Dodaj do ulubionych

Aktorka z piosenki Daj se luz

21.08.10, 23:48
Czy ktoś wie, kto występuje w piosence Daj se luz u boku Hanny Śleszyńskiej?
Mam na myśli brunetkę, która śpiewa w tym nagraniu
www.youtube.com/watch?v=FU3pRjHR95U frazę "życia szkoda na pierdoły"?
(1 min. 22 sek.)
pozdr.
Obserwuj wątek
    • maciek_m1 Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 22.08.10, 05:37
      To jest Agnieszka Suchora. Drugą Panią jest oczywiście Dorota Furman. Pozdrawiam
      • colidar Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 22.08.10, 12:20
        Gdybym oglądał telewizję, to bym wiedział (Daleko od noszy). A tak to się muszę
        rozpytywać po forach. Wielkie dzięki.
        • kabatrzy Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 05.09.10, 10:00
          Nigdy nie pogodziłem się z faktem, że Pani Dorota Furman zniknęła z kabaretu.
          • jagaciarz Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 30.05.15, 21:06
            Też ciężko było mi się z tym pogodzić.
    • wojbed1 Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 05.09.10, 13:45
      A jeśli już jesteśmy przy Dorocie Furman, to w jakim programie wystąpiła po raz ostatni? Według jej strony internetowej jest to "Do siego po kres", ale jestem przekonany, że pojawiła się jeszcze w "New Age".
      • freemason Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 12.09.10, 18:37
        wojbed1 napisał:

> A jeśli już jesteśmy przy Dorocie Furman, to w jakim programie wystąpiła po raz
        > ostatni? Według jej strony internetowej jest to "Do siego po kres", ale jestem
        > przekonany, że pojawiła się jeszcze w "New Age".

dorota Furman wystąpiła rzeczywiście ostatni raz w programie "Do siego po kres" (produkcja w grudniu 1994, emisja 4.02.95), jest widoczna na piosenkach z tamtego miesiąca (np. i komu to przeszkadzało?, buddyści, do siego po kres, państwo prawa). Twoja obserwacja wynika najprawdopodobniej z faktu, że w odcinku "New Age" Olga Lipińska umieściła piosenkę "Nie moje małpy, nie mój cyrk" zaczynającą się od słów "mieszkaniec tego kraju raz...". Utwór ten (autorstwa Marka Piechoty?) pojawił się jednak już wcześniej, w programie "kto kogo w konia" z 29 maja 1994 r., w którym Dorota Furman występowała na pełnych prawach: zarówno w piosenkach, jak i członek zespołu (a także zdaje się wciąż główny choreograf).

Pozdr.
        • wojbed1 Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 12.09.10, 21:53
          Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:) Pisząc o "New Age'u", miałem głównie na myśli piosenki "A fe, Hameryko" i finałową, zaczynającą się słowami "By w aniołów was przerobić". Chyba że pomyliłem D. Furman z kimś bardzo do niej podobnym.
          • freemason Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 12.09.10, 22:14
            wojbed1 napisał:

> Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:) Pisząc o "New Age'u", miałem głównie na my
            > śli piosenki "A fe, Hameryko" i finałową, zaczynającą się słowami "By w aniołów
            > was przerobić". Chyba że pomyliłem D. Furman z kimś bardzo do niej podobnym.

A to teraz Ty mnie zaskoczyłeś. Będę musiał sprawdzić (ale jak?). Z tych piosenek do pamiętam H. Śleszyńską, I. Olejnik (w specyficznym stanie w związku z chorobą gardła po balu charytatywnym), A. Suchorę i I. Biernacką. Nie należy też zapominać, że program "New age" był jedynym, w którym pojawił się Omar Sangare.
            • jagaciarz Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 26.05.15, 12:31
              Zagadka chyba w pełni rozwiązana. Na YouTube można zobaczyć piosenkę: "By w anioły was przerobić" i w obsadzie ewidentnie widać moją ulubienicę - Dorotę Furman. Mnie bardziej zaskoczył udział w piosence Jacka Wójcickiego, bo myślałem, że po 1993 i programie "Kto kogo w konia" już się w kabarecie nie pojawiał.
              • fanolgi58 Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 28.05.15, 20:21
                Widzę, że ktoś odgrzebał stary wątek o Dorocie Furman.
                Jakim cudem w całym wątki nie ma ani słowa o Urzędnikach Pana B?
                www.youtube.com/watch?v=swnw3IgJeVA
                Po czymś takim aktor nie ma szans na karierę w tym kraju.
                • jagaciarz Re: Aktorka z piosenki Daj se luz 30.05.15, 21:03
                  Odpowiedź jest prosta: wątek był o piosence "Daj se luz", a nie o "Urzędnikach". O "Urzędnikach pana B." był na forum wątek osobny.

Co do braku kariery D. Furman: myślę, że nie do końca zdecydowała tematyka piosenki, ale raczej fakt,że pani Furman to tancerka i choreograf, a nie aktorka. Piosenkę "Panie B." zaśpiewała trochę z łapanki, bo wszyscy Lipińskiej odmawiali ze względu na tematykę. Rzecz jasna piosenka została wykonana w sposób genialny. No i jak pani Dorota tam wygląda:).

A co do tematyki piosenki: kabaret OT.TO miał przebój pod tytułem: "Duże faux pas" z lekkimi aluzjami antyklerykalnymi i jakoś nie przeszkodziło im to w zyskaniu dużej popularności. Na festiwalu Opole 1991 Jan Tadeusz Stanisławski miał skecz: "katecheta" i cenzura jakoś też tego nie ucięła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka