Dodaj do ulubionych

Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!!

22.02.06, 22:20
Dziękując za zaproszenie do przybycia tutaj - witam Was wszystkich
serdeczniesmile)))
Chyba nawet mi się tutaj podoba i tak myślę, że może by tak zostać na dłużej
(bo skoro już mnie tutaj zaproszono???
B.
------
betaki.friko.pl
Obserwuj wątek
    • ewamalgorzata Re: Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! 22.02.06, 22:22
      Telepatiasmile Pisałaś tego posta dokładnie w czasie, kiedy ja smarowałam maila w
      tej sprawie do Ciebiesmile))
      Miło Cię tu czytać, witajsmile
      • jacek1f Beb!!! o 22 kalimera!? Czego Cie ten starzec 22.02.06, 22:24
        czcigodny uczy na tych zajęciachsmile))?

Spera, spera kardia mou! smile)
        • grecja-ellada Re: Beb!!! o 22 kalimera!? Czego Cie ten starzec 22.02.06, 22:44
          jacek1f napisał:

> czcigodny uczy na tych zajęciachsmile))?
          >
          > Spera, spera kardia mou! smile)

Jacku z tego co mi wiadomo, Bebiak ten grecki ma w czwartki smile
          A to jutro ... chyba, że cos sie pozmieniałó ? hmmm tego już nie wiem hihi
        • bebiak Re: Daksi daksi moro mou, kalispera sas:-) 22.02.06, 22:48
          jacek1f napisał:

> czcigodny uczy na tych zajęciachsmile))?
          >
          > Spera, spera kardia mou! smile)

Myślalam, że śpicie i rano poczytacie, a tu taki ruch...
          Ja dopiero pół godziny temu zaproszenie dostałam a Wy już tutaj tacy
          zadomowieni, że nie mogę nawet wszystkich wątków przeczytać, a co dopiero o
          postach mówićsmile
    • chiara76 Re: Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! 22.02.06, 22:33
      jak się chyba podoba, to może nie jest źle?wink
      Witam, rozgość się.

Frappe na powitanie?
      • bebiak Re: Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! 22.02.06, 22:50
        chiara76 napisała:

> Frappe na powitanie?

Zimno co prawda za oknem, ale jak widzę forum bez hoteli i opcji all inc czy
        jak to tam (nie wiem do końca, bo nie korzystam) to aż mi gorąco w środkusmile
        Zatem frappe, se parakalo, poly gliko, me galasmile
        • amigo50 No to teraz ja.... 23.02.06, 00:35
          Tak, ja bardzo poproszę frape - tylko duuuużą, bo zapewne zaschnie mi w gardle
          zanim zdążę powitać wszystkich tych, których już znam, tych, którzy mnie znają,
          tych, których nie znam, tych, którzy mnie nie znają; wszystkich razem i każdego
          z osobna...
          ...no wiedziałem, że mi zaschnie!
          Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za zaproszenie. Postaram się nie
          przynudzać, ale zwykle staram się udzielać wyczerpujących odpowiedzi (bez
          określania kogo one wyczerpująwink)
          • bebiak Re: Giasou Amigo mou:-) 23.02.06, 00:46
            No właśnie tak dumałam i dumałam dlaczego Ciebie tu jeszcze nie ma, a tu ..
            proszę, objawiłeś się prawie nagle smile
            • grecja-ellada to teraz ja :) 23.02.06, 02:55
              na frappe może juz za późna pora, ale mam przeczucie, że dobrze Nam tu będzie
              wszystkim razem.
              Bo czyż takim duszyczkom jak nasze, w swoim zacnym gronie może byc źle ? Myśląc
              i mówiąc podonie. Marząc o podobnych rzeczach, klimatach, szumiącym Egeo...
              Aż się rozmarzyłam smile
    • grecja-ellada Re: Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! 22.02.06, 22:43
      Jassu, witaj, witaj wśród Nas smile

Wpisuj się często, jak masz nowe pomysły zakładaj wątki, a my tu wszyscy
      będziemy wspólnie rozmawiać smile
      • aka10 Re: Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! 23.02.06, 14:44
        No,coz...wciskam sie bezczelnie tylnymi drzwiami,ktore mi wlasnie otwartosmile
        Chwala za to tej mojej greckiej boginii,ktora dzis okna w jaskinii wymienia...
        Sás efharistó!Pozdrawiam!
        • chiara76 witaj Ako 23.02.06, 14:57
          tu na tym forum nie ma tylnich drzwiwink Wszyscy mogą do nas zajść i są
          serdecznie zapraszani. Tu każdy jest tak samo traktowanywink Takie przynajmniej
          jest moje marzenie, jako współadmina.

Czuj się u nas dobrze i pisuj.
          • aka10 Re: witaj Ako 23.02.06, 14:59
            Szkoda,ze sie tu bezposrednio zdjec nie da wklejac;-(
            Ps.Chiara...jak tam Twoj kwiatek?
            • chiara76 OT do Aki 23.02.06, 15:00
              kwiatek podsechł już.
              Za to kwitnie mi kaktuswink

A co do zdjęć, to został założony wątek, w którym można wklejac linki ze
              zdjęciami, przecież większość z nas ma je gdzieś "ulokowane".
              Pozdrawiam.
              • aka10 Re: OT do Aki 23.02.06, 15:06
                Ja mam ulokowane na moim HD sad
        • bebiak Re: Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! 23.02.06, 16:30
          A witaj, witajsmile

aka10 napisała:

> Chwala za to tej mojej greckiej boginii,ktora dzis okna w jaskinii wymienia...
          > Sás efharistó!

big_grinDD
          Ty to jednak skrzywiona jesteś... wiesz, chyba nawet bardziej niż ja big_grin
          ...grecki bóg... grecka bogini... he he he!
          A okna w jaskini to jutro, jutro Aka mou, jutro - coś Ci się pomerdało.
          Uściski wielkie. B.
          • aka10 Re: Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! 23.02.06, 17:28
            Bogini,to z wiadomych powodow;myslalam,ze o tym wiesz...
            A te okna?So what?Chyba lepiej,jakby predzej przyszli,czyz nie?Powiedzmy,ze to
            takie "pobozne zyczenie" bylo.Tyle krzyku o jedno okno...
            Sás efharistó yiá tón kópo sas.Pozdrawiam.
            • bebiak Re: OT Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! Do Aki 23.02.06, 22:12
              aka10 napisała:

> Bogini,to z wiadomych powodow;myslalam,ze o tym wiesz...

Nie, nie, a uzasadnienie przyślij raczej mailem, a jak krótkie to sms-em, se
              parakalo Aka moybig_grin

> A te okna?So what?Chyba lepiej,jakby predzej przyszli,czyz nie?Powiedzmy,ze
              >to takie "pobozne zyczenie" bylo.Tyle krzyku o jedno okno...

Ale wymiana tego pioruńskiego okna powoduje, że na cały piątek muszę się
              wynieść do jakiegoś innego pokoju, a tego nie lubię (bo moja jaskinia jest w
              biurze the best i tyle).

> Sás efharistó yiá tón kópo sas.

Gdzieś się tego nauczyła?
              Poproszę o jakiś linkbig_grin
              Filakia. B.
              • aka10 Re: OT Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! Do Ak 23.02.06, 22:24
                Jaskinia,ktora jest rzeczywiscie the best,to ja wiem.
                A u Ciebie okno wymienia i nie bedziesz musiala w kolderce w pracy siedziec.
                Mrozy przeciez zapowiadaja...
                • aka10 Re: OT Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! Do Ak 23.02.06, 22:34
                  Krotki mail wyslalam,teraz czekam,jak nas za ta prywate z forum wywala i to nie
                  po cichu,tylnymi drzwiami,tylko z hukiem.Pozdrawiam.
                  • ewamalgorzata Re: OT Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! Do Ak 23.02.06, 22:57
                    aka10 napisała:

> teraz czekam,jak nas za ta prywate z forum wywala i to nie
                    > po cichu,tylnymi drzwiami,tylko z hukiem.

Etam, ja myśle, że czasmai takie małe prywatne pogaduszki dodają tylko uroku..
                    powodują, że takie forum robi się bardziej przytulne:smile No wiesz, bardziej taka
                    atmosfera, jak w greckiej tawernie.. to co, otwieramy wino, ouzo, metaxę, czy
                    co kto lubi?wink
                    • amigo50 Re: OT Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! Do Ak 24.02.06, 00:52
                      ...z groźnym lodem już się nie spotkamy - chyba, że przez szkło
                      gdy w szklaneczce pełnej whisky będzie stukać nam o dno.
                      Czas do domu, czas...
                      Śpiewał shantowy zespół "Krewni i Znajomi Królika"
                      Odwilż idzie! Poproszę o Metaxę 7*. Może być z lodem, niech sobie stuka.
                      Parakalo!
                      • aka10 Re: OT Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! Do Ak 24.02.06, 11:23
                        Poprosze wino Gaia EstatesmilePozdrawiam piatkowo.
                        • bebiak Re: OT Kalimera sas:-) Przywitałam się!!!! 24.02.06, 14:00
                          Czy jeszcze można w tej tawernie zasiąść? Jeśli tak to poproszę jakieś meze
                          (może być duży talerz - żeby dla nas wszystkich wystarczyło) i dla mnie
                          dodatkowo wino białe "Santorini".
                          Efcharisto!
                          Pozdrowieniasmile
                          • czarodziejka1 Re: Bebiaczku... 24.02.06, 14:43
                            nie było mnie tu dwa dni i oczywiście przegapiłam Twoje wielkie wejście na
                            Forum smile
                            Piszesz białe "Santorini".... No to jest dokładnie i moje smile Dwa lata temu
                            (2004) odkryłam je na Krecie i nie mogę zrozumieć dlaczego nie ma go na
                            Rodos?????????
                            Niestety szukam je tam od dwóch lat i nic. Dlaczego??????? W rezultacie
                            musiałam się przeprosić z białym "Mulin", ale to nie to samo sad
                            • bebiak Re: Czarodziejko... 24.02.06, 14:53
                              czarodziejka1 napisała:

> nie było mnie tu dwa dni i oczywiście przegapiłam Twoje wielkie wejście na
                              > Forum smile

Ale już się znalazłyśmy <cmok>

> Piszesz białe "Santorini"....

Tak właśnie - uwielbiam od lat i już. Zupełnie przypadkowo odkryte przeze mnie
                              w Atenach a maju 2000 zagościło u mnie na stałesmile

> No to jest dokładnie i moje smile

Zobacz - znowu coś wspólnegobig_grin
                              Ja do końca życia nie zapomnę, jak się pierwszy raz spotkałysmy - pamiętasz ten
                              zestaw kolorów w naszych ciuchach? Do dziś jestem w szoku - jak mogłyśmy się w
                              takie same kolory ubrać nie rozmawiajac o tym nawet wcześniejsmile Nie pojmę
                              Czarodziejko, bo nie sposób..

>Dwa lata temu (2004) odkryłam je na Krecie i nie mogę zrozumieć dlaczego nie
                              ma go na Rodos?????????
                              > Niestety szukam je tam od dwóch lat i nic. Dlaczego??????? W rezultacie
                              > musiałam się przeprosić z białym "Mulin", ale to nie to samo sad

Nie wiem czy nadal tak jest ale raz piłam je w warszawskiej
                              tawernie "Santorini" (Saska Kępa). Rzadko tam chadzam bo dla mnie bardzo tam
                              drogo, ale...
                              Pamiętam, że "Santorini" w tej tawernie sporo kosztowało, ale raz na jakiś
                              czas?
                              I w domu już też nie mam - ostatnią przywiezioną butelkę wysuszyłam (sama)
                              jakiś miesiąc temusad(
                              • czarodziejka1 Re: Bebiaczku... 24.02.06, 15:08
                                bebiak napisała:

> Zobacz - znowu coś wspólnegobig_grin
                                > Ja do końca życia nie zapomnę, jak się pierwszy raz spotkałysmy - pamiętasz
                                ten zestaw kolorów w naszych ciuchach? Do dziś jestem w szoku - jak mogłyśmy
                                się w takie same kolory ubrać nie rozmawiajac o tym nawet wcześniejsmile Nie
                                pojmę Czarodziejko, bo nie sposób..

Tak, Bebiaczku, pamiętam świetnie te nasze pierwsze spotkanie na Starym Mieście
                                i szok, że ubrane jesteśmy podobnie smile Kiedy wróciłam do domu i opowiedziałam
                                to mojemu M, to nie wierzył. Jednak ludzie przyciągają się na odległość....
                                Przyciąga ich wspólna pasja, sposób życia i jakieś takie niezrozumiałe do końca
                                tęsknoty za czymś pięknym.

• grecja-ellada Frappe :) 24.02.06, 14:43
      Do godz. 17ej nasz lokalik serwuje gościom pyszczną frappe, którą wypijemy przy
      pięknej greckiej muzyce smile)
      Zapraszamy !
      • chiara76 Re: Frappe :) 24.02.06, 14:45
        Ja z tych konkretnych, ja bym zjadła smażone kalmary, da się zrobić Pani
        Gospodyni??smile
        • grecja-ellada Kalmary 24.02.06, 14:59
          widze z zamówienia, że czas najwyższy poszukać dobrego kucharza: są chetni ? smile

U mnie gotowanie leży, za to kawa wychodzi pychotka smile
        • bebiak Re: Frappe :) 24.02.06, 15:00
          chiara76 napisała:

> Ja z tych konkretnych, ja bym zjadła smażone kalmary, da się zrobić Pani
          > Gospodyni??smile

Poczekaj, poczekaj, zjedzmy najpierw te kalmary, które nam przyniesiono na tym
          wielkim półmisku jako zamówione meze. Zobacz, ile tam tego jest: całe stosy! I
          małe kalmary, i ośmiorniczki, i małe keftedes, i jeszcze coś... Z frytek
          rezygnujemy - damy je kotom, dobrze?
          Ech, widzicie ile wokół naszego stołu siedzi kotów????
          • chiara76 Re: Frappe :) 24.02.06, 15:15
            to ja na te kalmary reflektujęwink
        • czarodziejka1 Re: Frappe :) 24.02.06, 15:13
          chiara76 napisała:

> Ja z tych konkretnych, ja bym zjadła smażone kalmary, da się zrobić Pani
          > Gospodyni??smile

Kalmary prosto z patelni i białe zimne wino.... A na deser winogrona smile
          • chiara76 Re: Frappe :) 24.02.06, 15:16
            no, jeszcze radio greckie w tle i nic mi więcej nie potrzeba.
          • grecja-ellada Re: Frappe :) 24.02.06, 15:26
            słodkie jasne winogrona, które dojrzewały na słońcu - to będzie deserek
      • bebiak Re: Frappe :) 24.02.06, 14:57
        grecja-ellada napisała:

> Do godz. 17ej nasz lokalik serwuje gościom pyszczną frappe, którą wypijemy
        >przy pięknej greckiej muzyce smile)
        > Zapraszamy !

Do 17-tej? Tylko, tylko????
        A potem co????
        O, pewnie jakaś wielka niespodzianka!
        No dobrze - jeśli takie są plany w naszej tawernie to ja jestem za: niech
        frapka będzie tylko do 17-tejsmile
        • grecja-ellada Re: Frappe :) 24.02.06, 15:00
          A później dochodzą posiłki smile
          Frappe rónież i winka, ouzo i inne trunki z muzyczką smile
          • bebiak Re: Oj, posiedzimy w tej tawernie :-)) 24.02.06, 15:04
            grecja-ellada napisała:

> A później dochodzą posiłki smile
            > Frappe rónież i winka, ouzo i inne trunki z muzyczką smile

I to mi się podoba - efcharisto!!!
            Moją pierwszą myślą było, że jak 17-ta wybije to... rachunek i do domów, co
            wcale mi się nie podobało.
            • meisser Re: Oj, posiedzimy w tej tawernie :-)) 24.02.06, 15:09
              To ja pije tą frapkę i zmykam,bo zaraz mi prom niestety odpływa...wink
              • bebiak Re: Oj, posiedzimy w tej tawernie :-)) 24.02.06, 15:11
                meisser napisał:

> To ja pije tą frapkę i zmykam,bo zaraz mi prom niestety odpływa...wink

Powoli Meisser... siga-siga...
                Przecież przypłynie następnybig_grin
                • meisser Re: Oj, posiedzimy w tej tawernie :-)) 24.02.06, 15:16

> Powoli Meisser... siga-siga...
                  > Przecież przypłynie następnybig_grin
                  -----------
                  Przekonałaś mnie...Ośmiorniczki z grilla parakalosmile
                  • meisser Re: Oj, posiedzimy w tej tawernie :-)) 24.02.06, 15:17
                    Me ouzaki...smile
                    • grecja-ellada Re: Oj, posiedzimy w tej tawernie :-)) 24.02.06, 15:24
                      zamówienie przyjęte smile
                      • chiara76 A Ty biedaku za kelnerkę Robisz?? 24.02.06, 15:24
                        a co Ty zamawiasz??
                        • czarodziejka1 Re: A Ty biedaku za kelnerkę Robisz?? 24.02.06, 15:29
                          Takiego mi smaka narobiliście, że zaraz lecę do sklepu po królewskie krewetki.
                          Usmarzę/uduszę je na głębokim oleju z oliwek. Do tego sos czosnkowy (majonez,
                          czosnek, zielona pietruszka, pieprz) i jakieś świeżutkie, chrupiące pieczywko...
                          • bebiak Re: Biesiadujemy w tawernie:)) 24.02.06, 15:35
                            czarodziejka1 napisała:

> Takiego mi smaka narobiliście, że zaraz lecę do sklepu po królewskie
                            >krewetki.
                            > Usmarzę/uduszę je na głębokim oleju z oliwek. Do tego sos czosnkowy (majonez,
                            > czosnek, zielona pietruszka, pieprz) i jakieś świeżutkie, chrupiące
                            pieczywko.. .

Do jakiego sklepu, Czarodziejko???? Co Ci przyszło do głowy: opuszczenie naszej
                            tawerny???
                            Z pewnością wirtualna obsługa naszej tawerny już przyjęła zamówienie i smazy
                            Twoje królewskie krewetki - zobaczysz jak szybko wjadą na stół!
                            Będą tak doskonałe jak te na Rodos!

• jacek1f me sinchorite! den echume megali garides simera! 24.02.06, 15:45
                              alla aftes ine poli nostimo meze - garides saganaki. Parakalo!
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33817467&a=33817467
                              Kali orexi kiries.
                              • aka10 Re: me sinchorite! den echume megali garides sime 24.02.06, 16:06
                                To ja sie tez dosiadam,choc chyba wlasciwie do 17-tej zamkniete...Cale
                                szczescie,ze stoliki na zewnatrz i winogrona pod reka...
                                • grecja-ellada Re: me sinchorite! den echume megali garides sime 24.02.06, 16:14
                                  aka10 napisała:

> To ja sie tez dosiadam,choc chyba wlasciwie do 17-tej zamkniete...Cale
                                  > szczescie,ze stoliki na zewnatrz i winogrona pod reka...

ejj jakoś źle (mylnie) mnie zrozumieliście - czy nadal nie czujecie tych
                                  zapachów, które dochodzą z kuchni smile Nasz kucharz tak się dla Nas wszystkich
                                  stara ;D
                                  Zasiądźmy więc wygodnie, a jedzonko już niedługo będzie na naszym stole smile)
                                  • chiara76 wspaniale a ci, co nie rozumieją;) 24.02.06, 16:15
                                    czyli ja, mogą kierować się jedynie na węch , licząc, że i dla nicj to miejsce
                                    przy stole się znajdzie...
                              • bebiak echume, echume megali garides simera! 24.02.06, 16:16
                                W naszej tawernie nikt nie może być zawiedziony - u nas jest wszystko!
                                Królewskie krewetki dla naszej Czarodziejki są już w zasadzie gotowe - sama
                                widziałam (podejrzałam w kuchni)
                                • grecja-ellada Re: echume, echume megali garides simera! 24.02.06, 16:23
                                  hihi tak sobie mysle, że czas zastanowic się nad wyborem jakiegoś dania.
                                  Dziś dla siebie wybiore talerz owoców morza (zapomniałam jak one po grecku się
                                  nazywają buuu) z chrupiacym pieczywkiem i ouzo obowiązkowo smile
                                  • ewamalgorzata Re: echume, echume megali garides simera! 24.02.06, 19:04
                                    Lecę, prosto z fabrykismile) Może jeszcze zdążę się dosiąśćsmile

I mam wieelką prośbęsmile
                                    Może niektórzy wezmą pod uwagę, że sa w Polsce miasta, gdzie za nic sie nie ma
                                    jak nauczyć greckiego. I to nawet w jednym z nienajmniejszych miast, pod
                                    tytułem Łódź, posiadających chyba ze sto szkół językowych. Więc obstawiam, że
                                    Wawa jest jakimś wyjątkiem (są inne?) W związku ztym: może byście, kochanieńcy
                                    wspomogli tę inaczej mieszkająca część naszego stolika - i jak piszecie coś w
                                    tym pięknym języku - chociaz jakies podpowiedzi wrzucali? No prooooszęęę
                                    śśliiiczniesmile
                                    • aka10 Re: echume, echume megali garides simera!EwaM... 24.02.06, 19:22
                                      Juz Ci lece na pomoc!
                                      babelfish.altavista.com/Pozdrawiam.
                                      • aka10 Re: echume, echume megali garides simera!EwaM... 24.02.06, 19:24
                                        babelfish.altavista.com/
                                        • ewamalgorzata Re: echume, echume megali garides simera!EwaM... 24.02.06, 19:31
                                          Taaa. bardzo smiesznesmile)))))
                                          Wkleiłam:
                                          echume, echume megali garides simera
                                          Otrzymałam:
                                          echume, echume big garides today

Dla pewności wkleiłam jeszcze cytat Bebiaka:
                                          S'agapo gia to tora, to prin, to meta kai to panta...
                                          Przetłumaczył mi go:
                                          S'agapo gia tora, prin, afterwards kai always...

Niewiele rozumiem..w sumie, nic dziwnego, mój angielski jest o lata świtlne
                                          daleki od doskonalościwink)))

Teraz jestem dużo mądrzejszasmile))))
                                          • aka10 Re: echume, echume megali garides simera!EwaM... 24.02.06, 19:36
                                            Niech wobec tego greka zaczna pisac,to bedzie duzo latwiejsmileSprobuj sama cos
                                            po angielsku napisac i na greke przetlumaczyc.Pozdrawiam.
                          • aka10 Re: A Ty biedaku za kelnerkę Robisz??Czarodziejka. 24.02.06, 16:50
                            Zaraz Cie zamorduje za psychiczne znecanie sie nad ludzmi...
                            • bebiak Re: Jacek napisał... 24.02.06, 19:37
                              w tytule swego wątku (o ile dobrze rozumiem, bo mój grecki..ech), że "dziś nie
                              mamy dużych krewetek", no to ja zmieniłam tytuł pisząc, że "Mamy dziś duże
                              krewetki" i dodając, że "nikt u nas nie może być zawiedziony" (to już dodałam
                              po polsku bo nie mój poziom. A chodziło o Czarodziejki zachcianki ofkors - to
                              miłośniczka królewskich kreweteksmile

A moje:
                              "S'agapo gia to tora, to prin, to meta kai ta panta"...?
                              Hmm, no zrobię to Ewciu dla Ciebie, bo mnie dusisz i dusisz (choć będą się ze
                              mnie śmiać):
                              "Kocham cię za teraz, za to co przedtem, za to co będzie, i zawsze"smile
                              W takim moim wolnym tłumaczeniusmile
                              • aka10 Re: Jacek napisał... 24.02.06, 19:40
                                Brawa dla Bebiaka.Przydatnych zwrotow nigdy za duzowink
    • acek2004 To ja tez sie przywitam staropolskim... 01.03.06, 18:13
      Kalimiera SAS smile))

acek
      • bebiak Re: To ja tez sie przywitam staropolskim... 01.03.06, 18:15
        acek2004 napisał:

> Kalimiera SAS smile))

Kalispera Acek mousmile
        Jak dobrze Cię tutaj widzieć!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka