Dodaj do ulubionych

scyntografia układu kostnego

17.09.09, 14:48
właśnie odebrałam wyniki scyntografii układu kostnego mojej mamy
Jak zwykle nic z tego nie rozumiem a wizyta u lekarza dopiero w
przyszlym tygodniu , napiszcie prosze co one oznaczaja: :(

"ogniska patologicznego wychwytu radiofarmaceutyku w rzucie głęzi
dolnej prawej kości łonowej i górnej lewej kości łonowej, na granicy
kości łonowej i kulszowej prawej oraz rozlany wychwyt w rzucie obu
stawów krzyzowo-biodrowych i kręgu S1. Nierównomierny wychwyt w
rzucie sklepienia czaszki, stawów barkowych, mostka i kości stóp.
WNIOSKI: Ogniska w kosciach miednicy sugeruja aktywny proces
rozrostowy - do dalszej diagnostyki. Pozostałe zmiany o charakterze
zapalno-przeciążeniowym, metabolicznym.

Mama jest po operacji- rak trzonu macicy; 2 brahyterapie i 26
naświetlań

:(:(:(
Obserwuj wątek
    • scholka1 Re: scyntografia układu kostnego 17.09.09, 19:58
      witaj!
      Nie wiem co opis znaczy - musi to przeczytać specjalista. Wiem jedno- jak
      odbieram mój wynik /co pół roku mam robioną scynt./ to tylko drżę żeby w opisie
      nie było słowo META - jeśli jest - oznacza przerzut!
      W opisie zacytowanym przez Ciebie nie ma tego słowa.
      Życzę powodzenia w leczeniu i dobrych wyników badań. Pozdrawiam
    • franc_tireur Re: scyntografia układu kostnego 17.09.09, 20:16
      Ogniska w kościach miednicy sugerują proces nowotworowy.
      • debora1948 Re: scyntografia układu kostnego 17.09.09, 20:53
        ,,,franc, nie strasz.U mnie ten znacznik zatrzymał się w trzech
        miejscach i było też napisane do dalszej diagnostyki.Zrobiony
        miałam bardzo szczegółowy RTG i okazało się ,że kości są "czyste".W
        opisie też nie było określeń meta.(duzo osób takie wyniki
        otrzymuje,tylko nas stresują )
        • franc_tireur Re: scyntografia układu kostnego 18.09.09, 07:24
          Tutaj jest wyraźnie napisane, że część ognisk sugeruje aktywny proces
          rozrostowy. Nie straszę. Tłumaczę wynik badania - właśnie dlatego, że padła
          błędna odpowiedź, że nie ma się czym martwić, jeśli w opisie nie użyto słowa
          "meta".
          Na marginesie - mnie się wydaje, że jednak gorzej jest dać komuś fałszywą
          nadzieję, bo jej utrata jest nieunikniona i z reguły bardzo bolesna.
          • kaja115 Re: scyntografia układu kostnego 18.09.09, 07:47
            dziękuje Wam za informacje - nastawiłam się, ze nic dobrego nie
            znaczą te wyniki!!!!
            Widze, że moja mama coraz gorzej się czuje i strasznie ja mecza
            bóle :(.
            Najpierw bóle lekarze tłumaczyli, że to efekt naswietlań, więc my
            tez tak myślałysmy ale jak dla mnie to te bóle sa za długo (od marca)
            i jakies dziwne bo sie przemieszczaja od prawej pachwiny przez bóle
            krzyzowe a teraz mame cały czas boli lewa pachwina :(
            • mrakad Re: scyntografia układu kostnego 19.09.09, 12:03
              Przejściowe bóle kostne po naświetlaniach paliatywnych są normalne.
              Bóle przerzutowe nie wędrują, są umiejscowione.
            • scholka1 Re: scyntografia układu kostnego 21.09.09, 05:32
              Do Franc_tireur

Ja również użyłam słowa META - poczułam się w obowiązku wyjaśnić
              Nie sugerowałam używając słowa META, że nie ma się czym martwić! Pisałam,że tak
              jest moich wynikach, a ostatnie były takie, że trzeba było zrobić badanie PET
              ponieważ TK.RTG i Scynt. - nie dawały jednoznacznej odpowiedzi czy to już
              przerzut. Nigdy nie pokuszę się interpretacji stwierdzającej czy jest dobrze czy
              źle - nie jestem fachowcem. Zawsze pozostawiam to lekarzom. Jedynie co mogę
              zrobić, to podzielić się swoimi doświadczeniami i informacją odn. ośrodków
              badań , szpitali itp. lub lekarzy z jakimi miałam styczność w czasie mojego dość
              długiego /i nadal / leczenia - wiem, że czasem bywa to pomocne.

Jak zwykle borykającym się z chorobą życzę skuteczności leczenia a wszystkim
              zdrowia i wytrwałości .
              • kaja115 Re: scyntografia układu kostnego 21.09.09, 07:34
                dziekuje WAM za zainteresowanie tematem- jutro ide z mama do lekarza
                i sie okaże co i jak!!!!!
    • leneczkaz Przerzuty do kości?? 21.09.09, 19:04

Ktoś napisał, że ból w tym samym miejscu to może być przerzut.
      Mama jest rok po operacji jelita grubego. Ma problemy z barkiem. Polega to na
      tym, że bark jest ograniczony ruchowo i lekko pobolewa. Na onkologi nie zlecili
      badań tylko rehabilitację jako, że może być to skutek chemii (?). Rehab. nie
      pomogła (nie rozruszała barku) i mama sprawę olała. Czy to może oznaczać
      przerzut. Czy muszą być jakieś określone sygnały jak silny ból albo ... ?
      • inka2005 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 21.09.09, 22:07
        Jeżeli w przebiegu choroby nowotworowej występują silne dolegliwości
        bólowe określane jako kostne, to jest to wskazanie do wykonania
        badania scyntygraficznego całego koścca.
        Do prawidłowej interpretacji obrazu niezbędne są informacje
        dotyczące np. lokalizacji bólu, przebytego leczenia -szczególnie czy
        była radioterapia (jeżeli tak, to na jaki obszar), czy były jakieś
        urazy, złamania, czy w wywiadzie jest reumatoidalne zapalenia stawów
        itp.
        Opis podany przez Ciebie wskazuje, że zmiany w obszarze miednicy
        mogą być następstwem przebytej RT, ale mogą się również wiązać z
        obecniścią zmian przerzutowych. Niezbędne jest w tym przypadku
        wykonanie badania radiologicznego miednicy. Wiadomo jednak, że
        pozostały kościeć nie wykazuje ognisk patologicznego gromadzenia
        charakterystycznych dla przerzutów.

pozdrawiam
        • leneczkaz Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 22.09.09, 08:40
          to chyba nie do mnie?
        • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 22.09.09, 16:08
          dzisiaj byłam z mama w szpitalu - na podstawie scyntografii, lekarze
          (najpierw zaliczyłysmy poradnie radiologiczna a potem chemioterapii)
          nie chcieli się jednoznacznie wypowiedziec czy to sa przerzuty czy
          nie. mama dostała skierowanie na TK miednicy, RTG płuc i USG jamy
          brzusznej i podobno na podstawie tych wyników lekarze orzekna co się
          dzieje.
          Zapisali jej nowe tabletki - Poltram retard i bonefos.
          • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 15:28
            Odebrałam wynik RTG płuc mamy :"W obu polach płucnych rozsiane
            cienie krągłe śr. Do 2,5 cm – sugeruje meta" :(:(:(
            • grzechuwroc Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 15:41
              Kaju podpowiedz jakie stadium zostalo zdiagnozowane u Twojej Mamy w
              czasie rozpoznania guza trzonu macicy?
              Wiesz co na razie zostaw to RTG, najwazniejsza jest TK i ewentualnie
              PET/CT. Liczne cienie kragle moga byc np remnantem po utajonej
              przebytej gruzlicy pluc na jakims etapie zycia. Masz moze poprzednie
              RTG mamy sprzed np paru lat albo nawet jakies swiezsze?
              • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 16:03
                Adenocarcinoma endometrioides (G3) pT2b N0
                Erosio vera colli uteri
                Salpingitis isthmica ambilateralis

poprzedni RTG z 11/2008: Drobne zgrubienia opłucnowe w szczycie
                płuca prawego. Poza tym płuca bez zmian ogniskowych

w 2004 roku mama miała usuwana torbiel wielkosci pomarańczy, która
                umiejscowiła sie miedzy płucami i sercem i długo nie mogli lekarze
                zdiagnozować czy to serce czy płuca

jestem załamana :( - czy to co sie teraz dzieje zwiastuje bliski
                koniec???? :(
                • grzechuwroc Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 16:18
                  Kaju tak mi przykro ale wyglada na to ze to rzeczywiscie uogolniony
                  rozsiew raka. Wskazuje na to tak szybkie pojawienie sie wielu
                  ogniskowych zmian w plucach w stosunku do badania z 2008 roku.
                  Torbiel nie ma tu niestety zadnego znaczenia. Poczekajcie jeszcze na
                  badanie TK ktore moze duzo wyjasnic, tym bardziej ze wykryto te
                  hipodensyjne zmiany w galezi kosci lonowej i kregu ledzwiowym i
                  najprawdopodobniej trzeba bedzie tu szybko zastosowac bisfosfoniany
                  aby kosci nie ulegly jakims patologicznym zlamaniom. Musisz byc
                  teraz silna dla Mamy, sciskam Cie goraco Kaju
                  • grzechuwroc Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 16:23
                    Wiesz co w sumie nawet mimo iz choroba jest dosyc mocno
                    zaawansowana, (stadium IV) nie oznacza to jednak ze Twoja Mama nie
                    moze jeszcze wiele lat byc wsrod nas. Mozesz jeszcze wiele lat sie
                    nia nacieszyc. Wazne jest odpowiednie leczenie
                    • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 16:26
                      z ta silnościa to niestety ja odpadam!!!!!! jestem z tych co łzy
                      maja ciagle na wierzchu i z byle powodu rycze !!

Co wg Ciebie znaczy odpowiednie leczenie??????
                      Nie wyobrazam sobie, żeby mamy miało zabraknac <załamka>
                      • grzechuwroc Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 16:49
                        Przede wszystkim napromieniania. Na pola miednicy i jamy brzusznej.
                        No i BARDZO wazna chemioterpia skladajaca sie z ADRIAMYCYNY, CIS-
                        PLATYNY I PACLITAXELU (TAXOLU) lub KARBOPLATYNY I PACLITAXELU. Do
                        tego blokery receptorow estrogenowych i jezeli zajdzie potrzeba
                        (niektore guzy sa uwarunkowane nadekspresja her2) to lek o nazwie
                        HERCEPTYNA
                        • grzechuwroc Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 16:50
                          Nie zalamuj sie, przed Wami jeszcze ogromne pole dzialania :)
                          • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 24.09.09, 18:39
                            podobno napromieniowanie nie wchodzi w grę bo mama skończyła
                            naswietlania w marcu 2009 i ponoć za szybko na nastepne :(

Dziekuje Ci bardzo za wsparcie!!!
                            • inka2005 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 28.09.09, 21:49
                              Jeżeli radioterapia przeciw-bólowa na obszar miednicy nie wchodzi w
                              grę, to istnieje jeszcze możliwość przeciwbólowego leczenia strontem
                              lub samarem. To są pierwiastki promieniotwórcze, które (można
                              powiedzić skrótowo) działają na zmieny przerzutowe w kościach - nie
                              hamują samej choroby, ale dolegliwości bólowe sie zmniejszają lub
                              zupełnie znikają. Taki leczenie prowadzą Zakłady Medycyny
                              Nuklearnej, czyli tam gdzie wykonuje się też badania scyntygraficzne.
                              • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 29.09.09, 10:22
                                odebrałam wyniki badań TK miednicy mamy:
                                "w prawej kosci łonowej, bliżej spojenia łonowego widoczna
                                nieprawidłowa zmiana z rozdeciem kości, uwypuklajaca się poza jej
                                zarys, wlk 33x21 mm, z nieregularnymi obszarami osteosklerotycznymi -
                                TU susp. Ponowna zmiana bliżej panewki stawu biodrowego, wlk. 19x18
                                mm, z podejrzeniem złamania patologicznego.
                                Innych zmian kostnych nie uwidoczniono
                                Pęcherz moczowy o gładkich obrysach.
                                Cech wznowy nie uwidoczniono.
                                Powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono"
                                Lekarz dał jej skierowanie na JEDNO naswietlenie i stwierdził, że
                                zobaczymy co na inne wyniki powie onkolog ???
                                Jak myślicie - dlaczego tylko jedno to naświetlenie??? (wczesniej
                                lekarz mówił, że na razie naswietlań nie moze mieć bo jest za
                                wcześnie od ostatnich)??
                                • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 02.10.09, 14:16
                                  Byłysmy dzisiaj w Onkologu - na USG i u lekarza w poradni
                                  onkologicznej!!
                                  I wyszlam głupia !!!! bo wg mnie jest źle a lekarz mówi, ze po
                                  wtorkowym naswietleniu zdecyduja czy zastosować kuracje hormonalna
                                  czy coś innego!!!!
                                  Wynik USG:
                                  Przy tylnej czesci płata P obszar o niejednorodnej nieco
                                  podwyzszonej echogeniczności ok. 58x27 mm - tu -zmiana wychodzi z
                                  watroby?? usiska ja ?? Podobny obszar pomiedzy płatem P i sciana
                                  jamy brzusznej ok. 73x82x26-tu. Podobny obszar podprzeponowo ok. 26
                                  mm. poza tym
                                  wątroba normoechogeniczna, bez zmian ogniskowych, niepowiekszona.
                                  Pęcherzyk żołciowy złogów nie zawiera. PZW nieposzerzony.
                                  Trzustka normoechogeniczna
                                  w nerce lewej torbiel ok. 10mm
                                  Obie nerki o prawidłowej echostrukturze, bez cech poszerzenia UKM.
                                  W śledzionie obszar hipoechogeniczny ok. 11 mm
                                  poza tym śledziona normoechogeniczna, prawidłowej wielkosci.
                                  w okolicy jej wneki obszar sugerujacy śledzione dodatkowa ok. 11 mm.
                                  W widocznym zakresie węzły okołoaortalne niepowiększone.
                                  Pecherz moczowy o gładkich obrysach ścian.
                                  Wolny płyn w jamie brzusznej - zbiorniki grubosci do ok. 23 mm
                                  wsk. dalsza diagnostyka.

Dobrze myślę że te wyniki w połączeniu z RTG pluc źle rokuja?????
                                  • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 08.10.09, 12:16
                                    Witam
                                    Po różnych zawirowaniach w szpitalu mama wczoraj dostała pierwszą
                                    chemię! z tego co zdążyłam zobaczyć to miała sie składać z
                                    cisplatyny 81mg; doksorubicyna 81mg i cyclofosfamid 810 mg. ponieważ
                                    jestem zupełnie zielona w temacie chemii - napiszcie prosze czy ta
                                    chemia jest z serii bardzo mocnych; czy taki zestaw jest skuteczny
                                    na jej raczysko??? (wiem pewnie to sa pytania z serii "głupich" ale
                                    takie mi się niestety nasuwają , jak można łagodzić skutki uboczne
                                    (juz są nudnośći, ból głowy i ogólne otepienie)
                                    • kaja115 Re: Przerzuty do kości? scyntygrafia 12.10.09, 13:34
                                      to znowu ja!!!
                                      mam wrażenie , że nikt nie zaglada tu na ten watek ale tez mam
                                      cicha nadzieje, że może jednak ktoś kiedys ........
                                      Mama zniosła pierwsza chemie w miare (troche mdłości, potworny ból
                                      głowy, bezsenność). jednak teraz ma problem z lekarswami: choruje na
                                      nadciśnienie i bierze xartan, korektin, normadipina i simvachol - i
                                      tu jakby jest ok!! ale ma tez zapisany Bonefos i Ascofer - i po tych
                                      tabletkach mówi, że ma wrażenie jakby kamieni jej naładowali do
                                      żołądka - Wiecie może czy Bonefos powinna brać w czasie chemii ???
                                      (lekarz nie odpowiedział na to pytanie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka