Dodaj do ulubionych

fobia szkolna i społeczna u 11-latki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.16, 11:23
witam, czy są mamy, które mają do czynienia z problemem fobii szkolnej i społecznej u swojego dziecka?
szukam wsparcia i pomocy jak z tym sobie poradzić i jak pomóc dziecku.
Córka chodzi na terapie indywidualne, bierze leki, ale nie widzę poprawy- od początku roku nie chodzi do szkoły. Czytałam, że w takich sytuacjach pomocne są też terapie grupowe z dziećmi z podobnymi problemami, niestety nie wiem gdzie się udać....obecna psycholog nic takiego nie proponuje....
może znacie kogoś kto zajmuję się konkretnie takimi przypadkami?
pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Obserwuj wątek
    • 2111m Re: fobia szkolna i społeczna u 11-latki 11.10.16, 18:27
      Czy była Pani w szkole,rozmawiała z psychologiem szkolnym,pedagogiem?Wiecie Państwo co się stało, że córka nie chce chodzić do szkoły?Trochę znam problem ,córka w czwartej klasie otarła się o to,u nas powodem była choroba córki i reakcja rówieśników na to.Poza tym w klasie dużo rodziców się rozwiodło i miało to ogromny wpływa na dzieci i na całą resztę klasy .Proponuję poszukać terapeuty w Warszawie,w Płocku pewnie nie ma takich terapii grupowych.
    • Gość: M. Re: fobia szkolna i społeczna u 11-latki IP: *.007.c79.petrotel.pl 12.10.16, 16:14
      Terapie grupowe prowadzą poradnie psychologiczno-pedagogiczne, w Płocku są dwie plus powiatowa dla dzieci spoza Płocka.
    • Gość: M.T. Re: fobia szkolna i społeczna u 11-latki IP: *.play-internet.pl 04.01.17, 14:31
      Witam,
      Mam ten sam problem ze swoja prawie 12letnią córką. Psychologowie, psychiatrzy, terapeuci - zero poprawy. Przez 3 mce nie chodzila do szkoly, w tym czasie chodzilam z nia do PPP na rozne diagnozy, w koncu w grudniu orzekli o nauczaniu i indywidualnym. Po Nowym Roku miala zacząć to nauczanie z tym, ze na takie lekcje jak: muzyka, plastyka, religia, technika i wf miala chodzic z klasą, a pozostale indywidualne w szkole. No i do tej pory nie moze sie przelamac zeby pójść do szkoly, bo przerazaja ja lekcje grupowe z klasą. Jestesmy umowione na kolejna diagnoze w Poradni Zdrowia Psychicznego. Robie co mogę ale juz mi brakuje pomysłów jak ja przekonac zeby w koncu poszla do tej szkoly. Przeciez nie umieszcze ja w szkole z internatem albo szkole specjalnej (chociaż sa takie z oddzialami dziennymi i tam od razu jest tez terapia i ponoć w takiej szkole dziecko z problemami fobii odnajduje sie). No nic, bedziemy walczyc dalej oby z pozytywnym skutkiem :)
      Pozdrawiam!
      • Gość: kasia Re: fobia szkolna i społeczna u 11-latki IP: *.centertel.pl 05.01.17, 22:25
        wiem przez co przechodzisz, jeśli chcesz pogadać, wymienić informację, może jakąś radę. Daj znać chętnie pomogę. K.O.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka