31.03.06, 21:28
Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
Obserwuj wątek
    • kasiabus Re: Podatki i takie tam..... 31.03.06, 22:54
      Też szukałam informacji na ten temat i oto co znalazłam:

1) jeśli firma dopiero rozpoczyna działalność i wybrała zwolnienie z podatku
      VAT na podstawie art.113 ust.9 tzn. NIE JEST VATOWCEM (ten artykuł mówi o
      możliwości wybrania zwolnienia od podatku VAT firmy rozpoczynające działalność
      gospodarczą w trakcie roku podatkowego, jeśli przewidywana wartość sprzedaży
      nie przekroczy w proporcji do okresu prowadzonej sprzedaży, kwoty 10 000 EURO
      (w 2006r. jest to 39.200 PLN)) - wówczas w przypadku zakupów w UE tzw.
      wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów (o którym mowa w rozdziałe 3 ustawy o VAT)
      nie występuje - na podstawie art.10 ust.1 pkt.2c nie należy płacić VAT od
      wewnątrzwspólnotowego nabycia, ale tylko do tej kwoty określonej w EURO

2) jeśli firma przewiduje, że przekroczy te wartości to będzie musiała zgłosić
      się do VAT i tym samy do VATu/UE dostanie specilany NIP z przedrostkiem PL i
      wówczas będzie go podawała kontrahentowi unijnemu i to ona będzie płaciła VAT w
      Polsce od tych zakupów, ale będzie również mogła ten VAT odliczyć, dlatego
      warto zastanowić się czy nie warto od razu zgłosić się do VAT jeśli rozmiary
      tych transakcji będą duże

-------------------------
      Produkty dla dzieci
    • anteneum Re: Podatki i takie tam..... 15.04.06, 16:31
      a może lepiej byłoby powierzyć prowadzenie ksiąg jakiemuś wirtualnemu biuru
      rachunkowemu? np. www.anteneum.pl - ceny niższe niż myślicie, a problem podatków
      i formalności odpada
      • bestiaa Re: Podatki i takie tam.....pytanie 02.05.06, 17:03
        Mam pytanie do doświadczonych w prowadzeniu sklepiku osób. Szukałam informacji
        i znalazłam, że mogę każdemu nabywcy wystawić fakturę (jestem VAT'owcem) lub
        dla osób fizycznych wystawiać paragony i prowadzić ewidencję sprzedaży
        bezrachunkowej. Czy dobrze to zrozumiałam?
        I jeszcze jedno czy prowadzicie ewidencję magazynową w swoich firmach?

pozdrawiam
        • redchili Re: Podatki i takie tam.....pytanie 02.05.06, 17:33
          Oczywiście. Natomiast w takim wypadku musisz prowadzić ewidencję sprzedaży
          (nieudokumentowanej fakturami), niezależnie od prowadzenia księgi przychodów i
          rozchodów. Jednak, skoro jesteś VATowcem i używasz kasy fiskalnej - ewidencja
          sprzedaży w takiej kasie (raporty dobowe) może zastąpić ewidencję prowadzoną
          oddzielnie.

Generalnie: obowiązek prowadzenia ewidencji sprzedaży dotyczy firmy tylko wtedy,
          gdy sprzedaje ona towary lub świadczy usługi na rzecz osób fizycznych nie
          prowadzących działalności gospodarczej (w tych przypadkach obowiązek wydania
          rachunku powstaje dopiero na żądanie takiej osoby). Jeśli kontrahentami są
          wyłącznie inni przedsiębiorcy - ewidencji zakładać nie trzeba. Z obowiązku
          prowadzenia ewidencji sprzedaży w miejscu wykonywania działalności zwolnieni są
          także ci podatnicy, którzy ewidencjonują sprzedaż w kasach rejestrujących.

Jeżeli natomiast jesteś na ryczałcie, to i tak taką ewidencję zapewne prowadzisz.
          • bestiaa Re: Podatki i takie tam.....pytanie 02.05.06, 18:00
            w przypadku gdy kupują osoby fizyczne, osobiście spotkałam się że sklep
            internetowy wystawił fakturę dla mnie jako nabywcy fakturę bez pytania czy chcę
            czy nie fakturę. Czyli wynika z tego że można wystawiać wszystkim faktury VAT i
            nie bawić się w prowadzenie ewidecji bezrachunkowej.
            Redchili a jak to z tym magazynem. Ja nie będę miała na stanie jakieś
            niesamowite ilości, bo obok mnie jest producent i nie ma potrzeby nadmiernego
            magazynowania towaru.
            • redchili Re: Podatki i takie tam.....pytanie 02.05.06, 18:41
              bestiaa napisała:

> w przypadku gdy kupują osoby fizyczne, osobiście spotkałam się że sklep
              > internetowy wystawił fakturę dla mnie jako nabywcy fakturę bez pytania czy chcę
              >
              > czy nie fakturę.
              Czyli wynika z tego że można wystawiać wszystkim faktury VAT

Tak, oczywiście. Musisz na żądanie, ale równie dobrze możesz bez pytania wszystkim

i
              >
              > nie bawić się w prowadzenie ewidecji bezrachunkowej.

I co do tego nie jestem pewien. Zawsze mam jakąś sprzedaż bezrachunkową :) Może
              ktoś będzie lepiej zorientowany

> Redchili a jak to z tym magazynem. Ja nie będę miała na stanie jakieś
              > niesamowite ilości, bo obok mnie jest producent i nie ma potrzeby nadmiernego
              > magazynowania towaru.

Ja jestem na ryczałcie - mam obowiązek tylko robić spis towarów na koniec roku
              podatkowego. Jednorazowo też przy zakładaniu ewidencji, w razie zmiany wspólnika
              lub zmiany umowy spółki (gdybym był w spółce ;)) oraz na dzień likwidacji
              działalności. Zazwyczaj zresztą towar jest zaraz po zakupie wysyłany, więc w
              zasadzie taki spis jest dość krótki (zwroty, rezygnacje, czasami się zdarzy
              kupienie czegoś na zapas, bo się błyskawicznie sprzedaje i na koniec roku
              jeszcze trochę jest).

Powinno się także prowadzić wykaz środków trwałych i wartości niematerialnych i
              prawnych oraz ewidencję wyposażenia :/ Ale to trochę inna historia...

Nie jestem pewien, jak to jest w przypadku książki ;( - podejrzewam, ze tak
              samo, ale nie chcę w błąd wprowadzić. Swego czasu byłem na książce, ale to były
              tylko usługi, wiec magazyn z definicji nie wchodził w grę...
              • bestiaa Re: Podatki i takie tam.....pytanie 02.05.06, 20:17
                dzięki za pomoc. Dotychczas mieliśmy tylko usługi więc nie było żadnego
                problemu ale zachciało mi się czegoś jeszcze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka