Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukradli?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 20:53
    Dlugo zastanawialam sie nad rowerem. w koncu wydaje sie ze porzucajac modele
    ponizej 1000 zl i decydujac sie na Unibika Evolution w koncu bede mogla
    odetchnac i ruszac wreszcie na mazury. Ale tak sobie mysle, ze oka nie
    zmroze. Jakie sa najlepsze zabezpieczenia przed kradzieza? Co stosujecie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: ja Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:03
        Ja bym spał z rowerem,gdyby to była damka i powietrze by jej nie uchodziło.
        • zbujowachata Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 29.05.06, 10:57
          Polemika !!!!!!!!!
          Jeżeli na rower to na pewno nie Mazury !
          Najlepiej zwiedzać mały kraj o nazwie Dania
          naprawdę czysty i nikt nawet nie myśli o
          pilnowaniu podstawowego środka lokom. jakim
          jest rower , Florydę odradzam tam też kradną
          rowery nawet służby pilnujące , no a nasz pobożny kraj
          i lud boży cóż geny co twoje to i moje żelazna zasada !!!
          Old Hors .
          • Gość: titta Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.botany.gu.se 29.05.06, 11:12
            zbujowachata napisał:
            > Najlepiej zwiedzać mały kraj o nazwie Dania
            > naprawdę czysty i nikt nawet nie myśli o
            > pilnowaniu podstawowego środka lokom. jakim
            > jest rower
            No, nikt nie mysli - bo albo ma stary i tani - wiec jak ukradna to mala strata,
            albo ma ubezpieczony. Bo i tak ukradna... ale na zwiedzanie polecam (choc moim
            skromnym zdaniem Mazury ladniejsze...
          • Gość: olo Dania - zabezpieczenie rowerów IP: 213.17.128.* 20.06.06, 08:14
            Nie zgadzam się z tym co autor powyżej wypisuje. W Danii tez zabezpieczaja przed
            kradzieża rowery - tylko takie zupełnie stare przed domami stoją
            niezabepieczone. A tak to stosuję różnego rodzaju zabezpieczenia. Byłem w ten
            weekend i jestem na bieżąco.
            • 2paco Re: Dania - zabezpieczenie rowerów 20.06.06, 18:57
              to samo jest w wiedniu. owszem, są ludzie którzy swoje bajki trzymają cały czas
              na ulicy, ale daleko tym maszynom do przyzwoitości ;)
              jak jeździłem na swoim rowerze kąpać się nad Dunaj, to niestety tylko polacy
              wykazywali podejrzane zainteresowanie moim sprzętem, więc zabezpieczałem
              przynajmniej na tyle, żeby nikt na nim nie odjechał. akurat tam widok kogoś
              biegnącego z rowerem na plecach wzbudziłby odpowiednie zainteresowanie ;)
      • Gość: diafora Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.lodz.mm.pl 24.05.06, 21:11
        Zwykła linka i filozoficzny stosunek do utraty sprzętu...
        • Gość: Jacu Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.icpnet.pl 25.05.06, 00:05
          Przechowywać pomiędzy lewą a prawą nogą - wtedy nie ukradną.
        • pia.ed Zwykla linka??? 25.05.06, 02:38
          Taka bez trudu przetna specjalnymi obcegami.
          Musi to byc mocna linka ktora bedzie przechodzila przez rame i oba kola,
          Rower musi byc przymocowany do jakiegos metalowego palika czy slupa.
          • Gość: rrr Ludzie!!!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.05.06, 21:44
            pia.ed napisała:

> Taka bez trudu przetna specjalnymi obcegami.

Jakimi "specjalnymi"???? Na każdej budowie takich "specjalnych" obcęg jest
            kilka. Kosztują grosze.

> Musi to byc mocna linka

Którą można przeciąć tak samo, jak "zwykłą".

Było o tym trąbione tysiące razy na różnych forach, a ludze wiedzą swoje.

I złodzieje mają ułatwione zadanie :-/

I odpowiedź: TYLKO zapięcia sztywne (kłódki szaklowe, tzw. "u-locki") albo
            łańcuchy z ogniwami ze stopu takiego, jak u-locki. Łańcuchy są 2-3 razy cieższe
            od U-locków (bo potrzeba na nie 2-3 razy więcej stali), ale dają większą swobodę
            mocowania. U-locki łatwiej przewozić na rowerze i są "czystsze" w użytkowaniu.

Do tego w zapięciu ważny jest dobry zamek: nie na klucz okrągły (ten można
            sforsować długopisem), tylko wielozapadkowy.
            • Gość: Js Bic'iem IP: *.MIT.EDU 27.05.06, 09:21
              Konkretnie takim pomaranczowym Bic'iem z kiosku...
              Wlasnie sie dowiedzialem :P
          • Gość: mixer Ja stosuję 2 sposoby zabezpieczenia IP: *.icpnet.pl 28.05.06, 17:53
            Gdy rower pozostawiam na krótko (np. pod sklepem) staram się go pozostawić w
            miejscu w którym go widzę ze sklepu i przypinam zwykłą linką na kluczyk. Gdy
            muszę zostawić na dłużej i w miejscu gdzie tracę go z oczu, stosuję łańcuch o
            dość grubych oczkach z kłódką patentową. Z tym że nie mam drogiego roweru, bo
            takiego wogóle bym nie pozostawiał.....
      • marekatlanta71 Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 25.05.06, 03:45
        Nic. U nas nie kradna :)
        • Gość: souls_hunter Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:24
          Stary artykul ale nie sadze zeby sie cos poprawilo:

Every year, the Federal Bureau of Investigation releases the United States Uniform Crime Report. The latest year for which numbers are available on bike theft is 1994.
          The FBI reports that:
          THEFT OF BICYCLES IS UP 10%
          Based on the FBI's conservative estimate of bicycle theft, there were approximately 500,000 bikes stolen in 1994.
          The FBI states that the average value of the bikes reported stolen to them was $252, making the total estimated value of all the bikes reported stolen to the police in 1994 about $126 million dollars.
          The National Bike Registry has talked with responsible firms in the bicycle security field who have stated that they have commissioned private studies that place the actual number of bikes stolen per year at 1 million!
          The number of bike thefts took a sharp jump up from 1990 to 1991, and again from 1993 to 1994. Based on the number of thefts reported to the National Bike registry by its customers, look for an even bigger jump in the bike theft numbers from 1996 to 1997!
          Whether the actual number of bikes stolen per year is 500,000 or 1 million, the undisputable facts are that the incidence of bike theft is rising, that bicycle theft is a serious national problem, and that you, the bike owner, must take forceful steps to protect your bike.

Source: National Bike Registry
          • marekatlanta71 Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 25.05.06, 18:46
            Wystawilem stary rower przed doim zeby go sobie ktos wzial. Dobry rower, w pelni
            sprawny, aluminiowa rama, tylko jedna przerzutka ma polamane zeby. Stal tydzien
            dzien i noc. Nikt nie wzial... Postawilem kolo kosza na smiecie, tez go nie
            wzieli. Ale mam sposob - kupilem wlasnie bagaznik na samochod i zawioze go do
            Armii Zbawienia, moze tam mi wezma.
            • tom1111 Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 25.05.06, 18:57
              ja pojechałem na rowerze który tata zostawił w spadku , do opieki społecznej i
              sprezentowałem go bezdomnym
            • Gość: souls_hunter Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 23:02
              Jakbys wasc mial jakas sensowna kolarke to chetnie przyjme.
              • marekatlanta71 Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 25.05.06, 23:37
                Goral, calkiem sensowny, ale niestety na drugiej polkuli wiec raczej darowizna
                nie wchodzi w rachube - koszt transportu przewyzsza wartosc roweru.

Pojdzie do armii zbawienia, moze sobie to jako darowizne od podatku odpisze...
            • Gość: Js etam... IP: *.MIT.EDU 29.05.06, 04:49
              Zostawilem moj nowy rower z Wal-marta, za jakies 160$ kolo nieprzypietach, acz
              starszych, rowerow w bialy dzien [3pm] na czas trwania egzaminy, na otwartej
              przestrzeni, w centrum campusu. Byl przypiety jedna z lepszych linek.

I zniknal.

Jak to nie kradna? Znam X osob ktorym ukradli rowery, rozbijajc nie tylko linki
              ale i U-locki.
      • user0001 Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 25.05.06, 06:27
        Ulock! Linki są dobre gdy zostawiasz rower na 5 minut pod sklepem.

Dozór. Na parkingu przed firmą stoi zawsze kilka do kilkunastu rowerów bez
        żadnego zabezpieczenia. Stoją na zamkniętym terenie obok budki strażnika,
        strażnik zna każdego rowerzystę z imienia i twarzy.

W większej grupie wyjazdowej mogło by to oznaczać ustawianie wart na postojach.
        • stefan4 Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 25.05.06, 08:33
          user0001:
          > W większej grupie wyjazdowej mogło by to oznaczać ustawianie wart na
          > postojach.

I niech łazi całą noc wokół namiotów...

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
      • skuter70 Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 25.05.06, 08:18

ulok przypiety do betonowego slupa

a najlepiej nie spuszczac z oka, bo kazde zapiecie mozna otworzyc - to tylko
        kwestia umiejetnosci danego zlodzieja

niedawno widzilem piekna kolarzowke przypieta do slupa linka o srednicy jakichs
        3mm - chyba nozyczkami moznaby to przeciac:)
      • Gość: Alonzo Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:07
        Najlepszym zabezpieczeniem jest niezostawianie roweru bez opieki w nieciekawym
        miejscu. Wszelakie zabezpieczenia nie stanowią problemu dla złodzieja
        wyposażonego w np. akumulatorową szlifierkę kątową.
        Ten temat był już wałkowany kilka razy na tym forum-warto poszperać w archiwum;)
        Pozdrawiam
        Alonzo
        • Gość: lukasz Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:39
          przypniesz jakims mega super zabezpieczeniem, to ukradna tobie kola, siodelko,
          reszte porysuja...
          Jak rower wart powyzej 5tys jak nie ukradna to zniszcza - taki kraj...
          • piusss Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 26.05.06, 21:16
            no mnie akurat rower ukradli w Niemczech...
            taki kraj?
            • Gość: JS :P IP: *.MIT.EDU 27.05.06, 09:23
              Mi ukradli rower z Wal-marta w Bostonie [160$], a mojej kolezance najtanszego
              supermarketowca [50$]... o 3 po poludniu. chociaz jest mnostwo nie przypietych,
              ktore stoja do wziecia. to jest dopiero kraj!!
      • Gość: max Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 08:55
        ja zabieram ze soba jesli zostawiam rower np przed sklepenm - kola, rame oraz kierownice - dotad nikt mi nic nie podiwanil
        • Gość: quick Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.globalconnect.pl 07.06.14, 16:30
          Widziale goscia, ktory oprocz przypiecia roweru do jakiegos slupka, wyjmowal kierownice i zabieral ze soba. Zniechecalo to zlodziei do proby kradziezy.
          • Gość: zalogowany Ochrona roweru - co robicie, by IP: *.pawluk.org 07.06.14, 19:06
            Widziałem na własne oczy rower, jaki przełożono przez wierzchołek lampy ulicznej i opuszczono rower na ziemię u podstawy tej lampy.
            Wspaniała metoda.
      • Gość: Js Jest dobry sposob... IP: *.MIT.EDU 27.05.06, 09:21
        Kup dobre zabezpieczenie [U-Locka]. Niektore z nich sa sprzedawane z
        ubezpieczoniem [przynajmniej w USA i UK :/]. A jak nie - to ubezpiecz rower i
        bedzie z glowy.
        • Gość: marta Re: Jest dobry sposob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 11:05
          nie tak prosto ubezpieczyc rower. próbowałam. pani w ubezpieczalni powiedziała,
          że ubezpieczają tlko od kradziezy, gdyby mnie drechy napadły i zabrały mi ów
          rower spode mnie. podejrzewam że skala kradzieży rowerów jest tak duża, że
          ubezpieczalnia boi sie, że zbankrutuje
          • 2paco Tak przy okazji ubezpieczeń.. 27.05.06, 13:14
            ..to nie od kradzieży, ale często się przydaje. AC dla rowerów, w razie jakiejś
            stłuczki z samochodem np. z winy rowerzysty nie trzeba wydawac kasy na remont
            samochodu ;)
            • Gość: Klogg Re: Tak przy okazji ubezpieczeń.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 07:16
              Nie AC tylko OC i podobno najlepiej w Warcie, bo nie trzeba wykupywać NW (tak
              jak w PZU)
              (w Warcie nie jest konkretnie na rower ale na osobę)
              • 2paco Re: Tak przy okazji ubezpieczeń.. 29.05.06, 13:01
                cokolwiek, liczy się idea ;)
          • Gość: rrr To NIE jest ubezpieczenie od kradzieży IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.05.06, 20:02
            Gość portalu: marta napisał(a):

> nie tak prosto ubezpieczyc rower. próbowałam. pani w ubezpieczalni powiedziała
            > że ubezpieczają tlko od kradziezy, gdyby mnie drechy napadły i zabrały mi ów
            > rower spode mnie.

To o czym piszesz, to NIE JEST kradzież, tylko rozbój. Zupełnie inne
            przestępstwo, zupełnie inny paragraf, zupełnie inne zagrożenie karą.

Ubezpieczenie roweru w Polsce jest możliwe wyłącznie w ramach ubezpieczenia
            mieszkania i piwnicy przed kradzieżą z włamaniem. Pomieszczenia muszą być
            zamykane (i zamknięte) i rower musi się w nich znajdować.
      • Gość: SOULS_HUNTER Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 10:54
        Najlepsze, 100% zabezpieczenie? Nie zostawiac przypietego roweru nigdzie na dluzej niz 60 sek. Jesli rower nie jest przypiety, nie spuszczac z oka na dluzej niz 3 sek. Dotyczy to rowerow o wiekszej wartosci, choc i te tansze tez mozna podciagnac. Ten byl przypiety i wystarczyly 2 min. zeby zniknal. BTW nagroda dla kogos kto widzial lub wie o jego losie.
        img86.imageshack.us/img86/6667/sv20000sk.jpg
        • Gość: angels_dont_kill Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 16:35
          Skąd jest to zdjęcie? 2.02 i zielona trawa?
        • Gość: turysta Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.media4.pl 27.05.06, 22:08
          Rower musi być w zasięgu wzroku nawet przypięty - by móc dobiec gdy ktoś będzie
          przy nim majstrował. Przejechałem Polskę od Bałtyku po góry . . .
      • Gość: ble Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.elsat.net.pl 27.05.06, 11:18
        ja stosuje prezerwatywy a roweru mi nie ukradną bo mam rolki:)
      • Gość: ja Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.gdynia.mm.pl 27.05.06, 11:25
        Zdjecie opon i przyspawanie felg do metalowych slupkow /w wersji hard rama/.
        Wiaze sie to moze z uciazliwoscia wozenia z soba spawarki, ale coz... cos za cos.
        • Gość: Beek ODP: Jak zabezpieczyc ROWER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 13:33
          W przeciwieństwie do większości przedmówców postaram się udzielić merytorycznej
          odpowiedzi.. Na wyjeździe [ np. podczas noclegu pod namiotem] spinac rowery
          razem: za kola i ramy, ewentualnie zabrac siodelko [ warte w koncu kilkadziesiat
          PLN]no i przede wszystkim lampki i liczniki!!! Trzymac w zabezpieczonym miejscu
          [ tzn. pogadac z wlascicielem pola namiotowego, moze ma jakis garaz itp.]lub w
          przedsionku namiotu [ jak ja- preferuje rozbijanie na dziko:]W kazdym wypadku
          SPINAC ROWERY RAZEM! Do zabezpieczenia najlepiej stosowac dwa zabezpieczenia
          jednoczesnie: U-Locka i solidna linke z solidnym zamkiem [ taki zestaw kosztyje
          w granicy 150-200 pln- ale jak masz rower chocby za 1000- warto]. ukradli mi 2
          rowery bo zamki w moich petelkach byly do .. [ kosztowału po 30-50 pln i byly
          markowe: kupione w Go Sporcie] i pewnie wystarczylo uderzyc lekko mlotkiem zeby
          je rozwalic:( Podczas postoju ktos zawsze zostaje z rowerami.. W razie kradziezy
          zawsze zgłaszac na Policje- czasami cuda sie zdarzaja: znajda meline, 20 rowerów
          ale nikt ich nie zgłosil i zlodziej smieje im sie w nos wychodzac z aresztu!!!
          No to bezpiecznej jazdy i postojow!!!
          • 2paco Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 27.05.06, 16:04
            wprawdzie nie w polsce a w wiedniu, ale jednak wśród bardzo wielu polaków
            (nierzadko niespecjalnie uczciwych, takie ryje znam z warszawskich ulic) nad
            dunajem w wiedniu, gdy byłem sam nad wodą i szedłem pływac, to po prostu
            przeplatałem linkę 1 cm powlekaną plastikiem na szyfr (0001-9999) przewlekałem
            przez tylne koło i ramę - wśród cywilizowanych ludzi nikt sie nie odważy tak
            zablokowanego roweru wziąc na plecy i zwiewać.
            a u nas, cóż.. gość w sklepie rowerowym powiedział mi swego czasu jak swój rower
            zabezpieczał - gdy z niego zsiadał i szedł np. do sklepu rozłączał hamulce na
            obu kołach - raz się zdarzyło że ktoś mu wsiadł na rower i zaczął uciekać, ale
            zatrzymał sie na najbliższej ścianie. koło do wymiany wprawdzie, ale dupka
            policja zabrała, a rower ocalony :)
            • stefan4 Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 27.05.06, 18:05
              2paco:
              > gdy byłem sam nad wodą i szedłem pływac, to po prostu przeplatałem linkę 1 cm
              > powlekaną plastikiem na szyfr (0001-9999) przewlekałem przez tylne koło i ramę
              > - wśród cywilizowanych ludzi nikt sie nie odważy tak zablokowanego roweru
              > wziąc na plecy i zwiewać.

Kiedyś taką właśnie linką z szyfrem przypiąłem rower do balustradki i zanurzyłem
              się w czeluściach uczelni. Kiedy już się wynurzyłem naszpikowany mądrością po
              uszy, to w pierwszej chwili nie mogłem znaleźć roweru. W drugiej chwili
              zobaczyłem go porządnie przypiętego do całkiem innej balustradki. Okazało się,
              że robotnicy musieli pomalować moją balustradkę, a nie chcieli mi zachlapać
              roweru, więc go odpięli, przestawili i przypięli.

Ludzie, nie ufajcie żadnym linkom na szyfry!

- Stefan

• 2paco Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 27.05.06, 20:00
                nie twierdzę że linka na szyfr jest niezawodna - sam kiedyś zapomniałem szyfru w
                walizce, więc kilka minut zasuwałem po kolei rózne kombinacje aż się udało. swój
                rower zabezpieczam w ten sposób gdy tylko na chwilę musze o spuscić z oczu. bo
                żeby ufać zapinaniu tak drogiego sprzętu w polsce (właściwie czegokolwiek,
                niekoniecznie drogiego) to już nie dla mnie ;)
            • Gość: titta Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER IP: *.botany.gu.se 27.05.06, 19:16
              Ha, ha i jeszcze ha...W cywilizowanym kraju - Szwecji - sredni czas postuju
              tak "zabezpieczonego" roweru na zamknietym podworku to strednio dwa dni. Na
              ulicy nie wiem - bo nikt o zdrowych zmyslach nie zostawi.
              Z drugiej strony U-loki sa chyba skuteczne, bo kupujac (te drozsze) podpisuje
              sie umowe na pol roku (ktora mozna przedluzyc) - ze w razie kradziezy zwracaja
              koszt roweru. (Co ciekawe w przypadku ubezpieczenia nigdy nie zwracaja calego
              koszyu roweru). Tyle, ze widoki przypietych ram - bez kol, siodelek itp. nie
              naleza do rzadkosci. Ja stosuje: u-lok przez rame i tylke kolo, mniejszy na
              przednie (ale nie wszedzie, tylko "w zakazanych miejscach" + zamek na koszyk
              (po tym jak poprzedni zmienil wlasciciela - na bezczelnego, na moich oczach
              (sprawca na emigranta raczej nie wygladal :). No i tani rower nie jest
              zly...mniej boli wrazie czego.
              Co do hamulcow, swietne, gorzej tylko jak zatrzyma sie pod najblizszym
              samochodem. Wyrzuty sumienia na reszte zycia...
              • 2paco Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 27.05.06, 20:02
                wiesz, nie sądzę żebym płakał za jakimś gnojem/dupkiem/frajerem który żyje z
                kradzieży. nie musiał siadać na rower ;)
              • Gość: mj Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 23:35
                Wyrzutów sumienia - raczej nie, ale czy "wyłączone hamulce" nie "obrócą się"
                przeciwko mnie? Czy nie zostanę oskarżony o narażenie złodzieja na utratę
                zdrowia lub życia (w tym kraju - jak pokazują liczne przykłady - to sprawca
                przestępstwa ma prawa, nie zaś ofiara tego przestępstwa).
                • 2paco Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 28.05.06, 02:47
                  zawsze możesz powiedzieć że zatrzymałeś się wyregulować hamulce, i dlatego były
                  rozpięte :D
                  na moje oko nikt Ci nic nie udowodni w takiej sytuacji :) szczerze - wolę
                  widzieć rozwalonego złodzieja i przednie koło, ale także resztę roweru, niż mieć
                  świadomość że łajza odjechałą cało i zdrowo na moim sprzęcie ;)
                  • stefan4 Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 28.05.06, 08:39
                    2paco:
                    > wolę widzieć rozwalonego złodzieja i przednie koło, ale także resztę roweru,
                    > niż mie świadomość że łajza odjechałą cało i zdrowo na moim sprzęcie ;)

Na Twoim sprzęcie może odjechac mały Kazio, któremu mamusia nie dała na loda.
                    Profesjonalista nie będzie próbował na nim odjechać, tylko (jeśli nie przypiąłeś
                    do czegoś stałego) wstawi go do jakiegoś furgonu a nad zameczkami, kłódami i
                    hamulcami będzie już dumał we własnym garażu.

Potem ten rower wyląduje na targu w innym mieście po okazyjnej cenie. Ludzie,
                    jak kupujecie rower od nieznanej osoby poza stałym sklepem, to zapisujcie numer
                    dowodu sprzedawcy! Jeśli go nie chce pokazać albo nie ma go przy sobie, to nie
                    kupujcie.

- Stefan

• 2paco Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 28.05.06, 11:45
                      obawiam się że tak wiele osób szuka okazji że kompletnie gdzieś mają to czy
                      rower jest gorący czy nie :/
          • stefan4 Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 27.05.06, 17:54
            Beek:
            > [ tzn. pogadac z wlascicielem pola namiotowego, moze ma jakis garaz itp.]lub w
            > przedsionku namiotu [ jak ja- preferuje rozbijanie na dziko:]

Nie rozumiem tego. Jeśli rozbijasz się na dziko, to nie masz żadnego
            właściciela do gadania. Nie wiem też, jak chcesz włożyć rower do przedsionka
            namiotu. Czy wozisz jakiś wielokilogramowy namiot-sułtan przeznaczony dla
            sześcioosobowej rodziny z niemowlakami?

Najważniejsze to tak wybrać miejsce, żeby miejscowa ludność nie domyślała się,
            że ktoś tu nocuje. Dać nura w las i tym lasem odejść kawałek od szosy.
            Najlepiej taki las, w którym nie ma grzybów, bo inaczej ktoś Cię może zdybać o
            szóstej rano.

Beek:
            > W kazdym wypadku SPINAC ROWERY RAZEM!

Jasne, jeśli masz ich dwa. Ale jesli jesteś sam, to ta wersja jest mało
            prawdopodobna. W każdym razie przypinać rowery do drzewa. Można też przywiązać
            odciąg od namiotu do roweru zamiast do śledzia; wtedy pan złodziej będzie
            szarpać namiotem.

- Stefan

• 2paco Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER 27.05.06, 20:03
              stefan4 napisał:

> Można też przywiązać odciąg od namiotu do roweru zamiast do śledzia; wtedy pan
              złodziej będzie szarpać namiotem.
              >

moim skromnym zdaniem - doskonały patent :)
            • Gość: rrr Re: ODP: Jak zabezpieczyc ROWER IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.05.06, 20:23
              stefan4 napisał:

> Jasne, jeśli masz ich dwa. Ale jesli jesteś sam, to ta wersja jest mało
              > prawdopodobna. W każdym razie przypinać rowery do drzewa. Można też przywiąza
              > ć odciąg od namiotu do roweru zamiast do śledzia; wtedy pan złodziej będzie
              > szarpać namiotem.

Albo używać namiotu takiego, że rower się da schować do przedsionka.

Ale nawet bez namiotu: zapięcie roweru (przednie koło i rama) unieruchomi rower
              i zmusi złodzieja do niesienia go (albo użycia hałaśliwego samochodu). Można by
              też używać alarmu rowerowego, reagującego na wstrząsy - widziałem takie cuda
              gdzieś w internecie, ale nie używałem i nie wiem, jak w praktyce działają. To
              chyba jedyna sytuacja, kiedy by się mógł do czegoś przydać.

BTW - ja nocując na dziko kamufluję się tak, że nikt mnie nie znajdzie :-)
        • kubawaw Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr 29.05.06, 00:37
          Jeżeli ktoś ma rower powyżej 2 tyś to proponuję zainteresować się
          zabezpieczeniami przeznaczonymi dla motorów ;) poważnie! Ale tylko tymi z
          wyższej półki. By otworzyć takiego np. u-locka potrzeba przynajmniej kilka
          minut...to dużo! A gdy jesteśmy w sklepie to już trochę chba przesadzając ale
          jednak można kupić linkę, cienką, z alarmem która cholernie piszczy po
          rozłączeniu z nadajnikiem! Po pierwsze na pewno nikt nie zabierze nam
          niepostrzeżenie roweru gdy my płacimy za wodę, a po drugie pisk alarmu, co
          dziwne, działa 10 razy bardziej na przypadkowych ludzi niż okrzyk: łapać żlodzieja!
      • Gość: wojtek Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.cable.casema.nl 27.05.06, 14:51
        moj rower jewst wart jakies 50 euro. Dobry rower to tutaj 1000 EUR i wiecej.
        Wiec spie spokojnie. Mam podkowe (zamocowana na sztywno na tylnie kolo) i linke
        stalowa powlekana plastikiem, elastyczna grubosci 1cm na okragly kluczyk do
        mocowania do slupow, barierek i innych stalych elementow ulic.
        Spie spokojnie.

Aaaaa jedno co mi wciaz kradna to worek foliowy chroniacy przed deszczem
        siodelko! :)
      • Gość: jan Przede wszystkim nie kupować kradzionych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 15:42
        Każdy narzeka ze kradna a jak sie trafi "okazja" kupic rower to jest fajnie.
        • Gość: snowrida Re: Przede wszystkim nie kupować kradzionych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 19:06
          A to po sobie tak oceniasz? Ja bym nigdy nie kupił rzeczy, którą mógłbym
          podejrzewać o to, że pochodzi z kradzieży. I mam nadzieję, że takich ludzi
          trochę jest...
          • Gość: cjgi Re: Przede wszystkim nie kupować kradzionych IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.06, 19:40
            Rowery kradną dlatego, że można je łatwo sprzedać.
            Sprawa zlikwidowania rynku kradzionych rowerów jest trywialna.
            A jak sobie uświadomimy, że na takim drobnym złodziejstwie szkolą się przyszli gangsterzy to zysk dla
            społeczeństwa tym większy.
            Ale jeszcze raz... to trzeba chcieć zrobić bo chcieć to móc.
      • Gość: titta troche of topic - ale o zabezpieczeniach... IP: *.botany.gu.se 27.05.06, 19:36
        W ramach swojej pracy potrzebyje drabiny. W lesie :) Zeby jej nie wozic ze soba
        zostawiam ja na pewnym kampingu przypieta do slupa. Zabezpieczana jest solidnym
        lancuchem (tak na oko naprawde solidnym) i wieeelka kludka. O psychologicznym
        dzialaniu tego zabezpieczenia - i tylko i wylacznie psychologicznym,
        przekonalam sie jak zgubilam klucz do kludki. Nie bede wdawac sie w szczegoly
        ale sytuacja wygladala tak, ze drabina potrzebna byla "na juz" i opoznienie o
        jeden dzien powodowalo bardzo powazne klopoty. Przeszukalam kazdy centymetr
        kwadratowy mieszkania i biura - klucza nie bylo. W stresie poszlam do
        tzw. "zotej raczki" i dostalam takie niezbyt duze nozyce do metalu - spokojnie
        miescily sie w plecaku. Z powatpiewaniem zastosowalam na lancuchu... No i teraz
        sie marwie o drabine... Kurcze, wcale sie nie dziwie, ze rowery tak znikaja.
        • Gość: rrr Re: troche of topic - ale o zabezpieczeniach... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.05.06, 20:09
          Gość portalu: titta napisał(a):

> W ramach swojej pracy potrzebyje drabiny. W lesie :) Zeby jej nie wozic ze soba
          > zostawiam ja na pewnym kampingu przypieta do slupa. Zabezpieczana jest solidnym
          > lancuchem (tak na oko naprawde solidnym)

Jak sama napisałaś: NA OKO. Tym się różnią od łańcuchów i U-locków wykonywanych
          ze stali stopowych. Ich nie tylko nożyce do metalu nie tkną, ale i specjalne
          urządzenia do cięcia karoserii.
          • 2paco Re: troche of topic - ale o zabezpieczeniach... 27.05.06, 20:14
            ile kosztuje porządny u-lock? chodzi mi o takie jakie macie i które dają Wam
            poczucie bezpieczeństwa, że rower tak szybko "sam" nie odjedzie ;)
            • Gość: rrr Re: troche of topic - ale o zabezpieczeniach... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.05.06, 20:18
              2paco napisał:

> ile kosztuje porządny u-lock? chodzi mi o takie jakie macie i które dają Wam
              > poczucie bezpieczeństwa, że rower tak szybko "sam" nie odjedzie ;)

Moj kosztował w Holandii ładnych parę lat temu około 150 guldenów. Teraz w
              Polsce trzeba liczyć jakieś 200-350 złotych (te z najwyższej półki). W Niemczech
              z bywa nieco taniej, niż u nas.
          • Gość: Klogg Re: troche of topic - ale o zabezpieczeniach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 07:37
            Nadzieja jest matką głupich :-)
            Hydrauliczne raczej przetną, do tego ciekły azot, lock picking (czyli "ręczne"
            otwarcie zamka) i szlifierka kątowa, no i jeszcze tradycyjny brzeszczot tylko
            dłużej.
            Każdy da się otworzyć, to tylko kwestia czasu.

Dobre zapięcie to takie które wytrzyma dłużej niż 5 minut.
      • 2paco jak NIE zabezpieczać roweru ;) 27.05.06, 20:34
        jakie było zdziwienie mojej znajomej, gdy podczas wspólnej przejażdżki rowerowej
        zatrzymalismy się na jedzonko, i przypięła swój drogi rower bardzo dobrej
        jakości linką do bardzo porządnego ogrodzenia, a ja po prostu linkę zdjąłem z...
        siodełka :) tyle zachodu, i nie posunęła sie nawet o milimetr ku lepszemu
        przymocowaniu skarbu do ogrodzenia :)
        znacie jeszcze jakieś inne "magiczne" sposoby? ;) piszcie, może ktoś dzięki temu
        ustrzeże się takie głupstwa :)
      • antykretyn Najlepiej odkecic pedaly-male to mozna do kieszeni 27.05.06, 21:14
        Gość portalu: Ula napisał(a):

> Dlugo zastanawialam sie nad rowerem. w koncu wydaje sie ze porzucajac modele
        > ponizej 1000 zl i decydujac sie na Unibika Evolution w koncu bede mogla
        > odetchnac i ruszac wreszcie na mazury. Ale tak sobie mysle, ze oka nie
        > zmroze. Jakie sa najlepsze zabezpieczenia przed kradzieza? Co stosujecie?
        • antykretyn Re: Najlepiej Odkrecic pedaly-male to mozna do kie 27.05.06, 21:16
          antykretyn napisał:

> Gość portalu: Ula napisał(a):
          >
          > > Dlugo zastanawialam sie nad rowerem. w koncu wydaje sie ze porzucajac mod
          > ele
          > > ponizej 1000 zl i decydujac sie na Unibika Evolution w koncu bede mogla
          > > odetchnac i ruszac wreszcie na mazury. Ale tak sobie mysle, ze oka nie
          > > zmroze. Jakie sa najlepsze zabezpieczenia przed kradzieza? Co stosujecie?
      • vontomke ja mam sposób niezawodny 27.05.06, 21:58
        Trzeba odkręcić siodełko, w sztyce na głębokości 30 cm wstawiasz zaślepkę,
        wsypujesz proch (przepis prosty jak barszcz, poszukaj na sieci), potem
        wyprowadzasz druciki i na końcu montujesz siodełko. Do drucików podpinasz
        dynamo - od tego czasu nie wolno Ci go włączyć - to pułapka na złodzieja.
        Złodziej kradnie rower, jedzie po ciemku, włącza dynamo, sztyca robi mu z dupy
        jesień średniowiecza.
        • Gość: meninas. Re: ja mam sposób niezawodny IP: *.upc-f.chello.nl 27.05.06, 22:49
          a jak zapomnisz i pozyczysz znajomemu ?
          zreszta roweru i tak juz nie odzyskasz.

w amsterdamie jak sie nie idzie na chwile
          do sklepu to nikt o zdrowych zmyslach nie
          zostawi roweru zablokowanego na przynajmniej
          2 blokady.
          oba kola musza byc zablokowane no i dobrze przyczepic do czegos.
          choc moj stoi od tyg nie przymocowany i tylko z tylnym lockiem,
          ale raz , ze niech kradna, dwa- ciezki jak cholera
          wiec nikt sie nie bedzie wlokl, a trzy- i tak hamulce nie dzialaja.
          jednak swojej 'nowej' kolarki nie zostawie na noc
          z jednym lockiem, ani w dzien nie przyczepionej do czegos,
          bo mozna wziac taki rower pod pache. btw lancuch
          pewnie wazy tyle samo co rower.
          kiedy jednak w warszawie jezdzilam stara, ale ladna, lekka
          i z przezutkami, szwajcarska damka to bez stresu
          zostawialam na noc wszedzie (oczywiscie z jedna blokada).
          raz mi sie zdarzylo zapomniec przyczepic, jeszcze na dodatek rower sie
          przewrocil i jak wyszlam z pracy to rower byl.
          fakt, ze takimi to sie malo kto w polsce interesuje.
          w amsterdami slad by po nim nie zostal.
          tak wiec dwie blokady !
      • presentation1 Stracilem......... 28.05.06, 08:10
        kilka rowerow.Najwiekszy numer byl pod sklepem Carrefour.Rzecz dzieje sie na
        poludniu Francji.Przyjechalem w trzy rowery z zona i corka.Pod sklepem
        kamery.Wiec zwiazalem na 2 zapinki trzy roweru ustawiajac je na oku kamery.W
        sklepie bylismy okolo godziny.Wracamy a nie ma rowerow.Ide do ochrony.Pytam sie
        czy w tamtym miejscu maja kamery?Maja .Prosze wiec o kasete poniewaz chce
        zobaczyc kto ukradl rowery.Okazuje sie ze nie uzywali kaset poniewaz...wzgledy
        ekonomiczne.We Francji zlodzieje czesto kradna rowery,najszybszy sposob na
        szybka kase.Jak je zabezpieczyc przed kradzieza?Uwazam ze jezeli zlodziej sie
        uprze to zawsze uda mu sie ukrasc rower
        • Gość: Slav4 Re: Stracilem......... IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 28.05.06, 08:54
          Przychylam się do opinii większości - jak chcą ukraść, to ukradną i tyle.
          Moment kradzieży można tylko opóźnić
          Czasem zdarza się tak że trzeba wpaść na "sekundę" do sklepu, a nie mam linki
          Wtedy:
          1. Nie spuszczam z roweru oka (stoję tyłem do lady). Newralgiczny jest moment
          płacenia - trzeba odwrócić się plecami do roweru.
          2. Zabieram ze sobą siodełko (nawet jak ukradnie to daleko nie zajedzie, a poza
          tym będzie zwracał uwagę"
          3. Łańcuch z przodu zrzucam na młynek, manetkę ustawiam "jak na blat". Z tyłu
          odwrotnie, tzn łańcuch na "1" a manetka w pozycji dla górskiego biegu. Zanim
          dres się pokapuje co i jak, to straci parę sekund żeby zacząć pedałować, albo i
          wytnie orła jak mocniej depnie a łańcuch przeskoczy. Patent podczytany gdzieś
          na jakimś innym forum
          Jeszcze nie wiem czy metoda skutkuje - takie zostawianie zdarza mi się
          baaaaardzo rzadko i to pod wiejskimi sklepikami gdzie naród "z zasady"
          spokojniejszy :o).
          Na noc bierzemy z żoną bike'i do domu. Nie ufam piwnicom
          • stefan4 Re: Stracilem......... 28.05.06, 09:19
            Slav4:
            > Czasem zdarza się tak że trzeba wpaść na "sekundę" do sklepu, a nie mam linki

Ja ostatnio w takich sytuacjach bezczelnie wprowadzam rower do sklepu. Ku
            mojemu zdziwieniu jest to na ogół tolerowane. Oczywiście staram się nie oprzeć
            go o nic, co mogłoby się przewrócić albo pobrudzić, albo choćby wzbudzić
            nerwowość personelu.

Jeśli to jest duży supersamiec, to oczywiście nie wprowadzam roweru na salę
            sprzedażną, ale rozmawiam chwilę z ochroniarzem (któremu na ogół bardzo się
            nudzi na stanowisku) i polecam rower jego osobistej trosce.

Slav4:
            > Wtedy:
            > 1. Nie spuszczam z roweru oka (stoję tyłem do lady). Newralgiczny jest moment
            > płacenia - trzeba odwrócić się plecami do roweru.

No właśnie, lepiej stać przodem do lady i mieć rower między sobą a ladą. Oparty
            o siebie a nie o ladę, bo na niej zawsze leży coś, co można strącić a z rowerem
            w ręku trudno to jakoś niedostrzegalnie podnieść i odłożyc na miejsce.

Slav4:
            > 2. Zabieram ze sobą siodełko (nawet jak ukradnie to daleko nie zajedzie, a
            > poza tym będzie zwracał uwagę"
            > 3. Łańcuch z przodu zrzucam na młynek, manetkę ustawiam "jak na blat". Z tyłu
            > odwrotnie, tzn łańcuch na "1" a manetka w pozycji dla górskiego biegu. Zanim
            > dres się pokapuje co i jak, to straci parę sekund żeby zacząć pedałować, albo
            > i wytnie orła jak mocniej depnie a łańcuch przeskoczy.

Nic takiego się nie stanie, jeśli złodziej wstawi rower do furgonu i odjedzie.
            Nad siodełkiem i łańcuchem będzie się zastanawiał u siebie w domu.

- Stefan

• Gość: ulino 2 rozne zapiecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.06, 09:33
              Na miescie na dluzej niz 3 minuty zapinam na 2 rozne zapiecia, jednego U-locka
              jedną grubsza linke. wychodze z nieslusznego moze zalozenia, ze:
              a) zlodzieje specjalizuja sie z jednym typie zapiec
              b) ze jak obok stoi rower zapiety na jedno zabezpieczenie to zlodziejowi nie
              bedzie sie chccialo do mojego dobierac

mam niestety swiadomosc ze prowadzi to do tego ze neidlugo wszyscy beda jezdzili
              z dwoma zapieciami i trzeba bedzie dolozyc trzecie...
            • 2paco Re: Stracilem......... 28.05.06, 11:49
              większośc kradziezy to jednak nie sa zaplanowane działania z użyciem "lawety" ;)
              nawet z tego co w życiu widziałem to najczęsciej złodziej na rowerze po prostu
              odjeżdża ;)
      • stefan4 Sposób na złodziei 28.05.06, 10:18
        Jedynym skutecznym sposobem na złodziei rowerów byłoby przyzwyczajenie
        społeczeństwa do tego, że towarów nieznanego pochodzenia nie kupuje się od
        nieznajomych na różnych rynkach, giełdach i z ogłoszeń. Bo nieświadomie można
        stać się paserem.

Taki sposób już trochę działa względem samochodów, to znaczy jeśli gościu
        zaoferuje komuś tanio dobry samochód, to nabywca zwykle zainteresuje się, czy
        papiery pojazdu dotyczą TEGO sprzedawcy, wylegitymuje go, albo przynajmniej
        będzie się upierał przy podpisaniu umowy w domu sprzedawcy. Tak, wiem, że to
        nie działa w 100%, ale zawsze...

Ale w dziedzinie rowerów nadal trwa poszukiwanie ,,okazji''.
        ,,
        • Gość: pe Re: Sposób na złodziei IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.05.06, 13:18
          Właśnie ! i to jest rozwiązanie, każdy rower powinien być zarejestrowany,
          mieć papiery, a rowerzysta powinien mieć przy sobie dowód rejestracyjny,
          to by zdecydowanie zmniejszyło ilość kradzieży!
      • Gość: lilit Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 21:47
        okazja czyni złodzieja!!! to słyszałam w zeszłym roku od policjantów, których
        wezwałam na miejsce kradzieży. Wprowadziłam rower na monosekunde do sklepu
        (znana sieć:))), grzecznie zapytałam ochronę czy moge wejść z
        rowerem.Przytakneli...Okazją był moment,kiedy płaciłam za wode.Kiedy odwróciłam
        sie roweru nie było. Ciekawe, że kasjerka nie zauważyła złodzieja,choć stała do
        niego przodem, ochrona też nie wiedziała co sie stało, i o co mam do nich
        pretensje. Dla wyjaśnienia w sklepie było pusto...Ochrona chroni towar sklepu a
        nie klientów. Nie dajcie sie nabrać, i uważajcie zwłaszcza na ochrone w
        sklepach!!!!!!!!
      • Gość: werdwen Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.acn.waw.pl 28.05.06, 21:49
        Z rowerem jak z dzieckiem, nocuje w domu, w miejscu publicznym nie spuszcza sie
        z oka na 5 sekund, kontakt fizyczny. Zadne zabezpieczenia nie pomoga.
        • Gość: lilit Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 21:52
          Dokładnie, z rowerem jak z dzieckiem.Nie zasnę spokojnie jak mój rower nie
          nocuje w moim pokoju:)))
          • Gość: Mariusz Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 14:21
            tak, zgadzam się, jak z dzieckiem, ale też dodatkowo zapiętym...
      • Gość: tomasz gnaT Re: Zabezpieczanie roweru - co robicie by nie ukr IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.05.06, 00:04
        UKRYC! zakopac pod ziemia...NIE DOWIE SIE NIKT!
      • skuter70 nie rozlaczajcie hamulcow!! 29.05.06, 09:30

predzej czy pozniej sami zapomnicie o tym , ze je rozlaczyliscie i wpadniecie
        we wlasna pulapke
      • Gość: clapaucius zakopać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 12:51
        Ja mam dziewiąty (9) rower. Poprzednie ukradli. Jedyna skuteczna metoda - zakopać.
        Ulocki padają od płynnego azotu.
        Ale nadal zostawiam rower przed sklepami (nawet hiperpmarketami) zawsze w polu
        widzienia kamery. Obecny rower mam juz 3 lata.
        2 rowery temu miałem Gianta z Magurami (hamulce hydrauliczne jakby sie kto
        pytał) na obręcz. Zawsze wyjmowałem klocki zostawiając rower przed sklepem. I
        raz poskutkowało. Operacje prowadzilo chyba dwu osobnikow bo linka (dobra, nie z
        hipermarketu) padla od nozyc saperskich, a z tym sie nie da uciekac na rowerze.
        Drugi osobnik wskoczyl na rower i dojechal do pierwszego miejsca na parkingu
        przed sklepem gdzie musiał skręcić hamując uprzednio. Można się domyślać że się
        śpieszył. Ludzie sie dziwili dlaczego zakrawiony facet z wyraźnymi objawami
        złamania ręki nie chce żadnej pomocy, zostawia rower i sie oddala.
        • 2paco Re: zakopać 29.05.06, 13:04
          i o to chodzi :) a do osoby wyżej - trzeba sobie wyrobić nawyk, taki jak sam
          sobie wyrobiłem: przez ruszeniem zawsze sprawdzam hamulce, nigdy nie wiadomo
          kiedy linka nie pójdzie, więc wolę mieć pewnośc że jak ruszam to się też
          zatrzymam :)
        • Gość: a Re: zakopać IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.05.06, 13:20
          a
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka