Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

do znawców kodeksu drogowego...

IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.07.06, 22:19
    ma następujące pytanie:czy można rowerem wyprzedzać z prawej strony
    samochody,poruszające się z prędkością około 20 km/h,bo właśnie powstał
    korek ?
    Obserwuj wątek
      • uruk-hai Re: do znawców kodeksu drogowego... 17.07.06, 22:26
        Nie można, ale ja to olewam .....
        • lakers2 Re: do znawców kodeksu drogowego... 19.07.06, 12:36
          Witam
          Jezdzenie po pasach dla pieszych tez pewnie kolega olewa.
          A pozniej pretensje do kierowcow ze h.... nie widzi rowerzysty.
          Sam jezdze rowerkiem i dosyc duzo samochodem i szlak mnie trafia jak widze
          rowerzyste ktory przejezdza przez pasy (bez wyznaczonej sciezki rowerowej)
          nie zwracajac uwagi na zblizajacy sie samochod.

pzdr.
          Lakers2
      • rkcb Re: do znawców kodeksu drogowego... 19.07.06, 00:06
        Art 24 ust.10 Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z
        wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7
        1) Na jezdni jednokierunkowej
        2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze
        zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do
        jazdy w tym samym kierunku.
        • uruk-hai Re: do znawców kodeksu drogowego... 19.07.06, 14:42
          Wyprzedzanie tak - ale wyprzedzanie to przejeżdżanie pojazdu obok innego
          pojazdu jadącego w tym samym kierunku.

A ja zrozumiałem ze chodzi o sytuację gdy pojazdy czekają sobie na "czerwonym"
          a kolega chce z prawej strony je OMINĄĆ o podjechać sobie do przodu ... tego
          nie wolno robić

Aczkolwiek nie wolno też kierowcom stawać sobie koło nas i naszego pojazdu
          (roweru) kiedy to my czekamy na "zielone" ale jak wiadomo mają to ci panowie w
          du.....
          • ss85 Re: do znawców kodeksu drogowego... 19.07.06, 15:37
            1. Omijać z prawej strony można (gdy auta stoją), nie wolno wyprzedzać, chyba, że jest odpowiednio dużo pasów ruchu.
            2. Rower wcale nie musi jechać bliżej prawej krawędzi jezdni niż samochód - oba mają jechać "jak najbliżej prawej krawędzi".
            3. Kierowcy nie przejmują się zbytnio zachowaniem 1 metra odstępu podczas wyprzedzania.
            4. Parkują na i tak nielicznych ścieżkach rowerowych.

Ja mam gdzieś przepisy, które chcą, bym padł dla samego ich przestrzegania. Nóg nie wygrałem na loterii!!! Więc jeżeli manewrowość roweru mi to umożliwia, to sobie ułatwiam życie nic nie ryzykując. Przepis, który nie wpływa na zwiększenie bezpieczeństwa jest zbędny. A są przepisy, które jawnie występują przeciw bezpieczeństwu rowerzystów.
          • Gość: tetetka5 Re: do znawców kodeksu drogowego... IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.07.06, 21:00
            myślę o sytuacji ,w której samochody nie stoją ale poruszają się powoli,bo
            gdzieś dalej korkuje ulica
            • Gość: Jacu Re: do znawców kodeksu drogowego... IP: *.icpnet.pl 20.07.06, 14:59
              Wg kodeksu rowerzyste trzeba zatrzymać żeby wlepić mandat.
              w sytuacji w której samochody stoją/wloką się w korku stoją w nim również radiowozy...

więc niby jak mają dogonić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka