Dodaj do ulubionych

gdzie w w-wie mozna kupic ciasto filo?

23.05.07, 10:15
bede wdzieczna za pomocsmile pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • matheos2 Re: gdzie w w-wie mozna kupic ciasto filo? 23.05.07, 11:27
      Slepy "Bomi" w dziale mrożonki.
      • jacek1f tak, Bomi, Arkadia - KŚwiata, a i w Mini Europie 23.05.07, 11:34
        kazdej chyba jest - bo na Bonifraterskiej i na Wilsona jest.
        • hania404 Re: tak, Bomi, Arkadia - KŚwiata, a i w Mini Eur 23.05.07, 13:07
          dziękismile)
          • jacek1f o, i zapomnialem! W Samirze caly czas! n/t 23.05.07, 13:21
    • grecja-ellada jaką potrawę robicie na cieście filo ? 23.05.07, 13:25
      plotkujecie o miejscach gdzie można dostać ciasto a mi nasunęła się myśl i
      pytanie jednocześnie: jaką grecką potrawę można na nim przygotować, wcześniej
      spotykałam się z tą nazwą ciasta przy baklawie (ale to chyba jest turecka potrwa
      - mogę się mylić)
      • hania404 Re: jaką potrawę robicie na cieście filo ? 23.05.07, 13:31
        osobiscie nie przepadam za baklavąsmile turcy twierdza ze to ich, grecy ze
        absolutnie ichsmile
        a ciasto filo potrzebne do pierozkow z kozim serem i miodem - kolezanka z pracy
        pragnie to przygotowac a ja twierdze ze bez raki tych slodkosci nie przełknie:-
        ))
        • jacek1f ah, kozie tiropitaki:-)) Tez uwielbiam to zestawie 23.05.07, 13:46
          nie - slonawy ser i miod, mmm.

          A z filo wlasnie wszelkie pitaki, czyli pierogi, pierozki iinne nadziewane
          pieczonesmile A rto szpinakiem, a to feta, a to szpinakiem i feta, a to misirą -
          czyli u nas lekko posolonym bialym serem...
          A to kozimi serami, z plesniowymi tez bombasmile

          O slodkich nadzieniach nie wspominam...
          • jacek1f tak, lepiej nie winikac, albo pogodzic obie strony 23.05.07, 13:47
            i przyznac ze arabskie pochodzenie trych slodkosci jest i tyle.
            • arwena Re: tak, lepiej nie winikac, albo pogodzic obie s 23.05.07, 15:03
              ooo wlasnie mi sie przypomnialo: tiropitakia!~

              w tym roku wracamy do grecji mniej wiecej w polowie z powodu kuchni wink albo i
              wiecej wink
              • bebiak Re: Szpanakopita... mniam... mniam... 25.05.07, 01:48
                A ja w niedzielę będę się zmagać ze spanakopita, z ciasta filo, a jakże smile
                Albo z tym drugim.. podobnym...Jak się nazywa? Spanakotiropita?
                A potem przyjdzie banda głodomorów i mi zjedzą.. Niech im będzie na zdrowiebig_grin
      • eridan Re: jaką potrawę robicie na cieście filo ? 25.05.07, 06:50
        Chyba najlepsza jest bardzo prosta tiropita, bez żadanych udziwnień, podawana
        na gorąco. Klasyczna składa się z ciasta i sera fety, w niektórych przepisach
        dorzuca się jajka, by związać nadzienie, ale bardzo łatrwo przedobrzyć i
        zamiast prawidłowo rozpływającego się sera w cieście mamy dość twardy zakalec.
        Analogicznie, to samo robimy na klasycznym cieście francuskim, które jest
        bardziej wyrafinowane w produkcji i chyba wykwintniejsze w końcowej postaci.
        Osobiście wykonałem na obu rodzajach ciasta tiropitę oraz bougatsę i muszę
        powiedzieć, że jednak znacznie przyjemniej jest kupować gotowe wyroby, bo
        robocizna niestety kosztuje a nie zawsze efekt jest doskonały. Ale może po
        prostu jestem słabym cukiernikiem. Baklava (Bakława) to wyrób typowo turecki,
        Grekom nic do niego, choć pełno tego na całych bałkanach.Używanie miażdżącej
        ilości miodu i cukru to moda arabska, turecka, wschodnia, której również pełno
        i w naszej polskiej kuchni.Pzdr
        • tomaszkozlowski1 Re: jaką potrawę robicie na cieście filo ? 30.05.07, 21:49
          eridan napisał:

          Baklava (Bakława) to wyrób typowo turecki,
          > Grekom nic do niego, choć pełno tego na całych bałkanach.

          A nie arabski? Ja kiedyś miałem okazję spróbować palestyńskiej baklawy smile
          • jacek1f arabski, arabski.... Jeszcze Turkow na swiecie nie 31.05.07, 09:13
            bylo, jak wsuwano baklawysmile
    • metaxa5 Re: gdzie w w-wie mozna kupic ciasto filo? 30.05.07, 17:59
      Ja ciasto fyllo robię sama,polecam przepis,bo robi się łatwo i
      szybko.Zagniatamy pól kilo mąki z solą,czterema łyżkami oleju ,dodając mniej
      więcej szklankę wody.Zmodyfikowałam według własnego pomysłu przepis na nadzienie
      (no cóż,nie jest łatwo o dobrą baraninę w Polsce...smile)Do środka pakuję
      przygotowanego wcześniej z drobiu gyrosa,krążek cebuli i ząbek czosnku.Kleję
      jak polskie pierogi,tyle,że trochę większe.Z zewnątrz smaruję roztopionym
      masłem,przykrywam płatem folii aluminiowej i zapiekam w piecu około 40 minut.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka