chiara76 16.02.06, 17:22 Ja zakochałam się w Krecie, aczkolwiek po zeszłorocznej podróży na Rodos stwierdzam, że ta wyspa jest również piękna i też chcę tam kiedyś wrócić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grecja-ellada Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 16.02.06, 20:53 Ulubionym miejscem nadal dla mnie są Ateny, a szczególnie Plaka Gdybym miała stworzyć listę najciekawszych miejsc, w których byłam myślę, że wyglądałaby tak: 1. Hydra (wyspa sarońska) - śliczna wyspeka, w sam raz na wypad na jeden dzień z Aten lub weekend 2. Ateny ze wszystkimi swoimi budowlami, plaką, Likavitosem i górującym nad miastem Akropolem (ja uwielbiam to miasto) 2. Meteory - klasztory "zawieszone w niebie", gdy byłam w nich w 98r. otwarte do zwiedzania były 3. Cudowne widoki 3. Elefsina (dawne Eleuzis) - a szczególnie muzeum z Demeter i Korą - miasteczko same w sobie nie ma nic niezwykłego; ale wystarczy pójść do muzeum i poczuć tą wspaniałą atmosferę tego miejsca. 4. Korynt, Lutraki na Peloponezie 5. Tinos - cykladka ze słynnym kosciołem, gdzie 15.08 przybywają pielgrzymi by modlić do Matki Boskiej Zastanawiam się, gdzie na liście teraz znajdzie się Rodos Pozdrawiam serdecznie Marta www.grecja-online.pl www.hellada.sns.pl Odpowiedz Link
netaxxx Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 19.02.06, 22:33 Witam a dlaczego nie ma Krety,jest przepiekna,ale przyznaje Plaka w Atenach jest super,a najbardziej uwielbiam Akropol gdy mialam wolna chwile wybieralam sie pod Akropol uwielbiam tam przesiadywac to chyba jedyne miejsca ktore lubie w stolicy Grecjii Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
garantzia Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 21.02.06, 19:33 Ja mam dwa ulubione miejsca w grecji- pierwsze to półwysep Halkidiki, a w szczególnosci sithonia ze swoimi pieknymi plażami! Drugie miejsce znajduje się w maswie Olimpu- jest to mała wioska o nazwie Paleos Panteleimonas! Filakia gia olun pou agapoun i Ellada! Odpowiedz Link
lk20000 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 20.02.06, 13:46 Peloponez, właściwie nie ma znaczenia gdzie. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 20.02.06, 13:54 ja właśnie w tym roku się wybieram. Słyszałam, że jest tam pięknie. A możesz trochę więcej napisać, czemu tak Ci się tam podoba?? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
molo000 Re: do Chiary76 22.02.06, 09:31 Chiaro, pytam ponieważ tak jak napisałam w powitaniu i wątku na "grecja i Cypr" mstoimy obecnie przed wyborem Rodos (kolymbia hotele sieci atlantica) bąź Pelponez Kyllini hotel grecotela. Wylot 18 czerwca (Rodos) albo 20 (Peloponez). Podejrzewam, że Ty też do Grecotela) pozdrawiam, molo Odpowiedz Link
chiara76 Re: do Chiary76 22.02.06, 09:42 no zgadza się Wiesz, my już na Rodos byliśmy (w zeszłym roku). Mój Mąz bardzo chciał Peloponez i jak przeglądaliśmy katalogi i wyszło, że w tym roku są wyloty z Polski, to już wiedzieliśmy, dokąd lecieć. Trudny macie wybór bo oba miejsce piękne. Odpowiedz Link
meisser Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 20.02.06, 15:08 Witam na nowym forum Jesli pozwolicie,bede tu zagladał czasem jako miłosnik wszystkiego co greckie. Do moich ulubionych miejsc w Helladzie zaliczyłbym: 1-Peloponez-"serce" Grecji 2-Cyklady,z których najwiekszym uczuciem darze Sifnos,Paros i Naksos 3-Kefalonia 4-Południe Krety 5-ze wzgledów "wspomnieniowych" Skopelos Kalimera! Odpowiedz Link
chiara76 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 20.02.06, 15:30 meisser napisał: > Witam na nowym forum Jesli pozwolicie,bede tu zagladał czasem jako miłosnik > wszystkiego co greckie. > Do moich ulubionych miejsc w Helladzie zaliczyłbym: > 1-Peloponez-"serce" Grecji > 2-Cyklady,z których najwiekszym uczuciem darze Sifnos,Paros i Naksos > 3-Kefalonia > 4-Południe Krety > 5-ze wzgledów "wspomnieniowych" Skopelos > Kalimera! Południe Krety jest piękne, jednak ja jako "kretomanka" nie jestem obiektywna Tam została część mojego serca, na Krecie właśnie i chyba wszędzie mi się tam podoba. Odpowiedz Link
smyk_99 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 20.02.06, 19:38 Witam! W tym roku zmieniłam kierunek z Turcji na Rodos mam więc prośbę napiszcie co tam warto zwiedzić?jako miłośnicy Grecjii poradzcie czego mogę się tam spodziewać, czego unikać a jeżeli jechać na wycieczki fakultatywne to gdzie najlepiej?. Czy ponują tam jakieś zasady czy tradycje o których warto wiedzieć jadąc na wakacje i mieć jak najmilsze wpomnienia... Wielkie dzięki Pozdrawiam Odpowiedz Link
chiara76 do Smyka_99, o Rodos , długie;) 20.02.06, 22:10 Po pierwsze,przyznam Ci się, że ja nie korzystam z wycieczek fakultatywnych, kiedy jestem w Grecji, ale napiszę Ci, co my zwiedzalismy i co warto zwiedzić, a Ty sobie coś wybierzesz, co Cię zainteresuje. Po pierwsze jadąc na Rodos trzeba wiedzieć, że są dwie strony wyspy. Po jednej z nich jest dość wietrznie (to wszak raj dla surfingujących) , po drugej stronie wyspy jest nieco spokojniej i wiatr nie jest tak dokuczliwy. Południowo wschodnia część (tam między innymi jest Faliraki), to ta spokojniejsza część wyspy pod względem wiatru. Polecam zwiedzenie miasta Rodos z jego wspaniałą Starówką i murami, właściwie w mieście Rodos można śmiało można odbyć kilka wycieczek włócząc się po uliczkach starego miasta i zwiedzając Pałac Wielkich Mistrzów. Polecam wycieczkę zarówno za dnia, jak i wieczorem, kiedy Mury Starego Miasta są pięknie oświetlane. Następna "obowiązkowa" wycieczka, to Miasto Lindos, bardzo polecam. Jest to bardzo ładne, malownicze miasteczko, w którym nie sposób nie być, odwiedzając Wyspę Rodos. Do odwiedzenia Akropol i ruiny zamku, a także na szczycie, zwiedzając Akropol, do podziwiania przepiękna panorama i Zatoka Świętego Pawła. Następnie polecam Dolinę Motyli. Jest to przyjemne odetchnięcie od skwaru i upału, gdyż jest to zazielenione miejsce, w którym są mostki przewieszone nas strumykami wody , a przede wszystkim owe ćmy (bo właściwie to ćmy, a nie motyle ) stanowią atrakcję. Klasztor w Filerimos również jest interesujący. Niedaleko niego jest Droga Krzyżowa, i wielki Krzyż, który podobno w nocy oświetlony, widoczny jest nawet w Turcji na przeciwległym brzegu. Tsambika, to interesujące miejsce. Po pierwsze, są tam bardzo ładne plaże. Po drugie, można zwiedzić bardzo inetersujące miejsce. Klasztor, do którego pielgrzymują bezpłodne pary i proszą o dziecko. NA szczyt, gdzie jest klasztorek z cudowną Ikoną, prowadzi masa schodów, podobno kobiety greckie, 8 września, w dniu Święta Maryjnego , z prośbą o dziecko pielgrzymują tam na kolanach wdrapując się po owych schodach! Nawiasem mówiąc, Ikona otoczona jest zdjęciami dzieciaczków, a więc , chyba to działa... a na pewno robi niesamowite wrażenie. Jest taki zwyczaj, że wyproszone w ten sposób dziecko ofiarowane jest Matce Boskiej i jeśli rodzi się dziewczynka, zostaje nazwana Tsambika, a chłopiec, Tsambikos. To tak , gwoli ciekawostki. Epte Piges, 7 źródeł, bardzo ciekawe miejsce, tu zaczyna się zbiornik wodny dla całej okolicy. Można przejść w podziemnym tunelu brodząc w wodzie do zbiorników wodnych, wiem, że cieszy się to zainteresowaniem. Koło Rodos jest Park Rodini, dość reklamowany w przewodnikach, ale jakoś nas nie zachwycił. Wspaniałe dla miłośnika archeologii (patrz: mnie miejsce, jakim są ruiny starożytnego Miasta Kameiros. Wart obejrzenia i wyobrażenia sobie, jak też wyglądała ta dawna, starożytna Grecja. Niedaleko ruiny największego na wyspie Zamku Joannitów w miejscowości Kritini. Prassonisi, zwane mekką serferów, czyli najdalej wysunięte na południe miejsce wyspy, w którym plaża jest wąska a po jednej stronie patrzy się na Morze Egejskie, a po drugiej stronie na Morze Śródziemne. Wracając do Miasta Rodos, jeśli ktoś ma chęc, może zajrzeć tamże do małego Akwarium. Polecam także ruszenie w głąb wyspy i zwiedzenie wiosek i wioseczek , gajów oliwnych itd. Między innymi warto zboczyć i oglądać stare Kościółki, jak Kościół Świętego Mikołaja zdaje się w Elousie, albo pod tą miejscowością. Rodos jest piękną wyspą i warto ją zwiedzić. Jeśli masz jakieś pytania, pytaj, w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
chiara76 Meisserze:) 20.02.06, 18:03 gdzie moje dobre wychowanie? Jako współadmin tego forum serdecznie Cię witam i mam nadzieję, że się tu rozgościsz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
jacek_1966 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 20.02.06, 22:42 -K R E T A ...!!!! -i to w calej je okazalosci: od chalasliwego i teniacego zyciem turystow-Hersonissos, poprzez ciche, w miare bezludne i wiecznie wspaniale zakatki poludnia wyspy, az do ostatniego klasztoru w jej gorach... ! -my (-ja, moja zona i corka...) po prostu-kochamy Grekow, Grecje i grecka kuchnie, grecki styl zycia za wszystko, co ze soba niosa: -ich spokoj, goscinnosc, honor i dume, politykowanie w kafenio przy frappe/kafe elliniko i tsikudia/tsippuro, milosc do rodziny, ich gerkca "cekawskosc", gdy przybedzie mowy "xenos"(-obcy) do wsi, otwartosc ducha i szczerosc, hojnosc..........,- i juz chyba wystarczy, bo moglbym chyba tak dalej bez konca pisac...! - pozdrawiam Was ...!-Jacek/-Niemcy/ Odpowiedz Link
skiathos_island Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 21.02.06, 00:23 Takie najbardziej ulubione miejsce to słoneczna wyspa Skiathos. Zauroczyły mnie tam przede wszystkim małe białe domki z niebieskimi okiennicami, wąskie, kręte uliczki - to dla mnie elementy przeważające w tym pięknym krajobrazie, właśnie tak zawsze wyobrażałam sobie Grecję...a ta śliczna plaża otoczona lasem pinowym w pobliżu wyspy Skiathos to Koukounaries...równie piękna jak wyspa...krystalicznie czysta woda i piasek, ktory mieni się w promieniach słońca. Tam jest prześlicznie, przebywając tam masz wrażenie jakbyś trafił do maleńkiego raju na ziemi, a chwile relaksu spędzone na Koukounaries zapamiętuje się naprawdę na bardzo długo. Najbardziej urzekający zachód słońca nad Morzem Egejskim jaki kiedykolwiek widziałam...na długo w mojej pamięci pozostał zapach greckich potraw...oraz uśmiech i serdeczność mieszkańców pięknej Skiathos. Zachęcam wszystkich do odwiedzenia tej pięknej wyspy. Naprawdę warto !!! I oczywiście egzekwo piękna grecka metropolia - niesamowite, urzekające, niezmiennie przyciągające jak magnes - ATENY. Z miejsca naszego zakwaterowania - słonecznego Olympic Beach mieliśmy kawałeczek, ale było naprawdę warto. Najmilej wspominam spacer po Akropolu, zwiedzanie zabytków starożytnej Hellady i oczywiście zmianę warty przy Ateńskim Parlamencie. Trudno nie być zachwyconym. Dla mnie samej pojechać do Grecji, być w pobliżu i nie zobaczyć Aten to tak jak pojechać do Włoch i nie zwiedzić Rzymu. Wszystkie drogi prowadzą do ATEN Odpowiedz Link
skiathos_island Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 21.02.06, 00:29 Kochani, ja wiem, że zawsze trudno dokonać wyboru pomiędzy tak ekscytującymi miejscami jak wyspy RODOS i KRETA, ale jeśli miałabym wybrać jedną z Nich na spędzenie uroczego sierpniowego urlopu we dwoje, to w stronę której wyspy mam kierować się bardziej dokonując mojego wyboru ? Zaczytywałam się zarówno o Krecie jak i o pięknej Rodos...i mimo wszystko naprawdę trudno podjąć decyzję. Poradźcie proszę Odpowiedz Link
chiara76 Jacku, ile razy odwiedziłeś Kretę? 21.02.06, 14:28 wiem, że byłeś sporo razy, ale ile dokładnie? Ja dopiero trzy i oczywiście mam wielką nadzieję znowu tam wrócić nie raz. Odpowiedz Link
anka.olimpias Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 22.02.06, 19:40 Dla mnie oczywiscie Afitos. To małe miasteczko strasznie mnie urzekło. Odpowiedz Link
ewamalgorzata Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 22.02.06, 22:02 Nie będę oryginalna: południowa i południowo - zachodnia Kreta. Za to, dla równowagi: wschodnia część dużo mniej mi się podobała. No i obawiam się poważnie, że jak mi się uda (moglibyście trzymać kciuki..?) pojechać wreszcie w tym roku we wrześniu na Karpathos - to się boję, że mój namberłan się zmieni... Odpowiedz Link
amigo50 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 23.02.06, 00:50 Taaak! Kleftiko przede wszystkim (nie mylić z jagnięciną zapiekaną w ziołach i własnym sosie), a tuż za nim Delos, które powoduje, że za każdym razem czuję ciarki powodowane świadomością, że oto jestem w pępku starożytnego świata a to co mnie otacza było cywilizacją już ponad 4 tys lat temu. Tuż za nimi Mała Wenecja w Mykonos, Paroikia, wyspa Naxos - za całokształt i wyspa Santorini wraz z przyległościami za to, że początkowo nie podobała mi się nic a nic a teraz podoba mi się coraz bardziej i za to,że na Nea Kammeni widziałem najcudowniejszy zachód słońca (Czerwono zachodzące słońce barwiące na czerwono skały na uśpionym wulkanie, który przypominał o sobie ostrym zapachem siarkowodoru wydobywającego się ze szczelin) Odpowiedz Link
amigo50 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 23.02.06, 00:53 ...a w Grecji lądowej Monemvasia. Jakaś szczególna magia tego miejsca, która powoduje, że nie Meteory, nie Olimpia, nie Navplion, nie Delfy, nie.... a właśnie Monemvasia i sam nie do końca wiem dlaczego... Odpowiedz Link
bebiak Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 23.02.06, 01:20 Bardzo trudno mi uszeregować miejsca w Helladzie, bo każde, które nawiedziałam, na swój sposób piękne i .. dla mnie (co dla niektórych dziwne): każde inne. Ulubionym m moim miastem są z pewnością Ateny - mam do tego miasta z przyczyn osobistych bardzo wielki sentyment (po prostu kiedyś tam mieszkałam przez 3 miesiące, to była moja wielka przygoda, która w silny sposób przyczyniła się do tego wszystkiego, co niejako widzicie: wielkiej miłości do Hellady). Ulubionym moim miejscem w Atenach jest szczyt wzgórza Likavitos - to miejsce dumania, rozważań o moim życiu, pewnych podsumowań, jakichś wizji/planów, miejsce absolutnie dla mnie szczególne - kiedy było mi źle 17 prawie lat temu, biegłam na szczyt Likavitos, patrzyłam na rozłożone wokół Ateny i .. było mi lepiej. Dziś, ilekroć jestem w Atenach, muszę tam wejść, choćby na chwilę, by podumać właśnie i nacieszyć oczy tym pięknym (i w dzień i w nocy) widokiem mego kochanego miasta. Z Grecji lądowej .... hmmm, albo Mani na Peloponezie, albo Zagorohoria w Epirze - nie rozsądzę. Z wysp - absolutnie Cyklady, a wśród nich? Od zawsze ukochaną była Syros, choć wydaje mi się (tak wewnętrznie czuję), że Amorgos ją wyprzedziła w ostatnich miesiącach. Drugi archipelag to Dodekanez, a wśród tych wysp... ech.. Karpathos w zdecydowanej czołówce, choć mała Chalki i nieco większa Leros tuż obok. A może to wcale nie tak? Odpowiedz Link
matylda1010 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 11.03.06, 18:06 Amorgos. Amorgos. Amorgos. Odpowiedz Link
pawelek1911 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 11.03.06, 19:11 chyba wszystkich zaskoczę-edessa i mały hotelik warosi Odpowiedz Link
bebiak Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 12.03.06, 15:01 pawelek1911 napisała: > chyba wszystkich zaskoczę-edessa i mały hotelik warosi Edessa rzeczywiście nie jest na liście moich The Best jeśli chodzi o Helladę, ale to bardzo sympatycznie miejsce, ze szczególnym uwzględnieniem parku, w których bajeczne wodospady Odpowiedz Link
isia10 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 15.03.06, 11:11 Monemvasia i mnie urzekła i jeszcze Sparta. Byliśmy w zeszłym roku, a mieszkaliśmy u znajomych w Skali. Wszystkie miejsca przepiękne... Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 12.03.06, 07:55 Po pierwszym wyjeżdzie do Grecji, myślałam ,że więcej tam nie pojadę. Ale coś zostało w środku i w tym roku jadę czwarty raz i wiem ,że podoba mi się tam wszystko , a najbardziej tęsknię za miejscami , w których jeszcze nie byłam. Grecja kojarzy mi się z kotem wylegującym się na słońcu. Cisza, upał, leniwe przeciąganie...A Greków lubię za ich dumę i przywiązanie do tradycji. Oraz za ich powolność,rozleniwienie,dyskusje,tańce,spotkania w knajpkach,kuchnię i wino. Odpowiedz Link
mrs_robinson Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 12.03.06, 11:13 Patmos Plaka w Atenach Grota,gdzie urodzil sie Zeus na Krecie Malutka plaza na Kos Soughia-plaza na poludniu Krety gdzie mieszkalam przez tydzien na plazy Taka malutka tawerna w okolicy Salonik (-ow!) Tak na prawde nie podobalo mi sie tylko na Rodos-nigdy tam nie wroce.. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 12.03.06, 11:22 nam się na Rodos baaaardzo podobało. Wiele ładnych zakątków, najmniej na słynnym Prassonissi, ale ciekawe było obejrzeć ten słynny raj surferów. No, ale dla każdego coś innego Odpowiedz Link
talestrin Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 14.03.06, 13:25 Witam serdecznie wszystkich wspóółmiłośników tego pięknego kraju ! Moim ulubionym miejscem są Ateny, w Atenach- Akropol, na Akropolu- Erechtejon, na Kory i zdobienia tej świątyni mogę patrzeć godzinami. Może to dziwne, ale bardzo lubię drogę metrem z Aten do Pireusu i widoczne szczątki budowli. Jedziesz, a za oknami migają starożytne ruiny. Lubię też Stadion Marmurowy i świątynię Zeusa Olimpijskiego- a raczej to, co z niej zostało W ogóle Ateny to dla mnie starożytność- obrady na Pnyksie i przechadzki przy Stoa Poikile. Odpowiedz Link
bebiak Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 14.03.06, 16:47 talestrin napisała: >obrady na Pnyksie (...) O, a po Pnyksie to lubię sobie połazić, albo gdzieś tam zasiąść: taki piękny stamtąd widok na Akropol i za nim Likavitos Odpowiedz Link
gros-morne Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 17.03.06, 11:24 Amorgos, Milos, Serifos, Sifnos. Dodam Naxos za wspaniałe widoki podczas jazdy skuterem w górzysty głąb wyspy. Odpowiedz Link
joanna-goldman Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 17.03.06, 14:04 A ja w tym roku dopiero jadę odkrywać uroki Grecji!!! Wybieramy się z moim narzeczonym (wtedy już mężem)w podróż poślubną na Thassos i mam nadzieję, że ta wyspa stanie się moim rajem na ziemi... Gdyby ktoś miał informacje na temat tej wyspy, to proszę napisać, będę wdzięczna Odpowiedz Link
simera Re: Czy macie ulubione miejsce w Grecji? 18.03.06, 13:00 Sunion, Hydra. W samych Atenach lubiałam wychodzic na Likavitos i siedziec tam wieczorami... Odpowiedz Link