hania404 23.05.07, 10:15 bede wdzieczna za pomoc pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matheos2 Re: gdzie w w-wie mozna kupic ciasto filo? 23.05.07, 11:27 Slepy "Bomi" w dziale mrożonki. Odpowiedz Link
jacek1f tak, Bomi, Arkadia - KŚwiata, a i w Mini Europie 23.05.07, 11:34 kazdej chyba jest - bo na Bonifraterskiej i na Wilsona jest. Odpowiedz Link
grecja-ellada jaką potrawę robicie na cieście filo ? 23.05.07, 13:25 plotkujecie o miejscach gdzie można dostać ciasto a mi nasunęła się myśl i pytanie jednocześnie: jaką grecką potrawę można na nim przygotować, wcześniej spotykałam się z tą nazwą ciasta przy baklawie (ale to chyba jest turecka potrwa - mogę się mylić) Odpowiedz Link
hania404 Re: jaką potrawę robicie na cieście filo ? 23.05.07, 13:31 osobiscie nie przepadam za baklavą turcy twierdza ze to ich, grecy ze absolutnie ich a ciasto filo potrzebne do pierozkow z kozim serem i miodem - kolezanka z pracy pragnie to przygotowac a ja twierdze ze bez raki tych slodkosci nie przełknie:- )) Odpowiedz Link
jacek1f ah, kozie tiropitaki:-)) Tez uwielbiam to zestawie 23.05.07, 13:46 nie - slonawy ser i miod, mmm. A z filo wlasnie wszelkie pitaki, czyli pierogi, pierozki iinne nadziewane pieczone A rto szpinakiem, a to feta, a to szpinakiem i feta, a to misirą - czyli u nas lekko posolonym bialym serem... A to kozimi serami, z plesniowymi tez bomba O slodkich nadzieniach nie wspominam... Odpowiedz Link
jacek1f tak, lepiej nie winikac, albo pogodzic obie strony 23.05.07, 13:47 i przyznac ze arabskie pochodzenie trych slodkosci jest i tyle. Odpowiedz Link
arwena Re: tak, lepiej nie winikac, albo pogodzic obie s 23.05.07, 15:03 ooo wlasnie mi sie przypomnialo: tiropitakia!~ w tym roku wracamy do grecji mniej wiecej w polowie z powodu kuchni albo i wiecej Odpowiedz Link
bebiak Re: Szpanakopita... mniam... mniam... 25.05.07, 01:48 A ja w niedzielę będę się zmagać ze spanakopita, z ciasta filo, a jakże Albo z tym drugim.. podobnym...Jak się nazywa? Spanakotiropita? A potem przyjdzie banda głodomorów i mi zjedzą.. Niech im będzie na zdrowie Odpowiedz Link
eridan Re: jaką potrawę robicie na cieście filo ? 25.05.07, 06:50 Chyba najlepsza jest bardzo prosta tiropita, bez żadanych udziwnień, podawana na gorąco. Klasyczna składa się z ciasta i sera fety, w niektórych przepisach dorzuca się jajka, by związać nadzienie, ale bardzo łatrwo przedobrzyć i zamiast prawidłowo rozpływającego się sera w cieście mamy dość twardy zakalec. Analogicznie, to samo robimy na klasycznym cieście francuskim, które jest bardziej wyrafinowane w produkcji i chyba wykwintniejsze w końcowej postaci. Osobiście wykonałem na obu rodzajach ciasta tiropitę oraz bougatsę i muszę powiedzieć, że jednak znacznie przyjemniej jest kupować gotowe wyroby, bo robocizna niestety kosztuje a nie zawsze efekt jest doskonały. Ale może po prostu jestem słabym cukiernikiem. Baklava (Bakława) to wyrób typowo turecki, Grekom nic do niego, choć pełno tego na całych bałkanach.Używanie miażdżącej ilości miodu i cukru to moda arabska, turecka, wschodnia, której również pełno i w naszej polskiej kuchni.Pzdr Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: jaką potrawę robicie na cieście filo ? 30.05.07, 21:49 eridan napisał: Baklava (Bakława) to wyrób typowo turecki, > Grekom nic do niego, choć pełno tego na całych bałkanach. A nie arabski? Ja kiedyś miałem okazję spróbować palestyńskiej baklawy Odpowiedz Link
jacek1f arabski, arabski.... Jeszcze Turkow na swiecie nie 31.05.07, 09:13 bylo, jak wsuwano baklawy Odpowiedz Link
metaxa5 Re: gdzie w w-wie mozna kupic ciasto filo? 30.05.07, 17:59 Ja ciasto fyllo robię sama,polecam przepis,bo robi się łatwo i szybko.Zagniatamy pól kilo mąki z solą,czterema łyżkami oleju ,dodając mniej więcej szklankę wody.Zmodyfikowałam według własnego pomysłu przepis na nadzienie (no cóż,nie jest łatwo o dobrą baraninę w Polsce...)Do środka pakuję przygotowanego wcześniej z drobiu gyrosa,krążek cebuli i ząbek czosnku.Kleję jak polskie pierogi,tyle,że trochę większe.Z zewnątrz smaruję roztopionym masłem,przykrywam płatem folii aluminiowej i zapiekam w piecu około 40 minut. Odpowiedz Link