Dodaj do ulubionych

Oczoplas a slabowidzenie

20.08.20, 15:32
Czy ktos moze polecic dobrego okuliste dla 5 letniego dziecka?
Chcialabym jeszcze zapytac czy ktos cwiczy z dzieckiem w okularach czerwono - zielonych? Antysupresyjnych Dziecko ma oczoplas i teraz pani dr powiedziała ze slabi widzi 40%obu ocznie.
Obserwuj wątek
    • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 09.09.20, 15:31
      Agato... mam córkę z oczopląsem i słabowidzeniem, już nastolatka... z perspektywy czasu dziś bym potwierdzała diagnozę u kilku lekarzy (wiem że trudne, bo atropina, bo kasa, bo mogą byc różne diagnozy chociaz oczy te same). Czy córka ma 1 oko słabsze?? jesli ma to sprawdz czy niezauważalnie przechyla głowkę przy pisaniu (szkoła) bo potem poleci kręgosłup.. moja córka pomimo zakrywania oczka, noszenia okularów od ... chyba 2,5 roku życia ma widzenie naprzemienne (niestety - profesor diagnozował że widzenie obuoczne zachowane), około 50% widzenia w korekcji okularowej, nie ma żadnych parametrów w normie - oczopląs wszystko blokuje i nie da się go wyleczyć bo wrodzony... każdy przypadek inny - u nas jedni zalecają terapię widzenia i cwiczenia inni absolutnie nie i nie wiem co dla niej najlepsze, ale przypilnuj tego widzenia obuocznego bo to najważniejsze... powodzenia
      • agata_jakielaszek Re: Oczoplas a slabowidzenie 21.09.20, 20:41
        Witam.... Bylam na wizycie w Krakowie i pani dr potwierdzila ze oczoplas jest wrodzony.... Ale widzi lepiej bo w 80%a gdzie indziej powiedziano ze w 40%. W krakowie powiedziala nam ze widzi normalnie tzn przeciętnie jak na dziecko z oczoplasem potrafi znalesc punkt w ktorym oczy sie uspokoja i to jest dobrze. Tak jedno oko jest slabsze ale umiarkowanie i fakt przekrzywia glowe na lewa strone i wtedy oczy sie uspokajaja. Nke kazala cwiczyc w okularach antysupresyjnych. Powiedziano nam ze mozna operowac tzw. Punkt wyciszenia ktory jest u niej z lewej strony a powinniem na wprost.... Hmmm operowac czy nie? Rozne myśli chodza po głowie... Szukac jeszcze innych lekarzy?
        • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 22.09.20, 16:05
          u nas tez wrodzony, nam kraków odmówił zabiegu wyrównania twierdząc że moze byc tylko gorzej. Tez dają widzenie różnie - na oczki w warszawie dali 30%, nasz profesor daje 40-60 (dal i bliż), wiec sobie usredniam że 50% to chyba osiąga.. córka mi powiedziala że do dali uzywa lewego a do blizy prawego mocniejszego oka - wiec widzenia obuocznego nie ma... córka nie jest w stanie lewym okiem czytac książki - wyłącza go niestety.. przez to przekrzywianie glowy (bo uzywa prawego do blizy) walczymy teraz ze skoliozą, nic nie doradzę, bo tylu lekarzy i nadal nic nie wiem, nie wiem czy przypadkiem gdybysmy nie wyrownali jej tego przekrzywiania (strefa ciszy) to czy nie uratowalibysmy kręgosłupa, czy z kolei nie byloby wtedy podwojnego widzenia ? niestety u córki chyba utracilismy to obuoczne.. nie wiem... ryzyko zawrotow głowy i wlasnie tego podwojnego.. teraz znowu idziemy na konsultację i nie wiem co uslyszymy ... teraz lekarka przepisała soczewki - w nich przynajmniej zez nie jest widoczny (jeszcze), technika idzie do przodu, wciąż szukamy...
          Rozważ czy nie wplynie na kregosłup (to nam powiedzial rehabilitant - zaden okulista nie widzi związku), ale u nas bylo za pozno - skolioza piorunująco poleciała ale moze i bez tego tak by było? duzo niewiadomych..
          • agata_jakielaszek Re: Oczoplas a slabowidzenie 22.09.20, 19:15
            A w Krakowie u kogo pani była? Moja corka podczas badania lewym okiem(tym slabszym) przeczytała 7 rzędów kształtów a prawym 8 rzędów to chyba nie jest az tak źle.... Kazdy mowi co innego.... A kolejki do operacje tego punktu sa bardzo długie.... W sumie to nawet nie zapytałam na wizycie jak mialby wygladac ten zabieg czy jest bardzo inwazyjny...
    • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 23.09.20, 12:45
      nie bylismy u sw rafala, tylko prywatnie u dr bkaczmarek - ten instytut kilka lat temu nazywal się chyba instytutem leczenia oczopląsu i zeza i ..wizyta trwala, 2minuty? ..gdzie usłyszałam i córka tez ze przypadek beznadziejny i nie dotykac lepiej... słyszałam pozytywne opinie o punkcie we wrocławiu (dr Barc?)...
      kazdy przypadek jest inny, obecnie chodzimy do ortoptystki mlodej, bardzo skrupulatnie mierzyła córę i czekam na konsultację z chirurgiem ktory u Szaflika robi zabiegi na oczopląsie (ale w necie malo o nim info).. nie wiem, moja duża juz jest .. ale zez czasami widoczny od jakiegos czasu tez w korekcji, w soczewkach mniej.... zabieg wyrównywania miesni skosnych i jakichstam w pelnej narkozie, cos na miesniach podtrzymujących oko - nie wiem, jestem przed konsultacją, ale z tego co udalo mi się znalezc w necie to czasami trzeba powtarzac bo oczopląs nieprzewidywalny jest ...
      Twoja córka Agato chyba lepiej widzi, ale zwróc uwage czy kregosłup jest ok, bo jak juz skolioza wejdzie to poleci szybko... Twoja córa chyba ma mniejszą wadę... widziala kiedys trójwymiar???
      moja miala sporą wadę - kilka - niby juz o polowę zeszło ale widzi wciąż w okularach okolo 50%.. co to za poprawa?
      • agata_jakielaszek Re: Oczoplas a slabowidzenie 23.09.20, 14:19
        Moja corka nie ma zeza tylko ten oczoplas.... Nosi okularki +1.5ale kazdy mowi ze to sa slabe szkła.... W rzeszowie w Profamili powiedział profesor ze wogole by nie musiała nosić....ale chodzi bo mowi ze lepiej widzi... Jest mala bo ma dopiero 5 lat... Jeszcze wszystkiego nje potrafii wyjaśnić.... A jak pani corka widzi przy oczoplasie? Mowi jak to wygląda? Z jej perspektywy?
        • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 23.09.20, 16:05
          :)))) -no słabiutkie.. :)
          moja u 1 lekarza (2lata - badanie na siłę) - dostała szkiełka +2,5 i +2, astygmatyzm i oczopląs rotacyjny. Po braku efektów po roku zmienilismy lekarza i okazalo się ze wada ma +6,5 i +5.. +oczopląs i astygmatyzm.. długa historia.. Obecnie ma szkła +3,75 i +2,5, astygmatyzm i oczopląs oczywiscie , teraz wyszedł jeszcze dvd i zespól A, zez rozbieżny skośny (tylko czasami w okularach) - widzenie naprzemienne, brak jednczesnej percepcji, foria niemierzalna, stereopsja brak, amplituda akomodacji znacznie obnizona, akomodacja znacznie bnizona, konwergencja niemierzalna, steropsja brak, ostrosc wzroku po korekcji -NIEPRAWIDŁOWA.. i tego nie moge pojąc... lecze ją od 2roku życia i w zasadzie... mamy skoliozę postępującą, depresję :((( ... Agato.. u nas na początku bardzo zanizyli szkła do wady, niektorzy lekarze tak robią... nie doradzę, nie wiem jakim cudem będąc pod kontrolą chyba nic nie udało się naprawić, utrzymac widzenia obuocznego... te dane mam od ortoptyka.. połowy znaczen nie znam, wciąż, nie wiem ile moje dziecko widzi...
        • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 23.09.20, 17:46
          Jak widzi.. kiepsko widzi, w szkole na poczatku bala sie tlumow jak sie zaczynala przerwa, nie lubi sportu - ale juz rozumiem dlaczego, boi ze sie zgubi, rower, lodowisko - odleglosci, na basenie tez ciezko bo wiadomo bez okularow, bardzo nisko glowe trzyma nad zeszytem, telefon przy nosie... widzi niewyraznie bo niedowidzi paska z tvp info na dole z bliskiej odleglosci. Sam oczoplas nic chyba nie daje oprocz tego ze blokuje zabiegi... Aha czesto miewala upadki na schodach.. na zegarze sciennym nie widziala godziny - wskazowek... Duzo takich niuansow..
          • agata_jakielaszek Re: Oczoplas a slabowidzenie 17.10.20, 18:32
            Zrobienie operacji na nfz wiaze sie z ogromna kolejka na 2025 rok. Jest mozliwosc zrobienia trgo jeszcze w tym roku.... Mam rozne myśli.... Czy ktos byl na zabiegu z z dzieckiem na punkt widzenia przy oczoplasie?, u doktor filipowicz?
    • aneta_89 Re: Oczoplas a slabowidzenie 23.10.20, 18:11
      Witam polecam prof. Marka Prosta z Warszawy ja mam wrodzony oczopląs rotacyjny, niestety już się nie cofnie, mam bardzo niską ostrość w prawym oku, z bliska nim nie przeczytam, tylko lewym. Niestety żadnego zabieu nie można zrobić. Jaka jest przyczyna oczopląsu u córki?
      • agata_jakielaszek Re: Oczoplas a slabowidzenie 24.10.20, 18:15
        Po badaniach powiedziano ze to wrodzony tylko przy malym dziecku nie bylo tego widać.... Zauważyliśmy dopiero jak paszla do przedszkola i jak maluję to skrzywia główkę.... Wade ma plus 1.5 na oba oczka... Mowia ze to mala wada.... Martwi mnie to skrzywianie głowy.... Mozna operowac punkt widzenia. Ale mam obawy co do operacji bo ma 5 lat i jak mialo by to wyglądać 🤦‍♀️
      • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 30.10.20, 10:51
        cześć Anetko :), moja córka też ma rotacyjny... wiem że z wrodzonym oczopląsem to juz nic się nie da... ale będziemy wyrównywać zeza na mięśniach u dr Loby, rzekomo specjalista z niedowidzenia a córka właśnie ma lewe bardzo słabe - nie przeczyta nic w okularach samym lewym okiem, uzywa do blizy prawego..
        Pytanie mam do Ciebie, skoro masz OP słabe, to nie przekrzywiasz głowy?? nie ujawnia się zez? jak z widzeniem obuocznym??? nie mam pojęcia jak corka widzi, od niedawna dopiero rozumiemy jej wadę (no myślałam ze jak ma okulary to ze widzi tak jak my - nauczyciele tez tak myslą... dopiero w poznych klasach podstawówki wyszło ze problemy szkolne są spowodowane niewystarczającą ostrością wzroku)... masz prawo jazdy??
        • aneta_89 Re: Oczoplas a slabowidzenie 30.10.20, 23:14
          dm165 napisała:

> cześć Anetko :), moja córka też ma rotacyjny... wiem że z wrodzonym oczopląsem
          > to juz nic się nie da... ale będziemy wyrównywać zeza na mięśniach u dr Loby, r
          > zekomo specjalista z niedowidzenia a córka właśnie ma lewe bardzo słabe - nie p
          > rzeczyta nic w okularach samym lewym okiem, uzywa do blizy prawego..
          > Pytanie mam do Ciebie, skoro masz OP słabe, to nie przekrzywiasz głowy?? nie uj
          > awnia się zez? jak z widzeniem obuocznym??? nie mam pojęcia jak corka widzi, od
          > niedawna dopiero rozumiemy jej wadę (no myślałam ze jak ma okulary to ze widzi
          > tak jak my - nauczyciele tez tak myslą... dopiero w poznych klasach podstawówk
          > i wyszło ze problemy szkolne są spowodowane niewystarczającą ostrością wzroku).
          > .. masz prawo jazdy??
          Witam czasami przekrzywiam głowę, nie mam widzenia obuocznego prof. Prost robił mi test wortha i nie widziałam tych kółeczek, ani ich koloru koloru, niestety prawa jazdy nie mam. U Córki jaka jest przyczyna oczopląsu?
          • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 04.11.20, 12:38
            tez wrodzony, neurologicznie zdrowa.. widzenia obuocznego brak (chociaz prof.Hautz zapewniał na piśmie ze ma...)... zmienilismy lekarza i teraz on kieruje córkę na zabieg, jestesmy przed kwalifikacją, z uwagi na brak widzenia obuocznego mam nadzieję, że nie wystąpi żadne dwojenie się obrazu - chyba nie ma prawa.. nie wiem czy to coś da, czy nie pogorszymy... obecny profesor zaleca noszenie soczewek (u nas toryczne) na wyciszenie oczopląsu.. córka się w nich zakochała chociaz rzekomo widzi ciut inaczej niz w okularach... skomplikowane to wszystko...
          • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 04.11.20, 12:50
            test wortha... z reguły córka widziała 5 figur, teraz w marcu jak była.. długo się wahała (8klasa)... w końcu powiedziała dobrą wartośc - 4 figury bo profesor nalegał ze nie umie liczyć.. ale juz koloru nie trafiła. Po wizycie powiedziała mi że sobie posumowała, ze widziała 8 figur i były 2 kolorowe i juz nie wiedziała co powiedzieć...nie pojmuję jak profesora okulistyki można oszukać ze ma się widzenie obuoczne - oczywiscie skarciłam ją za oszukaństwo - pierwszy raz posumowała (oby ostatni), cieszę się ze sie przyznała mi po wizycie.. ale jak okulista może nie wyłapać , jak moze wskazywać złą diagnozę.. i teraz znowu idziemy do innego profesora... nie wiem jak to się skonczy.... ciężko mi jej nie leczyć jesli kolejny lekarz widzi szansę by cokolwiek poprawić.... córka pogodziła się z tym wszystkim , nie chce pogarszać a ja wierzę w postęp medycyny... może trzeba spróbować, nie wiem... co napiszę po zabiegu... :(
            • aneta_89 Re: Oczoplas a slabowidzenie 04.11.20, 13:15
              Rozumiem, niestety skomplikowane, który profesor zaleca noszenie soczewek? Niech Pani napisze po zabiegu.
              • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 04.11.20, 17:25
                Prof Loba z okolaser, soczewki drogie dlugo sie czeka ale cuz... od kilku dni nosi kolejna pare (sa miesieczne) i kurde mowi ze gorzej widzi, nie wiem co sie stalo... dobrze ze jutro wizyta..
                Jutro tez konsultacja anestezjologiczna, oko zapewne uspokaja sie w narkozie....
                • aneta_89 Re: Oczoplas a slabowidzenie 04.11.20, 19:13
                  Rozumiem niech Pani napisze koniecznie po wizycie a ja 24 września byłam na wizycie u prof Prosta i wada w prawym oku cofnęła się o 1 dioptrię profesor mówił, że to z powodu oczopląsu bo różnie pada obraz na siatkówkę. Niestety nie wpływa to na poprawę ostrości wzroku, mam krótkowzroczność, tym okiem wcale z bliska nie przeczytam tylko lewym, mam jeszcze zmiany w siatkówkach z powodu retinopatii wcześniaków i uszkodzony nerw wzrokowy.
                  • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 05.11.20, 07:36
                    no nie moge tego pojąć, my bylismy u p.Hautza w marcu (wyproszona wizyta przed zamknieciem pandem. na wiosne) i tez się wada cofnęła, szkla sporo ciensze.. poprawa - ale ostrość widzenia nadal 50-60%.. nie wiem gdzie ta poprawa?? o to chodzi.. poprawa ale nijak to się ma do ostrosci wzroku... nie pojmuję tego..
                    dobrze zrozumiałam u Ciebie Anetko jest oczopląs na 1oku?? nas tez pytali czy córka wczesniak, że wada typowa ..no ale nie była, tak wyszło.. u nas jest nadzwroczność - kiepsko widzi i z bliska i z daleka, teraz córka bardziej świadoma i wyjaśniła mi, że do dali patrzy gorszym okiem a do bliży lepszym... niestety wczoraj się okazało że optyk zamówił nam złe soczewki, mamy różnooczność i do tego gorszego zła oś, i córka niedowidzi (sądziłam że soczewke zamęczyła a tu faktycznie optyk nie taką zamówił), wiec nie wiem czy kwalifikacja do zabiegu się uda.. to dziś, mieliśmy mieć soczewki, mamy ale niewłaściwe... ręce opadają... :(
                    • aneta_89 Re: Oczoplas a slabowidzenie 05.11.20, 11:50
                      Tak mam oczopląs w jednym oku, bardzo widoczny ojej to nieciekawa sytuacja z tymi soczewkami. Jaką córka ma nadwzroczność? Polecam wizytę u prof Prosta jest bardzo dobrym specjalistą jeżdżę od 9 lat i jestem bardzo zadowolona z wizyt, jest wspaniałym lekarzem, wykonuje dużo badań, wszystko dokładnie wytłumaczy, chętnie odpowiada na pytania. U mnie oczopląs już się nie cofnie.
                      • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 06.11.20, 15:21
                        Corka z +6 i +5 zeszla w czasie 13 lat do 3,75 i 2,5, ale widzenie w korekcji caly czas na poziomie 50-60%. Ma wrodzony oczoplas rotacyjny na obydwu oczkach i jest on malo widoczny, z bliska jest takie drzenie galek, one sie leciutko obracaja... ma śliczne jasnoniebieskie duze oczy, w okularach ogromne...
                        Kurcze corka mowi ze czasem obraz jakby sie przekrzywial, nie umie opisac a ja nie wiem o czym ona... to jak to musi byc z oczoplasem na 1 oko...
                        • aneta_89 Re: Oczoplas a slabowidzenie 06.11.20, 17:13
                          Rozumiem może córka ma astygmatyzm? Jak mówi, że obraz ma krzywy. U mnie prawe oko drży, zawsze mam problem z pomalowaniem oczu.
                          • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 18.11.20, 11:03
                            tak oczywiscie ma astygmatyzm i to chyba duzy : dioptria +3.75, cylinder - 3,75, os 15 - to sa parametry gorszego oka ktore jesli zakryje drugie oko to nie przeczyta np ksiazki nim, ono sluzy do dali, drugie oko lepsze do blizy i tak sobie patrzy naprzemiennie.. ma albinizm oczny, zespol A, dvd, zaczela sie malowac i nawet jej wychodzi ale dlugo sie guzdra... jutro zabieg...
                            • aneta_89 Re: Oczoplas a slabowidzenie 18.11.20, 21:25
                              To córka ma duży astygmatyzm ja mam w oku prawym z oczopląsem astygmatyzm-3 okulary mam OP-3,5 cyl -2 (poza okularami cyl -3) OL -4,75 Na wizycie we wrześniu wada w OP wyszła -2,25 szkiełka mam bez zmian. Trzymam kciuki za zabieg, proszę napisać jak już będzie po wszystkim.
                              • dm165 Re: Oczoplas a slabowidzenie 07.12.20, 14:25
                                po zabiegu oczka pięknie wyrównane, aczkolwiek... nie do konca... ja nadwrazliwa jestem, cięzko było na pomiarach (3 wizyty przed zabiegiem i miala rózne pomiary i w koncu doktor powiedzial ze nie da rady wszystkego od razu, ze etapami..), generalnie nie uciekają oczka do zewnątrz ale 1 lekko do góry i naprawde rzadko... ja jestem zadowolona bo wczesniej to czesto zauwazalam a teraz to 1 raz .. ale to dopiero 3 tydzien po i ma nosic okulary a wlasnie jest na turnusie rehabilitacyjnym - nie ma juz powodu by przekrzywiac glowe (po to ten zabieg) ale robi to nieswiadomie juz i taka rehabilitacja teraz to moze dobry pomysl... (ciezko z terminami, dowiedzielismy sie ze tak szybko w dniu zabiegu, ja bym poczekala ale okulista powiedzial ze nie ma przeciwskazan a szpital albo teraz albo.. czekamy dalej..)... nie mniej nie wyrosnie z tego, nie uda się raczej wywalczyć wiekszego widzenia, ale ma soczewki (teraz nie bo oczka jeszcze nie gotowe) i mamy w koncu diagnoze co to jest.. przypominam leczylismy się od 3 roku zycia, zgubilismy widzenie obuoczne z powodu chyba... zlego prowadzenia, tak wyszlo... tylu lekarzy, trudno... ale da się z tym zyc, musi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka