modalna 29.10.19, 22:23 Który związek frazeologiczny jest poprawny: "zauroczyć się kimś" czy "zauroczyć się w kimś"? Będę wdzięczna za źródła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Zauroczyć się kimś czy w kimś? 01.11.19, 02:42 Moim zdaniem – żaden. Ktoś mnie zauroczył (rzucił na mnie urok, czar) Odpowiedz Link Zgłoś
modalna Re: Zauroczyć się kimś czy w kimś? 01.11.19, 16:09 Można i tak na to spojrzeć. :) Ale moje pytanie dotyczy innego sformułowania. Czy zatem "zauroczył się nią" czy "zauroczył się w niej"? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 urok oczu urocznych 02.11.19, 22:18 Na upartego/ na upartą: - Jest nią zauroczony. >> - Ona go zauroczyła. Sąsiadka ma rację - to działa tylko w jedną stronę. W drugą można tylko rzucać na kogoś urok albo być zauroczony/-a. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: urok oczu urocznych 05.11.19, 20:47 dar61 napisał: > Na upartego/ na upartą: > - Jest nią zauroczony. > >> > - Ona go zauroczyła. > > Sąsiadka ma rację - to działa tylko w jedną stronę. Tak. Z tym, że korpus Poliqarp odnotowuje co najmniej 6 "zauroczyć się" czymś/kimś i co najmniej jedno użycie "zauroczyć się w" kimś. Wszystkie przykłady z ostatnich 20 lat. Idzie nowe lub niechlujstwo językowe. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: urok oczu urocznych 05.11.19, 20:50 kornel-1 napisał: > Tak. Z tym, że korpus Poliqarp odnotowuje co najmniej 6 [...] ...co należy skonfrontować z około setką poprawnych wyrażeń w korpusie... k. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: urok oczu urocznych 06.11.19, 13:39 Oby Waść nie był prorokiem następnej dewastacji niezłych zasad. Lubię ów Korpus zwać dekapitantem, właśnie za jego oderwanie od reguł i niepełnowartościowość. Widziałem w nim już nasze, forumowe, cytaty - uważać tedy musim, co piszem. PS Czyżby i ten zakątek zrezygnował z opcji uniemożliwiania stosowania własnych nagłówków wpisów? Widzę też i nową szatę okienka wpisowego - czyżby następni programiści mieli chęć na swój kęs? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Mimo ... 08.11.19, 00:34 ... wszystko ktoś wśród programistów albo się nudzi, albo nie docenia przyzwyczajeń. Już niejeden portal ostatnio mnie tak zaskakuje... Dzięki! Ale w temacie np. Mad Maksa czy leksusa zdaniam nie zmienił... PS Ot, klawisz podglądu edycji tu nie działa. Godzina duchów? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Mimo ... 08.11.19, 06:28 Zauważyłem tu i ówdzie. Zgłosiłem problem. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Chyba ... 08.11.19, 22:37 ...Zauważyłem tu i ówdzie. Zgłosiłem problem... Chyba mam za mało wytrwałości, by ten portal naprawiać, jak {kornel-1}, czego mu gratuluję. Waścina strona o defektach portalu świadczy sama za siebie. Ciekawe też, czy Waść nawiedza jeszcze stronkę forumową forum.gazeta.pl/forum/f,10226,Savoir_vivre.html - bo to temat nawet na kilka słów w mejlu (dar61@gazeta.pl) Mnie zostaje jak na razie wtykać pod artykułami serię naprawczą, jaką Redakcja zwykle zbywa. Przecież wiatrak musi być silniejszy niż donkiszoteria nasza... Proszę tutejszych bywalczynie i -ców o wyrozumiałość za tę odrobnę prywaty. Odpowiedz Link Zgłoś