freemason 03.07.07, 14:49 Czyli Gałczyński z czasów "walki o nową Polskę" - pamiętacie z jakiego kabaretu pochodzi piosenka? www.youtube.com/watch?v=tt289pMDkQU&mode=related&search= Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: Budowanie to radość... 05.07.07, 14:40 chodzi Ci o datę emisji? Oczywiście można sprawdzić, kiedy Wójcicki występował w Kabarecie, a że w sumie niedługo, to z niewielkim marginesem błędu można ustalić czas powstania. Jeśli mnie pamięć nie myli, to najdalej 1993. Odpowiedz Link
freemason Racja! 05.07.07, 15:47 A dokładniej to 11 października 1992 - program "Lepiej z głupim zgubić...":) Odpowiedz Link
jagaciarz Re: Racja! 01.10.07, 22:31 Zdecydowanie pierwsza trójka moich ulubionych kabaretowych piosenek.Klasyfikacji na podium się nie podejmę(równie mocno lubię choćby Daj se luz,Polską głupotę i Ciesz się z tego co masz). Świetne harmonie wokalne,niesamowite wstawki(Ciugary,gary łap:):),każda postać ma swoją chwilę na zaistnienie z jakimś kawałkiem tekstu(o dziwo Siudyma najmniej widać).Fajny klimat samej piosenki-niesamowicie radosna, przesłodzona,aż przypominają się czasy Heli traktorzystki i odbudowy Warszawy. I oczywiście perfekcyjne układy taneczne mojej ulubienicy Doroty Furman,swietne "zaśpiewy" Wójcickiego w tle.A kompletnie rozwala mnie "solówa" Małej i zespół w galowych koszulach klaszczący w rytm. Wzruszyłem się odnajdujac ta piosenkę na Youtube,bo w momencie premiery piosenki miałem lat 12,fajne czasy były...w ogóle jakoś fajnie się złożyło,że na kilka tylko fragmentów Kabaretu w necie na Youtube znalazły się aż 3 moje ulubione piosenki,wszystkie 3 z 1992 roku do tego. Zeby tak jeszcze coś z 1990 na ten przykład się znalazło... Odpowiedz Link
freemason Re: Racja! 01.10.07, 22:58 jagaciarz napisał: A kompletnie rozwala > mnie "solówa" Małej i zespół w galowych koszulach klaszczący w rytm. A pamiętasz do czego to była aluzja? :) Odpowiedz Link
jagaciarz Re: Racja! 01.10.07, 23:05 Hmm...szczerze mówiąc to w tej chwili nie za bardzo.Będę wdzięczny za przypomnienie. W latach 50.występy chórów były bardzo modne przy różnych ważnych uroczystościach i z tym mi się to kojarzy:),ale co to miało wspólnego z jesienią 1992 to szczerze nie pamiętam. Odpowiedz Link
freemason Re: Racja! 03.10.07, 14:32 jagaciarz napisał: > Hmm...szczerze mówiąc to w tej chwili nie za bardzo.Będę wdzięczny > za przypomnienie. Nigdy nic nie wiadomo na pewno, ale w 1991 roku bardzo podobną reklamówkę wyborczą do tej scenki z Suchorą miała Wyborcza Akcja Katolicka. Myślę, że to zainspirowało Lipińską... Odpowiedz Link
jagaciarz Re: Racja! 09.10.07, 13:57 Skoro tak,to pewnie jako aluzję do wymienionej przez Ciebie reklamówki nalezy odczytywać piosenkę Ojczyzna,praca,cnota,zoda(czy coś w tym stylu-zespół miał transparenty z tymi hasłami) mniej więcej z tego samego okresu (1992),gdzie Stroiński na końcu piosenki cytował Zemstę("Gdy będzie zgoda to Bóg ręke poda). Lata całe nie widziałem tej piosenki,z jakąż chęcią obejrzałbym teraz (albo cos jeszcze z tamtego okresu- taką Siłę przewodnią czy Zuka-antysemitę)... Odpowiedz Link
freemason Re: Racja! 10.10.07, 16:44 jagaciarz napisał: > Skoro tak,to pewnie jako aluzję do wymienionej przez Ciebie > reklamówki nalezy odczytywać piosenkę Ojczyzna,praca,cnota,zoda (czy > coś w tym stylu-zespół miał transparenty z tymi hasłami) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37398&w=49428735 Z programu "Ryba, brzana, kiełbik" (11 lipca 1993 r.)... Pzdr. Odpowiedz Link