Dodaj do ulubionych

Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race !

21.07.13, 10:28
Jeszcze zimą gdy podaję datę planowanego przybycia do Epiru, Bachula odpisuje, że termin wybrałem bardzo szczęśliwie bo właśnie wtedy "załapię się" na niezwykłe wydarzenie!
Jest połowa maja, zaczyna się moja wiosenna grecka trasa. Warszawa.Ateny.Mitilini.Saloniki.Volos.Pilio i...

Sobota 25 maja. Jadąc piękną trasą Kalambaka-Panajja-Egnatija dojeżdżam do mojej ulubionej górskiej greckiej oazy, do Metsova. Upał Pilio i Tesalii zostają na dole, góry Pindos witają słońcem ale i rześkim powietrzem z silnym wiatrem. Miasteczko żyje już wydarzeniem, na które przygotowuje się od miesięcy. To "Metsovo Race", pierwszy organizowany tu z takim rozmachem bieg górski, z udziałem czołówki górskich biegaczy z całej Grecji. Mury i płoty Metsova zdobią gustowne plakaty reklamujące bieg i towarzyszące mu imprezy. Na uliczkach i drzewach pojawia się namalowana łapa niedźwiedzia, wyznaczająca trasę. Wyczuwa się pozytywny ładunek emocji, które ogarnęły miejscowość. Jednym z głównych organizatorów jest przesympatyczny miejscowy biegacz - Nikos Kalofiris, z bogatym dorobkiem zwycięstw w wielu podobnych imprezach (w lutym tego roku wygrał choćby Corfu Mountain Trail).

Bieg organizowany jest pod hasłem "Sta chnaria tis arkudas"/ Στα χνάρια της αρκούδας (Śladami niedźwiedzia) i towarzyszy mu promocja organizacji Arkturos/ Αρκτούρος, zajmującej się ochroną prawie 350 niedźwiedzi brunatnych żyjących w górach Grecji, w tym w okolicach Metsova. W sobotni wieczór na spotkaniu organizacyjnym (w budynku należącym do Politechniki Ateńskiej) sala pęka w szwach. Przybyli sportowcy, przedstawiciele Arkturosa, miejscowych władz, mieszkańcy i kibice. Wszyscy oglądamy wzruszający i brawurowy (w nieco amerykańskiej wręcz konwencji) film prezentujący dzieło Arkturosa. To dzięki, m.in. wysiłkom tej organizacji wybudowana i przebiegająca w okolicy Metsova autostrada posiada system ogrodzeń i tuneli, dzięki czemu niedźwiedziom- władcom tych gór od tysięcy lat- łatwiej przechodzić na drugą stronę. Film pokazuje młode lub zagubione niedźwiadki, znalezione w górach, które do powrotu na łono przyrody przygotowują pracownicy Arkturosa. Sala wydaje okrzyk czułości. Za chwilę fizjolog prezentuje profesjonalną wiedzę dotyczącą radzenia sobie w skrajnych warunkach. Trasa biegu obejmuje 36 kilometrów a różnica pokonywanych przewyższeń to 2350 metrów! Warunkiem uczestnictwa jest przynajmniej jeden ukończony bieg górski. Oczekiwany czas przebycia trasy przez najbardziej doświadczonych zawodników to zaledwie cztery godziny! Na wytyczonej wśród gór trasie biegu rozstawionych zostaje 7 punktów, w których sportowcy zaopatrywani będą w wodę i drobne energetyczne przekąski. Bieg zostaje objęty opieką medyczną. Wszystko perfekcyjnie zorganizowane.
Może pojawiające się czasami określenie, że góry Pindos to "grecka Szwajcaria" ma wymiar wykraczający poza sferę krajobrazów? - myślę.

Wracam do mojego hotelu Bituni. Właśnie przyjechał jeden z uczestników biegu, sympatyczny i wyluzowany pan w średnim wieku z Koryntu. "Ty też biegniesz?"- pyta mnie. -Nie, to na razie nie etap dla mnie- odpowiadam. "To nic takiego, po prostu zaczynasz i biegniesz"- odpowiada z uśmiechem. Uliczki wieczornego Metsova zapełnia roześmiany gwar pozdrawiających się zawodników - regularnie spotykają się na tego typu imprezach. Tawerna "Dzaki" organizuje dla sportowców wieczorne "Pasty party". W bocznych uliczkach i na ścieżkach wokół miasteczka zaczynają się rozgrzewki.

Bieg startuje jutro punktualnie o ósmej rano.Nastawiam budzik, przecież nie można zaspać na ceremonię rozpoczęcia biegu!

ciąg dalszy nastąpi...
----------------------

Trasa biegu, w tym pomysłowy, żartobliwy diagram z biegaczem przeistaczającym się w niedźwiedzia- tu:
www.metsovorace.gr/diadromi/race-map
A tu wielka atrakcja wspaniale przygotowanej strony biegu- trójwymiarowa animacja pokazująca trasę biegu. Samo tylko patrzenie przyprawia o zawrót głowy !!...
www.metsovorace.gr/diadromi/3d-video-race
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 21.07.13, 14:55
      To kiedy Tomaszu zaczynasz treningi?

PS- ostatnio w wlk miescie na ulicy wpadlam na Viktorie (zdobywczynie III miejsca w kategorii kobiet). Tym razem biegala po sklepach wink.
    • tomaszkozlowski1 Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race !- czII 24.07.13, 23:01
      Główny, malowniczy plac Metsova w niedzielny poranek jest pełen życia. A to trwają rozgrzewki a to grupa biegaczy z Salonik fotografuje się na tle jednego z symboli miasteczka - rzeźby niedźwiedzicy z młodym smile Trwa radosna atmosfera festynu i podniecenia przed startem biegu. Ile osób go ukończy? Czy trasa nie jest zbyt trudna? Jaki wpływ na wyniki i kondycję sportowców będzie miał porywisty górski wiatr? Wszyscy kibicują też nielicznym ale dzielnie przygotowującym się do tego niezwykle wyczerpującego dystansu kobietom.

Jest godzina ósma, szybkie odliczanie i bieg rusza. Na starcie stawiło się 199 zawodników. Reprezentują różne regiony, różne miejscowości czy nawet wyspy. Ioanina, Metsovo, Florina, Seres, Saloniki, Ateny, Patra, Korfu, Mitilini, Ksanthi, Trikala i wiele innych. Przez następne godziny będziemy ich wyglądać z jednego z punktów widokowych na wieś Anilio po drugiej stronie doliny. To tam zbiegną koło kościoła ostro w dół by następnie wspiąć się mocno do góry do Metsova, przebiec jego uliczkami i pobiec dalej. Wszyscy pojawiający się zawodnicy witani są na przystanku brawami. Łyk wody i biegną dalej, szkoda czasu.

W tym czasie na radosne przywitanie biegaczy (na takim dystansie, w takich warunkach wszyscy są zwycięzcami!) szykuje się główny plac. Czekają dziennikarze a organizatorzy przygotowują pamiątkowe medale w wołoskim góralskim stylu- drewniane, z namalowaną łapą niedźwiedzia smile Dzień otwarty ogłosiła wspaniała miejscowa winiarnia Katoji ( Κατώγι ). Są też animatorzy, którzy organizują zabawy dla dzieci. A cały ten zgiełk cierpliwie obserwują z ławeczek aż dwa zgrupowania "lokalnego parlamentu" (niezwykle trafny termin ukuty przez Bachulę), męskiej starszyzny. Domyślam się, że zapewne reprezentują dwie różne opcje polityczne wink

Po ponad trzech i pół godziny atmosfera podgrzewa się. Na plac docierają wieści, że pierwszy biegacz już zmierza w kierunku mety. W jej punkcie gromadzi się tłum ludzi, w tym wielka czereda rozentuzjazmowanych dzieci. I oto jest! Na ostatnią prostą wbiega ubrany w białą koszulkę zawodnik, jak się okazuje, jeden z faworytów imprezy. Konferansjer ogłasza: to Theofanis Arkumanis z Patry. Zawodnik przecina wstęgę mety, przyjmując aplauz roześmianych oczekujących. Czas: 3 godziny 48 minut i 32 sekundy - tak szybkiego pokonania tej trasy organizatorzy nie spodziewali się! Mimo bardzo trudnego szlaku, uczestnicy są w świetnej dyspozycji. Ale już po dwóch minutach biegnie następny, Achileas Christanas z miasta Trikala. A zaraz pojawiają się kolejni. Prawdziwy wybuch radości towarzyszy zawodnikom, którzy bieg kończą na miejscu piątym i szóstym, Vasilis Azelis i Thanasis Barbajanis są bowiem stąd, z Metsova. Górskie miasteczko ze swym wyjątkowym klimatem jest prawdziwą kuźnią kadr w tej dyscyplinie. Dopiero po zakończeniu imprezy i przeanalizowaniu listy uczestników dostrzegam, że miejsce siódme zajął Sławomir Matras mieszkający na podateńskim przedmieściu Thrakomakiedones. Polski akcent w biegu smile
      Szczególnie ciepłe brawa witają też kończące zawody kobiety - pierwsza z nich, Ioana Baratsa z pojawia się jako pięćdziesiąta ale w kategorii kobiet jest też oddzielna kwalifikacja medalowa. Trzy najlepsze panie reprezentują miasto Janena, co potwierdza, że Epir króluje w tej kategorii sportowej. Tymczasem wspaniałą rozrywkę znajdują sobie dzieci! Czekają na zakręcie na pojawiających się kolejnych zawodników, chwytają ich za ręce i dobiegają z nimi do mety. Wzruszające sceny. Centrum Metsova wypełnia donośny śmiech i nastrój pikniku, którego nie przerywa nawet pojawiający się na chwilę deszcz. Sportowcy odpoczywają, udzielają wywiadów, niektórzy dostarczają anegdot z trasy: jeden z nich żartuje, że może i bieg nosi tytuł "śladami niedźwiedzia" ale z pewnością zasługuje też na miano biegu "śladami krów" smile Jak ciepłe bułeczki rozchodzą się kolejne pamiątkowe medale. Dzieciarnia w wypiekach ale wytrwale "odprowadza" do mety kolejnych biegaczy...

O szesnastej bieg zostaje oficjalnie ukończony. Z trasy schodzi tylko ośmiu biegaczy, był to bieg o wspaniałym poziomie!
      Na placu pojawia się zbudowana trybuna a na uroczystość wręczenia "oficjalnych" medali wmaszerowuje burmistrz Metsova, w tych okolicznościach w sposób szczególny, nieco komicznie wyróżniający się niezwykle dorodnym...brzuchem smile Towarzyszą mu ubrane w miejscowe stroje dziewczynki. Jeszcze pamiątkowe zdjęcia wszystkich uczestników i bieg Metsovo Race 2013 należy uznać za zakończony!

Ale to dopiero początek!...Zwieńczeniem wspaniałej organizacji imprezy jest ogłoszenie, że za rok bieg odbędzie się tu ponownie! smile Wszyscy liczą na jeszcze większą reprezentację zawodników.

A zatem, biegający po górach drodzy Forumowicze - zbierajcie siły na Metsovo Race 2014! Myślę, że wszystkim zainteresowanym więcej informacji będzie mogła udzielić i odpowiednio ich pokierować nasza Bachula smile Czy pojawią się zawodnicy z Polski na biegu w 2014 roku? Trzymamy kciuki za przygotowania smile Ja dam sobie trochę więcej czasu wink wink wink

Ciąg dalszy nastąpi- a będzie to garść zdjęć...Ale to już nie dziś, pora iść spać smile

Jeszcze tylko krótki filmik:
      tu podejście sportowców pod najwyższy szczyt trasy około 9 kilometra, słychać jak silny był górski wiatr-
      www.youtube.com/watch?v=_FSHJFcBaqU
      smile
    • amigo50 Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 28.07.13, 17:52
      Trasa piękna i mocno wymagająca. Na razie się na nią nie kwalifikuję sad No, chyba, że organizatorzy wprowadzą też kategorię dla Niedźwiedzi, w której dopuszczą jedynie osobników z BMI przynajmniej takie jak moje smile
      • tomaszkozlowski1 Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 04.08.13, 10:29
        Amigo, pomyśl, pomyśl smile W biegu byli i tacy, którzy przyjechali po prostu aby przebiec tę trasę, bez myślenia o super wynikach itp. Wspomniany przeze mnie pan z Koryntu dobiegł gdzieś pod koniec ale od samego początku widać było, że chce po prostu się sprawdzić a rywalizacja ścisłej sportowej czołówki go nie interesuje wink
        • amigo50 Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 04.08.13, 12:26
          Tomku! Czy przypominasz może sobie kto napisał takie słowa: "...Czy pojawią się zawodnicy z Polski na biegu w 2014 roku? Trzymamy kciuki za przygotowania smile Ja dam sobie trochę więcej czasu..."
          Nie wyobrażam sobie teraz aby podejmować próbę walki o czołowe lokaty. Ukończenie takiego biegu i dotarcie do mety byłoby już dla mnie sukcesem. Szkopuł w tym aby się zmieścić w określonym przez organizatorów limicie czasu (a to może być trudne). Po tych bezdrożach nie jedzie żaden autobus z napisem "Koniec Maratonu", do którego zbiera się tych, którzy zostają gdzieś na trasie smile
          Myślę więc, że 2014, to chyba jeszcze nie dla mnie, ale 2015 - kto wie?...
        • amigo50 Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 04.08.13, 12:37
          To jeszcz trochę takiej rzeczowej analizy:
          Bieg w Metsovie:
          - Długość trasy: 36 km
          - Czas zwycięzcy: 3 godz 48 min
          Dla trasy biegu maratońskiego:
          - Długość trasy: 42 km 195 m
          - Czas zwyciężcy: z reguły około 2 godz 10 min - 2 godz. 20 min

Już to zestawienie pokazuje skalę trudności i różnicę pomiędzy "normalnym" Maratonem a tym biegiem.
          Musiałbym chyba założyć czas na pokonanie tej trasy około 8 godzin z "hakiem" smile
          Czy myślisz, że po takim czasie ktoś jeszcze czekałby na mecie? smile smile smile
          • bebiak Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 04.08.13, 19:14
            amigo50 napisał:

> Czy myślisz, że po takim czasie ktoś jeszcze czekałby na mecie? smile smile smile

Wszystko zalżzy od uzgodnień: możemy się umówićsmile Zbiorę jakąś silną grupę i powitamy Cię a choćby i po 9-ciu godzinachsmile
            • tomaszkozlowski1 Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 07.08.13, 23:22
              Ależ oczywiście, Bebiak ma rację smile Myślę, że komitet powitalny nawet po 8 godzinach udałoby się załatwić smile
              • amigo50 Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 08.08.13, 20:40
                Komitet Przyjaźni już zawiązany - no to zapraszam szanowny Komitet na trasę biegu. Nie wiem czy byliście kiedyś "w środku" takiego biegu - czyli czy byliście jego uczestnikami?
                Komitet Powitalny na mecie to baaaaardzo miła sprawa, ale jeszcze milszy jest Komitet Organizacyjny takiego biegu, który na trasie zapewnia napoje i pożywienie a w takim biegu ma to szczególne znaczenie. Bez tego ukończyć takiego biegu się raczej nie da (a nie zauważyłem w dostępnych mi filmach na YT aby uczestnicy biegali z plecaczkami)
                • simon_r Re: Biegi górskie w Grecji- Metsovo Race ! 14.08.13, 16:45
                  To kiedy ten bieg w 2014???
    • tomaszkozlowski1 Re: Biegi górskie -Metsovo- fotografie :-) 26.08.13, 22:31
      Trochę czasu mi to zajęło wink - ale wklejam garść fotografii!
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,90306366,146569529.html

Teraz wszystkim zainteresowanym na bieg za rok pozostaje czekać na wieści od Bachuli gdy zostanie ogłoszona data smile
    • bachula_gr Hypermaraton Zagori - 80km po gorach!!! 01.09.13, 17:31
      Wczoraj odbyl sie niesamowity pod wieloma wzgledami bieg zwany HYPERMARATONEM ZAGORI - zwyciezca zostal jeden z glownych organizatorow Metsovo Race 2013- Metsovianin z dziada pradziada Nikos Kalofiris- na zdjeciu z epirusgate ponizej:.

https://1.bp.blogspot.com/-JhxzhZHJZ0U/UiIZ3L7sN3I/AAAAAAAApLQ/A2bx_Ei5Rvo/s640/%25CE%2596%25CE%2591%25CE%25931.JPG

Z 74 atletow, ktorzy wzieli udzial w morderczym biegu bieg ukonczylo 63, w tym dwie kobiety. Czas najlepszego to 10:18:10 - wyobrazacie sobie? To dluzej niz biurowa dniowka. I znacznie wczesniej bo start byl o 5 rano!!!
      Ostatni zawodnik ukonczyl trase po 19 godzinach i 36 minutach!
      Najlepsza z kobiet to Mara Kalogirou z Ioanniny z czasem 13 godzin 9 minut..

za epirusgate:
      https://1.bp.blogspot.com/-raz_TkfA-kc/UiIxbFuzPiI/AAAAAAAApMY/Bu4F3lypDa4/s640/%CE%B1%CE%BB%CE%B5.JPG

https://4.bp.blogspot.com/-8V5iWUj0zOE/UiIet2QEN8I/AAAAAAAApLg/Syiuck1PgT0/s640/%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%91.jpg

Czapki z glow.
      • tomaszkozlowski1 Re: Hypermaraton Zagori - 80km po gorach!!! 09.09.13, 22:54
        Wspaniałe! smile I brawo dla Nikosa Kalofirisa! W Metsovie w maju z racji "urzędu" nie mógł zwyciężyć, to przynajmniej teraz miał taką okazję smile
      • bachula_gr Zagori marathon 80km - wersja 2015 26.07.15, 07:08
        80km po gorach w 9:46:28 !!!!
        www.epirusgate.blogspot.gr/2015/07/blog-post_448.html
        Wiecej o ZAGORI MARATHON znajdziecie tutaj
    • bachula_gr Metsovo Race 1-6-2014 31.05.14, 14:57
      Jutro, w Dzien Dziecka, kilkaset szalencow bedzie biegle w wersji light 18km albo full 40km plus trasa dla malolatow 1.5km.
      Bedzie sie dzialo wink
      • bachula_gr Re: Metsovo Race 1-6-2014 02.06.14, 08:11
        I pobiegli....!!!

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/WWACZvaUyk9bkph5LB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/fsPLBHZEla3vbGK3tB.jpg

rekordowa frekwencja wsrod sportowcow ale i osob towarzyszacych. Wiele biegajacych rodzin (kazdy czlonek klanu na innym dystansie), a jedna pani wystartowala w duecie ze swoim czworonogiem wink

Na 40km URSA TRAIL ponad 300 zawodnikow na mecie, pierwszy ten morderczy dystans pokonal Dimitris Theodorakakos, 36-latek z klubu Salomon Greece w rewelacyjnym czasie: 3godz 49 minut 39 sekund.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/PdWfCb27lVC1hlIOjB.jpg

Piaty byl Metsovianin a potem juz szlo.... wink

Pierwsza z kobiet byla zeszloroczna triunfatorka- Joanna Baratsa z wynikiem 5godz 25 minut I 30 sekund. Drobna niepozorna blondynka z Ioanniny. A jaki power!

W wersji light (sic!) czyli 18km triumfowal Ioannis Kalikas z czasem 1:39:35
        a pol oddechu za nim nasz znajomy spec od sprzetu AGD, Metsovianin Jorgos Nakas z czasem 1:39:38

Triumfatorka biegu na 18km w kategorii: plec piekna:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/apUVnyDUSy0GDBbMyB.jpg

Byly tez polskie akcenty- na 8 miejscu swojsko brzmiacy zawodnik Jacek Bokoc, ktory niestety pogubil sie na trasie I starcil kilkanascie cennych minut. Natomiast wsrod pan druga na mecie zameldowala sie Saloniczanka z polskim rodowodem Katarzyna Czekoska wink

Byly tez imprezy towarzyszace m.in bieg dla dzieci z podstawowki. Tutaj godnie reprezentowala nas nasza drugorodna 9-letnia Krycha, Metsovianka z malopolskimi korzeniami wink))) Pomiaru czasu nie bylo a kazdy kto dobiegl na mete dostawal piekny okolicznosciowy medal.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/PfGnu4xTxa42TsZcGB.jpg

Na dekoracje sie juz nie zalapalam (obowiazki sluzbowe w tym wykwaterowanie sportowcow) ale podium widzialam to I Wam zaprezentuje wink

fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/eGY65JNUBJ5R2gL8bB.jpg" border="0" alt="/fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/eGY65JNUBJ5R2gL8bB.jpg">
        • bachula_gr Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 02.06.14, 08:13
          czyli podium gotowe do dekoracji wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/eGY65JNUBJ5R2gL8bB.jpg
          • tomaszkozlowski1 Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 07.06.14, 16:58
            O jakie piękne! A jakie wspaniałe były w tym roku medale! smile

Jak ja się cieszę, że zawody tak się rozkręcają smile Bardzo bardzo fajna inicjatywa i niech rośnie z każdym rokiem smile

• grzechudwr Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 07.06.14, 20:42
              Fotorelacja bardzo zachęca do udziału.

Jeśli to jedyny wątek o biegach, pochwalę się swoim własnym, dotychczas jednym w kolekcji greckim medalem. Ręczna robota z aluminium i z kamyczka morskiego. Zawody wakacyjne alczkolwiek organizowane przez poważny ΣΔΥΜ z Kalamaty.
              https://i1158.photobucket.com/albums/p607/Grzechu1970/b1515162-d239-4b4f-a7a4-c0dfedf91248_zps34b0dd4d.jpg
              • bachula_gr Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 07.06.14, 22:19
                Grzechu, no to na co czekasz???????
                Scianke do medali sobie wygospodaruj w domu I wioooo do Grecji wink
                Medal super- gratulacje- jaki dystans pokonales?

Ja mam dotad dwa medale w kolekcji (a co! jak mozna sie chwalic) I to dwa greckie. Czlowiek na stare lata odkryl czar biegania I to na obczyznie. Trzeba wzbogacac takie imprezy o pierwiastek miedzynarodowy. Postaram sie pozniej wrzucic zdjecia
                • grzechudwr Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 08.06.14, 12:20
                  Bachula bieganie po górach to inna bajka czyli inne mięśnie. Chociaż zaliczyłem kilka treningów górskich, ponad 23km z wbieganiem na Ślężę oraz na Skrzyczne. Zobaczymy, mam kolegę specjalistę od tego typu biegania więc podciągnę się w tej specjalności.
                  Bieg na Mani był na 10km, więc króciutki, ale czasem, z powodów opisanych ciut niżej w innym poście, nie ma się chwalić. Powinno być 45min, a było dużo ponad 50. Chociaż miejsce akceptowalne.

Przy okazji fotka z jedynym przedstawicielem Polski wraz z tubylcami.
                  https://i1158.photobucket.com/albums/p607/Grzechu1970/254203_10201007239295456_1242496198_n_zps7456414f.jpg
                  • bachula_gr Re: Metsovo Race 1-6-2014- obiecane medale 2014 12.06.14, 14:47
                    Nie zdobyty a pozyczony do zdjecia wink - medal za przetrwanie od startu do mety 18 lub 36km w ustalonych ramach czasowych

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/TgRPugw8BZ4vLirZdB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/Sq6WrxbKBR98rtE18B.jpg

• amigo50 Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 22.06.14, 18:49
                  Czy to znaczy, że pomału powstaje nam Sekcja Biegowa na tym Forum? smile
                  Natomiast pisałem tu już kiedyś i Grzegorz też to potwierdza, że górskie bieganie, to zupełnie inna bajka smile
                  • bachula_gr Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 23.06.14, 10:34
                    Nie no nie ma watpliwosci ze bieganie po gorach to inna liga, nawet buty sa inne wink Ale sie tak przekomarzamy wyszukujac ukrytych biegaczy na forum.

Moze kiedys jakas ekipa w koszulkach z napisem FORUMOWICZE FORUM GRECJA I WYSPY GRECKIE wystartujemy na jakims dystansie. Ale by bylo wink

Tymczasem w Metsovie po trasie niedziwiedzia/biegow gorskich organizatorzy zaprosili do marszu na odcinku 6km I 10km, zebralo sie okolo 40 osob, byl piknik na wysokosciach a wszystkim sie tak spodobalo, ze trasy wydluzyly sie do 10 I 13km.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/6EopNUOdE4Bh0p1LbB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/3CM3N9z1wwvuvrSkBB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/7jsAzrH32c2Klq4HRB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/1rgbWI4A9iVWC4hNBB.jpg

Na niedzwiedzia nie trafilismy ale na bezpanskie psy (grr) oraz wolne rumaki (hurra) I owszem:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/AHtgxgYr9cjY7LsFBB.jpg

Medali nie bylo wink
            • bachula_gr Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 07.06.14, 22:23
              tomaszkozlowski1 napisał:

> O jakie piękne! A jakie wspaniałe były w tym roku medale! smile

I to dwa rodzaje, Tomaszu.
              Ten zaprezentowany to w kategorii impreza towarzyszaca czyli bieg dla dzieci ale fajny byl tez ten w zawodach wiodacych. na szcescie jeden z uczestnikow zakwaterowanych u nas zapomnial I sie dotad nie upomnial wiec weszlam w posiadanie lapy niedzwiedzia wink
              Wrzuce fotki pozniej.

• bebiak Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 08.06.14, 09:22
                A to nawet wiedziałam, że Grześ biega ale żeby do razu medal?
                I to grecki???
                Po po po!!!
                Jakoś mi to umknęło - przyznaję ze wstydem!
                Gratulacje, gratulacje smile
                • grzechudwr Re: Metsovo Race 1-6-2014- errata zdjeciowa 08.06.14, 12:04
                  Beatka medal dostaje każdy kto ukończy bieg w jakimś, określonym w regulaminie czasem. Nie trzeba być na pudle. Z tego wynika, że ukończyłem, chociaż w upale, w trzecim tygodniu leniwych wakacji, z codzienną degustacją tego i owego. Sama trasa piękną ścieżką w gajach oliwnych i nad morzem Stoupa - Ag.Nikolaos - Ag.Dimitrios i nawrotka.
                  No i z biegu wyniosłem jedną lekcję - chcąc się naładować energią, 3 godz. przed zjadłem musakę. Żołądek nie zdążył jej strawić, tak więc biegliśmy razem.
                  • grzechudwr Bieganie w Grecji - ciąg dalszy 10.11.15, 19:39
                    Kolejne chwalenie się smile

W tym roku zdążyłem na 10km bieg zachodniego Mani.
                    Piękna trasa, jednakże wysoka lipcowa temperatura daje w kość w czasie biegu.
                    Miejsce 25 ze 145.
                    Czas: 46:10.
                    http://i1158.photobucket.com/albums/p607/Grzechu1970/DDM2015_zpsjgoqqr09.jpg

Maraton Maratoński-Ateński, który odbył się dwa dni temu.
                    Dużo opowiadać. Wspaniała atmosfera, super kibicowanie, meta na Kallimarmaro,itd....
                    Trasa trudna, listopad w tym roku jest cieplejszy niż zazwyczaj.
                    Miejsce 1871 ze 11834. (miejsce o dziwo wg czasu brutto).
                    Czas: 3:48:41.
                    http://i1158.photobucket.com/albums/p607/Grzechu1970/AMA2_zpsr2yozyve.jpg

http://i1158.photobucket.com/albums/p607/Grzechu1970/AMA1_zpsbqzqpyle.jpg
                    • bebiak Re: Bieganie w Grecji - ciąg dalszy 10.11.15, 23:19
                      grzechudwr napisał:

> Kolejne chwalenie się smile

Grześ... co to ja czytam, co to ja oglądam!!!!! Brawoooo, wielkei brawo!!!!!
                      Jestem pod wrażeniem - przyznaję! I życzę Ci dalszych tak pięknych sukcesów smile
                    • bachula_gr Re: Bieganie w Grecji - ciąg dalszy 14.11.15, 15:02
                      Grzechuuu- gratulacje i szacun wielki!
                      Przyznaj sie, kiedy i jak udalo Ci sie zalapac na pakiet startowy na maraton? Pytam, bo szal byl wielki. pakiety na 5km rozeszly sie w czasie ponizej godziny od rozpoczecia zapisow w necie! Potem dolozyli jeszcze popoludniowe biegi ale tez bez szans.

Skromnie dodam, ze ja w tym roku dolozylam do kolekcji trzy medale za przezycie w odpowiednim czasie 5km:
                      - Run Greece Ioannina
                      - Naios Dromos Dodoni
                      - Night Half Marathon w Salonikach (bieg towarzyszacy na 5km)
                      i rekord zyciowy czyli 28:59 glownie ze wzgledu na noc i brak palacego slonca, w tym ostatnim wink)))
                      • grzechudwr Re: Bieganie w Grecji - ciąg dalszy 15.11.15, 16:22
                        Beata dziękuję smile
                        Bachula - widzę już bogate doświadczenie i ładny wynik w Salonikach, gratulacje smile
                        Miałem w tym roku marcowy i czerwcowy trening na salonickiej promenadzie i lubię tam biegać. Jest tam wiele osób ruszających się trochę szybciej: rower, kijki, itp.
                        W Atenach właściwie nie widziałem biegających, ale na pewno znajdują się tam jakieś popularne miejsca.

Pakiety startowe na maraton nie rozchodzą się błyskawicznie tak jak te na 5km i 10 km, więc nie było problemu ze zdobyciem. Myślałem, że ten bieg popołudniowy zaspokoił wszystkich chętnych. Przyznam jednak, że wolę 42km - biegnie się wolnej, można trochę pozwiedzać, trochę pogadać i coś przekąsić.
    • bachula_grr Edycja nr 3 w najblizsza niedziele 24/5/2015 !!!! 19.05.15, 18:53
      Szalki przygotowane, pogoda zamowiona, czekamy na szalencow wysokogorskich wink
      • bachula_grr Re: Edycja nr 3 w najblizsza niedziele 24/5/2015 29.05.15, 19:35
        Byl bieg na 40km:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/lg/ag/hooa/BfbGRq8kKsHuztIZrB.jpg

na 18km ale I bieg dla dzieci na 1.5km:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/lg/ag/hooa/mAojy8ByuYWWCbtbvB.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka