Dodaj do ulubionych

Kuchnia Grecji Półn.w recepturach i opowieściach

15.11.09, 23:39
Ukazała się niezwykle ciekawa (i pięknie wydana) książka o kuchni
Grecji Północnej, zawierająca nie tylko przepisy ale i wspaniałe
opowieści kulturowe, obyczajowe, etnograficzne...

Nie chciałbym aby ten wpis był odebrany jako "ślepa reklama", gdyż
nasze Towarzystwo zaangażowało się w patronat medialny nad tą
książką (plus dołączoną do niej płytą) zupełnie bezinteresownie -
tak niezwykłej pozycji kulinarno-etnograficznej po prostu jeszcze
nie spotkaliśmy i dlatego postanowiliśmy pomóc w dotarciu tej
książki do czytelnika, tym bardziej że zamówić ją można wyłącznie
drogą internetową (szczegóły poniżej). Książka wydana jest w
nakładem autorki i skierowana tak naprawdę do pasjonatów
i "smakoszy" Grecji (oraz Bałkanów), także w znaczeniu przenośnym.

Niemniej, jeśli wątek ten zostanie usunięty przez adminów jako
zbyt "promocyjny", zrozumiem tę decyzję.

"Szanowni Państwo,

Miło nam poinformować, że Towarzystwo Przyjaciół Grecji objęło
patronatem unikalną książkę autorstwa Iliany Genew-Puhalewej
pt. „Bałkańskie zapiski kuchenne. Książka II.Kuchnia Grecji
Północnej w recepturach i opowieściach” (Wydawnictwo Atropos, Kraków
2009).

Książka dotyczy kuchni Grecji Północnej: Macedonii Egejskiej,
zachodniej Tracji i południowego Epiru. Ta część dzisiejszej Grecji
ma wyraźny bałkański charakter: kuchnia regionu, będąc składnikiem
szeroko pojętej kultury, łączy w sobie zwyczaje kulinarne nie tylko
rdzennych Greków, ale również przesiedleńców z Azji Mniejszej,
Wołochów, wędrownych Karakaczanów, Żydów i Słowian Południowych.

Oprócz 60 przepisów kulinarnych, książka obfituje w komentarze
historyczne, wzmianki etnograficzne oraz opowieści o losach zwykłych
Greków. Zajrzymy do Salonik, poznamy tajemnice karakaczańskiego
wesela, dowiemy się kim byli rembetes, by potem, po fascynującej
podróży w czasie i przestrzeni, z apetytem spróbować zupy rybnej,
klopsików po smyrneńsku, ostrej pasty serowej z Tracji, ciasteczek
migdałowych i wielu innych smakołyków. Poznamy tajniki stosowania
przypraw, rozgrzejemy się salepem – gorącym napojem z bulw
storczyka, do dziś sprzedawanym zimą w miastach Grecji Północnej.

Uzupełnieniem wydania jest płyta audio, dołączona do edycji
limitowanej książki, 13 utworów, 5 zespołów, ponad 50 minut
autentycznej muzyki z północnej Grecji. Utwory zostały specjalnie
dobrane do tematu książki – to oryginalne interpretacje z Macedonii
Egejskiej,Tracji Zachodniej i południowego Epiru – wyjątkowa muzyka
etno z wyraźnymi wpływami bułgarskimi, tureckimi i arabskimi. Smaki
i muzyka nie znają wszak na Bałkanach granic…

Książka oraz płyta dostępne są wyłącznie w sprzedaży internetowej na
stronie zograph.org
Patronat Honorowy nad tym cennym wydaniem, tak wzbogacającym wiedzę
o kulturze współczesnej Grecji, objęła Ambasada Republiki Grecji w
Polsce.

W bliskiej przyszłości planowane jest również spotkanie z autorką
książki. Bliższe szczegóły przekażemy Państwu wkrótce.

Pozdrawiamy,

Zarząd Towarzystwa Przyjaciół Grecji"

smile
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka