vood-77 03.12.07, 10:19 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bobomix Re: jak to pogodzic? 03.12.07, 12:20 jak ja rejestrowałem działalność nie przypominam sobie abym to zgłaszał pracodawcy takze nie ma co sie obawiac - chyba ze ZUS cos przesyła do pracodawcy ale tego nie wiem. a jak to pogodzic ? no wlasnie to jest trudne bo mam taka sama sytuacje - poprostu poswiecasz wieczory. Odpowiedz Link
vood-77 Re: jak to pogodzic? 03.12.07, 12:26 No właśnie nie wiem czy ZUS nei daje pracodawcy znac, a pracodawca może sie wnerwić i mnie wywalić (ludzka zazdrość) a jak mi nie wyjdzie moj interes i zostane na lodzie:( czy składki odrazu płace?? Odpowiedz Link
bobomix Re: jak to pogodzic? 03.12.07, 14:04 jezeli jestes zatrudniony na etacie to placisz tylko zdrowotna (ok. 200pln/msc). W przypadku gdy nie masz zatrudnienia to placisz cala stawke czyli cos kolo 800pln (dla nowych przedsiebiorców chyba są jakieś "zniżki") Odpowiedz Link
rudaa2 Re: jak to pogodzic? 03.12.07, 15:34 Rozsądnie będzie porozmawiać z dobrą księgową.Wiem(pytałam o tę samą sprawę na forum podatki.pl),że istotna jest forma opodatkowania jaką wybierzesz.Jeśli będą to zasady ogólne i kpir,to informowanie pracodawcy nie jest konieczne.Musisz tylko pamiętać,że kwotę wolną od podatku(w 2007 ok.3300zł)odliczać Ci będzie pracodawca i nie powinnaś tego robić Ty prowadząc dg.Rozmowa z DOBRĄ księgową z pewnością pomoże podjąć właściwą decyzję.Jeśli masz umowę o pracę i minimalną pensję (dziś 936zł,od stycznia ok.1200zł brutto)+prowadzić będziesz działalność gospodarczą to opłacasz tylko ubezpieczenie zdrowotne ok.200zł.Zaczynasz opłacać ZUS od następnego m-ca po rozpoczęciu działalności np.zaczynasz działać 01.12.2007,do ZUSu zgłaszasz się w ciągu 7 dni,wypełniasz odpowiednie druki zgłaszające do ubezpieczenia,składkę za grudzień opłacasz do 10.01.2008. Jeśli nie pracujesz na umowę o pracę i w ciągu ostatnich 5 lat nie prowadziłaś działalności masz prawo przez 2 lata do "preferencyjnego" ZUSu czyli do opłacania obniżonej składki na ubezpieczenie społeczne +dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne.Płacisz wtedy ok.300zł miesięcznie.Pozdrawiam Odpowiedz Link
wielorak Re: jak to pogodzic? 05.12.07, 11:55 zus nie ma obowiązku nikomu zgłaszać, ty też się nie musisz przyznać, nie ma się czego bać. jestem w tej samej sytuacji co ty tylko mi jeszcze pomaga mój chłopak- oczywiście wszystko robimy wieczorami, czasami nawet do 1 w nocy. mamy duży plus za to, że poczta w naszym mieście jest czynna 24 h więc w każdej chwili możemy wysyłac paczki pzdr Odpowiedz Link
vood-77 Re: jak to pogodzic? 05.12.07, 14:34 kurcze ja myślałem ze pracodawca się dowie o tym i mogę stracić prace,dziekuje chetnie pogadam o dzialalności bo mam jeszcze pytań troche. Odpowiedz Link
heart_of_ice Re: jak to pogodzic? 26.01.08, 20:33 ja sie za bardzo nie znam, ale... na zdrowy rozsadek: jesli zakladasz wlasna dzialalnosc, zaczynasz sama placic swoj zus, a wtedy nie wiem, czy twoj pracodawca nie powinien przestac go placic (bo niby jak? dwie skladki?) no i chyba na umowie o prace masz etat jako osoba fizyczna, a jak bedziesz prowadzic dzialanosc, to bedziesz na innych zasadach nieco ale pewnosci nie mam:) Pauli -- "Jeśli chcesz wiedzieć, co ma na myśli kobieta, nie słuchaj tego, co mówi - patrz na nią" Odpowiedz Link
madziaost Re: jak to pogodzic? 27.01.08, 09:12 czyli jesteś w najbardziej komfortowej sytuacji, jaką można sobie wyobrazić:) płacisz tylko zdrowotne, podatek rozliczasz z działalności sam na zasadach jakie wybierzesz, a jak ci nie wyjdzie, to zawsze masz jeszcze robotę!:) powodzenia Odpowiedz Link