Dodaj do ulubionych

wykresik ludzie!

08.09.04, 22:02
Jakbyście zrobili wykres poniższego zdania? Pytam, bo mi polonistka zaburza
mój system składniowych wartości...:(

'Winrych, patrząc już na to zjawisko, nie mógł zrozumieć, czy ci ludzie sadzą
ku niemu, czy się oddalają w kierunku przeciwległym'
Obserwuj wątek
    • ardjuna Re: wykresik ludzie! 08.09.04, 22:13
      Przyszłość... Ty nas nie denerwuj...
      • zakrencik Re: wykresik ludzie! 08.09.04, 22:17
        Ja denerwuję? Ja? Czym niby? Żądzą wiedzy? Chęcią docieknięcia prawdy? Powiedz
        lepiej, o Teraźniejszości, że nie znasz sie na wykresach:P
        • ardjuna Re: wykresik ludzie! 08.09.04, 22:28
          zakrencik napisała:

> Ja denerwuję? Ja? Czym niby? Żądzą wiedzy? Chęcią docieknięcia prawdy?
          Powiedz
          > lepiej, o Teraźniejszości, że nie znasz sie na wykresach:P

Nie znam się na wykresach, ostatni wykres polskiego zdania robiłem chyba w 4.
          klasie LO, a to było hoho, albo i dawniej. I po kiego komu takie wykresy???
          Truten.zenobi ma trochę racji...
          • zakrencik Re: wykresik ludzie! 08.09.04, 22:35
            Jakby powiedziała ma polonistka: 'Po to, byś rozumiał, co mówisz i piszesz, dla
            poprawnej komunikacji, zrozumienia interpunkcji'. Myślisz, że ja to lubię? Ale
            co, mam jej na lekcji wylecieć z mordą, że mam te jej zadania w d***? Od razu
            do ryra bym poleciała... Jam jest uczeń, a uczeń robić winiec, co mu wyższe
            instytucje każą! Niestety......
            • ardjuna Re: wykresik ludzie! 08.09.04, 22:47
              zakrencik napisała:

> Jam jest uczeń

Uczennica, o Przyszłości, uczennica... Trochę godności dżenderowej, bitte! :)))

• zakrencik Re: wykresik ludzie! 08.09.04, 22:57
                ardjuna napisał:

> zakrencik napisała:
                >
                > > Jam jest uczeń
                >
                > Uczennica, o Przyszłości, uczennica... Trochę godności dżenderowej,
                bitte! :)))

Chodzi o to, że uczeń jako 'zawód'. Tak samo kobieta może powiedzieć, że jest
                nauczycielem, lekarzem itp.:)
                • ardjuna Re: wykresik ludzie! 08.09.04, 23:12
                  zakrencik napisała:

> Chodzi o to, że uczeń jako 'zawód'. Tak samo kobieta może powiedzieć, że jest
                  > nauczycielem, lekarzem itp.:)

yesssooooo, nie chce mi się już tego wałkować :( Czy to znaczy, że kobieta może
                  też powiedzieć, że jest np. pielęgniarzem?

• vatseq Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 14:02
                    To zależy jak na to spojrzymy. Jeśli pierwszirzędne cechy płciowe skazały ją na
                    to, by być kobietą, ale czuje się mężczyzną, to może powiedzieć "Jestem
                    pielęgniarzem: :-)

Oczywiście Ardjuna, masz rację z karceniem naczej PT uczennicy! Jest uczennica i
                    pielęgniarka. Nie sfeminizowaliśmy jeszcze zawodu kierowcy, spawacza ("jestem
                    spawarką" :-D ), więc konstrukcja "jestem kierowcą" jest usprawiedliwiona, a
                    zdanie "jestem" uczniem NIE!

vatseq
                    • vatseq Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 14:03
                      "Jestem uczniem" w ustach (klawiaturze) Zakrencika, oczywiście!

vatseq
                    • ardjuna Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 14:18
                      vatseq napisał:

> To zależy jak na to spojrzymy. Jeśli pierwszirzędne cechy płciowe skazały ją
                      na
                      > to, by być kobietą, ale czuje się mężczyzną, to może powiedzieć "Jestem
                      > pielęgniarzem: :-)

A jak mają mówić o niej/nim osoby trzecie? Transseksualistka czy
                      transseksualista??? (Zresztą, co to za paskudnie naukowe słowo; moze znajdzie
                      się jakieś bardziej ludzkie).
                      • vatseq Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 14:49
                        Nie wiem, czy należy brać pod uwagę stan psychiczny czy też fizyczny owego
                        indywiduum?

vatseq
                        • efedra Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 15:07
                          vatseq napisał:

> Nie wiem, czy należy brać pod uwagę stan psychiczny czy też fizyczny owego
                          > indywiduum?
                          >
                          > vatseq

Chlopy, wykrecacie sie sianem.
                          Dziewczyna prosi o wykresik (z wykrzyknikiem), a wy dyskutujecie jej pierwszo-
                          i drugorzedne cechy plciowe.
                          Nauczciez sie tych wykresikow i pomozcie dziecku!
                          pzdr,
                          e.

• empeka Godności genderowej, słusznie! 09.09.04, 15:38
                            Jestem za tym, żeby Dziecko będące Dziewczyną, która za moment może stać się fachowcem (!)
                            w jakieś dziedzinie pamiętała, że zeń baba ;-)))
                            Już słyszałam jak znajoma panna mówiła, że jest "studentem", gospodyni wiejska - "chłopem", a
                            nauczycielka - "nauczycielem". W oczach ciemnieje...
                            • zakrencik Re: Godności genderowej, słusznie! 09.09.04, 18:07
                              empeka napisała:

> Jestem za tym, żeby Dziecko będące Dziewczyną, która za moment może stać się
                              fa
                              > chowcem (!)
                              > w jakieś dziedzinie pamiętała, że zeń baba ;-)))
                              > Już słyszałam jak znajoma panna mówiła, że jest "studentem", gospodyni
                              wiejska
                              > - "chłopem", a
                              > nauczycielka - "nauczycielem". W oczach ciemnieje...

No żem baba, aczkolwiek muszę ci się przyznać, że miałam być chłopem:P Dopiero,
                              gdy się wynurzyłam okazała się moja faktyczna płeć!
    • ja22ek Niech uczeń Zakrencik przedstawi 09.09.04, 15:41
      1. ogólną teorię wykresików;
      2. wersję swoją;
      3. wersję nauczycielską;

to wtedy pomożemy!

Jazzek

--
      Bo ja jestem proszempanią na zakrenciku!

• mika_p Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 16:14
      Nie da się. Wykres się robi zdaniom złożonym w megazdanie. Obecność
      równowaznika zdania dyskwalifikuje megazdanie jako kandydata do bycia
      wykreślonym.
      • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 18:00
        mika_p napisała:

> Nie da się. Wykres się robi zdaniom złożonym w megazdanie. Obecność
        > równowaznika zdania dyskwalifikuje megazdanie jako kandydata do bycia
        > wykreślonym.

Wybacz, droga Koleżanko, ale każde wypowiedzenie można wykreslić! Zarówno
        równoważniki (wtedy używamy fali) jak i zdania.

Moja wersja wykresu (zdanie podane w pierwszym poście tago tematu):
        -1a-:   :~1b~:
            :~2~:    :-3-<..>-4-

Wersja ciała pedagogicznego:
        -1a-:   :~1b~:'''':
            :~2~:    :-3-..-4-
        • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 18:02
          Trochę się spacje zwęzily:/ Ale liczę. że się doczytacie:P
        • ja22ek Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 18:35
          > Moja wersja wykresu (zdanie podane w pierwszym poście tago tematu):
          > -1a-: :~1b~:
          > :~2~: :-3-<..>-4-
          >
          > Wersja ciała pedagogicznego:
          > -1a-: :~1b~:'''':
          > :~2~: :-3-..-4-

Niech wyjaśni:
          1. czemu falka dokoła 1b;
          2. co to -<..>-;
          3. co to '''';
          4. co to -..- .

Uprzedzając odpowiedź, chodzi chyba o stwierdzenie, czy dwa podzdania od 'czy'
          się zaczynające są całkiem osobnymi osobnikami, czy zdaniami połączonymi
          spójnikiem złożonym 'czy - czy' (jak 'ani - ani'). Moim zdaniem obie odpowiedzi
          są uprawnione i nie ma co jęzora szczempić.

Jak poczyta sobie różne mądre ksiązki, to zobaczy, że co dla jednych przydawka,
          to dla innych okolicznik. Więc jednoznaczności w rozbiorach nie ma, podobnież
          jak nie wiadomo, czy dziewczę odziane w sieć rybacką jest gołe czy ubrane. Albo
          czy kot Szredingera żyje czy nie (bo właściwie to superpozycje kwantowe
          żywokota i kociotrupa współistnieją).

Pozdrawiam
          Jazzek
          • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 18:57
            ja22ek napisał:

> Niech wyjaśni:
            > 1. czemu falka dokoła 1b;

Też się z tym nie zgadzam (w gimnazjum mieliśmy inaczej). Chodzi tu wg.
            nauczycielki o to, że 'nie mógl' jest mniej ważne nić 'zrozumieć', bo zdanie
            można by zamienić na 'nie rozumiał' i wtedy 'mógł' wypada. 'Rozumieć' to
            bezokolicznik, a równoważniki podkreślamy falą.

> 2. co to -<..>-;

Symbol wskazujący na zdania współrzędnie złożone rozłączne.

> 3. co to '''';

Miałam tu na mysli kropki, ale nie ma na klawiaturze kropek umieszczonych tak
            wysoko. Łączą one zdania, które są ze sobą połączone sensem.

> 4. co to -..- .

Zdanie współrzędnie złożone łączne.

> Uprzedzając odpowiedź, chodzi chyba o stwierdzenie, czy dwa podzdania
            od 'czy'
            > się zaczynające są całkiem osobnymi osobnikami, czy zdaniami połączonymi
            > spójnikiem złożonym 'czy - czy' (jak 'ani - ani'). Moim zdaniem obie
            odpowiedzi
            >
            > są uprawnione i nie ma co jęzora szczempić.
            >
            > Jak poczyta sobie różne mądre ksiązki, to zobaczy, że co dla jednych
            przydawka,
            >
            > to dla innych okolicznik. Więc jednoznaczności w rozbiorach nie ma, podobnież
            > jak nie wiadomo, czy dziewczę odziane w sieć rybacką jest gołe czy ubrane.
            Albo
            >
            > czy kot Szredingera żyje czy nie (bo właściwie to superpozycje kwantowe
            > żywokota i kociotrupa współistnieją).
            >
            > Pozdrawiam
            > Jazzek

Chodzi o relacje między zdaniami składowymi.
            W mojej wersji 'czy ci ludzie sadzą ku niemu' jest rozłączne w stosunku do 'czy
            się oddalają w kierunku przeciwległym' i podrzędne dopełnieniowe do 'nie mógł
            zrozumieć'.
            Nauczycielka sądzi, że zarówno 'czy ci ludzie sadzą ku niemu' jak i 'czy się
            oddalają w kierunku przeciwległym' są podrzędne dopełnieniowe do 'nie mógł
            zrozumieć', a ich relacje ze sobą są łączne. Wg. mnie to bzdura! Gdy pokazałam
            mojej byłej nauczycielce mój wykres, powiedziała, że jest dobry...
            • efedra Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 20:28
              zakrencik napisała:

> Gdy pokazałam mojej byłej nauczycielce mój wykres, powiedziała, że jest
              dobry...

O Ty, Dziecko plci zenskiej (wbrew zapowiedziom),
              Widze, ze doswiadczasz tego, co wyroznia ludzi nieprzecietnych - konflikty w
              szkole spowodowane niezaleznym mysleniem i nieustepliwoscia w sprawach, ktore
              uwazasz za sluszne.
              Jestem z Ciebie dumna. Bedziesz wielka, jezeli Cie przedtem nie zjedza.
              pzdr,
              e.
              • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 20:45
                Mnie nie zjedzą:P Zbyt koścista ze zmnie stworzonka:P No a tak apropos dąrzenia
                do wiedzy, mam już na jutro przygotowaną 'kilka' pytań do nauczycieli o pewnych
                niedociągnięciach w notatkach:P
                • empeka Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:11
                  Jesteś bardzo uczona, za moich czasów nie było takich ładnych wykresików :-)
                  Popraw "dążenia", chyba że nie piszesz o nich, a wyrażasz głosem :-)
                  • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:14
                    empeka napisała:

> Jesteś bardzo uczona, za moich czasów nie było takich ładnych wykresików :-)
                    > Popraw "dążenia", chyba że nie piszesz o nich, a wyrażasz głosem :-)

Tu nie ma opcji poprawiania:P Jak już wiele razy wspominałam, pisząc posty nie
                    patrze na monitor, a na klawiaturę i czasem robię orty z tego powodu, czasem z
                    rozpędu. Błąd mnie gryzie, gdy go widzę, a w tym przypadku nawet na niego nie
                    patrzę.
                    • empeka Re: wykresik ludzie! 10.09.04, 13:13
                      > Błąd mnie gryzie, gdy go widzę, a w tym przypadku nawet na niego nie
                      > patrzę.

Zakrenciku! Toż my patrzymy!
                      • efedra ortografia Zakrencika 10.09.04, 15:56
                        empeka napisała:

> > Błąd mnie gryzie, gdy go widzę, a w tym przypadku nawet na niego nie
                        > > patrzę.
                        >
                        > Zakrenciku! Toż my patrzymy!

Marto, Marto,
                        Jak bedziesz tu czesciej, to przywykniesz do ortografii Zakrencika, czyli
                        Dziecka plci zenskiej, czyli Ucznia, czyli Przyszlosci Narodu, i potraktujesz
                        ja (ortografie) jako czesc jej pelnej wdzieku osobowosci.
                        pzdr,
                        efedra
                        >
                        >
            • ja22ek Re: wykresik ludzie! 10.09.04, 17:04
              zakrencik napisała:

>W mojej wersji 'czy ci ludzie sadzą ku niemu' jest rozłączne w stosunku do 'czy
              >się oddalają w kierunku przeciwległym' i podrzędne dopełnieniowe do 'nie mógł
              >zrozumieć'.
              >Nauczycielka sądzi, że zarówno 'czy ci ludzie sadzą ku niemu' jak i 'czy się
              >oddalają w kierunku przeciwległym' są podrzędne dopełnieniowe do 'nie mógł
              >zrozumieć', a ich relacje ze sobą są łączne.

Czyli dobrze uchwyciłem problema, chodzi tylko o to, czy 'czy' są łączne, czy
              nie.

>Wg. mnie to bzdura!

No wiesz! Przecie Ci klaruję, że to kij na patyk, obie wersje są w porzo (choć
              przyznam Twoje deczko lepsza), a Ty ani krok ustąpić nie chcesz nauczycielce. I
              to starszej od Ciebie! ;)

J22
              • zakrencik Re: wykresik ludzie! 10.09.04, 21:23
                ja22ek napisał:

> zakrencik napisała:
                >
                > >W mojej wersji 'czy ci ludzie sadzą ku niemu' jest rozłączne w stosunku do
                > 'czy
                > >się oddalają w kierunku przeciwległym' i podrzędne dopełnieniowe do 'nie m
                > ógł
                > >zrozumieć'.
                > >Nauczycielka sądzi, że zarówno 'czy ci ludzie sadzą ku niemu' jak i 'czy s
                > ię
                > >oddalają w kierunku przeciwległym' są podrzędne dopełnieniowe do 'nie mógł
                >
                > >zrozumieć', a ich relacje ze sobą są łączne.
                >
                > Czyli dobrze uchwyciłem problema, chodzi tylko o to, czy 'czy' są łączne, czy
                > nie.
                >
                > >Wg. mnie to bzdura!
                >
                > No wiesz! Przecie Ci klaruję, że to kij na patyk, obie wersje są w porzo
                (choć
                > przyznam Twoje deczko lepsza), a Ty ani krok ustąpić nie chcesz nauczycielce.
                I
                >
                > to starszej od Ciebie! ;)
                >
                > J22

Moja lepsza, bo jest moja i już:P Poza tym niby dlaczego miałabym rezygnować z
                mej tezy tylko ze względu na wiek mego przeciwnika?!?
          • empeka Jaki wykresik! 16.09.04, 10:58
            ja22ek napisał:

> Niech wyjaśni:
            > 1. czemu falka dokoła 1b;
            > 2. co to -<..>-;
            > 3. co to '''';
            > 4. co to -..- .

ZARAZ!!!
            A dlaczego, "niech wyjaśni", to są właściwie wykresy? Wykres, jak sama nazwa wskazuje, to coś
            wykreślonego, co ma formę graficzną. A ja tu widzę SYMBOLE i dyskusję nad nimi.
            Cosik mnie tu przerasta...
            Za "moich czasów" rysowało się drzewka...
            • ja22ek Re: Jaki wykresik! 16.09.04, 11:07
              Plan zdania byłby pewnie lepszy? Ew. tzw. "mapa drogowa" hjehje.

Nawiasem, wykresy często zawierają symbole...

J22
              • empeka Re: Jaki wykresik! 16.09.04, 12:17
                ...ale żeby odwrotnie?
            • zakrencik Re: Jaki wykresik! 16.09.04, 18:51
              empeka napisała:
              > Za "moich czasów" rysowało się drzewka...

My też jeszcze rysujemy grzewka:) Ale robi się je, gdy się chce zaanalizować
              części zdania, a tu analizujemy relacje między poszczególnymi zdaniami
              składowymi.
        • mac_rys Re: wykresik ludzie! 15.09.04, 08:30
          > Moja wersja wykresu (zdanie podane w pierwszym poście tago tematu):
          > -1a-: :~1b~:
          > :~2~: :-3-<..>-4-
          >
          > Wersja ciała pedagogicznego:
          > -1a-: :~1b~:'''':
          > :~2~: :-3-..-4-

Jaki jest sens takich wykresow? Tzn. czemu one sluza? Pytam powaznie.
          • ala100 Re: wykresik ludzie! 15.09.04, 10:18
            mac_rys napisał:

> > Moja wersja wykresu (zdanie podane w pierwszym poście tago tematu):
            > > -1a-: :~1b~:
            > > :~2~: :-3-<..>-4-
            > >
            > > Wersja ciała pedagogicznego:
            > > -1a-: :~1b~:'''':
            > > :~2~: :-3-..-4-
            >
            > Jaki jest sens takich wykresow? Tzn. czemu one sluza? Pytam powaznie.

Też bym chciała wiedzieć. Kiedyś myslałam, że to w celu udręczenia matek. Mój
            syn miał to w podstawówce. Według mnie większość gramatyki szkolnej jest
            zupełnie niepotrzebna stratą czasu. Należałoby ten czas poświęcić na praktyczne
            wykorzystanie języka. Już o tym pisałam, ale jeszcze raz nie zaszkodzi. Może
            ktos usłyszy.

Zakrencik rzeczywiście chodzi do jakiejś pokręconej szkoły, bo mój syn w liceum
            tego nie ma. Może cos takiego powinno być na studiach? Ala
            • zakrencik Re: wykresik ludzie! 15.09.04, 10:33
              mac_rys napisał:
              > Jaki jest sens takich wykresow? Tzn. czemu one sluza? Pytam powaznie.

A bo ja wiem:P Pewnie po to, by zrozumieć konstrukcje składniowe, wiedzieć,
              gdzie się stawia przecinki, lepiej posługiwać się językiem... Eh... Jakoś mi
              się w te nauczycielskie tłumaczenia wierzyć nie chce.

ala100 napisała:
              > Zakrencik rzeczywiście chodzi do jakiejś pokręconej szkoły, bo mój syn w
              liceum tego nie ma. Może cos takiego powinno być na studiach?

Ja w podstawówce miałam jakieś podstawy składni, a już gimnazjum pojawiły się
              wykresy i te wszystkie pierdoły, które teraz mamy. Dlaczego? Może tak po prostu
              wypada... Jedna z lepszych szkół w kraju (w pierwszej 10 w 2003; nie wiem, jak
              teraz) jakos tam dba o tę swoją reputację...
              • efedra Re: wykresik ludzie! 15.09.04, 12:21
                zakrencik napisała:

> mac_rys napisał:
                > > Jaki jest sens takich wykresow? Tzn. czemu one sluza? Pytam powaznie.
                >
                > A bo ja wiem:P
                > Ja w podstawówce miałam jakieś podstawy składni, a już gimnazjum pojawiły się
                > wykresy i te wszystkie pierdoły, które teraz mamy.

Ja tez sie temu przygladam z naboznym zdumieniem.
                I mysle sobie, jakie to mlode pokolenie wyksztalcone bedzie - w przyszlosci w
                trakcie jakies konwersacji zanim sie wypowie, zrobi sobie szybko w mysli pare
                wykresow zdan... i poplynie piekna polska mowa.
                pzdr,
                e.
                • zakrencik Re: wykresik ludzie! 15.09.04, 12:35
                  efedra napisała:
                  > Ja tez sie temu przygladam z naboznym zdumieniem.
                  > I mysle sobie, jakie to mlode pokolenie wyksztalcone bedzie - w przyszlosci w
                  > trakcie jakies konwersacji zanim sie wypowie, zrobi sobie szybko w mysli pare
                  > wykresow zdan... i poplynie piekna polska mowa.

Ty się nie smiej! To po części prawda, bo gdy wiem przykładowo, że zdanie jest
                  podrzędnie złożone to mam pewność, że trzeba stawić przecinek. Dobre na
                  maturę:) Poza tym taki program i już. Napisz petycję, jak ci nie pasuje.
                  • efedra Re: wykresik ludzie! 15.09.04, 14:44
                    zakrencik napisała:

> Napisz petycję, jak ci nie pasuje.

Mnie bardzo pasuje, bo to nie ja musze robic te wykresy.
                    e.
                    • zakrencik Re: wykresik ludzie! 15.09.04, 14:56
                      efedra napisała:
                      > Mnie bardzo pasuje, bo to nie ja musze robic te wykresy.

Ale za to musisz się męczyć z dręczącymi cię moimi postami na temat owych
                      wykresów:P
                      • efedra Re: wykresik ludzie! 15.09.04, 16:01
                        zakrencik napisała:

> efedra napisała:
                        > > Mnie bardzo pasuje, bo to nie ja musze robic te wykresy.
                        >
                        > Ale za to musisz się męczyć z dręczącymi cię moimi postami na temat owych
                        > wykresów:P

Zakrenciku, ja sie nie mecze - patrze na te wykresy, nic z nich nie rozumiem i
                        dobrze mi z tym. To sie nazywa schadenfreude.
                        e.
    • ala100 Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 22:28
      zakrencik napisała:

> 'Winrych, patrząc już na to zjawisko, nie mógł zrozumieć, czy ci ludzie sadzą
      > ku niemu, czy się oddalają w kierunku przeciwległym'
      >

Twoja Pani zawsze tak dobrze trafia?

Wiem. Wieszcz.

Ale ten "kierunek przeciwległy"! Tutaj to chyba wpadka. Ala
      • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 22:59
        Alu kochana, to jest cytat "Rozdzióbią nas kruki, wrony..." Żeromskiego:P
        • ala100 Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:03
          zakrencik napisała:

> Alu kochana, to jest cytat "Rozdzióbią nas kruki, wrony..." Żeromskiego:P

Wiem :P

www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=%22%27Winrych%2C+patrz%C4%85c+ju%C5%BC+na+to+zjawisko%22&lr=

Już nie pamiętam. Pewnie wieszcz słynął z niekonwencjonalnego słownictwa? Ala
          • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:10
            Onegdaj, za jego czasów owe słownictwo było w 100% konwencjonalne.
            • ala100 Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:15
              zakrencik napisała:

> Onegdaj, za jego czasów owe słownictwo było w 100% konwencjonalne.

Chyba że tak, bo dzisiaj wydało mi się dziwne.

www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=%22w++przeciwleg%C5%82ym+kierunku%22&lr=lang_pl

www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=%22w++przeciwnym+kierunku%22&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

Ala
              • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:19
                Nie tylko tobie się takie wydaje. No ale w końcu moja nauczycielka to wiekowa
                kobieta:P
                • ardjuna Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:32
                  zakrencik napisała:

> Nie tylko tobie się takie wydaje. No ale w końcu moja nauczycielka to wiekowa
                  > kobieta:P

Przyszłości, muszę się wtrącić - to nie było miłe! ;)
                  • ala100 Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:36
                    ardjuna napisał:

> zakrencik napisała:
                    >
                    > > Nie tylko tobie się takie wydaje. No ale w końcu moja nauczycielka to wie
                    > kowa
                    > > kobieta:P
                    >
                    > Przyszłości, muszę się wtrącić - to nie było miłe! ;)

Przepraszam, muszę się wtrącić. To dopiero jest niemiłe. A
                    • zakrencik Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:39
                      ala100 napisała:

> ardjuna napisał:
                      >
                      > > zakrencik napisała:
                      > >
                      > > > Nie tylko tobie się takie wydaje. No ale w końcu moja nauczycielka
                      > to wie
                      > > kowa
                      > > > kobieta:P
                      > >
                      > > Przyszłości, muszę się wtrącić - to nie było miłe! ;)
                      >
                      > Przepraszam, muszę się wtrącić. To dopiero jest niemiłe. A

Ale gdy kobiecina ma z 70 lat, można to zaokrąglic do setki:P Poza tym nie
                      przepadam za nią więc... No i Teraźniejszości wy moje wszystkie, to nie było o
                      was, a o tym babsztylu.
                    • ardjuna Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:41
                      ala100 napisała:

> Przepraszam, muszę się wtrącić. To dopiero jest niemiłe. A

Co? To że bronię nie znanej mi nauczycielki? Może i racja. Co mnie ona obchodzi?
                      • ala100 Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:43
                        ardjuna napisał:

> ala100 napisała:
                        >
                        > > Przepraszam, muszę się wtrącić. To dopiero jest niemiłe. A
                        >
                        > Co? To że bronię nie znanej mi nauczycielki? Może i racja. Co mnie ona
                        obchodzi

No dobrze. Myslałam, że to alibi do mnie. Idę odsypiać poprzednie noce. A
                        > ?
                        • ardjuna Re: wykresik ludzie! 09.09.04, 23:48
                          ala100 napisała:

> No dobrze. Myslałam, że to alibi do mnie. Idę odsypiać poprzednie noce. A

Alu... Ciebie znam trochę lepiej niż tę nauczycielkę :)
                          Odeśpij też przedpoprzednie :)
    • zakrencik A może nasza expertka odpowie na pytanie? 10.09.04, 22:33
      W końcu od tego tu jest.
      • ardjuna Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 10.09.04, 22:45
        zakrencik napisała:

> W końcu od tego tu jest.

Daj kobiecie odpocząć... (uuups! użyłem właśnie "historycznie-językowo"
        obelżywego słowa. Przepraszam, Pani Ekspertko!) :))
        • efedra Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 02:14
          Nasza ekspertka wyraznie ma wakacje - ostatni raz byla tu chyba 2 wrzesnia.
          Kazdemu sie jakies wolne nalezy.
          • zakrencik Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 09:07
            Jednakowoż nie powinno się przychodzić do pracy raz na tydzien! Toć to my
            podatnicy (no może jeszcze nie:P) za to płacimy!
            • ardjuna Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 13:06
              zakrencik napisała:

> Jednakowoż nie powinno się przychodzić do pracy raz na tydzien! Toć to my
              > podatnicy (no może jeszcze nie:P) za to płacimy!

Młoda Krew zaczyna wrzeć ekonomiczno-politycznie... Z tego może być
              rewolucja... A przynajmniej kolejna 'refolucja'.
              • zakrencik Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 13:14
                Nie rób ze mnie żadnego pokemona!!! Myślisz, że wszyscy piszą 'ff' itp.? Toc to
                stereotyp!
                • ardjuna Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 13:26
                  zakrencik napisała:

> Nie rób ze mnie żadnego pokemona!!! Myślisz, że wszyscy piszą 'ff' itp.? Toc
                  to stereotyp!

Z tego by wynikało, że pierwszym pokemonem był niejaki T. Garton Ash. To chyba
                  on pierwszy użył pojęcia 'refolucja'. Ale tego pewnie Przyszłość jeszcze nie
                  przerabiała :)
                  • zakrencik Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 13:48
                    A no nie przerabiałam:P Nie wiem, czy wiesz, ale teraz pokemony to ci, którzy
                    uważają się za hihopowców i pisza tAkIm PoKrAcZnYm PiSmEm, a do tego używają
                    pisowni typu 'koffam'
                    • ardjuna Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 14:23
                      zakrencik napisała:

> A no nie przerabiałam:P Nie wiem, czy wiesz, ale teraz pokemony to ci, którzy
                      > uważają się za hihopowców i pisza tAkIm PoKrAcZnYm PiSmEm, a do tego używają
                      > pisowni typu 'koffam'

Urodziłem się wprawdzie pod koniec początku drugiej połowy ubiegłego stulecia,
                      lecz nieobce mi są współczesne trendy i zjawiska pośród Przyszłości Narodu,
                      albowiem ma progenitura takoż do owej Przyszłości należy :)
            • efedra Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 13:09
              zakrencik napisała:

> Jednakowoż nie powinno się przychodzić do pracy raz na tydzien! Toć to my
              > podatnicy (no może jeszcze nie:P) za to płacimy!

A Ty, Dziecie, jak masz wakacje, to przychodzisz 'przynajmniej raz na tydzien'
              do szkoly?
              • zakrencik Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 13:13
                Oczywiście:P Heh... Nie no, ale koło niej przechodzę:P Parę razy zdarzyło mi
                się nawet do nie j wejść! Poza tym urlopy się bierze w wakacje! No i taka
                Gazeta powinna była zastąpić choćby chwilowo Ekspertkę. Poza tym nie pierwszy
                raz to się zdarza... Może tu mają urlopy od urlopów...
                • ardjuna Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 13:28
                  zakrencik napisała:

> No i taka Gazeta powinna była zastąpić choćby chwilowo Ekspertkę.

Przecież MY ją tu godnie zastępujemy!!! I to społecznie... Hehehehe
                  • zakrencik Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 13:50
                    Tak, ale my możemy jedynie wypuszczać dywagacje, a ona jak już powie to powie.
                    • ja22ek Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 15.09.04, 09:07
                      zakrencik napisała:

> Tak, ale my możemy jedynie wypuszczać dywagacje, a ona jak już powie to powie.

Powie, ale zwykle to, co można samemu znaleźć w słownikach. Więc odpowiedzi
                      pani Ekspert nikogo tu nie zaskakują. A my rzucamy sprawy na szersze tło
                      historyczno-społeczno-jakiekolwiek, właśnie dlatego, że nam za to nie płacą,
                      więc i trzymania linii programowej nie wymagają.

J22
                • efedra Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 16:49
                  zakrencik napisała:

> Poza tym urlopy się bierze w wakacje!

A gdzies Ty cos takiego uslyszala? Sadzisz, ze caly kraj przestaje dzialac w
                  lecie, bo ludzie maja urlopy, a przez reszte roku wszyscy pracuja? Nie wszyscy,
                  o Dziecie, sa nauczycielami, a to z nimi chyba Ci sie te urlopy skojarzyly.
                  • zakrencik Re: A może nasza expertka odpowie na pytanie? 11.09.04, 17:47
                    Większość bierze je w wakacje, o Dziewojo. Fakt faktem, że w roku szkolnym też
                    można... Takie małe niedociągnięcie z mojej strony:P
    • ardjuna Re: wykresik ludzie! 11.09.04, 13:36
      Przyszłości! Oto lekarstwo na Twe dylemata. Skopiowane z forum "O jezyku":

>Wszystkich mniej i bardziej zainteresowanych filologią polską, studentów,
      absolwentów, przyszłych studentów i miłośników polszczyzny po prostu
      zapraszam na forum polonistyczne:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23304
      lub odpowiedni link w kategorii "Edukacja" w forach prywatnych.<
      • zakrencik Re: wykresik ludzie! 11.09.04, 13:51
        Ale to forum uczęszczane, że hej! Jednak przyjemniej jest tutaj:P
        • ardjuna Re: wykresik ludzie! 11.09.04, 14:24
          zakrencik napisała:

> Ale to forum uczęszczane, że hej! Jednak przyjemniej jest tutaj:P

Słabo uczęszczane, bo nowiutkie. Masz jednak recht - tutaj i tak przyjemniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka