ap77 19.08.09, 09:03 taki mi sie wniosek nasunal po obserwacji mojego dwulatka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemilii Re: Czy wrazliwe jest bardziej inteligentne? 19.08.09, 20:03 To straszne uogólnienie i nie mogę się z tym zgodzić. Odpowiedz Link
ap77 Re: Czy wrazliwe jest bardziej inteligentne? 19.08.09, 21:48 tak wiem, ale wyciagnelam tez taki wniosek po lekturze ksiazki "Wrazliwe dziecko" (tzn. jesli chodzi o wrazliwosc emocjonalna) Odpowiedz Link
uczula Re: Czy wrazliwe jest bardziej inteligentne? 07.09.09, 15:37 ja mam wrazenie, ze wlasnie z emocjami sobie zupelnie nie radzi. natomiast inteligencji nie mozna odmowic. ale czy jest bardziej inteligentna? wydaje mi sie, ze tak, dlaczego? bo wiecej rzeczy dostrzega, chociaz nie do konca o tym chce mowic. Wszystko trzeba z niej wyciagac na sile. takie dziecko bardziej cierpi, inteligencja nie pomaga w zyciu jezeli nie idzie w parze z inteligencja emocjonalna. Odpowiedz Link
ap77 Re: Czy wrazliwe jest bardziej inteligentne? 11.09.09, 21:11 tak chodzilo mi o IQ emocjonalne, nie sprecyzowalam! Przez to, ze wszystko odbiera mocniej kazdy odglos, upadek, sytuacje na spacerze, czytanie ksiazek itp.) Jest jak bardzo czuly radar. I to procentuje, widze to Odpowiedz Link
uczula Re: Czy wrazliwe jest bardziej inteligentne? 20.09.09, 11:18 MOZE SPRECYZUJE - jest bardzo inteligentna ode mnie w grupie rowiesnieczej = trudno mi powiedziec, bo trafila do dobrej klasy i do super wychowawczyni wiec mysle, ze maja rowny poziom jezeli chodzi o inteligencje. natomiast tak: uczy sie lepiej niz ja, lepiej chwyta rzeczy, to sie czuje w rozmowie. ma 17 lat w ciagu ostatnich 2, 3 lat wyprzedzila mnie i juz nie jestem partnerem do rozmowy, oczywiscie nie na kazdy temat ale na wiekszosc. co mnie zdumiewa. usmiecham sie, bo przeciez to cieszy czyz nie? Odpowiedz Link
anna_sla Re: Czy wrazliwe jest bardziej inteligentne? 19.09.09, 11:04 hmm, ja to bym potwierdziła jako mama dwójki nadwrażliwców. Odpowiedz Link
maretina Re: Czy wrazliwe jest bardziej inteligentne? 28.12.10, 10:22 u nas tak jest. psycholog badał inteligencję, 3 lata do przodu, emocje 1 do tyłu ( w stosunku do wieku). syn ma obecnie 5 lat i 3 miesiące. panie w przedszkolu mówią, że poziom jego nadwrażliwości jest znaczny Blue Angels 2006 To nie prawda, że Henryka Krzywonos zatrzymała tramwaj. To Jarosław Kaczyński wyłączył prąd! Odpowiedz Link
noemi29 Re: Czy wrazliwe jest bardziej inteligentne? 06.07.11, 22:57 wydaje mi się, że tak... Odpowiedz Link