Gość: Andrzej IP: *.proxyplus.cz / 10.0.0.* 06.10.03, 16:36 Najpoważniejszą przeszkodą w Polsce w rozwoju internetu jest monopol TPSA a nie 22% VAT. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: internauta Re: Czy możliwy jest zerowy VAT na internet w Pol IP: *.elb.vectranet.pl / 10.2.2.* 06.10.03, 17:24 Przeraża mnie brak wiedzy prezentowany przez autorów... Jest bardzo istotna róznica pomiędzy zwolnieniem z VAT- określonej usługi a stawką 0%. Bo zerowy VAT to nie to smo co zwolnienie z VAT-u- no ale może niektórzy tej różnicy nie dostrzegają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio (nie ekononista) Re: Czy możliwy jest zerowy VAT na internet w Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 19:23 Gość portalu: internauta napisał(a): > Przeraża mnie brak wiedzy prezentowany przez autorów... > Jest bardzo istotna róznica pomiędzy zwolnieniem z VAT- > określonej usługi a stawką 0%. > Bo zerowy VAT to nie to smo co zwolnienie z VAT-u- no ale może > niektórzy tej różnicy nie dostrzegają... Ja też nie widzę tej różnicy może jakiś ekonomista napisać coś więcej? A co do tego monopolu to bez przesady w połączeniach dial up (modem) jest już wiele nożliwości np. NOM, Onet Konekt, Infostrada i wiele innych są sieci osiedlowe, kablowe(telewizja kablowa), radiowe, internet w gnazdku (internet przez sieć energetyczną) we Wrocławiu na przykład jest sieć MPEC www.e-wro.pl itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof.gogel z katowic Re: Czy możliwy jest zerowy VAT na internet w Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 19:54 jest taka subtelna roznica pomiedzy vatem zerowym a zwolnieniem z punkt widzenia ksiegowego, ale dla Ciebie jako prywatnego uzytkownika, statystycznego Pana Kowalskiego nie ma to znaczenia, wartosc pozostaje taka sama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Czy możliwy jest zerowy VAT na internet w Pol IP: *.tac.net 06.10.03, 17:49 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > > Najpoważniejszą przeszkodą w Polsce w rozwoju > internetu jest monopol TPSA a nie 22% VAT. --- Otoz wlasnie to. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
kris_3333 Re: Czy możliwy jest zerowy VAT na internet w Pol 06.10.03, 20:24 Oczywiście że Internet powinien być bez podatku. Nie widzę jednak szans aby tak było w tym biurokratycznym kraju. ps. WPISUJĘ SIĘ NA lISTĘ WALKI O ZEROWY WAT NA INTERNET. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Czy możliwy jest zerowy VAT na internet w Pol IP: 194.201.71.* 08.10.03, 07:07 Ja tez !!! Odpowiedz Link Zgłoś
leongvt Właśnie zacząłem podlewać sobie rękę 06.10.03, 21:33 żeby ten kaktus co mi urośnie jak nie podwyższą VATu na Internet miał dużo wody. W kasie brakuje jakieś 50 000 000 000 ( prawda że inaczej wygląda niż 50 mld ) i zrezygnują z pieniędzy. Chyba bym miał wrzoda na mózgu wielkości małej pomarańczy jakbym w to uwierzył. Jak obniżą VAT to zjem myszkę od kompa. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacP II Re: Właśnie zacząłem podlewać sobie rękę IP: 194.201.71.* 08.10.03, 07:09 Do myszki proponuje keczup - będzie smaczniejsza. Unia też ma zamiar "wyzerować" VAT na internet, a więc od maja tow. Miller też będzie musiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Właśnie zacząłem podlewać sobie rękę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 22:36 pewnie masz bezprzewodową Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smoke|a|Lot Re: Czy możliwy jest zerowy VAT na internet w Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 21:59 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > > Najpoważniejszą przeszkodą w Polsce w rozwoju > internetu jest monopol TPSA a nie 22% VAT. szkoda ze gadasz takie bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Czy możliwy jest zerowy VAT na internet w Pol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 10:27 > Najpoważniejszą przeszkodą w Polsce w rozwoju > internetu jest monopol TPSA a nie 22% VAT. to oczywiscie prawda, to 'zwolnienie' to niezla zaslona dymna, gratuluje kolejnej przegenialnej kombinacji, teraz zaplacimy drozej, tepsa nadal bedzie kontrolowac 90% rynku [bo przeciez jest 'nieprzygotowana do stawiania czola rynkowi UE' buahaha], a poslowie beda sie chwalic na wiecach wyborczyc jak to przysluzyli sie polskiemu internetowi... nie wiem czy smiac sie czy plakac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka To nie chodzi o VAT tylko o stawki IP: *.chello.pl 12.03.04, 21:43 Dla mnie może być nawet 22%. Dlaczego? Bo u nas Internet jest drogi, bo są takie wysokie stawki. Obniżyć stawki! Odpowiedz Link Zgłoś
lu1234 Niższy VAT nic nie da.. 14.03.04, 23:48 Pytanie tylko co 0 stawka VAT da? Zmiana z 7 na 22% wcale nie będzie aż taka bolesna, poza tym podobno operatorzy wykorzystują zapłacony przez nas VAT do odliczania należnego podatku za usługi i sprzęt które nabywają. Po zniesieniu VATu na internet (lub wprowadzeniu nań 0wej stawki jeśli wola) prawdopodobnie nie spadną więc nam ceny albo nawet nieznacznie wzrosną w stosunku do dzisiejszych. Poza tym istnieje groźba sankcji ze strony Unii Europejskiej. Myślę że jeśli nie uda się naszym politykom uzyskać oficjalnej zgody Brukseli na obniżony VAT na Internet to nie ma sensu stawać okoniem i ryzykować qui pro quo ze strony Unii (np.: "skoro stać was na niższy VAT na Internet to nie potrzebujecie aż takich dopłat do rolnictwa lub na infrastrukturę") - oczywiście ten przykład to pure nonsense ale nasza ukochana UE nie jest w 100% zdrowo rozsądkowa sami przyznajcie... Problemem jest nasz ukochany monopolista (fakt wspominacie w listach o ofertach sieci tv kablowej, lokalnych dostawcach internetu dostarczających Net do zaledwie kilku budynków - sam mogę przebierać pomiędzy ofertą szerokopasmową tepsy, a 2 kablówek) ale w skali kraju jest ona de facto monopolistą (tką ;-). Wystarczy zauważyć jak spadły ceny neostrady. Oczywiście tłumaczą to chęcią chęcią uzyskania 200 tys klientów szerokopasmowych w ciągu roku. Myślicie że obniżyli by ceny, pokombinowali żeby obniżyć koszt instalacji gdyby nie mieli konkurencji (w dużych aglomeracjach)?? Jest to całkowicie prywatna firma, bez żadnych dopłat ze strony państwa więc nie oczekujcie po niej filantropii - liczy się biznes. Dlatego myślę że jedynym lekarstwem na wysokie ceny internetu w Polsce jest konkurencja - mam nadzieję że po wejściu do Unii na nasz rynek wkroczą zagrzniczni potentaci co poznamy po łomocie spadających cen. Czego sobie i Wam życzę Pozdrawiam Lu Odpowiedz Link Zgłoś