 lat A co może powiedzieć noobek który nigdy Visty nie używał? Używałem XP'ka dobre siedem lat, miałem ze 30 różnych wersji, zarówno takie jak tinyxp zajmująca 48MB ramu po starcie, jak i niedawno windows XP ultimate. Po przejściu na tą koszmarną Vistę wiem jedno - nigdy więcej do XPka nie wrócę z dobrej woli. Na Viscie wszystko jest pewniejsze, szybsze, ładniejsze, wygodniejsze. Z tych wszystkich cech oczywiście najbardziej cenie sobie szybkość, bo wbrew bzdurom które można znalźć na necie, Vista jest od XPka zuważalnie szybsza, nie w benchmarkach, ale w codziennej pracy. A wszystkim niedowiarkom którzy Visty nie używali polecam www.mojaveexperiment.com/ - świetny materiał o głupocie ludzi bluzgających na Vistę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sickie Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.karolin.pl 20.08.08, 10:07 szybsze i lepsze tak? tygodniowo instaluje ok 5 XPków Pro kupionych w sklepie na laptopach ludzi, którzy z wk****** nie mogą normalnie pracować na swoich ciężko zapłaconych maszynach! Vista to trup! A jak się komuś nie podoba pecet niech kupi MACa, i po problemach! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: at Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 13:37 Najwiekszym kuriozum w tym aktykule jest punkt piaty: "Jeśli jesteś osobą, która ceni sobie prostotę i nie w żadnym wypadku nie chcesz instalować alternatywnych przeglądarek jak Firefox czy Opera, a mimo to zależy Ci na większej niż standardowa funkcjonalności to po prostu zainstaluj jakieś dodatki. Jednym z najciekawszych jest IE7Pro, oferujący wiele istotnych opcji, których zabrakło w standardzie. Inną propozycją jest LeechGet będący menedżerem pobierania plików (którego to w IE zabrakło)." Nie ma to jak "instalowanie dodatkow" zeby uzyskac "wiele istotnych opcji", jesli "cenisz sobie prostotę". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: d Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 14:56 Boś matoł i ludziom bzdury wciskasz... Faktem jest że nie widziałem dobrze zainstalowanej (wersja z syfami od producenta laptopa) wersji visty... komputer odżywa ale nie po zainstalowaniu XP ale po zainstalowaniu czystej Visty nie tej od producenta lapka z kupą gówna w środku. GŁupota ludzi plujących na vistę jest idealnym odwzorawaniem zjawiska społecznej aprobaty... no bo jak nie bluzgać jak wszyscy bluzgają... tylko że nikt nie ma pojęcia... P.S. nigdy nie wrócę na XP, na Viscie wszystko działa szybciej... ale tak jak ktoś napisał ... nie banchmarki.. ale praca, przełączaie okien.... jest DUZO LEPIEJ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ziuzia imo pierwsze co trzeba doinstalowac do visty IP: *.chello.pl 20.08.08, 16:26 to jakies kolejne 2GB RAM-u, większy dysk, jeśli to wafel to także dodatkowa bateria, no i podkręcić procka o 40% nie zaszkodzi, a najlepiej - wymienić na nowy, dalej da się już (chociaż nie bezstresowo) zainstalować firewalla, antywira i jakąś elementarnie ergonomiczną przeglądarkę, przydadzą się i to bardzo też jakieś aplikacje do uspokajania i relaksacji bo vista vku..a niesamowicie, fajnie jakby był jakis automat do samoczynnego klikania "tak jestem pewien i wiem co robię", aha no i bootmanagera trzeba założyć bo w końcu i tak przekonamy się że bez XP lub Ubuntu grozi nam siwizna. Odpowiedz Link Zgłoś
baba60 Palanty i "fachowcy" 20.08.08, 23:26 Chyba duren pisal ten artykul, bo konfiguracje "Visty" to nalezy zaczac od...wylaczania niepotrzebnych funkcji. Przede wszystkim od funkcji szukania update do programow i systemu. To ciagle "telefonowanie do domu" pochlania duze resursy. Vista "home basic" to nie Vista tylko XP z makijazem, przeznaczone dla komputerow z procesorami specjalnie dla XP. Jest poronieniem instalowanie na takim systemie Visty "basic". Z zainstalowanym "premium" na takim komputerze moga byc klopoty. Microsoft przyznal sie oficjalnie do oszustwa. Na rynku jest mnostwo komputerow a szczegolnie laptopow zrobionych "pod XP" i wciskanych teraz klientom z Vista. Praca z Vista jest przyjemna po odpowiedniej konfiguracji na komputerze z procesorem 4000+ i 4GB RAM. A wiec nie pieprzyc, tylko patrzyc co sie kupuje. Bulbaaaahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m 20.08.08, 10:51 Otoz Vista nie ma OPEN GL, co czyni ja bezuzytweczna dla grafikow, inzynierow i architektow. XP osluguje OPEN GL a Vista tylko emuluje. W praktyce oznacza to ze karty graficzne za setki zlotych, pod Vista wykorzystuja ~30% swoich zasobow a system zzera wiekszosc zasobow RAM, czyli 2GB ram pod XP jest Jak 3GB RAM w Viscie. Jesli potrzebujesz elektronicznej maszyny do pisania Vista jest OK do programow graficznych i CAD'owski sie nie nadaje. Podobne problemy maja duze korporacje - na Viscie nie chca chodzic programy do ksiegowosci. To jest zabawka, a nie system dla ludzi pracujacych. Nawet Microsoft wie, ze to poroniona idea i pozwla na downgrade do XP. Wymusil to small bussiness w USA bo na Viscie nie chodza liczne programy specjalistyczne (projektowanie, ksiegowosc, podatki etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gut Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 11:25 Tłumaczysz to komuś dla kogo wazny jest wygląd i nowe ikonki. Jedyny plus Visty dla mnie to ze pracujesz na uzytkowniku a nie na adminie, ale i tak wiekszość jak juz wie jak to to wyłącza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: borys_ Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.173.1.33.tesatnet.pl 20.08.08, 19:39 Otóż mylisz się, programy Autodesku np. czyli AutoCAD, Inventor korzystają z obsługi Directxa natywnie, a sam AutoCAD ma 90% rynku CAD 2D. Prawda jest taka, że większość CADów przechodzi na Dxa, OpenGL odchodzi niestety do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m 20.08.08, 22:53 Wejdz na strone Autodesku i zobacz wymagania Architectural Desktop, pod XP min 2 GB RAM, Vista min 3 GB RAM - no comments. Wejdz na forum Autodesk i przestaniesz opowiadac bajki. Zapusc rendering na Viscie - pelna gwarancja wywalki systemu. OPEN GL do lamusa? Chlopczyku Nvidia Quadro FX - karty dedykowane do Autocada na tym chodza w tym i najnowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m 20.08.08, 22:57 Drogi Borzsku ignorancie oto wzmagania Autocada WINDOWS XP I OPEN GL System Requirements The following requirements apply to AutoCAD® Mechanical software. Additional system requirements are necessary to run the Autodesk® Vault server/client. Please note that Microsoft® XP Starter Edition and Tablet Edition are not supported at this time. 32-bit Requirements Recommended System Requirements This configuration is suggested primarily for detail-drafting activities, moderate use of the standard parts, and 2D assemblies fewer than 100 parts. * Intel® Pentium® 4 or later, with 2.2 GHz or faster processor, or compatible * Windows® XP Professional or Home Edition SP2 * Windows Vista™ Enterprise, Business, Ultimate, Premium, and Basic * 512 MB RAM * 2.7 GB of free disk space * Open GL® accelerator with full OGL * 1,280x1,024 with True Color * Microsoft® Internet Explorer® 6 SP1 or higher * Microsoft Mouse-compliant pointing device * Installation from DVD or CD-ROM Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m 20.08.08, 12:10 mageillusionist napisał: "Vista jest od XPka zuważalnie szybsza", hehehe poprostu wymaga lepszego sprzętu, na porównywalnym sprzęcie XP wyprzedza Viste, po 2 mageillusionist napisał:"Na Viscie wszystko jest pewniejsze, szybsze, ładniejsze, wygodniejsze." hehehe moze dla sekretarek robi to jakieś wrażenie, jednak większości nie jeżli ktoś lubi bajerki to i XP mozna upiększyć, a i tak lepiej działa niż Vista po 3 ooolooo (thx) poruszył ważny temat - dziesiątki tysięcy uczniów, studentów, firmy uzYwa oprogramowania właśnie na XP, które nie działa na Viście - czyżby się mylili co do cudowności tego trupa? Odpowiedz Link Zgłoś
morte_macabre Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m 20.08.08, 13:13 Co to jest windows xp ultimate? Ps. Mojave to ściema. Dobrali specjalnie ludzi bez żadnej głębszej wiedzy i pokazali coś przez kilka minut nie dając użytkownikom żadnej swobody. Ot "uczciwe badania" by microsoft. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: atx Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 13:42 mojave = vista + instalacja przez specjalistow z MS + szybka maszyna + wybrany sprzet, zeby nie bylo klopotow ze sterownikami + wybrane oprogramowanie, zeby nie bylo klopotow w ogole + praca na tym wszystkim przez kilka godzin zaraz po zainstalowaniu + testy,testy,testy przed eksperymentem. Niestety w sklepach nie sprzedaja takiego zestawu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrioosha Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.iusacell.net 21.08.08, 04:51 Moje doświadczenia z vistą są diametralnie odmienne. Jestem właśnie po pierwszej totalnej zawałce systemu, która musiała się skończyć przeinstalowaniem. Vista jest totalnie niestabilna. Tylu niebieskich ekranów nie widziałem od czasu windowsa 98 first edition, który rozkraczył się billowi podczas premierowej prezentacji. Nie działały mi takie rzeczy jak przywracanie systemu, aktualizacja indeksu wydajności, po zahibernowaniu laptop sam wstawał po paru minutach nieproszony, o ile hibernacja nie kończyła się niebieskim ekranem - system zamykał niektóre programy (przydatny odruch ctrl+s co parę minut) twierdząc, że program popełnił błąd (nawet setup-y podczas instalacji), innych programów z kolei nie mógł zamknąć wcale (nawet z managera zadań) mimo zawieszki - pomagał jedynie restart, który w takich wypadkach trwał jakieś 10 minut (chyba jakiś gigantyczny timeout dla wiszącego programu) - system totalnie nieprzewidywalny, gotowy w każdej chwili zamknąć się niebieskim ekranem z utratą wszystkich niezapisanych danych. Ostatecznie zawalił się tak, że przy każdym starcie miałem niebieski ekran, nawet przy próbie wejścia w tryb awaryjny albo start z przywracaniem usług. Narzędzie naprawcze podczas rozruchu oczywiście mi nie działało. System to sp1 podaktualizowany na maksa, legalna wersja oem na laptopie. Teraz po przeinstalowaniu, odpukać, jeszcze się nie zawalił, ale nawet nie chcę sprawdzać czy działa przywracanie systemu i inne podstawowe funkcje. Póki nie zawisł, lepiej nic nie ruszać. Nie chcę instalować nielegalnego xp, a kupić legalnie polskiej wersji teraz nie mogę, bo jestem daleko za granicą. Zresztą, prawdę powiedziawszy, nie mam ochoty płacić microsoftowi za kolejny system operacyjny. Zawsze mam wrażenie, że ci którzy chwalą vistę, nie znają się na komputerach do tego stopnia, że nawet nie są w stanie stwierdzić, jakie rzeczy, które powinny im działać, nie działają. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur A cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie ma XP? 20.08.08, 13:02 Znacznie wyższe wymagania sprzętowe, znacznie silniejsze obciążenie procesora i RAM. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Vista Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.hawaii.res.rr.com 20.08.08, 22:24 tekameka napisał: > chyba że problemy, problemy, problemy .... > zresztą VISTA to system martwy i MS stara się o nim zapomnieć. > natomiast XP podrasowany w wersji Black, Blue lub innej zmodyfikowanej LAST wer > sji jest coraz lepszy i będzie rządzić jeszcze co najmniej z 5-6 lat Problemy sa tylko z uzytkownikami a nie z Vista! Kretyni sie wypowiadaja a nawet pozadnego sprzetu nie maja! Czego nie ma Vista co ma XP? Idiotow przy klawiaturze! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sereus Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA czego nie m IP: *.marsoft.net 20.08.08, 23:53 A co to jest porządny sprzęt? Bo ja z dziesięcioletniego sprzętu jestem zadowolony. I nie palę się do zmiany. No chyba że liczą się dla Ciebie gry. Wtedy wszystko jasne. Ale wtedy to w sumie potrzebujesz Visty do DX10. Jak potrzebujesz kompa na co dzień to stareńki PIII. Ewentualnie potrzebna Ci stacja robocza. Ale takie stacje mają zazwyczaj system i określone oprogramowanie już wybrane. Zdziwiłbyś się jak dużo obecnie sprzedawanych stacji roboczych pracuje na M68k. Albo na jakimś starym x86. Na tomiast nie wyobrażam sobie poważnej stacji roboczej która siedziałaby na Viscie jeżeli za mniejsze pieniądze można mieć sprawdzony i wspierany OS (tak, XP dla biznesu ciągle jest wspierany). A co do XP w wielu wersjach masz 4 wersje (w tpach bez SP, z SP1, z SP2, z SP3): Home, Prof, Media, 64bit. Wszystkie pozostałe jeżeli są rozprowadzane, to zdaje się że to złamanie licencji. Bo takich wersji nie kupisz. Możesz sobie co najwyżej poustawiać configi. W ten czy inny sposób. No ale czego się nie zrobi by zaszpanować najnowszym XP z sieci... S. P.S. Że tak rzucę zza grobu a CADów na Unixy nie ma? A profesjonalne stacje Graficzne nie są na Mac'ach robione? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczo & Boso Re: a cóż takiego genialnego ma VISTA... IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 20.08.08, 23:02 System pod nazwa "Vista" to jeszcze jeden dowod na to, iz monopol doprowadza zwykle do wyzszych cen i gorszych produktow! A "Micros..t" nalezy do wyjatkowo wrednych monopolistow... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Iwładowąć dodatkową kośc pamięci 20.08.08, 09:18 po co mi tak gadżet jak "zaokrąglanie wyglądu ikonek" i inne. System, który nie ufa samemu sobie - nie budzi mojego zaufania... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Meridian Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.chello.pl 21.08.08, 02:28 trzeba odpalić ie aby ściągnąć firefoxa :P Odpowiedz Link Zgłoś
rajmunde 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow.. 20.08.08, 07:00 Utknalem przy mikrofonie ktorego w Viscie nie potrafie znalezc. Przekopalem panel sterowania i nie ma tam opcji set up mikrophone. Po prostu puste pole przy konfiguracji rozpoznawania mowy. W koncu sie poddam i skusze sie na XP. Chyba ze jakims cudem tego dokonam lub ktos mi pomoze przy tej prostej rzeczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Linux4ever 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... IP: *.n4u.airbites.pl 20.08.08, 07:10 5 rzeczy które możesz zrobić po zainstalowaniu Visty: 1. Podarować komputer nielubianemu koledze 2. Rozwalić komputer kijem baseballowym (wiem że zawsze o tym marzyłeś ale jakoś brakowało pretekstu) 3. Zapisać się do grupy Anonimowych Masochistów 4. Wykorzystać komputer jako stolik nocny a ekran jako oryginalną podstawkę pod doniczkę z kwiatami (polecam chryzantemy) 5. Sformatować dysk i zainstalować XP, MAC OS lub Linuxa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ZX User Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.acn.waw.pl 20.08.08, 07:42 > 5. Sformatować dysk i zainstalować XP, MAC OS lub Linuxa A jak już zainstalujesz linuxa to kolejne 5 rzeczy, które możesz zrobić: 1. skompilować sobie jądro, 2. pochwalić się tym na forum 3. iść do kościoła pomodlić się w intencji sterowników, 4. wrócić do kościoła i pomodlić się w intencji dobrych programów, 5. wywalić linuxa i zainstalować XP. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 08:06 Powinieneś sobie gościu mózg przekompilować bo siedzisz jeszcze pojęciowo w linuksowym średniowieczu i pojęcia nie masz o tym jak dystrybucje linuksowe teraz wyglądają i co potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: test Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.08, 08:56 A jak już zainstalujesz wspaniały system jakim jest linux wystarczy sobie zainstalować office'a i photoshopa i można pracować. Co nie da rady, hmmmm, no to może pograć przynajmniej można, np. w Fallout 3, Half-life albo Counter Strike. Co? Nie bardzo? To do czego jest ten system? No tak, w końcu można sobie wszystko skonfigurować jak się chce, tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lion Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.park.gdynia.pl 20.08.08, 08:58 Znowu nie trafiłeś. Bo te programy działają na linuxie (poprzez wine) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: test Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.08, 09:25 Wina :) Śmiech na sali. I to jest twoim zdaniem przewaga linuxa? :) Powiedz to sekretarce, dla której odebranie poczty jest wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 09:55 W pracy i w domu używam Open Office (pod XP). Po latach doświadczenia z Microsoft Office mogę stwierdzić, że OO jest równie a nawet bardziej funkcjonalny a poza tym zgodny z międzynarodowym standardem formatu plików, z którym tylko jedna firma na świecie nie jest zgodna, Microsoft Office. Zatem twój argument jest śmieszny, aplikacje biurowe pod Linuxa są doskonałe, posiadają doskonałą dokumentację i pomoc i są za darmo i działają też pod windowsem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: test Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.08, 10:04 Teoretyzujesz? Co z tego, że pod linuxem są świetne aplikacje, ze wspaniałą pomocą i wsparciem technicznym (nie podważam tego, choć argumentacja jest subiektywna) jeśli 99% ludzi (1% ma Maca), z którymi moi sprzedawcy mają do czynienia pracuje na windowsach (argument obiektywny). Sprzedawcy mają sprzedawać a nie zastanawiać się, czy człowiek po drugiej stronie otworzy plik w formacie .odt czy nie. Osobiście używam OO (OpenOffice.org 2.4.1) i wiem, że zapisany dokument .doc w oo może tego samego oo wywalać, więc nie mów mi jaki to super program, bo brakuje mu do M$ Office jakieś 5 lat kodowania. Ja mam świadomość, że za pomocą oo można sobie bardzo dobrze radzić (jeszcze word jest do zastąpienia łatwo, bo i tak ludzie powinni wysyłać pdfy, ale z excelem już trudniej), ale chodzi o to, że koszty przestawienia jednej osoby z M$ na oo są wyższe nie koszt licencji na M$. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sickie Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.karolin.pl 20.08.08, 10:16 TEST: Idź się lecz u psychiatry z tymi teoriami. Znajoma w biurze na legalnym Office20003 zapisała zestawienie w XLS. I sie nie chciało otworzyć ani na jej kompie ani na żadnym w biurze! Jak już przyszła do mnie zapłakana i powiedziała zrób coś... powiedziałem... daj... i otworzyłem i zapisałem w OO... i co... i nagle olśnienie Excela z Office20003 no otwarło się! Łzy zamieniły się w uśmiech i świat stał się lepszy! M$ to zło! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 13:05 Nie tyle zło, co zadufany w sobie bezczelny monopolista. Taki GAZPROM informatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 10:17 > Co z tego, że pod linuxem są świetne aplikacje, ze wspaniałą pomocą i wsparciem > technicznym (nie podważam tego, choć argumentacja jest subiektywna) jeśli 99% > ludzi (1% ma Maca), z którymi moi sprzedawcy mają do czynienia pracuje na > windowsach (argument obiektywny). Sprzedawcy mają sprzedawać a nie zastanawiać > się, czy człowiek po drugiej stronie otworzy plik w formacie .odt czy nie. Wyższosć polega na tym, że OO odczytuje i zapisuje i w .odt i w .doc ( i w wielu innych formatach) a Word nie. Poza tym to prawda, czasami przy odczytywaniu w Wordzie doca zapisnego w OO coś się potrafi poprzestawiać. Ale to nic nowego, jak miałem jeszcze Windowsy, to to samo było z plikami zapisywanymi w jednym Wordzie a odczytywanymi w innych. Dlatego pliki tekstowe wysyłam w PDF, za pomocą jednego kliknięcie przekonwertowawszy je w OO. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 10:54 Człowieku, co ty za brednie opowiadasz? Lata kodowania to brakuje Microsoftowi i to we wszystkich rodzajach jego oprogramowania, którego i tak sami nie piszą tylko odkupują od tych, którzy cośtam potrafią pisać. Twoja ignorancja wskazuje na absolutny brak rozeznania w tematyce. Windows jest popularny tylko w Europie, czy jesteś tego świadom? Oczywiście, że doc będzie źle odczytywany ponieważ nie istnieje żaden format doc i kolejne produktu Microsoftu nie sa nawet ze sobą zgodne. To dyskwalifikuje ich aplikacje jako narzędzie biurowe, jak sobie wyobrażasz aktualizację dokumentów w czyms takim co po prostu nie czyta swoich własnych plików. Microsoft Office jest po prostu badziewny. Przestawienie się na OO jest bardzo łatwe i nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: serek Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.marsoft.net 21.08.08, 00:03 Co do jednego się zgadzam - tylko OO otworzył mi plik z Worda 6.0 żaden inny nie chciał. Co do popularności Windowsa. Owszem w Ameryce popularność Maców jest większa niż w Europie, ale to właśnie Europa jest bastionem Open Source Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: s Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.chello.pl 20.08.08, 11:56 raz wyszkolony człowiek będzie umiał, się posługiwać programem przez lata a kupić licencję M$ trzeba średnio co 2-3 lata, bo nasz stary office nie otwiera doc'a z nowego offica od firmy xxx Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: test Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.08, 22:16 To jest takie gadanie teoretyka. Spróbuj kiedyś przenieść na OO firmę, która zatrudnia 50 osób, które na co dzień pracują przy kompach. Ręczę, że łatwiej, szybciej, taniej i z lepszym skutkiem końcowym jest kupienie im wszystkim office'a z M$ i zapomnienie o sprawie. Oczywiście ja osobiście używam OO (i nie widzę żadnego powodu, aby wydawać 500PLN na office'a z M$), mam linuxa i stawiałem linuxa pewnie z 1000 razy. Jednak nijak się to ma do tego co napisałem na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: serek Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.marsoft.net 20.08.08, 23:59 > Osobiście używam OO (OpenOffice.org 2.4.1) i wiem, że zapisany dokument .doc w > oo może tego samego oo wywalać, więc nie mów mi jaki to super program, bo > brakuje mu do M$ Office jakieś 5 lat kodowania. Cóż... ten sam plik .doc na jednym kompie ładnie chodzi na drugim wywala M$ Office. I co z tego? Dużo zalezy od czcionek i zainstalowanych komponentów. A że OO w pełni zajmuje jakieś 200MB a MSO tak ze dwa trzy razy więcej (wersja 2000 nowszych nie używałem) to trochę pomijany fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: test Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.08, 10:53 Word wstaje 10s a OO 1 minutę, ale "trochę pomijany fakt". Człowieku, może nie zauważyłeś, ale teraz dyski są duże. To czy coś zajmuje 200MB, 400MB czy 600MB nie ma większego znaczenia na dysku 160GB. Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 21.08.08, 21:09 Gość portalu: test napisał(a): > Word wstaje 10s a OO 1 minutę, ale "trochę pomijany fakt". Prawdopodobne. Pod warunkiem wszakże, że miałeś zainstalowany ,,szybki start" MS Office (osa.exe) lub uruchamiałeś wcześniej MS Worda, a OpenOffice nie miał tej możliwości. Porównaj także, ile miejsca w pamięci zajmuje MS Word, a ile OO Writer (przy tworzeniu pustego dokumentu, nie po konwersji MS dokumentu). Nie do pogardzenia jest także automatyczna kompresja plików OO - przenosiłeś kiedyś duży plik na pen-drive'ie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fra Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.srv.volvo.com 20.08.08, 09:14 A z komputerów to się znasz na Fallout 3, Half-life albo Counter Strike? Bo nie myślę, żebyś rzeczywiście coś dziabał w Office lub Photoshopie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: test Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.08, 09:26 ACM i CEPC synku. Nie masz szans. Nie podskakuj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sickie Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.karolin.pl 20.08.08, 10:17 ACM to taka firma co Fiatem handluje.... A CPC to taki Amstrad był, wszyscy na forum słyszeli, że umiesz na nim posadzić XPka! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 10:14 Gość portalu: test napisał(a): > A jak już zainstalujesz wspaniały system jakim jest linux wystarczy sobie > zainstalować office'a i photoshopa i można pracować. Nie trzeba. Open office jest w praktycznie każdej dystrybucji i działa wyśmienicie. Podobnie Gimp. Ja wiem, ze wy znacie 856 opcji, które są niezbędne i których w tych linuxowych programach nie ma, ale wszyscy dobrze wiemy, że dla 98% użytkowników te programy spełnią swoje zadanie. Jeśli chodzi o gry - ja raczej nie gram, ale jakbym chciał pograć, to za zaoszczędzone na windowsach pieniądze kupiłbym sobie dobrą konsolę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Spolegliwy Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.chello.pl 20.08.08, 10:47 Co to, *****, jest? Autor to cebulowa kupa, ale niektórzy forumowicze też powinni wstrzymać się z pisaniem. Wine, misiu, wine. Da radę? Da. Czy to najlepiej? Chyba nie, ale po co Ci najlepiej, skoro nie stać Cię nawet na "doczytanie". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ZX User Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.acn.waw.pl 20.08.08, 09:49 > Powinieneś sobie gościu mózg przekompilować bo siedzisz jeszcze > pojęciowo w linuksowym średniowieczu i pojęcia nie masz o tym jak > dystrybucje linuksowe teraz wyglądają i co potrafią. Co mnie obchodzi jak wyglądają i co potrafią? Mnie obchodzą programy na których pracuje a których nie ma pod linuxem. To ty siedzisz w średniowieczu i w dalszym ciągu podniecasz się systemem dla samego systemu. Podejrzewam, że prawdopodobnie jeszcze chodzisz do szkoły i nie bardzo wiesz co to znaczy pracować na komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 10:00 Nie masz racji. Po prostu nie masz doświadczenia ani wiedzy i nie wiesz jakie możliwości i korzyści może dawać praca na linuxach lub innych systemach. Nie twierdzę, że każdy skorzysta ale jeśli chodzi o biuro to linux i oprogramowanie na niego jest ideałem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ZX User Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.acn.waw.pl 20.08.08, 16:56 > Nie masz racji. Po prostu nie masz doświadczenia ani wiedzy i nie > wiesz jakie możliwości i korzyści może dawać praca na linuxach lub > innych systemach. No to oświeć mnie i powiedz jakie korzyści dla firmy da przejście na linuxa skoro nie będzie działała Symfonia, Płatnik, makra w VBA w OpenOffice, Raks i kilka innych programów? Gdzie niby te korzyści i możliwości? Gdzie ten ideał? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 21.08.08, 11:44 Płatnik działa pod linuxem, Symfonia ma odpowiedniki, VBA jest produktem M$ więc nikt nie wie jak to działa, można korzystać z wersji linuxowej zamiast VBA. Przypominam o czym wcześniej pisałem, nie dla każdego takie przejście jest możliwe lub korzystne. PS Ja nie toczę tu boju ani nie podniecam się Linuxem tak jak Ty bo nie ma czym. Ty się ekscytujesz i toczysz pianę nie wiadomo właściwie z jakiego powodu. O jakie średniowiecza Ci chodzi. Może się uspokój najpierw :). Uzależniłes się od Windowsa i już pewnie nie zmienisz przyzwyczajeń ale dlaczego wprowadzasz w błąd innych. Linux jest coraz popularniejszy, oprogramowania jest coraz więcej, młode pokolenie kompa ma w palcu i bez trudu się przesiądzie z jednego systemu na drugi a programy i tak wyglądają i działają tak samo. Pani Tereska i tak nie potrafi nic zainstalować sama pod Windowsem więc jaka różnica. Odpala z autostarty Płatnika i umie włączyć pasjansa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rymps Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 10:01 Nie jest dla przeciętnego użytkownika. Przeciętnego to znaczy instalującego samodzielnie programy, urządzenia zewnetrzne, używającego programów biurowych, graficznych, poczty czy internetu. Umiem samodzielnie znaleźć najświeższe sterowniki, kodeki i z powodu bluescreena nie wołam pomocy u informatyka. Spróbuj pod linuxem zainstalować drukarkę, popularne modele HP na przykład. Nie mam ochoty tracić na to czasu. Prowadzę niewielka firmę, zatrudniam kilka osób, nie mogę sobie pozwolić na lewe oprogramowanie, używałem linuxa ale poległem na peryferiach właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: s Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.chello.pl 20.08.08, 08:53 nigdy nie kompilowałem jądra, nie chwaliłem się na forum i nie chodziłem do kościoła ;P a używam wyłącznie linuksa (ubuntu) od chyba 2 lat i nie zamierzam wracać do XP, ani kupowac (czy też piracić) visty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mario Wasze gadanie nic nie da! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 10:15 Wasze gadanie nic nie da. O tym jak ukształtuje się rynek zadecydują użytkownicy (ci prawdziwi - płacący za oprogramowanie). A ci mają jasne preferencje: Microsoft Windows (zanikjące XP, coraz więcej Vista) + markowe oprogramowanie. Niszowy Linux dla dłubaczy i zacietrzewionych forumowiczów pozostanie hobbystycznym systemem dla właśnie tej grupy - dłubaczy i zacietrzewionych forumowiczów. Linux egzystuje tylko i wyłącznie daltego, że jest darmowy i wspierany przez fascynatów. Gdyby za Liunx przyszło zapłacić 250 zł tak jak za Windows, Linuxa NIKT BY NIEKUPIŁ, bo po co kupowac system, który jest bezużyteczny. Nie ma na nim żadnego poważnego programu do pracy: ACAD, Photoshop, Dreamweaver, Flash, Trados, SDLX, SAP, Lotus Notes, programy księgowe i finansowe, i tysiące innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Wasze gadanie nic nie da! 20.08.08, 10:26 Gdyby Linuxa wmuszali z każdym nowym komputerem wszyscy by kupowali ;-) A teraz jeżeli chodzi o mity: 1. Jest cała masa bardzo dobrych programów biurowych, księgowych itp. Mieszkam w UK i wiele firm z powodzeniem z nich korzysta. Moja firma niestety korzysta w Windowsów. I jak czasem muszę skorzystać z komputera, to mnie szlag trafia, tak wszystko co chwila się wiesza, wolno działa i tak dalej. 2. Ok. Nie wiem, czy sa jakieś super ACADy, ale powiedzmy sobie szczerze: 99% uzytkowników komnputera nie korzysta z tego rodzaju programów. To samo jeżeli chodzi o Photoshopa - 99% użytkowników GIMP wystarczy z zupełności, znam tytuły prasowe (w Polsce) które są składane na Gimpie, więc i do co bardziej profesjonalnych zastosowań się przydaje. 3. NIe zauważyłem, żebym nie miał flasha, ale może się nie znam... 4. O reszcie programów w zyciu nie słyszałem, a na komputerze zarabiam pieniądze. Nie oznacza to, że jestem lamerem, a jedynie to, że nie każdy ich potrzebuje. Więc znowu: jeżeli potrzebujesz czegoś profesjonalnego czego nie ma na linuxa - to prawda, nie możesz mieć linuxa. Jeżeli jednak jesteś przeciętnym użytkownikiem, to i tak tego nie potrzebujesz, więc ten argument jest zwykłym biciem piany. Pozwolę sobie sprowadzić do niedorzeczności. knsa.info/pic_turcja/norm/komputer_j.jpeg Ten oto komputer jeszcze dwa lata temu był w codziennym użyciu i sterował najwiekszym europejskim teleskopem w obserwatorium Bułgarskiej Akademii Nauk w Rożen. Wysoko wyspecjalizowane oprogramowanie oraz interfejsy (takie jak, między innymi, czytniki kart perforowanych) dostępne są tylko do tego komputera. Czy to znaczy, że XP jest do dupy, bo nie ma tego wszystkiego, co ma ten komputer? Nie, bo nikt normalny nie potrzebuje domowego komputera do sterowania teleskopem z lat 70tych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lll Re: Wasze gadanie nic nie da! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 21:15 Prawda jest też taka, że większość ludzi używających komputerów "osobistych", jeśli nie korzysta z nich do pracy (a właśnie wykluczyłeś z tutejszych rozważań olbrzymią grupę ludzi korzystających ze specjalistycznych programów), to wykorzystuje go do rozrywki. Windows, a szczególnie Vista jest na to nastawiony. Nikt rozsądny nie będzie twierdził, że Linux jest gorszy od Visty, ale osobiście denerwuje mi ciągłe wmawianie, jaki to jest lepszy. Nie używam Linuksa, przypuszczam, że mógłbym mieć nawet jakieś problemy (od znajomych czasem słyszę, że coś im nie działa, bo za cholerę nie mogą sobie dobrze programu skompilować, albo nie ma sterowników do czegoś i że w ogóle coś sobie źle zrobili i im internet działa o połowę wolniej niż wcześniej na Windowsie). Oczywiste jest, że pewnie dla informatyków Linux, poza tym, że mogą się fajnie poczuć nieużywając Windowsa, niesie jakieś zalety. Dla mnie osobiście nie. Ja na komputerze używam przeglądarki (Firefox), odtwarzacza filmów (subedit), openoffice'a i gier. Nikt mi nie wmówi, że łatwiej mi będzie zainstalować Linuksa, na nim emulować windowsa i tak puszczać gry, a wszystko będzie mi cudownie (i szybciej!) działać. Fakt, Microsoft ma swoją propagandę, ale Linux ma swoją. Byłoby mi miło, gdyby na każdym kroku w polskim internecie nie natykałbym się ciągle na wyznania, jaki to Linux jest wspaniały i że wszyscy mają go używać, a jak nie używają, to są debilami :). Jeszcze jedno słowo odnośnie samego artykułu i Visty. 1. Artykuł jest do bani. Nie rozumiem tego, nie chcę obrażać autora, ale ja bym takie coś mógł napisać, lepiej. Dlaczego już zupełnie zaginął zwyczaj zatrudniania w mediach korektorów? Co to zdanie w ogóle znaczy: "Jeśli jesteś tego świadom i korzystam z tego systemu mam dla Ciebie listę 5 aplikacji wartych zainstalowaniu po tym, jak przesiądziesz się na Vistę." ? 2.Vista. Mam od jakiegoś czasu Vistę, zostałem do tego zmuszony przy kupnie notebooka (nie chciałem pirackiego XP, o Linuksie pisałem wyżej). Na początku nie mogłem się przyzwyczaić, ale teraz stwierdzam, że po pierwsze, jest to system łatwiejszy dla nowych użytkowników komputera, ma dodanych parę ciekawych funkcji (np. pasek wyszukiwania z menu start, do tego alfabetyczne ułożenie listy programów, w XP zawsze się wszystkiego naszukałem), na w miarę dobrym komputerze działa szybko (jasne, XP mógłby być troszeczkę szybszy, ale to już nie są odczuwalne różnice). Oprócz mojej Visty, miałem do czynienia z tym system na innym komputerze (marki Acer...). Masakra. Sprzęt, który ledwo potrafi pociągnąć najsłabszą wersję Visty (bez Aero), a działa mniej więcej tak, jak 10-letni komputer stacjonarny z XP. Totalna głupota producentów, którzy wciskają Vistę tylko dlatego, że podnosi to sprzedaż wśród osób nieznających się na komputerach... Wyobraźcie sobie, że za każdym razem, gdy robicie coś, co wymaga uprawnień administratorskich, musicie odczekać ok. 3-4 sekund na pojawienie się tego gówna z pytaniem o potwierdzenie. Widać, że ten system został stworzony dla dobrego sprzętu (u mnie zamiast 3-4 sekund jest mgnienie oka). No, to tyle moich uwag :]. Nie pozabijajcie się na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Wasze gadanie nic nie da! 20.08.08, 21:57 Gość portalu: Lll napisał(a): > Prawda jest też taka, że większość ludzi używających komputerów "osobistych", > jeśli nie korzysta z nich do pracy (a właśnie wykluczyłeś z tutejszych rozważań > olbrzymią grupę ludzi korzystających ze specjalistycznych programów) Grupa na pewno jest olbrzymia, ale większość ludzi pracujących z komputerami rzadko wyskakuje poza edytor tekstu, internet i parę podstawowych funkcji arkusza, więc już nie przesadzajmy. , to > wykorzystuje go do rozrywki. Windows, a szczególnie Vista jest na to nastawiony Ja też nie narzekam. Muzyka, filmy, flesze-nieflesze, wszystko śmiga. Gry nie. Ale jak już pisałem - do gier to ja sobie mogę kupić konsolę i jeszcze mi zostanie w porównaniu do tego, co bym wydał na Windowsy. > . > Nikt rozsądny nie będzie twierdził, że Linux jest gorszy od Visty, ale osobiści > e > denerwuje mi ciągłe wmawianie, jaki to jest lepszy. Stosunek jakości do ceny jest rewelacyjny ;-) Nie używam Linuksa, > przypuszczam, że mógłbym mieć nawet jakieś problemy (od znajomych czasem słyszę > , > że coś im nie działa, bo za cholerę nie mogą sobie dobrze programu skompilować, > albo nie ma sterowników do czegoś i że w ogóle coś sobie źle zrobili i im > internet działa o połowę wolniej niż wcześniej na Windowsie). Ja tak słyszę od znajomych windowsiarzy ;-) A co do Linuxa: ja kiedyś pisałem do pewnej komputerowej gazety. Sąsiedzi się zwiedzieli i zaczęli do mnie pielgrzymować ze wszystkimi swoimi komputerowymi problemami. Niestety nie umiałem im pomóc, bo się nie znałem. Ja miałem linuxa i u mnie wszystko działało jak trzeba. Oczywiste jest, że > pewnie dla informatyków Linux, poza tym, że mogą się fajnie poczuć nieużywając > Windowsa, niesie jakieś zalety. Dla informatyków to raczej Windows, oni żyją z tego przecież :-) Dla mnie osobiście nie. Ja na komputerze używam > przeglądarki (Firefox), odtwarzacza filmów (subedit), openoffice'a i gier. Ja używam firefoxa, odtwarzacza filmów, muzyki, open office'a i nagrywam płyty. Linux wyśmienicie działa w tym zakresie. Nikt > mi nie wmówi, że łatwiej mi będzie zainstalować Linuksa, na nim emulować > windowsa i tak puszczać gry, a wszystko będzie mi cudownie (i szybciej!) działa > ć. I jeżeli ktos próbuje, to jest głupi. > > Fakt, Microsoft ma swoją propagandę, ale Linux ma swoją. Byłoby mi miło, gdyby > na każdym kroku w polskim internecie nie natykałbym się ciągle na wyznania, jak > i > to Linux jest wspaniały i że wszyscy mają go używać, a jak nie używają, to są > debilami :) To ma dwie strony. To trochę tak jak z jeżdżeniem na gazie. Ciągle się słyszy, że tylko frajerzy, wieśniaki i biedaki jeżdżą na gazie... Ja jednak nie widzę powodu płacić dwa razy więcej za ten sam efekt. > system łatwiejszy dla nowych użytkowników komputera, ma dodanych parę ciekawych > funkcji (np. pasek wyszukiwania z menu start, do tego alfabetyczne ułożenie > listy programów, w XP zawsze się wszystkiego naszukałem), na w miarę dobrym > komputerze działa szybko (jasne, XP mógłby być troszeczkę szybszy, ale to już > nie są odczuwalne różnice). > 1. Skąd wiesz, że jest łatwiejszyu dla kompletnego nowicjusza? Sam na nowicjusza nie wyglądasz... Problem w tym, że wszyscy znają Windowsa, choćby ze szkoły. I dlatego Linux jest dla nich nowy. nie jest trudniejszy, po prostu masz już windowsowe nawyki. 2. Taaaa. Te bajery to ja mam w KDE od paru lat :-) Faktycznie, rewolucja ;-) > Oprócz mojej Visty, miałem do czynienia z tym system na innym komputerze (marki > Acer...). Masakra. Sprzęt, który ledwo potrafi pociągnąć najsłabszą wersję Vist > y > (bez Aero), a działa mniej więcej tak, jak 10-letni komputer stacjonarny z XP. Mój poprzedni sprzęt ledwo ciągnął 6 letni podówczas system Windows XP a lekko tylko mulił na najnowszym Debianie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: linuxowiec Re: Wasze gadanie nic nie da! IP: 213.227.123.* 20.08.08, 11:06 Chrzanisz, chłopcze. Ludzie kupują kompy z windą ponieważ machina marketingowa MS sprawiła, iż praktycznie rzecz biorąc nie mają alternatywy. Spora część ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy, że istnieje inny system operacyjny. Pomijając nieszczęsne gry, linux jest doskonałym systemem do użytku domowego. O niebo prostszym i bardziej funkcjonalnym od windy (oczywiście pod warunkiem wyboru odpowiedniej dystrybucji). Wszystko sprowadza się do tego, by ludzi w ludziach wytworzyć potrzebę posiadania go, tak jak zrobił to Microsoft z Windowsem. I tu się pojawia problem: ktoś musiałby na to wyłożyć pieniądze. Bardzo duże pieniądze.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grzegorz Re: Wasze gadanie nic nie da! IP: *.ksknet.pl 09.09.08, 14:38 I ktoś musiałby to wreszcie w jakiś sposób zorganizować czyli wybrać jedną, góra dwie dystrybucje linuxa która uznana by była za oficjalną. Ogromną wadą linuxa jest fakt że występuje w dziesiątkach odmian: Debian, Ubuntu, Red Hat by wymienić tylko trzy...Ciężko to wszystko ogarnąć przeciętnemu użytkownikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Wasze gadanie nic nie da! 20.08.08, 12:35 > (ci prawdziwi - płacący za oprogramowanie) Widać, że chcesz wywołać flejma. Czyżby ci którzy korzystają z oprogramowania OS byli gorsi? Wirtualni? Nieprawdziwi? > Niszowy Linux dla dłubaczy i > zacietrzewionych forumowiczów pozostanie hobbystycznym systemem dla > właśnie tej grupy - dłubaczy i zacietrzewionych forumowiczów. I to zdanie podsumowuje twoje kompetencje. Wypowiadasz się na temat o którym nie masz zielonego pojęcia. > Linuxa NIKT BY NIEKUPIŁ, bo po co kupowac system, który > jest bezużyteczny. Hmm... to dziwne bo u nas stoi Linux kupiony za całkiem konkretnie pieniądze. Czary? Raczej ty się bawisz trollowaniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Acid_zombie Re: Wasze gadanie nic nie da! IP: 195.205.119.* 20.08.08, 15:00 "...(zanikjące XP, coraz więcej Vista)" No tak nie do końca zanikające i nie tak do końca więcej Vista - co przychodzi partia notebooków to robimy downgrade do WinXP Pro, chociażby dlatego, że właśnie aplikacje biznesowe niezbyt dobrze działają pod Win Vista. I podejrzewam, że całkiem spory odsetek firm podejmuje podobne działania. "Niszowy Linux dla dłubaczy i zacietrzewionych forumowiczów pozostanie hobbystycznym systemem dla właśnie tej grupy - dłubaczy i zacietrzewionych forumowiczów." Bzdura... kolega nie wie o czym pisze i raczej nie miał styczności z ostatnimi wersjami takich dystrybucji jak choćby Fedora, czy Ubuntu. "Gdyby za Liunx przyszło zapłacić 250 zł tak jak za Windows, Linuxa NIKT BY NIEKUPIŁ, bo po co kupowac system, który jest bezużyteczny." Jeśli mówimy o systemach desktopowych, po co płacić 250pln - desktopowe dystrybucje Linucha są przeważnie za friko, a obrazy ISO można sobie zassać z repozytoriów, wypalić i używać czy to jako wersje Live, albo zainstalować. Jeśli mówimy o dystrybucjach serwerowych: Taki np Red Hat w wersji Enterprise kosztuje "troszkę" więcej niż 250pln i pracuje sobie w niejednej serwerowni, chociażby jako serwer bazy danych i jest o wiele wydajniejszy niż np Win 2003 (imho dobry system serwerowy) z MS SQL'em - więc znów pudło... Albo ESX VMware - bardzo poważna platforma służąca do budowy tzw. Virtual Center - wszystko to Linux. ---- Ktoś tu wpominał coś o gamingu pod linuksem... że niby nie działają gry itd. Możliwości jest kilka: m.in. - (jak już ktoś pisał) zainwestować w konsolę ;), lub mniejszy wydatek, jeśli chcemy pograć pod linuchem: kupić Cedegę - www.transgaming.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Heh, ale brednie... 20.08.08, 16:45 > Albo ESX VMware - bardzo poważna platforma służąca do budowy tzw. Virtual Center - wszystko to Linux. Zapraszam na strone www.vmware.com Tam sie dowiesz co to jest (rowniez tego, ze to nie ma nic wspolnego z Linuxem). Milej lektury :) Co do 250 PLN, to oczywiscie ze chodzi o desktop, bo w tym kontekscie nabijamy sie z tego "systemu operacyjnego" jakim jest linux. Popieram Twojego przedmowce - gdyby za desktop linuxa trzeba bylo cos placic lub gdybym nie mogl go zainstalowac na VMWare, to w zyciu bym po niego nie siegnal - bo po co mi system, ktorego najwieksza zaleta i jednoczesnie jedyna funkcja jest to, ze nie jest Windowsem? Dla mnie system operacyjny musi sie do czegos nadawac, a nie byc lub nie byc czyms innym, ale ja podobno glupi jestem... > kupić Cedegę - www.transgaming.com/ A tu to mnie rozwaliles. Ta cala Cedega to kit dla idiotow, ktorzy chetnie zaplaca za pol roku z gory i nie bedzie im sie chcialo probowac odzyskac kasy :) Po pierwsze, minimum to szesciomiesieczny abonament (nawet zeby to sprawdzic!), po drugie, przejrzalem sobie liste najpopularniejszych gier - i jest tak: - dla wiekszosci "brak danych" (heh, akurat), - dla kilku "nawet sie nie zainstaluje", - dla jeszcze kilku "da sie zainstalowac", - dla jednej "niby chodzi, ale tak wku*wia, ze grac sie nie da", - dla jednej "dziala jak zloto" - i jest to HalfLife 2. To ja podziekuje za taka teorie :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: linuxowiec Re: Heh, ale brednie... IP: *.stk.vectranet.pl 20.08.08, 17:47 > Dla mnie system operacyjny musi sie do czegos nadawac, a nie byc > lub nie byc czyms innym, ale ja podobno glupi jestem... No, najwyraźniej jednak jesteś... Uruchomiłeś kiedyś jakiegoś linuksa? Bo ten, który jest zainstalowany na moim komputerze doskonale nadaje się do pracy z tymże. Bez żadnych ekwilibrystycznych poszukiwań potrzebnych aplikacji, instalowania sterowników i temu podobnych cudów jestem w stanie na swoim komputerze zrobić DOKŁADNIE WSZYSTKO, co jest mi potrzebne. Czy uważasz, że w tych okolicznościach powinienem natychmiast lecieć do sklepu i kupować Windowsa? No to jesteś głupi... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mario Re: Wasze gadanie nic nie da! - ciekawy eksperymen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 18:25 A czytaliście, że Microsoft przeprowadził badania następujące: wzięli kilkuset Liuxowców pałających nienawiścią do Visty i dali im do przetestowania VISTĘ z nieco zmienioną grafiką oraz wszystkimi wystapieniami VISTA zamienionymi na inną nazwę /codename MIDORI. Tym wspomnianym Linuxowcom powiedzino, że MIDORI to nowy tajny projekt firmy Microsoft i poproszono ich o ocenę tego nowego systemu. Linuxowcy zachłystywali się niebywałą funkcjonalnością systemu Midori i tym, że takiego cudeńka to oni jeszcze nie widzieli. I co łysow Wam Linuxowcy? Microsoft obecnie pracuje nad wykorzystaniem wyników tego interesującego eksperymentu w swoich działaniach marketingowych. Dodam tylko, że jestem szczęśliwym użytkownikiem doskonałego systemu Microsoft Windows VISTA legalnie zakupionego na 4 komputery i na Linux nie zmarnowałbym nawet jednej porysowanej płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Wasze gadanie nic nie da! - ciekawy eksperyme 20.08.08, 21:59 To dobra opowieść. Prawie tak dobra jak ta, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają rowery... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sereus Re: Wasze gadanie nic nie da! - ciekawy eksperyme IP: *.marsoft.net 21.08.08, 00:24 A owszem zaprosili przeciwników Visty. Z tym że nikt nie mówił że to linuksiarze... To byli raczej zwolennicy XP jak pamiętam ten artykuł. Czytaj uważniej Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Wasze gadanie nic nie da! - ciekawy eksperyme 21.08.08, 12:57 Mario. Jak caly ten eksperyment przestal Ci sie snic, bo obudzil Cie chlod stygnacego moczu w pieluszce, zawolales mame i zaplakales, ze brakuje Ci dotkowej kosci pamieci do kompa bo z 2GB IE sie nie chce odpalic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sickie Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.karolin.pl 20.08.08, 10:12 ZXUSER: Przekompiluj se czerep, oto przepis: Idź do kościoła wbij se czoło w pustą podstawkę do świec i łaź z tym tak długo aż Ci nie odpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ZX User Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.acn.waw.pl 20.08.08, 16:58 > ZXUSER: Przekompiluj se czerep, oto przepis: Idź do kościoła wbij se > czoło w pustą podstawkę do świec i łaź z tym tak długo aż Ci nie > odpadnie. Twoja elokwencja jest wprost proporcjonalna do braku argumentów dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 10:12 Gość portalu: ZX User napisał(a): > A jak już zainstalujesz linuxa to kolejne 5 rzeczy, które możesz zrobić: > 1. skompilować sobie jądro, > 2. pochwalić się tym na forum > 3. iść do kościoła pomodlić się w intencji sterowników, > 4. wrócić do kościoła i pomodlić się w intencji dobrych programów, > 5. wywalić linuxa i zainstalować XP. Jeśli chodzi o mnie, to po zainstalowaniu sobie linuxa pokazałem go mojej dziewczynie. I ona też chciała ;-) Kubuntu łatwiej się instaluje niż XP ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Spolegliwy Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.chello.pl 20.08.08, 10:54 > Jeśli chodzi o mnie, to po zainstalowaniu sobie linuxa pokazałem > go mojej dziewczynie. I ona też chciała ;-) I to jest doskonały przykład skompilowanego jądra. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 11:51 Gość portalu: Spolegliwy napisał(a): > > Jeśli chodzi o mnie, to po zainstalowaniu sobie linuxa pokazałem > > go mojej dziewczynie. I ona też chciała ;-) > > I to jest doskonały przykład skompilowanego jądra. Dowcipniś się znalazł :P Odpowiedz Link Zgłoś
baba60 Proponuje zainstalowac MAC OS. Powodzenia fachowcu 20.08.08, 23:38 Bulbaaaaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: presley Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: 152.62.109.* 21.08.08, 00:58 a wystarczy go tylko umiejetnie skonfigurowac, wylaczyc kilka serwisow i odintalowac kilka giownianych i pamieciozernych aplikacji i po klopocie* pozdrowienia dla wszystkich "kompowych specjalistow" ..nic tylko ruszyc mozgownica - to nic nie boli* Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... IP: 83.238.13.* 20.08.08, 07:19 1. ALT 2. CTRL 3. DEL 4. enter 5. no - ENTER i tak w kółko aż Ci się nie znudzi... Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Więc twierdzisz, Cebula, źe to dobry system? 20.08.08, 08:15 Wystarczy go tylko przerobić na lepszy? To tak jak z polonezami. Wystarczy wymienić karoserię, zawieszenie, silnik, wnętrze i mamy zaje.bisty samochód... Odpowiedz Link Zgłoś
uzman 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... 20.08.08, 08:19 Mam wyższe wykształenie. Nie mam problemów z rozumieniem tekstów. Od wielu lat korzystam z komputera i Internetu. A tego tekstu nie rozumiem ni w ząb. Jakieś kodeki(?), ficzery. Czy dziennikary zajmujących się informatyką nie obowiązuje polszczyzna? Czy zawsze muszą pisać slangiem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: też uzman Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.08.08, 08:34 Jeżeli przez te wiele lat korzystasz z tego samego komputera to nie dziwię się, że nie wiesz, co to są kodeki, czy ficzery. A odnośnie języka polskiego - co to są "dziennikary"? Odpowiedz Link Zgłoś
adam_mich Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 08:54 A "wykształenie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lhx Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:13 kodek to słowo, które występuje w języku polskim:) program służący do kodowania bądź dekodowania danych (obrazu, dźwięku, itp.) występowanie: Wielki słownik ortograf.-fleksyjny - Bertelsmann 2001, 2004 - J. Podracki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: r Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.hansgrohe.com 20.08.08, 09:55 Tak, ale "ficzery" to wielkie przegiecie debilnego pismaka. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_mich Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 08:53 Jakieś kodeki(?) - kodek to skrót od słów koder/dekoder - 100 procentowa polszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ola 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... IP: *.echostar.pl 20.08.08, 08:41 Nie mam Visty i nie zamierzam, ale artykul przeczytalam, bo jest naprawde swietny. "Nie poddawaj sie, Vista jest fajna, wystarczy poswiecic pare(nascie) godzin na sciągniecie iluśtam dodatkow, zainstalowanie, konfiguracje, nauke obslugi i rozwiazywanie nieoczekiwanych problemow podczas ich uzytkowania. Aha, i bron boze nie uzywaj Firefoxa" To mogl napisac tylko ktos z Microsoft :) No a wyglada to PRAWIE jak obiektywny poradnik... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ant Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.ckzeto.com.pl 20.08.08, 08:48 Doświadczenie pokazuje, że są "dwie" Visty. Pierwsza preinstalowana z dziesiątkami zamulaczy od producenta sprzętu na której nie da się pracować i czysta Vista działająca dosyć sprawnie pomimo kilku irytujących wad. Niestety XP ma pewne niedociągnięcia w GPO ale i tu widać poprawę po SP3. Odpowiedz Link Zgłoś
seattle92 Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 09:14 Niestety, to prawda. Za dużo tych wszystkich niepotrzebnych programów od Microsoftu i producenta komputera. Na samym początku Vista wraz z wszystkimi preinstalowanymi programami zajmowała 30 GB! Najgorsze jest to, ze nie idzie odinstalować programów Imperialisty - Microsofta, takich jak: Internet Explorer,Photo Gallery, Movie Maker itp. Nie wiem na co oni wciskają ten swój kit, skoro można sobie ściągnąć z sieci o wiele lepsze programy. A potem Imperialista z Redmond się chwali, że jego przeglądarka jest najlepsza i bezkonkurencyjna pod każdym względem (a wy, szarzy użytkownicy sobie mówcie na jej temat co chcecie), a Windows Media Player to po prostu wymiata wszytko :( :( :( Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 13:08 Nie "imperialista" ale "monopolista". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: s 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow.. IP: *.chello.pl 20.08.08, 08:49 czy mogą być jakieś inne niż "inne alternatywy", i proponowanie pozostawienia IE nie jest jedną z rzeczy które bym zalecał. Co do 5 rzeczy to powinny byc takie: 1. instalacja antywira 2. instalacja firewala 3. instalacja antyspyware 4. dociągnięcie updatów (do powyższych i samego windowsa) 5. przeskanowanie całego systemu (bo pewno się już coś zalęgło) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: abc Gdzie info: Artykuł sponsorowany? IP: *.mt.gov.pl 20.08.08, 08:55 Vista - dobry system tylko często nawala :). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość XD 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 08:57 zanim dali ten artykuł, mogli dać jakiś pod tytułem "zastanów się 100 razy zanim zainstalujesz vistę". nie cierpię jej, jest strasznym zamulaczem! kupiłam kompa z vistą (2 rdzenie, 2gb RAM ddr2 itp, itd), teoretycznie powinno starczyć, ale i tak uruchamiała się przez pół godziny (zwróćcie Państwo uwagę na czas przeszły!). teraz jestem szczęśliwą użytkowniczką mandrivy :P Odpowiedz Link Zgłoś
seattle92 Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 09:03 Że co??? Ja mam laptopa z 1 GB RAMu i włącza się w 5 min. Może masz wogóle zamulony komp? Zainstaluj sobie odpowiednie programy, które ci go wyczyszczą z zaległego shitu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sickie Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.karolin.pl 20.08.08, 10:39 5 minut!!! Mój xp pro sp3 ładuje się 14 sekund od ostatniego POST testu na IBM T43 z 1.5gb ram i dyskiem 7200! tylko 14 sekund! goły nie skonfigurowany ze sterownikami w 9 sekund! a podszlifowany Debian Lenny z Gnome i wodowytryskami ok 21 sekund! Ludzie! Po co kupujecie te superszybki komputery? Do systemu który NIE DZIAŁA?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: s Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.chello.pl 20.08.08, 12:10 nie wiem do czego potrzebny jest krótki czas włączania, chyba że komp się często restartuje bez powodu, to fakt 9 sekund jest przydatne. Mój chodzi całymi dniami a nawet kilka dni z rzędu (podczas renderów) więc mogę odczekać tą minutkę zanim się włączy, jeśli potem chodzi bezawaryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: atx Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 13:52 "wodowytryskami" Freudowska ocipka, ee tzn. omylka? :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: linuxowiec Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: 213.227.123.* 20.08.08, 11:12 I gratuluję :) Mandriva to świetny system Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sirius DNO IP: 212.160.172.* 20.08.08, 09:00 artykuł dno 0 wkładu merytorycznego "fajny" to jest mój flecik Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lati 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... IP: *.nask.waw.pl 20.08.08, 09:08 SP1 - to nalezy zainstalowac jak sie nie ma w systemie. Reszta to bzdety....instalowane w drugiej kolejnosci. Ale do tego trzeba chociaz minimum orintacji w temacie a nie slinienie sie na tematy rodem z "Komputer Swiata". Komu wy dajecie pisac?! Odpowiedz Link Zgłoś
plus_minus_zero najlepsza rzecza jaka zrobilem po zainstalowaniu 20.08.08, 09:15 Visty, bylo jego usuniecie! I nie dam sie nabrac na przystrajanie zolwia fontannami i gwizdkami! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: balloon tekst chyba sponsorowany przez microszofta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:16 Odpowiedz Link Zgłoś
seattle92 Żaden z wymienionych programów nie jest niezbędny! 20.08.08, 09:18 Ten artykuł to pomyłka i zaśmiecanie nieistotnymi informacjami przestrzeni cybernetycznej :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: artur 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow.. IP: *.146.234.201.ip.airbites.pl 20.08.08, 09:20 jak czytam te komantarze na temat tego jaka ta vista zła... Pracowałem na XPku ponad 5 lat i komputer wieloktornie mi się zawieszał i inne tego typu akcje. Włączał sie dość prędko, chodziła większość programów. Chyba tylko 2 mi się nie chciały całkowicie uruchomić itp. Teraz od pół roku mam lapka z zainstalowaną vistą i o dziwo system jest bardzo dobry. Ładny graficznie, szybki i sprawny (oczywiscie po pewnym czasie, gdyż vista dostosowuje sie do uzytkownika, to co używasz otwiera się szybciej). Denerwujace wg mnie sa tylko te ciagłe ostrzeżenia, ale da sie to przeboleć. Głupotą jest wyrzucać oryginalna vistę np. na lapku, gdyż stracimy gwarancje na kompa. Ludzie przestańcie narzekać na coś z czym styczność mieliście znikoma lub w ogóle jej nie mieliscie. Słyszeliście może o Mojave? :) To polecam sobie poszukać. A Ci którzy i tak stwierdzą, że linux jest lepszy, im tylko odpowiem, że maja rację. Na drugim kompie mam linuxa, ale to nie jest system dla zwykłego Kowalskiego, który pracował wcześniej na 98/XP czy czyms innym ze stajni MS. Nie zrozumie i będzie się irytował. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ślimak Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.sdm.de 20.08.08, 09:50 z ta gwarancja to jakies bzdury piszesz. orientowalem sie w temacie gdyz nosilem sie z zamiarem zakupu lapotpa i zawsze spotkalem sie z odpowiedzia, ze moge sobie zainstalowac dowolny system operacyjny i gwarancji nie strace. a jesli ktos w sklepie powiedzialby mi cokolwiek innego to omijalbym taki sklep szerokim lukiem :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prs Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.wro.vectranet.pl 20.08.08, 10:26 Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Klepiesz w te klawisze... ale chyba tylko po to aby utwierdzić się, że masz super lapka z super systemem. :p To że komputer z XP Ci się zawieszał, to pewnie wina sprzętu albo brak SP2. Ja jakoś mam XP i zawiecha jest tylko wtedy gdy coś zmienię (stery), albo mieszam z ustawieniami GPU. Vista nie jest zła... jest tragiczna. :p WOLNA!! Na wiele rzeczy nie masz wpływu. Niby coś jest ustawiona TAK, a nadal działa SIAK. Jeden wielki SYF! Ale to, że ludzie ja chwalą.. świadczy tylko o jednym. Ludzie mogliby mieć dowolny system operacyjny, bo tak naprawdę dla nich to obojętne. No a Twój tekst o Linuxie.. ech.. panie NIEZWYKŁY Kowalski. :p ...szkoda słów.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: artur Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal IP: *.146.234.201.ip.airbites.pl 21.08.08, 13:29 Bardzo spodobała mi się Twoja opinia. Jak i wielu użytkowników na forum gazety.pl, która od pewnego czasu staje się tylko pośmiewiskiem, gdyż poziom niektórych wypowiedzi to dno i metr mułu. Nie o tym jednak tu mi pisac przyszło, a o Viście. Stwierdziłem, że XP zawiesił mi się kilka razy. A owszem, zawiesił mi sie przy podkręcaniu procka i grafy, podczas normalnej pracy jest wciąż bezawaryjny. Pragnę tylko przypomnieć jak ludzie podchodzili do XPka. Też kompów nie mieli dobrych i myśleli, że im nowy system bedzie hulał jak 3.11. Nie Tobie oceniać mojego laptopa, gdyż sam potrafię stwierdzić czy jest dobry czy jest złomem, a to, że na moim Vista chodzi bezawaryjnie i szybciej niz na XPku potrafi otwierać proste programy jak przeglądarka, czy poczta to chyba świadczy o tym, że coś nie tak. (Tutaj porównanie do najczęściej uzytkowanych programów) Przyznaję, że Vista uruchamia się dłużej i wyłącza dłużej. Porównałem z XP i wyszło, że uruchomienie 6 sek dłużej, a zamknięcie 2 sek dłużej... ( Czy ten czas mnie zbawi? Nie wydaje mi się...) I wciąż polecam zainteresowac się Mojave. :D Nie jestem obrońcą MS'a gdyż tej firmy nie cierpię z powodu X'a. Na Viście mam wpływ na niemalże wszystko. Jakos takich problemów, że coś działa SIAK nie miałem. :) Ja nie chwalę Visty jako najlepszy system, gdyz wiele mu do doskonałości brakuje, ale sam fakt, że wygląda prześlicznie a chodzi niemalże identycznie do XPka to coś znaczy. I dla mnie nie bez znaczenia jest system operacyjny.... A co do Linuxa możemy porozmawiać w innym temacie. Dziekuję za uwagę wszystkim fachowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lin 1 rzecz, która powinieneś pobrać po zainstalow... IP: *.mobileonline.telia.com 20.08.08, 09:24 tak, wystarcza trzy kroki dokladnie. 0. wyzbyc sie strachu i ignoranctwa - zeby poznac wina tez troche czasu trzeba 1. sciagnac dystrybucje linuksa, najprostsza to ubuntu. 3. zainstalowac na kompa 4. mozna zostawic ewentualnie viste... albo zwolnic miejsce... ups, tylko 4 kroki??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andy Re: 1 rzecz, która powinieneś pobrać po zainstalo IP: *.acn.waw.pl 20.08.08, 09:52 > 1. sciagnac dystrybucje linuksa, najprostsza to ubuntu. 3. > zainstalowac na kompa Można i tak - ale niektórzy oprócz systemu potrzebują jeszcze programów. O Płatniku nie będę wspominał bo już to wielokrotnie było pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: linuxowiec Re: 1 rzecz, która powinieneś pobrać po zainstalo IP: 213.227.123.* 20.08.08, 11:11 1. Ubuntu nie jest najprostszą dystrybucją linuksa. Prostsze są (jak dla mnie): mandriva i opensuse. Ale jest dystrybucją wartą polecenia i relatywnie prostą. 2. O ile wiem, płatnik na linuksie daje się uruchomić, istnieje też, zdaje się, alternatywa. Ale nie jestem przedsiębiorcą, więc się nie znam na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andy Re: 1 rzecz, która powinieneś pobrać po zainstalo IP: *.acn.waw.pl 20.08.08, 17:46 > 2. O ile wiem, płatnik na linuksie daje się uruchomić, Niestety nie. > istnieje też, zdaje się, alternatywa. Nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hansolo Robimy tak: IP: *.sds.uw.edu.pl 20.08.08, 09:33 wkladamy plytke instalacyjna XP, formatujemy komputer i instalujemy XP, po czym sciagamy sobie firefoxa, antywira, spamware, kodeki i jakiegos diagnostyka. I system hula az milo. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_gliniany 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... 20.08.08, 09:34 Nie ma to jak sponsorowane artykuły... A może parę słów o darmowym oprogramowaniu kiedyś? Czy Microsoft aż tyle wam płaci, że musicie ludziom wciskać takie bzdety? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ecik Zatrudnijcie korektorów! IP: *.wnaft.agh.edu.pl 20.08.08, 09:41 Kilka cytatów: "Jest to pakiet kilku sprytnych aplikacji będących lepszą alternatywą. Naturalnie propozycja ta dotyczy osób, które cenią sobie bardziej produkty oferowane przez Microsoft niż inne alternatywy." "Kodeki są tematem nastręczającym mnóstwa problemów, wszystko z powodu konieczności uwzględnienia czynników. " "Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych "ficzerów" Visty(...)" Może by pana redaktora wysłać na maturę eksternistyczną, albo coś ? Pozdrawiam! Trzymaj nasz poziom: klikaj.bubb.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: SiwyJakub 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... IP: 195.114.160.* 20.08.08, 09:56 Na Mac'ach po zainstalowaniu Leopada nie musisz nic instalować. I to jest właśnie IDEAŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 10:20 raczej jednak musisz: adium, firefoxa i last.fm ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 10:29 To prawda. Ja na swoim mam Kubuntu i XP. Kubuntu wykrył od razu wszystko. Na XP do dzisiaj nie mogę dojść do ładu z kamerą pod Skype (którą dostałem od kumpla, który ma Vistę, która tej kamery za chiny ludowe zobaczyć nie chce). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wwwwwwwww i to jest wlasnie ciekawe IP: 195.117.28.* 20.08.08, 10:36 i to jest wlasnie ciekawe ze to co w windowsie jest powszechnie uznawne za wade, macuserzy uznaja za zalete :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: i to jest wlasnie ciekawe 20.08.08, 13:06 W Windowsie nie jest uznawane za wadę to, że tak się dzieje, tylko to, że nie działa, jak powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wwwww Re: i to jest wlasnie ciekawe IP: *.ydp.com.pl 20.08.08, 13:28 a co w maku działa jak powinno, a na windowsie nie działa jak powinno? Pytam szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: i to jest wlasnie ciekawe 24.08.08, 04:44 Nie miałem nigdy maca, więc nie wiem. Ale nie słyszałem, zeby ktoś się użalał na jakieś problemy z tych moich (nielicznych) znajomych, którzy mają mace. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstal 20.08.08, 12:39 Tak i wiadomo, że makówkarze gorąco w to wierzą :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boo local only IP: 198.208.243.* 20.08.08, 09:58 zawsze mam z tym problem, po jakims czasie zainstalowania nowej visty mam problem z wirelessem albo z ze zwyklym polaczeniem, kiedy to nie moge korzystac z internetu, bo nie mam dostepu do internetu nie wiedziec czemu. mial ktos z was podobny problem? co robic? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fika Re: local only IP: 193.24.24.* 20.08.08, 11:39 :) a juz myslalam, ze tylko ja mam - mialam problemy z polaczeniem :)) po tygodniu walki z vista i konfiguracja polaczenia z netem zrezygnowalam i wrocilam do XP - teraz wszystko gra i buczy :) Tobie tez polecam XP Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bc7373 Re: local only IP: 82.160.97.* 20.08.08, 14:13 Zobacz proszę na Centrum sieci i udostępniania. Czy widzisz 'wiele sieci'zamiast 'sieć X'? To znaczy, że jest więcej niż jeden DHCP serwer i Vista głupieje. Proponuję po koleji dostać się do access pointa (jeżeli masz internet przez AP) a potem do routera. Tylko jedno z tych pudełek powinno mieć włączony DHCP. Jak nie dasz rady to uderz do kogoś kto zna się na konfiguracji sieci. Jest to możliwe do ustawienia. Pozdrawiam, BC7373 Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi czy warot słuchac takich gamoni... 20.08.08, 10:01 "Wielokrotnie próbowałem (zarówno w internecie jak i w "realu") przekonać ludzi, że Vista nie jest zła i tak naprawdę totalnie bezsensownym działaniem jest usuwanie legalnej preinstalowanej Visty na rzecz pirackiego XP." a dlaczego autor nie pisze o mozliwości instalacji legalnego i darmowego xp ie wie czy celowo pomija downgrade? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: macky Re: czy warot słuchac takich gamoni... IP: *.toya.net.pl 21.08.08, 00:03 downgrade w oem-ie? ciekawe... ten atykuł jest przecież dla narzekalskich, którzy kupują komputer za 1200 zł w biedronce lub na pięcioletnim komputerze, chcą mieć najnowszy system... w dodatku niesprawdzają czy producent zapewnia wsparcie sterownikami swoich produktów dla nowych systemów... to jest tak powszechne i nudne, jak moda na sukces, m jak miłość i inne tasiemce... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: czy warot słuchac takich gamoni... 22.08.08, 18:17 > downgrade w oem-ie? ciekawe... warto zapoznać się z warunkami licencji.. nie każda wersja podlega ale cześć tak. ten atykuł jest przecież dla > narzekalskich, którzy kupują komputer za 1200 zł w biedronce na komputerze z "biedronki" to nic nie będzie dobrze działać i tu akurat najmniejsza jest wina m$ ... więc odinstalowanie vi$ty nie ma sensu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ziomuś 5 rzeczy, które powinieneś pobrać po zainstalow... IP: *.eranet.pl 20.08.08, 10:04 "Jeśli jesteś osobą, która ceni sobie prostotę i nie w żadnym wypadku nie chcesz instalować alternatywnych przeglądarek jak Firefox czy Opera" Właśnie Firefox jest prostszy, szybszy i wygodniejszy w obsłudze. A tak w ogóle to mam wrażenie, że autor tego artykułu jest nie w pełni władz umysłowych - gdyby te "ficzersy" miały przekonać mnie do Visty to... HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Odpowiedz Link Zgłoś