12.04.06, 22:59
Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
Obserwuj wątek
    • jagnawita Re: powiedzcie coś,proszę 12.04.06, 23:01
      No tak zapomniałam napisać adres strony]

www.uaniolastroza.com
      • redchili Re: powiedzcie coś,proszę 12.04.06, 23:32
        Ogólne wrażenie - bardzo pozytywne :) Delikatna kolorystyka, tło, jak rzadko nie
        narzucające się, a jeszcze bardziej podkreślające charakter sklepu... Po prostu
        aż miło zajrzeć i przeglądać.
        Trochę krytycznych uwag, raczej technicznych:
        1. Baner tytułowy jest zdecydowanie za wysoki. Zajmując 1/3 ekranu w
        rozdzielczości 1024x768, zabiera cenne miejsce, spychając całkowicie poza dolną
        krawędź to, co w sklepie najważniejsze czyli towar ;). Moze warto by go
        przynajmniej o połowę zwęzić (choć trochę szkoda - tak uroczy)
        2. Mały problem z kategoriami - druga linijka każdej kategorii jest częściowo
        zasłonięta przez kolejną kategorię. Myślę, że jest to do naprawienia w 5 minut ;)
        3. Warto by zmienić standardowe nazwy boksów z OsCommerce. Szczególnie myślę o
        "Bestsellerach", które raczej kojarzą się z książką - ale mogę się mylić.
        4. Osobiście wolę robic zakupy jako gość - tam, gdzie trzeba się logować, po
        prostu njie kupuję. I nie tylko ja. Dla wielu potencjalnych klientów jest to
        zniechęcające. Z tego co wiem, powinno się dać zrobić możliwość wyboru - być
        może trzeba będzie trochę dopłacić za napisanie modułu - ale w sumie warto, jak
        sądzę

Pozdrawiam serdecznie
        • jagnawita Re: powiedzcie coś,proszę 12.04.06, 23:43
          Wielkie dzięki!
          Wszystkie uwagi są bardzo cenne.Cieszę się,że sklep się podoba.
          A co do technicznych niedoskonałości to mam po prostu z tym problem - zupełnie
          się na tym się nie znam i każdą najdrobniejszą zmianę muszę korygować przez
          zaprzyjaźnionych (mniej lub bardziej) znajomych.

Może wiesz do kogo się zgłosić, kto zrobi szybko odpowiednie zmiany?
          Będę wdzięczna.
          Pozdrawiam
          • redchili Re: powiedzcie coś,proszę 13.04.06, 00:02
            hmmm... znam ten ból ;D

może spróbuj poszukać tu na forum www.oscommerce.pl/index.php?
      • redchili Re: powiedzcie coś,proszę 12.04.06, 23:43
        I jeszcze kilka uwag:
        1. "Korzystanie z serwisu" oraz "Program lojalnościowy" - koniecznie
        uzupełnić!!! Albo usunąć. Na stronie nie mogą być tego typu rzeczy "w budowie",
        bo to wzbudza nieufność i źle świadczy o serwisie.
        2. Powinien być podany kontakt i podstawowe dane firmy (nazwa, adres, NIP,
        REGON). Zresztą to jest chyba nawet obowiązkowe. Kontakt tylko przez formularz
        ze strony to za mało.

I to już chyba wszystko :)

Pozdrawiam jeszcze raz
      • waga71 Bardzo ważne!!!! 14.04.06, 14:28
        koniecznie uzupełnij stronę o meta tagi zawierające słowa kluczowe opis i
        informacje dla robotów wyszukiwarek

poniżej masz informacje
        www.searchengines.pl/podstawy_meta.php3
        Jak to uzupełnisz zgłoś stronę do wyszukiwarek i katalogów - po klku tygodniach
        powinnaś zauważyć efekty

pozdrawiam
    • sasannka Re: powiedzcie coś,proszę 13.04.06, 13:28
      Witam!

Przydałaby Ci się domena .pl a nie .com. Startujesz głównie do polskiego
      klienta, a nie do ogólnoświatowego, z tego co widzę :) No i nazwa sklepu nic
      nie mówi osobom nie władającym polskim językiem.

Tak jak powiedział ktoś wcześniej, taki duży nagłówek graficzny w sklepie jest
      najzupełniej zbędny. Na Twoim miejscu bym zmniejszyła go o połowę, obcięła tak,
      by zostało tylko logo (o połowę mniejsze) na tym sympatycznym tle i umieściła
      je w lewym górnym rogu. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń (na prawo do logo)
      możesz wykorzystać na umieszczenie grafik pozwalających od razu zidentyfikować
      klientowi co Ty tak właściwie sprzedajesz... bo ja nie wiedziałam jak weszłam
      na Twoją witrynę.

Świetnym pomysłem będzie też umieszczenie w tym miejscu zdjęcia produktu i obok
      niego pozytywnego komentarza, takiego jak masz tutaj:
      www.uaniolastroza.com/product_reviews_info.php/products_id/43/reviews_id/2
      Jeśli Twoje umiejętności posługiwania się programami graficznymi na to
      pozwalają, wykorzystaj to.

Zdjęcia - to one sprzedają produkt taki jak Twój. Zdjęcia i komentarze.
      Niektóre zdjęcia są nieostre, przydałoby się też zrobić ich więcej, pod różnym
      kątem, z różnych stron. Wstaw je, jako miniaturki do powiększenia, w opis
      produktu. Podawaj też wszędzie wymiary swoich produktów.

"Data dodania produktu do sklepu: poniedziałek, 28 listopad 2005." Jeśli
      możesz to usunąć, usuń. Klientowi ta informacja po nic, a produkty mające datę
      z zeszłego roku wyglądają na stare tylko dlatego właśnie, że mają starą datę.
      Podobnie jeśli możesz usunąć liczby przy kategoriach, zrób to. Klient wchodzi,
      patrzy, że tam jest 5 produktów, myśli "mały wybór" i wychodzi.

"Witaj Gościu! Czy chcesz się zalogować? A może jeszcze nie masz u nas konta i
      chciałbyś założyć?" - do wyrzucenia, jeśli masz taką możliwość.

"Szkło - przejrzyste, matowe, mleczne - każdy rodzaj szkła ciekawie ozdobić
      może Twoje wnętrze. " - chyba wnętrze mieszkania? ;) Ja osobiście nie
      chciałabym mieć własnego wnętrza ozdobionego jakimkolwiek ciałem obcym, nawet
      najpiękniejszym ;)

Poświęć trochę czasu na opisanie produktów. Poznaj je lepiej, jeśli masz
      możliwość. Zdjęcia, komentarze osób które kupiły i właśnie opisy produktów
      wykonują całą robotę za Ciebie. Postaraj się by były dobre. Przygotuj sobie
      schemat opisu, np.:

Nazwa
      Opis wyglądu - pierwszy akapit
      Przeznaczenie, zastosowania - drugi akapit
      Materiały z jakich wykonano produkt - trzeci akapit
      Wymiary produktu oraz jego waga. - czwarty akapit

Dwa ostatnie mogą być np. w ramce.

To tak na początek :)

Sasannka
    • karol.lis Re: powiedzcie coś,proszę 13.04.06, 13:53
      fantastycznie, ze napisalas o swojej stronie tutaj. Bardzo mi sie podobaja,
      rzeczy, ktora sprzedajesz. Ale zgadzam sie z przedmowca (troche glupio brzmi na
      forum :)), ze powinien byc wybor pomiedzy rejestracja, a kupowaniem jako gosc.
      • jagnawita Re: powiedzcie coś,proszę 13.04.06, 16:09
        Wielkie dzięki za pomoc i cenne uwagi.Już się biore za robotę.Tylko nie jest to
        łatwe,bo sama nie znam się na informatyce,programach,html itd.Ze wszystkim muszę
        zgłaszać się do specjalistów. A to trwa i kosztuje...
        • hipopotem Re: powiedzcie coś,proszę 14.04.06, 14:09
          co do zdjec, masz zdecydowana wiekszosc towaru, ktory rewelacyjnie mozna pokazac
          na zdjeciach a te, ktore zamieszczasz w wielu przypadkach wrecz zniechecaja,
          jestem pewien, ze znajdziesz w okolicy kogos chetnego, moze nawet amatora ale z
          wyczuciem, ktory zadba o te kwestie za niewielka odplatnoscia
          • jagnawita Re: powiedzcie coś,proszę 14.04.06, 16:34
            Możesz powiedzieć konkretnie o które zdjęcia najbardziej ci chodzi?Wydawało mi
            się,że te ostatnie (szkło) są całkiem niezłe,ale mogę się oczywiście mylić.Co
            jest z nimi najbardziej nie tak???
    • bleys2000 Re: powiedzcie coś,proszę 14.04.06, 14:34
      Troche irytujace sa wstawki po polsku w stronie po angielsku. Anglik
      niekoniecznie bedzie wiedziec co to "towar polecany". Podobnie sama nazwa
      strony. Zarejestruj druga domenę dla obcokrajowcow z zrozumiala dla nich nazwą,
      logo itp.

Pozdrawiam

Bleys
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka