Dodaj do ulubionych

dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;))

30.05.06, 22:41
człowiek w zimnej, deszczowej Warszawie, a tu w skrzynce myk i pocztówka
słoncem aż paląca, od razu serducho rozweselająca. To jest to!wink)
Wielkie dzięki wysyłającejsmile
Uwielbiam dostawać pocztówki z Grecji. To najlepszy poprawiacz humorku!
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 31.05.06, 09:29
      Dawaj adres to Ci cos podesle. Na poczcie maja akurat fajne znaczki wink))
      • bebiak Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 03.06.06, 00:01
        A dostałam, dostałam... kilka dni temu... taką śliczną..
        I tak mi jakoś powiało Helladą w tym dniu...
        Ech...
        I dziękuję nadawcy za sprawienie mi radości!!!!
        I przepraszam, żem ja wydra w tym zakresie sad(( , ale jest szansa na to, że
        się poprawięsmile)
        • grecja-ellada Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 03.06.06, 19:58
          bebiak napisała:

> A dostałam, dostałam... kilka dni temu... taką śliczną..
          > I tak mi jakoś powiało Helladą w tym dniu...
          Och taki zamiar miałam smile
          Przesłać mnóstwo tego ciepełka i uroków Hellady.
          > Ech...
          > I dziękuję nadawcy za sprawienie mi radości!!!!
          Proszę bardzo Betaki mou <uścisk>
          > I przepraszam, żem ja wydra w tym zakresie sad(( , ale jest szansa na to, że
          > się poprawięsmile)
          Dziś zrobiłaś przeogromna frajdę fotkami smile)
          a ja czekam wciąż na relacje na stronce, kilka razy w tygodniu zaglądam w jej
          poszukiwaniu z Chios i jakoś nie widze,
          a może ona jest, tyle że ja jej znaleść nie umiem ?
        • kalokjeri Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 29.09.09, 00:22
          A ja, po powrocie z Cyklad, znalazłam w skrzynce na listy aż dwie
          pocztówki z Grecji!

Jedną od Bebiaka z Ano Syros, o którym tyle się nasłuchałam w czasie
          naszej Cykladzkiej Odysei. Rzeczywiście wygląda bardzo malowniczo.
          Następny urlop już planuję na Syros.

Druga pocztówka była od Kasi. Zachodziłam w głowę, od której. Wszak
          znam kilka Kaś. Podejrzewałam jednak, że tę niespodziankę sprawiła
          mi Katinaki. I okazało się, że intuicja mnie nie zawiodła.

Dzięki Wam, moje kochane Koriczi, za to, że o mnie pamiętałyście.

Buziaczki.

Wasza Alicja
      • chiara76 do Bachuli_gr;) 03.06.06, 00:24
        bachula_gr napisała:

> Dawaj adres to Ci cos podesle. Na poczcie maja akurat fajne znaczki wink))

a co, dałam, co sobie będę żałowaćwink Daj mi znać proszę, czy adres doszedłwink)
        • bachula_gr Re: do Bachuli_gr;) 03.06.06, 08:18
          Doszedl.
    • grecja-ellada Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 03.06.06, 20:00
      chiara76 napisała:

> człowiek w zimnej, deszczowej Warszawie, a tu w skrzynce myk i pocztówka
      > słoncem aż paląca, od razu serducho rozweselająca. To jest to!wink)
      > Wielkie dzięki wysyłającejsmile
      > Uwielbiam dostawać pocztówki z Grecji. To najlepszy poprawiacz humorku!

Tez uwielbiam te chwile, gdy pocztówka z pięknym widokiem z Hellady przybędzie
      do mojej skrzynki listowej.
      Taki świeży zapach Hellady przynoszę do domu smile))
      Wszystkim pamiętającym tu z góry dziękuje za to, że pomyślą tam o mnie smile))
      • flisvos Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 03.06.06, 20:37
        no jak ktos chetny na kartke z corfu to jaa tez moge wyslac smile
      • bachula_gr Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 03.06.06, 21:56
        grecja-ellada napisała:

> Tez uwielbiam te chwile, gdy pocztówka z pięknym widokiem z Hellady
        przybędzie do mojej skrzynki listowej.

Dawaj adres. Jak szalec to szalec wink))
        • grecja-ellada Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 08.06.06, 14:35
          Muszę z Wami podzielić się tą radosną nowiną, wyjełam dziś ze skrzynki
          pocztówkę z Hellady smile)
          Przyniosłam do domu i od razu poczułam ten wspaniały jej klimat.
          Przypomniały mi się te śliczne różowe kwiaty, które miałam wrażenie, że zawsze
          były tam ze mną.
          Bardzo dziękuje autorce tej przeogromnej radości, którą mi sprawiłaś smile
          Filakia
        • chiara76 i ja dziękuję za kartkę z Olimpijskim akcentem;) 08.06.06, 16:49
          miło było dostaćwink)
          • bebiak A ja dziękuję za kartkę z Krety:-) 21.06.06, 01:04
            Wypisz-wymaluj.... Chanię na niej widzęsmile
            Ech, od razu zapachniało Helladą i przywróciło wspomnienia z 2000 roku, kiedy
            to przez jeden dzień szwędałam się po Chani...
            I tak dobrze mi tam wtedy było smile
            Efcharisto poly!!!
            • agniecha313 Re: A ja dziękuję za kartkę z Krety:-) 21.06.06, 13:27
              podaj adres to wysle Ci kartke z Pelopones,ale dopiero w lipcu .
              • bebiak Taka kartka z Peloponezu... Hmmm 21.06.06, 13:37
                agniecha313 napisała:

> podaj adres to wysle Ci kartke z Pelopones,ale dopiero w lipcu .

Wow!!!!!!!!!!!
                Na Peloponezie spędziłam aż całe siedem dni w 2002 chyba roku... To byłoby
                dopiero co wspominaćsmile)))
                A było mi tam fantastycznie i jeszcze bardziej fantastyczniesmile))
            • ewamalgorzata Re: A ja dziękuję za kartkę z Krety:-) 21.06.06, 13:33
              Kurczę!!!! Ja NAPRAWDĘ wysyłałam!!! W poniedziałek minął tydzień. I się
              martwię. Bo na razie nie doszły - wysłałam kontrolnie do siebie do firmy - i
              NIE MA!!! Dlaczego? Ile zazwyczaj idzie taka kartka z Hellady????
              • bebiak Ile może 'iść" kartka z Hellady? 21.06.06, 13:39
                ewamalgorzata napisała:

> Kurczę!!!! Ja NAPRAWDĘ wysyłałam!!! W poniedziałek minął tydzień. I się
                > martwię. Bo na razie nie doszły - wysłałam kontrolnie do siebie do firmy - i
                > NIE MA!!! Dlaczego? Ile zazwyczaj idzie taka kartka z Hellady????

Ewciu, Ewciu, nie martw sięsmile Najdłuższy znany mi przypadek to coś około
                miesiąca, zatem jeszcze masz troszkę zapasu smile)))
                • ewamalgorzata Re: Ile może 'iść" kartka z Hellady? 21.06.06, 14:05
                  Martwię się nieco gdyż: kartki nabyłam i napisalam zaraz w poniedzialek. Ale po
                  południu, już koło siebie nie widzialam żadnej skrzynki- a chciałam wrzucić
                  maksymalnie szybko. No więc, zapytałam Pania w recepcji, gdzie jest najbliższa
                  poczta lub skrzynka na listy -a Pani powiedziała, że mogę zostawić u niej te
                  kartki. No i zostawiłam.. trochę się martwiąc. Ale chyba wysłał, bo czemu
                  miałaby wyrzucić? Tak się pocieszam....
                  • bebiak Re: Ile może 'iść" kartka z Hellady? 21.06.06, 14:07
                    ewamalgorzata napisała:

> Ale chyba wysłał, bo czemu miałaby wyrzucić? Tak się pocieszam....

Hmmm, na pewno wysłała - poczekaj spokojniesmile)
                    Też tak kiedyś zrobiłam, bo nie miałam czasu szukać skrzynki i doszły Ewciu
                    doszły, później ale doszłysmile
                    • bebiak Re: Ile może 'iść" kartka z Hellady? Do Ewy 21.06.06, 14:09
                      Oj, zapomniałam...
                      Wiemy, że pisałaś kartki, wiesz? Właśnie zajrzalam do wątku na żywo z Kos -
                      nawet wiemy, o której godzinie je pisałaś...
                      Dotrą do adresatów na pewno - wiem!
                  • chiara76 Ewo, nie martw się;) 21.06.06, 14:18
                    na pewno dojdzie!
                    Powiem Ci, że jak teraz w maju zwidzałam Maltę, to z kartek wysłanych w
                    poniedziałek większość osób miała je już w piątek, w tym znajomi z Australii i
                    Japonii, ale na przykład z Berlina czekali na kartkę aż miesiąc. Gdzieś się
                    widać zawieruszyła.
                    Dojdą i Twoi znajomi będą przeszczęśliwi , że o nich Myślałaś i Pamiętałaśwink
                    • bebiak Dziękuję za kartkę z Kos:-))))) 21.06.06, 21:59
                      Doszła, doszła... doszła dziś - właśnie mam ją w łapce..Czytam...wzdycham....
                      Uffff..... naprawdę Egeo kazało mnie pozdrowić??? Bosz... fura szczęścia, bo
                      nie dość, że żywy dowód na to, iż nadawca myślał TAM o mnie, to jeszcze Egeo
                      mnie pozdrowiło, a nadto za sprawą słów zobaczyłam oczyma wyobraźni i ten
                      błękit i ten turkus i poczułam ten zapach ... jedyny taki na świecie smile))))
                      Na kartce zakątek - jeden z tych, które uwielbiam: białe schodki gdzieś tam w
                      górę.. fragment bialej chaty... niebieski wielki dzban, w którym jakieś
                      kwiaty, wokół mnóstwo bugawilli *** (czy jak się ta roślina nazywa
                      poprawniej???)
                      Ech...efcharisto para poly smile

*** - w ostatnią sobotę zachwycałam się bugawillą w ogrodzie botanicznym w
                      Powsinie - wiem, że nie to samo, wiem, że to tylko namiastka, ale kiedy tak
                      powzdychałam z namaszczeniem to i myśli moje gdzieś tam pobiegły ... smile
                      • ewamalgorzata Re: Dziękuję za kartkę z Kos:-))))) 21.06.06, 22:05
                        Uffsmile Najlepsza wiadomość dzisiejszego dniasmile
                        Cieszę się, bo naprawdę się martwiłam. I publicznie przepraszam przemiła Panią
                        z recepccji za posądzeniasmile
                        • anabella19 Re: Dziękuję za kartkę z Kos:-))))) 16.07.06, 02:30
                          Ewciu,
                          ja tez bardzo dziekuje, tym razem juz tutaj. Oj dlugo szla, dlugosmile Sadzac po
                          dacie postu Bebiaczka,to chyba z tydzien dluzej /a to to samo miasto/, bo
                          dotarla do mnie juz po moim wyjezdzie na urlopik.
                          Ale ja juz przywyklam do tego, ze wszystkie moje kartki przychodza do adresatow
                          po moim powrocie. Tego nie da sie po prostu przyspieszyc.
                          Teraz patrze sobie na wspanialy krzew bugenwilii na pocztowce i mysle, jak
                          mozna ja wyhodowac w naszych warunkach. Chyba jednak upaly daly mi sie we
                          znaki, bo to raczej niemozliwe w blokowych realiachsad a szkoda, jest taka
                          piekna.....
                          a
                          • chiara76 Re: Dziękuję za kartkę z Kos:-))))) 16.07.06, 10:30
                            anabella19 napisała:

> Ewciu,
                            > ja tez bardzo dziekuje, tym razem juz tutaj. Oj dlugo szla, dlugosmile Sadzac po
                            > dacie postu Bebiaczka,to chyba z tydzien dluzej /a to to samo miasto/, bo
                            > dotarla do mnie juz po moim wyjezdzie na urlopik.
                            > Ale ja juz przywyklam do tego, ze wszystkie moje kartki przychodza do
                            adresatow
                            >
                            > po moim powrocie. Tego nie da sie po prostu przyspieszyc.
                            > Teraz patrze sobie na wspanialy krzew bugenwilii na pocztowce i mysle, jak
                            > mozna ja wyhodowac w naszych warunkach. Chyba jednak upaly daly mi sie we
                            > znaki, bo to raczej niemozliwe w blokowych realiachsad a szkoda, jest taka
                            > piekna.....
                            > a

a słyszałam o takich, co udało im się utrzymać. Ale może mają coś w rodzaju
                            oranżerii, gdzie można przez cały rok utrzymać odpowiednią temperaturę.
                      • amigo50 Kącicierń 22.06.06, 00:12
                        ...o roślinkach napiszę, choć Bebiaczek wrzucił mi bardzo kłopotliwy (w jej
                        złośliwych założeniach) temat do rozwikłania... wink)
                        Ta roślinka to bugenwilla - taka jest spolszczona pisownia (od łacińskiej nazwy
                        Bougainvillea).
                        Roślinka ta, choć nam kojarzy się jednoznacznie z Grecją, to pochodzi z
                        tropików i subtropików Ameryki. Miałem możliwość oglądania tej rośliny w jej
                        naturalnym środowisku. Wyglądała niesamowicie, jak wielka burza kwiecia
                        wciśnięta gdzieś w karaibskiej dżungli. Szczególnie okazały krzew (bo jest to
                        krzew) oglądałem w czymś co miało być tamtejszym ogrodem botanicznym a było
                        fragmentem dżungli, w którym zgromadzono mnóstwo ciekawych roślin. Miało to
                        miejsce na wyspie Santa Lucia.
                        Tamtejsze bugenwille różnią się nieco od tych nam znanych. Tamte bardziej
                        przypominają pnącza o długości, tak na oko, około nawet 6 - 7 m (!) i są
                        bardziej kolczaste. Zauważcie jeszcze, że to co nam się wydaje kwiatem
                        faktycznie nim nie jest. Kwiat bugenwilli (karaibskiej też) jest mały i
                        niepozorny, ale znajdujący się na dużej i kolorowej tzw. podsadzce i to właśnie
                        ona wprowadza nas w błąd i każe nam mówić :"jak te bugenwille pięknie kwitną!".
                        Tam występuje jeszcze pewna odmiana bugenwilli różniąca się nieco od tej nam
                        znanej. Jest to tak zwana bugenwilla glabra (jak ją nazwać po polsku - nie
                        wiem) i spotyka się ją raczej w przydomowych ogródkach a piękny egzemplarz
                        rośnie w pobliżu polskiego konsulatu w St. George - stolicy Grenady (może
                        dlatego, że nie jest tak mocno kolczasta)
                        ...i jeszcze ciekawostka:
                        Spotkałem się z polską nazwą tej rośliny (u góry pisałem o pisowni!). Podobno
                        ta polska nazwa to "kącicierń". Czy ktoś spotkał się z taką nazwą?
                        • aska2000 ... kącicierń (rodzina : dziwaczkowate :)) 22.06.06, 09:36
                          ...spotkaliśmy, a jakże wink

Od siebie dodam jeszcze,że łączenie tej roślinki z Grecją wyłącznie jest sporym
                          nieporozumieniem - toż bugenwille można spotkać w całym basenie M.Śródziemnego!
                          Osobiście podziwiałam je i we Włoszech, i na Malcie, i w Turcji (Egejskiejwink, i
                          w Tunezji, no i w Portugalii naturalnie wink)
                          Upiększały one nawet ostatnio 'ogródek' przed moim apartamentem w Caminha -
                          miejscowości na pn PT, tuż przy granicy z Hiszpanią, czyli nad Oceanem
                          Atlantyckim wink

...a na poparcie moich słów załączam fragment dyskusji na ten temat (na jednym
                          z forumów wink

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30129&w=43586613&a=43605130
                          Pozdrawiam

• bebiak Re: ... kącicierń (rodzina : dziwaczkowate :)) 22.06.06, 10:01
                            aska2000 napisała:

> Od siebie dodam jeszcze,że łączenie tej roślinki z Grecją wyłącznie jest
                            >sporym nieporozumieniem - toż bugenwille można spotkać w całym basenie
                            >M.Śródziemnego!

Nie, nie, nie jest to absolutnie roślinka z wyłącznie Grecji. Mniej pamiętam ją
                            z Włoch, ale doskonale (niestety!) z Tunezji, gdzie w 2000 bodajże roku jeszcze
                            dodatkowo wzmagała mą tęsknotę za Helladą i dodatkowo wpływała na odpowiedź na
                            pytanie: "Co ja tutaj robię i po co tu jestem?"
                        • bebiak Re: Kącicierń 22.06.06, 10:04
                          amigo50 napisał:

> ...o roślinkach napiszę,

No właśnie... Mój Amigo jak zwykle z wielką elegancją unika odpowiedzi na
                          postawione pytanie surprised

> (..) choć Bebiaczek wrzucił mi bardzo kłopotliwy (w jej
                          > złośliwych założeniach) temat do rozwikłania... wink)

Oooopssss, kłopotliwy? A ja myślałam, że taki wdzięcznysmile)
                          Hmmmmmmmm....
                          • amigo50 Re: Kącicierń 22.06.06, 10:58
                            Nie! Nie! Nie chciałem powiedzieć, że bugenwilla to tylko Grecja! Oczywiście,
                            że nie!

Ja jak zwykle unikam odpowiedzi na pytanie????? (mniejsza o to czy elegancko).

Bebiaczku! Nie mylisz mnie z kimś?

• bebiak Re: Kącicierń--> do Amigo:) 22.06.06, 11:57
                              amigo50 napisał:

> Ja jak zwykle unikam odpowiedzi na pytanie?????

Żartowałam surprised

> Bebiaczku! Nie mylisz mnie z kimś?

Och Amigo, nie, nie i nie - Ty jesteś taki..... jedyny taki, i zapewniam, że
                              nie sposób pomylić Cię z kimkolwiek innym. Nie ma takiego drugiego na tym
                              ziemskim padole, nie ma, nie ma, nie ma.... O!
                              Za 3 tygodnie o tej porze już będę lecieć... i z każdą minutą coraz bliżej i
                              bliżej będę ... smile
    • grecja-ellada Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 29.06.06, 21:43
      Witajcie Kochani smile
      Długo strasznie długo mnie tu nie było, nie całkiem z mojej winy buuu
      Chce Ci Ewo podziękować za prześliczną kartkę i pamięć o mnie.
      Bachulo Tobie też wielkie efcharisto za kartkę smile
      Ach jak ja się za Wami stęskniłam smile ale już jestem silna, mimo że nie byłam w
      Helladzie inaczej doładowałam się, by na dalsze jej zwiedzanie jesienią mieć
      dużooo siły smile
      • bebiak Dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 01.07.06, 01:32
        Jasne, że tak.....
        ale dostać pocztówkę od wielbicielki Hellady z tego forum, choć tym razem z
        zupełnie innego zakątka ziemi, z zupełnie innej strony świata - to też ma
        swój wielki urok, bo mimo, że na pocztówce jakas inna wyspa, jakieś inne
        palmy, jakiś inny zachód słońca, to i tak na myśl przychodzi Hellada i nasze o
        niej rozważania smile
        Czarodziejka mou: efcharisto poly!
    • bebiak Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 25.07.06, 23:11
      Dostałam, dostałam z Thassossmile
      Nastrój mam niesamowicie podły, ale jakoś mi się sympatycznie zrobiło!

Co widzę na pocztówce? A wioskę Panagia.. ślicznasmile
      Nawet na jednym z obrazków jest fontanna - pamiętam jak stojąc przy niej
      szukałam jej z moim synem w 2002 roku. Kurczę, wiedzieliśmy, że gdzieś jest ale
      gdzie? I pytaliśmy przechodzących tambylców, i tych siedzących w kafenionie pod
      platanem też.. I nikt nie wiedział, choć pokazywaliśmy anwet fotografię.. a to
      było jakieś ja wiem.. 20 metrów od tego miejscabig_grin

Dziękuję Ill mousmile)
    • grecja-ellada Muszę się Wam pochwalić... 01.08.06, 23:29
      wczoraj był cudowny dzień, dostałam dwie śliczne pocztówki z Hellady smile)
      Pierwsza z nich była od Chiara76 ze ślicznego Peloponezu.
      Efcharisto poli Chiara mou smile)

A druga od mojego brata wprost z Chios, na której to wypoczywa już 3 tydzień.
      I pochwale się Wam (a co mi tam), że podsunałam mu pomysł ze zwiedzeniem i
      poznaniem pobliskiej wyspy Lesvos.
      Przecież być tak blisko i nie popłynąć na Lesvos, ja bym tego nie przeżyła
      gdyby tam nie dotarł wink
      • chiara76 Re: Muszę się Wam pochwalić... 02.08.06, 10:23
        grecja-ellada napisała:

> wczoraj był cudowny dzień, dostałam dwie śliczne pocztówki z Hellady smile)
        > Pierwsza z nich była od Chiara76 ze ślicznego Peloponezu.
        > Efcharisto poli Chiara mou smile)

cieszę się, że tak szybko doszła.
        Niestety, jak na razie, nie do wszystkich znajomych, czym się nieco niepokoję.
        Pozdrawiam już z W-wy.
    • chiara76 Bachulo:) 10.08.06, 19:57
      wielkie dzięki za wielką niespodziankę. Aż podskoczyłam z radości za kartkę.
      Pozdrawiam wielce!
    • grecja-ellada dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 14.08.06, 12:34
      Dziś w ten deszczowy dzień dotarła do mnie pocztówka ze słonecznej Hellady smile)
      Dziękuje Bacho za nią, wielką radość mi sprawiłaś.
      • bebiak Dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 24.08.06, 15:40
        Dziękuję tej nieznanej mi osobiście (ale z tego forum - tak) osóbce, za
        przysłanie mi pocztówki z Patry na Peloponezie (dziś dostałam)...

Byłam, byłam tamże wracając z Kefalonii w 2004 roku: duże miasto, wielki port..
        chyba trzeci co do wielkości w Grecji... Tłumy ludzi, mnóstwo aut i korek
        nieziemski przy wyjeździe z portu (a trzy promy jednocześnie wpłynęły) - ot,
        moje takie pierwsze wrażenia z Patry.

Dziękuję, dziękuję Agnieszce313 bardzo, bardzosmile
        Uśmiechnęłam się biorąc tę pocztówkę w swoje łapki, a o taki uśmiech obecnie u
        mnie bardzo trudno ...... Pomogłaś mismile
        Dziękuję!
        • grecja-ellada Pocztówka z Krety 24.08.06, 20:44
          Dziś do mnie dotarła kartka ze słonecznej Krety smile)
          Cóż za radość wywołała w moim serduszku.
          Taka śliczna.

Efcharisto za nią Matheo i za to, że pomyślałeś tam o mnie przez chwilke smile)
          • chiara76 Re: Pocztówka z Krety 24.08.06, 21:01
            grecja-ellada napisała:

> Dziś do mnie dotarła kartka ze słonecznej Krety smile)
            > Cóż za radość wywołała w moim serduszku.
            > Taka śliczna.
            >
            > Efcharisto za nią Matheo i za to, że pomyślałeś tam o mnie przez chwilke smile)

ale jesteście obsypywaniwink ho, ho...
            to ja z zupełnie innej beczki, ale też się ucieszyłam, bo dostałam pocztówkę
            ze ...Szkocjiwink Zupełnie inne klimaty, ale też pięknie.
            >
            • bebiak Pocztówka z Rodos..... :-)))) 17.09.06, 12:50
              Mimo, że ja taka strasznie BEEEE i do nikogo znowu nie napisałam - do mnie
              trafiła kolejna pocztówkasmile))
              Patrzę na nią i widzę 5 obrazków pt. "Old Town"smile Widzę niewątpliwie ulicę
              Rycerską, widzę jedną z wież, widzę mury zamku, widzę jedną z uliczek, którą
              rok temu przechodziłam (nawet zdjęcie zrobiłam - pamiętam doskonale!) i widzę
              jeszcze coś, czego nie identyfikuję, bo albo obiekt mi nie jest znany albo
              skleroza albo inne ujęcie i nie poznaję...
              Cokolwiek by to było strasznie się cieszę, że myśli moje mogły pobiec na
              rodyjską Starówkę, którą tak bardzo lubięsmile
              Efcharisto para poly Czarodziejka1 moy!!!
              • bebiak Pocztówka z Krety ..... :-)))) 08.10.06, 16:12
                Przybyła do mnie, przybyła - co strasznie mnie ucieszyłosmile))
                Mogę na niej obejrzeć osiem obrazków z tej boskiej wyspy: w tym Preveli i
                Falasarnę (gdzie nie byłam), ale i mój ukochany Rethymnon.... najpiękniejsze
                dla mnie miejsce na Krecie i mam prawo tak sądzić bo to przecież osobiste
                upodobaniasmile)
                I czytam na odwrocie, że nadawca pisał pocztówkę płynąc z Krety na Santorini...
                i że wysyła mi wyziewy Morza Egejskiego.. I tak mi się ciepło w serduchu
                zrobiło, bo te wyziewy..... !!!

Efcharisto para poly Elinida mou!!!!!!!

Acha, na dole dopisek:
                pozdrowionka dla Marty i jej A. oraz innych znajomskich - niniejszym
                przekazałam!
                • bebiak Pocztówka z Chalki ..... :-)))) 08.10.06, 16:33
                  Wiem, że nadawca nie urzęduje na tym forum, ale przecież muszę wspomnieć, bo
                  kartka z maleńkiej wyspy Chalki na Dodekanezie od 2000 roku zawsze powoduje u
                  mnie skurcz serca i strasznie ciepłe uczucia dla tego żyjącego tam od zawsze
                  starego rybaka Petrosa - kultowej postaci wyspy Chalki, którą każdy z
                  pewnością kto tam zawitał poznał, bo Petrosa po prostu będąc na tej wysepce
                  poznać nie możnasmile

Patrzę teraz na tę pocztówkę z Chalki i myślę o Nim, o tym niepozornym a takim
                  wielkim Petrosie, który po polsku (ręką pewnej Polki pracującej w sąsiedniej
                  tawernie) napisał: "Tęsknię za Tobą i Twoją rodziną (...) Proszę, nie zapomnij
                  mnie".
                  Ta prośba pojawia się w każdym liście, który dostaję od Petrosa i w każdej
                  kartce, podobnie jak pytanie: "Kiedy przyjedziecie na Chalki?".
                  Rzecz przedziwna: listy Petros pisze zawsze sam i to po angielsku (zna
                  świetnie ten język), kartki - zawsze ręką tej Polki, której ja nie znam ale
                  wiem, że ma na imię Teresa (kiedyś Petros mi o niej wspomniał).
                  To takie dla mnie sympatyczne, że jest ktoś kto tak bardzo czeka zawsze na
                  mnie, to jego "Kiedy przyjedziesz..." powoduje u mnie.. ech ...

Pamiętacie jaka niespodzianka mnie spotkała ze strony Petrosa w zeszłym roku?
                  Pisałam Wam o tym, ale jeszcze na tym głównym forum, o tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=32225596&a=32225596

Ech, ale moje myśli uciekły na tę maleńką Chalkismile
                  Efcharisto para poly Petros mou!!!!
                  • bebiak Pocztówka z .......... :-)))) 10.10.06, 16:48
                    jakże innymi obrazkami... i napisem: "Munchen is beautiful" ...
                    Kurcze, też śliczna, obrazki z przewagą czerwonego koloru (bo dachy, bo
                    tulipany, bo wieża, bo inne kwiatki), i tak mi sympatycznie, bo od hellenofila,
                    który chwilowo gdzieś tam zabłądził a wiemy, że lubi inne klimatysmile
                    Strasznie to fajne, że nadawca myśli o mnie...
                    ..... na każdym miejscu i o każdej dobie big_grin [bez podtekstów!]

Danke Amigo!
    • tomaszkozlowski1 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 27.10.06, 19:40
      Bardzo mnie dziś ucieszyła ta kartka w skrzynce- z takim pięknym zachodem
      słońca...Ślicznie dziękuję nadawcy smile
    • chiara76 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 27.10.06, 22:42
      a ja dziękuję za pocztówkę z Atenwink Poczta tym razem na plus postarała się, bo
      doszło mimo tego, że jakowyś deszcz mocno zmoczył jej adres. a jednak pocztówka
      chciała do mnie dotrzećwink) Efharisto poliwink
      • matheos2 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 28.10.06, 20:09
        Ja też dziekuję Martusiu, miło popatrzec na grecką ziemię...smile
        • grecja-ellada Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 29.10.06, 00:47
          A ja ciesze się i naprawde mi miło, że za moją sprawą zrobiło Wam się miło i
          powróciły na myśl wspomnienia związane z Helladą smile
          Filakia
        • grecja-ellada o pocztówce i jej wysyłaniu :) 29.10.06, 01:04
          Przykład nieuwagi (mojej):
          Opowiem Wam dwie historie z mojego życia w Helladzie dotyczą wysyłania pocztówek.

1) Wysłałam pocztówkę do pewnej osoby, pilnowałam się by dokładnie zaadresować,
          gdyż poprzednia z Rodosu nie doszła i "posądzono" mnie, że wogóle jej nie
          wysłałam, zatem teraz sami rozumiecie bardzo skrupulatnie ją wypełniałam.
          Napisałam treść, zaadresowałam czytając adres ze dwa razy i wysłałam dnia
          następnego... Wczoraj dowiaduje się, że kartka doszła, więc uszczęśliwiona byłam
          szalenie smile Ta osóbka ciągnęła dalej swoje opowiadanie, otóż wychodząć rano do
          pracy napotkała na skrzynce swojego dużego bloku pocztówke z Grecji i tak
          podświadomie pomyślała, że to do niej (Niego).
          A teraz rozwiązanie zagadki (czyli mojej gafy): wpisałam adres czyli ulice, dane
          tej osoby, ulice, ale nie wpisałam innej bardzo ważnej rzeczy: numeru mieszkania
          !!!

2) A na Rodosie też zrobiłam podobny numer: zależało mi, by wysłać pocztówke do
          cioci mieszkającej w Grecji (na kontynencie), wybrałam śliczną, zaadresowałam,
          napisałam pozdrowienia... i w domu zobaczyłam, że pocztówka zaplątała się między
          stronami przewodnika wrrr. Nie pytajcie jaka szczęśliwa byłam z tego powodu.

Ech.......
          • bebiak Dziękuję za kartkę wysłaną z Aten:-) 30.10.06, 22:51
            Stoi przede mną - śliczna! Widzę 12 małych obrazków z ateńskich ulic i jeden
            zupełnie duży - to Partenonsmile Obrazki tak dobrze mi znane, miejsca, w których
            dziesiątki już razy się zatrzymywałam, żeby popatrzeć, nacieszyć oczy i duszę,
            żeby zapamiętać najdrobniejszy szczegół.

Wśród tych obrazków dostrzegłam szklaną rzeźbę, która kiedyś stała na Pl.
            Omonia, a teraz, już od kilku lat .. gdzieś.. Hmm, kojarzy mi się z hotelem
            Hilton, ale czy rzeczywiście w pobliżu? Choć tyle razy ją mijałam w jej nowym
            miejscu - nie pamiętamsad

Wszystkie tak piękne te obrazki, wszystkie te miejsca tak bliskie memu sercu -
            to Ateny, szczególne dla mnie miejsce na ziemi: jedyne takie, niepowtarzalne,
            piękne pod każdym względem i w każdym calu, choć z tyloma minusami, brakami,
            takie brudne, niejednolite - przeze mnie tak bardzo umiłowanesmile

Efcharisto poly Marta moysmile
            • grecja-ellada świąteczną karteczke dostałam :) 18.12.06, 18:05
              Piękną świąteczną pocztówke z Metsova dziś wyjęłam ze skrzynki.
              Stoi teraz na moim biurku, tak miło mi się zrobiło smile smile
              Dziękuje autorce za pamięć smile Filakia !
              • grecja-ellada świąteczną karteczke dostałam :) 18.12.06, 18:09
                Ach ja gapa zapomniałam w wątku powyżej napisać, że dziś też dotarła do mnie
                druga karteczka Mery Christmasowa smile z mglistej Anglii smile
                Tutaj też chce podziękować autorce, która tam o mnie pomyślała.
                Uściski śle smile Filakia Elli smile smile
    • chiara76 a podziękować, podziękować;)) 18.12.06, 21:45
      Bachuli za przemiłą niespodziankę!
      Urocza kartka, ale pamięć mnie wzruszyławink ściskam ciepło!
      • bachula_gr Re: a podziękować- A PROSZE BARDZO 18.12.06, 23:35
        Cala przyjemnosc po mojej stronie, mile panie wink
        • bebiak Re: I ja, i ja... efcharisto para poly:-))) 19.12.06, 18:44
          I za to, że zapachniało zimowym Metsovem u mnie... Jakoś tak poczułam atmosferę
          tych Świąt w górach: może śnieg, może kominek, może mnóstwo niewielkich choinek
          pokrytych białym puchem....
          Kala Christougienna.. i opadające na Partenon płatki śniegu, ale i choinka z
          płonącymi świeczkami widoczna na pierwszym planie...
          I świąteczny kwiatek - to gwiazda betlejemska, i prezenty...
          Śliczne..
          Efcharisto poly Basia moysmile
          • bebiak Re: I ja jeszcze raz... efcharisto para poly:-))) 19.12.06, 18:50
            .. za przesyłkę, którą dostałam z zupełnie innej strony Europy aniżeli moja
            Hellada, ale przesyłkę otrzymaną od hellenofilki, przesyłkę, w której mnóstwo
            Grecji bo.. płyta ze zdjęciami z mego raju, przesyłkę, w której również kartka
            z obrazkami z Chalkidiki, ale i taka ze ślicznym misiaczkiem i napisem "Merry
            Christmas"smile
            Efcharisto para poly Eli moy, efcharisto smile
            • bebiak Pocztówka z Metsova :-))) 23.02.07, 16:42
              Dotarła do mnie przesyłka prosto z Metsova, z między innymi kartką, na której
              prześliczny monastyr Moni Kimiseos Theotokou pokryty śniegiem, a w tle góry,
              drzewa, wszystko śliczne, tak pięknie ośnieżone...
              I pozdrowienia z greckich gór...
              To wielka frajda dla mnie - EFCHARISTO PARA POLY Basia moysmile))

Ps. Przyciągnęłam to z "Polek w Grecji" - przecież musiałam i tutaj, musiałam..

• grecja-ellada Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 16.03.07, 18:55
      Wróciwszy do domu z pracy czekała na mnie paczka wprost z Hellady a w niej dwie
      książki (przewodniki) o greckich wyspach: Milos i Karpathos. Dziękuje A. smile
      • bebicka Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 16.03.07, 21:42
        A ja, chociaz to nie na temat, po przeczytaniu Waszego watku o ksiazkach z Grecja w tle, zamowilam trzy!!smile z wymienianych przez Was (taaa zaszalam smile) i juz je wszystkie mam i nie wiem ktora zaczynac pierwsza...chociaz na razie mysle zeby je przytrzymac do letniego wyjazdu...ale to chyba nie ma szans...na wtedy zalatwie jeszcze kolejne....
        pozdrawiam
        Maraska
        • grecja-ellada Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 03.04.07, 13:12
          A dostać z napisem "Καλο Πασχα" to dopiero przeżycie smile wprost z Metsova !
          Dziękuję jej autorce, że pomyślałaś o mnie - moja do Ciebie w drodze a może już
          dotarła wink
          • bebiak Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 18.04.07, 15:54
            Przez to, że internetu w domu od dawna brak a dostęp do niego w innych
            miejscach ograniczony mocno - umnęły mi podziękowania <wstydzi się> za
            pocztówkę z napisem "Kalo Pascha" i życzenia nadesłane prosto z prześlicznego
            Metsovasmile
            Efcharisto para poly!!!
            Echhh, a telefon w Wielkanoc z malutkiej wysepki Chalki, i to przyciszone "Kalo
            Pascha" i to jak od lat "Kiedy przyjedziesz?".... jak zawsze mnie rozbroiło i
            rozlało mnóstwo ciepła wokół mego sercasmile Efcharisto Petros moy!!!
    • chiara76 Bebaiku, normalnie dzięki;) 10.05.07, 13:26
      jakbyś mnie wyczuła...dostałam dziś kartkę a pięć minut wcześniej ryczałam ze
      złości (ktoś mi wyciął numer). Kartka terapeutycznie, od razu poprawiła mi
      nastrójwink)
      • bebiak Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 10.05.07, 19:49
        Joj....
        Ależ się ucieszyłam! Poczwórnie albo i więcej ????
        Ucieszyłam się, że tam, na Peloponezie, zmobilizowałam wszelkie siły i w tym
        samym czasie znalazłam:
        - czas,
        - wenę,
        - kartki,
        - długopis,
        - kartkę z adresami....
        Taki zestaw TAM rzadko mi się zdarza stąd nieczęsto piszę kartki, ale jeśli
        potem okazuje się .. o właśnie coś takiego jak tutaj to radość jest taka
        wielkasmile
        Nadal Cię przytulam <cmok>
        B.
        • amigo50 Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 11.05.07, 12:37
          A jak ja się ucieszyłem, że Ty tam pojechałaś smile)
          Dzięki temu dostałem nową kartkę z Helllady smile)
          i bardzo się cieszę smile)
          i bardzo dziękuję smile) !!!
        • bachula_gr Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 11.05.07, 12:59
          Beata, juz uwielbiam Twoj charakter. Pisma tez wink))
        • tomaszkozlowski1 Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 11.05.07, 21:08
          I ja i ja dziękuję za piękną kartkę z Mistry!
          Buziaki!
          Tomek smile
          • anabella19 Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 14.05.07, 11:35
            I ja, i ja dziekuje Bebiaczkusmile)

Wlasnie wyjelam dzis rano ze skrzynki. I taka sliczna, i tak zacheca do
            wyjazdu....
            a.
            • aka10 Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 14.05.07, 18:32
              A mnie przyjdzie listonosza zamordowac...Do tej pory kartki nie przyniosl,za to
              mase rachunkow do placenia...Niech go tylko dorwe!
              • bebiak Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 14.05.07, 18:36
                aka10 napisała:

> A mnie przyjdzie listonosza zamordowac...Do tej pory kartki nie przyniosl!

A kto powiedział, że do Ciebie kartka została wysłana, co?

No dobrze, przyznam się: została, została i nie martw się tak strasznie - na
                pewno dojdzie, na pewno a jak nie to wyślę Ci jeszcze jedną big_grinD
                • aka10 Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 14.05.07, 18:37
                  Alez Ty przestrzeni wirtualnej potrzebujesz....
                  • bebiak Re: Bebiaku, normalnie dzięki;) 14.05.07, 18:44
                    aka10 napisała:

> Alez Ty przestrzeni wirtualnej potrzebujesz....

No teraz to już na pewno listonosz kartkę sobie zostawi by przyczepić na
                    tablicy korkowej big_grin
                    A Ty nie dostaniesz, nie dostaniesz, nmie dostaniesz, bo się ze mnie
                    śmiejesz ... sad Hmmm....
                    Idę szukać Twojego listonosza!
                    ... tup.. tup... poszłam ... plumsmile
                    • bebiak Re: Ile może "iść" kartka z Hellady? Hmm 17.05.07, 14:01
                      Tak się zastanawiam, wielce zmartwiona na dodatek, bo ani tutaj, ani mailowo,
                      ani sms-owo ani w żaden inny sposób nie dostałam wiadomości od jeszcze trzech
                      osób, do których moje kartki winny dojść a nie doszły sad
                      Wszystkie były wrzucone razem do tej samem skrzynki w Atenach [choć napisane w
                      Sparcie, w hotelowej restauracji, w czasie śniadania, tuż przed wyjazdem do
                      Mistry], przy wielkiej, ruchliwej alei, gdzie z pewnością zaglądaja odpowiednie
                      służby a najlepszy dowód taki, że wiele osób z Was (i nie tylko z Was) kartki
                      już dostało (a np. Chiara sto lat temu jak widać).

Zaczynam się ostro martwić,
                      niepokoić,
                      jest mi smutno,
                      przykro,
                      i w ogóle beeee sad(
                      I wciąż mam nadzieję, że może, może jeszcze nie wszystko stracone ... choć
                      jutro (piątek) rano miną dokładnie 2 tygodnie jak kartki wrzuciłam do skrzynki
                      w Atenach.
                      Echhhhh ... [westchnęłam głeboko]
                      • chiara76 Re: Ile może "iść" kartka z Hellady? Hmm 17.05.07, 15:15
                        hmm, zależy według mnie...
                        nie chcę straszyć, ale opcja nigdy nie dojdzie do adresata też wchodzi w grę (do
                        mnie tak nie doszła pocztówka z Peru , a mówiłam znajomej, żeby wysłała już z
                        Polskiwink, ale różnie bywa...ostatnio priorytet z Warszawy szedł do mnie 20 dni,
                        nieźle, co??
                        Trzymam kciuki!
                      • grecja-ellada Re: Ile może "iść" kartka z Hellady? Hmm 17.05.07, 15:22
                        Cześć Bebiaku,
                        nie wiem czy jestem w tej wymienionej tajemniczej trójce osób,
                        niemniej od A. którego na majówkę do Włoch wysłałam też pocztówki jak dotąd nie
                        ma. Mam jednak nadzieje, że doczekam się na pocztówkę (a może i więcej) smile
                        • bebiak Re: Ile może "iść" kartka z Hellady? Hmm 17.05.07, 15:53
                          grecja-ellada napisała:

> nie wiem czy jestem w tej wymienionej tajemniczej trójce osób,

Jesteś w tej wymienionej trójce, jesteś.... smile
                          I nie będę ukrywać, że dalsza wiadomość mnie nawet ucieszyła bo pozwala mieć
                          nadzieję, ale nadal echhhhh i co z tego ...sad
                          [ffffuuuuuuuu -----> fukam z niezadowolenia]
                          • grecja-ellada Re: Ile może "iść" kartka z Hellady? Hmm 17.05.07, 16:37
                            Dzwoniłam na pocztę nie swoją bo tam nikt nie odbierał lecz na główną i wiesz co
                            mi powiedzieli ?! Od kilku dni nie ma kontrolera (ma wolne) listonoszy a Ci jak
                            mawia powiedzenie "jak kota nie ma, myszy harcują" a człowieka może coś trafić.
                            • ewamalgorzata Re: Ile może "iść" kartka z Hellady? Hmm 17.05.07, 18:46
                              JA dostalamsmilesmilesmile Opróżniłam wczoraj skrzynkę od numeru mieszkania 8B (ja
                              mieszkam w 8a - dla tych, którzy nie wiedzą) - bo listonosz to kretyn, a w
                              mieszkaniu 8B nikt nie mieszka. Znalazłam tam całe mnóóóstwo korespondencji -
                              m. in dwi ekarty z MBanku, co "nie doszły", pocztówkę z wakacji od
                              koleżanki..ubieglych, i mnóstwo innych rzeczy! I wszytsko dzięki bebiakowi- tak
                              mnie zainspirowało, że przez dziurki było widać coś, co grecko wyglądało. )
                              Więc przyznam się publicznie: zdewastowałam blokowa skrzynke na listy - i
                              mam!!!! Mam kartkę z Peloponezusmile Dziękismile

BTW: nie za bardzo chcą się trzymac na miejscu, wyślę Młodego dziś z m
                              lotkiem..czy może lepiej nie? łatwiej mi będzie korespondencję wyjmować,
                              jakbyco..?
                              • bebiak Re: Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 18.05.07, 09:30
                                ewamalgorzata napisała:

> JA dostalamsmilesmilesmile

<Yupi> !!!! Ale się ucieszyłam!

No to jeszcze tylko dwie moje kartki gdzieś tam krążą po Europie sad
                                To nawet nie o to chodzi, że domagam sie podziękowań itp ale kurczę... taka
                                kartka to gram Hellady, a tu do niektórych nie chce przybyć mimo starań
                                innych.. I co zrobić?
                                Wierze, nadal wierzę
                                • ewamalgorzata Re: Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 18.05.07, 10:31
                                  Luzik.. pamiętasz, jak się denerwowałam, bo nie dostawałas mojej z Kos'a?smile
                                  • aka10 Re: Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 18.05.07, 17:37
                                    Przyszla!!!!! Nareszcie!!!!! Pieknie dziekuje!!!!
                                    • bebiak Re: Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 18.05.07, 21:56
                                      aka10 napisała:

> Przyszla!!!!! Nareszcie!!!!! Pieknie dziekuje!!!!

Ha ha ha!!! Ale się cieszę i do góry z radości skaczęsmile)))
                                      Wielkie brawa dla tego listonosza.... nareszcie ...big_grin

I jeszcze tylko jedna kartka nie doszła... sad
                                      Miejmy nadzieję !
                                      • aka10 Re: Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 18.05.07, 23:18
                                        Wyobraz sobie,ze DWOCH przyszlo z ta kartka! Tzn.listonosz prawdziwy i
                                        listonoszka-praktykant.Pewnie w lecie bedzie listy roznosicsmile
                                        • grecja-ellada Re: Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 31.05.07, 14:46
                                          I ja dziś jako ostatnia dostałam pocztówkę z Hellady smile
                                          Dziękuje Bebiaczku za śliczne słowa i za to, że znalazłaś chwilkę na napisanie
                                          jej smile Uściski Ci przesyłam !

Zawdzięczam ją sąsiadce - dała mi ją z rana - listonosz wrzucił do jej skrzynki
                                          (naprawdę nie wiem jak można pomylić 5 z moją 17)
                                          • chiara76 Re: Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 31.05.07, 15:16
                                            grecja-ellada napisała:

> I ja dziś jako ostatnia dostałam pocztówkę z Hellady smile
                                            > Dziękuje Bebiaczku za śliczne słowa i za to, że znalazłaś chwilkę na napisanie
                                            > jej smile Uściski Ci przesyłam !
                                            >
                                            > Zawdzięczam ją sąsiadce - dała mi ją z rana - listonosz wrzucił do jej skrzynki
                                            > (naprawdę nie wiem jak można pomylić 5 z moją 17)

może się zakochał na wiosnę??smile
                                            • bebiak Re: Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 01.06.07, 13:49
                                              Wiedziałam, wiedziałam, że i do Ciebie w końcu dojdziebig_grinDD
                                              Bravo dla Poczty Polskiej, dla Twojego listonosza, dla sąsiadki i dla
                                              wszystkich tych, którzy się do tego przyczynili...
                                              Kurde, ale żeby tyle czasu.... ?
                                              • bebiak Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 21.06.07, 10:14
                                                Wow...Co za piękny dzień!!!
                                                Listonosz przyszedł - otwieram kopertę a tam....
                                                Kartka z wielką żółtą różą...
                                                I co wyczytałam na odwrocie?
                                                "Z pozdrowieniami od przedszkolaków z Metsova" - czy może być coś piękniejszego
                                                w taki dzień tutaj, tak daleko od Hellady???

Dziękuję, dziękuję z głębi serca kochanym przedszkolakomsmile))

Z życzeniami bajkowych wakacji - B.
                                                smile
                                                • bebiak Dostać pocztówkę z Hellady ... :) 22.06.07, 14:09
                                                  smile smile smile

Właściwie wcale bym się nie oburzyła, gdyby tak było codziennie!!!
                                                  Jestem za... szczególnie w takie pochmurne, wietrzne i zimne dnie jak
                                                  dzisiejszy...

A dziś listonosz przyniósł mi wielce słoneczną kartkę - taka wąska uliczkasmile
                                                  Przyglądam się bacznie - wszak to jakiś zaułek rodyjskiej Starówki:
                                                  pomarańczowe ściany chatki, kilka porozwieszanych obrazów, jakieś kwiatki
                                                  gdzieś tam w głębi, brama, wyrastające niczym z płytki chodnikowej i mocno już
                                                  pochylone drzewo......

"Pochylona nad grecką sałatką..." - tak mogę czytać na odwrocie tej kartkismile

Sprawiłaś mi wielką radość w takim byle-jakim dniu, wniosłaś słońce w moje
                                                  życie, słońce - którego dziś tak mi brakuje.
                                                  Efcharisto para poly Ada moysmile)
                                                  • grecja-ellada Re: Dostać pocztówkę piękna rzecz :) 02.07.07, 19:14
                                                    smile pocztówka dziś dotarła do mnie z pięknymi widokami przedstawiającymi zakątki
                                                    Austrii smile A przysłała ją do mnie Nasza Chiara smile !
                                                    I dla Ciebie z tej okazji przesyłam buziaki smile !!!
                                                  • bebiak Dostać pocztówkę z Grecji - piękna rzecz :) 06.07.07, 10:07
                                                    I stało się tak jak przewidywałam - zapowietrzyłam się i tylesad((

Stoi teraz [(od wczoraj] przede mną ta pocztówka: fantastyczne zdjęcie zrobione
                                                    z góry, z wioski Potamos, ukazujące w dole Aigiali, tę wspaniałą zatokę o
                                                    niewiarygodnym kolorze, nagie góry po drugiej stronie, gdzieś pomiędzy nimi
                                                    małe białe kropeczki: to wioska Tholaria.... W Aigiali mieszkałam, do wiosek:
                                                    Potamos i Tholaria wędrowałam, po górach tu widocznych wędrowałam również
                                                    podjadając zrywane przeze mnie z drzew świeże, słodkie figi ....

To moja Amorgos, najpiękniejsza z pięknych wysp i wysepek,
                                                    to Amorgos, której przez długie lata (a może już nigdy?) żadna wyspa nie zrzuci
                                                    z miejsca nr 1,
                                                    to moja Amorgos - na którą już chyba nigdy nie wrócę a przynajmniej bardzo się
                                                    o to postaram [tak myślę dziś].

Evxaristo para poli Agunia moy, evxaristo pedi mou... smile

I jeszcze zupełnie osobne podziękowania dla Czarodziejki, Chiary i Amigo (dla
                                                    Amigo - nieco zaległe) za to, że będąc gdzieś tam hen pamiętali, pomyśleli,
                                                    napisali...
                                                    I choć to pocztówki nie z mojego raju to sprawiają również wielką radość -
                                                    wszak napisane zostały łapkami wielbicieli Helladysmile)
                                                    Evxaristo poly!!!!
                                                  • bebiak Dostać pocztówkę z Grecji - piękna rzecz :) 09.07.07, 12:59
                                                    Fantastyczny początek nowego tygodnia...

Dotykam nią do nosa...Pachnie! Pachnie! Naprawdę pachnie!!!!
                                                    Przeleciała prosto do mnie wrzucona do skrzynki TAM, gdzie pachnie spalona
                                                    słońcem ziemia a ośmiornice suszą się na sznurkach...
                                                    Echhhh.... te moje wędrówki, echhhh... te bajkowe bizantyjskie maleńkie
                                                    kościółki poukrywane w starych gajach oliwkowych...

Autorki doniesienia:
                                                    (...) "Objadamy się grecką sałatką popijając winem" (...)
                                                    "Do pełni szczęścia brakuje mi tylko cykad" (...)

A moje myśli wciąż tam i tam, teraz, dziś na Naxos za sprawą tej pocztówki
                                                    gdzie urocze zdjęcia w dwóch w zasadzie kolorach: białym i niebieskim...

Wiatraczek, Chora, Portara, drzwi, wieża, kościółek, brama, boskie Egeo...
                                                    .... znowu chcę tam byćććććććć ----> że za Varius Manx powtórzę

Evxaristo para poly Maraska moy, evxaristosmile
                                                  • grecja-ellada Re: Dostać pocztówkę z Grecji - piękna rzecz :) 07.08.07, 21:47
                                                    Urzekła mnie niesamowicie: przepiękna pocztóweczka z prześlicznym widokiem wyspy
                                                    cykladki Mykonos. A po drugiej stronie czytam o meltemi, o Delos i Naxos i
                                                    pozwoliła mi się tam przenieść w marzeniach ! smile
                                                    Dziękuję Ci Elli za to iż pomyślałaś tam o mnie smile
                                                  • bebiak Dostać pocztówkę z Grecji - piękna rzecz :) 09.08.07, 09:46
                                                    Pelikan rozkłada szeroko skrzydła - będzie bił czy próbował wznosić
                                                    się do góry???
                                                    Nabrzeże,
                                                    kilka łódek, które wyraźnie leciutko się kołyszą,
                                                    gdzieś tam dalej białe chatki posadowione kaskadowo na spalonej
                                                    słońcem, bez grama zieleni - ziemi...
                                                    I jeszcze tafla boskiego Egeo...

Głęboko nabieram powietrza - to Mykonos, Cyklada, na której właśnie
                                                    teraz stanęła jedna z Bliskich mi Duszsmile))

Evxcharisto para poly, Eli moy gliko, evxaristosmile
                                                  • bebiak Re: Dostać pocztówkę z Grecji - piękna rzecz :) 10.08.07, 13:57
                                                    Właśnie wyszedł listonosz - jakaż miła niespodzianka tuż przed
                                                    wyjazdem!!!!
                                                    Korfu, pocztówka z Korfu stoi przede mną - ale piękne te zatoki w
                                                    Paleokastritsy... Wow..... Śliczne, pokazane z góry, jeszcze wyższej
                                                    niż ta, na której klasztor, który również widocznysmile

Kiedyś tam byłam, patrzyłam na zatoki, krążyłam wokół monastyru,
                                                    spoglądałam gdzieś w dal.. hen hen...
                                                    Jedna z najbardziej dla mnie włoskich greckich wysp he he, na której
                                                    swego czasu spędziłam fantastyczne w sensie emocjonalnym wakacje, a
                                                    teraz, dziś, wróciłam w myślach choć na chwilę i przymykając oczy
                                                    znowu zasiadłam w mojej ukochanej tamże ouzeri "En plo" smile

Evxaristo para poly Maraska moy smile
                                                  • grecja-ellada Re: Dostać pocztówkę z Grecji - piękna rzecz :) 15.08.07, 18:30
                                                    Do mojej skrzynki pocztowej zawitała wczoraj przepiękna pocztówka ze ślicznym
                                                    widokiem na klasztory w Meteorach - pozwoliła ona przenieść się do wspomnień
                                                    sprzed kilku lat gdy i ja tam zawitałam smile
                                                    Dziękuję Ci ślicznie Kochana Katinaki !
                                                  • bebiak Re: Dostać pocztówkę z Grecji - piękna rzecz :) 28.08.07, 13:18
                                                    Dostałam, dostałam... smile)

Przyniosła sekretarka - pocztówka przywędrowała z dalekiej Rodos
                                                    kiedy mnie tu nie było i pokazuje mi Lindos, gdzie tak ślicznie
                                                    przecież a na wysokiej skale...wow!!!

Jak to napisał nadawca? "Literę Pi <wiecie, po grecku - nie umiem
                                                    tego zrobić na tej klawiaturze!!!> ze słynnego Lindos wysyłam"

Nadawca tam był, i - jak napisał - frapkę pił, i o mnie pamiętał he
                                                    he sprawiając mi frajdę tą pocztówkąsmile))
                                                    Nawet znaczek z zamkiem Ioannitów przykleił smile))

Evxaristo poly Ill mou gliko, która od wieków to nasze forum
                                                    podgląda smile)
                                                  • irt Re: Dostać pocztówkę z Grecji - piękna rzecz :) 30.08.07, 17:24
                                                    Ha, ja też dostałam śliczną kartkę z klimatycznej Tilos od niejakiej
                                                    Bebiak - inaczej Beatą zwanej. Cudnie dostać taką kartkę jak jest
                                                    się na szaro-burym Śląsku wink
                                                    Wielkie dzięki.Za fotki też dziękuję - ja juz sobie obiecałam że na
                                                    Tilos wrócę. Takich miejsc się nie zapomina!
    • czarodziejka1 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 30.08.07, 16:28
      I ja dostałam wczoraj pocztówkę smile Od... Bebiaczka z Tilos smile))
      Bardzo, bardzo dziękuję Bebiaczku!
      • bebiak Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 03.09.07, 10:41
        Kiedy tak cudownie rozpoczyna się nowy dzień, nowy tydzień i nowy
        miesiąc - wiadomo, że będzie to coś niezwykłego, coś.. coś...
        niebywałego, coś niczym z księżyca...
        To właśnie zwiastuje pocztówka wysłana TAM, którą dziś znalazłam na
        swoim biurkusmile
        "Mała Wenecja" pod skrzydłem wielkiego wiatraka, w tle góry, przy
        budynkach oczywiście boskie Egeo...
        To Mykonos, gdzie zawitał nadawca, popijający w czasie "łączenia się
        ze mną" piwo i narzekający, że Zorbasa tam nie znają...
        Strasznie mi fajnie z powodu tego "połączenia się" na chwilę pisania
        pocztówki, strasznie mi fajnie, że w taki zimny dzień pocztówka z
        tak upalnej krainy do mnie dotarła, ogrzewając mnie ciut-ciutsmile

Efcharisto poly Amigo moysmile
        • bachula_gr Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 04.09.07, 11:24
          Bebiaku-Wuspowy, dzieki za niespodzianke. Piekna kartka i piekna
          wyspa. Ehhh... kiedy moje malolaty dorosna do wyspiarskich podrozy w
          swoim kraju? wink
    • grecja-ellada dostać 3 pocztówki z Grecji, piękna rzecz: ): ) 04.09.07, 18:17
      Dziś dostałam od listonosza 3 prześliczne pocztóweczki z Hellady smile każda z nich
      sprawiła mi wielką radość !
      Pierwszą z nich, którą wzięłam do ręki i przeczytałam przedstawia Vai na Kriti,
      na której to wyspie wypoczywa Nasza Ewitak dziękuję Kochana Ewo, że przeniosłaś
      mnie na wyspę, o której pisałyśmy smile i do słodkiej, cieplutkiej Hellady! ściskam
      Cię serdecznie.

Druga pocztóweczka na swoich obrazkach przedstawia przepiękne miejsca na wyspie
      Nissyros a nadesłała ją do mnie ze słonecznej Hellady wprost z wyspy należącej
      do Dodekanezu Nasza Bebiak - ściskam Cię serdecznie mówiąc efxaristo smile !

A trzecia z wyjątkowym dla mnie miejscem przedstawiającym Oia na Santorini
      nadesłał do mnie mój forumowy kolega i nie tylko forumowy wink Matheos ! ściskam
      Cię bardzo serdecznie za tę chwilkę radości jaką wniosłeś do tego dnia
      przysyłając mi tą karteczkę.
    • bob75rob1 Dostać na Krecie pocztówkę z Mykonos;)) 07.09.07, 13:58
      Amigo50, bardzo dziękujemy za pamięć i piękną uliczkę!

Pozdrawiamy ze znów słonecznej Chanii,
      Gosia & Bartek
      • amigo50 Re: Dostać na Krecie pocztówkę z Mykonos;)) 10.09.07, 22:05
        bob75rob1 napisała:

> Amigo50, bardzo dziękujemy za pamięć i piękną uliczkę!

Trudno nie pamiętać a uliczki ładniejszej nie było sad(
        Dzięki za pozdrowienia smile)

Bebiaczku!
        I Tobie dzięki, że zauważyłaś kartkę ode mnie, a w szczególności
        dzięki za kartkę od Ciebie.
        Z tego co zobaczyłem w poczcie, to widzę, że czeka mnie mnóstwo
        oglądania. Z przyjemnością przeniosę się o dwa lata wstecz smile)
        Dzięki.
        • gacek95 Dostać pocztówkę do kolekcji..piękna rzecz:) 13.09.07, 19:20
          Dziś wyjęłam ze skrzynki dwie pocztówki od mojej przyjaciółki, z którą wspólnie
          odkrywałyśmy Kretę a w tym roku rozdzieliłyśmy się. I tak się wzruszyłam, że
          pamiętała jakie pocztówki zbieram, aż mi się łezka w oku zakręciła i
          postanowiłam się podzielić swoją radością i wzruszeniem..
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,68991370,68991370,0,2.html?v=2
          • bebiak Dostać pocztówkę z Rodos....piękna rzecz:) 24.09.07, 12:10
            Pan listonosz przyniósł śliczną pocztówkę z Rodos - tym razem moja
            Czarodziejka sprawiła mi wielką radość dając niejako dowód myślenia
            o mnie tam dokąd tak bardzo lubi co roku wracać, dokąd zawsze Ją
            poniesie, na Rodos właśniesmile
            A ponieważ strasznie obrazowo pisała sms-y stamtąd - ja, trzymając
            teraz w łapkach tę pocztówkę widzę i to wino, i to słońce, i te
            chatki, i te schodki..... I słyszę nawet szum boskiego Egeo...

Efcharisto poly Czarodziejka moysmile))
    • bebiak Ile może "iść" pocztówka z Dodekanezu? 24.09.07, 12:17
      Tak tylko pytam, bom zaniepokojona wielce - jeszcze tylko dwie osoby
      (ale jednak dwie) nie powiedziały/nie napisały/inaczej nie doniosły,
      że dostały ode mnie pocztówkę z Helladysad((
      Swoim zwyczajem nie domagam się podziękowań przecież, ale zawsze to
      miło wiedzieć, że jednak pocztówka doszła do tego do kogo miała
      dojść...
      Dwie osoby: co do jednej obawiam się, że znowu pokręciłam adres
      (kiedyś pokręciłam i pocztówka błądziła, ale w końcu dotarła), druga
      osoba ... cóż, tu poprzednio mojej winy nie było a pocztówka
      znalazła się w innym miejscu, niż powinna...
      Z Tilos wysyłałam kartki 24 sierpnia, z Nissiros - 28 sierpnia..
      ... i nie ma, nie ma...
      Nie mogę się dwóch doliczyćsad((
      Pytam zatem: ile dni może "iść" pocztówka z Dodekanezu???
      • amigo50 Re: Ile może "iść" pocztówka z Dodekanezu? 24.09.07, 12:47
        Dwa lata temu jedna z moich kartek "szła" z Simi (z Rodos nie
        zdążyliśmy wysłać ze względu na dość nagłą ewakuację) pięć i pół
        tygodnia - więc chyba na tę Twoją czas już byłby najwyższy - czyż
        nie?
        • bebiak Re: Ile może "iść" pocztówka z Dodekanezu? 24.09.07, 13:24
          amigo50 napisał:

> Dwa lata temu jedna z moich kartek "szła" z Simi (z Rodos nie
          > zdążyliśmy wysłać ze względu na dość nagłą ewakuację) pięć i pół
          > tygodnia - więc chyba na tę Twoją czas już byłby najwyższy - czyż
          > nie?

No nie Amigo mu, o ile chce pobić Twój rekord, tzn. rekord Twojej
          kartki wysłanej wówczas z Simi, choć osobiście nie życzę sobie
          takich rekordów wrrrrrsad((

Dziś mija równo miesiąc od tych pocztówek wysłanych z Tilos - a skąd
          do kogo pisałam (Tilos czy Nissiros) ... tego nie pamiętamsad, poza
          Chiarą, bo ta mi jakoś dziwnie utkwiła w pamięci (he he - ale wiem,
          że Chiara dostała, bo meldowała w inny sposób).

Najbardziej obawiam się o tę osóbkę, której adres merdam z uporem
          maniaka... sad(( Nie, nie merdam: mam źle wpisany do notatnika i
          wciąż zapominam poprawić sad

Poczekam jeszcze..
          poczekam..
          poczekam..
          a bo mam jakieś wyjście?
          • amigo50 Re: Ile może "iść" pocztówka z Dodekanezu? 24.09.07, 13:45
            bebiak napisała:

> a bo mam jakieś wyjście?

Masz!
            Możesz wyjść z siebie...
            ...i stanąć obok wink)

• chiara76 Bebiaku... 24.09.07, 17:34
            bebiak napisała:

> amigo50 napisał:
            >
            > > Dwa lata temu jedna z moich kartek "szła" z Simi (z Rodos nie
            > > zdążyliśmy wysłać ze względu na dość nagłą ewakuację) pięć i pół
            > > tygodnia - więc chyba na tę Twoją czas już byłby najwyższy - czyż
            > > nie?
            >
            >
            > No nie Amigo mu, o ile chce pobić Twój rekord, tzn. rekord Twojej
            > kartki wysłanej wówczas z Simi, choć osobiście nie życzę sobie
            > takich rekordów wrrrrrsad((
            >
            > Dziś mija równo miesiąc od tych pocztówek wysłanych z Tilos - a skąd
            > do kogo pisałam (Tilos czy Nissiros) ... tego nie pamiętamsad, poza
            > Chiarą, bo ta mi jakoś dziwnie utkwiła w pamięci (he he - ale wiem,
            > że Chiara dostała, bo meldowała w inny sposób).
            >
            > Najbardziej obawiam się o tę osóbkę, której adres merdam z uporem
            > maniaka... sad(( Nie, nie merdam: mam źle wpisany do notatnika i
            > wciąż zapominam poprawić sad
            >
            > Poczekam jeszcze..
            > poczekam..
            > poczekam..
            > a bo mam jakieś wyjście?

może jeszcze dojdzie?
            Jak widzisz, moja pocztówka wysłana z Warszawy chyba, z tego, co się orientuję,
            w ogóle do Ciebie nie doszłacrying a dawno temu wysłałam.
    • chiara76 dwie pocztówki z Krety;) 12.10.07, 11:10
      otrzymałam dwie pocztówki z Krety (od dwóch różnych osobwink).
      Kreta więc cieszy me serce, które za nią bardzo, bardzo tęski......
      • katinaki pocztówka z Krety :))) 12.10.07, 16:10
        ... i ja dostałam! Efcharistó para poly Martunia! smile))
        Może i ja kiedyś tam w końcu dotrę... oj jak bardzo bym chciała... smile
        • matheos2 Re: pocztówka z Krety :))) 12.10.07, 16:32
          I mnie też to szczęście dotyczy!!! Martusiu dziekuję, strasznie się
          cieszę, że dane Ci było tam być.
          • bebiak Re: pocztówka z Krety :))) 05.11.07, 23:43
            Aż trudno czasami uwierzyć he hesmile
            Dziś dotarła do mnie pocztówka wysłana w miejscowości Platania achhh
            drobiazg: 27 września i co ważne - 2007 jednak roku.
            Słuchajcie, moja pierwsza myśl po wyjęciu tej pocztówki z kasetki:
            kto u licha chodził teraz po Gortynie? <myśli>
            Gortynę pokazał mi nadawca, Gortynę, po której - jak napisał -
            dreptał poznając historię Kretysmile
            Pod życzeniami podpisała się Ania - nie ma szans.....to musi być
            Anabelkasmile
            Efcharisto para poli - w taki smętny listopadowy poniedziałek, kiedy
            za oknem MINUS 2,3 stopnia C ... wielka to frajda dla mojej duszy!!!
            Efcharisto!
            B.
    • bebiak Pocztówka z Ioanniny :-))) 23.01.08, 20:02
      Mogłabym napisać, że w taki zimny, prawie mroźny dzień (prawie, bo
      teraz około zera) rozgrzała moje wnętrze do nieprzytomności, ale...
      No przecież nie napiszę tak, bo widoczne na niej szczyty gór są
      znacznie bardziej ośnieżone niż Warszawa wczoraj (wczoraj śnieg
      padał, dziś nie ma śladu), co pokazuje, że tam też nie upały...,
      choć jezioro Pamvotis nie zamarznięte wcale a wcalesmile I nawet
      minaret na pocztówce dostrzegam, a i tak w końcu najważniejsze jest
      to, że przysłana została z raju sprawiając mi wiele radoścismile)

Efcharisto para poly Basia moy, efcharisto!
      Filia polla. B.
      • bachula_gr Re: Pocztówka z Ioanniny :-))) 24.01.08, 22:40
        Parakalo.
        Dzis znow tam bylam i wrocilam wink
        • bebiak Re: Pocztówka z Ioanniny :-))) 25.01.08, 00:04
          bachula_gr napisała:

> Parakalo.

smile)

> Dzis znow tam bylam i wrocilam wink

Eeeee, czy mam rozumieć, że znowu jakaś kartka przybędzie czy już mi
          się w główce poprzewracało?????
          big_grinDD
          Całuję. B.
          • bachula_gr Re: Pocztówka z Ioanniny :-))) 25.01.08, 09:19
            > Eeeee, czy mam rozumieć, że znowu jakaś kartka przybędzie czy już
            mi się w główce poprzewracało?????
            big_grinDD

Zdecydowanie poprzewracalo.
            big_grinDD
    • chiara76 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 08.05.08, 18:19
      dziękuję Marcie i Katinaki za śliczną pocztówkę z Milos, która dzisiaj do mnie
      dotarła i która mój nastrój poprawiła wielce! Wielkie uściski!
      • tomaszkozlowski1 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 11.05.08, 22:20
        I ja dziękuję za dwie pocztówki, które dotarły do mnie w ostatnich
        dniach: jedna z Santorini a druga z Milos.
        smile
        • matheos2 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 12.05.08, 14:31
          Też dziękuję z kartkę z Milos i Aten od Martusi i Katinaki!!!!
          • grecja-ellada Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 12.05.08, 20:24
            Ciesze się i bardzo mi miło, że kartki z Hellady trafiły pod wskazane adresy i mam nadzieję, że wywołały uśmiech na twarzach odbiorców smile
            • grazynka85 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 13.05.08, 02:35
              Kalimera
              witam wszystkich miłośników Grecji
              jestem tu od niedawna, ale mam nadzieje że przyjmiecie mnie do swego grona. W
              Grecji zakochałam sie w 5 klasie podstawówki po przeczytaniu mitów greckich i od
              tamtej chwili marzyłam o wyprawie do tego kraju.
              udało mi sie to marzenie zrealizować dopiero rok temu, ale mam zamiar szybko
              nadrobic zaleglosci. Za 6 dni lece na halkidiki a we wrzesniu ( po wymuszonej
              wizycie we włoszech sad ) znowu gdziec pojade, gdzie? jeszcze nie wiem, gdzie
              najtaniej bedzie bo z kasiorka po tych przymusowych "włochach" bedzie ciezko.

ale do rzeczy, jesli ktos chetny na pocztoweczke to chetnie wysle ze slonecznej
              hellady, bardzo bedzie mi milo ze moja karteczka spowoduje na czyjejs twarzy
              usmiech. napiszcie na mojego maile grazynka85@interia.pl

chieretizmata
      • wiweiorex Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 13.05.08, 12:39
        Katinaki, kochana, dziękuję za przepiękna pocztóweczke z Milossmile to naprawdę
        piękna rzeczsmile
        • bebiak Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 26.05.08, 21:40
          A ja bardzo, bardzo dziękuję Katinaki i Marcie za śliczną kartkę,
          którą wysłały z wyspy Milossmile Gapię się na obrazki jak sroka w
          gnat i naprawdę cieszę oczy tym co widzę zwłaszcza, że swój pobyt na
          Milos wspominam nader sympatycznie - szczególnie noc pod gwiazdami..
          wow... to była frajda!

Dziękuję jeszcze za śliczne kartki wysłane do mnie z Dominikany
          oraz z Paryża - komu dziękuję? Nadawcy z pewnością wiedzą!!!
          Naprawdę wielkie EFCHARISTO za to, że stąpając gdzieś tam pod
          palmami czy oglądając niesamowicie wielkie muszle, że przechodząc
          przez Pola Elizejskie czy podnosząc głowę chcąc dostrzec szczyt
          Wieży Eiffla - myślałyście właśnie o mnie!!!
          DZIĘKUJĘ!
          B.
    • bebiak Dostać pocztówkę z Santorini - piękna rzecz;)) 18.06.08, 16:42
      Jasne, że piękna: słodki osioł do mnie przybył, taki śliczny, z
      koralikami na czółku, z koszami bajkowych kwiatów na grzbieciesmile
      A w tle boskie Egeo, i Thirassia, i płynący prom (doczytywanie linii
      już sobie podaruję!), i jeszcze biały kościółek z dwoma niebieskimi
      kopułami i takąż dzwonnicą ...
      Zapachniało żywo Helladą, zapachniało wakacjami, zapachniało tym co
      sprawia radość memu sercu i duszy..
      Efcharisto Amigo mou, efcharisto poly!!!

I jeszcze podziękowania wielkie dla kogoś z naszego forum kto
      podreptał śladami samego wielkiego Napoleona pisząc stamtąd do
      mnie: "Był tutaj Napoleon - jestem i ja".
      Nie zdradzając zupełnie prywatnych podróży - dziękuję tej Bliskiej
      mi Duszy, która pomyślała o mnie będąc na Korsycesmile
      Mam nadzieję, że Dusza ta myślała o mnie nie tylko w związku z
      nieobcym i sobie i mnie Kodeksem Napoleonasmile)) Dziękuję!
      • ada296 Re: Dostać pocztówkę z Santorini - piękna rzecz; 27.06.08, 21:50
        Bebiaczku - buziaki i dzięki za karteczkę smile
        • grecja-ellada Re: Dostać pocztówkę piękna rzecz :) 29.06.08, 20:43
          Z pewnym opóźnieniem dopisuje się i dziękuje za pocztówkę, która kilka dni temu
          (też długo szła ale doszła smile ) z Paryża.
          Dziękuje nadawcy, iż pomyślał o mnie i wysłał prześliczną kartkę z Wieżą Eiffla
          z błyskawicami - piękny widok! smile
    • bebiak Re: dostać pocztówkę z Krety - piękna rzecz;)) 10.07.08, 15:43
      Kręcę nosem na wszystkie strony - zapachniało Kretą!!!
      Wbijam wzrok w to co przede mną a tu piękna zieleń morskiej toni,
      gdzieś w oddali góry poprzedzone pagórkami porośniętyni zieleniąsmile
      I wynurzająca się znad wód zatoki dorysowana czyjąś ręką strzałka -
      rozumiem: tu mieszkam... Wow... nad samą plażą, nad zatoką, gdzie
      szum morza słychać z pewnością aż do zupełnego zaginięcia w
      objęciach Morfeusza..... pięknie!
      Nawet znaczek dziwnie znajomy: to obrazek z Kos!!!
      Zapachniało Kretą, zapachniało Kos.. znowu fantastycznie
      zapachniało moim rajem..smile)
      To Irt sprawiła, Irt bawiąca w Agii Pelagiismile
      Efcharisto para poly Ill moy!
      • irt Re: dostać pocztówkę z Krety - piękna rzecz;)) 12.07.08, 16:28
        No nie ma większej przyjemności dla forumowicza tego Forum - niż wysłać kartkę z
        takiej na przykład Krety - do naszego kochanego Bebiaczka wink
        Dzięki, że mnie tu wymieniłaś.. A wspomniana kartka z Agii Pelagii szła jak
        widać niezwykle szybko, bodaj 4 dni ???
        Mieszkałam dosłownie nad morzem - kilkanaście kroków do brzegu, szum morza
        uspypiał mnie co noc, ale się rozmarzyłam..bo już znowu jestem z powrotem a za
        oknem asfalt ;-(
        Ukłony dla wszystkich na tym forum.
    • bebiak Dostać pocztówkę z Krety, piękna rzecz;)) 23.07.08, 21:35
      Szczególnie w taki psi dzień, jeśli chodzi o pogodę!
      A tam tak słonecznie i pogodniesmile I jakaś Chania mi się objawiła
      tak zupełnie z bliska, jakieś schodki i białe, i biało-niebieskie,
      wielkie donice, niewielkie okienka...
      Głęboki oddech: w Chani jest tak ślicznie..smile
      Efcharisto poly Aka10 moy!
    • bebiak Dostać pocztówkę z Zakynthos, piękna rzecz;)) 23.07.08, 21:41
      Przepiękny dzień pod względem przesyłek STAMTĄD - pachnie Grecją
      tak, że aż się duszę!!!

Na kartce z Zakynthos oczywiście żółwie wędrują po piasku, żółwie są
      dwa: to z pewnością ja i ta Bliska Dusza, której łapka napisała tę
      kartkęsmile)) I jeszcze Ionio - morze, które wcale na Ionio nie
      wyglądasmile
      I jeszcze jakaś piękna skała - nawet naprawdę ładnie tamsmile

No a "załącznik" do tej kartki rzucił mnie na kolana!
      Eli, Eli moy gliko: WIELKIE DZIĘKUJĘ BARDZO!!!

I już tak przy okazji podziękuję takiej Duszy bywającej nader często
      na tym forum za pocztówkę z Londynu - miasto nocą, Big Ben i ta
      Tamiza pod oświetlonym mostem... Pięknie!
      Dziękuję bardzosmile
    • tomaszkozlowski1 Re: dostać pocztówkę z Grecji, piękna rzecz;)) 05.08.08, 20:44
      Ach, dostałem śliczną pocztówkę, która bardzo mnie ucieszyła smile
      Pocztówka jest z Wrocławia ale ponieważ pisana była tuż przed
      greckimi wydarzeniami w tym mieście, myślę, że pasuje do tego
      wątku smile
      Dziękuję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka