Gość: Michal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 23:10 Z pierwszym punktem trafiliście w 10-tkę :-) Na każdego to podziała :-D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dfgfdg Re: O z PHP to jest prawda 16.06.09, 12:05 Bo nie rozumiesz. Chociaz 1,2,3,4 slabe. Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: O z PHP to jest prawda 16.06.09, 12:08 > Bo nie rozumiesz. A sorry. Nie zauwazylem ze odpowiadasz w temacie. A tak na serio PHP nie jest zle. W niektorych zastosowaniach sprawdza sie calkiem niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mięsisty_kot Re: O z PHP to jest prawda IP: 91.123.169.* 16.06.09, 20:52 PHP uzywaja skrypciarze, ktorzy z programowaniem maja tyle wspolnego co ja z graniem na fortepianie czyli niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
piotraszz Re: O z PHP to jest prawda 16.06.09, 21:18 Łoł! Mocne! Czyli programistów się dzieli teraz na tych co piszą skrypty i używają innych typów programowania? A więc dobra wiadomość dla speców od Pythona: jesteście skrypciarzami! OWNED! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: O z PHP to jest prawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 23:57 Ale lamerstwo siedzi na forum, co tu dużo mówić LAMP rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: O z PHP to jest prawda IP: 78.145.183.* 17.06.09, 01:34 a potrafisz wytlumacz dlaczego? Moze dlatego ze nie trzeba definiowac typow jak w C ?? No ale w SQL tez nie trzeba a chyba nie powiesz ze to badziew. W assemblerze tez nie definiujesz typow - co wiecej, nawet nie programujesz strukturalnie, a bezwarunkowych skokow tam zatrzesienie! No ale pewnie nawet nie wiesz co to assembler albo wydaje sie Tobie ze juz sie go nie uzywa ;-) A moze dlatego ze to jezyk interpretowany - praktycznie wszystkie jezyki skryptowe tak maja i dla niektorych zastosowan jest to najlepsze rozwiazanie. PHP jest jezykiem ktory powstal aby wygodnie i szybko pisac aplikacje dla internetu i role te pelni doskonale. PHP5 ma bardzo przyzwoity support dla programowania obiektowego i jak ktos chce pisac porzadne aplikacje to moze to robic. Prawdziwy informatyk powinien umiec wykorzystac wlasciwy jezyk programowania aby zrobic to co ma do zrobienia jak najlepiej i najszybciej. Czasem bedzie to assembler, czasem C++, czasem Java a czasem wlasnie PHP. Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: O z PHP to jest prawda 17.06.09, 03:08 Trzeba jednak przyznać, że im bardziej skomplikowane zadanie, tym prościej go zrealizować w PHP, niż w czystym ANSI C, albo np. w assemblerze. Choćby to, że nie musisz oprogramowywać w ogóle komunikacji w internecie (TCP/IP), co w C (sockety) zajmuje przy przejrzystym kodzie około może 20-30 linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: O z PHP to jest prawda IP: 78.145.183.* 17.06.09, 04:02 Wlasnie dlatego powstaly jezyki skryptowe, programowanie obiektowe itp. Nikt nie pisze driverow urzadzen w PHP ani nie robi aplikacji internetowych w asemblerze. To drugie nawet by i sie dalo, ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbasic-programmer Re: O z PHP to jest prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 12:52 > No ale w SQL tez nie trzeba a chyba nie powiesz ze to badziew ale w bazach danych trzeba. > W assemblerze tez nie definiujesz typow - No akurat rejestry assemblera to mają ściśle określony typ już na poziomie hardware'owym. Jak masz 32 bitowy rejestr procesora, to raczej nie przypiszesz do niego wartości 64 bitowej, jasne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walkman Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 01:46 Ja bym jeszcze dorzucił iPhony ;d PvP murowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TotalModal Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.npgo.pl 16.06.09, 15:55 E, murowana to jest bójka Emacs vs Vim. Tylko trzeba to hasło wrzucić między geeków a nie portalowych klikaczy forumów, dla których FF z Adblockiem to szczyt hakiersta :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muf Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.promax.media.pl 16.06.09, 16:49 Dokładnie, czy lepszy jest system operacyjny bez dobrego edytora czy losowy generator znaków Odpowiedz Link Zgłoś
rorio2 Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 17.06.09, 20:50 Gość portalu: TotalModal napisał(a): > E, murowana to jest bójka Emacs vs Vim. > Tylko trzeba to hasło wrzucić między geeków a nie portalowych klikaczy forumów, > dla których FF z Adblockiem to szczyt hakiersta :P Vim i emacs to badziewie! Prawdziwi hackerzy używają ed'a:P Wspaniałe, że ludzie podchwycili tematy. Lol do dowodzi poziomu forum gazety:D Każdy wie, że php ssie! Kekekekekee. FLAAAAAAAAAMMMMMMMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!111111ONEONEONE Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 18.06.09, 09:28 vim to jakieś nowomodne badziewie, niepotrzebne, skoro w każdej maszynie jest vi. nawet w najnowszym macbooku. Odpowiedz Link Zgłoś
rorio2 Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 18.06.09, 09:57 tymon99 napisał: > vim to jakieś nowomodne badziewie, niepotrzebne, skoro w każdej maszynie jest > vi. nawet w najnowszym macbooku. > No skoro nawet w macbooku to zajefajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbasic-programmer Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 12:55 może jestem "starym windowsowcem" i nie znam się na programach linuksowych, ale dla mnie vim to jakiś dziwny program z tyldą latającą przez cały ekran i nie wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geekens Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 08:41 hahha prześlę to koledze na gg - geekowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MadLuk Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.npgo.pl 16.06.09, 15:49 geeki używają jabbera. na GG to dzieci neo siedzą ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beno Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 05:38 Naprawdę? A mój kolega geek na Naszej Klasie swój numer GG podał. Odpowiedz Link Zgłoś
rorio2 Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 17.06.09, 20:52 Gość portalu: Beno napisał(a): > Naprawdę? A mój kolega geek na Naszej Klasie swój numer GG podał. Penie ma transport:P Prawdziwi proo używają tylko gorion gadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqqqqqqqq Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: 84.38.22.* 16.06.09, 12:13 tez mi sie wydaje ze punkt o DRM jest niezly :) Odpowiedz Link Zgłoś
kajmir Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 19:20 Co to jest DRM? Odpowiedz Link Zgłoś
greatwyrm Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 12:21 Przecież wszyscy wiedzą, że Windows jest lepszy od Maca a już na pewno od Linuksa :):):):):):) 1,2,3 Start! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ds10.agh.edu.pl 16.06.09, 12:32 Nie zadziała. Jeśli chcesz kimś zmanipulować, to ta osoba nie może o tym wiedzieć. Poza tym to nieprawda. Linux jest lepszy. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
dellik Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 12:58 Gość portalu: l napisał(a): > Nie zadziała. Jeśli chcesz kimś zmanipulować, to ta osoba nie może o tym wiedzi > eć. > > Poza tym to nieprawda. Linux jest lepszy. ;P Jasne, że nie działa. Poza tym nie masz racji, Windows jest lepszy ;P Albo inaczej: a co to jest Linux? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 13:24 Skoro Linux jest lepszy i jeszcze do tego darmowy to dlaczego jest taki niepopularny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edghaar Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 14:10 a jednak zadziałało :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 14:35 Tak to działa :) Jak już w innym wpisie napomknąłem administruję sieciami komputerowymi i znam sieci oparte na Linuksach jak i te na windowsowym Active Directory. Nie będą się tu mądrzył kiedy która z tych technologii jest bardziej przydatna. Chcę tylko zauważyć, że będąc pośród laików bardzo łatwo wbić kij w mrowisko. A czytając powyższy artykuł oraz niektóre wpisy na forum rozumiem, że geek to właśnie najbardziej podatna na takie jajca jednostka. Znam parę takich osób, choć dotychczas nie wiedziałem, że są geekami. Krótko mówiąc "w dupie byli i gó... widzieli" ale gotowi są do kłótni w imię swoich lajkonikowatych racji :) Pamiętam z dzieciństwa "wojny" pomiędzy atarowcami i komodorowcami i te wyszukane argumenty przemawiające za Atari lub za Commodore. Ja byłem atarowcem (atari 65XE), żyłem tym. Chyba byłem geekiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ds10.agh.edu.pl 16.06.09, 14:43 Tak, wg tego artykułu "geek" to osoba, która nie ma pojęcia o czym mówi. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pump3r Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.tmark98.revers.nsm.pl 16.06.09, 20:31 Gdyby ktoś miał wątpliwości dlaczego Linux jest do kitu: lunduke.com/?p=429 Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 21:07 taaa.. a na jakim systemie stoi serwer lunduke.com? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pump3r Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.tmark98.revers.nsm.pl 16.06.09, 22:24 linux po prostu nie jest dla mas ;-) nie przeczę, świetnie nadaje się na serwery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 23:22 Źle trollujecie, trzeba napisać tak: Ja się pytam, skoro Linux jest taki dobry to dlaczego jest darmowy?!?!?! Za Windowsa sporo płacę więc i logiczne, że otrzymuję coś w zamian. Za darmo to teraz już nawet w gębę dostać nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 17.06.09, 01:47 To że płacisz, to prawda a to, że otrzymujesz coś w zamian, to ci się tylko wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbasic-programmer Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 13:19 Gość portalu: Autor napisał(a): > Ja się pytam, skoro Linux jest taki dobry to dlaczego jest darmowy?!?!?! Za > Windowsa sporo płacę więc i logiczne, że otrzymuję coś w zamian Jeżeli by windows wart był swojej ceny, to by ludzie za niego płacili, a nie piracili :P Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 21:21 Lunduke to akurat dość wojujący linuksiarz. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 21:23 Tylko, że z poczuciem humoru ... czasem ... a czasem nie, jak mu zalezie za skórę Linux Hater. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 17.06.09, 00:03 Gość portalu: Jonek napisał(a): > Ja byłem atarowcem > (atari 65XE), żyłem tym. Chyba byłem geekiem :) To powinieneś wiedzieć, że na POKEY'u nie było generatora sinusa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geek Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 14:21 Nie chcę tu zaczynać świętej wojny, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boso && kaczo Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków? IP: 132.170.59.* 16.06.09, 16:03 Artykul (tlumaczenie) pasuje bardziej do realiow amerykanskich albowiem w Polsce komputery firmy "Apple" to tylko zupelnie niewielki margines... Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków? 16.06.09, 17:44 Gość portalu: boso && kaczo napisał(a): > Artykul (tlumaczenie) pasuje bardziej do realiow amerykanskich > albowiem w Polsce komputery firmy "Apple" to tylko zupelnie > niewielki margines... Tak jak i linux Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków? 16.06.09, 17:55 Joss Whedon? To ten od Buffy Vampire Slayer? I czwartego Aliena? Faktycznie, utalentowany gość :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boorack Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków? IP: *.ksknet.pl 16.06.09, 21:34 czwartego aliena to jeunet zrobil!!! pozdrawiam geekow:) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków? 17.06.09, 00:04 Gość portalu: boorack napisał(a): > czwartego aliena to jeunet zrobil!!! I była to autoparodia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków? IP: *.aster.pl 17.06.09, 00:07 Jeunet zrobil, ale napisac mu musial Whedon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.06.09, 12:30 Lubię też dyskusję o wyższości ps3 nad xboxem (co jest oczywiste) ale xboksiarze badziewiaki atakują wtedy niemiłosiernie Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 12:49 > Lubię też dyskusję o wyższości ps3 nad xboxem (co jest oczywiste) ale xboksiarz > e > badziewiaki atakują wtedy niemiłosiernie A co za różnica? To konsola i to konsola :) Prawdziwy gracz gra na PC, bo na konsolach są tylko gry dla casuali. Let the flame war begin! :) Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 17:46 a dlaczego xbox360 tak się nazywa? Bo jak go widzisz, obracasz się o 360 stopni i odchodzisz z niesmakiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: 94.254.149.* 16.06.09, 18:42 Epic fail :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltazar Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 18:44 > Bo jak go widzisz, obracasz się o 360 stopni i odchodzisz z niesmakiem :-) Hmmm, z kątami to ludzie mają ewidentny problem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 21:00 Gość portalu: baltazar napisał(a): > > Bo jak go widzisz, obracasz się o 360 stopni i odchodzisz z niesmakiem :- > ) > > Hmmm, z kątami to ludzie mają ewidentny problem ;) Wałęsa też kiedyś dokonał zwrotu o 360 stopni :D Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 17.06.09, 01:50 Bo jak go widzisz, obracasz się o 360 stopni i się niego potykasz. Odpowiedz Link Zgłoś
greatwyrm Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 13:15 Jak dyskutuje co jest lepsze ps3 czy x360 najlepiej powiedzieć, że WII ps. A tak btw i tak wszyscy wiedzą, że PC później ps3 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zak Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.torun.mm.pl 16.06.09, 21:55 a to jakas roznica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS_Rep DRM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 12:37 DRM są nieinwazyjnym, zwykłym narzędziem zapewnienia uczciwości obrotu. Nie ma w nich nic złego, wręcz przeciwnie. DRM sprawiają, że jakość produktów wzrasta. 95% osób, które legalnie zakupują produkty nigdy nawet nie zauważy tych strasznych negatywnych cech, o jakie posądzają je przeciwnicy DRM. 95% przeciwników DRM zresztą jest im wroga tylko dlatego, że utrudniają im naruszanie praw autorskich wydawców. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: DRM 16.06.09, 12:51 Sęk w tym, że piratom DRM właśnie nic nie utrudnia. Ściągają sobie scrackowaną grę i grają nie martwiąc się o to. Natomiast utrudnia to życie uczciwym nabywcom. Bo często mają problemy przy instalacji, lub uruchomieniem gry przez to DRM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walisław Koński Re: DRM IP: *.acn.waw.pl 16.06.09, 13:19 DRM sprawia, że nie mogę odtwarzać zabezpieczonych plików na Macu, a przecież nie zainstaluję sobie Windowsa, bo to badziew nad badziewie. Pod Linuksem też nie działają, ale Linux to dobry jest dla pryszczatych nastolatków. No i dla tych, co to piszą jakieś nędzne skrypciki w PHP i myślą, że są programistami. Pewnie jeszcze czytają komiksy i grają w RPG. Żal mi ich. Nie to, co prawdziwi macho, jakich można zobaczyć na filmach - np. Piraci z Karaibów, bardzo realistyczny film. Polecam. A co do Gwiezdnych Wojen, to wszyscy wiedzą, że najlepszą postacią był Jar Jar Binks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan-kracy Re: DRM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 15:53 Walisław, ale dowaliłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: DRM 17.06.09, 01:58 Za moich czasów nikt nie wiedzał, kto to Jar Jar Binks. Żaden z prawdziwych fanów prawdziwych "Gwiezdnych Wojen". Jar Jar występuje w nędznej podróbie wykonanej przez właścicieli praw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walisław Koński Re: DRM IP: *.acn.waw.pl 11.08.09, 00:08 Ironia, drogi fatmanie. Ironia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: DRM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 13:22 Nie masz racji. DRM łamie podstawowe prawo należne nabywcom. Chodzi o możliwość wykonania kopii na własny użytek. Zgodnie z prawem masz możliwość przegrania oryginalnej płyty np. z filmem na nośnik zapasowy, oczywiście tylko dla siebie a DRM to uniemożliwia. Jak ktoś to już zauważył hakerzy i tak sobie poradzą a po tyłku dostają ci uczciwi użytkownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
rorio2 Re: DRM 17.06.09, 20:54 Gość portalu: MS_Rep napisał(a): > DRM są nieinwazyjnym, zwykłym narzędziem zapewnienia uczciwości obrotu. Nie ma > w > nich nic złego, wręcz przeciwnie. DRM sprawiają, że jakość produktów wzrasta. > 95% osób, które legalnie zakupują produkty nigdy nawet nie zauważy tych > strasznych negatywnych cech, o jakie posądzają je przeciwnicy DRM. 95% > przeciwników DRM zresztą jest im wroga tylko dlatego, że utrudniają im > naruszanie praw autorskich wydawców. Jakie 95%? Co ty mówisz??? Skąd masz te dane? Z wikipedii? looool!!11 Najnowsze badania mówią o 638132%!!!!1111 Niech żyje DEEREM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 78 Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.kokarda.pl 16.06.09, 12:45 A ktoś tu wie co to jest 'geek'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerd Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.09, 13:02 Geek to tzw. jajogłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.09, 13:14 tylko niegdysiejszy "jajogłowy" to przedwojenny "inteligent", a to juz do tłustowłosych, przerazonych ludzmi i swiatem politechnikusów nie pasuje oczywiscie sa tez normalni, zsocjalizowani informatycy, np. pan Konrad:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politechniuks Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ds10.agh.edu.pl 16.06.09, 14:48 > tłustowłosych, przerazonych ludzmi i swiatem politechnikusów Hahaha. :) A geek to po prostu osoba, która ma jakieś szczególne zainteresowania/hobby i poświęca na to dużo czasu. Niekoniecznie "jajogłowy" ani informatyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boso && kaczo Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: 132.170.59.* 16.06.09, 16:07 "A geek to po prostu osoba, która ma jakieś szczególne zainteresowania/hobby i poświęca na to dużo czasu. Niekoniecznie "jajogłowy" ani informatyk." Niestety... ale (przynajmniej w USA) wyraz "geek" ma wyrazny zwiazek z zainteresowaniami techniczno-komputerowymi. Nikt nie powie "geek" na kogos kto poswieca duzo czasu na, powiedzmy, zbieranie znaczkow, czy tez pocztowek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politechniuks Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ds10.agh.edu.pl 17.06.09, 14:18 > Niestety... ale (przynajmniej w USA) wyraz "geek" ma wyraźny związek > z zainteresowaniami techniczno-komputerowymi. Nie mieszkałem nigdy w USA, ale z materiałów dostępnych w Internecie wnioskuję, że jednak nie do końca jest tak jak piszesz... "Geek" zdaje mi się osobą, która jest pasjonatem konkretnej dziedziny, postrzeganej przez wielu jako lekko dziwaczna i niezwykła. (często jest to programowanie komputerów, ale także np. komiks, literatura, muzyka etc.) Geeka od zwykłej osoby odróżnia to, że jest naprawdę zaabsorbowany tematem swoich zainteresowań. Np. jeśli zbiera pocztówki, to przy okazji ma rozległą wiedzę np. z historii pocztówek, technologii ich produkcji, różnych niuansów z nimi związanych itp. Mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politechniuks Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ds10.agh.edu.pl 17.06.09, 14:23 Choć racja, akurat te pocztówki są złym przykładem. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.06.09, 04:11 pomylil ci sie geek z nerd'em :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goźdź Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.rokita.clubnet.pl 16.06.09, 21:19 ŁOJ... jakbym tam znowu był Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politechniuks Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ds10.agh.edu.pl 17.06.09, 14:22 Zapomniałem dodać, że geek to właśnie osoba, która nie ma problemu z umiejętnościami socjalnymi i tym się różni od nerda, który jest określeniem złośliwym. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Kto lub co to jest geek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 13:13 Jestem informatykiem, zajmuje się administracją sieci komputerowych, prywatnie projektuję strony internetowe. Lubie sobie pograć w gierki. Ale nigdy w życiu nie słyszałem o czymś takim jak geek. Czy to jakiś psychopata? Sądząc z opisanych tu 10 punktów musi tak być. Jak można się denerwować przy którymkolwiek z nich? Przeczytałem te 10 punktów i nie wywarło to na mnie żadnego wrażenia a autor napomina, że sam się na siebie denerwował wypisując je w artykule. Kim lub czym jest geek? I czy się leczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geek Re: Kto lub co to jest geek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 14:17 > Jestem informatykiem, zajmuje się administracją sieci komputerowych, prywatnie > projektuję strony internetowe. Lubie sobie pograć w gierki. Ale nigdy w życiu > nie słyszałem o czymś takim jak geek. Bo ty tylko korzystasz z technologii, oglądasz filmy, grasz w gry etc.: a geek tym wszystkim żyje ;) > Kim lub czym jest geek? A googlnij se. > I czy się leczy? To nieuleczalne (I dobrze!) Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Kto lub co to jest geek? 16.06.09, 17:52 Gość portalu: Jonek napisał(a): > Jestem informatykiem, zajmuje się administracją sieci komputerowych, prywatnie > projektuję strony internetowe. Lubie sobie pograć w gierki. a masz dziewczynę? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Kto lub co to jest geek? 17.06.09, 09:44 urry napisał: > a masz dziewczynę? ma, oczywiście. dziewczyna ma na imię zosia.jpg ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goźdź Jonek, bo ty w PHP te strony robisz :D IP: *.rokita.clubnet.pl 16.06.09, 21:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutu Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: 162.116.29.* 16.06.09, 13:20 słabe to jak ch.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumimoss jak na artykul z WIERD to nawet z sensem IP: 194.156.48.* 16.06.09, 13:24 jak na artykul z WIERD to nawet z sensem - tylko kto to czyta? Na pewno zaden geek. Odpowiedz Link Zgłoś
vanee Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 13:31 Ja dla mnie brakuje tekstu o przeglądarkach internetowych... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Ano wlasnie! Wlasnie! IP: *.bu.regfish.de 16.06.09, 14:00 Moze dlatego ze autor wiedzial ze beda czytac same cieniasy na IE albo FF i nie chcial ich denerwowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geek Re: Ano wlasnie! Wlasnie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 14:19 Nie: pewnie sam jest patafianem używającym Opery i wstydzi się przyznawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZNAMSIE Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.zabrze.net.pl 16.06.09, 18:50 FAJNY ARTYKUL NA GLOWNA STRONE. O JAKIS OKULARNIKACH DEBILACH Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 21:10 debil to taki, co nie umie pisać bez capslocka. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 17.06.09, 00:07 tymon99 napisał: > debil to taki, co nie umie pisać bez capslocka. > JAK SIĘ PISZE Z CAPSLOCKIEM TO LEPIEJ WIDAĆ!!! 3...2..1...start! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 17.06.09, 02:05 ale to nie powód krzyczeć Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 16.06.09, 21:09 bo co do przeglądarek istnieje wśród geeków zgoda powszechna: używa się przeglądarki lynx. pozostałe są dla lamerów. ostatecznie dopuszczalny jest jeszcze konqueror. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: 204.52.187.* 17.06.09, 10:40 jaki konqueror? przecież KDE to syf...rządzi GNOME i Epiphany ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arm Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.chello.pl 17.06.09, 12:24 Kazdy porzadny geek wie, ze rządzi XFCE albo flux :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.09, 22:29 no i odwieczny dylemat golasów: golf czy civic? co lepsze? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenobiusz Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: 10.201.6.* 16.06.09, 14:19 Kolejny beznadziejnie głupi tekścik, aby ktoś miał za wierszówkę. Duperele i tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.217.146.194.generacja.pl 16.06.09, 14:24 dla mnie to są jakieś stereotypy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 14:48 Co to jest geek? Odpowiedz Link Zgłoś
james.00 Re: Atari to syf! 16.06.09, 15:49 - Atari? Co Pan?! Ja nie jestem rolnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Atari to syf! 16.06.09, 17:51 james.00 napisał: > - Atari? Co Pan?! Ja nie jestem rolnikiem. w962.wrzuta.pl/audio/3Di9Vixafv5/anti-atari_song Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goźdź Więcej węgla!!! IP: *.rokita.clubnet.pl 16.06.09, 21:17 lda #$10 sta $0400 ... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Więcej węgla!!! 17.06.09, 03:28 Jak to jest, że z amerykańskich jajogłowych noblistów i z amerykańskich dowcipów o jajogłowych w Polsce przyjęły się tylko dowcipy i rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Więcej węgla!!! 17.06.09, 03:13 ati i sun pod ochroną bo się nie pokazują wiency flejmów nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geek Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ghnet.pl 16.06.09, 15:21 w takim razie wyzywam geeków i nie-geeków na pojedynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geek Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ghnet.pl 16.06.09, 15:22 Zatem zapraszam do pojedynku: ammypinger dot mybrute dot com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonus Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.09, 15:51 I antywirusach :D Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków 17.06.09, 02:14 co to antywirus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hierophant Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.chello.pl 09.07.09, 21:13 to taki program uruchamiany pod systemami windows który sprawia że zajęte jest 200mb ramu i kilka procent mocy procesora więcej niż zazwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geeków dostatek A geek samochodowy : diesel vs benzyna, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 16:17 japońskie vs niemieckie , AWD vs RWD vs FWD ,turbo vs wolnossące itd. itp . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralalala Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 18:04 9. "Komiksy są tylko dla dzieci". Na pewno słyszeliście to już nie raz - ja słyszałem to regularnie na studiach. I choć dziś w tym twierdzeniu jest jeszcze mniej prawdy, niż przed laty, to miłośnicy komiksów z pewnością słyszą te słowa często. po tym widac w jak zacofanym kulturowo spoleczenstwie zyjemy w polandzie, jakby komus chcialo sie ruszyc tylek i zajazalby do historii komiksu to by zobaczyl jak zaklamane jest to zdanie, poza tym to jest pokomunistyczna pozostalosc, kiedy wpajano ze komiks to zachodnie zlo i tylko dzieciom nie szkodzi, wstyd ze w naszym kraju do teh pory to pokutuje, a kraj przez to traci swietnych rysownikow, ktorzy tutaj niemoga sie utrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dude Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.wroclaw.mm.pl 16.06.09, 18:47 A jednak działa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedrona Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.ptr.magnet.ie 17.06.09, 10:58 aż nie chce się wierzyć co? a jednak się kręci ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siege Re: Dziesięć sposobów na wywołanie kłótni geeków IP: *.mofnet.gov.pl 17.06.09, 10:04 Komiksy są dla dzieci, ale by to zrozumieć trzeba najpierw dorosnąć. Społeczeństwo nie jest zacofane, tylko zdziecinniałe. W dziejach historii Europy nie było jeszcze tak długiego okresu bez wojny (w naszym kręgu cywilizacyjnym - tzw. zjednoczonej Europy), więc społeczeństwo nie odczuwa na prawdę poważnych problemów. Ludzie zaczynają się intersować duperelami, podniecać życiem gweiazd, myślą głównie o zabawie i dążą do zaspokajania własnych zachcianek. Sprawianie ssobie przyjemności tłumaczą koniecznością pogłębiania własnej świadomości itp. Z tego też powodu m.in. czytają komiksy - dla przyjemności. Czytanie komiksów jest przejawem niedojrzałości psychicznej spowodowanej życiem w bezpiecznych czasach. Żeby nie było wątpliwości, w tym przypadku "niedojrzałość" nie jest pojęciem pejoratywnym - to po prostu brak rozwoju pewnych cech w społeczeństwie w związku z brakiem pewnych bodźców. Dziś polski nastolatek zastanawia się jak Betsheda mogła tak strasznie spierniczyć Fallouta i oczekuje kolejnego wydania Jagged Alliance lub rozwala swoich przeciwników w innej strzelance, a nastolatek w pierwszej połowie lat 60-tych XIX wieku (czasy powstania styczniowego) zastanawiał się jak przejść przez las z torbą pełną prochu, czy bandaży, żeby go ruscy nie zauważyli. Wtedy to była walka o życie, dziś to wyłącznie zabawa, więc nie mówcie mi, że komiksy nie sa wyłącznie dla dzieci ... w sumie jednak fajnie jest być wiecznym dzieckiem ... mimo, że akurat ja nie lubię komiksów. Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Żaden prawdziwy programista nie będzie korzystał 16.06.09, 19:11 O co chodzi? przecież to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
piotraszz Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys 16.06.09, 21:12 No fakt! Prawdziwi hardcorowcy będą programować strony w JSP, a bolszewicy w ASP :P Nie no nie bądźmy takimi purystami... :) Kto, co lubi... Jeden lubi drogi hosting(JSP), drugi jest zagorzałym wrogiem open source (ASP), a trzeci jest wiecznym nonkonformistą (PHP). Dla każdego coś miłego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goźdź Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys IP: *.rokita.clubnet.pl 16.06.09, 21:14 No i jeszcze mi powiedz, że nawet lubisz różnice między przeglądarkami w interpretowaniu JS czy CSS? Odpowiedz Link Zgłoś
piotraszz Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys 16.06.09, 21:20 Ehmmm... Nie zrozumiałem Twojego pytania. Czy mógłbyś sprecyzować jaki to ma związek z technologią programowania stron? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goźdź Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys IP: *.rokita.clubnet.pl 16.06.09, 21:27 Różnice w interpretowaniu JavaScript i CSS... a ty pytasz "Czy mógłbyś sprecyzować jaki to ma związek z technologią programowania stron?" Nie no, żaden. Tak sobie wspominam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
piotraszz Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys 16.06.09, 21:34 Hmmmm... A więc próbujesz udowodnić, że język skryptowy obsługujący dane po stronie serwera ma jakiś związek z warstwą prezentacji po stronie użytkownika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon® lamus chciał błysnąc a wbił sobie Gwoździa w dupe IP: *.acn.waw.pl 16.06.09, 22:09 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0D0A Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys IP: *.ip.netia.com.pl 17.06.09, 08:15 Panowie! Najlepsze są języki niskopoziomowe, bo można wycisnąć z maszyny to co się da. Ja osobiście piszę wszystko w kodzie maszynowym, nawet tego posta - naturalnie nikogo do tego nie zmuszam, w końcu dla początkujących zawsze zostaje assembler, a dla pseudoprogramistów ;) języki wyższego poziomu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goźdź Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys IP: *.spot.pl 17.06.09, 09:25 Jeżeli serwer A generuje dane w PHP, a JS u użytkownika prezentuje dane z serwera B - to nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
piotraszz Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys 17.06.09, 10:22 Kurde! Patrz! JS nie prezentuje danych! To robi HTML wspomagany przez CSS. JS to są skrypty (najczęściej elementy interakcyjne wywołujące pewne zachowane się warstwy prezentacji w zależności od akcji użytkownika). A teraz powiedz mi jaki związek ma dana pobierana z serwera z kolorem, wielkością czcionki albo pozycjonowaniem na stronie tej danej? I idąc dalej Twoim tokiem myślenia to należało by się spodziewać, że używając takiego samego algorytmu (zapisanego w różnych językach) otrzymamy różne dane... Człowieku! Jak nie masz racji to się nie kłóć i nie wprowadzaj nikogo w błąd. Język_użyty_do_przetwarzania/pobierania/umieszcania_danych_znajdujący_się_po_stronie_serwera_niema_ zadanego_związku_z_efektem_działania_HTML,CSS,JS! Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gpl_to_wirus Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys IP: *.aster.pl 16.06.09, 21:44 Ten temat jest już nudny do wyrzygania, ale ludzie korzystający z PHP nic się nie uczą, Jezu. JSP i ASP to są tylko warstwy prezentacji najczęściej połaczone z MVC i nie zawierają żadnej logiki biznesowej, to się nazywa seperation of concerns. Wiem dużo nowych trudnych słów dla osób korzystających z PHP. Taka właśnie bolszewicka demagogia, ale też właśnie dlatego nikt nie traktuje PHP poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotraszz Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys 16.06.09, 22:11 Po mojemu WAMP/LAMP, JSP i ASP to nie są warstwy prezentacji tylko technologie. Warstwy prezentacji to jest HTML i CSS + ewentualnie JS, które są częścią składową a właściwie peryferiami tych technologi. Dla ułatwienia dodam, że przetwarzaniem danych odpowiednio w WAMP/LAMP zajmuje się PHP (czyli łamane C++) w JSP JAVA, a ASP to C++, VB i parę innych opcjonalnych. No i jeszcze kto taki nie traktuje PHP poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
piotraszz Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys 16.06.09, 22:45 A dla purystów mam złą wiadomość: Znasz się na jednej technologi - giń! Kluczem do sukcesu jest wybranie odpowiedniej technologii jak funkcji celu. Chcesz tworzyć API tylko w WAMP/LAMP - nie oczekuj kosmosów. Chcesz programować w ASP - nie oczekuj oczywistych rozwiązań. Chcesz programować w JSP - lubisz ból, prawda? (ewentualnie obsługujesz WebRatio i masz w dupie programowanie). Tak jak mówię: kto co lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Żaden prawdziwy programista nie będzie korzys 17.06.09, 03:16 php i tak pogrąży flasha Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Po czym poznać fachowca 16.06.09, 19:12 1. Na odzywkę o wyższości Windows nad Linuksem (lub odwrotnie) nie tylko nie zacznie awantury, ale nawet się nie skrzywi. Może odrobinę się uśmiechnie. Nie będzie niczego próbował prostować, wyjaśniać. WIE, że to nie ma sensu. I wie jeszcze, że oprócz pecetów są jeszcze inne komputery. 2. Na większość odzywek dot. X360, RPG itd. w ogóle nie będzie miał zdania. Może nawet nie będzie wiedział o co chodzi! ;-O Powód: fachowiec używa komputerów do pracy. Fachowiec to nie jest domorosły maniak gier komputerowych, któremu wyrosły wąsy i mama go wysłała do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Po czym poznać fachowca IP: *.e-wro.net.pl 16.06.09, 20:08 Ubeczałem się z Ciebie. Sposób w jaki to napisałeś świadczy o tym że sam nie masz nic wspólnego z fachowcami. Takie filozofowanie o niczym ale w bardzo poważny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Po czym poznać fachowca 17.06.09, 11:18 Tak, ty to wiesz lepiej. :-) To powyżej to właśnie taki lekki uśmiech. Nie będę niczego prostował, nie będę udowadniał, nie będę wytykał braku argumentacji. Cześć! Miłego giercowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja kowalski Re: Po czym poznać fachowca IP: *.acn.waw.pl 17.06.09, 08:34 twoj post jest najlepszym przykladem na to, ze polskie spoleczenstwo nie rozumie czytanego tekstu... i ja tez to WIEM :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medrzec Komentarz co do tytuowej fotki na stronie glownej IP: *.b1.pop1.kri2.sloane.cz 16.06.09, 20:38 Pisze o tej fotce z tymi gosciami, niby komputerowcami, co maja przymontowane graficznie "google" na oczach - moim zdaniem, nie kazdy informatyk musi sie zaraz kojarzyc z osobami przedstawionymi na tym zdieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotraszz Re: Komentarz co do tytuowej fotki na stronie glo 16.06.09, 21:32 Walka ze stereotypami... Nie ma sensu! Ludzie i tak będą tak kojarzyć informatyków. Dla niektórych człowiek, który odnosi sukcesy w życiu musi mieć jakieś wady... Jak nie można zrzucić tego na spier... życie to trza to zrzucić na wygląd. Norma,a prócz tego tani chwyt psychologiczny. Wiadomo, że takie zdjęcie sprowokuje informatyka, żeby zaglądnął tutaj i napisał posta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Komentarz co do tytuowej fotki na stronie glo IP: *.ds10.agh.edu.pl 17.06.09, 14:59 A mnie ten stereotyp po prostu bawi... Najśmieszniejsze, że są ludzie, którzy naprawdę biorą go na poważnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś