pampa3
22.06.13, 00:52
Znalazlam wasze forum pod koniec mojej podrozy. Osmielam sie zamiescic te dosc osobisto-naiwna relacje, wróciłam tydzień temu. Byc moze cokolwiek komus sie przyda (tym co tez pierwszy raz i tez tak spontanicznie) albo zacheci, zwlaszcza do zobaczenia tych dwu atrakcji ktore najbardziej zachwycily (wawoz Richtis i wawoz Agiofarago).
Troche wyjaśnienia: to moja pierwsza podroz do Grecji, zawsze chciałam zobaczyc Krete. Jak zwykle prawie w ogole nie przygotowuje się do podrozy , nie czytam przewodnikow, porad, nie planuje co gdzie i kiedy zobacze. Daje się zaskoczyc, zachwycic, czasem rozczarowac, na podstawie wlasnych tylko doświadczeń. Jadac do Grecji nie znalam ich stanu drog, ani jednego slowa, czy gniazdka maja europejskie albo czy przyjma moja karte platnicza? To czasem blad, warto troche wiecej doczytac

Z drugiej strony taka podroz bez przygotowania jest niepowtarzalna chyba. Mam bilety na prom i nocleg w Meteorach o których cos wyczytalam w necie, oraz kilka nocy w apartamencie w Chani która bedzie moja pierwsza baza wypadowa. W ostatni dzien panikuje i dokupuje jeszcze przewodnik z LonelyPlanet, który pozniej czasem mi się przyda, glownie do wyboru restauracji

ale tez miejsc wartych zobaczenia.
To moja pierwsza podroz bez papierowej mapy, mam tylko nawigacje w komorce. Daje sobie 3 tygodnie czasu (tydzień na sam dojazd/przyjazd z Krety i 2 na jej objechanie). Mysle sobie ze to powinno mi wystarczyc, ze to pewnie moja jedyna wizyta w zyciu na Krecie, bo to przeciez tak daleko.. Już teraz wiem, ze musze pojechac ponownie, ze koniecznie chce dotrzec tam gdzie mi się nie udalo, ze było za malo czasu

I ze jest to wyspa warta jeszcze wielu wielu wizyt