gosia152 19.04.06, 20:17 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
redchili Re: zakup towaru do e-sklepu 19.04.06, 20:47 A o co dokładnie ci chodzi? Bo ja żadnych problemów (prawnych) nie widzę. Mój sklep tak właśnie dokładnie działa - tylko trzeba czuwać nad aktualnością oferty :) Inaczej zresztą by nie dało rady - 40 - 50 tys. tytułów nawet po jednym egzemplarzu zajęłoby sporą halę... Odpowiedz Link
gosia152 Re: zakup towaru do e-sklepu 19.04.06, 21:03 jakie trzeba mieć z dostawcami umowy, jak wygląda cały proces realizacji zamowienia od momentu zamówienia do wysylki towaru do klienta; moze to i prymitywne pytanie ale mam nadzieję że praktyk mi pomoże znaleźć na nie odpowiedź:), Odpowiedz Link
redchili Re: zakup towaru do e-sklepu 19.04.06, 21:45 Mogę powiedzieć na przykładzie książek, nie wiem dokładnie, jakby to wyglądało przy okazji innej branży, ale podejrzewam, ze podobnie. Co do umów - to zależy od dostawcy. Niektórzy wydawcy wymagają takowych przy okazji udzielania większych rabatów - wtedy jest coś za coś, np. większy rabat - książki bardziej eksponowane. Jeżeli chcę kupować po normalnie obowiązujących cenach hurtowych za gotówkę, nikt żadnych problemów nie stwarza ;) Przy przedłużonych terminach płatności, to zależy od dostawcy (wydawnictwa, producenta bądź hurtowni). Jeżeli sie zgodzi, to nie ma problemu ;) Czasem trzeba być dłuższy czas klientem gotówkowym, potem można liczyć na płatności przedłużone bądź nawet komis. Akurat nepo.pl jest firmą znaną pod względem rzetelności rozliczeń ;D, więc nigdy nie miałem problemów. Co do realizacji - to zależy. U mnie wygląda to tak, że niektóre, najpopularniejsze tytuły (bądź takie, z których wydawcami mam specjalną umowę na promocję całości oferty) są w podręcznym magazynie, na pozostałe są składane do dostawców każdorazowo zamówienia, w zależności oczywiście od zamówień klientów. Raczej staram się jednorazowo realizować większą ilosć zamówień ze względów logistycznych (transport, pakowanie, wysyłka). Bywa, że niektóre tytuły trzeba specjalnie sprowadzać, wówczas realizacja jest odpowiednio dłuższa (zamówienie - dostawa zamiejscowa - wysyłka). Przy takich tytułach jest podane, ze czas realizacji może być dłuższy. Jeżeli chodzi o pakowanie i ekspedycję - to w tym wypadku usługę wykonuje oddzielna wyspecjalizowana firma. Można oczywiście robić to samemu lub wynajmować pracowników - jednak w pierwszym wypadku jest to możliwe tylko przy niewielkich obrotach, zaś w drugim dochodzą rozmaite problemy związane z umowami, ewentualnie zatrudnianiem etc., co w wypadku małej firmy nie ma specjalnego sensu. W wypadku firmy zewnętrznej raz na miesiąc otrzymuje fakturę i o nic więcej głowa nie boli ;D Nalezy jednak pamiętać, że sortowania książek i samego pakowania doglądam osobiście, bo w zasadzie każda przesyłka jest nietypowa. Zważywszy, że mam w ofercie sporo specjalistycznych tytułów, rzadkich i wymagających znajomości tematu ;) jest to konieczne... I dalej poczta lub kurier... Ale to już załatwia ekspedytor :) Odpowiedz Link
cmok_wawelski Brak precyzji to recepta na problemy 20.04.06, 16:57 Nie posiadajac towaru i usilujac sprzedac obrazki ryzykujesz, ze pomiedzy zamowieniem a sprzedaza zmieni sie cena, dostepnosc towaru i ze nie bedziesz po prostu w stanie zrealizowac czesci zamowien wiec utracisz wsrod klientow wiarygodnosc. Oczywiscie, ze mozna sie probowac umowic z producentem lub hurtownikiem, ze to on wysyla do Twojego klienta ale to BARDZO komplikuje cala zabawe. Nie tyle pod wzgledem prawnym co logistycznym. To zalezy odrodzaju towaru. Te sama operacje zamawiania musisz przeprowadzic na towarze za 10 zl co i za 10 tys. N.p. trudno zebys miala na stanie 300 kg. pompy do centryfugi w ilosci takiej jak w katalogu producenta z Tajwanu. Ale jesli sie spodziewasz zarobic na tym ze producent z Lomzy wysle komplet olowkow z gumka do Twojego klienta w Czechach to sie mylisz. Dlabel siedzi w szczegolach. Podsumowujac: Musisz lepiej sprecyzowac pytanie zeby dostac lepsza odpowiedz. Odpowiedz Link
deviant-angel Re: zakup towaru do e-sklepu 24.04.06, 15:22 Jedyne takie rozwiązanie w którym wysyłką do klienta i dystrybucją oferty z twojego sklepu zajmuje sie producent jest udział w programie partenrskim lub skoncentrowanie sie na ofercie tylko i wyłącznie na produktach od jednego producenta. Trudno sobie bowiem wyobrazic ze zamowienie zlozone w twoim sklepie na kilka artykulow kazdy od innego producenta bedzie wysylany od producentow. Jezeli chodzi o dwa sensowne roziwazania to ystarczy tylko podpisac umowe z producentem, ktora to umowa precyzuje de facto prowizje jaka otrzymasz za zlozenie zamowienia przez twoj sklep. A cala dystrybucja zajmuje sie producent. Odpowiedz Link
ada1 Re: zakup towaru do e-sklepu 24.04.06, 15:52 Można również współpracować z jedną hurtownią, która oferuje produkty kilkunastu producentów. Wtedy towaru rzeczywiście nie magazynuje się w domu, tylko po każde zamówienie wysyła się do hurtowni kuriera, potem ten sam kurier dostarcza towar do odbiorcy. Odpowiedz Link
cmok_wawelski Diabel siedzi w szczegolach 24.04.06, 18:33 > zamówienie wysyła się do hurtowni kuriera, potem ten sam kurier dostarcza > towar do odbiorcy. Jesli handlujemy odzieza i jeden klient zamowi czapeczke a drugi majtki z koronka to faktycznie kurier na dwie przesylki za w sumie 20 zl. bedzie sie oplacal jak diabli. Odpowiedz Link
ada1 Re: Diabel siedzi w szczegolach 25.04.06, 11:13 cmok_wawelski napisała: > > zamówienie wysyła się do hurtowni kuriera, potem ten sam kurier dostarcza > > > towar do odbiorcy. > > Jesli handlujemy odzieza i jeden klient zamowi czapeczke a drugi majtki z > koronka to faktycznie kurier na dwie przesylki za w sumie 20 zl. bedzie sie > oplacal jak diabli. Tak jak napisałeś we wcześniejszym poście - wszystko zależy od rodzaju towaru. Przy takiej drobnicy jak czapeczka czy majtki rzeczywiście sposób który przedstawiłam nie sprawdzi się. Ja opieram się na własnych doświadczeniach w innej branży, gdzie właśnie taka współpraca z hurtownią jest najkorzystniejsza dla mnie oraz dla moich kilientów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link