Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy można tutaj parkować auto?

15.09.16, 11:35
    Dzień dobry,

proszę o poradę, czy w miejscu: tnij.org/6ogavvn (ulica Rzeźnicka w Gdańsku lewa strona jak na zdjęciu) można parkować auto?

Na wjeździe jest informacja o ruchu rowerzystów, ale czy powinno być również linie poziome? Aktualnie takie malowanie jest u wjazdu i wyjazdu, czyli kilka metrów od Podwala Przedmiejskiego oraz kilka przy ul. Św. Trójcy.

Proszę o konkretne odpowiedzi + przypisy art.
    Obserwuj wątek
      • ma987 Re: Czy można tutaj parkować auto? 15.09.16, 11:37
        Jeszcze raz podaję link: ...KjPBiX
      • ma987 Re: Czy można tutaj parkować auto? 15.09.16, 11:39
        Chyba nie uda mi się zamieścić linku. Chodzi o ulicę Rzeźnicką jej lewą stronę między uliczkami wewnętrznymi.
        • zbyfauch Re: Czy można tutaj parkować auto? 15.09.16, 11:50
          ma987 napisał(a):

> Chyba nie uda mi się zamieścić linku. Chodzi o ulicę Rzeźnicką jej lewą stronę
          > między uliczkami wewnętrznymi.

Tu masz link

tnij.org/z8lygvy
          • ma987 Re: Czy można tutaj parkować auto? 15.09.16, 14:02
            Dzięki. Sytuację też opisałem w Wordzie, gdzie zamieściłem dodatkowo zdjęcia.

Plik do pobrania: www.easypaste.org/file/qmei6Q/Gda.sk.ul.Rze.nicka.-.parkowanie.w.miejscu.oznaczonym.kropk.docx?lang=pl
      • rowerowy365 Re: Czy można tutaj parkować auto? 16.09.16, 11:16
        Jak dla mnie ewidentny bubel. Niby ruch "pod prąd" jest dopuszczalny ale samochody stoją w taki sposób, że nie problemem byłby przejazd. Tym bardziej, że przy wjeździe widać samochody parkujące na pasie dla rowerów. Niestety w tym przypadku nie dziwię się kierowcom, że tak parkują, bo chodnik trochę wąski jest i musieliby go praktycznie zastawić jeśli mieliby udrożnić przejazd dla rowerzystów.
        • jureek Re: Czy można tutaj parkować auto? 22.09.16, 07:53
          rowerowy365 napisał:

> Niestety w tym przypa
          > dku nie dziwię się kierowcom, że tak parkują, bo chodnik trochę wąski jest i mu
          > sieliby go praktycznie zastawić jeśli mieliby udrożnić przejazd dla rowerzystów

A nie można po prostu w tym miejscu nie parkować, skoro chodnik wąski i jest przejazd dla rowerów?
          • stefan4 Re: Czy można tutaj parkować auto? 22.09.16, 09:37
            jureek:
            > A nie można po prostu w tym miejscu nie parkować, skoro chodnik wąski i
            > jest przejazd dla rowerów?

No właśnie. Dolne Miasto w Gdańsku to trochę jak Nowe Miasto w Warszawie
            • ma987 Re: Czy można tutaj parkować auto? 23.09.16, 23:15
              Niestety ja tutaj mieszkam. Miejsca parkingowego jak na lekarstwo a w szczególności między 7 rano a 18 pn-sobota. Zjezdzają się osoby zza obwodnicy i tyle w temacie :| Zazwyczaj poruszam się na rowerze, ale czasami nie da się inaczej jak auto.
          • rowerowy365 Re: Czy można tutaj parkować auto? 24.09.16, 07:55
            Pewnie by można ale skoro jest to bubel oznaczeniowy to parkują. gdyby kontrapas był wymalowany na jezdni na całej długości może część z nich by tego nie robiła. W tej jednak sytuacji nie patrzą na oznaczenia i szukają wolnego miejsca na zaparkowanie. Jak się znajdzie to stają nie zastanawiając się czy można czy nie, a że nie widać kontrapasa to tym bardziej w swoim mniemaniu są usprawiedliwieni. Wg mnie tam jest trochę za wąsko na kontrapas, bo tak jak pisałem wcześniej samochody musiały by parkować na chodniku, a to dotyka pieszych. W głowie większości parkujących w tym przypadku świeci się napis "zostaw miejsce dla pieszych". I tym wskazaniem się kierują.
            Chyba w tym przypadku nie da się pogodzić wszystkich użytkowników drogi. Dla mnie jako rowerzysty też są ważne każde udogodnienia - DDR-y, kontrapasy itd. ale nic na siłę. Można przecież zgodnie z kierunkiem wyjechać rowerem tak jak to robią samochody.
      • gom1 Re: Czy można tutaj parkować auto? 16.09.16, 12:34
        Z oznakowania pionowego wynika, że jest tam (kontra)pas rowerowy. Zatem: art. 49.1 p. 11.
        • ma987 Re: Czy można tutaj parkować auto? 16.09.16, 22:06
          Z pionowego tak. Niestety oznakowania poziomego później (po kilku metrach) nie ma. Jako mieszkaniec wjeżdżam zazwyczaj od strony uliczki wewnętrznej. Na wjeździe ul. Rzeźnickiej znajdują się 2 oznaczenia. Jeden słupek: droga jednokierunkowa nie dotyczy rowerów, zaś drugi droga jednokierunkowa z wyznaczonym (kontra)pasem rowerowym - bez malowania. Zwiedziłem wszystkie okoliczne ulice starego i młodego miasta na rowerze i takie rozwiązanie jest tylko tutaj. W pozostałych miejscach: słupek 1 - droga jednokierunk. nie dot. rowerów albo słupek 2 czyli droga jednokier. z pasem rowerowym - wszędzie z malunkiem poziomym.
          • uniwersalny_login Re: Czy można tutaj parkować auto? 16.09.16, 22:47
            Według mnie w miejscu gdzie jest oznakowanie poziome nie można zatrzymywać się (co jest równoznaczne z parkowaniem). Poza oznakowaniem poziomym jest ok. Zauważ, że pas to nie tylko część jezdni oznaczona znakami poziomymi, ale również według art. 2. punkt 11 to "każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi".
          • gom1 Re: Czy można tutaj parkować auto? 18.09.16, 11:46
            Nadrzędne jest oznakowanie pionowe. W zimie, kiedy na jezdniach zalega śnieg, oznakowania poziomego nie widać w ogóle. Dlatego kierowcy przede wszystkim powinni patrzeć na znaki pionowe. A te jednoznacznie określają, że na wspomnianej ulicy znajduje się kontrapas i parkowanie na nim jest zabronione.
            • ma987 Re: Czy można tutaj parkować auto? 23.09.16, 23:16
              Mandaty nie wiele dają. Jest to ewidentny bubel oznaczeniowy. Osoby parkujące nie zdają sobie sprawy z możliwości utraty 100 zł ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka